FI77435B - Foerfarande foer framstaellning av svaveldioxid. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av svaveldioxid. Download PDF

Info

Publication number
FI77435B
FI77435B FI843100A FI843100A FI77435B FI 77435 B FI77435 B FI 77435B FI 843100 A FI843100 A FI 843100A FI 843100 A FI843100 A FI 843100A FI 77435 B FI77435 B FI 77435B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
granules
metal
granulation
metal sulphates
granulated
Prior art date
Application number
FI843100A
Other languages
English (en)
Other versions
FI843100A (fi
FI843100A0 (fi
FI77435C (fi
Inventor
Guenter Lailach
Rudolf Gerken
Christoph Muecke
Original Assignee
Bayer Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bayer Ag filed Critical Bayer Ag
Publication of FI843100A0 publication Critical patent/FI843100A0/fi
Publication of FI843100A publication Critical patent/FI843100A/fi
Publication of FI77435B publication Critical patent/FI77435B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI77435C publication Critical patent/FI77435C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B17/00Sulfur; Compounds thereof
    • C01B17/48Sulfur dioxide; Sulfurous acid
    • C01B17/50Preparation of sulfur dioxide
    • C01B17/52Preparation of sulfur dioxide by roasting sulfides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B1/00Preliminary treatment of ores or scrap
    • C22B1/02Roasting processes
    • C22B1/08Chloridising roasting

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Solid Fuels And Fuel-Associated Substances (AREA)
  • Glanulating (AREA)
  • Fertilizers (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)

Description

1 77435
Menetelmä rikkidioksidin valmistamiseksi
Keksintö koskee menetelmää rikkidioksidin valmistamiseksi metallisulfaattien termisen hajottamisen ja saman-5 aikaisen sulfidimalmien pasutuksen kautta.
Metallisulfaattien ja rikkihapon terminen hajotus on voimakkaasti endoterminen prosessi. Tarvittavan reaktio-lämmön tuomiseksi poltetaan siksi usein samassa reaktio-tilassa hiiltä, polttoöljyä tai polttokaasua tai edulli-10 sesti rikkiä tai sulfidimalmeja, edullisesti rikkikiisua. Tällöin tehdään terminen hajotus polttoöljyä tai kaasua sekä rikkiä käyttäen usein kerrosuuneissa.
Nykyaikainen leijukerrosreaktoreissa toteuttava terminen hajotusmenetelmä vaatii leijukerroksen pysyvää 15 läsnäoloa, jolloin erityisesti rautaoksidi on sopiva ker- rosmateriaaliksi. Kulumisen aiheuttamien häviöiden korvaajana toimii rikkiraaka-aineena käytettävä rikkikiisu, joka on myös suhteellisen arvokas energialähde.
Ongelmallista tässä menetelmässä on rikkikiisun, 20 erityisesti hienojakoisen vaahdotuskiisun muodossa olevan, ja sulfaattien, jotka ovat usein rikkihappopitoisia ja hygroskooppisia, syöttäminen leijukerrosreaktoreihin sillä tavalla, että ne jakautuvat kerrokseen siten, että energian-kulutus ja energian vapautuminen ovat hyvin tasapainossa ; 25 usein sangen suurien reaktoreiden kaikilla alueilla. Vain .. silloin on saavutettavissa paras mahdollinen hajotusteho • ilman että metallioksideja poistuu reaktorista tai muodos- tuu sintterikerroksia paikallisen ylikuumenemisen seurauksena.
30 Keksinnön päämääränä on parantaa sekä sulfidimalmien että metallisulfaattien syöttöä leijukerrosreaktoreihin, mutta myös muihin soveltuviin reaktoreihin,kuten kerros-tai kiertouuneihin, energiaa kuluttavien ja vapauttavien raaka-aineiden optimaalisen sekoittumisen aikaansaamiseksi.
2 77435 Tämä onnistuu rakeistamalla metallisulfaatit ja sul-fidimalmit, joita kutsutaan jäljempänä kiisuksi yhdessä, mahdollisesti yhdistettyinä muihin energianlähteisiin, ja syöttämällä ne rakeina reaktoreihin.
5 Tämä keksintö koskee siten menetelmää rikkidioksi din valmistamiseksi hajottamalla termisesti metallisulfaat-teja ja pasuttamalla samanaikaisesti sulfidimalmeja soveltuvissa reaktoreissa, jossa menetelmässä metallisulfaatit rakeistetaan yhdessä metallisulfidien kanssa ja syötetään 10 sen jälkeen rakeina reaktoreihin.
Vaikka kiisu on yksinään vaikeasti rakeistettavaa ja siitä saadaan heikkoja, mekaaniseen kuljetukseen ja uuniin syöttämiseen soveltumattomia rakeita, havaittiin yllättävästi, että metallisulfaatit ja kiisu ovat yhdessä hyvin 15 rakeistettavia ja niistä saadaan stabiileja, reaktoriin syöttöön päättyvän toiminnan mekaaniset vaatimukset täyttäviä rakeita.
Saatavat rakeet koostuvat sisemmästä ytimestä, joka muodostuu metallisulfaateista, ja vaipasta, joka on kiisua. 20 Rikkihappopitoiset metallisulfaatit, kuten TiC^sn valmistuk sen yhteydessä syntyvän laimean hapon tai peittausliuosten väkevöinnissä saatavat, ovat rakeistettavissa ilman ongel-: mia, kun ne ovat "kuivana", so. ei tahnamaisena, vaan mure- : nevana suodatinkakkuna.
• 25 Erityisen soveltuvia metallisulfaatteina ovat si ten tämän keksinnön yhteydessä tartuntahappoa sisältävät suodatinkakut. Niiden tartuntahappopitoisuutta voidaan alentaa ennen rakeistusta mekaanisella jälki-kosteuden-poistolla, esimerkiksi nauhapuristussuodattimilla, jolloin 30 suodatinkakkujen murenevuus paranee.
Rakeistus voidaan tehdä erilaisissa laitteissa. Ra-keistuslautaset ovat sangen hyvin soveltuvia, jolloin rakeistus tapahtuu yhdessä tai useammassa vaiheessa.
Happipitoisten suolojen hydroskooppisten ominaisuuk-35 sien vuoksi tulee rakeista kuitenkin nopeasti kosteita ja tarttuvia. Keksinnön mukaisesti saadaan suhteellisen lujia
II
77435 hyvin kaadettavissa olevia päällystämällä yllä mainitut rakeet toisessa rakeistuslautasessa tai saman lautasen ulommassa renkaalla kiisulla. Täten muodostetut rakeet adsorboivat vain vähän kosteutta seisoessaan pitkäänkin ilmassa 5 ja pysyvät hyvin kaadettavissa olevina.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että metallisulfaatit esirakeistetaan rikkihapon ja/tai rakeistusapuaineiden avulla ja päällystetään sitten me-tallisulfideilla.
10 Kuivat»kaadettavissa olevat metallisulfaatit voidaan esirakeistaa lisäämällä rikkihappoa, öljyä tai tunnettuja rakeistusapuaineita, kuten melassia, kalaliimaa, bento-niittia tai sulfiittijätelipeää, ja peittää sitten kiisulla.
Kiisuina voidaan käyttää kiisumurskaa, jonka hiuk-15 kaskoko on korkeintaan 5 mm. Erityisiä etuja tarjoaa keksintö kuitenkin käytettäessä vaahdotuskiisuja,joiden hiuk-kaskoko on pääosin alle 0,1 mm. Sen avulla saadut rakeet ovat sangen hyvin kaadettavissa ja varastoinninkestäviä. Lisäksi vältetään ne suuret vaikeudet, joita ilmenee vaah-20 dotuskiisujen syötössä leijukerrosreaktoreihin.
Riisun ja metallisulfaattien välistä suhdetta voidaan vaihdella laajoissa rajoissa raaka-ainesyöttöä koskevien käyttövaatimusten mukaan. Lisäämällä tunnettuja rakeistusapuaineita voidaan tämän kiisuvaipan kestävyyttä paran-25 taa erityisesti kiisu/metallisulfaattisuhteen ollessa suuri, : · : mikä ei kuitenkaan normaalisti ole tarpeellista.
Edulliseksi osoittautuu se toimenpide, että metalli-sulfaateista ja metallisulfideista koostuvat rakeet jauho-tetaan kuivilla, tarttumattomilla aineilla. Tällaisia tart-30 tumattomia aineita ovat kivihiilipöly, kivihiilimurska, rikki ja/tai palamisjätteet. Tällä jauhotuksella parannetaan rakeiden kaadettavuutta edelleen.
Keksinnön mukaisesti valmistettujen rakeiden käyttö tekee mahdolliseksi reaktoreiden tasaisemman toiminnan ja 35 paremman hajotustehon, erityisesti leijukerrosreaktoreiden ollessa kyseessä.
4 77435
Keksinnön edut ilmenevät seuraavista esimerkeistä, jotka eivät rajoita keksinnön piiriä.
Esimerkki 1 (vertailuesimerkki)
Murenevia metallisulfaatteja (pääasiassa Fe-sulfaat-5 tia, mukana Mg-, Ai-, Mn- ja muita sulfaatteja), jotka sisälsivät noin 30 paino-% tartuntahappoa (65 % suo lattomana happona) (= suodatinsuola I) rakeistettiin rakeistuslautasella. Hienojakoisista osista oli muodostunut 1-2 min:n kuluttua rakeita, joiden läpimitta oli 10 3-10 mm. Pyöritettäessä edelleen lautasella muuttui rakei den pinta kostean kiiltäväksi ja rakeet alkoivat tarttua toisiinsa 4-5 minuutin kuluttua.
Kun rakeet jauhotettiin ruskohiilipölyllä niiden oltua rakeistuslautasella 2-4 min, pysyivät ne kaadettavis-15 sa olevina.
Osa rakeista jätettiin seisomaan avoimeen mciljaan sisätiloihin. Rakeet olivat selvästi tarttuneita 48 h:n kuluttua. Ilman kosteuden adsorption aiheuttama painonli-säys on 13,6 %.
20 Esimerkki 2 (vertailuesimerkki)
Yritettiin rakeistaa rikkikiisua A (vaahdottiskii-su, josta 70 % oli hiukkaskooltaan alle 0,04 mm) rakeistuslautasella. Tällöin muodostui vain vähän eakeita, joiden läpimitta oli 3-20 mm, ja jotka oli helppo painaa rikki 25 kädessä ja olivat soveltumattomia normaaleihin kuljetus- ja annostelulaitteisiin.
Esimerkki 3
Rakeistulautaselle (d = 0,8 mm) lisättiin samanaikaisesti suodatinsuola I:ä, joka saatiin jälkipoistamalla 30 kosteutta imusuodatuskakusta nauhapuristussuodattimella ja rikkomalla levymäinen kakku kankimyllyllä, ja rikkikiisua A suhteessa 1:1. 5 min:n kuluttua saatiin kuivia, himmeän-hohtoisia, hyvin kaadettavissa olevia rakeita. Seula-analyysi on taulukossa 1.
Il 77435
Esimerkki 4
Rakeistuslautaselle laitettiin 2 kg suodatinsuola I:ä. 3 min:n kuluttua lisättiin kosteankiiltäviin rakeisiin 30 s:n aikana 2 kg rikkikiisua A. Pyöritettiin vielä 2 min, 5 pysäytettiin rakeistuslautanen ja pallomaiset rakeet seu lottiin (taulukko 1).
Rakeet olivat riittävän lujia kuljetuksen, varastoinnin ja annostelun asettamien normaalivaatimusten täyttämiseksi. Kun niitä oli .pidetty 3 viikkoa avoimessa mal-10 jassa laboratoriossa,olivat ne vielä hyvin kaadettavissa olevia. Kosteuden adsorboitumisen aiheuttama painonlisäys oli 3,2 %.
Esimerkki 5
Esimerkin 4 mukaisesti rakeistettiin suodatinsuola 15 i:ä ja rikkikiisua B (kiisumurska, jonka keskimääräinen hiukkaskoko oli 1,3 mm). Muodostuneet rakeet olivat kiiltäviä ja samoin hyvin kaadettavissa olevia.
Esimerkki 6
Rakeet valmistettiin esimerkin 4 mukaisesti ja jauho-20 tettiin sitten 100 g:11a ruskohiilipölyä. Sekä heti valmistuksen jälkeen että pidettynä 3 viikkoa avoimessa maljassa oli kaadettavuus selvästi parempi kuin esimerkin 4 mukaisilla jauhottamattomilla rakeilla.
Esimerkki 7 25 Esimerkin 4 mukaisesti rakeistettiin suodatinsuola I:ä ja rikkikiisua A suhteessa 2:1 (7a) ja 1:2 (7b). Kummassakin tapauksessa saatiin riittävän lujia, hyvin kaadettavissa olevia rakeita.
; Esimerkki 8 30 Suodatinsuola II:a (imusuodatuskakku, joka sisälsi 42 % 65-prosenttista rikkihappoa tartuntakosteutena) esi- rakeistettiin esimerkin 4 mukaisesti ja jälkirakeistettiin yhtä suuren määrän kanssa rikkikiisua A. Rakeet (seula-analyysi taulukossa 1) olivat hyvin kaadettavissa olevia, 35 mutta selvästi heikompia paineenkestävyydeltään kuin esi-kerkkien 3-7 mukaiset rakeet.
77435
Esimerkki 9
Rakeistuslautanen, jonka läpimitta oli 1 m ja syvyys 0,2 m, varustettiin sisemmällä sylinterimäisellä renkaalla, jonka läpimitta oli 0,6 m ja syvyys 0,15 m. Si-5 semmälle alueelle annosteltiin 100 kg/h suodatinsuola I:ä. Suodatinsuola I:n muodostamat tasaisenkiiItävät rakeet pyörivät ulommalle alueelle ja niihin lisättiin siellä 50 kg/h rikkikiisua A. Ulomman reunan yli pyörivät rakeet olivat sangen hyvin kaadettavissa olevia ja keskenään 10 samanmuotoisia (taulukko 1).
Esimerkki 10
Kaadettavissa oleva rautasulfaattimonohydraatti, joka valmistettiin poistamalla vettä rautasulfaattihepta-hydraatista, rakeistettiin rakeistuslautasen sisemmällä 15 alueella ruiskuttamalla melassiliuoksella. Lautasen ulom malle alueeLlejpyöriviin rakeisiin lisättiin rikkikiisua A painosuhteessa 1:1. Ulommalta alueelta pyöri pois hyvin kaadettavissa olevia rakeita,joiden raekoko ja lujuus olivat samanlaiset kuin esimerkin 9 mukaisesti valmiste-20 tuilla rakeilla.
Il 77435
Taulukko 1
Erilaisten rakeistustuotteiden seula-analyysi 5 Esim. < 2 mm 2-6 mm 6 - 10 nm >10 mm nro_paino %_paino-%_paino-% paino-%_ 3 32 38 23 7 4 7 66 22 5 10 5 11 57 24 8 7 a 12 59 25 4 7 b 10 62 23 5 15 8 37 47' 11 5 9 2 83 14 1

Claims (6)

8 77435
1. Menetelmä rikkidioksidin valmistamiseksi hajottamalla termisesti metallisulfaatteja ja pasuttamalla 5 samanaikaisesti sulfidimalmeja sopivissa reaktoreissa, jolloin metallisulfaatit rakeistetaan yhdessä metallisul-fidien kanssa ja syötetään sitten reaktoreihin, tunnettu siitä, että metallisulfaatit esirakeistetaan rikkihapon ja/tai rakeistusapuaineiden avulla ja päällys- 10 tetään sitten metallisulfideilla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että metallisulfaatit ovat tar-tuntahappoa sisältäviä suodatuskakkuja.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, 15 tunnettu siitä, että suodatuskakkujen tartunta- happopitoisuutta pienennetään myöhemmällä mekaanisella kosteudenpoistolla ennen rakeistusta.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että metallisulfaateista 20 ja metallisulfideista koostuvat rakeet jauhotetaan kuivilla, ei-tarttuvilla aineilla.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuivat, ei-tarttuvat aineet ovat kivihiilipölyä, kivihiilimurskaa, rikkiä ja/tai pala- 25 misjätettä.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rakeistus suoritetaan rakeistuslautasilla yhdessä tai useammassa vaiheessa. Il
FI843100A 1983-08-09 1984-08-07 Foerfarande foer framstaellning av svaveldioxid. FI77435C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19833328710 DE3328710A1 (de) 1983-08-09 1983-08-09 Verfahren zur herstellung von schwefeldioxid
DE3328710 1983-08-09

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI843100A0 FI843100A0 (fi) 1984-08-07
FI843100A FI843100A (fi) 1985-02-10
FI77435B true FI77435B (fi) 1988-11-30
FI77435C FI77435C (fi) 1989-03-10

Family

ID=6206137

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI843100A FI77435C (fi) 1983-08-09 1984-08-07 Foerfarande foer framstaellning av svaveldioxid.

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0139120B1 (fi)
CA (1) CA1249416A (fi)
DE (2) DE3328710A1 (fi)
ES (1) ES534976A0 (fi)
FI (1) FI77435C (fi)
NO (1) NO160653C (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3633710A1 (de) * 1986-10-03 1988-04-14 Bayer Ag Verfahren zur herstellung von schwefeldioxid
DE3833381A1 (de) * 1988-10-01 1990-04-05 Bayer Ag Verfahren zur herstellung von schwefeldioxid

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2174185A (en) * 1938-03-16 1939-09-26 Gen Chemical Corp Process for roasting ore
FR1052063A (fr) * 1951-03-06 1954-01-21 Basf Ag Procédé pour la production de gaz contenant de l'anhydride sulfureux
FR1256213A (fr) * 1960-03-30 1961-03-17 Int Nickel Canada Procédé perfectionné de grillage de sulfures de nickel, de cobalt et de cuivre, avec ou sans fer

Also Published As

Publication number Publication date
FI843100A (fi) 1985-02-10
FI843100A0 (fi) 1984-08-07
EP0139120B1 (de) 1987-01-14
ES8504621A1 (es) 1985-04-16
FI77435C (fi) 1989-03-10
EP0139120A1 (de) 1985-05-02
DE3328710A1 (de) 1985-02-28
NO843050L (no) 1985-02-11
CA1249416A (en) 1989-01-31
NO160653C (no) 1989-05-16
DE3462016D1 (en) 1987-02-19
NO160653B (no) 1989-02-06
ES534976A0 (es) 1985-04-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
WO2013026263A1 (zh) 脱水污泥再处理方法
US20080131358A1 (en) Lime recovery
CN111943474B (zh) 一种畜禽粪污热解残渣分级利用的方法和装置
FI77435B (fi) Foerfarande foer framstaellning av svaveldioxid.
CN114586645B (zh) 一种以煤矸石固废制备营养土的方法
EP1892219B1 (en) Method of treating a precipitate comprising iron(II)sulphate monohydrate, a plant, granular material and its uses
CN101607188A (zh) 高铁粉煤灰合成廉价除砷剂的工艺流程
US4112035A (en) Production of calcinable material
CN213286346U (zh) 具有移动床反应装置的烟气脱硫系统及胶结料生产系统
CN113443722A (zh) 一种新型高效药剂、制备工艺及其在水产养殖废水处理中的应用
EA039147B1 (ru) Процесс, установка и установка для добычи драгоценных металлов для повышения извлечения драгоценных металлов в процессе сорбционного выщелачивания
US4210422A (en) Removal of sulfur compounds from coal during pipeline transport
JP2006206678A (ja) ライムケーキを主成分とする土壌改良材、水質浄化中和剤、及びそれらの製造方法
KR19980067397A (ko) 패각 고유의 색깔을 유지할 수 있는 분말, 판상 또는 무정형 패각입자 제조 방법
SU1571043A1 (ru) Способ получени калимагниевого удобрени
KR100537673B1 (ko) 조미료 발효 부산모액을 이용한 유기질 비료의 제조방법
JP5617182B2 (ja) 鉄含有スラリーの処理方法
JPS644969B2 (fi)
CA1247316A (en) Sodium cyanide briquetting
SU925868A1 (ru) Способ гранулировани гипссодержащих материалов
CN111717903A (zh) 一种饲料级磷酸氢钙生产方法
FR2540399A1 (fr) Procede pour eliminer le bioxyde de soufre de melanges
JP3022607B2 (ja) 自由流動性の水和硫酸第一鉄の製造法
JP2020186455A (ja) 塊成物
RU2002108241A (ru) Способ получения ангидритового вяжущего

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: BAYER AKTIENGESELLSCHAFT