FI80172C - Fm-mellanfrekvenskrets. - Google Patents
Fm-mellanfrekvenskrets. Download PDFInfo
- Publication number
- FI80172C FI80172C FI882471A FI882471A FI80172C FI 80172 C FI80172 C FI 80172C FI 882471 A FI882471 A FI 882471A FI 882471 A FI882471 A FI 882471A FI 80172 C FI80172 C FI 80172C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- level
- amplifier
- limiter
- intermediate frequency
- signal
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H03—ELECTRONIC CIRCUITRY
- H03G—CONTROL OF AMPLIFICATION
- H03G11/00—Limiting amplitude; Limiting rate of change of amplitude ; Clipping in general
- H03G11/06—Limiters of angle-modulated signals; such limiters combined with discriminators
-
- H—ELECTRICITY
- H03—ELECTRONIC CIRCUITRY
- H03D—DEMODULATION OR TRANSFERENCE OF MODULATION FROM ONE CARRIER TO ANOTHER
- H03D3/00—Demodulation of angle-, frequency- or phase- modulated oscillations
- H03D3/02—Demodulation of angle-, frequency- or phase- modulated oscillations by detecting phase difference between two signals obtained from input signal
- H03D3/24—Modifications of demodulators to reject or remove amplitude variations by means of locked-in oscillator circuits
- H03D3/241—Modifications of demodulators to reject or remove amplitude variations by means of locked-in oscillator circuits the oscillator being part of a phase locked loop
- H03D3/244—Modifications of demodulators to reject or remove amplitude variations by means of locked-in oscillator circuits the oscillator being part of a phase locked loop combined with means for obtaining automatic gain control
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Power Engineering (AREA)
- Stabilization Of Oscillater, Synchronisation, Frequency Synthesizers (AREA)
- Tone Control, Compression And Expansion, Limiting Amplitude (AREA)
- Circuits Of Receivers In General (AREA)
- Channel Selection Circuits, Automatic Tuning Circuits (AREA)
- Peptides Or Proteins (AREA)
- Detergent Compositions (AREA)
- Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
Description
80172 FM-välitaajuuspiiri
Esillä olevan keksinnön kohteena on FM-välitaajuuspiiri, johon on integroitu ainakin rajoitinvahvistin, tasoilmaisin ja VCO-oskillaattorin sisältävä vaihelukittu silmukka, jolloin tasoilmaisin on sisällytetty rajoitinvahvistimeen, johon vä-litaajuussignaali syötetään.
Eräs sovinnainen FM-välitaajuuspiiri on esitetty oheisessa kuviossa 1. Välitaajuussignaali IF tuodaan rajoitinvahvistimeen 1, johon on yhdistetty myös tasoilmaisin, jonka lähtö-signaali on I. Vaiheilmaisin 2, silmukkasuodatin 3 ja VCO-oskillaattori 4 muodostavat niin kutsutun vaihelukitun silmukan, jonka lähtönä saadaan FM-demodulaatio FM-dem.
Jos tällaisessa välitaajuuspiirissä, jossa FM-ilmaisimena on PLL-silmukka (joka siis koostuu vaiheilmaisimesta, silmukka-suodattimesta ja VCO-oskillaattorista), piirielementit on koottu samalle sirulle, aiheutuu tästä ongelmia rajoitinvah-vistimen kokonaisvahvistukselle. Liian suuri vahvistus nimittäin saa aikaan haitallisen oskilloinnin eli rajoitinvahvistin vahvistaa pelkästään VCO-oskillaattorin signaalia, jolloin tulevan signaalin ilmaisu estyy. Tämän vuoksi on rajoi-tinvahvistimen suurin käyttökelpoinen vahvistus noin 50-60 dB.
Kun tasoilmaisin on rajoitinvahvistimen yhteydessä, on sen ilmaisukyky korkeintaan yhtä suuri kuin mitä on vahvistinket-jun vahvistus, eli edellä olevan mukaan 50-60 dB. Tämä on kuitenkin esimerkiksi radiopuhelinsovellutuksiin liian pieni, koska näissä tasoilmaisimen dynamiikkavaatimus on tyypillisesti noin 75 dB.
Välitaajuuspiirejä, joissa signaalin FM-demodulointi on toteutettu PLL-silmukalla, on markkinoilla hyvin vähän ja niissä ei yleensä ole tulevan signaalin tasoilmaisua. Mikäli ra-joitinvahvistimen kokonaisvahvistus on esimerkiksi yli 90 dB, 80172 voidaan PLL-ilmaisin toteuttaa siten, että VCO-oskillaattori on toisella piirillä riittävän etäällä rajoitinvahvistimen tulosta. Ehtona on siis se, että isolaatiovaatimus oskilloin-nin välttämiseksi toteutuu.
Sinänsä rajoitinvahvistimen vahvistukselle ei ole olemassa tarkkaa lukuarvoa. Pääasia on, että systeemin kokonaisvahvis-tus on riittävä saamaan rajoitinvahvistinlohkon viimeiset asteet rajoitukselle. Mikäli rajoitinvahvistimen vahvistus on "vajaa", siis ei rajoitu omalle kohinalle, on puuttuva vah-vistusmäärä hoidettava etuasteiden vahvistuksella ja päinvastoin .
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut ongelmat sekä laajentaa tasoilmaisimen dynamiikka-aluetta käyttämättä rajoitinvahvistinta, jonka vahvistusmäärä aiheuttaisi haitallista oskillointia. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on keksinnön mukaiselle välitaajuuspiirille tunnusomaista se, että siinä on rinnakkain mainitun rajoitinvahvistimen kanssa ainakin toinen rajoitinvahvistin, jonka yhteydessä on myös tasoilmaisin, jolloin toisen tai toisten ra-joitinvahvistinten ottosignaalin taso on tasonjakopiirillä pudotettu ensimmäiseen rajoitinvahvistimeen verrattuna ja ta-soilmaisimista saadut signaalit on yhdistetty yhdeksi tasoil-maisusignaaliksi.
Tasonjakopiiri mitoitetaan sopivimmin niin, että toisen ra-joitinvahvistimen toiminta-alue alkaa sillä välitaajuussig-naalin tasolla, jolla ensimmäisen rajoitinvahvistimen toiminta-alue loppuu. Tasonjakopiiri voidaan toteuttaa esimerkiksi vastuksilla.
On todettu, että keksinnön mukaisessa välitaajuuspiirissä ra-joitinvahvistimen kokonaisvahvistus voidaan rajata 50-60 dB, jolloin vältetään VCO-oskillaattorin ja rajoitinvahvistimen oskillointitaipumus. Kahdella rinnakkaisella tasoilmaisimella 3 80172 voidaan kuitenkin saavuttaa vaadittu jo yli 75 dB:n dynamiikka. Periaatteessa dynamiikalla ei ole ylärajaa, koska rinnakkaisia vahvistimia ja tasonjakopiireja voi olla aina tarpeellinen määrä.
Periaatteessa on siten mahdollista lisätä välitaajuuspiirin tasoilmaisimen dynamiikkaa käyttämällä ulkopuolista vastus-jaolla vaimennettua ylimääräistä tasoilmaisulohkoa ja summata sitten näin saadut tasosignaalit yhteen.
Vastusjako voidaan hyvin korvata esimerkiksi kapasitiivisella jaolla ja rajoitinvahvistimilta saatavat tasosignaalit voivat olla jännite- tai virtamuotoisia, joskin virtamuotoinen lähtö on kätevämpi siksi, että virrat voidaan suoraan summata toisiinsa .
Käytännössä kahden rinnakkaisen rajoitinvahvistimen kytkentä on riittävä ja tasonjakopiiri sovitaan tapauskohtaisesti sen mukaan, mikä parhaiten sopii vahvistimen bias-jännitteiden kannalta.
Keksinnön mukaisen välitaajuuspiirin rajoituksena nähdään se, että tulevan välitaajuussignaalin maksimiamplitudin tulee olla tasoilmaisimen lisädynamiikan verran suurempi kuin mitä se olisi ilman rinnakkaista kytkentää. Koska tuleva välitaajuus-signaali useimmiten saadaan sekoittimelta ja tällä signaalilla on käytännössä tietty maksimitaso, saadaan tästä tasoilmaisimen kokonaisdynamiikalle yläraja. Kuten edellä todettiin, voidaan kytkennällä kuitenkin helposti saavuttaa yli 75 dB:n kokonaisdynamiikka, vaikka toimitaan pienilläkin käyttöjännitteillä (alle 6 V).
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin esimerkin muodossa ja viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää lohkokaavion muodossa jo selostettua sovinnaista FM-välitaajuuspiiriä, 4 80172 kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen FM-välitaajuuspiirin erästä suoritusmuotoa, ja kuviot 3-5 esittävät kuvion 2 piirin toimintaan liittyviä virtakäyriä.
Kuviossa 2 tarkoittavat viitenumerot 2-4 vaiheilmaisinta, silmukkasuodatintä sekä VCO-oskillaattoria, samoin kuviossa 1. Kuvioon 1 nähden on rajoitinvahvistin 1 siihen kuuluvine ta-soilmaisimineen kuitenkin toteutettu kahdella rinnakkaisella rajoitinvahvistimella IA ja IB.
Kummassakin rajoitinvahvistimessa IA, IB on oma tasoilmaisin, josta saadaan virtamuotoiset signaalit IA, IB, jotka summataan suoraan yhteen tasoilmaisusignaaliksi ITOT.
Kuviossa 3 on esitetty rajoitinvahvistimen IA tasoilmaisimen virtasignaalia IA vahvistimen ottosignaalin eli välitaajuus-signaalin IF funktiona. Lähtösignaali IA kasvaa lineaarisesti ottosignaalin IF mukaan, kunnes vahvistimen IA yläraja saavutetaan .
Vastusjaolla Rl ja R2 on rinnakkaisen rajoitinvahvistimen IB ottosignaali pudotettu niin alas, että vahvistimen IB toiminta-alueen alaraja saavutetaan vasta sillä signaalin IF tasolla, jolla saavutetaan vahvistimen IA yläraja. Tasoilmai-susignaali IB on esitetty signaalin IF funktiona kuviossa 4.
Kun nyt signaalit IA ja IB summataan, saadaan tasoilmaisusig-naali ITOT, joka kasvaa lineaarisesti tulosignaalin IF mukana alueella, joka vastaa vahvistimen IA ja IB yhteenlaskettua toiminta-aluetta.
Kuten on edellä jo todettu, voidaan tasonjakopiiri toteuttaa muullakin tavalla kuin vastusjaolla, ja rinnakkaisia rajoi-tinvahvistimia voi olla enemmänkin kuin kaksi.
Il
Claims (4)
1. FM-välitaajuuspiiri, johon on integroitu ainakin rajoitinvahvistin (IA), tasoilmaisin ja VCO-oskillaattorin (4) sisältävä vaihe-lukittu silmukka (2, 3, 4), jolloin tasoilmaisin on sisällytetty rajoitinvahvistimeen (IA), johon väli-taajuussignaa1i (IF) syötetään, tunnettu siitä, että siinä on rinnakkain mainitun rajoitinvahvistimen (IA) kanssa ainakin toinen rajoitinvahvistin (IB), jonka yhteydessä on myös tasoilmaisin, jolloin toisen tai toisten rajoitinvahvistinten (IB) ottosignaalin taso on tasonjakopiirillä (Rl, R2) pudotettu ensimmäiseen rajoitinvahvistimeen (IA) verrattuna ja tasoilmaisimista saadut signaalit (IA, IB) on yhdistetty yhdeksi tasoilmaisusignaaliksi (ITOT).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen välitaajuuspiiri, tunnettu siitä, että tasonjakopiiri on mitoitettu niin, että toisen rajoitinvahvistimen (IB) toiminta-alue alkaa sillä välitaajuussignaalin tasolla, jolla ensimmäisen rajoitinvah-vistimen (IA) toiminta-alue loppuu.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen välitaajuuspiiri, tunnettu siitä, että siinä on kaksi rajoitinvahvistinta (IA, IB) tasoilmaisimineen.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen välitaajuus-piiri, tunnettu siitä, että tasonjakopiiri on toteutettu vastuksilla (Rl, R2). 6 80172
Priority Applications (5)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI882471A FI80172C (fi) | 1988-05-25 | 1988-05-25 | Fm-mellanfrekvenskrets. |
US07/349,161 US5212834A (en) | 1988-05-25 | 1989-05-09 | Circuit for extending the dynamic range of an intermediate level selector |
AT89109186T ATE103430T1 (de) | 1988-05-25 | 1989-05-22 | Fm zwischenfrequenz-schaltung. |
EP89109186A EP0343569B1 (en) | 1988-05-25 | 1989-05-22 | An FM intermediate-frequency circuit |
DE68914027T DE68914027T2 (de) | 1988-05-25 | 1989-05-22 | FM Zwischenfrequenz-Schaltung. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI882471A FI80172C (fi) | 1988-05-25 | 1988-05-25 | Fm-mellanfrekvenskrets. |
FI882471 | 1988-05-25 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI882471A0 FI882471A0 (fi) | 1988-05-25 |
FI80172B FI80172B (fi) | 1989-12-29 |
FI80172C true FI80172C (fi) | 1990-04-10 |
Family
ID=8526518
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI882471A FI80172C (fi) | 1988-05-25 | 1988-05-25 | Fm-mellanfrekvenskrets. |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5212834A (fi) |
EP (1) | EP0343569B1 (fi) |
AT (1) | ATE103430T1 (fi) |
DE (1) | DE68914027T2 (fi) |
FI (1) | FI80172C (fi) |
Families Citing this family (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5045446A (en) * | 1988-08-26 | 1991-09-03 | Cryopharm Corporation | Lyophilization of cells |
JPH07111484A (ja) * | 1993-08-20 | 1995-04-25 | Hitachi Ltd | 無線通信装置 |
EP0785640B1 (en) * | 1996-01-17 | 2002-11-06 | Nokia Corporation | Method for extending the RSSI range and radio transceiver operating in accordance with this method |
KR100212055B1 (ko) * | 1996-06-24 | 1999-08-02 | 윤종용 | 이동체 통신시스템의 수신신호세기 검출회로 |
AU2003270214A1 (en) | 2002-09-18 | 2004-04-19 | Michael Diestelhorst | Method for production of a preparation of a pharmaceutical material as a lyophilisate and plant for the same |
DE102008017461B4 (de) | 2008-04-03 | 2010-04-15 | Süverkrüp, Richard, Prof. Dr. | Vorrichtung und Verfahren zur Herstellung eines pulverförmigen lyophilisierten Materials, bestehend aus annähernd gleich großen kugelförmigen Teilchen |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3279518D1 (en) * | 1981-03-06 | 1989-04-13 | Atomic Energy Authority Uk | Logarithmic amplifiers |
JPS58184831A (ja) * | 1982-04-22 | 1983-10-28 | Sony Corp | Fm受信機 |
NL8601844A (nl) * | 1986-07-15 | 1988-02-01 | Philips Nv | Demodulatorschakeling. |
-
1988
- 1988-05-25 FI FI882471A patent/FI80172C/fi not_active IP Right Cessation
-
1989
- 1989-05-09 US US07/349,161 patent/US5212834A/en not_active Expired - Lifetime
- 1989-05-22 DE DE68914027T patent/DE68914027T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1989-05-22 EP EP89109186A patent/EP0343569B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1989-05-22 AT AT89109186T patent/ATE103430T1/de not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
US5212834A (en) | 1993-05-18 |
EP0343569A3 (en) | 1990-08-22 |
DE68914027D1 (de) | 1994-04-28 |
ATE103430T1 (de) | 1994-04-15 |
EP0343569B1 (en) | 1994-03-23 |
FI80172B (fi) | 1989-12-29 |
EP0343569A2 (en) | 1989-11-29 |
FI882471A0 (fi) | 1988-05-25 |
DE68914027T2 (de) | 1994-07-07 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR101023382B1 (ko) | 직교 변조기, 직교 변조기의 캘리브레이션 방법 및 동기엔벨로프 검출기 | |
US5216387A (en) | Noise reduction method and apparatus for phase-locked loops | |
KR20000075616A (ko) | 능동형 필터를 갖는 수신기 if 시스템 | |
FI80172C (fi) | Fm-mellanfrekvenskrets. | |
FI85433C (fi) | Kretsarrangemang foer kompensering av temperaturdriften i en fasdetektor. | |
US3667060A (en) | Balanced angle modulation detector | |
US3748572A (en) | Wide frequency range phase shifter device | |
KR940023056A (ko) | 동조전압 발생회로 | |
US4463317A (en) | FM demodulator with regulation of the output D.C. component | |
US4608539A (en) | FM detector with injection locked divider input circuit | |
KR101039864B1 (ko) | 주파수 검출장치 | |
US6985707B2 (en) | Receiver with AGC controlled resonance amplifier | |
KR100233965B1 (ko) | 수신기 | |
US4952887A (en) | Phase-lock loop circuit having outputs in quadrature | |
JPS5787639A (en) | Am stereo receiver | |
US4904958A (en) | Enhanced phase detector | |
KR870011749A (ko) | 증폭기 | |
KR100837048B1 (ko) | 증폭 회로 및 무선전기 신호 수신 디바이스 | |
FI105613B (fi) | Vaimentimen säätöominaisuuksia parantava kytkentä | |
US4602217A (en) | FM demodulator capable of shifting demodulation-band center frequency | |
FI88569C (fi) | Faslaost slinga foer generering av referensbaervaogen foer en koherent detektor | |
JP2545060Y2 (ja) | 復調回路 | |
SU1054881A1 (ru) | Устройство автоподстройки уровн | |
FI86351C (fi) | Foerfarande foer kanalberoende styrning av ett spaenningsstyrt sugfilter i en mottagare av en radiotelefon. | |
JPS63294127A (ja) | 位相同期ル−プ回路 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: NOKIA MATKAPUHELIMET OY |