FI78326B - Foerfarande foer behandling av cellulosamassa. - Google Patents

Foerfarande foer behandling av cellulosamassa. Download PDF

Info

Publication number
FI78326B
FI78326B FI860328A FI860328A FI78326B FI 78326 B FI78326 B FI 78326B FI 860328 A FI860328 A FI 860328A FI 860328 A FI860328 A FI 860328A FI 78326 B FI78326 B FI 78326B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
oxygen
pulp
foam
vessel
reaction
Prior art date
Application number
FI860328A
Other languages
English (en)
Other versions
FI860328A0 (fi
FI860328A (fi
FI78326C (fi
Inventor
Sven-Goeran Svensson
Lars Blomberg
Ingemar Croon
Original Assignee
Aga Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aga Ab filed Critical Aga Ab
Publication of FI860328A0 publication Critical patent/FI860328A0/fi
Publication of FI860328A publication Critical patent/FI860328A/fi
Publication of FI78326B publication Critical patent/FI78326B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI78326C publication Critical patent/FI78326C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor
    • D21C9/147Bleaching ; Apparatus therefor with oxygen or its allotropic modifications

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)

Description

1 78326
Menetelmä selluloosamassan käsittelemiseksi Tämä keksintö kohdistuu menetelmään sellaisen käsittelyvaiheen toteuttamiseksi selluloosamassan valmistusprosessissa, jossa happikaasu on reaktioväliaineena.
Selluloosamassan happidelignifioinnissa on nykyään pyrkimyksenä siirtyä suursakeuksisesta massasta, jonka massakonsentraatio on 25-30 %, keskisakeuksiseen massaan, jonka konsentraatio on 8-15 %. Syy tähän on lähinnä vähentää investointikustannuksia. Lisättäessä happea tällaiseen keskisakeuksiseen massaan syntyy kuitenkin ongelmia, koska tarvittavat määrät ovat huomattavasti suurempia kuin mitä nesteeseen voidaan liuottaa.
Ensimmäinen ongelma on jakaa happi tasaisesti massaan pienten kuplien muodossa suuren kontaktipinnan aikaansaamiseksi.
Toinen ongelma on pitää kuplat leijuvina massasuspensiossa riittävän pitkän ajan reaktion läpiviemiseksi.
Kolmas ongelma on voida tarvittaessa lisätä suurempia määriä kuin 4-5 kg happea massatonnia kohti, laskettuna kuivatusta massasta, jolla on noin 90 %:n kuiva-ainepitoisuus.
Niillä sekoittimilla, nk. miksereillä, joita nykyisin käytetään hapen sekoittamiseksi massaan, on osoittautunut, että kuplat eivät tule niin pieniksi kuin olisi toivottavaa, mikä johtaa siihen, että suuri osa hapesta kohoaa massan läpi reak-tioastian yläosaan tulematta kulutetuksi. Haluttuun reaktioon tarvitaan sen vuoksi suhteellisen korkea paine, erityisesti * reaktion alussa. Tämän seurauksena on jouduttu turvautumaan nousuvirtausmenetelmään, jossa hydrostaattinen paine astian pohjassa on korkea. Laskuvirtausmenetelmässä esiintyy tämän lisäksi nimittäin, reaktion alussa vallitsevan alhaisen paineen lisäksi, myös se epäkohta, että massan yläpuolella astian yläosassa on tyhjä tila, jonka läpi syötetty massa putoaa vapaasti, jolloin suuri osa hapesta poistuu.
2 78326 Näiden ongelmien ratkaisemiseksi on ehdotettu menetelmää massan valkaisemiseksi hapella, jolloin korkean paineen (15 baaria) alaisena olevaan massaan ensiksi lisätään vaahdotusainet-ta ja sen jälkeen happikaasua. Seosta sekoitetaan vaahdoksi joka saa paisua paineen alennuksella 3 baariin venttiilin kautta.
Vaahdonmuodostuksen kautta happi sitoutuu voimakkaammin massaan, niin että yllämainitut epäkohdat jossakin määrin vähenevät. Tässäkin menetelmässä on kuitenkin epäkohtia. Voimakas paineen-alennus on siten osaksi energiaa vaativaa ja osaksi vaikeasti aikaansaatavissa normaalisti saatavissa olevilla pumpuilla.
Nopea ja voimakas paineenalennus johtaa edelleen siihen, että happikuplat vaahdossa pyrkivät särkymään, jolloin happitappio joka tapauksessa tulee huomattavaksi.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada selluloosa-massan happikäsittely, jossa edellä mainitut ongelmat tunnetun tekniikan yhteydessä on eliminoitu. Tämä on aikaansaatu johdannossa mainittua tyyppiä olevalla menetelmällä, jolle keksinnön mukaan on pääasiallisesti tunnusomaista se, että happikaasu vaahdotusaineella muutetaan vaahdoksi ja että happikaasua si-" sältävä vaahto sekoitetaan massaan ennen käsittelyvaihetta.
Vaahdon muodostusta varten käytetään esimerkiksi sentyyppistä vaahtogeneraattoria, kuin on selostettu SE-pa tentti julkaisussa 85586. Vaahdotusaineena käytetään esimerkiksi nonioniaktiivis-ten ja anioniaktiivisten tensidien, stabilointiaineiden (esim. rasva-alkoholien) sekä liuottimien (esim. glykolieetterien) seosta. Vaahdotusaine sekoitetaan veteen tai natronlipeään tai muuhun sopivaan nesteeseen sekoitusastiassa ja pumpataan vaahto-generaattoriin. Samanaikaisesti johdetaan happikaasua vaahtoge-neraattoriin varastosäiliöstä, jolloin säiliön ylipainetta käytetään hyväksi käyttövoimalähteenä.
Vaahtogeneraattorissa muodostuneen vaahdon annetaan paisua hitaasti alentamalla painetta perättäisesti suhteellisen pitkässä putkijohdossa, ennen sen sekoittamista massasuspensioon, mikä
II
3 78326 tapahtuu varsinaisen käsittelyvaiheen eteen sovitetulla se-koittimella, joka sisältyy normaaliin prosessilaitteistoon. Perättäisen paineenalennuksen johdosta vaahto paisuu suhteellisen hitaasti, jolloin kuplat eivät säry. Vaahdonmuodostuksen tarvitsema energia on merkityksetön ja massasuspensiota ei tarvitse saattaa paineenalaiseksi. Lisäksi on helpompi säädellä vaahdon ominaisuuksia kun sitä valmistetaan tähän tarkoitukseen rakennetussa laitteistossa.
Tällä menetelmällä voidaan happi jakaa tasaisesti massaan pienten kuplien muodossa, niin että saadaa suuri kontaktipinta.
On myös mahdollista lisätä suhteellisen suuria määriä happea ja pitää tätä leijuvana massasuspensiossa riittävän kauan reaktiota varten, jolloin tappiot alenevat mahdollisimman pieniksi. Myös laskuvirtaustyyppisissä reaktioastioissa, joissa massa syötetään astian yläpäähän, voi happilisäys tapahtua ilman merkittäviä häviöitä, koska happi on sitoutunut vaahdon muotoon.
Sen vuoksi ei näissä tapauksissa myösköön ole tarpeen sovittaa reaktioastian viereen mitään lisäreaktioastiaa, joissa happi-reaktio tapahtuisi nousuvirtauksessa, kuten aikaisemmin on ollut tarpeen.
Esimerkki
Vertailukokeita suoritettiin osaksi suoralla tavanomaisella happikaasulisäyksellä ja osaksi lisäämällä happea vaahdon muodossa keksinnön mukaisesti. Kokeissa havusulfaattimassaa, jonka kappaluku oli 33,1 ja viskositeetti 1179 dm /kg valkaistiin kloorin ja klooridioksidin seoksella, nimittäin yhteensä 70 kg:11a aCl kuivattua massatonnia kohti, josta 5,6 kg kloori-dioksidina. Näin kloorivalkaistu massa uutettiin sen jälkeen kolmella eri tavalla kuten alla.
* 1. Ainoastaan NaOH:lla.
2. NaOH+C^Ha, jossa happi lisättiin vaahdon muodossa.
3. NaOH+Ojilla/ jossa happo lisättiin puhtaana kaasuna.
Kaikki kokeet suoritettiin atmosfäärin paineessa ja olosuhteet ilmenevät muilta osin alla olevasta taulukosta.
4 78326 __1_ 2 3 Lämpötila (°C) 55 55 55
Konsentraatio (%) 8 10,3 10,3
Aika (min) 80 80 80
Happi - vaahto kaasu
Kemikaalilisäykset ja tulokset ilmenevät alla olevasta taulukosta.
Happi- Alkali- Viskosi- lisäys lisäys teetti
Valkaisu- Kappa- Vaaleus _ sekvenssi (kg/t) (kg/t) luku (% ISO) (dnr/kg) valkaisematon massa - - 33,1 - 1179 1 (C+D) E - 35,0 8,4 29,8 1076 2 (C+D)(EO) 5,7 29,8 5,5 38,1 1027 3 (C+D)(EO) 5,7 30,0 6,7 35,1
Taulukosta ilmenee, että hapen lisäys uuttovaiheeseen alentaa huomattavasti kappa-lukua ja lisää vaaleutta. Ilmenee myös, että teho on suurin tapauksessa, jossa happea lisätään vaahdon muodossa. Tulos on merkittävä ajatellan alhaista painetta.
Esimerkkejä laitejärjestelyistä massavalkaisulaitoksissa on " esitetty kuvioissa 1-3, joissa 1 tarkoittaa reaktioastiaa, 2 on pesusuodatin, 3 on sekoitin ja 4 on pumppu. Kaikissa tapauksissa esitetään ainoastaan yhtä käsittelyvaihetta, joka sisältyy nk. kuitulinjaan.
Kuvio 1 esittää laskuvirtaustyyppistä reaktioastiaa sen ylä-puolelle sovitettuine suodattimineen ja sekoittimineen. Massaa johdetaan edellisestä käsittelyvaiheesta pesusuodattimen ja sekoittimen kautta astian 1 yläosaan. Reaktion jälkeen massaa pumpataan astian pohjasta pesusuodattimen kautta seuraavaan käsittelyvaiheeseen.
Kuviossa 2 on pesusuodatin ja sekoitin sovitettu astian 1 viereen, joka tässäkin tapauksessa on laskuvirtaustyyppiä. Massaa 5 78326 johdetaan sekoittimesta 3 pumpun 4 ja putkijohdon 5 kautta reaktioastian yläosaan.
Kuvio 3 esittää nousuvirtaustyyppistä reaktioastiaa laitteiden ollessa muilta osin sovitetut kuvion 2 mukaisesti. Massaa johdetaan pumpusta 4 astian 1 pohjaan ja poistuu sen yläosasta.
Kaikissa esitetyissä tapauksissa lisätään lisätään natrium-hydroksidia massaan samassa yhteydessä kun sitä poistetaan pesusuodattimesta, minkä jälkeen happea lisätään vaahdon muodossa sekoittimeen 3 ei-esitetystä vaahtogeneraattorista.

Claims (2)

1. Menetelmä sellaisen käsittelyvaiheen suorittamiseksi selluloosamassan valmistusprosessin yhteydessä, joka muodostuu delignifiointi- tai valkaisuvaiheesta, johon happikaasu sisältyy reaktioväliaineena, tunnettu siitä, että happikaasu muutetaan vaahdotusaineella vaahdoksi, jolloin vaahdon-muodostus suoritetaan vaahtogeneraattorissa, josta valmis vaahto lisätään massaan ennen käsittelyvaihetta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaahtogeneraattorissa muodostettua vaahtoa paisutetaan hitaasti alentamalla painetta jaksottaisesti putkijohdossa, jonka kautta sitä johdetaan käsittelyvaiheeseen. Λ
FI860328A 1985-01-24 1986-01-23 Foerfarande foer behandling av cellulosamassa. FI78326C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8500342 1985-01-24
SE8500342A SE452896B (sv) 1985-01-24 1985-01-24 Forfarande for behandling av cellulosamassor

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI860328A0 FI860328A0 (fi) 1986-01-23
FI860328A FI860328A (fi) 1986-07-25
FI78326B true FI78326B (fi) 1989-03-31
FI78326C FI78326C (fi) 1989-07-10

Family

ID=20358888

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI860328A FI78326C (fi) 1985-01-24 1986-01-23 Foerfarande foer behandling av cellulosamassa.

Country Status (8)

Country Link
JP (1) JPS61201094A (fi)
BR (1) BR8600268A (fi)
CH (1) CH668788A5 (fi)
DE (1) DE3601808A1 (fi)
FI (1) FI78326C (fi)
FR (1) FR2576331B1 (fi)
NO (1) NO860249L (fi)
SE (1) SE452896B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE460202B (sv) * 1987-03-13 1989-09-18 Aga Ab Saett vid behandling av ett material med en gas i en vaetska
CN110670400B (zh) * 2019-09-25 2020-11-27 刘澄 一种用于卫生巾艾绒芯片立式蒸煮釜

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE126265C (fi) *
SE390549C (sv) * 1973-12-20 1986-04-14 Ahlstroem Oy Sett att bleka cellulosahaltigt material med syre eller fritt syre innehallande gas i alkalisk miljo
JPS5249306A (en) * 1975-10-20 1977-04-20 Toyo Pulp Co Ltd Process for bleaching pulp under normal pressure with air bubble
JPS5299302A (en) * 1976-02-13 1977-08-20 Toyo Pulp Co Ltd Process for separating lignin from cellulose fiber
SE462919B (sv) * 1979-05-11 1990-09-17 Sunds Defibrator Ind Ab Saett att genomfoera alkaliextraktion av cellulosamassa i naervaro av syre

Also Published As

Publication number Publication date
FI860328A0 (fi) 1986-01-23
BR8600268A (pt) 1986-10-07
DE3601808A1 (de) 1986-07-24
DE3601808C2 (fi) 1988-12-08
FR2576331B1 (fr) 1988-06-17
FR2576331A1 (fr) 1986-07-25
SE8500342L (sv) 1986-07-25
NO860249L (no) 1986-07-25
SE8500342D0 (sv) 1985-01-24
SE452896B (sv) 1987-12-21
JPS61201094A (ja) 1986-09-05
FI860328A (fi) 1986-07-25
FI78326C (fi) 1989-07-10
CH668788A5 (de) 1989-01-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI59434C (fi) Delignifiering och blekning av cellulosa med syre
FI73750B (fi) Saett vid blekning av lignocellulosahaltigt material.
FI64407C (fi) Kontinuerligt foerfarande foer blekning och delignifiering av cellulosamassa
SI9012041A (en) Chlorine-free bleaching process
SE514789C2 (sv) Delignifiering och blekning av cellulosamassor med perättiksyra, ozon och syre
US4543155A (en) Method for bleaching wood pulp including dissolving oxygen into the dilution water of an extraction stage
FI74053C (fi) Foerfarande foer delignifiering av kemisk massa.
US4004967A (en) Bleaching cellulose pulp with oxygen in the presence of formaldehyde
FI78326B (fi) Foerfarande foer behandling av cellulosamassa.
EP0106609A1 (en) Apparatus and method for oxygen extraction of lower consistency pulp
US5133946A (en) Process for bleaching cellulosic materials and plant for carrying out the process
FI62362C (fi) Ligninavlaegsning och blekning av lignocellulosamassa med ozon
US6221207B1 (en) Oxygen delignification of pulp in two stages with low pressure steam heating between stages
US20050087315A1 (en) Low consistency oxygen delignification process
KR100538083B1 (ko) 리그노셀룰로오스성 물질의 산소 탈리그닌화
FI95292B (fi) Massan valkaisutapa
CN112127193A (zh) 一种利用漂白工序提升溶解浆质量指标的生产工艺
US20160002858A1 (en) Methods for the oxygen-based delignification of pulp
WO2001075220A1 (en) A method for controlling the delignification and bleaching of a pulp suspension
US3992250A (en) Method for bleaching of high consistency cellulosic pulp
US5766414A (en) Method of bleaching cellulose pulp with peroxide under elevated pressure in a first vessel and atmospheric pressure in second vessel
KR100194405B1 (ko) 목재펄프의 무염소 표백방법
JPH05247864A (ja) セルロースパルプの漂白法
KR920007531B1 (ko) 목재펄프의 표백방법
CA1230205A (en) Process and apparatus for bleaching of pulp

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: AGA AKTIEBOLAG