FI75502B - Foerfarande foer avlaegsnande av halogen ur saltloesning. - Google Patents

Foerfarande foer avlaegsnande av halogen ur saltloesning. Download PDF

Info

Publication number
FI75502B
FI75502B FI812168A FI812168A FI75502B FI 75502 B FI75502 B FI 75502B FI 812168 A FI812168 A FI 812168A FI 812168 A FI812168 A FI 812168A FI 75502 B FI75502 B FI 75502B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
vessel
brine
chlorine
nozzle
desorption tube
Prior art date
Application number
FI812168A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI812168L (fi
FI75502C (fi
Inventor
Stephen John Eastwood
Kelvin Storar Timms
Original Assignee
Ici Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ici Ltd filed Critical Ici Ltd
Publication of FI812168L publication Critical patent/FI812168L/fi
Publication of FI75502B publication Critical patent/FI75502B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75502C publication Critical patent/FI75502C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B7/00Halogens; Halogen acids
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01DCOMPOUNDS OF ALKALI METALS, i.e. LITHIUM, SODIUM, POTASSIUM, RUBIDIUM, CAESIUM, OR FRANCIUM
    • C01D3/00Halides of sodium, potassium or alkali metals in general
    • C01D3/14Purification

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Physical Water Treatments (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)

Description

75502
Menetelmä halogeenien poistamiseksi suolaliuoksesta Tämä keksintö koskee menetelmää halogeenien poistamiseksi suolaliuoksesta, erityisesti kloorin poista-5 miseksi loppuunkulutetusta suolaliuoksesta, joka on peräisin elektrolyysikennosta, jolla valmistetaan halogeenia ja alkalimetallihydroksidiliuosta elektrolysoi-malla alkalimetallikloridin vesiliuosta.
Klooria ja alkalimetallihydroksidin vesiliuosta 10 valmistetaan kaupallisesti hyvin suuressa mittakaavas sa elektrolysoimalla alkalimetallikloridiliuosta. Erityisesti klooria ja natriumhydroksidia valmistetaan elektrolysoimalla natriumkloridiliuoksia elohopeaken-noissa ja kasvavassa määrin membraanikennoissa. Elohopea-15 kennossa natriumkloridiliuosta elektrolysoidaan kennos sa, joka on varustettu grafiitti- tai metallianodilla ja virtaavalla elohopeakatodilla, klooria kehittyy anodilla ja elektrolyysissä vapautunut natrium reagoi elohopean kanssa muodostaen natriumamalgaamaa, jonka 20 annetaan senjälkeen reagoida veden kanssa natriumhydrok-sidiliuoksen muodostamiseksi ja loppuun käytetty nat-riumkloridiliuos poistetaan kennosta. Membraanikennossa kationinvaihtomembraani asetetaan anodin ja katodin väliin, natriumkloridiliuosta panostetaan kennon anodi-25 osastoon, klooria kehittyy anodilla ja se poistetaan kennosta, natriumionit siirretään membraanin läpi kato-diosastoon, jossa ne muodostavat natriumhydroksidiliuos-ta reagoimalla veden elektrolyysissä muodostuneiden hydroksidi-ionien kanssa, natriumhydroksidiliuos ja 30 vety poistetaan katodiosastosta ja loppuun käytetty natriumkloridiliuos poistetaan anodiosastosta.
Tällaisissa elektrolyysikennoissa on tavallista syöttää kennoon kyllästettyä tai lähes kyllästettyä natriumkloridin vesiliuosta, esim. liuosta, jonka vä-35 kevyys on 25 % paino/paino tai suurempi, ja poistaa 75502 kennosta liuosta, jolla on loppuun kulutettu tai alentunut natriumkloridiväkevyys. Niinpä elohopeakennossa kennosta poistetun, loppuun kulutetun natriumkloridi-liuoksen väkevyys voi olla esimerkiksi n. 15 % paino/ 5 paino ja membraanikennossa kennosta poistetun, loppuun kulutetun natriumkloridiliuoksen väkevyys voi olla myös esim. n. 15 % paino/paino. Tällaisista elektrolyysi kennoista poistetut, loppuun kulutetut natriumkloridi liuokset voidaan hävittää tai ne voidaan käyt-10 tää uudelleen. Liuokset sisältävät kuitenkin huomattavan määrän klooria, esimerkiksi 300-600 ppm paino/ti-lavuus tai jopa enemmän, kloorin määrän liuoksessa riippuessa mm. liuoksen lämpötilasta ja kennossa vallitsevasta paineesta. Tällaisten klooria sisältävien 15 loppuun kulutettujen liuosten hävittäminen muodostaa ympäristöongelman ja on välttämätöntä aikaansaada kloo-rimäärän huomattava pienennys liuoksessa ennenkuin liuos voidaan hävittää. Kun liuos on määrä käyttää uudelleen elektrolyysikennossa, liuos yleensä kylläs-20 tetään uudelleen kiinteällä natriumkloridilla ennenkuin se palautetaan elektrolyysikennoon uutta elektrolyysiä varten ja myös tässä tapauksessa on suoritettava huomattava kloorimäärän pienennys liuoksessa.
Tähän saakka on ollut käytäntönä pienentää 25 kloorin määrää tällaisissa natriumkloridiliuoksissa, ts. poistaa kloori liuoksesta, syöttämällä liuos, yleensä hapotettuna pH-arvoon 2 tai sen alle, astiaan, joka on alennetussa paineessa, jotta liuos voitaisiin de-kloorata yksivaiheisella paisutuksella. Käytäntönä on 30 ollut myös dekloorata tällaisia liuoksia syöttämällä liuos suuren pinta-alan täytettyihin kolonneihin ja dekloorata liuos alennetun paineen vaikutuksella tai puhaltamalla ilmaa liuoksen läpi. Nämä aikaisemmat menetelmät kärsivät siitä haitasta, että laitteisto, jota 35 käytetään dekloorauksen suorittamiseen, on tilaa vievä ja kallis ja on olemassa tarve pienentää laitteiston kokoa ja hintaa.
Il 3 75502 Tämä keksintö koskee menetelmää halogeenien poistamiseksi suolaliuoksesta, jossa menetelmässä käytettävä laitteisto on kooltaan pieni ja suhteellisen halpa, joka menetelmä aikaansaa keinon poistaa halo-5 geenit suolaliuoksesta, joka on yleensä vähintään yhtä tehokas kuin tähän saakka käytetyt menetelmät ja joka menetelmä johtaa oleelliseen halogeenien poistoon jopa normaalipaineessa.
Tämän keksinnön mukaisesti aikaansaadaan mene-10 telmä halogeenien poistamiseksi halogeeneja sisältävästä suolaliuoksesta (jäljempänä määritellyllä tavalla) laitteistossa, joka käsittää (1) suuttimen nesteen paine-energian muuttamiseksi kineettiseksi energiaksi, 15 (2) vähintään yhden desorptioputken, joka al kaa suuttimesta ja jossa on kaasutiivis liitos siihen ja jonka tulopää on poikkipinta-alaltaan samanlainen tai suurempi kuin suuttimen poistoaukko, ja (3) astian yhdistettynä desorptioputken poisto-20 päähän ja jossa on kaasutiivis liitos siihen, astian ollessa varustettu välineillä halogeenin ja suolaliuoksen poistamiseksi siitä, jolle menetelmälle on tunnusomaista, että paineistettu, halogeenia sisältävä suolaliuos saatetaan tulemaan ulos suuttimesta suihkun muo-25 dossa, joka hajaantuu suuttimesta myötävirtaan ja joutuu kosketukseen desorptioputken osan koko sisäkehän kanssa sulkien täysin umpinaisen tilan suihkun ja desorptioputken väliin, ja sitten kulkemaan astian läpi, minkä jälkeen astiasta poistetaan halogeeni ja dehalogenoitu suo-30 laliuos.
"Suolaliuoksella" tarkoitetaan vesiliuosta, joka sisältää alkalimetallihalidia ja keksinnön mukainen menetelmä on hyödyllinen poistettaessa tällaisista liuoksista halogeeneja, jotka voivat kaasumaisia käyttölämpötiloissa 35 ja paineissa, erityisesti niitä, jotka ovat kaasumaisia 75502 normaalilämpötiloissa ja paineissa, esim. klooria ja fluoria. Liuos voi sisältää enemmän kuin yhtä tällaista alkalimetallihalidia. Keksinnön mukaista menetelmää käytetään yleisesti alkalimetallikloridiliuosten, erityi-5 sesti sellaisten suolaliuosten deklooraukseen, joissa alkalimetallikloridi on natriumkloridi, mutta sen käyttöä ei ole rajoitettu siihen ja sitä voidaan käyttää suolaliuosten dehalogenointiin, jotka sisältävät muita al-kalimetallihalideja kuin klorideja. Menetelmää kuvataan 10 kuitenkin jäljempänä viitaten klooripitoisen suolaliuoksen deklooraukseen. Yleensä suolaliuos on hapotettu, esim. pH-arvoon 3 tai sen alle, erityisesti arvoon 2 tai sen alle.
Tämän keksinnön mukaisessa menetelmässä käyte-15 tyn tyyppistä laitteistoa on kuvattu GB-patentissa n:o 1461591. Mainitussa patentissa kuvataan laitteiston käyttöä veden hapen poistossa ja erityisesti siinä kuvataan veden hapenpoistoa 10 ppm:n happitasolta 0,7 ppm:n hap-pitasolle. Patentissa ei kuvata halogeenien poistoa suo-20 laliuoksesta. Sitäpaitsi patentissa ei ole ehdotettu että laitteistoa voidaan käyttää nesteiden kaasunpoistoon, jotka sisältävät hyvin suuria määriä kaasua. Havaitsimme, että laitteistoa voidaan käyttää poistamaan halogeeneja suolaliuoksista, jotka sisältävät esimerkiksi 300 -25 600 ppm tai enemmän halogeenia paino/tilavuus, 50 ppm:n tai pienempään halogeenimäärään. Niinpä laitteistoa voidaan käyttää poistamaan kaasuja nesteistä ja erityisesti tässä keksinnössä poistamaan halogeeneja suolaliuoksista paljon suurempia määriä kuin tähän saakka on esi-30 tetty.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä paineistettu klooripitoinen suolaliuos saatetaan tulemaan ulos laitteiston suuttimesta suihkun muodossa ja hajaantumaan desorptioputkeen, jonka tulee olla riittävän pitkä, jot-35 ta klooripitoisen suolaliuoksen hajoava suihku laajenee li 5 75502 säteittäisesti kosketukseen desorptioputken osan koko si-säkehän kanssa sulkien suihkun ja desorptioputken välisen tilan.
Kun klooripitoinen suolaliuos tulee ulos suut-5 timesta, tuloksena oleva suihku vetää nopeasti tyhjöön suihkun ja desorptioputken välisen tilan alentaen tällöin painetta tässä suihkun ympäröivässä tilassa.
Näissä olosuhteissa paine suihkun ja desorptioputken välisessä tilassa laskee nopeasti paineeseen, 10 joka lähestyy veden höyrynpainetta klooripitoisessa suolaliuoksessa ja suolaliuokseen liuennut kloori vapautuu. Kloorin väkevyys suolaliuoksessa voi olla jopa alle tasapainoväkevyyden käyttöpaineessa.
Kloorin määrää deklooratussa suolaliuoksessa 15 voidaan edelleen laskea kemiallisin keinoin, esim.
tavanmukaisella käsittelyllä, jossa deklooratun suolaliuoksen annetaan reagoida natriumbisulfiitin kanssa. Tällä keinoin kloorin määrä voidaan laskea tasolle, joka on luokkaa 1 ppm paino/tilavuus.
20 Laitteisto voidaan varustaa syöttöpumpulla kloo- ripitoisen suolaliuoksen paineistamiseksi, joka saatetaan keksinnön menetelmässä tulemaan ulos laitteiston suuttimesta suihkun muodossa.
Paineen kasvu klooripitoisessa suolaliuoksessa, 25 joka syötetään suuttimeen ja saatetaan tulemaan siitä ulos, johtaa klooripitoisen suolaliuoksen virtausnopeuden kasvuun laitteiston läpi, vaikka klooripitoisen suolaliuoksen paineen kasvulla on vain marginaalinen vaikutus prosessissa saavutettuun dekloorauksen määrään.
30 Klooripitoisen suolaliuoksen paine ei ole eri- 2 tyisen kriittinen. Paine voi olla jopa 7 kg/cm tai vielä
O
suurempi, esim. jopa 10,5 kg/cm''. Sopiva paine on 2,1 -2 5,6 kg/cm .
Laitteiston suutin voidaan varustaa suukappale-35 levyllä, jossa on yksi poistoaukko, jolla voi olla ta- 75502 sainen poikkileikkaus. Vaihtoehtoisesti aukolla voi olla suppeneva poistoaukko, jossa tapauksessa laitteeseen voi olla liitetty suihkun levitysväline, joka käsittää suuttimen sisältyvän osan ja jossa on suppe-5 neva pää, joka osoittaa aksiaalisesti pitkin desorp-tioputkea, joka lähtee suuttimesta. Tämä osa voi olla siirrettävissä aksiaalisesti suutinta pitkin nestevir-tauksen säätämiseksi suuttimen läpi. Mukavuussyistä suuttimen poikkileikkaus on pyöreä, vaikka muutkin poik-10 kileikkausmuodot ovat mahdollisia.
Desorptioputki, joka voi olla suorakaiteen muotoinen, voi sopivasti olla myös poikkileikkaukseltaan pyöreä ja sillä voi olla yhtenäinen poikkileikkaus, vaikka on mahdollista käyttää desorptioputkea, jolla 15 on vähitellen suppeneva poikkileikkaus. Vaihtoehtoisesti on mahdollista käyttää desorptioputkea, jossa poikkipinta-ala kasvaa äkillisesti yhdessä tai useammassa kohdassa pitkin putken pituutta niin, että suihkulla jokaisessa putken pituudessa, jota rajoittavat poik-20 kipinta-alan äkilliset muutokset, on pienempi poikki pinta-ala kuin sanotun pituuden sisääntulopäällä, ja se hajoaa kosketukseen desorptioputken osan koko kehän kanssa lähellä sanotun pituuden poistopäätä.
Klooripitoisen suolaliuoksen suihkun laajenemi-25 nen säteittäisesti kosketukseen desorptioputken koko sisäkehän kanssa johtaa astian rajoittaman tilan sulkeutumiseen suihkun ja desorptioputken väliseltä tilalta. Tätä sulkeutumista voidaan auttaa käyttämällä suihkun laajentamisvälinettä suihkun taivuttamiseksi 30 säteittäisesti ulospäin kosketukseen desorptioputken osan koko sisäkehän kanssa lähellä poistopäätä niin, että on mahdollista käyttää lyhyempää desorptioputkea. Suihkun laajentamisväline voi käsittää laajentuvasti muotoillun osan, joka on kiinnitetty aksiaalisesti 35 pitkin desorptioputkea edellä kuvatulla tavalla.
Il 7 75502
Suihkun laajentamisväline voi olla varustettu poikkeutusväliseinillä, jotka aiheuttavat pyörimisliikettä suuttimen läpi ajettuun klooripitoiseen suolaliuokseen. Tämän pyörimisliikkeen aikaansaama keski-5 pakoisvoima saa suihkun hajaantumaan kosketukseen de-sorptioputken koko sisäkehän kanssa alueella, joka on vastavirtaan poistopäästä. Eräs tällaisen poikkeutus-välineen sopiva muoto käsittää pyörresiivet suuttimen sisällä.
10 Prosessin käytön aikana klooripitoisen suola liuoksen paineen lasku ja sekoitus ja turbulenssi suihkun sillä alueella, jossa suihkun ulkopinta koskettaa desorptioputken osan kehää, auttaa kloorin desorpoitumista klooripitoisesta suolaliuoksesta.
15 Juokseva aine, joka virtaa laitteiston astiaan desorptioputkesta, koostuu suolaliuoksen ka kloorin mukana kulkeutuneiden kuplien seoksesta, jotka kuplat ovat sopivassa muodossa erotettavaksi suolaliuoksesta. Kaasumaisen kloorin kuplien erottaminen nestemäisestä 20 suolaliuoksesta astiassa voidaan suorittaa varmistamalla, että astiassa olevalla suolaliuoksella on vapaa pinta. Kaasumaisen kloorin poistamiseksi on edullista yhdistää uuttolaite suolaliuoksen vapaan pinnan päällä olevaan tilaan.Itse asiassa keksinnön menetelmän käytöllä alle 25 ilmakehän paineessa on se edullinen vaikutus, että de- kloorattuun suolaliuokseen jäävän kloorin määrää voidaan edelleen pienentää. Niinpä vaikka laitteiston astia voi olla ilmakehän paineessa tai jopa hieman ilmakehän paineen yläpuolella, esim. korkeintaan 1,5 bar abso-30 luuttisessa paineessa, on suositeltavaa vetää astiaan osittain tyhjö, esim. 0,8-0,2 bar tai alemman, esim., vain 0,05 bar absoluuttisen paineen ylläpitämiseksi astiassa.
Astia voidaan varustaa välineillä kaasumaisen 35 kloorin ja nestemäisen deklooratun suolaliuoksen poistamiseksi erikseen.
8 75502
Vaihtoehtoisesti suolaliuos ja kloori voidaan syöttää astiasta tavanmukaiseen kaasunerotuslaitteeseen, esim. pyörre-erottimeen.
Erityisesti tapauksessa, jossa klooripitoinen 5 suolaliuos sisältää suuren määrän liuennutta klooria, suolaliuos voidaan kuumentaa dekloorausprosessin auttamiseksi . Sopiva lämpötila on korkeintaan 95°C, esim. 65-90°C.
Keksinnön prosessi voidaan suorittaa saattamalla 10 paineistettu klooripitoinen suolaliuos tulemaan ulos suuttimesta ylöspäin tai alaspäin. Näin ollen astia voi olla sijoitettu suuttimen yläpuolelle ja yhdistetty siihen desorptioputkella tai astia voi olla sijoitettu suuttimen alapuolelle ja liitetty siihen desorp-15 tioputken avulla.
Klooripitoisen suolaliuoksen läpiajetun määrän nostamiseksi prosessissa useita suuttimia, jotka kaikki on yhdistetty desorptioputkeen, voidaan yhdistää astiaan.
20 Klooripitoisesta suolaliuoksesta voidaan poistaa kloori yhdessä tai useammassa kuvatun tyyppisessä laitteistossa, jolloin ensimmäisestä laitteistosta tuleva osittain dekloorattu suolaliuos paineistetaan ja saatetaan uuteen deklooraukseen toisessa tällaisessa lait-25 teistossa. Vaihtoehtoisesti tietty määrä astiasta poistettua dekloorattua suolaliuosta voidaan sekoittaa klooripitoiseen suolaliuokseen, joka tulee laitteistoon kloorin määrän pienentämiseksi laitteistoon tulevassa suolaliuoksessa. Haluttaessa suolaliuos voidaan 30 johtaa useita kertoja saman laitteiston läpi.
Kun astia on sijoitettu suuttimen yläpuolelle, astia voi sisältää putken, joka on sijoitettu desorptio-putken ympärille kohdassa, jossa desorptioputki tulee astiaan, putken yläpään ollessa sijoitettu suolaliuoksen 35 aiotulle tasolle tai sen yläpuolelle astiassa. Tämä putki voi olla reijitetty sen alapäästä tai läheltä sitä, 9 75502 jotta se sallisi suolaliuoksen kierron astiassa, suolaliuoksen kierron pienentäessä astiaan tulevan suolaliuoksen kineettistä energiaa, mikä auttaa kloorin irrottamisessa suolaliuoksesta.
5 Keksinnön menetelmässä käytetty laitteisto on toi vottavaa rakentaa materiaaleista, jotka kestävät kloori-pitoisen suolaliuoksen aiheuttamaa korroosiota tai ainakin sen pinta on tällaisista materiaaleista. Sopivia materiaaleja on esimerkiksi titaani. Laitteisto voi ol-10 la rakennettu muovimateriaalista tai muovilla päällystetyistä materiaaleista. Astia voi olla rakennettu hiiliteräksestä, jonka sisäverhous on sopivaa korroosion-kestoista materiaalia, esim. eboniittia.
Tämän keksinnön menetelmän erästä toteutusmuotoa 15 kuvataan nyt liitteenä olevan piirroksen, kuva 1 avulla, joka on kaavamainen esitys laitteistosta, jossa menetelmä voidaan toteuttaa.
Laitteisto käsittää suuttimen 1, jossa on aukko 2 2, jonka poikkipinta-ala on 3,46 cm ja joka johtaa pai-20 neistetun klooripitoisen suolaliuoksen (ei esitetty) lähteestä, joka suutin sisältää ohjauslevyjä 3 pyörimisliikkeen aikaansaamiseksi klooripitoiseen suolaliuokseen, joka tulee ulos suuttimen aukosta. Suutin 1 on yhdistetty kaasutiiviillä liitoksella desorptioputkeen 4, jol-25 la on pyöreä poikkileikkaus ja joka käsittää neljä osaa 5,6,7,8, joilla jokaisella on yhtenäinen poikkipinta-ala ja joilla on suurempi poikkipinta-ala etäisyyden kasvaessa suuttimesta 1. Osien 5,6,7,8 pituudet ovat 2,25 cm, 15 cm, 18,3 cm ja 30,5 cm samassa järjestyksessä ja poik-30 kipinta-alat 3,98 cm2, 5,57 cm2, 9,67 cm2 ja 14,36 cm2 samassa järjestyksessä.
Desorptioputki 4 johtaa astiaan 9, joka on sijoitettu suuttimen 1 yläpuolelle ja yhdistetty astiaan kaasutiiviillä liitoksella. Sitä osaa desorptioputkesta, 35 joka on astiassa 9, ympäröi putki 10, joka on kiinnitetty astian pohjaan. Putken 10 alaosassa on reiät 11,12 ja yläpää on sijoitettu astiassa olevan suolaliuoksen 10 75502 aiotulle tasolle, kun laitteistoa on määrä käyttää suolaliuoksen kloorinpoistoon. Astian 9 alaosassa on pois-toaukko 13, joka johtaa pumppuun 14, jonka läpi dekloo-rattu suolaliuos voidaan poistaa astiasta, ja astian 9 5 yläosassa on poistoaukko 15, joka johtaa pumppuun 16, jonka läpi klooria voidaan poistaa astiasta ja jonka läpi voidaan haluttaessa suorittaa imua.
Käytössä paineistetun, klooripitoisen suolaliuoksen lähde saatetaan tulemaan ulos suuttimen 1 aukos-10 ta 2 ja suuttimessa 1 olevilla ohjauslevyillä 3 aikaansaadaan pyörimisliike klooripitoisen suolaliuoksen ulos-tulevaan suihkuun. Klooripitoisen suolaliuoksen ulos-tuleva suihku hajoaa aukosta ja joutuu kosketukseen desorptioputken 4 alimman osan 5 seinämän osan koko si-15 säkehän kanssa ja liuennut kloori vapautuu klooripitoi-sesta suolaliuoksesta kaasumaisen kloorin kuplien muodossa. Kun klooripitoinen suolaliuos kulkee ylöspäin desorptioputkessa 4 klooripitoisen suolaliuoksen suihku hajoaa, kun se etenee desorptioputken 4 yhdestä osas-20 ta poikkipinta-alaltaan suurempaan seuraavaan osaan niin, että suihku koskettaa peräkkäin desorptioputken 4 jokaisen osan 6,7,8 seinämien osan koko sisäkehää ja tulee lopulta astiaan 9. Astiassa dekloorattu suolaliuos kerääntyy alaosaan ja vapautunut kaasumainen kloori yläosaan 25 ja suolaliuoksen kierto tapahtuu reikien 11,12 kautta ja ylöspäin putkessa 10 ja kierron saa aikaan suihku, joka tulee ulos desorptioputkesta 4. Kaasumainen kloori poistetaan astiasta 9 pumpulla 16 ja dekloorattu suolaliuos poistetaan pumpulla 14.
30 Keksinnön menetelmää kuvataan nyt seuraavilla tyypillisillä esimerkeillä.
Esimerkki 1
Natriumkloridin vesiliuos 65 °C:n lämpötilassa ja joka sisälsi 16 paino-% natriumkloridia ja 600 ppm 35 klooria (paino/tilavuus) ja joka oli hapotettu lisäämällä kloorivetyhappoa pH-arvoon 1,8, paineistettiin 2,0 2 bar paineeseen (29,0 lb/in ) ja saatettiin tulemaan ulos
II
il 75502 laitteiston suuttimen 1 aukosta 2. Klooripitoinen suolaliuos tuli ulos suuttimesta suihkun muodossa, joka kosketti desorptioputken osien 5,6,7,8 seinämien sisäkehiä ja sen jälkeen se purettiin astiaan 9, jossa absoluutti-5 nen paine oli 0,99 bar (14,35 lb/in ). Klooripitoisen 3 suolaliuoksen virtausnopeus oli 9,9 m /h. Astiasta 9 poistoaukon 13 kautta poistetun deklooratun suolaliuoksen klooripitoisuus oli 250 ppm (paino/tilavuus). Kaasumainen kloori poistettiin astiasta 9 poistoaukon 15 10 kautta.
Esimerkki 2
Noudatettiin esimerkin 1 menettelyä paitsi, että klooripitoinen suolaliuos paineistettiin 6,0 bar painee- 2 seen (87,0 lb/in ). Klooripitoista suolaliuosta tuli ulos 15 suuttimen 1 aukosta 2 nopeudella 12,7 m /h.
Kloorin pitoisuus astiasta 9 poistetussa dekloo-ratussa suolaliuoksessa oli 250 ppm (paino/tilavuus). Esimerkki 3
Noudatettiin esimerkin 1 menettelyä paitsi, että 20 absoluuttinen paine astiassa 9 laskettiin 0,36 bar:in 2 (5,22 lb/in ) käyttämällä imua poistoaukossa 15 pumpun 16 avulla.
Kloorin pitoisuus astiasta 9 poistetussa dekloo-ratussa suolaliuoksessa oli 150 ppm (paino/tilavuus).
25 Esimerkki 4
Noudatettiin esimerkin 1 menettelyä paitsi, että natriumkloridin vesiliuoksen lämpötila oli 76 °C ja kloorin alkuväkevyys klooripitoisessa suolaliuoksessa oli 420 ppm (paino/tilavuus). Tässä esimerkissä kloorin 30 pitoisuus astiasta 9 poistetussa deklooratussa suolaliuoksessa oli 120 ppm (paino/tilavuus).
Esimerkki 5
Noudatettiin esimerkin 4 menettelyä paitsi, että klooripitoinen suolaliuos paineistettiin 6,0 bar pai- 2 35 neessa (87,0 lb/in ). Klooripitoinen suolaliuos tuli ulos 3 suuttimen aukosta 2 nopeudella 12,7 m /h.
Kloorin pitoisuus astiasta 9 poistetussa dekloo- 12 75502 ratussa suolaliuoksessa oli 120 ppm (paino/tilavuus). Esimerkki 6
Noudatettiin esimerkin 4 menettelyä paitsi, että astiassa 9 oleva absoluuttinen paine laskettiin 0,4 2 5 bar:in (5,80 lb/in ) käyttämällä imua poistoaukossa pumpun 16 avulla.
Kloorin pitoisuus astiasta 9 poistetussa dekloo-ratussa suolaliuoksessa oli 60 ppm (paino/tilavuus).
I!

Claims (12)

75502 13
1. Menetelmä halogeenien poistamiseksi halogeeni-pitoisesta suolaliuoksesta laitteistossa, joka käsittää 5 (1) suuttimen (1) nesteen paine-energian muutta miseksi kineettiseksi energiaksi, (2) vähintään yhden desorptioputken (4), joka alkaa suuttimesta (1) ja jossa on kaasutiivis liitos siihen ja jonka tulopäällä on sama tai suurempi poikkipin- 10 ta-ala kuin suuttimen poistoaukolla (2) ja (3) astian (9), joka on yhdistetty desorptioputken poistopäähän ja jossa on kaasutiivis liitos mainittuun päähän, jolloin astia on varustettu välineillä (15,13) halogeenin ja suolaliuoksen poistamiseksi sii- 15 tä, tunnettu siitä, että paineistettua halogee-nipitoista suolaliuosta johdetaan ulos suuttimesta suihkun muodossa, joka hajoaa suuttimesta alavirtaan ja joutuu kosketukseen desorptioputken osan koko sisäkehän kanssa muodostamaan täysin suljetun tilan suihkun ja 20 desorptioputken väliin ja kulkee sitten astiaan, minkä jälkeen astiasta poistetaan halogeeni ja dehalogenoitu suolaliuos.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alkalimetallikloridin ve- 25 siliuoksesta poistetaan klooria.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että halogeenipitoinen suo- 2 laliuos paineistetaan 2,1 - 5,6 kg/cm :n paineeseen.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen me- 30 netelmä, tunnettu siitä, että astiassa (9) olevalla suolaliuoksella on vapaa pinta.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että astiaan saatetaan osittainen tyhjö.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että astiassa pidetään absoluuttinen paine 0,8 - 0,2 bar. 14 7550 2
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että halogeenipitoisen suolaliuoksen lämpötila on 65 - 95 °C.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen me-5 netelmä, tunnettu siitä, että laitteisto on varustettu suihkua levittävällä välineellä (3) .
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että desorptioputken poikkipinta-ala kasvaa äkillisesti yhdessä tai useam- 10 massa kohdassa pitkin putken pituutta (5,6,7,8).
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että halogeenipitoinen suolaliuos tulee ulos suuttimesta ylöspäin.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen 15 menetelmä, tunnettu siitä, että laitteisto käsittää useita suuttimia, jotka kaikki on yhdistetty desorptioputkeen.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että astia sisältää 20 putken (10), joka on sovitettu desorptioputken (4) ympärille kohdassa, jossa desorptioputki tulee astiaan (9) ja joka on rei’itetty alapäästä (11,12) tai läheltä sitä. Il 15 7550 2 Patentkrav ' u u ^
FI812168A 1980-07-11 1981-07-09 Foerfarande foer avlaegsnande av halogen ur saltloesning. FI75502C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8022716 1980-07-11
GB8022716 1980-07-11

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812168L FI812168L (fi) 1982-01-12
FI75502B true FI75502B (fi) 1988-03-31
FI75502C FI75502C (fi) 1988-07-11

Family

ID=10514698

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812168A FI75502C (fi) 1980-07-11 1981-07-09 Foerfarande foer avlaegsnande av halogen ur saltloesning.

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0044145A1 (fi)
JP (1) JPS5771817A (fi)
AU (1) AU540810B2 (fi)
CA (1) CA1162492A (fi)
ES (1) ES8301287A1 (fi)
FI (1) FI75502C (fi)
ZA (1) ZA814370B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP4857215B2 (ja) * 2007-07-31 2012-01-18 Ntn株式会社 駆動力正逆切替装置

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1095324A (fi) * 1965-02-16
US3668087A (en) * 1971-02-03 1972-06-06 Olin Corp Brine dechlorination
GB1461591A (en) * 1973-04-24 1977-01-13 British Hydromechanics Gas desorption from liquids
CA1074257A (en) * 1976-04-01 1980-03-25 Gow Enterprises Limited Electrolytic system and novel electrolytic cells and reactors therefor

Also Published As

Publication number Publication date
FI812168L (fi) 1982-01-12
ES503856A0 (es) 1982-11-16
ES8301287A1 (es) 1982-11-16
JPS5771817A (en) 1982-05-04
ZA814370B (en) 1983-02-23
CA1162492A (en) 1984-02-21
FI75502C (fi) 1988-07-11
EP0044145A1 (en) 1982-01-20
AU540810B2 (en) 1984-12-06
AU7256181A (en) 1982-01-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1330317C (en) Treating with chlorine dioxide produced from chlorate salt
EP3339479B1 (en) Electrolysis apparatus and electrolysis method
US4683039A (en) Membrane pervaporation process
EP3680364B1 (en) Electrolytic device
US2837408A (en) Process and apparatus for the catalytic decomposition of alkali metal amalgams
FI75502B (fi) Foerfarande foer avlaegsnande av halogen ur saltloesning.
KR101612099B1 (ko) 전기분해장치
EP0230737B1 (en) Membrane pervaporation process for obtaining a chlorine dioxide solution
KR940010106B1 (ko) 수성 알카리 금속 염화물 용액의 염소 제거방법
FI72106C (fi) Foerfarande foer soenderdelning av hypoklorit.
KR20190049703A (ko) 이산화염소 발생 장치 및 이산화염소 발생 방법
US4459196A (en) Electrolytic cells
US4370208A (en) Electrolytic process of an aqueous alkali metal halide solution and electrolytic cell
EP0043945B1 (en) Electrolytic cell and process for the electrolysis of brines
US3464187A (en) Combined degasifier and reacting chamber
MXPA06004503A (es) Aparato de refrigeracion para cabecera de celdas cloro-alcali de catodo de mercurio.
CN117230489A (zh) 一种气液分离系统及电解制氢装置
JPS59200780A (ja) 水平型電解槽及びそれを用いる電解方法
JPS59200775A (ja) 電解方法及びそれに用いる電解槽
JPS59197578A (ja) 電解方法及びそれに用いる電解装置
JPH0116918B2 (fi)
HU184611B (en) Method and apparatus for cold degassing feedwaters of district heating and hot water supplying heat centres, boilers
JPS57181384A (en) Electrolyzing method
PL146004B1 (en) Method of and apparatus for electrochemically annihilating harmful substances contained in waste waters

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: IMPERIAL CHEMICAL INDUSTRIES LIMITED