FI81329B - Foerfarande och anordning foer framstaellning av buktat glas. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer framstaellning av buktat glas. Download PDF

Info

Publication number
FI81329B
FI81329B FI870720A FI870720A FI81329B FI 81329 B FI81329 B FI 81329B FI 870720 A FI870720 A FI 870720A FI 870720 A FI870720 A FI 870720A FI 81329 B FI81329 B FI 81329B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
box
glass
mold
hot air
heating
Prior art date
Application number
FI870720A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI870720A0 (fi
FI81329C (fi
FI870720A (fi
Inventor
James Boardman
Willem Wiechers
Original Assignee
Pilkington Brothers Plc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=10593405&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI81329(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Pilkington Brothers Plc filed Critical Pilkington Brothers Plc
Publication of FI870720A0 publication Critical patent/FI870720A0/fi
Publication of FI870720A publication Critical patent/FI870720A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81329B publication Critical patent/FI81329B/fi
Publication of FI81329C publication Critical patent/FI81329C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B23/00Re-forming shaped glass
    • C03B23/02Re-forming glass sheets
    • C03B23/023Re-forming glass sheets by bending
    • C03B23/025Re-forming glass sheets by bending by gravity
    • C03B23/0258Gravity bending involving applying local or additional heating, cooling or insulating means
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B29/00Reheating glass products for softening or fusing their surfaces; Fire-polishing; Fusing of margins
    • C03B29/04Reheating glass products for softening or fusing their surfaces; Fire-polishing; Fusing of margins in a continuous way
    • C03B29/06Reheating glass products for softening or fusing their surfaces; Fire-polishing; Fusing of margins in a continuous way with horizontal displacement of the products
    • C03B29/08Glass sheets

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Re-Forming, After-Treatment, Cutting And Transporting Of Glass Products (AREA)
  • Shaping Of Tube Ends By Bending Or Straightening (AREA)

Description

1 81329
Menetelmä ja laite kaarevan lasin valmistamiseksi Tämä keksintö koskee kaarevan lasin valmistusta. Tarkemmin sanoen keksintö koskee menetelmää ja laitteistoa 5 kaarevien lasilevyjen valmistamiseksi, joita on määrä käyttää ajoneuvojen tuulilasien valmistuksessa. Tämä keksintö koskee erityisesti menetelmää ja laitteistoa lasile-vyparien taivuttamiseksi laskeutumisen avulla, jotka levyt on määrä laminoida yhteen ajoneuvon tuulilasin valmistami-10 seksi.
On tunnettua valmistaa kaareva lasi, kuten yksittäinen lasilevy käytettäväksi ajoneuvon tuulilasissa tai lasilevyjen pari, joka on määrä laminoida yhteen ajoneuvon tuulilasin valmistamiseksi tukemalla lasi laskeutumistai-15 vutusmuotille, joka johdetaan uunin läpi, jossa se kuumennetaan taivutuslämpötilaan ja se laskeutuu noudattaen muotin muotoa.
On ollut tapana asentaa jokainen muotti vaunulle, joka voi sisältää laatikon, johon muotti sijoitetaan, la-20 data jokainen muotti yhdellä lasilla tai lasilevyjen pa rilla lataus/purkausasemalla ja johtaa sitten peräkkäiset ladatut vaunut kuumennusvyöhykkeiden läpi tunneliuunissa, jossa on kattokuumentimet. Jokainen vaunu on liikkumatta jokaisessa kuumennusvyöhykkeessä ennalta määrätyn ajan. 25 Lasi kuumennetaan vähitellen laskeutumistaivutuslämpöti- laan, esim. 590-610 °C:een siihen mennessä, kun se saavuttaa uunin kuumimman vyöhykkeen, jossa lasi laskeutuu muotin muotoon ja saavuttaa vaaditun konfiguraation ennenkuin se poistetaan jäähdytettäväksi. Jäähtyminen jatkuu, kun 30 vaunua siirretään takaisin lataus/purkausasemalle, jossa jäähtynyt taivutettu lasi poistetaan ja taivutettava lasi ladataan muotille.
Vaunuja kierrätetään vaiheittain pitkin jatkuvaa kiertoreittiä, joka sisältää tunneliuunin. Tämä kierto-35 reitti voi olla vaakasuoran lenkin muodossa, jota pitkin 2 81329 vaunut siirretään takaisin lataus/purkausasemalle. Muissa järjestelyissä uunin kuumasta päästä poistetut vaunut voidaan nostaa hissillä palautettavaksi uunin katon yläpuolella ja laskea sitten lataus/purkausasemalle tai vaunut 5 voidaan laskea uunin kuumasta päästä palautettavaksi uunin alla ja nostaa sitten takaisin lataus/purkausasemalle.
Tämänkaltaisia uuneja on esitetty esimerkiksi GB-hakemusjulkaisuissa 12 99 384 ja 13 10 670 sekä EP-hake-musjulkaisussa 0 132 701 (FI-68390).
10 Ajoneuvojen laminoitujen tuulilasien valmistuksessa tasomaiset lasilevyt leikataan vaadittuun ulkomuotoon, joka sopii ajoneuvon muotoiluun. Nämä lasilevyt ladataan sitten pareina laskeutumistaivutusmuoteille lataus/pur-kausasemalla. Jokaisessa laskeutumistaivutusmuotissa on 15 tavallisesti sivuelimet, joiden kaarevat yläreunat on muotoiltu määräämään lopullinen kaarevuus, johon lasilevyt laskeutuvat. Kun levyjen päätyosilla on määrä olla huomattava kaarevuus, jotta se sopisi ajoneuvon muotoiluun, muotissa on saranoidut siipikappaleet, jotka kääntyvät ylös-20 päin laskeutuvan lasin painon vaikutuksesta mukauttaen lasin päät vaadittuun tuulilasin muotoon.
Kun kylmä tasolasi ladataan laskeutumistaivutusmuo-tille, lasilla on rajoitettu määrä kosketuskohtia muotin kanssa, varsinkin muotin sivuelinten yläpäissä ja mahdol-25 listen siipikappaleiden pääkohdissa. On havaittu, että nämä kosketuskohdat ovat kohtia, joissa voi tapahtua lasin alapinnan vaurioitumista. Yleensä nämä kohdat ovat lähellä lasin reunoja ja voivat aiheuttaa murtumista lasin taivu-tusoperaation aikana tai lasin myöhemmän prosessoinnin ai-30 kana. Silloinkin vaikka murtumista ei tapahdu, lasin pinnalla voi olla säröjä, joita ei voida hyväksyä. Vaurio johtuu yhdistelmästä, jossa ovat osallisena metallimuotin ja lasipinnan välinen liukukosketus, joka aiheuttaa pienehköä naarmuttumista, ja vetojännitykset, joita lasin 35 pintaan aiheuttaa lämpögradientti yleensä lämpimän lasin 3 81 329 ja kylmän pisteen välillä, jonka paikallinen kosketus muotin kanssa aiheuttaa. Vetojännitykset pyrkivät aiheuttamaan murtumien etenemistä pienehköistä naarmuista. Lisä-vaurioita voi tapahtua muissa kohdissa, kun kuuma lasi 5 laskeutuu kylmemmälle muotille taivutuksen loppuvaiheiden aikana.
Tämä keksintö perustuu havaintoon, että muottielin-ten ja lasin välisen lämpötilaeron pienentäminen lasin kuumennuksen aikana, erityisesti lasin kuumennuksen alku-10 vaiheissa johtaa pienentyneen lämpötilaeron säilymiseen koko laskeutumistaivutusprosessin aikana, mikä minimoi lasin pinnan vaurioitumismahdollisuuden siinä, missä se koskettaa muottielimiin.
Tämän keksinnön mukaisesti aikaansaadaan menetelmä 15 kaarevan lasin valmistamiseksi, jossa lasi tuetaan laskeu-tumistaivutusmuotille, joka muotti on sovitettu vaunulla olevaan laatikkoon ja johdetaan uunin läpi, jossa on useita kuumennusvyöhykkeitä, joissa lasi kuumennetaan taivu-tuslämpötilaan säteilykuumennuksella lasin yläpuolelta, 20 jolloin lasi laskeutuu mukautuakseen muotin muotoon, jolle menetelmälle on tunnusomaista, että muotilla olevan lasin alkukuumennuksen aikana kuumaa ilmaa syötetään alaspäin laatikkoon ja ohjataan laatikossa olevan muotin ympäri lasin alapuolelle muotin ja lasin välisen lämpötilaeron 25 minimoimiseksi.
Tavallisesti jokainen muotti on asennettu vaunulla olevaan laatikkoon ja laatikoita siirretään peräkkäin tun-neliuunin läpi, jossa on lukuisia kuumennusvyöhykkeitä. Eräässä keksinnön toteutusmuodossa kuumaa ilmaa syötetään 30 alaspäin jokaiseen laatikkoon ainakin uunin ensimmäisessä kuumennusvyöhykkeessä, ko. kuuma ilma leviää sivuille ko. laatikossa olevan muotin alle ja ilma vedetään pois ylöspäin laatikon keskustan yläpuolelle.
Kuumaa ilmaa voidaan syöttää ainakin uunin kolmessa 35 ensimmäisessä kuumennusvyöhykkeessä tai kaikissa kuumen- 4 81 329 nusvyöhykkeissä, esimerkiksi viidessä kuumennusvyöhykkees-sä, jotka muodostavat uunin kuumennusosan.
Tämä keksintö koskee myös laitteistoa kaarevan lasin valmistamiseksi, jossa on laskeutumistaivutusmuotti, 5 joka on sovitettu vaunulla olevaan laatikkoon, joka vaunu siirretään tunnneliuunin läpi, jossa on useita kuumennus-vyöhykkeitä, jolle laitteistolle on tunnusomaista, että ainakin ensimmäisessä kuumennusvyöhykkeessä on kuuman ilman syöttövälineet kuuman ilman syöttämiseksi alaspäin 10 laatikkoon ja että laatikkoon on sovitettu ohjauselimet kuuman ilman ohjaamiseksi jokaisen muotin alapuolelle ja ympäröi sen tukiessa lasia uunissa.
Tällainen kuuman ilman syöttöväline voidaan sisällyttää ainakin kolmeen ensimmäiseen uunin kuumennusvyöhyk-15 keeseen tai jokaiseen kuumennusvyöhykkeeseen.
Edullisessa toteutusmuodossa vaunu sisältää laatikon, johon muotti on asennettu ja ohjauslevyt on asennettu laatikkoon laatikon kummallekin sivulle alaspäin kulkevien kuumien ilmavirtojen suuntaamiseksi muotin alle ja ympä-20 rille.
Kuuman ilman syöttölaite sisältää edullisesti syöt-tökanavat, jotka johtavat uunin jokaisen kuumennusvyöhyk-keen katon molemmilla sivuilla oleviin kouruihin, jotka suuntaavat kuuman ilman alaspäin ko. kuumennusvyöhykkeessä 25 sijaitsevassa laatikossa oleviin ohjaimiin.
Ohjaimet voivat olla kallistettuja ohjauslevyjä, jotka on kiinnitetty laatikon sivujen alakulmiin.
Edelleen tämän keksinnön mukaisesti uunin katossa voi olla keskipoistoaukko kourujen välissä, joka on yhdis-30 tetty puhaltimeen, joka ohjaa muotin ympäriltä poistetun ilman lämmittimen läpi syöttökanaviin.
Tämä keksintö kattaa myös kaarevan lasin ja erityisesti kaarevien lasilevyjen parin, jotka on määrä laminoi-da yhteen ajoneuvon tuulilasin valmistamiseksi, joka pari 35 on valmistettu tämän keksinnön menetelmällä.
li 5 81329
Keksinnön erästä toteutusmuotoa kuvataan nyt esimerkin avulla, viitaten liitteenä oleviin piirroksiin, joissa kuvio 1 on sivukuvanto keksinnön mukaisesta tunne-5 lista, jonka läpi peräkkäiset laskeutumistaivutusmuotit on määrä johtaa, kuvio 2 on leikkaus kuvion 1 viivaa II-II pitkin, joka esittää vaunulla olevaa laatikkoa, joka kannattaa laskeutumistaivutusmuottia sen ollessa sijoitettu uunin 10 kuumennusvyöhykkeeseen, kuvio 3 on leikkaus pitkin kuvion 2 viivaa III-III ja kuvio 4 on kaavamainen kuvanto ylöspäin uunin katon vyöhykkeen alta.
15 Viitaten kuvioon 1 tunneliuuni on jaettu lukuisiin vyöhykkeisiin lähtien lataus/purkausasemalta 1 uunin si-sääntulopäästä. Uunin viisi ensimmäistä vyöhykettä muodostavat yhdessä uunin kuumennusosan 2, joka johtaa esitaivu-tusvyöhykkeeseen 3, jota seuraa taivutusvyöhyke 5, jota 20 pidetään taivutuslämpötilassa. Uunin seuraava vyöhyke on siirtovyöhyke 6, jossa on avoimet sivut, jotta käyttöhen-kilön olisi mahdollista tarkastella taivutusvyöhykettä 5. Viimeiset kaksi vyöhykettä muodostavat yhdessä jäähdytys-. . vyöhykkeen 7, joka johtaa siirtoasemalle 8, joka on uunin 25 poistopäässä.
Tapana on, että jokainen muotti on asennettu teräs- seinäiseen eristettyyn laatikkoon 9, joka on asennettu sen vaunulle 10, joka kulkee raiteilla 11, jotka kulkevat suoraan uunin läpi lataus/purkausasemalta 1 siirtoasemalle 8. 30 Siirtoasemalla 8 jokainen vaunu nostetaan peräkkäin hissi- pöydällä ylemmille palautusraiteille 11, joita pitkin vaunut kulkevat kun niitä työnnetään takaisin kohdassa 13 esitettyyn hissiin, joka laskee jokaisen vaunun vuorollaan raiteiden tasolle asemalla 1 valmiina purettavaksi ja la-35 dattavaksi uudelleen.
6 81 329
Vaunut ohjelmoidaan peräkkäin uunin läpi käyttäen kiinteää viipymisaikaa, esim. 90 sekuntia uunin jokaisessa vyöhykkeessä.
Kuviot 2 ja 3 esittävät laskeutumistaivutusmuotin 5 asentamista jokaiseen laatikkoon 9. Tässä toteutusmuodossa jokainen laatikko 9 on suljettu rakenne, jossa on lattia 14, sivuseinämät 15 ja etu- ja takaseinämät 16. Lattia 14 ja sivu- ja takaseinämät 15 ja 16 ovat kaksiseinäistä ruostumatonta terästä, joiden välissä on eristys. Laskeu-10 tumistaivutusmuotti on asennettu lattialle 14 ja se sisältää muotin sivuelimet 17 ja päätysiipikappaleet 18, jotka on esitetty kaavamaisesti ja joilla on tavanomainen rakenne. Muotin sivuelimet 17 ovat kapeita suikale-elimiä, joiden yläreunalla on kaareva konfiguraatio, johon lasi mu-15 kautuu, kun se laskeutuu uunin taivutusvyöhykkeessä 5. Siipikappaleet on tavallisesti vastapainotettu, niin että ne voivat helposti kääntyä ylöspäin painovoiman vaikutuksesta, kun lasi laskeutuu.
Pari lasilevyä, jotka on määrä yhdessä taivuttaa 20 laskeutumisen avulla ja jotka ovat lopullista laminointia varten yhdessä ajoneuvon tuulilasin muodostamiseksi, on esitetty kohdassa 19. Kuviot 2 ja 3 osoittavat, kuinka lasilla 19 on vain kosketuspisteitä muotin ennalta määrättyjen kohtien kanssa, kun lasi ladataan muotille asemalla 25 1. Alussa lasi on huoneen lämpötilassa, kun se ladataan ja laatikossa olevat muottielimet ovat myös suunnilleen huoneen lämpötilassa tai mahdollisesti melko paljon korkeammalla riippuen jäähdytykseetä, joka suoritetaan vaunun palautusajon aikana.
30 Jokaista muottia siirretään laatikossaan 9 vuorol laan viiteen kuumennusvyöhykkeeseen, jotka yhdessä muodostavat uunin kuumennusosan 2. Jokaisen näiden uunin viiden kuumennusvyöhykkeen rakenne on identtinen ja se on kuvissa 2 ja 3 esitetyn kaltainen.
35 Uunin jokaisen kuumennusvyöhykkeen katto kannattaa
II
7 81329 useita säteilykuumentimia ja lämpöä säteilytetään alaspäin laatikon 9 avoimen yläosan läpi kohti lasin 19 yläpintaa, joka on nyt liikkumaton kuumennusvyöhykkeestä. Itse lasi suojaa osittain muottielimiä säteilylämmöltä.
5 Kuvatussa toteutusmuodossa jokaisessa kuumennusvyö- hykkeessä on kuuman ilman syöttölaite, joka sisältää välineen kuuman ilman suuntaamiseksi jokaisen lasia kannattavan muotin alle ja ympärille. Uunin katon kummallakin puolella jokaisessa kuumennusvyöhykkeessä on kuuman ilman 10 syöttökanavat 21, jotka johtavat katon kummallakin puolella oleviin kouruihin 22. Jokainen kanava 21 johtaa kuumen-timesta 23, johon syötetään ilmaan tuulettimen 24 avulla, joka poistaa ilmaa uunin katossa 26 kourujen 22 välissä olevan keskipoistoaukon 25 läpi.
15 Jos keskiaukon 25 läpi poistettu ilma on riittävän kuumaa, ei ehkä ole välttämätöntä käyttää kuumentimia 23.
Kourut 22 syöttävät kuumaa ilmaa alaspäin jokaiseen laatikkoon juuri laatikon sivuseinämien 15 sisällä ja kallistetut ohjauslevyt 27 on kiinnitetty jokaisen laatikon 20 alakulmiin, joissa laatikon sivuseinämät 15 kohtaavat lattian 14. Näiden ohjauslevyjen 27 vaikutuksena on ohjata kuumat ilmavirrat sivulle muotin alle nuolten 28 osoittamalla tavalla. Kuuma ilma virtaa muotin alla ja muot-tielinten 17, 18 ympäri ulospäin muottielinten ympäri koh-25 ti laatikon etu- ja takaseinämiä 16 ja sitten uunin kattoon 26 poistettavaksi keskipoistoaukon 25 läpi nuolten 29 osoittamalla tavalla. Kuuma ilma kuumentaa tuetun lasin alapinnan auttaen lämmön tasaantumista lasin paksuuden läpi erityisesti kun kaksi lasilevyä taivutetaan yhdessä, 30 ja sen vaikutuksena on lämpötilaerojen minimointi muottielinten ja lasin välillä.
Eräässä käyttöesimerkissä käytettäessä uunin ensimmäisessä kuumennusvyöhykkeessä 300 eC:ssa olevia kuuman ilman virtauksia 0,47 m3/s:n virtausnopeudella havaittiin 35 että lämpötilaero muottielinten ja lasin välillä, joka β 81329 muuten olisi saattanut olla luokkaa 100 °C, laski n. 45-50 eC:een ja pintasäröt lasin alapinnalla poistuivat.
On toivottavaa ylläpitää tätä pienennettyä lämpötilaeroa, joka on saatu aikaan ensimmäisessä kuumennusvyö-5 hykkeessä. Tämän toteuttamiseksi kuumia ilmavirtoja 28 muotin ympäri voidaan aikaansaada ainakin kolmeen ensimmäiseen kuumennusvyöhykkeeseen. Tavallisesti kuumia ilmavirtoja 28 käytetään uunin kuumennusosan 2 toisesta viidenteen kuumennusvyöhykkeissä samalla tavoin kuin ensim-10 mäisessä kuumennusvyöhykkeessä.
Vaunu kulkee sitten taivutusvyöhykkeeseen 3, jossa uunin lämpötila on luokkaa 700 °C. Esitaivutusvyöhykkeestä 3 vaunu kulkee taivutusvyöhykkeeseen 5, jossa lasi on las-keutumistaivutuslämpötilassa, joka on n. 590-610 °C muot-15 tielinten ollessa n. 530-540 °C:n lämpötilassa. Minimiläm- pötilaero muotin ja lasin välillä, joka aikaansaatiin uunin ensimmäisessä kuumennusvyöhykkeessä 2, ylläpidettiin koko muottielinten ja lasin samanaikaisen kuumennuksen ajan ennen taivutusta.
20 Ohjelmointijaksoaika on sellainen, että välittömäs ti kun lasi on laskeuttamalla taivutettu vaadittuun muotin konfiguraatioon, se poistetaan taivutusvyöhykkeestä ja siirretään vähitellen vaiheittain takaisin lataus/purkaus- asemalle 4, mihin mennessä se on jäähtynyt suunnilleen 25 huoneenlämpötilaan tai jonkin verran sen yläpuolelle.
. . Jokaisessa kuumennusvyöhykkeessä 2 ilman alaspäin suuntautuvat virtaukset 28, jotka ohjataan muotin alle ja ympärille, kuumennetaan lämpötilaan, joka on sopusoinnussa lasin lämpötilan kanssa ko. uunin vyöhykkeessä, esimerkik-30 si 400 °C:een neljännessä kuumennusvyöhykkeessä ja 500 °C:een viidennessä kuumennusvyöhykkeessä.
Kuvatussa toteutusmuodossa ohjauslevyt 27 ovat kol-mikulmaisen vyöhykkeen niiden elinten pintoja, jotka on kiinnitetty laatikon 9 kulmiin. Ohjauslevyjen, jotka ovat 35 45°:n kulmassa laatikon sivuseinämiin 15 ja lattiaan 14
II
9 81329 nähden, on havaittu olevan tehokkaita. Muitakin muotoja voidaan käyttää, esimerkiksi ohjauselimiä, joilla on koverat pinnat, jotka muuttavat virtauksia muottielinten alla ja ympärillä.
5 Toisessa keksinnön suoritustavassa jokaisella laa tikolla 9 voi olla yksinkertaistettu rakenne, jolla on L-muotoinen poikkileikkaus ja jossa on vain lattia ja etuseinä. Laatikot nojaavat toisiaan vasten niin, että jokaisen laatikon etuseinä toimii uunissa edellisen laatikon 10 takaseinänä. Näiden yksinkertaistettujen laatikoiden sivu-reunat ovat lähellä uunivyöhykkeiden sivuseinämiä ja uunin kuumennusosan 2 jokaisessa vyöhykkeessä on ilman syöttö-kourut uunin sivuseinämissä muottien tasolla, jotka kourut suuntaavat kuumat ilmavirrat jokaisen muotin ympäri lasin 15 alle samalla tavoin kuin virrat 28, jotka on esitetty kuvioissa 2 ja 3.
Konvektiokuumennuksen, jota käytetään keksinnön toteutuksessa, on havaittu poistavan sen ongelman, että lasiin syntyy vetojännityksiä johtuen lämpögradienteista 20 yleensä kuumemman lasin ja kylmempien kohtien välillä, joita paikallinen kosketus muotin kanssa aiheuttaa. Vaurio, jonka kuuman lasin laskeutuminen kylmempään muottiin aiheuttaa taivutuksen loppuvaiheiden aikana, vältetään myös. Kokonaiskuumennusteho paranee, mikä on tehty mahdol-25 liseksi lyhentää ohjelmointijakson ajatusta samalla, kun yhtä taataan, valmistettaessa laminoitavia lasilevypareja, että ko. kaksi levyä mukautuvat riittävän tarkasti toisiinsa ja haluttuun muottoon. On esimerkiksi havaittu, että tämän keksinnön menetelmän ja laitteiston käyttö nos-30 taa lasin kuumennusnopeutta kertoimella 2-3. On myös ollut mahdollista lyhentää viipymäaikaa jokaisessa kuumen-nusvyöhykkeessä 90 sekunnista 60 sekuntiin käyttämällä kuumia ilmavirtoja ainakin kolmessa ensimmäisessä kuumen-nusvyöhykkeessä siedettävän lämpötilaeron ylläpitämiseksi 35 muotin ja lasin välillä.

Claims (9)

10 81 329
1. Menetelmä kaarevan lasin valmistamiseksi, jossa menetelmässä lasi (19) tuetaan laskeutumistaivutusmuotille 5 (17,18), joka muotti on sovitettu vaunulla (10) olevaan laatikkoon (9) ja johdetaan uunin läpi, jossa on useita kuumennusvyöhykkeitä, joissa lasi (19) kuumennetaan taivu-tuslämpötilaan säteilykuumennuksella lasin yläpuolelta, jolloin lasi laskeutuu mukautuakseen muotin muotoon, 10 tunnettu siitä, että muotilla (17,18) olevan lasin (19) alkukuumennuksen aikana kuumaa ilmaa (28) syötetään alaspäin laatikkoon (9) ja ohjataan laatikossa (9) olevan muotin (17,18) ympäri lasin (19) alapuolelle muotin ja lasin välisen lämpötilaeron minimoimiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että useampi laatikoista (9), joihin muotit (17,18) on sovitettu, siirretään vaunuilla (10) peräkkäin tunneliuunin läpi, jossa on useita kuumennusvyöhykkeitä, että kuumaa ilmaa (28) syötetään alaspäin jokai-20 seen laatikkoon (9) ainakin uunin ensimmäisessä kuumennus-vyöhykkeessä (2), että kuumaa ilmaa (28) ohjataan sivulle laatikossa (9) olevan muotin (17,18) alapuolelle ja että ilmaa (29) poistetaan ylöspäin laatikon (9) keskikohdan yläpuolelle.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumaa ilmaa (28) syötetään alaspäin jokaiseen laatikkoon (9) ja ohjataan sivulle laatikossa (9) olevan muotin (17,18) alapuolelle ja että ilmaa (29) poistetaan ylöspäin laatikon keskikohdan yläpuo-30 lelle ainakin uunin kolmessa ensimmäisessä kuumennusvyö-hykkeessä (2).
4. Laitteisto kaarevan lasin valmistamiseksi, jossa on laskeutumistaivutusmuotti (17,18), joka on sovitettu vaunulla (10) olevaan laatikkoon (9), joka vaunu siirre-35 tään tunneliuunin läpi, jossa on useita kuumennusvyöhyk- II η 81329 keitä, tunnettu siitä, että ainakin ensimmäisessä kuumennusvyöhykkeessä (2) on kuuman ilman syöttövälineet (21,23,24) kuuman ilman (28) syöttämiseksi alaspäin laatikkoon (9) ja että laatikkoon (9) on sovitettu ohjauseli-5 met (27) kuuman ilman (28) ohjaamiseksi jokaisen muotin (17,18) alapuolelle ja ympäröi sen tukiessa lasia (19) uunissa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kuuman ilman syöttövälineet 10 (21,23,24) on sovitettu ainakin uunin kolmeen ensimmäiseen kuumennusvyöhykkeeseen (2) kuuman ilman (28) syöttämiseksi alaspäin laatikkoon (9) jokaisessa näistä kuumennusvyöhykkeistä.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen laitteisto, 15 tunnettu siitä, että ohjauselimet (27) on asennettu laatikkoon (9) laatikon kummallekin puolelle.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kuuman ilman syöttövälinei-siin (21,23,24) kuuluu syöttökanavat (21), jotka johtavat 20 uunin jokaisen kuumennusvyöhykkeen (2) katon (26) kummallakin puolella oleviin aukkoihin (22), jotka johtavat kuumaa ilmaa (28) alaspäin laatikossa (9) oleviin ohjauseli-miin (27) laatikon sijaitessa kyseessä olevassa kuumennus-vyöhykkeessä (2).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ohjauselimet (27) ovat kaltevia ohjauslevyjä, jotka on sovitettu laatikon (9) sivujen alakulmiin.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen laitteisto, 30 tunnettu siitä, että uunin katossa (26) on keski-poistoaukko (25) molemmilla puolilla olevien aukkojen (22) välissä, joka poistoaukko (25) on yhdistetty tuulettimeen (24), joka johtaa muotin (17,18) ympäriltä poistetun ilman kuumentimien (23) läpi syöttökanaviin (21). 35 i2 81 329
FI870720A 1986-02-20 1987-02-20 Foerfarande och anordning foer framstaellning av buktat glas. FI81329C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8604246 1986-02-20
GB868604246A GB8604246D0 (en) 1986-02-20 1986-02-20 Manufacture of curved glass

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI870720A0 FI870720A0 (fi) 1987-02-20
FI870720A FI870720A (fi) 1987-08-21
FI81329B true FI81329B (fi) 1990-06-29
FI81329C FI81329C (fi) 1990-10-10

Family

ID=10593405

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI870720A FI81329C (fi) 1986-02-20 1987-02-20 Foerfarande och anordning foer framstaellning av buktat glas.

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4755204A (fi)
EP (1) EP0233778B1 (fi)
JP (1) JPH0662309B2 (fi)
AR (1) AR241894A1 (fi)
AT (1) ATE46896T1 (fi)
AU (1) AU588670B2 (fi)
BR (1) BR8700774A (fi)
CA (1) CA1270649A (fi)
DE (1) DE3760670D1 (fi)
ES (1) ES2011798B3 (fi)
FI (1) FI81329C (fi)
GB (1) GB8604246D0 (fi)
MX (1) MX172118B (fi)
NZ (1) NZ219264A (fi)
ZA (1) ZA871100B (fi)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5096279A (en) * 1984-08-31 1992-03-17 Texas Instruments Incorporated Spatial light modulator and method
FR2623491B1 (fr) * 1987-11-20 1992-11-13 Saint Gobain Vitrage Procede et dispositif pour le bombage thermique du verre
FI81331C (fi) * 1988-11-24 1990-10-10 Tamglass Oy Vaermeoeverfoeringsfoerfarande i en boejningsugn foer glasskivor och en boejningsugn.
FI81330C (fi) * 1988-11-24 1990-10-10 Tamglass Oy Foerfarande och anordning foer att hindra boejning av formvagnens stoedskenor i en boejningsugn foer glasskivor.
JPH0630815Y2 (ja) * 1989-03-22 1994-08-17 日本板硝子株式会社 板ガラスの位置決め装置
FI86054C (fi) * 1990-07-05 1992-07-10 Tamglass Oy Foerfarande och anordning foer boejning av glasskiva.
FI91244C (fi) * 1992-04-30 1994-06-10 Tamglass Eng Oy Menetelmä ja laite lasilevyn taivuttamiseksi ja karkaisemiseksi
DE4215285C1 (fi) * 1992-05-09 1993-08-19 Vegla Vereinigte Glaswerke Gmbh, 5100 Aachen, De
FI91521C (fi) * 1992-10-15 1996-09-11 Tamglass Eng Oy Menetelmä lasilevyjen taivuttamiseksi
EP0592862B1 (en) * 1992-10-15 1997-03-12 Tamglass Engineering Oy Method and furnace for bending glass sheets
FI92816C (fi) * 1993-04-23 1995-01-10 Tamglass Eng Oy Menetelmä ja uunilaitteisto rengasmuotilla kannatetun lasilevyn taivuttamiseksi ja karkaisemiseksi
US5669954A (en) * 1994-06-20 1997-09-23 Gas Research Institute Forced convection heating apparatus and process for heating glass sheets therewithin
US5672191A (en) * 1994-06-20 1997-09-30 Gas Research Institute Forced convection heating apparatus and process for heating glass sheets therewithin
US5746799A (en) * 1994-06-20 1998-05-05 Gas Research Institute Process for heating glass sheets within a forced convection heating apparatus by mixing and distributing spent working fluid and combustion gases
GB9416893D0 (en) * 1994-08-20 1994-10-12 Triplex Safety Glass Co Heating and bending glass sheets
FI100397B (fi) * 1995-10-24 1997-11-28 Glassrobots Oy Lämmönsiirtomenetelmä lasilevyjen taivutusuunissa ja taivutusuuni
US6045358A (en) * 1996-01-19 2000-04-04 Glasstech, Inc. Forced convection heating apparatus and process for heating glass sheets therewithin
FR2821285B1 (fr) * 2001-02-23 2003-11-28 Saint Gobain Seva Dispositif de soufflage d'un fluide sur au moins une face d'un element mince, et unite de soufflage associe
US8776550B2 (en) 2011-11-23 2014-07-15 Corning Incorporated Method and system for making glass articles
DE102018204476A1 (de) * 2018-03-23 2019-09-26 Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. Vorrichtung mit einem Ofen und Verfahren zu deren Verwendung
DE112018007688T5 (de) * 2018-12-28 2021-06-17 Sanko Seikosho Co., Ltd. Thermoplastplattenbiegeverfahren, Bearbeitungshaltevorrichtung und konkave Thermoplastplatte

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3123344A (en) * 1964-03-03 Glass bending furnaces
US2671988A (en) * 1950-12-26 1954-03-16 Libbey Owens Ford Glass Co Apparatus for bending glass
US3431095A (en) * 1965-11-24 1969-03-04 Libbey Owens Ford Glass Co Glass bending furnace
JPS5964536A (ja) * 1982-10-05 1984-04-12 Asahi Glass Co Ltd ガラス板の深曲げ方法
FI68390C (fi) * 1983-07-25 1986-12-30 Tamglass Oy Foerfarande och ungsanordning foer boejning av glasskivor.

Also Published As

Publication number Publication date
AU588670B2 (en) 1989-09-21
US4755204A (en) 1988-07-05
BR8700774A (pt) 1987-12-15
FI870720A0 (fi) 1987-02-20
DE3760670D1 (en) 1989-11-09
AR241894A1 (es) 1993-01-29
NZ219264A (en) 1988-09-29
ZA871100B (en) 1987-09-30
JPS62246833A (ja) 1987-10-28
JPH0662309B2 (ja) 1994-08-17
ES2011798B3 (es) 1990-02-16
GB8604246D0 (en) 1986-03-26
CA1270649A (en) 1990-06-26
EP0233778A1 (en) 1987-08-26
FI81329C (fi) 1990-10-10
MX172118B (es) 1993-12-03
AU6908587A (en) 1987-08-27
EP0233778B1 (en) 1989-10-04
ATE46896T1 (de) 1989-10-15
FI870720A (fi) 1987-08-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI81329B (fi) Foerfarande och anordning foer framstaellning av buktat glas.
FI68390B (fi) Foerfarande och ungsanordning foer boejning av glasskivor
FI91244B (fi) Menetelmä ja laite lasilevyn taivuttamiseksi ja karkaisemiseksi
US6092393A (en) Method for heating moving glass sheets
FI90759B (fi) Laite ja menetelmä lasilevyjen temperoimiseksi
US6983624B2 (en) Apparatus for bending glass panels
US7155939B2 (en) Apparatus for bending glass panels
JP2584764B2 (ja) ガラスの賦型装置
RO111359B1 (ro) Procedeu pentru curbare a unei placi de sticla si cuptor pentru realizarea acestuia
JP4457438B2 (ja) ガラス板の曲げ成形装置および曲げ成形方法
US4252552A (en) Shaping glass sheets using molds of different shapes
FI89038B (fi) Foerfarande foer boejning och haerdning av bilars foenster
EP1626938B1 (en) Method and furnace for bending glass panels
FI90044C (fi) Foerfarande foer boejning och haerdning av glasskiva
US4119426A (en) Method and apparatus for eliminating tong vents in a glass sheet furnace
US4368065A (en) Method and apparatus to remove bent, tempered glass sheets from a cooling station
US4518411A (en) Shaping glass sheets to complicated shapes using special lift mold
US4072492A (en) Glass bending lehr with pre-heat hood
FI83305B (fi) Bomberings-haerdningsanordning foer framstaellning av antingen haerdade eller bomberade glasskivor.
US4430111A (en) Method and apparatus to remove sharply bent, tempered glass sheets from a cooling station
JPH03159929A (ja) 板ガラスの曲げ成形方法
US3862828A (en) Controlling glass sheet furnace & temperatures
KR100186935B1 (ko) 유리의 연속 절곡장치
FI91245B (fi) Uunilaitteisto lasilevyn taivuttamiseksi ja karkaisemiseksi
CA1120271A (en) Method of and apparatus for heat treating glass sheets

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: PILKINGTON GLASS LIMITED