FI79767C - Filterkoppling. - Google Patents

Filterkoppling. Download PDF

Info

Publication number
FI79767C
FI79767C FI832528A FI832528A FI79767C FI 79767 C FI79767 C FI 79767C FI 832528 A FI832528 A FI 832528A FI 832528 A FI832528 A FI 832528A FI 79767 C FI79767 C FI 79767C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
filter
resonant
television
circuit
radio
Prior art date
Application number
FI832528A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI79767B (fi
FI832528A0 (fi
FI832528L (fi
Inventor
Wolfgang Wendel
Original Assignee
Hirschmann Radiotechnik
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hirschmann Radiotechnik filed Critical Hirschmann Radiotechnik
Publication of FI832528A0 publication Critical patent/FI832528A0/fi
Publication of FI832528L publication Critical patent/FI832528L/fi
Publication of FI79767B publication Critical patent/FI79767B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79767C publication Critical patent/FI79767C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03HIMPEDANCE NETWORKS, e.g. RESONANT CIRCUITS; RESONATORS
    • H03H7/00Multiple-port networks comprising only passive electrical elements as network components
    • H03H7/46Networks for connecting several sources or loads, working on different frequencies or frequency bands, to a common load or source
    • H03H7/461Networks for connecting several sources or loads, working on different frequencies or frequency bands, to a common load or source particularly adapted for use in common antenna systems

Landscapes

  • Filters And Equalizers (AREA)
  • Control Of Motors That Do Not Use Commutators (AREA)
  • Networks Using Active Elements (AREA)
  • Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Filtering Materials (AREA)
  • Centrifugal Separators (AREA)
  • Circuits Of Receivers In General (AREA)
  • Television Systems (AREA)
  • Separation By Low-Temperature Treatments (AREA)
  • Mechanical Coupling Of Light Guides (AREA)

Description

1 79767
Suodatinkytkentä - Filterkoppling
Keksinnön kohteena on suodatinkytkentä, jossa on useita resonanssipairejä.osätaajuusalueiden estämiseksi, vast, läpäisemiseksi, varsinkin antennipistorasioiden taajuuden jakajat taajuusalueiden jakamiseksi radioalueisiin 5 (LMKU) ja televisioalueisiin (VHF, UHF, SHF).
Tällaisissa suodattamissa tarvitaan käytännössä usein 'suuri estovaimennus ja mahdollisimman jyrkkä suoda-tusosa , pieni läpäisyvaimennus ja suuri takaisinkytken-tävaimennus. Näin on asianlaita esim. tapauksessa, jossa 10 yhteisantennilaitteiston signaalitaso jossain kohdassa tulee niin pieneksi, että moitteeton tilaajan syöttö on mahdollinen ainoastaan käyttämällä vahvistinta tai antenni-pistorasioita, joiden liitäntävaimennus on pieni. (esim.
5 dB).
15 Tällaisissa antennipistorasioissa, jotka jakavat suurtaajuisen energian esim. sovitus- ja differentiaali-välittimen avulla kantajohtolähdön ja suodattimen oton keskerf, on näiden molempien liitäntöjen välillä saavutettavissa kytkentävaimennus, joka on ainoastaan noin 20 dB 20 (UHF-alueella). Toisaalta on "Deutsche Bundepost" - mää räysten mukaan (Amtsblätt nr 125/1971 ja FTZ-Richtlinie 1R8-15) mukaan radio- ja televisioliitännän välisen ero-tuskytkennän oltava mielivaltaisissa antennipistorasioissa vähintään 50 dB, jotta tässä suhteessa saataisiin häriö-25 tön vastaanotto tilaajaliitännöissä. Tähän tarvittava suodattimien estovaimennus on täten esim. liitäntävaimen-nuksen ollessa 5 dB vähintään 25dB, eikä tätä saavuteta yksipiirisillä tai ainoastaan loisvastuksesta muodostu-. villa suodattimilla jokaista taajuusaluetta varten, kuten 30 on tunnettua esim. hakijan antennipistorasiasta Gedu 2M11, jonka kytkentäkaavio on näytetty kuviossa 1. Yksit-täisresonanssipiiriä käytettäessä on lisäksi kylkien jyrkkyys pieni ja läpäisyvaimennuksella samoin kuin takai-sinkytkentävaimennuksella on arvot, joiden takin täl-35 laiset antennipistorasiat eivät sovellu kytkettäviksi 2 79767 kantajohtoon kaskadikytkentää käyttäen. Lopuksi todettakoon, että mainitun suodattimen kelat on osittain tarvittavien suurien induktanssiarvojen. takia tehtävä ferriittisy-dänkuristimiksi, joilla on häiritseviä ominaisresonansseja 5 a suurentunut vaimennus käyttötaajuusalueilla. Lopuksi todettakoon, että näitä suodattimia kylläkin voidaan niiden pienen kömponenttimäärän takia valmistaa halpaan hintaan, mutta edellä mainitut syyt rajoittavat kuitenkin suuresti·.niiden käytännöllistä käyttökelpoisuutta.
10 On periaatteessa tunnettua koota suodatuskytkehtö- jä myös kahdesta tai useammasta toisistaan riippumattomasta resonanssipiiristä jokaista osataajuusaluetta varten, joiden resonanssipiirien sähköisten ominaisuuksien tällöin on täytettävä esitetyt ehdot. Tällaisten suodattimien rakenne-15 komponentit aiheuttavat kuitenkin suuria kustannuksia, joten niitä ei sekä kustannussyistä että myös niiden suuren tilantarpeen takia voida käyttää useimmissa käytännöllisissä sovellutustapauksissa kuten esim. antennipistorasioissa.
Keksinnön tehtävänä on aikaansaada alussa mainittua 20 tyyppiä oleva suodatinkytkentä, joka voidaan valmistaa halvalla mahdollisimman harvoja komponentteja käyttäen ja jolle on tunnusomaista mahdollisimman hyvät vaimennusar-vot, väreinkin·suuri estovaimennus.
Tämä tehtävä on ratkaistu siten, että resonanssi-25 piiri on muodostettu ja mitoitettu siten, että jokaisen re-sonanssipiirin vähintään yksi rakenne-elementti samalla on . vähintään yhden muun osataajuusalueen toisen resonnanssi-piirin komponentti. Kaikkien rakenne-elementtien tämän kaksinkertaisen hyödyksikäytön ansiosta saavutetaan mahdolli-30 simman pienellä lukumäärällä kytkentäkonponenteeja, joka lukumäärä suunnilleen vastaan tunnetun yksittäispi ir irat.kai-sun komponenttien lukumäärää, sellaisten kytkentöjen sähköiset arvot, joissa kytkennöissä jokaista taajuusaluetta varten on olemass a erillinen kaksipiirisuodatin. Tämän 35 suodatinkytkennän estovaimennus on niin suuri, että esim. vähintään,.50 dB suuruinen vaadittu erotuskytkentä viereisten antennipistorasioiden radio- ja televisioiiitäntöjen
II
3 79767 välillä kai.killa hyötytaajuusalueilla on varmistettu jopa siinäkin tapauksessa., että ääritapauksessa toisen antenni-pistorasian (läpikytkentärasian) liitäntävaimennus on 3 d3 ja toisen an.tennipistorasian (ilman jakolaitetta olevan 5 pääterasian) liitäntä vaimennus on noir) 1 dB. Lisäksi saavutetaan läpimenovaimennus, joka on enintään 1 dB, suuri takaisinkytkehtävaimenrius sekä välityksen erittäin tasainen taajuuskäyrä kaikilla osataajuusalueilla. Täten keksinnön mukainen suodatinkytkentä soveltuu esim,, sangen 10 hyvin käytettävksi peräkkäin kytketyissä antennipistorasi-oissa, joiden liitäntävaimennus on pieni'.
Lisäksi ovat keksinnön mukaisessa suodatinkytken-nassu .kelojen induktanssiarvot niin 1 edullisia, että nämä kelat' voidaan tehdä.painettuina piireinä jopa hyvin pienil-15 le pinnoille kuten uppoasennusta varten käytettävän 55 mn:n antennipistorasian piirilevylle. Tällä tavoin mahdollistetaan suodatinkytkennän erittäin yksinkertainen, halpa ja tarkka rakenne mahdollisimman pieneen tilaan, ja tämä kytkentä soveltuu erikoisen hyvin sarjavalmistukseen.
20 '* Tätä etua suurentaa vielä keksinnön vaatimuksen 2 : - mukainen rakenne, joka ilman lisäkustannuksia mahdollistaa tilantarpeen lisäpienetämisen.
•Seiisuurentuneen induktanssin takia, joka saavutetaan kokoamalla useita osakeloja yhdeksi ainoaksi kelaksi ja 25 käyttämällä tiivistä rakennetta, voi . kelojen ominaistaajuus joutua hyötytaajuusalueelle. Täten tapahtuva ominaistaajuuden sijoittuminen liitäntävaimennuksen taajuuskäyräl-le voidaan yksinkertaisesti välttää patenttivaatimuksessa 3 mainittua raVennetta väyttäen.' .*»· 30 Kuviot 2...U esittävät keksinnön mukaisen suodatin kytkennän erästä suoritusesimerkkiä antennipistorasiassa käytettynä. Kuvio 2 esittää kytkentäkaaviota ja kuviot 3 ja 4 toisaalta päältäpäin täydellistä antennipistorasiaa liitäntäsivua vastapäätä olevalta sivulta katsottuna ja 35 toisaalta piirilevyn komponenttiosan puolelta katsottuna.
Ottoljitännästä E jakautuu suurtaajuinen energia periaatteessa esim. DE-AS-julkaisusta 28 07 327 tunnetun, ** 79767 tässä antennipistorasian paremman kaskädiinkytkentämäh-dollisuu-den takia epäsymmetriseksi tehdyssä kaksinkertaisessa jakolaitteessa runkojohdon lähtöliitännälle A ja suoda-tinkytkennän F otolle III. Kuviossa U1 on sovitusvälitin, 5 U2 differentiaälivälitin, Rl erotuskytkentäresistanssi, AL tasausjohoto·energian pakkojakamiseksi tasaisesti, C7 kondensaattori .sovitusarvojen parantamiseksi pienillä taajuuksilla, ja C*7 kondensaattori ylärajataajuuden- suurentamiseksi, joka kondensaattori on kytketty tasaus johdon AL. ja niaa-10 ton väliin', ja joka on muodostettu kampamaisesti toisiinsa lomostuvista" metallipinnoista toispuolisesti metal'1 ipinnoit-teella varustetutlla piirilevyllä. Differentiaalivälittimen U2 epäsymmetrinen väliotto on suunniteltu siten, että jakolaitteen läpimenovaimennus antennipistorasian oton E 15 ja suodatinkytkennän F oton III välillä on noin 5 dB.
‘ Rasian" lähdön A ja suodattimen oton III välinen kyt-kentävaimennus on huomioonottaen esim. liitäntäkohdissa olevien ruuvipuristimieri aiheuttamat häiriökapasitanssit noiri'.2p dB UHF-alueella. LM-alueella vastaa sensijaan se-20 litetty kaksoisjakolaite 3 dB jakolaitetta ilman erotuskyt-kentää.
. SUodatinkytkentä“Fkoostuu kahdesta haarasta, toinen adiota varten Ja toinen televisiota varten, Joiden vastaavat liitännät RF ja EV periaatteessa toimivat seuraavalla tavalla: 25 Televisiohaarassa induktanssit L6, L7 muodostavat -MK-alueefr.jestosuodattimen (käytännöllisesti. katsoen oikosulun) L5, C9, ja L6, C10 UKV:n estokaistan, L5, C8 ja L7, C10 telvisoalueen I estokaistan, samoin kuin kapasitanssit C3,
C9 yhdessä induktanssien L6, 1,7 kanssa televisioalueen I
30 suurtaajuuspäästökaistan.
Radiohaarassa muodostavat induktanssit L8, L9 ja kapasitanssit ¢12, Cl3 LMK-alueen alipäästösuodattimen L9, C11 ja L10, C12 televisioalueen I estokaistan, sekä L8# C11 ja L10, Cl3 UKW-alueen kaistasuodattimen. Keksinnön mu-« 35 kaisen suodatinkytkennän tässä suoritusesimerkissä toimivat * t f täten tilaajataajuusaluetta varten mitoitetun resonanssi-piirin kaikki rakenne-elementit kokonaisuudessaan toisen
II
5 79767 tilaajataajuusalueen toisen resonanssipiirin suurtaajuisina rakenne-elementteinä kelat Lö, L7 jopa kahden muun osataa-juusalueen kahden muun resonanssipiirin elementteinä.
Rakenhe.-elementtien tämän moninkertaisen hyödyksikäy-5 tön ansiosta on täten saavutettu pieni läpimenoväimennus, joka; on enintään- 1 dB, ja. vastaavasti suuri takaisinkytken-tävaimennus, ja kaikilla·estettävillä osataajuusalueilla vähintään 29 dB estovamennusrakenne-elementtien pientä lukumäärää käytteen,·, jolloin mainitut 'Deutsche Bundespost" -ero-10 tuskytkentävaatimukset on täytetty myös suurimmilla käyttötaa-juuksilla ja pienimmällä liitäntävaimennuksella, joka tässä on 5 dB, ja estovaimennus pienimmillä taajuuksilla on jopa paljon suurempi.'( 70 dB LM-alueella).
Kelujen indukta'nssiarvot, jotka on saavutettu keksin-15 nön mukaisten toimenpiteiden ansiosta, ovat kaikki pienemmät kuin 0,25.pH, ja ne voidaan täten aikaansaada sillä suhteellisen pienellä piirilevyllä, joka soveltuu rakennettavaksi antennipistorasiaa varten tarkoitettuun 55 m:n uppoasen-nusra^iaan painettua piiritekniikkaa soveltan. Tällöin 20 on kelat L5, L6, L7 yhdistetty yhdeksi ainoaksi kelaksi, jossa on kaksi väliottoa V, VI, ja ne muodostavat tällä tavoin tilavuudeltaan hyvin pienen yksikön.
. Kelat L8‘, L9 on sen sijaan tässä suoritusesimerkissä sovitettu erillisinä, koska piirilevyä on toisaalta voitava 25 käyttää myös antenriiliitäntärasioissa, joiden liitäntövai-.mennus on suuri ja joissa molemmat kelat eivät saa olla suorassa galvaanisessa yhteydessä toisiinsa, vaan RC-elemer,-tin välityksellä liitäntävaimennuksen suurentamiseksi LMK-alue'edla, ja koska toisaalta tätä rakennetta käyttäen edul-30 lisella tavalla mahdollistetaan suurilla taajuuksilla ero- tuskytkennän paranemista aikaansaavan, painetua piiritekniikkaa soveltaen muodostetun kalan LII sovittaminen piirilevyn symmetriatason luona vastakkain sijaitsevien maadoituspintojen väliin. Periaatteessa voidaan kuitenkin tietysti kelat 35 L8, L9, L10 yhdistää yhdeksi ainoaksi kelaksi, jolloin saa daan koko kytkennän 3ymmetrinenrakenne. Suorituakytkenriän loisvaetusten lukumäärä on tällöin jopa pienempi kuin tek- 6 79767 nilkan tunnetusta tasosta tunnetussa kuvion 1 mukaisessa "vksipiiriratkaisussa".
Selitetyssä antennipistorasiassa on täten aikaansaatu suodatinkytkentä, jolla saavutetaan optimaaliset suurtaa-5 juusominaisuudet sähköisiä rakenne-elementtejä minimimäärin käyttäen, ja joka soveltuu kaskadikytkentää varten, ja jolla myös pienillä 1iitäntävainennuksilla on suuri esto-vaimennus, ja joka mahdollistaa yksinkertaisen, laajalti painop'iiritekniikkana toteutettavan ja sarjavalmistukseen eri-1C koisesti soveltuvan rakenteen, joka vaatii vähän tilaa ja voidaan valmistaa halvalla.
II

Claims (3)

7 79767 1. Suodatinkytkentä, jossa 0n useita resonanssipiire-jä osataajuusalueiden estämiseksi, vast, läpäisemiseksi, varsinkin antennipistorasioiden taajuuden jakajien taajuusalueiden jakamiseksi radioalueisiin (I11KU) ja televisio-5 alueisiin (VHF, UHP, SHF), tunnettu siitä, että resonanssipiiri on muodostettu ja mitoitettu siten, että jokaisen resonanssipiirin vähintään yksi rakenne-elementti samalla on vähintään yhden muun osatsejuusalueen toisen resonanssipiirin komponentti. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suodatinkytkentä, tunnettu siitä, että ainakin yhdellä välitys-alueella (radio- ja/tai televisioalueella) kaikki induktanssit (L5, L6, L?) on koottu yhdeksi ainoaksi kelaksi, jossa on vastaava lukumäärä väliottoja (V, VI). ‘5 3* Patenttivaatimuksen 2 mukainen suodatinkytkentä, tunnettu siitä, että erillisten kelojen (L5, L6, L7) uloin kierros (L7) kierrosväliä vastaavalla etäisyydellä on pituutensa ainakin eräältä osalta maadoituspinnan ympäröimä, jonka päät eivät ole johtavassa yhteydessä toi-20 siinsa. s 79767 PATEN-TKRAV
1. Filterkoppling med flere resonsnskretsar för sparming resp. genomg&ng av delfrekvensomr&den, särskilt frekvensdelare för antennstickdosor, for uppdelning av frekvensomrädena i radioomräden (LMKU) och televisions-5 omraden (VHF, UHF, SHF), kännetecknad där-a v, att resonanskretsima är s& uppbyggda och dimensio-nerade, att minst ett hyggelement i varje resonanskrets samtidigt utgör en bestdndsdel i minst en annan resonans-krets för ett annat delfrekvensomräde. 1'
2. Filterkoppling enligt patentkravet 1, kän netecknad därav, att ätminstone i ett trans-missionsomräde (radio- och/eller televisionsomr&de) alia induktanser (L5».L6» L7) är sammanfattade till en enda spole med ett motsvarande antal mellanuttag (V, VI). 15
3· Filterkoppling enligt patentkravet 2, k ä n - netecknad därav, att det yttersta varvet (L7) i den enda spolen (L5, L6, L7) i ett varvavst&ndet motsvarande avständ ätminstone over en del av sin längd är ömsluten av en massayta, vars änd8r inte är ledande 20 förenade med varandra. Il
FI832528A 1982-07-30 1983-07-11 Filterkoppling. FI79767C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3228449 1982-07-30
DE19823228449 DE3228449A1 (de) 1982-07-30 1982-07-30 Filterschaltung

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI832528A0 FI832528A0 (fi) 1983-07-11
FI832528L FI832528L (fi) 1984-01-31
FI79767B FI79767B (fi) 1989-10-31
FI79767C true FI79767C (fi) 1990-02-12

Family

ID=6169682

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI832528A FI79767C (fi) 1982-07-30 1983-07-11 Filterkoppling.

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0101789B1 (fi)
AT (1) ATE38749T1 (fi)
DE (2) DE3228449A1 (fi)
DK (1) DK162673C (fi)
ES (1) ES522248A0 (fi)
FI (1) FI79767C (fi)
NO (1) NO831888L (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3405578A1 (de) * 1984-02-16 1985-09-05 Tektronix, Inc., Beaverton, Oreg. Elektronisches filter
DE3527555A1 (de) * 1985-08-01 1987-02-12 Rohde & Schwarz Schaltung zum entkoppelten zusammenfuehren der ausgangsleistungen mehrerer hochfrequenz-leistungssender
FI91337C (fi) * 1990-04-27 1994-06-10 Nokia Mobile Phones Ltd Kytkentäjärjestely harhatoiston eliminoimiseksi radiopuhelimen vastaanottimessa
DE19853510A1 (de) 1998-11-20 2000-05-25 Thomson Brandt Gmbh Netzfilter

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE756080C (de) * 1937-05-20 1954-07-26 Lorenz C Ag Empfangseinrichtung zur Auswahl einer Drahtfunksendung aus mehreren ueber das gleiche Netz mit verschiedenen Traegerfrequenzen gegebenen Sendungen
DE2238716A1 (de) * 1972-08-05 1974-02-07 Hirschmann Radiotechnik Fernspeiseweiche
DE3027235C2 (de) * 1980-07-18 1986-08-21 Richard Hirschmann Radiotechnisches Werk, 7300 Esslingen Empfangseinrichtung für mehrere Frequenzbereiche

Also Published As

Publication number Publication date
ES8402481A1 (es) 1984-02-01
EP0101789A2 (de) 1984-03-07
DK349283D0 (da) 1983-07-29
EP0101789B1 (de) 1988-11-17
FI79767B (fi) 1989-10-31
ES522248A0 (es) 1984-02-01
FI832528A0 (fi) 1983-07-11
DE3228449A1 (de) 1984-02-09
FI832528L (fi) 1984-01-31
DK162673B (da) 1991-11-25
EP0101789A3 (en) 1985-10-16
DK162673C (da) 1992-04-13
DK349283A (da) 1984-01-31
ATE38749T1 (de) 1988-12-15
DE3378511D1 (en) 1988-12-22
NO831888L (no) 1984-01-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7592882B2 (en) Dual bandstop filter with enhanced upper passband response
US3747028A (en) Directional tap comprising pi-section high pass filter for use in catv system
US7508284B2 (en) Hybrid low pass diplex filter
EP2617128B1 (en) Signal splitter for use in moca/catv networks
US6842086B1 (en) Two-pole notch filter
US9979375B2 (en) Multi-harmonic matching networks
US20180288491A1 (en) Moca gateway splitter with single diplex filter
WO2010086656A1 (en) Signal dividing device
JP2001127502A (ja) 対称的な減衰点特性を有する誘電体共振器型の帯域通過フィルター
FI79767C (fi) Filterkoppling.
CA2069649C (en) Quality factor improvement for filter applications
US2358520A (en) Coupling transformer
US5148133A (en) Quality factor improvement for filter applications
US4586007A (en) Notch filter
US5821831A (en) Diplex filter comprising monotonic poles
US11705881B2 (en) Branching filter
EP0134950B1 (de) Hochfrequenz-Rohrkernübertrager mit in Drucktechnik ausgeführten Wicklungen
EP0203343B1 (en) Trap circuit with two variable inductors
US5721518A (en) Cancellation technique for bandpass filters using a narrowband network having optimally coupled and overcoupled filters
US7864001B2 (en) Manifold combiner for multi-station broadcast sites apparatus and method
US20120284766A1 (en) Band-stop filter
FI73550C (fi) Multipelavgreningsanordning foer hoegfrekventa signaler.
EP1172951B1 (de) Hochfrequenzgerät mit Störstrahlkompensation
JP2021180373A (ja) 広帯域通過型フィルタ
KR100274047B1 (ko) 텔레비젼 신호 입력회로

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: RICHARD HIRSCHMANN RADIOTECHNISCHES WERK