FI91337C - Kytkentäjärjestely harhatoiston eliminoimiseksi radiopuhelimen vastaanottimessa - Google Patents

Kytkentäjärjestely harhatoiston eliminoimiseksi radiopuhelimen vastaanottimessa Download PDF

Info

Publication number
FI91337C
FI91337C FI902149A FI902149A FI91337C FI 91337 C FI91337 C FI 91337C FI 902149 A FI902149 A FI 902149A FI 902149 A FI902149 A FI 902149A FI 91337 C FI91337 C FI 91337C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
frequency
amplifier
intermediate frequency
signal
switching arrangement
Prior art date
Application number
FI902149A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI91337B (fi
FI902149A0 (fi
FI902149A (fi
Inventor
Risto Huusko
Original Assignee
Nokia Mobile Phones Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Mobile Phones Ltd filed Critical Nokia Mobile Phones Ltd
Priority to FI902149A priority Critical patent/FI91337C/fi
Publication of FI902149A0 publication Critical patent/FI902149A0/fi
Priority to EP91303257A priority patent/EP0454329A1/en
Priority to US07/699,302 priority patent/US5194826A/en
Publication of FI902149A publication Critical patent/FI902149A/fi
Publication of FI91337B publication Critical patent/FI91337B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI91337C publication Critical patent/FI91337C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03FAMPLIFIERS
    • H03F1/00Details of amplifiers with only discharge tubes, only semiconductor devices or only unspecified devices as amplifying elements
    • H03F1/32Modifications of amplifiers to reduce non-linear distortion
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03FAMPLIFIERS
    • H03F3/00Amplifiers with only discharge tubes or only semiconductor devices as amplifying elements
    • H03F3/189High-frequency amplifiers, e.g. radio frequency amplifiers
    • H03F3/19High-frequency amplifiers, e.g. radio frequency amplifiers with semiconductor devices only
    • H03F3/191Tuned amplifiers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Nonlinear Science (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)
  • Amplifiers (AREA)

Description

5 i 91337
Kytkentåjårjestely harhatoiston eliminoimiseksi radiopu-helimen vastaanottimessa - Kopplingsanordning £5r elimination av £elåtergivning i en radiotelefonmottagare
KeksinnOn kohteena on kytkentåjårjestely, jolla voidaan vaimentaa radiopuhelimen vastaanottimen vaiitaajuusvahvistimen harhatoistoa aiheuttavia taajuuskomponentteja, joka vahvistin tuottaa tulosignaalitaajuuden lisaksi myds tåmån 10 taajuuden harmonisia taajuuksia, jolloin harhatoistoa aihe-uttavan taajuuskomponentin jokin harmoninen taajuus on sama kuin vålitaajuus.
Tavallisesti radiopuhelimissa tuodaan vastaanotettu radio-15 signaali antennilta duplekseriin, josta se viedåån vastaan-otinosan etupåån ensimmåisen vahvistimen ja kiinteån kais-tanpååstdsuodattimen kautta ensimmåiselle sekoittajaile, jossa se sekoitetaan paikallisoskillaattoritaajuuteen ja sekoitustuloksista suodatetaan vålitaajuus. Vålitaajuista 20 signaalia vahvistetaan ennen sen viemistå toiselle sekoitta-jalle. Komponenttikustannussyistå ja vastaanottimen perusra-kenteen yksinkertaistamisen vuoksi olisi edullista valita matala vålitaajuus, mutta ensimmåisellå valitaajuudella toimivan valitaajuusvahvistimen lievån epalineaarisuuden 25 aiheuttama harhatoisto aiheuttaa ongelmia. Harhatoisto syntyy siten, ettå koska vSlitaajuusvahvistin on, kuten jo edellS sanottiin, liev&sti epSlineaarinen piiri, synnyttSS se vahvistetun perustaajuisen tulosignaalin lisåksi myos tåman taajuuden kerrannaistaajuuksia. Jos tållaisen vahvis-30 timen tuloon tulee signaali, jonka taajuus on puolet kåyte-tystå vålitaajuudesta, on vahvistimen låhddsså mitattavissa myds vålitaajuinen signaali, jota on pidettåvå harhatoisto-na.
35 Kun vålitaajuus on riittåvån suuri vastaanottokaistaan nåhden, ainakin suurempi kuin 2 x vastaanottokaistan leveys, voidaan harhatoiston synnyttåvåt taajuuskomponentit suodat-taa kiinteillå suodattiroilla vastaanottimen suurtaajuusosis- 2 sa. Tåmån takia valitaan ensimmåinen vålitaajuus yleenså riittåvån suureksi, vaikka kåytettåvåt komponentit ovatkin vaikeampia valmistaa ja ovat siten kalliita. Esim. NMT-radiopuhelinjårjestelmåsså on vastaanottokaistan leveys 5 25 MHz ja vålitaajuus on yli 50 MHz, esim. 87 MHz. Aina ei harhatoistosta ole suurta haittaa, etenkin jos sen aiheut-tavan tulosignaalin ampiitudi on pieni, mutta tietyisså ra-diopuhelinjårjestelmisså on puhelimelta vaadittava harha-toistovaimennus niin suuri, ettei vastaanotin toimi spesifi-10 kaatioiden mukaisesti ilman erillistfi menetelmåå harmonisten komponenttien aiheuttaman harhatoiston vaimentamiseksi.
Tåmå keksinndn tavoitteena on esittåå tapa, joka mahdollis-taa tavallista matalamman vålitaajuuden kaytdn ilman, ettå vSlitaajuusvahvistimessa syntyisi haitallisia harhatoisto-15 taajuuksia.
T&m& tavoite saavutetaan keksinndn mukaisesti siten, ettfi vhlitaajuusvahvistimen eteen signaalitien ja piirin maan valiin on kytketty resonanssipiiri, joka on sarjaresonans-20 sissa taajuudella, joka on puolet vålitaajuudesta, jolloin tåmån taajuinen signaali vaimenee voimakkaasti, ja rinnak-kaisresonanssissa, kun taajuus on v&litaajuus, jolloin t&m&n taajuisen signaalin vaimennus on våhåista.
25 KeksintdS selostetaan yksityiskohtaisemmin viitaten oheiseen kuvaan, joka esittSS v&litaajuusvahvistinta, jonka edesså on resonanssipiiri.
Lohkossa A on esitetty eråstå yhdellå transistorilla Q1 30 toteutettua vålitaajuusvahvistinkytkentåå, jonka sisåån- tuloon IN tuodaan vastaanottimen ensimmåiseltå sekoittajal-ta saatu suodatettu vålitaajuinen signaali ja låhddstå OUT saadaan vahvistettu vålitaajuinen signaali. Lohkon A komponentit LI, Cl, RI, R2, Dl, R4, R5, C7 ja C2 liittyvåt vah-35 vistimen biasointiin ja låmpdtilakompensointiin, eikå niillå ole merkitystå keksinndn kannalta. Vahvistimen tuloon IN tulee myds muita sekoitustuloksia kuin haluttu taajuus, jolloin sekoitustuloksen ollessa halutun taajuuden puolikas 91337 3 nåkyy sen toinen harmoninen taajuus låhddsså OUT vålitaa-juisena johtuen vahvistimen epålineaarisuudesta. Tama on haitallinen harhatoistotaajuus. Tåmån haitallisen tulotaa-juuden eliminoimiseksi on vahvistimen eteen signaalitien 5 ja piirin maan våliin, tåsså tapauksessa transistorin Q1 kannan ja maan våliin, kytketty resonaattoripiiri B. Re-sonaattoripiiri kåsittåå rinnankytketyt induktans sin L3 ja kapasitanssin C6 ja naiden kanssa sarjassa kapasitanssin C5. Piiri on sarjaresonanssissa taajuudella, joka on puolet 10 vålitaajuudesta, esim. taajuudella 22,5 MHz kåytettåesså 45 MHz:n vålitaajuutta. Tålldin resonanssipiirin impedanssi on hyvin pieni ja 22,5 MHztn taajuuskomponentti vaimenee voimakkaasti ennen vahvistinlohkoa A ja sen vahvistinlohkon A lahdossa OUT nakyvå toinen harmoninen on siten niin pieni, 15 ettå spesifikaation måårciåmå harhatoistovaimennusvaatimus tayttyy. Sama resonanssipiiri B on rinnakkaisresonanssissa vålitaajuudella, esim. 45 MHz, jolloin sen impedanssi on hyvin suuri, eika nain olien vaimenna vålitaajuista signaa-lia.
20
Vahvistinlohkon A tulossa olevan lohkon C avulla on suurem-pien radiotaajuuksien nhkemM impedanssi jSrjestetty noin 50 ohmiksi, jolloin valitaajuusvahvistinlohkoa A ja reso-nanssipiiria B edeltavMt vastaanottimen piirit nSkevat 25 niiden toiminnan kannalta edullisen impedanssin. TamS lohko C kåsittaS sarjakelan L2 ja signaalitiehen nShden rinnakkai-sen vastuksen R3 ja kondensaattorin C4 sarjakytkennSn. Kondensaattori C3 on tavanomaisesti kMytetty erotuskonden-saattori.
30
Edella kuvattu suoritusmuoto on vain yksi esimerkki mahdol-lisista vaatimusten mukaisista toteutuksista. Resonanssi-piiri B voidaan toteuttaa monin eri kytkentSkombinaatioin, kunhan vain se toteuttaa samat sahkfiiset ominaisuudet kuin 35 edellå kuvattu resonassipiiri, joka on toteutettu kSyttSen minimimSara komponentteja. Resonanssipiiria B voidaan myos sopivasti mitoittamalla kåyttaS sovituselimena vålitaajuus- 4 vahvistiraen sovittamiseksi edeltåvåSn piiriin. TSllttin lohkoa C ei valttamMtta tarvita.
Esitetty keksintd tekee mahdolliseksi, ettM voidaan valita 5 vSlitaajuus, joka on pienempi kuin vastaanottokaista kerrot-tuna kahdella, niin ettH tiukatkin harhatoistolle asetetta-vat vaatimukset voidaan tSyttSS.

Claims (4)

5 91337 Patenttivaatimuk8et
1. Kytkentåjårjestely radiopuhelimen vastaanottimen våli-taajuusvahvistimen (A) harhatoistoa aiheuttavien taajuus-komponenttien vaimentamiseksi, joka vahvistin (A) tuottaa 5 tulosignaalitaajuuden lisåksi xny6s tåmån taajuuden harmoni-sia taajuuksia ja siten vahvistaa my6s harhatoistoa ai-heuttavan signaalin, jonka taajuus on on vålitaajuuden (fv) jokin aliharmoninen taajuus (1/2 fv, 1/3 fv, 1/4 fv jne), vålitaajuiseksi harhatoistosignaaliksi, tunnettu siitå, 10 ettå vahvistimen (A) eteen signaalitien ja piirin maan vå-liin on kytketty kiinteå resonanssipiiri (B), joka on sar-jaresonanssissa ennalta mååråtyllå harhatoistoa aiheuttavan taajuuskomponentin taajuudella, jolloin tåmåntaajuinen sig-naali vaimenee voimakkaasti, ja rinnakkaisresonanssissa, 15 kun taajuus op vålitaajuus, jolloin tåmåntaajuisen signaalin vaimennus on våhåistå.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentåjårjestely, tunnettu siitå, ettå resonanssipiiri (B) on sarjaresonans- 20 sissa taajuudella, joka on puolet vålitaajuudesta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentåjårjestely, tunnettu siitå, ettå resonanssipiiri (B) on mitoitettu siten, ettå se toimii samalla vålitaajuusvahvistimen (A) 25 sovituselimenå sitå edeltåville vastaanottimen piireille.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentåjårjestely, tunnettu siitå, ettå resonanseipiirin (B) eteen on kytketty sovituspiiri (C), jonka sisåånmenoimpedanssi vålitaajuudel- 30 la on noin 50.ohmia, jolloin vålitaajuusvahvistinta (A) edeltåvåt vastaanottimen piirit nåkevåt niiden toiminnan kannalta edullisen impedanssin. 6
FI902149A 1990-04-27 1990-04-27 Kytkentäjärjestely harhatoiston eliminoimiseksi radiopuhelimen vastaanottimessa FI91337C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI902149A FI91337C (fi) 1990-04-27 1990-04-27 Kytkentäjärjestely harhatoiston eliminoimiseksi radiopuhelimen vastaanottimessa
EP91303257A EP0454329A1 (en) 1990-04-27 1991-04-12 A circuit for the elimination of spurious response in a radio telephone receiver
US07/699,302 US5194826A (en) 1990-04-27 1991-04-12 Circuitry arrangement for the elimination of spurious response in a radio telephone receiver

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI902149A FI91337C (fi) 1990-04-27 1990-04-27 Kytkentäjärjestely harhatoiston eliminoimiseksi radiopuhelimen vastaanottimessa
FI902149 1990-04-27

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI902149A0 FI902149A0 (fi) 1990-04-27
FI902149A FI902149A (fi) 1991-10-28
FI91337B FI91337B (fi) 1994-02-28
FI91337C true FI91337C (fi) 1994-06-10

Family

ID=8530346

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI902149A FI91337C (fi) 1990-04-27 1990-04-27 Kytkentäjärjestely harhatoiston eliminoimiseksi radiopuhelimen vastaanottimessa

Country Status (3)

Country Link
US (1) US5194826A (fi)
EP (1) EP0454329A1 (fi)
FI (1) FI91337C (fi)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5535438A (en) * 1994-05-10 1996-07-09 Panasonic Technologies, Inc. Phase linear class E amplifier for a satellite communication terminal which communicates with a low earth orbiting satellite
US6052029A (en) * 1997-06-25 2000-04-18 Sanyo Electric Co., Ltd. Stabilizing circuit and amplifier
US6148048A (en) * 1997-09-26 2000-11-14 Cirrus Logic, Inc. Receive path implementation for an intermediate frequency transceiver
FI103744B1 (fi) 1997-10-15 1999-08-31 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ja järjestely aktiivisuotimen kalibroimiseksi
US6405025B1 (en) 1997-12-09 2002-06-11 Nokia Mobile Phones Limited Method for selecting the frequency range in radio communication devices operating in several frequency ranges and a radio communication device
GB9811380D0 (en) 1998-05-27 1998-07-22 Nokia Mobile Phones Ltd A transciever for wireless communication
US7228109B2 (en) * 2001-01-12 2007-06-05 Silicon Laboratories Inc. DC offset reduction in radio-frequency apparatus and associated methods
US6970717B2 (en) * 2001-01-12 2005-11-29 Silicon Laboratories Inc. Digital architecture for radio-frequency apparatus and associated methods
US7242912B2 (en) * 1998-05-29 2007-07-10 Silicon Laboratories Inc. Partitioning of radio-frequency apparatus
US7024221B2 (en) * 2001-01-12 2006-04-04 Silicon Laboratories Inc. Notch filter for DC offset reduction in radio-frequency apparatus and associated methods
US7092675B2 (en) * 1998-05-29 2006-08-15 Silicon Laboratories Apparatus and methods for generating radio frequencies in communication circuitry using multiple control signals
US7035607B2 (en) * 1998-05-29 2006-04-25 Silicon Laboratories Inc. Systems and methods for providing an adjustable reference signal to RF circuitry
US7221921B2 (en) * 1998-05-29 2007-05-22 Silicon Laboratories Partitioning of radio-frequency apparatus
US6993314B2 (en) 1998-05-29 2006-01-31 Silicon Laboratories Inc. Apparatus for generating multiple radio frequencies in communication circuitry and associated methods
FI120124B (fi) 1998-05-29 2009-06-30 Nokia Corp Menetelmä ja piiri signaalin näytteistämiseksi suurella näytteistystaajuudella
US6804497B2 (en) 2001-01-12 2004-10-12 Silicon Laboratories, Inc. Partitioned radio-frequency apparatus and associated methods
JP3439344B2 (ja) * 1998-06-18 2003-08-25 日本電気株式会社 半導体増幅器
US6903617B2 (en) 2000-05-25 2005-06-07 Silicon Laboratories Inc. Method and apparatus for synthesizing high-frequency signals for wireless communications
US7031683B2 (en) * 2001-01-12 2006-04-18 Silicon Laboratories Inc. Apparatus and methods for calibrating signal-processing circuitry
US20030232613A1 (en) * 2001-01-12 2003-12-18 Kerth Donald A. Quadrature signal generation in radio-frequency apparatus and associated methods
US7138858B2 (en) 2001-01-12 2006-11-21 Silicon Laboratories, Inc. Apparatus and methods for output buffer circuitry with constant output power in radio-frequency circuitry
US7177610B2 (en) * 2001-01-12 2007-02-13 Silicon Laboratories Inc. Calibrated low-noise current and voltage references and associated methods
US7158574B2 (en) * 2001-01-12 2007-01-02 Silicon Laboratories Inc. Digital interface in radio-frequency apparatus and associated methods
US7035611B2 (en) * 2001-01-12 2006-04-25 Silicon Laboratories Inc. Apparatus and method for front-end circuitry in radio-frequency apparatus
US7231191B2 (en) * 2001-09-28 2007-06-12 Powerwave Technologies, Inc. Spurious ratio control circuit for use with feed-forward linear amplifiers
WO2003079699A1 (en) * 2002-03-15 2003-09-25 Silicon Laboratories Inc. Radio-frequency apparatus and associated methods
EP2992603A4 (en) * 2013-05-02 2017-02-15 Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation Low noise amplifier method and apparatus

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3585519A (en) * 1969-10-16 1971-06-15 Us Navy Narrow band intermediate frequency amplifier
US3860881A (en) * 1973-09-12 1975-01-14 Gen Electric Radio frequency amplifier
DE2425674B2 (de) * 1974-05-28 1976-06-10 Standard Elektrik Lorenz Ag, 7000 Stuttgart Nullstellenfilter
DE2733316C2 (de) * 1977-07-23 1983-06-23 Blaupunkt-Werke Gmbh, 3200 Hildesheim Elektrisches Filter
DE3228449A1 (de) * 1982-07-30 1984-02-09 Richard Hirschmann Radiotechnisches Werk, 7300 Esslingen Filterschaltung
US4464636A (en) * 1983-01-05 1984-08-07 Zenith Electronics Corporation Wideband IF amplifier with complementary GaAs FET-bipolar transistor combination
US4601062A (en) * 1985-02-28 1986-07-15 Rca Corporation Tracking image frequency trap
JPS61234104A (ja) * 1985-04-10 1986-10-18 Yuniden Kk 相互変調抑圧特性改善回路
DE3539950A1 (de) * 1985-11-11 1987-05-14 Siemens Ag Hochpass einer filteranordnung fuer ein mit umrichtern verbundenes drehstromnetz

Also Published As

Publication number Publication date
FI91337B (fi) 1994-02-28
FI902149A0 (fi) 1990-04-27
FI902149A (fi) 1991-10-28
US5194826A (en) 1993-03-16
EP0454329A1 (en) 1991-10-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI91337C (fi) Kytkentäjärjestely harhatoiston eliminoimiseksi radiopuhelimen vastaanottimessa
FI110148B (fi) Useita resonaattoreita käsittävä radiotaajuussuodatin
US9134355B2 (en) Apparatus for very high speed adaptive spectrum analysis
US20060089115A1 (en) Dual band superheterodyne receiver
US20090033805A1 (en) Tuner and portable device using the same
KR890017897A (ko) 위성방송 수신용 저잡음 블럭 변환기
CA1238953A (en) Mixer circuit
US5212835A (en) Frequency-conversion mixer
KR20000077478A (ko) 텔레비젼튜너의 중간주파회로
US20020111151A1 (en) Block downconverter using a SBAR bandpass filter in a superheterodyne receiver
KR960003559B1 (ko) 주파수 변환기(lnb)의 발진주파수 설정방법
JP3599951B2 (ja) テレビジョンチュ−ナ
KR0135038Y1 (ko) 인접채널의 특성개선을 위한 중간주파수 탱크회로
KR920001545B1 (ko) 위성방송 수신용 2중 대역주파수 변환장치
KR200291723Y1 (ko) 튜너의비트주파수방지장치
JPS6325526B2 (fi)
KR970007868B1 (ko) 대역저지필터를 이용한 다수의 국부발진기 접속장치
KR910003172Y1 (ko) 유선 tv 튜너의 입력필터회로
KR100690358B1 (ko) 이중대역 중계기용 국부발진기
KR20010064309A (ko) 더블 컨버젼 방식 튜너의 일차 밴드 패스 필터
FI86014C (fi) Foerfarande och koppling foer att daempa felaotergivning i en mottagare av en radiotelefon.
KR970068553A (ko) 개선된 튜너(An improved tuner)
KR0178196B1 (ko) 듀얼게이트-모스페트를 이용한 튜너
Stålberg Design and Implementation of a 5.8 GHz superheterodyne FM Video Receiver
KR870004018Y1 (ko) 위성수신기의 음성간섭 보상회로

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: NOKIA MATKAPUHELIMET OY