FI77019C - Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av formamid. - Google Patents
Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av formamid. Download PDFInfo
- Publication number
- FI77019C FI77019C FI820118A FI820118A FI77019C FI 77019 C FI77019 C FI 77019C FI 820118 A FI820118 A FI 820118A FI 820118 A FI820118 A FI 820118A FI 77019 C FI77019 C FI 77019C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- column
- formamide
- methanol
- reaction
- ammonia
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C07—ORGANIC CHEMISTRY
- C07C—ACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
- C07C231/00—Preparation of carboxylic acid amides
- C07C231/02—Preparation of carboxylic acid amides from carboxylic acids or from esters, anhydrides, or halides thereof by reaction with ammonia or amines
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
- Vaporization, Distillation, Condensation, Sublimation, And Cold Traps (AREA)
Description
7701 9
Menetelmä formamidin valmistamiseksi yhtäjaksoisesti
Keksinnön kohteena on parannettu menetelmä formamidin yhtäjaksoista valmistusta varten saattamalla metyyli-5 formiaatti reagoimaan ammoniakin kanssa hco-och3 + nh3->-hco-nh2 + ch3oh Tämä reaktio on, kun keksinnön mukainen parannus jätetään 10 huomioonottamatta, yleisesti tunnettu, mutta käytännössä se kuitenkin sikäli kohtaa huomattavia vaikeuksia,että tähän saakka ei ole onnistuttu saamaan metanolia talteen taloudellisella tavalla niin puhtaassa muodossa, että se voitaisiin ilman muuta johtaa takaisin metyyliformiaatin 15 synteesiin (vrt. esim. Ullmanns Encyklopädie der tecbnischen Chemie, 4. painos (1976), nide 11, s. 704).
Saksalaisen patentin DE-PS 1 215 130 menetelmän mukaisesti ratkaistaan puhtaan metanolin talteenotto-ongelma siten, että formamidia lukuunottamatta kaikki aminolyysi-20 seoksen komponentit höyrystetään ja metanoli nesteytetään fraktioivasti höyrystä. Tämä työskentelytapa on kuitenkin menetelmäteknillisesti perinpohjainen eikä myöskään ole metanolin puhtauteen nähden tyydyttävä, koska metanoli vieläkin sisältää n. 500-800 ppm sidottua typpeä.
25 Keksinnön tehtävänä oli siten parantaa formamidin valmistusta metyyliformiaatista ja ammoniakista menetelmätek-nisesti ja taloudellisesti.
Sen mukaisesti keksittiin, että formamidia saadaan metyyliformiaatista ja ammoniakista samanaikaisesti puhdasta 30 metanolia talteenottaen menetelmäteknisesti hienolla tavalla, kun (a) metyyliformiaatin ja ammoniakin reaktio saatetaan tapahtumaan reaktiokolonnin R, jossa on yhteensä 15-30 teoreettista pohjaa, yläosassa vallitsevasti nestefaasissa, 35 (b) tässä reaktiossa muodostunut metanoli poistetaan yhdessä 2 77019 pienen määrän kanssa formamidia höyryn muodossa kolonnin tai höyrystimen 1.-5. pohjan korkeudella (alhaaltapäin laskettuna) , (c) tästä metanoli/formamidi-seoksesta formamidi erotetaan ς yhdessä pienen määrän kanssa metanolia tislauskolonnissa Dl ja palautetaan R:ään ja (d) pääasiallisesti formamidista koostuvasta R:n alapään tuotteesta, jonka lämpötilan tässä kolonnissa tulee olla 110-130°C, poistetaan sen sisältämät pienet määrät metanolia 10 tislauskolonnissa D2.
Kuvio 1 valaisee tätä menetelmää ja kuvio 2 esittää edullista menetelmäteknillistä suoritusmuotoa, jonka mukaisesti metyyliformiaatti ja ammoniakki ennen kolonniin R tuloa sekoitetaan sekoituskammiossa M, 15 johon R:stä poistuvat höyryt, mahdollisesti väliin kytketyn kompressorin (ei esitetty kuviossa) kautta voidaan jälleen johtaa takaisin.
Keksinnön mukaisen menetelmän ydinosa on reaktioko-lonni R siinä ylläpidettyine lämpötilagradientteineen, joka 20 normaalipaineessa käsittää välin 30-62°C:sta yläpäässä 110-130°C:seen alapäässä. Käytännössä työskennellään tässä kolonnissa edullisesti lievästi korotetussa paineessa n. 2 baarin asti - koska tällöin jäähdyttäminen kolonnin yläpäässä normaalilla jäähdytysvedellä tulee mahdolliseksi. 25 Lämpötila 2 baarissa yläpäässä on esimerkiksi 50-80°C.
Kolonnin R rakennemuotoina pidetään parhaina sellaisia, joissa yksittäisillä pohjilla, ainakin viiden ylimmän pohjan alueella, pidätysajat voidaan asettaa pitemmiksi.
Sen mukaan tulevat tässä kysymykseen venttiilipohjät tai 30 ennenkaikkea kellopohjat kaikissa tätä varten tavallisissa teknisissä suoritusmuodoissa. Kolonnin keski- ja alaosaa varten ovat sensijaan täytekappalekerrokset edullisempia, koska kolonnin näillä alueilla formamidin paluureaktio ammoniakiksi täytyy tukahduttaa mahdollisimman pienin nes-35 tepidätysajoin.
7701 9 3
Menetelmävaiheessa (a) johdetaan R:n ylempään kolon-niosaan metyyliformiaattia ja kaasumaista tai nestemäistä ammoniakkia edullisesti ekvimolaarisessa määräsuhteessa, jolloin on tarkoituksenmukaista sekoittaa nämä molemmat 5 komponentit eteenkytketyssä sekoituskammiossa perusteellisesti. Sekoittaminen voi tapahtua esim. siten, että reagoivat aineet johdetaan säiliöön suihkusuuttimien kautta.
Tämä säiliö toimii samanaikaisesti pumppuamisvarastona kolonnin syöttöä \arten.
10 Lämpötila ylemmällä kolonnialueella asetetaan niin, että vallitseva osa reaktioseoksesta on nestefaasissa. Höy-ryfaasi kondensoidaan kuten tavallista ja palautetaan täydellisesti takaisin kolonniin tai sekoituskammioon.
Ylemmän kolonnialueen alapuolella höyrystyy metyyli-15 formiaatti jajputuu siten jälleen kylmempään nestefaasiin. Myös ammoniakki, joka päästetään alaspäin laskeutuvan nesteen mukana liuotetussa muodossa, ajautuu lämpötilan kohoamisen seurauksena pois nestefaasista, niin että kolonnin keskiosassa ei käytännöllisesti enää ole metyyliformiaattia 20 eikä ammoniakkia. Tämän menettelytavan etuna on, että molemmat reaktiotuotteet formamidi ja metanoli poistetaan jatkuvasti reaktiotasapainon mukaan, minkä johdosta reaktio formamidiksi tapahtuu nopeasti ja käytännöllisesti kvantitatiivisesti.
25 Nesteen keskimääräinen pidätysaika ylemmässä kolonni- osassa, joka aika voidaan asettaa ylijuoksupadotuksen korkeudella kello- tai venttiilipohjilla, on pidätysaika sekoitus-säiliössä mukaanluettuna, edullisesti 10-60 min.
Tästä on seurauksena, että ylemmällä kolonnialueel-30 la on n. 70-95 paino-% kolonnin koko täyttö näärästä.
Kolonnin keski- - alemmalla alueella höyrystyy metanoli, joka menetelmävaiheen (h) mukaan poistetaan kolonnista n. 1. - 5. pohjan korkeudella höyryn muodossa. Tämä metanoli sisältää, formamidin höyrynpainetta vastaten vielä n. 0,3-1 35 paino-% formamidia.
Höyrynmuodosaa olevan metanolivirran poistaminen voi 4 7701 9 tapahtua myös suoraan höyrystimestä, kun höyrystin toimii kaksivaiheisesti. Tällöin viedään ensimmäisessä haihdutin-vaiheessa kolonnista tulevaan runsaasti metanolia sisältävään nesteseokseen vain niin paljon lämpöä, kuin höyrymuodos-5 sa poistettavaa metanolimäärää varten tarvitaan. Tämä lämpö-määrä on n. kaksi kolmannesta koko lämpömäärästä,jolloin höyrystinlämpötila normaalipaineessa on n. 95-98°C. Jäljelläoleva lämpömäärä tuodaan 2. höyrystinvaiheessa lämpötilassa välillä 125 - 128°C. Ensimmäisestä höyrystinvaiheesta 10 poistetaan höyry, joka sisältää vähemmän kuin 1 paino-% formamidia, kun taas toisen höyrystinvaiheen höyry, jossa on n. 3-5 paino-% formamidia, johdetaan kolonniin. Tällä toimenpiteellä voidaan samalla tavalla kuin väliotolla alemmalta kolonnialueelta varmistaa, että poistettu 15 metanolihöyry sisältää vain vähän formamidia.
Menetelmävaiheessa (c) jaetaan formamidi-pitoinen metanoli kolonnissa Dl yläpään jakeeksi,joka koostuu puhtaasta metanolista ja pöhjajakeeksi, joka koostuu pienistä määristä formamidia ja pienistä määristä metanolia, minkä 20 jälkeen pohjajae viedään jälleen takaisin R:ään ja edullisesti jonkinverran metanolin välioton alapuolelle.
Erotusprosessi Dl:ssä on ongelmaton, minkä johdosta tässä pidetään edullisina täytekappalekolonneja, joissa on 1-5 pohjaa. Kolonnin asemesta voidaan käyttää myös 25 yksinkertaista erotusastiaa formamidin osakondensointia varten.
Reaktiokolonnin R pohjatuote koostuu pääasiallisesti formamidista ja sisältää sen ohella vielä n. 7-15 paino-% metanolia. Tämä pohjatuote jaetaan menetelmävaiheessa (d) 30 kolonnissa D2 n. 30 mbaarin painessa pöhjajakeeksi, joka koostuu puhtaasta formamidista, ja yläpään jakeeksi, joka on metanolia. Myös tämä tislaus on ongelmaton, niin että tässä käytetään edullisesti täytekappalekolonnia, jossa on 5-20 teoreettista pohjaa.
35 Kolonnien Dl ja D2 kautta talteenotetun metanolin typpipitoisuus on alle 100 ppm. Tämä arvo on huomattavan 5 77019 alhainen, koska metanoli/formamidiseokset ovat taipuvaisia pilkkoutumaan takaisin metyyliformiaatiksi ja ammoniakiksi, niin että tähänastisten menetelmien mukaisesti talteenotettu metanoli sisälsi aina 300-500 ppm sidottua typpeä ja se 5 täytyi saattaa kustannuksia vaativaan puhdistukseen.
Tutkimusten perusteella todettiin, että alussa esitetyn formamidireaktion tasapainon asettuminen nopeutuu ammoniakin läsnäolon vaikutuksesta. Tämän mukaan tapahtuu metyyliformiaatin ja ammoniakin takaisinmuodostuminen melo tanolista ja formamidista vain hyvin hitaasti, kun ammoniakkia ei ole läsnä. Koska ammoniakki tässä menetelmässä miltei täydellisesti pidättyy reaktiokolonnin ylä- ja keskialueelle, ei tällaista takaisinmuodostumista voi tapahtua, mistä keksinnön mukaisen menetelmän erinomainen tulos, jos 15 sen menetelmäteknilliset edut jätetään huomioonottamatta, saa selityksensä.
Tästä käy ilmi menetelmäteknillisesti helposti täytettävä vaatimus, että pöhjalämpötiloja R:ssä mahdollisuuksien mukaan ei ylitetä eikä aliteta, sillä korkeammissa lämpö-20 tiloissa voi ammoniakki formamidin hajoamisen kautta vapautua ja alemmissa voi ammoniakki joutua ylemmältä kolonni-alueelta alemmalle.
Metanoli voidaan ilman lisäkäsittelyä johtaa takaisin metyyliformiaatti-synteesi-vaiheeseen. Koska menetel-25 mällä käytännöllisesti metanolia ei mene yhtään hukkaan, muodostaa metanoli synteesi-vaiheen ja metyyliformiaatti-aminolyysin kautta suljetun kierron.
Energiasäästöihin nähden voidaan keksinnön mukaista menetelmää vielä muovata suorittamalla ennen lauhdutinta 30 höyryn kokoonpuristaminen 10-15 baariin. Lauhtumislämpötila nousee tämän vä.kvtuksesta 150°C:seen. Tässä korkeassa lämpötilassa tapahtuu pumppaussäiliössä kolonnin palautusta varten, joka säiliö toimii samalla sekoitussäiliönä, nopea reaktio. Kun kolonnia käytetään normaalipaineella on mah-35 dollista käyttää yläpään lämpöä höyrystimen käyttämiseen kolonnin pohjalla, ja siten säästää vastaavan määrän kuumen- 6 7701 9 nushöyryä. Ammoniakki voidaan lisätä nesteen tai höyryn muodossa. Työskenneltäessä korotetulla lauhdutinpaineella pidetään nestemäisen ammoniakin käyttöä parempana.
Formamidi saadaan käytännöllisesti kvantitatii-5 visella saaliilla ja niin suuressa puhtaudessa, että sitä useimpia tarkoituksia varten ei tarvitse enempää puhdistaa.
Esimerkki
Normaalipaineella toimivan 2,5 m korkean reaktio-kel-lopohjakolonnin R, jossa oli 10 teoreettista pohjaa ja joka 10 oli sijoitettu täytekappalekolonnin päälle, jossa oli 15 teoreettista pohjaa, yläosaan syötettiin tunnissa 1100 g formamidia ja 312 g ammoniakkia (moolisuhde 1:1).
Ylemmillä kymmenellä pohjalla vallitsi 59-74°C:n lämpötila, jossa kaikki reaktio-osapuolet esiintyivät val-15 litsevasti nestefaasissa.
Reaktio-osapuolien keskimääräinen pidätysaika tällä alueella oli n. 50 min. mikä vastasi n. 80 paino-%:n osuutta kolonnitäytöstä ylemmällä alueella. Kolonnia käytettiin täydellisellä palautuksella.
20 1. pohjan korkeudelta (alhaaltapäin laskettuna) poistettiin kolonnista 98°C:ssa tunnissa höyrymäinen seos, jossa oli 517 g metanolia ja 3 g formamidia. Tämä seos jaettiin lyhyessä täytekappalekolonnissa, jossa oli 8 teoreettista pohjaa, yläpään jakeeksi, jossa oli 505 g/h 25 metanolia, ja pöhjajakeeksi, jossa oli 12 g/h metanolia ja 3 g/h formamidia. Pohjajae palautettiin takaisin 1. pohjan korkeudelle kolonniin R. Kolonnin R pohjalta poistettiin 128°C:ssa tunnissa nestemäinen seos, jossa oli 825 g formamidia ja 82 g metanolia, joka seos jaettiin täytekappale-30 kolonnissa, jossa oli 15 teoreettista pohjaa, yläpään jakeeksi, jossa oli 82 g/h metanolia ja 21 g/h formamidia, sekä pöhjajakeeksi, joka sisälsi 804 g/h formamidia. For-mamidin puhtaus oli yli 99 % ja metanoli sisälsi vähemmän kuin 100 ppm typpeä.
Claims (2)
1. Menetelmä formamidin yhtäjaksoisesti valmistamiseksi metyyliformiaatista ja ammoniakista ottaen samanaikai-5 seti talteen puhdasta metanolia, tunnettu siitä, että a) metyyliformiaatin ja ammoniakin reaktio saatetaan tapahtumaan reaktiokolonnin R, jossa on yhteensä 15 - 30 teoreettista pohjaa, ylemmällä alueella vallitsevasti nestefaa- 10 sissa, b) tässä reaktiossa muodostunut metanoli poistetaan höyryn muodossa yhdessä pienten määrien kanssa formamidia kolonnin tai höyrystimen 1. - 5. pohjan korkeudella (alhaaltapäin laskettuna), 15 c) tästä metanoli/formamidi-seoksesta formamidi erotetaan yhdessä pienten määrien kanssa metanolia tislauskolonnissa Dl ja palautetaan reaktiokolonniin ja d) pääasiallisesti formamidista koostuvasta reaktiokolonnin pohjatuotteesta, jonka lämpötilan tässä kolonnissa tulee olla 20 110-130°C, erotetaan sen sisältämä pieni määrä metanolia tis lauskolonnissa D2.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että metyyliformiaatti ja ammoniakki sekoitetaan sekoituskammiossa M ennen syöttämistä reaktio-25 kolonniin.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE19813106054 DE3106054A1 (de) | 1981-02-19 | 1981-02-19 | Verfahren zur kontinuierlichen herstellung von formamid |
DE3106054 | 1981-02-19 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI820118L FI820118L (fi) | 1982-08-20 |
FI77019B FI77019B (fi) | 1988-09-30 |
FI77019C true FI77019C (fi) | 1989-01-10 |
Family
ID=6125212
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI820118A FI77019C (fi) | 1981-02-19 | 1982-01-14 | Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av formamid. |
Country Status (8)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4659866A (fi) |
EP (1) | EP0058875B1 (fi) |
JP (1) | JPS57150648A (fi) |
CA (1) | CA1213611A (fi) |
DE (2) | DE3106054A1 (fi) |
ES (1) | ES509714A0 (fi) |
FI (1) | FI77019C (fi) |
NO (1) | NO156939C (fi) |
Families Citing this family (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR2666254A1 (fr) * | 1990-09-04 | 1992-03-06 | Celette Sa | Installation pour la reparation et le controle de carrosseries de vehicules accidentes. |
US5235093A (en) * | 1992-01-27 | 1993-08-10 | Monsanto Company | Process for preparing carboxylic amide ester |
US5166407A (en) * | 1992-01-27 | 1992-11-24 | Monsanto Company | Process for preparing fatty peroxyacid precursors having amide moieties in the fatty chain |
WO1999008998A1 (fr) * | 1997-08-18 | 1999-02-25 | Mitsubishi Rayon Co., Ltd. | Procede servant a preparer formamide |
CN101084176B (zh) * | 2004-12-20 | 2012-12-05 | 赢创德固赛有限公司 | 回收甲醇的方法 |
RU2396242C2 (ru) | 2004-12-20 | 2010-08-10 | Эвоник Дегусса Гмбх | Способ рекуперации метанола |
DE102013206447A1 (de) * | 2013-04-11 | 2014-10-16 | Bayer Cropscience Ag | Verfahren zur Synthese von Carbonsäureamiden |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2092723A (en) * | 1935-07-20 | 1937-09-07 | Du Pont | Preparation of acid amides |
US2106579A (en) * | 1936-03-30 | 1938-01-25 | Du Pont | Manufacture of formamide |
US3072725A (en) * | 1960-11-14 | 1963-01-08 | Du Pont | Preparation of dimethylformamide |
DE1215130B (de) * | 1962-07-03 | 1966-04-28 | Basf Ag | Verfahren zur Herstellung von Formamid |
DE1229064B (de) * | 1962-11-03 | 1966-11-24 | Basf Ag | Verfahren zur kontinuierlichen Herstellung von niedrigmolekularen Carbonsaeureamiden |
US3342862A (en) * | 1964-08-14 | 1967-09-19 | Monsanto Co | Method for producing dimethylacetamide |
DE2623173C3 (de) * | 1976-05-22 | 1980-03-06 | Basf Ag, 6700 Ludwigshafen | Verfahren zur kontinuierlichen Herstellung von Formamid |
-
1981
- 1981-02-19 DE DE19813106054 patent/DE3106054A1/de not_active Withdrawn
-
1982
- 1982-01-14 FI FI820118A patent/FI77019C/fi not_active IP Right Cessation
- 1982-02-09 DE DE8282100936T patent/DE3260978D1/de not_active Expired
- 1982-02-09 EP EP82100936A patent/EP0058875B1/de not_active Expired
- 1982-02-10 US US06/347,578 patent/US4659866A/en not_active Expired - Fee Related
- 1982-02-11 CA CA000396091A patent/CA1213611A/en not_active Expired
- 1982-02-15 JP JP57021351A patent/JPS57150648A/ja active Granted
- 1982-02-18 NO NO820506A patent/NO156939C/no unknown
- 1982-02-18 ES ES509714A patent/ES509714A0/es active Granted
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
US4659866A (en) | 1987-04-21 |
ES8301896A1 (es) | 1983-01-16 |
DE3106054A1 (de) | 1982-09-02 |
FI77019B (fi) | 1988-09-30 |
JPH0261448B2 (fi) | 1990-12-20 |
FI820118L (fi) | 1982-08-20 |
CA1213611A (en) | 1986-11-04 |
NO156939C (no) | 1987-12-23 |
JPS57150648A (en) | 1982-09-17 |
DE3260978D1 (en) | 1984-11-22 |
EP0058875A1 (de) | 1982-09-01 |
EP0058875B1 (de) | 1984-10-17 |
ES509714A0 (es) | 1983-01-16 |
NO156939B (no) | 1987-09-14 |
NO820506L (no) | 1982-08-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2396242C2 (ru) | Способ рекуперации метанола | |
US3294650A (en) | Process for concentrating sulfuric acid in a quartz rectifying column | |
US4183225A (en) | Process and apparatus to substantially maintain the composition of a mixed refrigerant in a refrigeration system | |
KR970015455A (ko) | Hci로부터 염소로의 산화 반응중 반응 기체의 후처리 방법 | |
US6332949B1 (en) | Method for upgrading used sulfuric acids | |
FI77019C (fi) | Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av formamid. | |
NO149470B (no) | Fremgangsmaate for fremstilling av vannfri eller tilnaermet vannfri maursyre ved hydrolyse av metylformiat | |
CN1035003C (zh) | 高能效的尿素生产方法 | |
US4433146A (en) | Process for the preparation of melamine | |
US4163648A (en) | Process for separation of ammonia and carbon dioxide | |
US4762542A (en) | Process for the recovery of argon | |
SU459887A3 (ru) | Способ получени мочевины | |
JPH1059878A (ja) | 水を抽出剤としたジメチルエーテルおよびクロロメタンの混合物の製造および分別法 | |
US20060235242A1 (en) | Recovering method of acetic acid from effluent of terephthalic acid production process | |
US3824283A (en) | Urea synthesis process | |
US3054726A (en) | Method of recovering ammonia from aqueous ammonia vapors by a twostage steam distillation operation | |
US4120667A (en) | Isolation of pure ammonia from gas mixtures containing ammonia and carbon dioxide | |
US20150276308A1 (en) | Process for the removal of co2 from acid gas | |
KR20140117474A (ko) | 니트로벤젠을 제조하기 위한 방법 및 시스템 | |
US3493472A (en) | Process and apparatus for the purification of formaldehyde by rectification with plural stage condenser-absorber zones | |
US3501922A (en) | Process for the distillative separation of pure chlorine from a gas mixture containing chlorine,nitrogen dioxide,nitrosyl chloride and oxygen | |
US6849161B2 (en) | Process for the production of anhydrous hydrazine and device for its implementation | |
IE45825B1 (en) | Process for preparing a urea solution from nh3 and co2 | |
US2665195A (en) | Chlorine from hci | |
US3354205A (en) | Urea synthesis process |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MA | Patent expired |
Owner name: BASF AKTIENGESELLSCHAFT |