FI73750B - Saett vid blekning av lignocellulosahaltigt material. - Google Patents

Saett vid blekning av lignocellulosahaltigt material. Download PDF

Info

Publication number
FI73750B
FI73750B FI801254A FI801254A FI73750B FI 73750 B FI73750 B FI 73750B FI 801254 A FI801254 A FI 801254A FI 801254 A FI801254 A FI 801254A FI 73750 B FI73750 B FI 73750B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
oxygen
pulp
extraction
bleaching
mass
Prior art date
Application number
FI801254A
Other languages
English (en)
Other versions
FI801254A (fi
Inventor
Lars Eyolf Naesman
Goeran Erik Annergren
Per-Olov Lindblad
Lars-Aoke Torbjoern Lindstroem
Tjell-Aoke Haegglund
Original Assignee
Sunds Defibrator
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sunds Defibrator filed Critical Sunds Defibrator
Publication of FI801254A publication Critical patent/FI801254A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73750B publication Critical patent/FI73750B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor
    • D21C9/1026Other features in bleaching processes

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Compounds Of Unknown Constitution (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)

Description

7**^* I KUULUTUSJULKAISU
! [β] (11) UTLÄGGNiNGSSKRIFT 7375 0 (51) Kv.lk.Vlnt.CI.·* D 21 C 9/10, 9/12
SUOMI-FiNLAND
(FI) (21) Patenttihakemus - Patentansokning 80125** (22) Hakemispäivä - Ansökningsdag 18.04.80
Patentti-ja rekisterihallitus (23) Alkupäivä - Giitighetsdag 18.04.80
Patent- och registerstyrelsen (41} Tullut Julkjseks, _ Bhv,t offentljg 12*n *80 (44) Nähtäväksipanon ja kuul julkaisun pvm - 07 87
Ansökan utlagd och ut! skriften pubiicerad 3 (86) Kv. hakemus - Int. ansokan (32) (33) (31) Pyydett\ etuoikeus - Begärd prioritet 11-05.79 Ruotsi-Sverige(SE) 790^1A8-9 (71) Sunds Defibrator Aktiebolag, Sundsvall, Ruotsi-Sver<ge(SE) (72) Göran Erik Annergren, Sundsvall, Tjell-Äke Hägglund, Sörberge, Der-01ov Lindblad, Sundsvall, Lars-Äke Torbjörn Lindström, Aino,
Lars Eyo’f Näsman, Aino, Ruotsi-Sverige(SE) (7*0 Be rggren Oy Ab (54) Lignosel1 uioosapitoisen materiaalin valkaisuun liittyvä menetelmä -Sätt vid blekning av 1ignocellulosahaltigt material
Alkaliuuton tehtävänä lignoselluloosapitoisen materiaalin valkaisussa on normaalisti täydentää happamia hapettavia vaiheita ligniinin erotuksessa, joka pääasiassa on syynä massan vär-jäytymiseen. Yleensä ensimmäinen alkaliuutto monivaiheisessa valkaisusarjassa on tärkein, koska se suoritetaan siten, että se antaa voimakkaimman ligniinierotuksen.
On tunnettua, että jonkinlaisesta ligniinikondensaatiosta saadaan merkittäviä negatiivisia vaikutuksia tässä alkaliuutossa johtuen ligniinin aromaattis-kinonisesta rakenteesta. Ilmeisesti voi korkea lämpötila ja/tai hapetusaineen, esimerkiksi peroksidin ja hypokloriitin lisäys vaikuttaa tätä negatiivista vaikutusta vastaan enemmän tai vähemmän suuressa määrin. Varjopuolena on kuitenkin että lämmitysvaihtoehto tulee suhteettoman kalliiksi, kun joudutaan niin korkeaan lämpötilaan, että reaktioseosta on mieluummin lämmitettävä höyryllä, ts. yli 60-70°C:n lämpötiloihin. Ehdotetut hapetusaineet ovat myös joko liian kalliita tai sopimattomia ottaen huomioon odotetut ympäristövaatimukset.
- - τρ · --- - 2 73750
Happikaasun käyttöä hapetusaineena alkalisessa ympäristössä kyseisessä tilanteessa on ehdotettu ja jopa käytetty tehdas-toiminnassa. Se tekniikka, joka tällöin on tullut käyttöön, on yhtäpitävä sen tekniikan kanssa, jota on käytetty ns. happivalkaisuun välittömästi ennen valkaisulaitosta, ts. käsittelyä korkeassa paineessa ja korkeassa lämpötilassa (suunnilleen tai yli 100°C:ssa) suhteellisen monimutkaisessa laitteistossa, joka poikkeaa valkaisulaitoksissa tavallisesta laitteistosta.
Yleisempää sovellutusta rajoittavat tämän vuoksi taloudelliset syyt. Kaiken kaikkiaan on mahdollista perustella tällaista happivaihetta vain silloin, kun samanaikaisesti viritetään valkaisulaitosta erittäin lyhyisiin, normaalisti kolmen vaiheen sarjoihin.
Kyseessä oleva happivaihe valkaisusarjän sisällä pitäisi suorittaa suurella massaväkevyydellä (yli 20 %) johtuen suhteellisen korkeasta lämpötilasta. Tätä sovellutusta on kuvannut Croon (Tappi Seminar Notes 1978 Oxygen, Ozone and Peroxide Pulping and Bleaching Seminar, Nov. 9, New Orleans, Louisiana), joka paljastaa, että on kokeiltu pienempää massaväkevyyttä ja havaittu mahdottomaksi käyttää sitä taloudellisesti sillä tekniikalla, joka on tunnettu. Toisaalta ei myöskään ehdotettu happivaihe ole taloudellisesti erityisen houkutteleva johtuen korkeasta lämpötilasta ja monimutkaisesta laitteistosta .
Täysin valkaisemattoman massan happivalkaisun kehittämistä pienemmällä massaväkevyydellä (mieluimmin n. 10 %) on viime vuosina valmistettu useissa paikoissa. Sekä laitteiston yksinkertaistamista että parantunutta selektiivisyyttä on tavoiteltu. Tekniikka rakentuu tällöin siihen, että käytetään sekoitus-laitetta, joka erittäin voimakkailla leikkausvoimakentillä leijuttaa massasuspension ja samanaikaisesti hajottaa happikaasun erittäin hienoiksi kupliksi, jotka sitten jaetaan mahdollisimman tasaisesti leijutettuun massasuspensioon. Tällöin muodostuu eräänlainen vaahto, joka purkautuu sitä mukaa kuin happikaasua kuluu valkaisureaktiossa. On tärkeää, että vaahto on niin stabiili, että vaahdossa olevat kaasukuplat eivät kasaudu yhteen niin, että rajapinta kaasun ja nesteen/kuitu-jon välillä merkittävästi pienenee. Uräs toimenpide rämän vas- 3 73750 tustarciseksi on rajoittaa leikkausvoimakentän laajuutta niin, että leijuttaminen nopeasti kumoutuu ja että kuituverkosto lukitsee vaahtorakenteen. Toinen toimenpide on lisätä vaahtoa muodostavaa jätelipeää, joko mustalipeän kuiva-ainetta tai valkaisulaitoksen jätelipeän kuiva-ainetta.
Tämän teknikkan ehdotetut sovellutukset ovat tähdänneet reaktion loppuunsaattamiseen paineastiassa, jonka rakenne on samantapainen kuin tavallisessa happivalkaisussa suurella massa-väkevyydellä. Tässä keksinnössä on kuitenkin osoittautunut mahdolliseksi asentaa yllä esitetyn mukainen sekoituslaite (mixer) massajohtoon välittömästi ennen tavanomaista painee-tonta ylävirtausalkaliuuttotornia ja muuttamalla alkaliuutto-olosuhteita suorittaa voimakas hapetus happikaasulla.
Tämän menettelyn etuna on, että sitä voidaan suoraan soveltaa tavanomaisessa valkaisulaitoksessa sikäli kuin työskennellään ylävirtaustornilla, mikä on melko tavallista, suorittaen investointi ainoastaan sekoittimeen ja siihen kuuluvaan apu-laitteistoon ja että hapettavaa käsittelyä varten ei tarvitse erityisesti lämmittää samanaikaisesti kun saadaan vaikutuksia, jotka ovat täysin samaa luokkaa aikaisemmin ehdotettujen hap-pivalkaisumenetelmien kanssa. Puheena olevaa tapausta ei pidä kuitenkaan tarkastella puhtaana happivalkaisuvaiheena, vaan enemmän vahvistettuna alkaliuuttovaiheena, josta negatiiviset sivureaktiot on tukahdutettu.
Keksintö edellyttää näin ollen, että massa on esikäsitelty kloorilla, klooridioksidilla tai näiden molempien seoksella.
On itsestään selvää, että myös happivalkaisu ennen kloori-klooridioksidikäsittelyä on ajateltavissa. Sille on luonteenomaista, että esikäsitelty massa sekoittimessa, joka on asennettu massajohtoon välittömästi ennen ylävirtausalkaliuuttotornia, normaalisti 10-15 %:n massaväkevyydellä leijutetaan ja että happikaasu sekoitetaan hienoiksi kaasukupliksi, minkä jälkeen muudostunut "vaahto" stabiloidaan lopettamalla leik-kausvoimat ja kierättämällä tiettyä osaa alkalivaiheen jäte-lipeästä uudelleen tässä vaiheessa. Alkalilisäys sovitetaan siten, että kaiken kaikkiaan aika 1iuutolle normaali loppu-pH säilyy. Tämä merkitsee, että aikaiiuutolle normaalia alkali- _______ - TT“ ...- 4 73750 lisäystä nostetaan vähemmän kuin 10, normaalisti 4-8 kg/ton.
Lisättävää happikaasun määrää on rajoitettava alkaliuuton negatiivisten reaktioiden kumoamiseksi eikä ligniiniaineksen valkaisemiseksi jotenkin olennaisessa määrin. Tässä suhteessa menettely eroaa olennaisesti sovellutuksista, joissa käytetään vetyperoksidia tai hypokloriittia alkaliuuttovaiheessa, joiden suhteen ilmoitetaan olennaisesta uuttovaiheen jätelipeän valkaisusta. Tämä rajoitus merkitsee alle 10, normaalisti 4-8 kg ptm happikaasulisäystä ja n. 10 %:n COD-arvon pienenemistä jätelipeässä.
Syy happikaasulisäyksen rajoitukseen on, että reaktio pitää laitteistosyistä suorittaa kokonaisuudessaan matalassa lämpötilassa (mieluimmin 50-70°C:ssa) ja suhteellisen lyhyellä reaktioajalla ( ik 90 min). On myös välttämätöntä rajoittaa kaasumäärää siten, että valkaisutornin läpi menevän massa-virtauksen stabiliteettia ei vaaranneta.
Näiden voimakkaiden rajoitusten myötä olisi voinut odottaa delignifiointitehon voimakasta alenemista verrattuna aikaisemmin kuvattuihin happivaiheisiin korkeassa paineessa ja korkeassa lämpötilassa. Kuten seuraavat esimerkit osoittavat näin ei käynyt, vaan teho oli aivan samalla tasolla happivaiheen tehon kanssa. Mikäli on ymmärrettävissä johtuu tämä siitä, että aikaiiuutolla on potentiaalisesti odotettua suurempi teho, ts. että negatiivisilla kondensaatioreaktioilla on odotettua suurempi merkitys sekä että nämä tehokkaasti kumotaan hyvin voimakkaaseen, mutta rajoitettuun hapetukseen, joka edullisesti tapahtuu niin aikaisessa vaiheessa kuin sekoitti-messa. Puheena oleva keksintö on osoittanut, että happikaasu on erittäin reaktiokykyinen massan kanssa ajankohtaisessa asemassa, jos vain voidaan poistaa materiaalinsiirto-ongelmat kaasun ja neste/kuitupinnan välillä, jollaista tapahtuu ajankohtaista tyyppiä olevassa sekoittimessa.
Keksintöä ei ole rajoitettu mihinkään erikoiseen kloori/kloori-dioksidilla tapahtuvaan esikäsittelytyyppiin. On kuitenkin osoittautunut erityisen suosituksi rajoittaa kemikaalilisäys tässä esikäsittelyssä 10-30 % alhaisemmalle tasolle kuin normaalissa aikaiiuutossa. Koska kemikaalien viimeisellä osalla 5 73750 näyttää olevan samantapainen vaikutus kuin happikaasuhapetuk-sella alkaliuutossa puheena olevan keksinnön mukaan. Tämä on erityisen mielenkiintoista, jos ympäristösyistä halutaan suorittaa esivalkaisu yksinomaan klooridioksidilla kloorin siiasta, koska klooridioksidi on suhteellisen kallis ja energiaa vaativa kemikaali, on olemassa erityisiä syitä minimoida tämän muissa suhteissa erinomaisen kemikaalin käyttö.
Vertailun vuoksi suoritettiin seuraavat kokeet havupuusulfaat-timassan valkaisulla
Valkaisusarja: D/C-E-D-E-D-
Valkaisemattoman massan kappa-luku: 32
Loppuvalkoisuus: 89,5 % ISO
KemiKaalikulutus: Aktiivista klooria 90 kg ptm
NaOH 39 "
Viskositeetti: 970 dm3/kg
Valkaisusarja: O-C+D-E-D-E-D-
Happivaihe 10-15 % tai 25-50 %:n massa- väkevyydellä
Valkaisemattoman massan kappa-luku/happiesivalkaistun massan kappaluku: 35/18
Loppuvalkoisuus: 89,5 % ISO
Kemikaalikulutus: aktiivista klooria 54 kg ptm
NaOH 44 " °2 18 "
Viskositeetti: 915 dm3/kg
Valkaisusarja: O-D-E-D-E-D-
Happiesivaihe 10-15 %:n tai 25-30 %:n massaväkevyydellä
Valkaisemattoman massan kappa-luku/happiesivalkaistun massan kappaluku: 35/18
Loppuvalkoisuus: 89,5 % ISO
Kemikaalikulutus: aktiivista klooria 50 kg ptm
NaOH 42 " O, 18 " ^ o
Viskositeetti: 945 dm /kg ..___ ΤΓ" _ 73750
Keksintöä valaistaan seuraavassa lähemmin joillakin toteutus-esimerkeillä koskien havupuusulfaattimassan valkaisua.
Esimerkki 1
Valkaisusarja: O-C+D-EO-D-E-D-
Happivaihe 10-15 %:n tai 25-30 %:n massaväkevyydellä EO = happivahvistettu alkaliuuttovaihe. Lämpötila 65°C. Valkaisemattoman massan kappaluku/happiesivalkaistun massan kappa-luku: 35-20
Loppuvalkoisuus: 89,5 % ISO
Kemikaalikulutus: EO-vaihe NaOH 25 kg ptm 02 5 "
Aktiivista klooria yhteensä 40 "
NaOH 40-50 kg ptm °2 23
Viskositeetti: 915 dm^/kg
Esimerkki 2
Valkaisusarja: O-D-EO-D-E-D-
Happiesivaihe 10-15 %:n tai 25-30 %:n massaväkevyydellä EO= happivahvistettu alkaliuuttovaihe. Lämpötila 65°C. Valkaisemattoman massan kappaluku/happiesivalkaistun massan kappa- luku: 35/20
Loppuvalkoisuus: 89,5 % ISO
Kemikaalikulutus: EO-vaihe NaOH 23 kg ptm 02 5 "
Aktiivista klooria yhteensä 37 "
NaOH 47 " 0~ 23 " 7Ϊ ^
Viskositeetti: 945 dm /kg
Esimerkki 3
Valkaisusarja: O-D-EO-D-
Happiesivaihe 10-15 %:n tai 25-30 %:n massaväkevyydellä EO= happivahvistettu alkaliuuttovaihe. Lämpötila 65°C. Valkaisemattoman massan kappaluku/happiesivalkaistun massan kappa-luku: 35/20
Loppuvalkoisuus: 89,5 % ISO
Kemikaalikulutus: EO-vaihe NaOH 25 kg ptm O 2 5 " 7 73750
Aktiivista klooria yhteensä 50 kg ptm N aOH 43 " 02 23 "
Viskositeetti: 900 dm3/kg
Esimerkki 4
Valkaisusarja: O-C+D-EO-D-
Happiesivaihe 10-15 %:n tai 25-30 %:n massaväkevyydellä EO= happivahvistettu alkaliuuttovaihe. Lämpötila 65°C. Valkaisemattoman massan kappaluku/happiesivalkaistun massan kappa-luku: 35/20
Loppuvalkoisuus: 89,5 % ISO
Kemikaalikulutus: EO-vaihe NaOH 28 kg ptm °2 5 "
Aktiivista klooria yhteensä 50 "
NaOH 45 " °2 23 ”
Viskositeetti: 915 dm3/kg
Esimerkki 5
Valkaisusarja: D/C-EO-D-
Valkaisemattoman massan kappaluku 32
Loppuvalkoisuus: 89,5 % ISO
EO = happivahvistettu alkaliuuttovaihe. Lämpötila 65°C.
Kemikaalikulutus: Aktiivista klooria 75 kg ptm
NaOH 35 " O, 5 " 3 ^
Viskositeetti: 940 dm /kg
Esimerkki 6
Valkaisusarja: D-EO-D-
Valkaisemattoman massan kappaluku 32
Loppuvalkoisuus: 89,5 % ISO
EO = happivahvistettu alkaliuuttovaihe. Lämpötila 65°C.
Kemikaalikulutus: Aktiivista klooria 80 kg ptm
NaOH 30 " 0~ 5 " 3 ^
Viskositeetti: 920 dm /kg
Keksintöä ci ole rajoitettu kuvattuihin toteutusmuotoihin, vaan sitä voidaan vaihdella keksintöäjatuksen rajojen puitteissa.

Claims (4)

1. Menetelmä selluloosamassan alkaliuuton suorittamiseksi sen jälkeen kun massalle on valkaisuvaiheessa suoritettu käsittely kloorilla, klooridioksidilla tai näiden seoksella mas-saväkevyvdessä 10-18 %, jolloin uutto suoritetaan reaktioajalla, joka on alle 90 min, ja lämpötilassa 50-70°C sekä sellaisella alkalilisäyksellä, että loppu-pH suspensiossa mitattuna on yli 9, tunnettu siitä, että uutto suoritetaan ylävirtaus-tornissa, että massa leijutetaan sekoittimella, joka on sijoitettu välittömästi ennen massan tuloaukkoa torniin, ts. ilman mitään välikäsittelvvaiheitä, esim. kaa-sunpoistoa, ja että massaan samanaikaisesti lisätään happipi-toista kaasua, joka tällöin hienojakautuu leijutettuun massaan ja että haopipitoista kaasua lisätään määrässä, joka vastaa 4-8 kg happea massan tonnia kohti.
2. Patenttivaatimusten 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että massa loppuvalkaistaan yhdessä tai useammassa vaiheessa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ajankohtaisesta alkaliuuttovaiheesta poistettu jätelipeä kokonaan tai osittain palautetaan massa-tehtaan taiteenottosysteemiin ja jätelipeän orgaaniset aineet hävitetään polttamalla.
1. Sätt att genomföra alkaliextraktion av cellulosamassa efter det att massan i ett bleksteg utsatts för behandling med klor, klordioxid eller blandningar av dessa, vid en massa-koncentration av 10-18 %, varvid extraktionen utföres under en reaktionstid understigande 90 min och vid en temperatur av 50-70°C samt med en sadan tillsats av alkali att slut-pH, uppmätt i suspensionen, överstiger 9,kännetecknat därav, att extraktionen utföres i ett uppströms torn, att massan fluidiseras medelst en omedelbart före massans inlopp i tornet, dvs utan nägra mellanliggande behandlingssteg, t ex avgasning, placerad mixer och att massan samtidigt tillföres en oxygenhaltig gas som härvid finfördelas i den fluidiserade massan och att den oxygenhaltiga gasen tillföres i en mängd motsvarancle 4-3 kg oxygen per ton massa.
FI801254A 1979-05-11 1980-04-18 Saett vid blekning av lignocellulosahaltigt material. FI73750B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7904148 1979-05-11
SE7904148A SE462919B (sv) 1979-05-11 1979-05-11 Saett att genomfoera alkaliextraktion av cellulosamassa i naervaro av syre

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI801254A FI801254A (fi) 1980-11-12
FI73750B true FI73750B (fi) 1987-07-31

Family

ID=20338027

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI801254A FI73750B (fi) 1979-05-11 1980-04-18 Saett vid blekning av lignocellulosahaltigt material.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4451332A (fi)
JP (1) JPS55151001A (fi)
BR (1) BR8002768A (fi)
CA (2) CA1150011A (fi)
DE (1) DE3017712C2 (fi)
FI (1) FI73750B (fi)
FR (1) FR2456159A1 (fi)
NO (1) NO159541B (fi)
SE (1) SE462919B (fi)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI67241B (fi) * 1981-06-10 1984-10-31 Aga Ab Saett foer blekning av cellulosahaltiga material
US4543155A (en) * 1983-01-31 1985-09-24 The Boc Group, Inc. Method for bleaching wood pulp including dissolving oxygen into the dilution water of an extraction stage
US4568420B1 (en) * 1984-12-03 1999-03-02 Int Paper Co Multi-stage bleaching process including an enhanced oxidative extraction stage
SE452896B (sv) * 1985-01-24 1987-12-21 Aga Ab Forfarande for behandling av cellulosamassor
EP0279845A4 (en) * 1986-08-28 1991-01-09 James River-Norwalk, Inc. Pulp bleaching process
FR2604102B1 (fr) * 1986-09-18 1988-11-10 Air Liquide Masse silicocalcaire a haute porosite pour stockage de gaz, et procede de fabrication
US4842877A (en) * 1988-04-05 1989-06-27 Xylan, Inc. Delignification of non-woody biomass
US5023097A (en) * 1988-04-05 1991-06-11 Xylan, Inc. Delignification of non-woody biomass
US5211811A (en) * 1989-02-15 1993-05-18 Union Camp Patent Holding, Inc. Process for high consistency oxygen delignification of alkaline treated pulp followed by ozone delignification
US5188708A (en) * 1989-02-15 1993-02-23 Union Camp Patent Holding, Inc. Process for high consistency oxygen delignification followed by ozone relignification
US5085734A (en) * 1989-02-15 1992-02-04 Union Camp Patent Holding, Inc. Methods of high consistency oxygen delignification using a low consistency alkali pretreatment
US5217574A (en) * 1989-02-15 1993-06-08 Union Camp Patent Holdings Inc. Process for oxygen delignifying high consistency pulp by removing and recycling pressate from alkaline pulp
US5525195A (en) * 1989-02-15 1996-06-11 Union Camp Patent Holding, Inc. Process for high consistency delignification using a low consistency alkali pretreatment
US5173153A (en) * 1991-01-03 1992-12-22 Union Camp Patent Holding, Inc. Process for enhanced oxygen delignification using high consistency and a split alkali addition
US5409570A (en) * 1989-02-15 1995-04-25 Union Camp Patent Holding, Inc. Process for ozone bleaching of oxygen delignified pulp while conveying the pulp through a reaction zone
SE466062B (sv) * 1990-04-30 1991-12-09 Sunds Defibrator Ind Ab Blekning av kemisk massa
US5164043A (en) * 1990-05-17 1992-11-17 Union Camp Patent Holding, Inc. Environmentally improved process for bleaching lignocellulosic materials with ozone
US5164044A (en) * 1990-05-17 1992-11-17 Union Camp Patent Holding, Inc. Environmentally improved process for bleaching lignocellulosic materials with ozone
US5441603A (en) * 1990-05-17 1995-08-15 Union Camp Patent Holding, Inc. Method for chelation of pulp prior to ozone delignification
CA2053035C (en) * 1990-10-12 1997-09-30 Repap Enterprises Inc. Chlorine-free wood pulps and process of making
US5554259A (en) * 1993-10-01 1996-09-10 Union Camp Patent Holdings, Inc. Reduction of salt scale precipitation by control of process stream Ph and salt concentration
US5632788A (en) * 1995-01-31 1997-05-27 Worthington Acetylene Cylinder, Inc. High porosity calcium silicate mass for storing acetylene gas
US5697990A (en) * 1995-01-31 1997-12-16 Worthington Acetylene Cylinder, Inc. High porosity calcium silicate mass for storing acetylene gas
US5705216A (en) * 1995-08-11 1998-01-06 Tyson; George J. Production of hydrophobic fibers
US20050067122A1 (en) * 2000-05-17 2005-03-31 Bijan Kazem Methods of processing lignocellulosic pulp with cavitation
RU2425069C2 (ru) * 2009-07-02 2011-07-27 Учреждение Российской Академии Наук Институт Биохимической Физики Им. Н.М. Эмануэля Ран (Ибхф Ран) Антипирен, способ его получения, способ огнезащитной обработки материалов и способ тушения очага горения
FI123023B (fi) 2009-09-01 2012-10-15 Andritz Oy Menetelmä ja laitteisto suovan erottamiseksi

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2147618A (en) * 1936-04-01 1939-02-14 West Virginia Pulp & Paper Com Method of bleaching pulp
SE360128C (sv) * 1970-08-25 1983-08-02 Mo Och Domsjoe Ab Sett att bleka cellulosamassa med en syreinnehallande gas i nervaro av alkali
US3830688A (en) * 1970-10-23 1974-08-20 Skogsaegarnas Ind Ab Method of reducing the discharge of waste products from pulp mills
US3832276A (en) * 1973-03-07 1974-08-27 Int Paper Co Delignification and bleaching of a cellulose pulp slurry with oxygen
AU473185B2 (en) * 1973-07-25 1976-06-17 Mooch Domsjo Aktiebolag A method for producing oxidized white liquor
SE379069B (fi) * 1973-08-27 1975-09-22 Kamyr Ab
SE390549C (sv) * 1973-12-20 1985-10-17 Ahlstroem Oy Sett att bleka cellulosahaltigt material med syre eller fritt syre innehallande gas i alkalisk miljo
US4104114A (en) * 1977-05-05 1978-08-01 Erco Envirotech Ltd. Bleach plant operation
US4198266A (en) * 1977-10-12 1980-04-15 Airco, Inc. Oxygen delignification of wood pulp

Also Published As

Publication number Publication date
US4451332A (en) 1984-05-29
FR2456159B1 (fi) 1984-09-28
SE462919B (sv) 1990-09-17
FR2456159A1 (fr) 1980-12-05
JPS55151001A (en) 1980-11-25
DE3017712C2 (de) 1986-11-06
CA1150011A (en) 1983-07-19
FI801254A (fi) 1980-11-12
SE7904148L (sv) 1980-11-12
NO801386L (no) 1980-11-12
BR8002768A (pt) 1980-12-16
NO159541B (no) 1988-10-03
DE3017712A1 (de) 1980-11-20
CA1235257B (en) 1988-04-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI73750B (fi) Saett vid blekning av lignocellulosahaltigt material.
US4155806A (en) Method for continuous alkaline delignification of lignocellulose material in two or more steps, the final of which with oxygen
FI116393B (fi) Menetelmä selluloosamassan delignifioimiseksi ja valkaisemiseksi
JP2010144273A (ja) リグノセルロース物質の化学パルプの製造方法
US4560437A (en) Process for delignification of chemical wood pulp using sodium sulphite or bisulphite prior to oxygen-alkali treatment
JPS59144692A (ja) 木材パルプの改良漂白法
FI73020B (fi) Foerfarande foer delignifiering/blekning av cellulosamassa.
FI62362C (fi) Ligninavlaegsning och blekning av lignocellulosamassa med ozon
FI65096C (fi) Syre-alkalidelignifiering av traemassa
EP1528149A1 (en) Low consistency oxygen delignification process
USH1690H (en) Process for bleaching kraft pulp
CA2099881A1 (en) Chlorine-free process for bleaching lignocellulosic pulp
FI74054B (fi) Saett vid blekning av cellulosahaltigt material.
PT797703E (pt) Processo de branqueamento com peroxido de materiais celulosicos e lenho-celulosicos
KR100538083B1 (ko) 리그노셀룰로오스성 물질의 산소 탈리그닌화
US20030168190A1 (en) Method for controlling the delignfication and bleaching of a pulp suspension
US20160002858A1 (en) Methods for the oxygen-based delignification of pulp
WO1995006772A1 (en) Improved method for bleaching lignocellulosic pulp
JPH05247864A (ja) セルロースパルプの漂白法
FI73019C (fi) Foerfarande foer delignifiering/blekning av cellulosamassa.
CA2404691A1 (en) A process for bleaching a lignocellulosic pulp
Valchev Chemical pulp bleaching
FI78326C (fi) Foerfarande foer behandling av cellulosamassa.
Zeinaly et al. The use of TAED in the last phase of CMP peroxide bleaching
CA1249904A (en) Oxygen alkali extraction of cellulosic pulp

Legal Events

Date Code Title Description
FC Application refused

Owner name: SUNDS DEFIBRATOR AKTIEBOLAG