FI73925C - Styrsystem foer fordon. - Google Patents

Styrsystem foer fordon. Download PDF

Info

Publication number
FI73925C
FI73925C FI812685A FI812685A FI73925C FI 73925 C FI73925 C FI 73925C FI 812685 A FI812685 A FI 812685A FI 812685 A FI812685 A FI 812685A FI 73925 C FI73925 C FI 73925C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wheel
gear
shaft
drive
steering
Prior art date
Application number
FI812685A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI812685L (fi
FI73925B (fi
Inventor
Nicolae Viorel Orlandea
Jack Cleveland Wiley
Original Assignee
Deere & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Deere & Co filed Critical Deere & Co
Publication of FI812685L publication Critical patent/FI812685L/fi
Publication of FI73925B publication Critical patent/FI73925B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73925C publication Critical patent/FI73925C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60KARRANGEMENT OR MOUNTING OF PROPULSION UNITS OR OF TRANSMISSIONS IN VEHICLES; ARRANGEMENT OR MOUNTING OF PLURAL DIVERSE PRIME-MOVERS IN VEHICLES; AUXILIARY DRIVES FOR VEHICLES; INSTRUMENTATION OR DASHBOARDS FOR VEHICLES; ARRANGEMENTS IN CONNECTION WITH COOLING, AIR INTAKE, GAS EXHAUST OR FUEL SUPPLY OF PROPULSION UNITS IN VEHICLES
    • B60K17/00Arrangement or mounting of transmissions in vehicles
    • B60K17/30Arrangement or mounting of transmissions in vehicles the ultimate propulsive elements, e.g. ground wheels, being steerable
    • B60K17/303Arrangement or mounting of transmissions in vehicles the ultimate propulsive elements, e.g. ground wheels, being steerable with a gearwheel on the steering knuckle or kingpin axis
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D7/00Steering linkage; Stub axles or their mountings
    • B62D7/06Steering linkage; Stub axles or their mountings for individually-pivoted wheels, e.g. on king-pins

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Steering-Linkage Mechanisms And Four-Wheel Steering (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Arrangement And Driving Of Transmission Devices (AREA)

Description

73925
Ohjausjärjestelmä ajoneuvoon
Styrsystem för fordon
Keksintö koskee ajoneuvon ohjausjärjestelmää ja erityisesti raskaiden maastoajoneuvojen ohjausjärjeselmää.
Erilaisia ohjaus- ja pyöränripustusjärjestelmiä on suunniteltu maastoajokelpoisiin ajoneuvoihin, kuten maatalous- ja teollisuustraktoreihin.
Periaatteessa on olemassa kolmea ohjaus- ja pyöränripustus jär jestelmien rakennemuotojen päätyyppiä suurille, raskaille ajoneuvoille. Ensimmäisessä tyypissä on yksiosainen jäykkä runko, jossa on yksi kiinteä ja yksi keinu-akseli. Keinuakseliin on kiinnitetty ohjausmekanismi ajoneuvon ohjaamiseksi. Toisessa tyypissä on yksiosainen jäykkä runko, mutta kaksi kiinteätä akselia. Pyörät ovat sitten nivelletysti kiinnitetyt kiinteiden akselien päihin, jolloin ne ovat ohjattavia. Ohjausliikkeen mahdollisuus on saatu aikaan käyttämällä kardaaniniveliä tai va-kionopeusniveliä joka pyörässä. Kyseiset nivelet, sen lisäksi että ovat hyvin kalliita, rajoittavat pyörien kään-tökulmaa. Kolmas päätyyppi on tuttu ns. runko-ohjattu tyyppi, jossa kaksi erillistä runkoa on nivelellä yhdistetty toisiinsa. Eturunkoon on asennettu akseli, joka voi keinua pystytasossa, mutta joka ei normaalisti ole ohjattavissa. Takarungossa on ei-ohjättävä kiinteä akseli. Ohjausliike saadaan aikaan kääntämällä mainittuja kahta runko-osaa toistensa suhteen em. nivelen ympäri.
Kaikissa näissä rakenteissa on joitakin epäkohtia, jotka on korjattu tässä keksinnössä. Ensimmäinen jäykkä-runkoinen tyyppi kärsii sekä värähtelyongelmista että voimansiirron rasitusten muutoksista johtuvista ongelmista, kun ajoneuvo liikkuu epätasaisessa maastossa. Toisen yksi-ja jäykkärunkoisen tyypin pyörillä on rajoitettu kääntösä-de nivelien rajoitusten johdosta ja lisäksi sen useat komponentit kärsivät ylikuormituksista, kun ajoneuvo ylittää esteitä ja kohoutumia. Ja lopuksi runko-ohjatulla rakenne- 2 73925 muodolla on luontainen taipumus nostaa yksi pyöristään irti maasta, kun ajoneuvo kulkee epätasaisella maalla. Tämä saa aikaan nykäyksiä, jossa vaihtelevat vääntövoimat iskevät voimansiirtoon irrallaan olevan pyörän taas kohdatessa maanpinnan. Nämä ja muut ongelmat on eliminoitu tällä keksinnöllä.
Tämän keksinnön pääkohteena on saada aikaan ajoneuvon ohjausjärjestelmä. Keksinnön yksityiskohtaisempana kohteena on saada aikaan raskaiden maastokelpoisten ajoneuvojen ohjausjärjestelmä.
Keksinnön eräänä kohteena on saada aikaan ajoneuvon ohjausjärjestelmä, joka minimoi ne vääntövoimat, jotka voivat iskeä voimansiirtojärjestelmään ajoneuvon kulkiessa epätasaisessa maastossa.
Keksinnön eräänä kohteena on myös saada aikaan ajoneuvon ohjausjärjestelmä, joka vaimentaa värähtelyä ajoneuvossa tämän liikkuessa epätasaisessa maastossa.
Keksinnön lisäkohteena on saada aikaan ajoneuvon ohjausjärjestelmä, jolla vältetään vakionopeusnivelten käyttö kinemaattisessa ketjussa.
Edelleen keksinnön kohteena on saada aikaan ajoneuvon ohjausjärjestelmä, jolla mahdollistetaan suuremman vääntömomentin välittäminen moottorista kuhunkin pyörään, koska pienempiä vääntöhuippuja palautuu takaisin voimansiirtojärjestelmään .
Lyhyesti sanottuna keksintö koskee ajoneuvon ohjaus-ja pyöränripustusjärjestelmää raskaita maatalous- ja teol-lisuustraktoreita varten, jossa ajoneuvossa on runko, moottori, ainakin kaksi vetävää, pyöränakselilla olevaa olevaa pyörää sekä hammaspyörästö, joka on yhdistetty moottoriin sekä yhdistetty kuhunkin vetopyörään ulostulo-akselin välityksellä. Ulostuloakseli on johdettu hammas-pyöräkoteloon sen toisessa päässä ja kannattaa täällä tu-lohammaspyörää, joka välihammaspyörän välityksellä on yhdistetty pyörintäyhteyteen lähtöhammaspyörän kanssa, joka 3 73925 on vetoakselilla, joka on johdettu ulos hammaspyöräkotelon toisesta päästä ja on sama-akselinen pyöränakselin kanssa.
Keksinnön erityispiirteet ilmenevät oheisista patenttivaatimuksista.
Tämän keksinnön muut kohteet ja edut selviävät paremmin, kun niitä käsitellään selityksen ja piirustusten yhteydessä.
Kuvio 1 on sivukuva keksinnön mukaisella ohjaus- ja pyöränripustus järjestelmällä varustetusta traktorista.
Kuvio 2 on suurennettu kuva hammaspyörävälityksestä, jossa esitetään kuvion 1 etupuolikas ontto napa leikattuna, jotta varsi 52 näkyisi.
Kuvio 3 on leikkaus kuviosta 1 pitkin viivaa 3-3.
Kuvio 4 on osakuvanto kuviosta 3 katsottuna pitkin viivaa 4-4, jossa esitetään vain ontto napa.
Kuvio 5 on perspektiivikuva haarukkanivelestä.
Kuvio 6 on yläkuvanto kuviossa 1 esitetyn traktorin etupuolikkaasta, jossa traktorin runko on esitetty katkoviivoilla alusta osien kuvaamiseksi.
Kuvio 7 on suurennettu kuva kuvion 6 vasemmasta puoliskosta, jossa esitetään pyörä käännettynä eri kulmiin.
Kuvio 8 on etukuvanto kuviosta 1.
. . Kuviossa 1 esitetään moottorikäyttöinen nelipyöräve- toinen traktori 10, jossa on jäykkä runko 11. Teho välitetään traktorin 10 moottorista tasauspyörästön (ei esitetty) välityksellä vetopyöriin 12. Jokaiseen vetopyörään 12 liittyy ohjaus- ja pyöränripustusjärjestelmä 14. Tämä järjestelmä on käyttökelpoinen sekä kaksi- että nelipyörä-vetoisissa ajoneuvoissa.
Viitaten kuvioihin 2 ja 3 ohjaus- ja pyöränripustus-järjestelmään 14 on kytketty vetoakseli 16, joka ulkonee traktorin 10 tasauspyörästöstä. Jokainen vetopyörä 12 on kytketty vastaavaan vetoakseliin 16. Sijoittuneena vetoakselin 16 ja vetopyörien 12 akselin 18 väliin on asennettu hammaspyörästö 20. Tämä hammaspyörästä 20 on tehty kolmes- 4 73925 ta toisiinsa kosketuksissa olevasta hammaspyörästä: tulo-pyörä 22, välipyörä 24 ja lähtöpyörä 26. Tulopyörä 22 on asennettu vetoakselille 16 samalla kun lähtöpyörä on asennettu ulospäin suunnatulle akselille 28. Edullisesti tulo-pyörä 22 on samankokoinen kuin lähtöpyörä 26. Ulospäin suunnattu akseli 28 on kannatettu pyörivästi voimansiirto-koteloon 30 laakereilla 27. Voimansiirtokotelo 30, johon on laakeroitu vetoakseli 16, ympäröi hammaspyörästön 20 ja sisältää rengasmaisen huulen 32. Rengasmainen huuli 32 sijoittuu keskeisesti ulospäin suunnatun akselin 28 ympärille ja muodostaa kannattimen ontolle navalle 34.
Ontto napa 34 on laakereiden 29 ja 31 avulla asennettu ulospäin suunnatulle akselille 28 ja rengasmaiselle huulelle 32. Tämä ontto napa 34, joka näkyy paremmin kuviossa 4, sisältää parin vastakkaisiin suuntiin ulkonevia sylinterimäisiä osia 35 ja 36 ulkoisella kehäpinnalla 37. Sylinterimäisten osien 35 ja 36 akseli on edullisesti kohtisuorassa akselia 18 vastaan.
Onton navan 34 ulkoisella kehäpinnalla 37 on olake 33. Tämä olake 33 toimii pölysuojan 80 pitimenä (kuvio 6), joka on suunnattu ulospäin kohti akselia 18. Tämä pölysuo-ja 80 voi olla tehty mistä tahansa taipuisasta materiaalista, kuten luonnon- tai synteettisestä kumista ja voi olla tasainen tai epäsäännöllisen muotoinen esim. haitari-mainen. Edullisesti pölysuoja 80 on venyvästä kumimaisesta materiaalista tehty sileäpintainen kappale.
Akselin 18 yhdistää onttoon napaan 34 haarukkanivel 38 (kuvio 5). Tämä haarukkanivel 38 muodostuu ontosta sy-linterimäisestä osasta 39 ja kahdesta ulkonevasta varresta 40 ja 41. Ontto sylinterimäinen osa 39 ympäröi ja muodostaa laakerointituen pyöränakselille 18 samalla kun varret 40 ja 41 kiinnittyvät onton navan 34 sylinterimäisiin osiin 35 ja 36 aukkojen 42 ja 43 avulla. Tämä kiinnitys-menetelmä sallii haarukkanivelen 38 kääntyä onton navan 34 suhteen sylinterimäisten osien 35 ja 36 akselin ympäri.
5 73925 Tämä kääntöliike saa aikaan yhden vapausasteen, joka on vetopyörien 12 ohjausliike. Siten, kytkien haarukkanivel 38 ohjattavasti onttoon napaan 34, kuljettaja voi kääntää traktoria 10.
Sijoittuneena tilaan, joka muodostuu, kun haarukka-nivel 38 yhdistetään onttoon napaan 34, on kolme toisiinsa kosketuksissa olevaa kartiohammaspyörää, jotka hammaspyörät on merkitty numeroilla 44, 45 ja 47. Nämä kolme hammaspyörää 44, 45 ja 47 voivat olla samankokoisia, mutta edullisesti pyörät 44 ja 45 ovat pienempiä kuin pyörä 47. Tekemällä pyöristä 44 ja 45 pienempiä kuin pyörästä 47 vetopyörä 12 ja tämän akseli 18 voivat kääntyä suurempaan kulmaan ulospäin suunnattuun akseliin 28 nähden. Kun hammaspyörä 47 on huomattavasti suurempi kuin hammaspyörät 44 ja 45 ja kun muiden komponenttien muotoilu sen sallii, vetopyörää 12 voidaan kääntää +90° normaaliasennostaan. Normaaliasennolla tarkoitetaan sitä, että vetopyörä 12 on suunnilleen yhdensuuntainen traktorin 10 pitkittäisakselin kanssa.
Hammaspyörät 44 ja 45 ovat yhdensuuntaisia ja keskeisesti asennettu toisiinsa nähden siten, että hammaspyörä 44 on asennettu pyörän akselin 18 päähän ja hammaspyörä 45 ulospäin suunnatun akselin 28 päähän. Hammaspyörä 47 on asennettu akseliltaan kohtisuoraan hammaspyöriin 44 ja 45 nähden ja on sama-akselinen kahden sylinterimäisen osan 35 ja 36 kanssa. Hammaspyörä 47 on asennettu apuakse-lille 49, joka on laakeroitu sylinterimäisen osan 36 sisäpinnalla 51. On huomattava, että hammaspyörä 47 voisi olla asennettuna myös sylinterimäisen osan 35 sisäpinnalle 50.
Hammaspyörien 44, 45 ja 47 mainittu järjestely mahdollistaa pyörivän liikkeen välittämisen ulospäin suunnatulta akselilta 28 pyörän akselille 18. Tämä pyörivä liike saa aikaan toisen vapausasteen vetopyörälle 12, joten vetopyörä 12 pystyy sekä pyörimään X-akselin ympäri että kääntymään Y-akselin ympäri. Nämä kaksi vapausastetta ovat 6 73925 mahdollisia jokaiselle vetopyörälle 12 ilman vakionopeus-niveliä tai kardaaniniveliä.
Viitaten taas kerran kuvioon 2, jokaisen vetopyörän 12 ohjaus- ja pyöränripustusjärjestelmään 14 kuuluu ensimmäinen ja toinen vivuston varsi 52 vast. 54. Ensimmäinen varsi 52 on tukevasti kiinnitetty toisesta päästään onton navan 34 ulkoiseen kehäpintaan 37, ja se on kohtisuorassa suunnassa ulospäin suunnatun akselin 28 pituusakseliin nähden. Ensimmäisen varren 52 toinen pää on nivelletty toisen varren 54 päähän. Nivelliitoksen muodostaa tappi 58. Toisen varren 54 vastakkainen pää on kiertyvästi nivelletty runkoon 11 tangolla 60. Tätä tankoa 60 ympäröi putki 62 (kts. kuvio 3), joka auttaa pitämään toisen varren 54 tietyllä etäisyydellä rungosta 11. Muunkinlaisia pidäkkeitä, kuten lukkorenkaita tai muita sellaisia voidaan myös käyttää.
Ensimmäisen ja toisen varren 52 ja 54 liikkuvan kiinnittämisen tarkoituksena on antaa niiden liikkua onton navan 34 keinunnan mukana. Kun traktori 10 liikkuu maan pinnalla, ensimmäinen varsi 52 estää onton navan 34 kier-tymisen siten, että traktorin 10 moottorin momentti voidaan välittää vetopyörille 12. Sitä paitsi toinen varsi 52 tukee pyörien kääntöakselia, joka kulkee hammaspyörän 47 keskiön kautta pystysuunnassa.
Kuviosta 6 ilmenee että pitenevä ja lyhenevä toimielin 66 sijoittuu vetopyörien 12 ja rungon 11 väliin. Tämä toimielin 66 voi olla mekaanisesti tai hydraulisesti käytettävä. Kuten kuviossa on esitetty, toimielin 66 on kiinnitetty toisesta päästään vivulla 68 haarukkanivelen 38 onttoon sylinterimäiseen osaan 39. Toimielimen 66 toinen pää on kiinnitetty kiinnikkeellä 70 voimansiirtokoteloon 30 tietyllä välyksellä vetoakseliin 16, kts. kuvio 2. Toimielin 66 on irroitettavasti kiinnitetty vipuun 68 ja kiinnikkeeseen 70 kiinnityselimillä 71 vast. 72. Putki 74, joka on kiinnitetty toimielimeen 66, toimii virtaustienä 7 73925 väliaineelle, kuten hydrauliöljylle joko runkoon 11 kiinnitettyyn säiliöön tai siitä poispäin (ei esitetty).
Kuvio 7 on suurennettu kuva vetopyöristä 12 esitettynä kolmessa asennossa, joista yksi on normaaliasento, jossa pyörät ovat yhdensuuntaisia rungon 11 kanssa, toiset kaksi asentoa esittävät vetopyöriä käännettynä +25° nor-maaliasennostaan. Tämän keksinnön mukaisella ohjaus- ja pyöränripustusjärjestelmällä 14 on mahdollista kääntää vetopyöriä 12 noin +90° normaaliasennostaan edellyttäen, että mitään esteitä ei ole järjestelmän komponenttien välillä tai rungon 11 ja vetopyörien 12 välillä. Ainoa kääntymistä rajoittava tekijä on hammaspyörien 44 ja 45 välinen kosketus. Kun vetopyöriä 12 käännetään, kiertyy hammaspyörä 44 hammaspyörän 47 varassa ja lähestyy hammaspyörää 45. Hammaspyörien 44 ja 45 välistä kosketusta olisi vältettävä järjestelmän rikkoutumisen estämiseksi.
Tämän järjestelmän 14 pyöränripustusta koskevaan osaan (kuvio 8) kuuluu poikittainen palkki 82, joka sijoittuu sama-akselisten vetopyörien 12 väliin. Poikittainen palkki 82, joka on edullisesti muodoltaan kaareva, on nivelletty suunnilleen keskipisteestään runkoon 11. Kuten sanottu, poikittainen palkki 82 on kiinnitetty keskiosas-. . taan runko-osan alustaan tapilla 84 ja sen kumpikin pää on " kytketty pyöränripustuselimiin 86 ja 88. Nämä pyöränripus- tuselimet 86 ja 88, jotka voivat olla jousia, heilahduksen vaimentimia jne., on kytketty voimansiirtolaatikon 30 si-sempiin tukielimiin 90 ja 92. Poikittaisen palkin 82 tarkoitus on puolittaa jokaisen vetopyörän 12 pystysuuntainen liike suhteessa traktoriin 10.
Pyöränripustusosaan kuuluu myös kallistuksenvaimen-nin 94, joka sijoittuu sama-akselisten vetopyörien 12 välille. Kallistuksenvaimennin 94 on kiinteä pyöreä tanko, edullisesti U-muotoinen. Kallistuksenvaimentimen 94 päät on kiinnitetty tukielinten 90 ja 92 aukkoihin 96 vast. 98, samalla kun kallistuksenvaimentimen 94 keskiosa on lääke-

Claims (13)

1. Ohjausjärjestelmä ajoneuvoon (10), jossa on runko (11), moottori, ainakin kaksi vetävää, pyöränakselilla (18) olevaa pyörää (12) sekä hammaspyörästä (20), joka on yhdistetty moottoriin sekä yhdistetty kuhunkin veto-pyörään (12) ulostuloakselin (16) välityksellä, joka on johdettu hammaspyörästökoteloon (30) sen toisessa päässä ja kannattaa täällä tulohammaspyörää (22), joka välihammaspyörän (24) välityksellä on yhdistetty pyö-rintäyhteyteen lähtöhammaspyörän (26) kanssa, joka on vetoakselilla (28), joka on johdettu ulos hammaspyö-rästökotelon (30) toisesta päästä ja on sama-akselinen pyöränakselin (18) kanssa, tunnettu seuraavista tunnuspiirteistä: 9 73925 a) kullakin vetoakselilla (28) on samakeskisesti ja liikkuvasti ensimmäinen kannatin (34), jonka päälle on asennettu toinen kannatin (38) kääntyväksi ohjausakse-lin (Y) ympäri, mikä akseli on kohtisuorassa pyöränakselia (18) vastaan, joka on yhdistetty toiseen kannat-timeen (38); b) kukin pyöränakseli (18) on yhdistetty vetoakseliinsa (28) toistensa kanssa hammasyhteydessä olevien hammaspyörien (44,45,47) välityksellä; c) hammaspyörästökotelon (30) toisessa päässä on ensimmäinen kannatin (34) kiinnitetty liikkuvasti; d) ohjausakseli (Y) pidetään runkoon (11) nähden tarkoitetussa asennossa vivustolla, jossa on ensimmäinen ja toinen vipuvarsi (52,54), jolloin ensimmäinen vipu-varsi (52) ulkonee ensimmäisestä kannattimesta (34) ja toinen vipuvarsi (54) on nivelletty toisesta päästään ensimmäiseen vipuvarteen (52) sekä vastakkaisesta päästään runkoon (11); e) mainitun vivuston (52,54) ensimmäinen vipuvarsi (52) kulkee kohtisuorasti vetoakselia (28) kohti ja muodostaa toisen vipuvarren (54) kanssa parallelogrammin kaksi vierekkäistä sivua, jonka kaksi muuta vierekkäistä sivua muodostuvat hammaspyörästökotelon (30) ympäröimän hammaspyörästön (20) keskiakselista sekä samansuuntaisesti ensimmäisen vipuvarren (52) kanssa mainitun ulostuloakselin (16) keskipisteen kautta kulkevasta akselista: f) jokainen toinen kannatin (38) on yhdistetty runkoon (11) liikkuvasti toimielimen (66) välityksellä, toisen kannattimen (38) kääntämiseksi kääntöakselin (Y) ympäri 10 73925 ja sitäkautta vetopyörien (12) kulma-asetuksen aikaansaamiseksi runkoon (11) nähden.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että pyöränakselin (18) vetoakseliin (28) yhdistävistä hammaspyöristä (44,45,47) on yksi hammaspyörä (44,45) kummankin mainitun pyöränakselin (18) ja vetoakselin (28) päässä, kun taas kolmas hammaspyörä (47) on laakeroitu ensimmäiseen kannatti-meen (34) ja pyörii ohjausakselin (Y) ympäri.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu seuraavista tunnuspiirteistä: a) hammaspyörästökotelossa (30) on ulospäin ulkoneva rengashuuli (32), joka on sijoitettu keskeisesti veto-akseliin (28) nähden; b) ensimmäinen kannatin (34) on napa, joka on pyöriväs-ti asennettu sekä rengashuulelle (32) että vetoakselille (28), ja jossa on pari ulkokehälle sijoitettua ja vastakkaisiin suuntiin ulkonevaa putkimaista osaa (35,36), joiden kautta kulkeva ohjausakseli (Y) on kohtisuorassa vetoakselin (28) pituussuuntaista keskiviivaa vastaan; c) toinen kannatin (38) on haarukkanivel, joka ontolla sylinterimäisellä osalla (39) ympäröi pyöränakselia (18), kun taas sen molemmat sylinterimäisestä osasta kulmamaisesti ulkonevat varret (40,41), tarttuvat mainittuihin putkimaisiin osiin (35,36) loveuksilla (42,43), niin että haarukkanivel (38) on käännettävissä navan (34) suhteen ohjausakselin (Y) ympäri; d) kunkin sama-akselisesti sijaisevän vetopyöräparin (12) väliin on sijoitettu runkoon (11) nivelletysti kiinni- 11 73925 tetty heilahduspalkki (82), jonka päät on yhdistetty mainittuun hammaspyörästökoteloon (30) ripustusten (86,88) välityksellä; e) näiden kahden sama-akselisesti sijaitsevan hammas-pyörästökotelon (30) väliin on sijoitettu vakavointi-laitteisto (94) kummankin vierekkäisen vetopyörän (12) aseman tasaamiseksi runkoon (11) nähden.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että hammaspyörästön (20) tulopyörä (22) ja lähtöpyörä (26) ovat samankokoiset.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että välipyörä (24) on pienempi kuin tulopyörä (22).
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1- 5 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että toistensa kanssa . . hammaskosketuksessa olevat kolme kartiohammaspyörää (44,45,47) ovat samansuuruiset.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että kolmas hammaspyörä (47) on suurempi kuin kaksi muuta hammaspyörää (44,45) ja keskenään hammaskosketuksessa olevat hammaspyörät (44,45,47) sopivimmin kartiohammaspyöriä.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 3-7 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että pölysuoja (80), joka sopivimmin on taipuisa ja jonka ulkopinta on tasainen, on sijoitettu jokaisen haarukkanivelen (38) ympärille. 12 73925
8 73925 roitu runkoon 11 kannattimilla 100 ja 102. Traktorin 10 liikkuessa vetopyörät 12 liikkuvat ylös ja alas seuratessaan maanpinnan epätasaisuuksia, jolloin kallistuksenvai-mennin 94 pyrkii tasaamaan viereisten vetopyörien asemat runkoon 11 nähden. On huomattava, että poikittaista palkkia 82 ja kal-listuksenvaimenninta 94 tarvitaan vain kahden sama-akseli-sen vetopyörän 12 välillä. Siten kaksipyörävetoisessa traktorissa tarvitaan vain yksi kumpaankin. Vaikka keksintöä on kuvattu yhden erityisen sovellu-tusmuodon yhteydessä, on ymmärrettävä, että monet vaihtoehdot, muunnelmat ja variaatiot ovat ilmeisiä asiantuntijoille esitetyn selityksen valossa. Niinpä keksintö pitää sisällään kaikki sellaiset vaihtoehdot, muunnelmat ja variaatiot, jotka kuuluvat mukaan liitettyjen vaatimusten henkeen ja puitteisiin. Patentivaatimukset:
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen ja toinen varsi (52,54) on liitetty niveltapilla (58) toisiinsa.
10. Jonkin patenttivaatimukse 1-9 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että toimilaitteet (66) ovat pidennettäviä ja lyhennettäviä säätölaitteita, sopivimmin hydraulisesti toimivia mekanismeja.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 3-10 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että pyöränripustus-välineet (86,88) ovat jousia.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 3-11 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että poikittainen palkki (82) on kaareva ja kiinnitetty niveltapilla (84) runkoon (11).
13. Jonkin patenttivaatimuksen 3-12 mukainen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että napa (34) on ontto ja ulottuu kunkin vetoakselin (28) ulkopuolelle.
FI812685A 1980-09-02 1981-08-31 Styrsystem foer fordon. FI73925C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US18353680 1980-09-02
US06/183,536 US4355697A (en) 1980-09-02 1980-09-02 Vehicular steering and suspension system

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812685L FI812685L (fi) 1982-03-03
FI73925B FI73925B (fi) 1987-08-31
FI73925C true FI73925C (fi) 1987-12-10

Family

ID=22673223

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812685A FI73925C (fi) 1980-09-02 1981-08-31 Styrsystem foer fordon.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4355697A (fi)
EP (1) EP0046969A3 (fi)
JP (1) JPS5777261A (fi)
AU (2) AU7480381A (fi)
ES (1) ES505100A0 (fi)
FI (1) FI73925C (fi)
ZA (1) ZA815568B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8203381A (nl) * 1982-08-31 1984-03-16 Lely Nv C Van Der Trekker.
DE3840114A1 (de) * 1988-11-28 1990-06-07 Jun Josef Jochner Sturzkonstante radaufhaengung
US4941543A (en) * 1988-12-23 1990-07-17 Dlma Transportation Inc. Rear wheel suspension and steering system
DE19935160A1 (de) * 1999-07-27 2001-02-15 Grove Us Llc Shady Grove Vorrichtung zur Erhöhung der Lenkfähigkeit getriebener Achsen
US6491129B1 (en) * 2001-03-09 2002-12-10 Deere & Company Agricultural tractor with draft compensating suspension
US7631714B2 (en) * 2006-06-27 2009-12-15 Gordon Ewbank Dower Motor vehicle steering control
ES2489341B1 (es) * 2012-09-07 2015-03-17 Microelectronica Maser, S.L. Sistema de direccion asistida para vehiculos
CN103738136B (zh) * 2014-01-27 2017-02-15 徐州重型机械有限公司 独立悬架系统及具有该独立悬架系统的起重机

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR333183A (fr) * 1903-06-18 1903-11-17 Henri Rene Marie Cormery Système d'essieu-avant moteur et directeur
US906936A (en) * 1908-03-31 1908-12-15 George C Holbrook Gearing for motor-vehicles.
US1274841A (en) * 1917-04-07 1918-08-06 Chester T Bangs Traction-wheel.
US1856075A (en) * 1929-03-11 1932-05-03 Holmquist Ernst Rudolf Magnus Vehicle
US2189695A (en) * 1938-06-18 1940-02-06 Timken Axle Co Detroit Steering-drive wheel assembly
US2247137A (en) * 1938-08-15 1941-06-24 Friend Motor Company Front wheel drive assembly
US2716899A (en) * 1952-10-24 1955-09-06 Pettibone New York Corp Pivotal gearing
FR1143406A (fr) * 1955-03-21 1957-10-01 Viberti Off Dispositif pour la transmission du mouvement aux roues directrices de véhicules automobiles
NL101351C (fi) * 1957-07-16
US3703216A (en) * 1969-04-01 1972-11-21 Standard Alliance Ind Tractor drive conversion
JPS4938330A (fi) * 1972-08-24 1974-04-10
US4209072A (en) * 1978-05-30 1980-06-24 Deere & Company Vehicle drive and suspension system

Also Published As

Publication number Publication date
EP0046969A3 (de) 1984-03-28
FI812685L (fi) 1982-03-03
ZA815568B (en) 1983-03-30
EP0046969A2 (de) 1982-03-10
ES8206321A1 (es) 1982-08-16
ES505100A0 (es) 1982-08-16
US4355697A (en) 1982-10-26
FI73925B (fi) 1987-08-31
AU2196383A (en) 1985-06-13
AU7480381A (en) 1982-03-11
AU565893B2 (en) 1987-10-01
JPS5777261A (en) 1982-05-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN107953937B (zh) 一种步履复合式移动机器人行走系统的改良结构
EP1682403B1 (en) Track system for a ground engaging vehicle
US5014808A (en) Two wheeled vehicle having an adjustable castor and castor angle
US8262111B2 (en) Leaning vehicle suspension
RU2277050C2 (ru) Ведущий мост с подвеской и сельскохозяйственный трактор с указанным мостом
KR101029244B1 (ko) 트랙터의 조향 장치
US8844953B2 (en) Mechanical steering linkage for battery powered mower with zero turning radius
JP2001328410A (ja) 鞍乗り型車輌
FI73925C (fi) Styrsystem foer fordon.
US4733744A (en) Steerable driving axle
EP0960761B1 (en) Steering drive axle
US4798260A (en) Steering apparatus for a front wheel drive tractor
US4478305A (en) Rear suspension for a three wheel vehicle
CA1095543A (en) Vehicle suspensions
JPH0848165A (ja) 操縦し易い車両
US4969530A (en) All-terrain vehicle
US4941539A (en) All-terrain vehicle
EP1825735B1 (en) Motor-vehicle, in particular a tractor, provided with a front steerable device
US4941676A (en) All-terrain vehicle
JP5593449B2 (ja) トラクター
US6681878B2 (en) Axle assembly
US4761017A (en) Support system for a steerable vehicle wheel which may also be a driving wheel, and its application, in particular, to an amphibious vehicle
KR101195206B1 (ko) 트랙터
US4209072A (en) Vehicle drive and suspension system
CA1205100A (en) Vehicular steering and suspension system

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: DEERE & COMPANY