FI75942C - Anordning foer daempning av ljud och akustiskt stoj. - Google Patents

Anordning foer daempning av ljud och akustiskt stoj. Download PDF

Info

Publication number
FI75942C
FI75942C FI865325A FI865325A FI75942C FI 75942 C FI75942 C FI 75942C FI 865325 A FI865325 A FI 865325A FI 865325 A FI865325 A FI 865325A FI 75942 C FI75942 C FI 75942C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sound
microphones
absorber
configuration
absorbers
Prior art date
Application number
FI865325A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI865325A (fi
FI865325A0 (fi
FI75942B (fi
Inventor
Knut Boenke
Original Assignee
Knut Boenke
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Knut Boenke filed Critical Knut Boenke
Publication of FI865325A publication Critical patent/FI865325A/fi
Publication of FI865325A0 publication Critical patent/FI865325A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75942B publication Critical patent/FI75942B/fi
Publication of FI75942C publication Critical patent/FI75942C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G10MUSICAL INSTRUMENTS; ACOUSTICS
    • G10KSOUND-PRODUCING DEVICES; METHODS OR DEVICES FOR PROTECTING AGAINST, OR FOR DAMPING, NOISE OR OTHER ACOUSTIC WAVES IN GENERAL; ACOUSTICS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G10K11/00Methods or devices for transmitting, conducting or directing sound in general; Methods or devices for protecting against, or for damping, noise or other acoustic waves in general
    • G10K11/16Methods or devices for protecting against, or for damping, noise or other acoustic waves in general
    • G10K11/172Methods or devices for protecting against, or for damping, noise or other acoustic waves in general using resonance effects

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Soundproofing, Sound Blocking, And Sound Damping (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)

Description

75942
LAITE ÄÄNEN JA AKUSTISEN MELUN VAIMENTAMISEKSI - ANORDNING FÖR DÄMPNING AV LJUD OCH AKUSTISKT STOJ
Keksinnön kohteena on laite äänen ja akustisen melun vaimentamiseksi, joka laite käsittää akustisista absorbaattoreista koostuvan konfiguraation, jotka absorbaattorit estävät ei-toivottua ääntä menemästä konfiguraation läpi.
Akustinen melu ja korkea äänitaso on huomattava ympäristöllinen ongelma, joka on kasvavan mielenkiinnon kohteena. Erilaisia toimenpiteitä on käytetty ongelman vähentämiseksi. Eräs tavallinen toimenpide on ollut käyttää esteitä, joilla on erilaisia konfiguraatioita, estämään äänen leviäminen. Tällaisia esteitä ovat esimerkiksi heijastavat ja/tai vaimentavat äänisuojat, 2- ja 3-kerroksiset eristyslasit ikkunoissa, ääntä absorboivat päällysteet ja välieristeet rakennuksissa, koneissa ja liikennevälineissä.
Edellä mainittuihin toimenpiteisiin liittyy erilaisia epäkohtia: ne aiheuttavat pysyvän installaatio- ja/tai rakennemuutoksen, ne vaikuttavat myös ihmisten, eläinten, organismien, lämmön, sähkön ja ilman kuljettamiseen ääntä estävän rajan läpi.
ne sopivat huonosti tilapäiseen asennukseen/poistoon.
On myös tunnettua käyttää nk. vastaäänijärjestelmiä äänen leviämisen estämiseksi. Vastaäänijärjestelmille on tunnusomaista se, että sähköenergiaa syötetään sähköakustisiin muuttajiin niin, että syntyy äänikenttä, joka interferoi tulevan äänikentän kanssa ja vaimentaa tai vastaavasti vahvistaa tämän kentän eri paikoissa.
Lisäksi tunnetaan ennestään erilaisia akustisia absorbaattoreita äänen vaimentamiseksi tai hävittämiseksi. Tällaisia absorbaattoreita tai ääntä hävittäviä järjestelyjä tunnetaan esimerkiksi US-patenteista 2,502,017 ja 2,502,019. Nämä tunnetut laitteet on erityisesti tarkoitettu sisäkäyttöön, äänen absorbointlin olohuoneissa tai muissa tiloissa. Näiden patenttien mukaiset yksittäiset absorbaattorit ovat onttoja runkoja, joiden luonnolliset taajuudet määräytyvät absorbaat-toreiden mekaanisten dimensioiden perusteella.
2 75942
Optiikassa, sähkömagneettisten aaltojen etenemisessä, aaltojen etenemisessä elastisessa materiaalissa ja gravitaatioaalloissa, on lisäksi tunnettua, että on mahdollista havaita tai muodostaa nk. pisteabsorbaattoreita (valon resonanssiabsorptio atomeissa, antennit, tärinänvaimentimet, aaltovoimalaitokset), joiden nk. absorptio-poikkileikkaus/tilavuus tai nk. absorptiopituus on suurempi kuin pisteabsorbaattorin oma geometrinen ulottuvuus. Tämä pätee vain silloin, kun tulevan aallon taajuus aikaansaa absorbaattorin toiminnan resonanssimoodissa.
Edellä mainittu periaate pätee erityisesti, kun on kysymys tavalli-sistä antenneista sähkömagneettisia aaltoja varten, ja lisäksi viimeaikaisessa aaltovoimalaitoksen kehityksessä. Akustiikassa näitä periaatteita on, sikäli kuin hakijan tiedossa on, käytetty vain nk. akustisissa suodattimissa.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada laite, joka tekee mahdolliseksi estää äänen ja melun leviämisen ilman, että siinä on edellä mainittuja tunnetun tekniikan epäkohtia, jotka liittyvät äänen hävittämiseen.
Tarkoituksen toteuttamiseksi on aikaansaatu johdannossa määritellyn kaltainen laite, joka käsittää akustisista absorbaattoreista koostuvan konfiguraation, jotka absorbaattorit estävät ei-toivottua ääntä menemästä konfiguraation läpi. Sille on tunnusomaista se, että absorbaattorit muodostuvat sähköakustisista, pisteabsorbaattori-tyyppisistä muuntimista, joiden siirtofunktiot on laskettu vaimennettavan äänikentän mittausten perusteella, ja kehittyneiden, mainittujen siirtofunktioiden laskemiseen tarkoitettujen, tietokoneohjelmien avulla.
3 75942
Ilmaisulla "sähköakustinen, pisteabsorbaattorityyppinen muunnin" tarkoitetaan sitä, että muuntimien karakteriset dimensiot ovat huomattavasti pienemmät kuin aallonpituus, eli ne eivät ole diffraktiotyyppisiä absorbaattoreitä.
Ilmaisulla "siirtofunktiot" tarkoitetaan tulevan äänisignaalin ja muuntimen sähköenergiaa kuluttavaan elementtiin syöttämän sähkösignaalin välistä suhdetta.
Sähköakustiset muuntimet voivat olla mitä tahansa tunnettua tyyppiä, mutta ovat esimerkiksi sähködynaamisia, sähkömagneettisia, kapasitiivisia, pietsosähköisiä tai pietsoresistiivisiä.
Mitä tulee edellä mainittuun vastaäänijärjestelmään, on pantava merkille, että keksinnön mukainen laite on olennaisesti erilainen kuin vastaäänijärjestelmä, koska keksinnön mukaisessa laitteessa periaatteessa yhtään energiaa ei syötetä tai lisätä äänikenttään.
Keksintö hyödyntää sähköakustisia, pisteabsorbaattorityyppisiä muuntimia, jotka on järjestetty yksi-, kaksi- tai kolmidimenslo-naalisiln konflguraatioihin tai järjestelmiin. Sähköakustiset muuntimet voivat olla pienen ja halvan konstruktion omaavia mikrofoneja. Tärkeimmistä mikrofoni- 4 75942 tyypeistä voidaan mainita sähködynaamiset mikrofonit, kapa-sitiiviset mikrofonit, hiilipölymikrofonit, pietsosähköiset tai pietsoresistiiviset mikrofonit jne. Mikrofonit on viritetty yhdelle tai useammalle halutulle resonanssitaa-juudelle ja siirtofunktiolle. Yksittäisen mikrofonin viritys tehdään sen mekaanisen mitoituksen avulla ja/tai sähkölaitteella, joka on liitetty mikrofonin ulostuloon. Sähkölaitteet voivat olla esimerkiksi tunnettuja passiivisia tai sähköisiä suodattimia.
Useiden mikrofonien konfiguraatioille voidaan myös antaa luonnolliset taajuudet yksittäisten mikrofonien luonnollisten taajuuksien lisäksi. Nämä luonnolliset taajuudet valitaan konfiguraatiossa olevien mikrofonien sijoittamiskaavan mukaan. Tällaiset konfiguraatiot estävät äänen ja melun leviämisen ilman, että niihin liittyy merkittävässä määrin aiemmin esitettyjä, tunnetussa tekniikassa olevia epäkohtia. Lisäksi niillä on se etu, että sähköisten menetelmien avulla, niille voidaan antaa karakteristinen tai siirtofunktio, joka voi vaihdella haluttaessa.
Keksinnön mukainen laite voi koostua lähes rajoittamattomasta määrästä erilaisia konfiguraatioita. Erilaisissa konfiguraatioissa pisteabsorbaattorit, jotka muodostavat osan niistä, voidaan järjestää kaavaan tai muotoon, joka on sopiva kuhunkin tarkoitukseen ja joka voidaan laskea kehittyneillä, matemaattisilla laskuilla.
Seuraavassa keksintöä selitetään edelleen viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa : Kuv. IA ja IB esittävät pituusleikkauksen ja poikkileikkauk sen putkesta, jossa on rivi sähköakustisiä muuntimia.
Kuv. 2 esittää kuv.l vastaavan rivin, jossa kuitenkin muun timet on liitetty passiivisiin sähköelementteihin.
5 75942
Kuv. 3 esittää kuv.l vastaavan rivin, jossa kuitenkin muuntimet on liitetty aktiivisiin sähköelementteihin.
Kuv. 4 esittää putken, jossa on kaksi sähköakustista muun-ninta, joihin on kytketty laite signaalin laskemiseksi ja synnyttämiseksi muuntimille.
Piirustuksissa, joissa samat viitenumerot tarkoittavat eri kuvioissa samoja elementtejä, on lähdetty keksinnön mukaisen laitteen yksinkertaisesta, mutta havainnollisesta sovellu-tusmuodosta. Tämä on esitetty yksinkertaisimmassa muodossaan kuvioissa IA ja IB, jotka esittävät osaa putkesta 1, johon on järjestetty kolme sähköakustista, pisteabsorbaattori-tyyppistä muunninta 2. Muuntimet on järjestetty suoraan riviin peräkkäin ja sijaitsevat putken pituusakselilla ja, kuten kaaviomaisesti on esitetty, niitä kannattavat tuet 3. Muuntimet muodostuvat mikrofoneista, ja kuten on esitetty, niissä ei ole ulkopuolisia kytkentöjä. Ääni tai melu tulee nuolen A suunnassa, ja mikrofonien siirtofunktiot (resonans-sitaajuudet) on sovitettu siten, että kyseessä oleva ääni vaimenee tehokkaasti kulkiessaan mikrofonien ohi. Ääni vaimenee asteittain ohittaessaan mikrofonit ja eliminoituu olennaisesti kokonaan merkityksellisellä taajuusalueella käytettäessä esimerkiksi 5-7 mikrofonia. Esitetty sovellu-tusmuoto voidaan sovittaa monia tarkoituksia varten, esimerkiksi tuuletuskanavien vennttiliäänien vähentämiseksi/elimi-noimiseksi.
Kuv.2 mukaisessa sovellutusmuodossa on esitetty kolme mikrofonia 4, jotka on järjestetty samalla tavalla kuin kuviossa 1, mutta tässä kukin mikrofoni on yhdistetty passiiviseen sähköelementtiin 5, esimerkiksi passiivisen sähkösuodattimen '·.! muodossa, joka vaikuttaa mikrofonien siirtofunktioihin halutulla tavalla.
Kuviossa 3 on myös esitetty konfiguraatio, joka vastaa kuviota 1, mutta tässä kolme mikrofonia 6 on kytketty aktii- 6 75942 visiin sähköelementteihin 7 sopivan vaikutuksen kohdistamiseksi mikrofonien siirtofunktioihin.
Kuviossa 4 on esitetty kaksi mikrofonia 8, jotka on sijoitettu kuvioiden 1-3 mikrofoneja vastaavasti. Kuitenkin tässä sovellutusmuodossa mikrofonien ulostulot on kytketty laitteen 9 sisäänmenoon, joka laite syötetystä signaalista, eli muuntimien 8 absorboimasta energiasta, laskee ja synnyttää sähkösignaalin, joka syötetään muuntimiin niiden siirto-funktioihin vaikuttamiseksi siten, että aikaansaadaan mahdollisimman tehokas vaimennus, esimerkiksi vaihtelevan ääni-kentän yhteydessä. Laite 9 voi muodostua olennaisesti mikroprosessorista mainitun signaalin laskemiseksi, ja vahvistus-piiristä signaalin syöttämiseksi sopivalla tasolla muuntimiin.
Kuten ymmärretään, keksinnön mukaiset laitteet voidaan sovittaa moniin eri tarkoituksiin. Joitain lisäesimerkkejä mainitaan seuraavassa, jossa pisteabsorbaattorityyppisiä sähkö-akustisia muuntimia, joihin on mahdollisesti yhdistetty sähkökytkentöjä, kutsutaan niiden lyhentämiseksi vain pisteabsorbaattoreiksi.
1) Avoimen ikkunan kautta tulevan äänen vaimennus: yksi tai useampi pisteabsorbaattori on suspendoitu ikkuna-aukkoon sopivassa (lasketussa) konfiguraatiossa.
2) Äänen vaimennus sijoittamalla pisteabsorbaattori ikkunakehykseen tai -puitteeseen: tämä mahdollistaa äänen vaimennuksen niin avoimissa kuin suljetuissa ikkunoissa.
3) Konerakenteista, rakennuksista ym. tulevien äänten vaimennus: tukirakenteet (kiinteät tai liikkuvat) on varustettu pisteabsorbaattoreilla tukilankojen risteyskohdissa. Tuki-langan tulee olla sähköä johtava (teräs, alumiini tai synteettiset kuidut, joissa on johtavat langat, esim. ruostumattomasta teräksestä, raudasta, kuparista, hiilestä, jne.).
7 75942 4) Ääntä vaimentavat verhot: Johtavasta langasta tehdyt verkot on muotoiltu verhoiksi, jotka on varustettu pisteab-sorbaattorikonfiguraatiolla äänen/melun vaimentamiseksi olohuoneissa, pysyvien tai tilapäisten äänilähteiden ympärillä olohuoneissa, asunnoissa, ulkotiloissa, jne.
5) Tieliikenteen aiheuttaman melun vaimennus: osittain maisemaa pilaavat äänivallit, joita nykyisin on sijoitettu varsinkin pitkin erityisen vilkkaasti liikennöityjä teitä, voidaan korvata pisteabsorbaattorikonfiguraatioita omaavilla aidoilla tai kevyillä pylväsriveillä. On mahdollista tehdä nämä laitteet itseilmaiseviksi, eli ne on esimerkiksi varustettu valosignaaleilla, jotka koko ajan ilmoittavat sen hetkisen äänitason.

Claims (5)

8 75942
1. Laite äänen ja akustisen melun valmentamiseksi» joka laite käsittää akustisista absorbaattorelsta koostuvan konfiguraation, jotka absorbaattorlt estävät el-toivottua ääntä menemästä konfiguraation läpi, tunnettu siltä, että absorbaattorlt muodostuvat sähköakustisista, plsteabsorbaattorltyypplslstä muuntlmlsta (2), joiden siirtofunktiot on laskettu valmennettavan äänlkentän mittausten perusteella, ja kehittyneiden, mainittujen siirtofunktioiden laskemiseen tarkoitettujen, tietokoneohjelmien avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että ainakin yhden muuntimen (2) siirtofunktion määrittelee vain sen sähköinen ja mekaaninen mitoitus.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että ainakin yksi muunnin (4) on kytketty passiivisiin sähköelementteihin (5), jotka vaikuttavat sen siirtofunktioon.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että ainakin yksi muunnin (6) on kytketty aktiivisiin sähköelementteihin (7), jotka vaikuttavat sen siirtofunktioon.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen laite, tunnettu siitä, että ainakin yhteen muuntimista (8) on kytketty laite (9), joka muuntimen absorboimasta energiasta laskee ja synnyttää sähköisen signaalin, joka syötetään muuntimeen (8) ja vaikuttaa sen siirto-fuktioon.
FI865325A 1985-04-29 1986-12-29 Anordning foer daempning av ljud och akustiskt stoj. FI75942C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO851699A NO851699L (no) 1985-04-29 1985-04-29 Fremgangsmaate og innretning for dempning av lyd og akustisk stoey.
NO851699 1985-04-29
PCT/NO1986/000033 WO1986006533A1 (en) 1985-04-29 1986-04-29 Method and apparatus for attenuating sound and acoustic noise
NO8600033 1986-04-29

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI865325A FI865325A (fi) 1986-12-29
FI865325A0 FI865325A0 (fi) 1986-12-29
FI75942B FI75942B (fi) 1988-04-29
FI75942C true FI75942C (fi) 1988-08-08

Family

ID=19888255

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI865325A FI75942C (fi) 1985-04-29 1986-12-29 Anordning foer daempning av ljud och akustiskt stoj.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0225341A1 (fi)
AU (1) AU5814686A (fi)
FI (1) FI75942C (fi)
NO (1) NO851699L (fi)
WO (1) WO1986006533A1 (fi)

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH234383A (de) * 1940-07-29 1944-09-30 Eberspaecher J Einrichtung zur Dämpfung des Schalles von Leitungen mit glattem Durchgang unter Verwendung von an die letzteren angeschlossenen Resonatoren.
DE2507428A1 (de) * 1974-02-22 1975-08-28 Lawson Tancred Henry Verfahren und vorrichtung zur unterdrueckung oder abschwaechung der schallfortpflanzung
DE2814093C2 (de) * 1978-04-01 1980-05-14 Messerschmitt-Boelkow-Blohm Gmbh, 8000 Muenchen Antischallgeber
DE2834683C2 (de) * 1978-08-08 1980-07-24 Optac Wilfrid Weltin, 6074 Roedermark Schallabsorber
US4480333A (en) * 1981-04-15 1984-10-30 National Research Development Corporation Method and apparatus for active sound control
NL8401041A (nl) * 1984-04-03 1985-11-01 Philips Nv Elektro-akoestische inrichting.

Also Published As

Publication number Publication date
EP0225341A1 (en) 1987-06-16
FI865325A (fi) 1986-12-29
NO851699L (no) 1986-10-30
AU5814686A (en) 1986-11-18
WO1986006533A1 (en) 1986-11-06
FI865325A0 (fi) 1986-12-29
FI75942B (fi) 1988-04-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1196579A (en) Active attenuation of noise in a closed structure
US20070223714A1 (en) Open-air noise cancellation system for large open area coverage applications
US7248704B2 (en) Active sound attenuation device to be arranged inside a duct, particularly for the sound insulation of a ventilating and/or air conditioning system
EP1477964A2 (en) Active control type noise reducing device that is added to a sound barrier
US20030006090A1 (en) Broadband noise-suppressing barrier
Bhan et al. Active acoustic windows: Towards a quieter home
WO2012086680A1 (ja) 気流を阻害しない防音板
US4514714A (en) Noise-reduction device for stationary induction apparatus
CN106558302A (zh) 一种声源设备降噪方法
EP0765968B1 (en) Soundproof wall
Hansen Active noise control-from laboratory to industrial implementation
FI75942C (fi) Anordning foer daempning av ljud och akustiskt stoj.
Bhan et al. Feasibility of the full-rank fixed-filter approach in the active control of noise through open windows
JP2015158542A (ja) 閉じた空間における騒音低減方法および騒音低減システム
CN109185233A (zh) 用于变压器降噪的分形结构声学超材料装置
KR100258792B1 (ko) 피드백 제어식 소음억제 장치 및 오픈 루프식 소음억제 장치
Munjal et al. Analysis of a hybrid noise control system for a duct
Zheng et al. Improving low frequency performance of double-wall structure using piezoelectric transducer/loudspeaker shunt damping technologies
Fasciani et al. Comparative study of cone-shaped versus flat-panel speakers for active noise control of multi-tonal signals in open windows
Duanqi et al. Acoustic design of an anechoic chamber
Davies et al. Noise propagation in cellular urban and industrial spaces
Tang et al. Stiff light composite panels for duct noise reduction
CN109599087B (zh) 用于变压器多频段降噪的混合式吸隔声装置
KR101661440B1 (ko) 방음 판넬의 성능을 향상시키기 위한 음향 댐퍼
NO162173B (no) Fremgangsmaate og innretning for dempning av lyd og akustisk stoey.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BOENKE, KNUT