FI73148C - Saett att dispergera en gas i en vaetska innehaollande fast material och en anordning daerfoer. - Google Patents

Saett att dispergera en gas i en vaetska innehaollande fast material och en anordning daerfoer. Download PDF

Info

Publication number
FI73148C
FI73148C FI822936A FI822936A FI73148C FI 73148 C FI73148 C FI 73148C FI 822936 A FI822936 A FI 822936A FI 822936 A FI822936 A FI 822936A FI 73148 C FI73148 C FI 73148C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
gas
vanes
circular plate
suspension
dispersing
Prior art date
Application number
FI822936A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI822936A0 (fi
FI822936L (fi
FI73148B (fi
Inventor
Stig-Erik Hultholm
Bror Goeran Nyman
Launo Leo Lilja
Valto Johannes Maekitalo
Original Assignee
Outokumpu Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Outokumpu Oy filed Critical Outokumpu Oy
Priority to FI822936A priority Critical patent/FI73148C/fi
Publication of FI822936A0 publication Critical patent/FI822936A0/fi
Priority to US06/523,725 priority patent/US4548765A/en
Priority to CA000434941A priority patent/CA1203073A/en
Priority to SE8304541A priority patent/SE456725B/sv
Publication of FI822936L publication Critical patent/FI822936L/fi
Publication of FI73148B publication Critical patent/FI73148B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73148C publication Critical patent/FI73148C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J19/00Chemical, physical or physico-chemical processes in general; Their relevant apparatus
    • B01J19/18Stationary reactors having moving elements inside
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01FMIXING, e.g. DISSOLVING, EMULSIFYING OR DISPERSING
    • B01F27/00Mixers with rotary stirring devices in fixed receptacles; Kneaders
    • B01F27/05Stirrers
    • B01F27/11Stirrers characterised by the configuration of the stirrers
    • B01F27/115Stirrers characterised by the configuration of the stirrers comprising discs or disc-like elements essentially perpendicular to the stirrer shaft axis
    • B01F27/1152Stirrers characterised by the configuration of the stirrers comprising discs or disc-like elements essentially perpendicular to the stirrer shaft axis with separate elements other than discs fixed on the discs, e.g. vanes fixed on the discs
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J2219/00Chemical, physical or physico-chemical processes in general; Their relevant apparatus
    • B01J2219/18Details relating to the spatial orientation of the reactor
    • B01J2219/185Details relating to the spatial orientation of the reactor vertical

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Mixers Of The Rotary Stirring Type (AREA)

Description

χ 73148
Tapa dispergoida kaasua kiintoainetta sisältävään nesteeseen ja laite tätä varten Tämä keksintö kohdistuu tapaan johtaa haluttu kaasumäärä liuosreaktorin nestepinnan alle, edullisesti sen pohjatilaan, dispergoida se pieniksi kupliksi, sekoittaa kuplat mahdollisimman tehokkaasti jauhemaisen kiintoaineen ja nesteen suspensioon sekä aikaansaada sekoitetulle kaasu-kiintoaine-neste-suspensiolle voimakas, reaktorin keskeltä alaspäin ja sen laidoilta ylöspäin suuntautuva suspensiota ylläpitävä virtaus-kenttä. Keksinnön mukaisen ns. gls-sekoittimen alapuolelta sen keskustaa kohti suunnattu kaasuvirtaus leviää säteettäin ulospäin sekoittimen siivekkeitä kohti. Akselista vaakatasoon kiinnitetyn ympyrälevyn reunoilla sijaitsevien pystysuorien dispergointisiivekkeiden ansiosta kaasu dispergoituu pieniksi kupliksi sekoittimen pyörimisnopeuden aiheuttaman voimakkaan turbulenssikentän vaikutuksesta. Muodostuneet pienet kuplat sekoittuvat kyseisten dispergointisiivekkeiden jälkeisellä siivekkeettömällä alueella kiintoaine-liuosvirtaan, jonka jälkeen gls-sekoittimen ulommat, alaspäin painavat suuntaus-siivekkeet saavat aikaan jälkidispergoinnin ja pakottavat muodostuneen suspension kohti reaktorin alaosaa ja sieltä edelleen reunoja pitkin ylös.
Keksinnön mukaisesta sekoittimesta käytetään nimitystä gls-sekoitin, joka on johdettu sekoittimen toimintaperiaatteesta: kaasu (gas) johdetaan sekoittimen alle, jossa se dispergoituu ja tämän jälkeen sekoittuu nesteeseen (liquid) ja kiintoaineeseen (solid).
Jauhemaisen kiintoaineen sekoittamiseksi hyväksi suspensioksi nesteeseen tai kaasun dispergoimiseksi nesteeseen on olemassa hyviä ja käyttökelpoisia ratkaisuja. Näitä on kuvattu kirjallisuudessa esim. Ullmanns Encyklopädie der technischen Chemie, Band 2 ss. 260-281, jäljempänä seuraavat 2 73148 viittaukset kohdistuvat juuri tähän kirjallisuusviitteeseen.
Esimerkkinä jauhemaisen kiintoaineen sekoittamisesta nesteeseen ovat yksinkertaiset 45°-lapakulmalla varustetut, ns. pitch-blade-sekoittimet (Ullmann, s. 261, Abb 3, g), jotka alaspäin painavana aiheuttavat reaktorin keskeltä alas ja laidoilta ylös suuntautuvan virtauksen aiheuttaen samalla reaktioiden kannalta tärkeätä turbulenssia.
Kaasun dispergoimiseksi nesteeseen on myös olemassa standardiratkaisuja: - Suutin tai useampia suuttimia, joista kaasu purkautuessaan muodostaa pieniä kuplia.
- Turbiinimaisessa sekoittimessa (Ullmann s. 261, Abb, 3,a), jossa on pytysuorat lavat, sekoittimen alle johdettu kaasu joutuu sekoittimen vaikutusalueelle dispergoituen sitä pienemmiksi kupliksi, mitä enemmän käytetään tehoa turbiinissa.
- Kaasun dispergoimiseen käytetään myös ns. itseimeviä risti-putkia (Ullmann, s. 276, Abb 19), eli onton akselin alapäästä haarautuu kaasutila tavallisimmin neljään, kärkipäästään avoimeen putkeen. Pyörivän ristiputken kaasutilaan aiheuttaman alipaineen johdosta kaasu purkautuu ja dispergoituu kupliksi reaktorin liuostilaan. On huomattava, että liuoksen lämpötilan noustessa höyrynpaine samalla nousee, jolloin alipaineen vaikutus heikkenee.
Asia tulee kuitenkin mutkikkaammaksi, kun on samanaikaisesti dispergoitava kaasu tehokkaasti pieniksi kupliksi ja sen lisäksi pidettävä jauhemainen kiintoaine hyvässä suspensiossa nesteen kanssa. Mikään edellä esitetyistä tavoista ei pysty tyydyttämään molempia vaatimuksia, dispergointia ja suspension ylläpitämistä samanaikaisesti riittävän hyvin, varsinkin jos kiintoaine on karkearakeista ja lietetiheys on suuri.
Tämän keksinnön tarkoituksena on johtaa kaasu liuosreaktorin 3 731 48 pinnan alle, edullisesti sen alaosaan, dispergoida se pieniksi kupliksi, sekoittaa kuplat mahdollisimman tehokkaasti jauhemaisen kiintoaineen ja liuoksen suspensioon sekä aikaansaada sekoitetulle kaasu-kiintoaine-liuossuspensiolle voimakas, reaktorin keskeltä alaspäin ja sen laidoilta ylöspäin suuntautuva, suspensiota ylläpitävä turbulenttinen vir-tauskenttä.
Keksinnön pääasialliset tunnusmerkit ilmenevät oheisesta patenttivaatimuksesta 1.
Kun on kysymyksessä kolmefaasinen järjestelmä (jauhemainen kiintoaine-neste-kaasu) vaaditaan kaasun dispergointielimeltä eriluonteisia suoritusmuotoja; kaasun dispergointi, muodostuneiden kaasukuplien jakaminen koko reaktorin poikkipinnalle, kiintoainehiukkasten liikkeelle saattaminen ja näin muodostuneen suspension ylläpitäminen.
Tunnettua on, että virtauksen turbulenssi kontrolloi massa-ja lämmönsiirtoa kuplasta sekä kaasun dispersioastetta. Tunnettua on myös, että turbulenssiin vaikuttavat pyörteet ovat suurimmillaan niiden muodostumiskohdassa; sekoittimissa lapojen kärjen tuntumassa, suuttimilla purkausaukon läheisyydessä jne. Tässä niiden aallonpituudet tai skaalat ovat samaa suuruusluokkaa kuin päävirtauksen vastaavat suureet. Suuret pyörteet ovat kuitenkin epästabiileja ja hajoavat vähitellen pienemmiksi pyörteiksi kunnes niiden energia on lopulta muuttunut kokonaan lämmöksi viskoosivirtauksen vuoksi.
Kuplan kokoa säätelevät voimat ovat leikkausjännitys ja pintajännitys. Leikkausjännitys on riippuvainen turbulenssin voimakkuudesta, mikä puolestaan riippuu, kuten edellä esitettiin, liikettä synnyttävän laitteen läheisyydestä ja tietenkin myös sen tehokkuudesta (nopeudesta yms.).
On siis edullista saada riittävä turbulenssi (nopeus) mahdollisimman lähelle kaasun syöttökohtaa, kuten tapahtuu esim. juuri suuttimien purkausaukolla ja vielä edullisemmin ns.
4 73148 itseimevissä ontoissa ristiputkissa, joissa kaasun purkau-tumisnopeuden lisäksi on vaikuttamassa myös itse sekoitti-men pään kehänopeus. Tämä sama kehänopeuden vaikutus esiintyy myös radiaaliturbiineissa, missä kaasu syötetään välittömästi siivekkeiden alle. Molemmissa sekoittimissa muodostuu pyörimisliikkeen ansiosta vielä alipainealue siivekkeen taakse, joka edesauttaa kaasun dispergointia.
Kiinteissä suuttimissa on dispergointialue lähinnä pistemäinen. Pyörivissä sekoittimissa (radiaaliturbiinit) se on siivekkeiden kärjen piirtämän ympyräviiva-alueella. Meidän keksinnössämme tämä dispergointialue on jonkin verran edellistä laajempi, koska ensimmäisten siivekkeiden, varsinaisten dispergointisiivekkeiden jälkeisen siivekkeettömän välitilan jälkeen tulevat vielä ulommat pystyvirtausta aiheuttavat suuntaussiivekkeet, joissa dispergointi-ilmiö vielä jatkuu.
Keksintömme mukaista tapaa käyttäen kaasu johdetaan reaktoriin lähinnä alakautta onton kaasusyöttökanavan läpi reaktorin alaosaan, sen poikkileikkauksen keskipisteeseen. Kanavan purkauspäästä poistuva kaasusuihku suunnataan ylöspäin kohtaamaan sen yläpuolella oleva, ylhäältä ripustettuun pyörivään akseliin kiinnitetty vaakasuora ympyrälevy. Kyseisen ympyrälevyn alaosan keskipisteeseen törmäävä kaasusuihku leviää ympyrälevyn alapuolella sen pintaa pitkin säteettäin kohti ympyrälevyn reunaan kiinnitettyjä pystysuoria ja ympyrä-levyn säteen suuntaisia dispergointisiivekkeitä. Pyörivät dispergointisiivekkeet dispergoivat nopeutensa ansiosta kaasun pieniksi kupliksi. Tämän jälkeen purkautuvat muodostuneet pienet kaasukuplat siivekkeettömään sekoitustilaan sekoittuen jauhemaisen kiintoaineen ja nesteen kanssa hyväksi suspensioksi. Välittömästi sekoitusvyöhykkeen eli dispergointisiivekkeiden ja niiden jälkeisten suuntaussiivekkeiden välisen alueen jälkeen joutuu muodostunut suspensio näiden uloimpien suuntaus- ja jälkidispergointisiivekkeiden vaikutuspiiriin. Alaspäin painavana suuntaussiivekkeet suuntaavat suspensio-virtauksen reaktorin alaosaa kohti samalla dispergoiden mahdollisesti suureksi jääneet kuplat. Reaktorin alaosassa 73148 5 suspensiovirtaus kääntyy säteettään kohti reaktorin reunaa nousten edelleen reunoilla ylöspäin.
Tunnettua on, että esimerkiksi pitch-blade-mallisessa 45°-lapakulmaisessa potkurityyppisessä suuret kaasukuplat poistuessaan siivekkeisiin heikentävät potkurin tehoa, jolloin potkuri alkaa pyöriä "kaasukuplassa" eikä kiintoainehiukka-sille saada siirretyksi riittävästi energiaa. Seurauksena on varsinkin karkeiden rakeiden laskeutuminen reaktorin pohjalle. Sen sijaan kuplien ollessa riittävän pieniä ei "kaasukuplassa pyörimistä" pääse tapahtumaan, jolloin kiintoaine-rakeille tulee riittävästi energiaa ja laskeutuminen pohjalle estyy.
On siis tärkeätä, kuten meidän keksinnössämme, että kaasu dispergoidaan riittävästi ennen suuntaussiivekkeiden vaikutusalueelle joutumista ja jälkidispergointi suoritetaan vasta itse suuntaussiivekkeissä eikä päinvastoin.
On tietenkin selvää, että fysikaalisten ilmiöiden, disper-goinnin ja suspension muodostamisen ja ylläpitämisen lisäksi reaktorissa useinkin tapahtuu koko ajan myös kemiallisia reaktioita, joiden seurauksena kaasu ja kiintoaine liukenevat nesteeseen ja tällöin muodostuu liuossuspensio, jossa kiintoaine on osittain suspensiossa, osittain liuenneena.
Keksintöä on kuvattu myös oheisten piirustusten avulla, joissa kuva 1 on pystyleikkaus reaktorista, johon keksinnön mukainen gls-sekoitin on sijoitettu, kuva 2 on yksityiskohtaisempi vinoaksonometrinen kuvanto gls-sekoittimesta.
Kuvassa 1 on reaktori 1. Ylhäältä ripustettuun pyörivään akseliin 2 on kiinnitetty gls-sekoitin 3. Reaktorin pohjasta ylöspäin on suunnattu edullisesti akselin 2 suuntainen kaa-sunsyöttökanava 4, jonka päästä purkautuva kaasusuihku on ohjattu purkautumaan sekoittimen poikkileikkauksen keski- 6 731 48 pisteeseen. Reaktori 1 on edullisesti varustettu virtaus-haitoilla 1. bafteleillä 5, jotka estävät vortexin syntymistä.
Kuvassa 2 on kuvattu tarkemmin keksinnön mukaista gls-sekoi-tinta. Sekoitin muodostuu akselin 2 alapäähän vaakatasossa symmetrisesti kiinnitetystä ympyrälevystä 6, ympyrälevyn reunoilla sijaitsevista pystysuorista, ympyrälevyn säteen suuntaisista dispergointisiivekkeistä 7 sekä näistä varren 8 päässä olevista suuntaussiivekkeistä 9.
Dispergointisiivekkeet 7 on sijoitettu ympyrälevyyn 6 nähden siten, että suurin osa siivekkeestä on ympyrälevyn 6 alapuolella, pienemmän osan jäädessä levyn yläpuolelle. Tällöin myös ympyrälevyn yläpuolella voi tapahtua dispergoitumista. Dispergointisiivekkeiden 7 ulompi reuna 10 on pystysuora.
Myös sisäreuna 11 voi olla suora, mutta ympyrälevyn 6 alapuolella oleva osa dispergointisiivekkeen 7 sisäreunasta 11 voi sopivasti olla pyöristetty tehonkulutuksen vähentämiseksi.
Dispergointisiivekkeisiin 7 on varren 8 avulla kiinnitetty ympyrälevyn 6 ulkopuolella ja siihen nähden kulmassa olevat suuntaussiivekkeet 9. Suuntaussiivekkeet 9 on kiinnitetty varteen 8 siten, että suurin osa siivekkeestä on ympyrälevyn 6 muodostaman tason alapuolella. Suuntaussiivekkeiden 9 muoto voi vaihdella; se voi olla esim. suorakaide, suunnikas tai puolisuunnikas kuten kuvassa 2, jolloin ympyrälevyn puoleinen sivu 12 on lyhyempi kuin siivekkeen ulompi sivu 13. Ympyrälevyn ja suuntaussiivekkeiden välistä kulmaa voidaan muuttaa, mutta edullisesti se on 45°.
Kun kaasunsyöttökanavasta purkautuva kaasusuihku törmää ympyrälevyyn, se leviää tästä ulospäin periaatteessa säteettäi-sesti, mutta pieni poikkeama tähän säteettäisyyteen voi tulla ympyrälevyn pyörimisen vaikutuksesta. Leviävä kaasusuihku dispergoituu pieniksi kupliksi dispergoitumisvyöhykkeellä dispergointisiivekkeiden vaikutuksesta.
7 73148
Dispergointisiivekkeet suuntaussiivekkeisiin yhdistävän varren alueella on sekoitusvyöhyke, jossa kaasukuplat sekoittuvat nesteeseen ja siinä olevaan jauhemaiseen kiintoaineeseen. Sekoittimen rakennetta selvittävissä kokeissa on todettu, että tämä siivekkeetön sekoitusalue on oleellinen hyvän suspension muodostumiselle. Sekoitusalueen laajuus riippuu siivekkeitä toisiinsa yhdistävän varren pituudesta. Suoritetuissa tutkimuksissa on todettu, että varren pituus on edullisesti vähintään 1/4 suuntaussiivekkeiden leveydestä, edullisesti 1/3 niiden leveydestä.
Suuntaussiivekkeiden tarkoituksena on, kuten aikaisemmin on jo todettu, jälkidispergoida suspensiossa mahdollisesti olevat suuremmat kuplat sekä suunnata suspensio voimakkaasti kohti reaktorin pohjaa. Jos dispergointia ei olisi suoritettu aikaisemmin dispergointivyöhykkeellä, vaan kaasu olisi edelleen suurina kuplina, eivät suuntaussiivekkeet pystyisi kääntämään virtauksen suuntaa niin tehokkaasti kuin keksinnön mukaisessa sekoitinrakenteessa. Jos taas sekoittimesta puuttuvat suuntaussiivekkeet, ei dispergoitunut kaasu sekoitu niin tehokkaasti suspensioksi nesteen ja kiintoaineen kanssa kuin gls-sekoittimen sekoitusvyöhykkeellä, eikä muodostuneen suspension suuntaa pystytä kääntämään voimakkaasti kohti pohjaa ja sieltä edelleen laitoja pitkin ylöspäin. Gls-sekoit-timen suuntaussiivekkeillä pystytään suspension virtauskenttä suuntaamaan ensin alas ja sitten reunoja pitkin ylös ja samalla pystytään estämään kasautumien syntyminen reaktorin pohjalle.
Keksintöä selostetaan lähemmin oheisten esimerkkien avulla. Esimerkki 1
Standardireaktorissa {kuva 1) tehtiin kokeita esillä olevan keksinnön mukaista sekoitinta muuttamalla eri siiveketyyppien tarvitseman teho-osuuden selvittämiseksi. Kokeissa käytettiin esillä olevan keksinnön mukaista sekoitinta (kuva 2), jossa dispergointi-siivekkeiden ympyrälevyn alapuolella oleva sisäreuna oli pyö- __ m: . .- _____ s 73148 ristetty. Sekoitussiivekkeet olivat puolisuunnikkaan muotoiset siten, että siivekkeen sisempi sivu oli lyhyempi kuin ulkosivu ja nämä siivekkeet olivat ympyrälevyyn nähden 45° kulmassa.
Ensimmäiset mittaukset (a) tehtiin keksinnön mukaisella sekoit-timella. Reaktori oli täytetty ensimmäisessä vaiheessa vedellä (ai). Toisessa vaiheessa syötettiin sekoittimen alle ilmaa sekoittimen poikkileikkauksen keskipisteeseen (a2).
Toinen sekoitintyyppi (b) saatiin, kun poistettiin keksinnön mukaisesta sekoittimesta keskeltä dispergointisiivekkeet.
Kolmannessa sekoitinmallissa (c) taas oli ulompana olevat suuntaussiivekkeet poistettu. Näillä sekoittimilla tehtiin samat kokeet kuin keksinnön mukaisellakin; käyttämällä pelkkää vettä (bl, cl) ja lisäksi ilmasyöttöä (b2, c2).
Momenttimittauksen avulla määrättiin akseliteho P/W_/ kierros-nopeuden n /s-1_7 funktiona.
Seuraavassa taulukossa 1 on esitetty dimensioton teholuku 0 Reynolds-luvulla Re - 130 000 0 =
p n D
Re = .£-2°! n missä p = veden tiheys (kg/m^) D = sekoittimen halkaisija (m) 2 η = veden dynaaminen viskositeetti (Ns/m ) n = kierrosnopeus (s ^)
On huomattava, että 0 = f(Re) oli vakio tutkitulla Re-luku-alueella.
731 48 9
Taulukko 1 ___0_
Sekoitintyyppi Koe 1 Koe 2 32 _ ilma = 0 ilma = 67 m/hin a 2,3 1,3 b 1,8 1,0 c 8,4 (0,64) 3,2 (0,24) c-sekoittimessa on suluissa esitetty tapaus, jos laskuissa käytetään D-arvoa D(c) = D(a) = D(b). Tuloksista voidaan todeta, että keksinnön mukaisen sekoittimen (a) vaatima teho on yhtä suuri kuin osarakenteisten sekoittimien (b ja c) vaatimien tehojen summa (vrt. sulkulausekkeet).
Esimerkki 2
Sekoituskyvyn mittaamiseksi tehtiin kokeita kolmella eri sekoitintyypillä:
Ensimmäisenä sekoittimena käytettiin keksinnön mukaista sekoi-tinta a (esimerkki 1, a). Toisena tyyppinä oli 45°-lapakul-mainen, 4-siipinen pitch-blade-tyyppinen alaspäin painava sekoitin d. Kolmantena käytettiin 6-siipistä turbiinisekoitin-ta e, jonka siivet olivat pystysuorat. Kokeissa esimerkin 1 mukaiseen reaktoriin lisättiin veteen jauhemaista kiintoai- 3 netta. Kiintoaineen tiheys oli 4200 kg/m ja seula-analyysi: 90 % < 285 ^um, 75 % <.240 ^um, 50 % < 175 ^um, 25 % ^ 132 yUm. Kiintoainepitoisuus säädettiin arvoon 50 paino-%.
Mittaukset tehtiin sekä kiintoaine-vesisuspensiolla että joh- 3 2 tamalla sekoittimen alle ilmaa 6,1 m /hm .
Arvosteluperusteena käytettiin ns. 1-sekunnin kriteeriota eli määrättiin P/V (teho/tilavuus), mikä vaaditaan, jotta jauhemainen kiintoaine liikkuu koko reaktorin pohjan alueella pysähtymättä 1 s pitemmäksi ajaksi. Tulokset on esitetty taulukossa 2, mihin on merkitty myös mitattu 0-arvo.
10 731 48
Taulukko 2 P/V/kW/mJ_7
Sekoitintyyppi 0 Koe 1 Koe 2 ? _ _ ilma = 0 ilma = 6,1 /nr/hnr / a 2,3 1,22 2,58 d 1,0 1,32 4,24 e 5,1 12,84 17,13
Tuloksista voidaan päätellä, että keksinnön mukaisella sekoit-timella saadaan kiintoaine pysymään suspensiossa veden ja kaasun kanssa pienimmällä tehontarpeella tilavuusyksikköä kohti.
Esimerkki 3
Esimerkin 2 mukaisin järjestelyin määriteltiin ilmakuplan koko 3 2 vedessä syöttämällä ilmaa 6,1 m /hm eri P/V-arvoilla. Tulokset on esitetty taulukossa 3.
Taulukko 3 Kuplakoko /min/
Sekoi tintyyppi 0 P/V /kW/m~^__/_ 12 3 5 a 2,3 5321 d 1,0 7 6 6 5 e 5,1 7 4,5 3 2
Tuloksista nähdään, että keksinnön mukaisella sekoittimella saadaan pienin kuplakoko, kun reaktorin tilavuutta kohti käytetty teho on sama.
Esimerkki 4 gls-sekoitinta ja alaspäin painavaa suoralapaista pitch-blade-tyyppistä sekoitinta vertailtiin keskenään kokeissa, joissa liuotettiin sulfidisirotetta sisältävää silikaattia veteen. Käytettiin jauhatusastetta 93 % - 200 mesh, lietetiheyttä 50 % ja lämpötilaa 60°C. Kokeisiin valitun kiintoaineen analyysi oli metallien osalta Fe 8,7 %, Ni 0,35 % ja Cu 0,14 %.
11 73148
Lietemäärä oli 2300 ml ja lietepatsaan korkeus sama kuin sylinterinmuotoisen liuotusreaktorin halkaisija. Reaktori oli varustettu neljällä pystysuoralla virtaushaitalla, joiden säteensuuntainen leveys oli 1/10 reaktorin halkaisijasta. Suorat virtausestolevyt oli asennettu tasaisella jaolla reaktorin kehälle.
Sekoittimien halkaisijat olivat molempien sekoittimien osalta 1/3 reaktorin halkaisijasta ja sekoittimet oli asennettu sekoitinhalkaisijan verran reaktorin pohjasta. Reaktoriin 3 2 syötettiin reaktorin pohjapintaan nähden 35 m /hm ilmaa, joka ohjattiin sekoittimen alle tämän välittömään läheisyyteen ja pystysuoraan ylöspäin suunnattuna. Sarjassa liuotus-kokeita käytettiin reaktorissa joko gls- tai suoralapaista pitch-blade-tyyppistä sekoitinta. Molemmilla sekoittamilla säädettiin erillisissä kokeissa kierrosluvut sellaisiksi, että sekoittimien akseliteho reaktorin tehollista tilavuutta 5 3 kohden oli joko 3 kW/m - tai 5 kW/m . Liuotustulokset ilmenevät seuraavasta taulukosta. Mainittakoon, että mitä nopeammin liuoksen kupari- ja nikkelitaso nousee tai mitä jyrkemmin rautataso laskee, sitä tehokkaampi on käytetty sekoitin.
12 731 48 £ υ
-P
•H co O o o o o
Qj 0 ro co m m O O
G fn rH h· in r-~ h· ro G *H i—ti—t
(1) -P G -H •H O
G Ai -H r^OOOOO
O. 0 Z ^ O m o O O
n) m i—i r~ o ro
I—I I rH |—I (N OJ
(0 0 G 'O
G O β 3 uo m uo ro eo 0 ro G iH U ^ w \/ (N *3* in
T3 6 en j3 'VV
.g \ o s
Ai rV
O O O O O m (0 m G 0 h- O O O <n .h -P -H P-ι cm o i—I en ^ n -P -P ro cm > x. -h ω 8 8 8 8 8 G 0 2 m 3 S ö il Λ
I—I m rH rH CM CM CM
•H I
-P en rH 3 LO UI H CO U0 H« G tr» U M1 ίο co m +j V ^ en •H r—| Ή \ •h Cp o i ε -G x: 0 o -P -p
•H
G (¾ O O O O
•h G 0 co o m O
G G -H pH rH O cm CM
O 0 -P CM CM .H
4-) G -H
Ai -HO
G G Ai
0 Dj 0 -H CM o O O
G G en 2 cOrHuoro h t ; h rl m
O G 0 i—I rH
-G G T3
0 O G
-P 3 h 3 m m οί o h en Λ O \j v h* rH ro ' ”
0 E
en
.* S
G Ai
O O O O
G ro G 0 in O O m 0 -H Clj rH CM CM o
ε -p ro ro H
•H *H
p o
-P X -H ID Q Q O
•H 0 2 cm Q O M
o g 9 ΰ S
A4 I rH rH rH
0 en 10 rH 3 m m ro cm tn u v v co r- en 3 p
O G
G Ai •H -H X in in Cfi M1 Ci M1 P5 G rH cm h1 uo r~

Claims (11)

13 731 48
1. Tapa dispergoida kaasua pieniksi kupliksi nesteeseen suspension muodostamiseksi kaasun, nesteen ja nesteessä olevan jauhemaisen kiintoaineen kesken sekä voimakkaan, suspensiota ylläpitävän virtauskentän aikaansaamiseksi reaktioti-lassa, tunnettu siitä, että reaktiotilassa olevan, jauhemaista kiintoainetta sisältävän nesteen pinnan alle johdetaan kaasua reaktiotilan alaosassa sijaisevän vaakasuoran, pyörivän ympyrämäisen tason alapintaan, edullisesti sen keskipisteeseen, josta kaasusuihku leviää lähinnä sä-teettäisesti ulospäin, jolloin syntyvät kaasukuplat saatetaan dispergoitumisvyöhykkeellä dispergoitumaan pieniksi kupliksi, jotka suunnilleen samassa tasossa olevalla sekoi-tusvyöhykkeellä muodostavat hyvän suspension nesteen ja siinä olevan jauhemaisen kiintoaineen kanssa ja näin muodostetussa suspensiossa olevat kaasukuplat saatetaan vielä jäl-kidispergoitumaan ja samalla suspensio saatetaan muuttamaan virtaussuuntaansa olennaisesti alaspäin, kohti reaktiotilan pohjan keskiosaa, ja kääntymään sieltä ylöspäin reaktiotilan laitoja pitkin. 1 Patenttivaatimuksen 1 mukaisen tavan soveltamiseksi tarkoitettu, symmetrisesti reaktorin (1) alaosaan sijoitettu, yläpäästään ripustetun, pyörivän akselin (2) päässä oleva sekoitin (3) sekä tähän liittyvä kaasunsyöttökanava (4) , tunnettu siitä, että akselin (2) alapäässä on vaakatasossa oleva, akselin (2) suhteen symmetrinen ympyrä-levy (6), jonka reunoilla sijaitsevat pystysuorat, ympyrä-levyn säteen suuntaiset dispergointisiivekkeet (7), disper-gointisiivekkeisiin (7) on ympyrälevyn (6) tasossa olevan varren (8) avulla kiinnitetty ympyrälevyn (6) ulkopuolella olevat suuntaussiivekkeet (9), ja reaktorin (1) pohjasta ylöspäin sijaitseva kaasun syöttökanava (4) on suunnattu ympyrälevyn (6) alapuolelle, sen poikkileikkauksen keskipisteeseen . 14 731 48
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sekoitin (3), tunne t t u siitä, että dispergointisiivekkeet (7) on sijoitettu ympyrälevyyn (6) nähden siten, että ne ovat osittain ympyrälevyn (6) yläpuolella, osittain alapuolella, olennaisesti suurimman osan ollessa alapuolella.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sekoitin (3), tunnettu siitä, että dispergointisiivekkeiden (7) ulko- (10) ja sisäreuna (11) ovat pystysuorat.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sekoitin (3), tunnettu siitä, että dispergointisiivekkeiden (7) sisäreunan (11) ympyrälevyn (6) alapuolella oleva osa on pyöristetty .
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sekoitin (3), tunnettu siitä, että suuntaussiivekkeet (9) ovat ympyrälevyyn nähden kulmassa.
7. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sekoitin (3), tunnettu siitä, että suuntaussiivekkeet (9) ovat ympyrälevyyn (6) nähden 45° kulmassa.
8. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sekoitin (3), tunnettu siitä, että suurin osa suuntaussiivekkeestä (9) on ympyrälevyn (6) muodostaman tason alapuolella.
9. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sekoitin (3), tunnettu siitä, että suuntaussiivekkeen (9) ympyrälevyn (6) puoleinen sivu (12) on lyhyempi kuin ulompi sivu (13).
10. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sekoitin (3), tunnettu siitä, että dispergointisiivekkeiden (7) ja suuntaussiivekkeiden (9) välisen varren (8) pituus on vähintään 1/4 suuntaussiivekkeen (9) leveydestä. I5 731 48
1. Sätt att dispergera gas till smä bubblor i en vätska för bildande av en suspension av gas, vätska och i vätskan befintligt pulverformigt fast ämne samt för ästadkommande av ett kraftigt, suspensionsbevarande strömningsfalt i reaktions-utrymmet, kännetecknat av att gas inmatas under ytan av den i reaktionsutrymmet belägna vätskan, som innehäller pulverformigt fast ämne, mot den undre ytan av ett i reaktionsut-rymmets nedre del beläget, horisontalt, roterande cirkelfor-migt plan, företrädesvis mot dess mittpunkt, varifran en gasström sprider sig i det närmaste radiellt utät, varvid de alstrade gasbubblorna i en dispergeringszon dispergeras till smä bubblor, som i en pä ungefär samma plan befintlig omrör-ningszon bildar en god suspension med vätskan innehällande pulverformigt fast ämne, och gasbublorna i den sälunda bilda-de suspensionen efterdispergeras ytterligare och samtidigt bringas suspensionen att ändra sin strömningsriktning väsent-ligen nedät mot mitten av reaktionsutrymmets botten och där-efter svänga uppät längs reaktionsutrymmets sidor. 1 För genomförande av sättet enligt patentkravet 1 ägnad omrörare (3), anordnad i ändan av en vid sin övre ända upp-hängd, roterande axel (2) och placerad symmetriskt i nedre : delen av en reaktor (1), samt en gastillförselkanal (4) i anslutning därtill, kännetecknad av att vid den nedre ändan av axeln (2) är horisontalt anordnad en i förhällande tili axeln (2) symmetrisk cirkelskiva (6) med pä dess kant belägna vertikala dispergeringsvingar (7) i riktning med cirkelski-vans radie, vid dispergeringsvingarna (7) är medelst en i pian med cirkelskivan (6) befintlig arm (8) anbringade styr-vingar (9) ytterom cirkelskivan (6) och i riktning uppät frän bottnen av reaktorn (1) är anordnad en gasinmatningskanal (4) riktad mot den undre sidan av cirkelskivan (6) och mot mitt-punkten av dess tvärsnitt.
FI822936A 1982-08-24 1982-08-24 Saett att dispergera en gas i en vaetska innehaollande fast material och en anordning daerfoer. FI73148C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI822936A FI73148C (fi) 1982-08-24 1982-08-24 Saett att dispergera en gas i en vaetska innehaollande fast material och en anordning daerfoer.
US06/523,725 US4548765A (en) 1982-08-24 1983-08-16 Method for dispersing gas in a solid-containing liquid, and an apparatus for it
CA000434941A CA1203073A (en) 1982-08-24 1983-08-19 Method for dispersing gas in a solid-containing liquid and an apparatus for it
SE8304541A SE456725B (sv) 1982-08-24 1983-08-22 Saett att dispergera gas i en vaetska foer att bilda en suspension av gas, vaetska och ett pulverformigt fast aemne i vaetskan och aastadkomma ett kraftigt stroemningsfaelt som uppraetthaaller suspensionen samt omroerare foer genomfoerande av saettet.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI822936 1982-08-24
FI822936A FI73148C (fi) 1982-08-24 1982-08-24 Saett att dispergera en gas i en vaetska innehaollande fast material och en anordning daerfoer.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822936A0 FI822936A0 (fi) 1982-08-24
FI822936L FI822936L (fi) 1984-02-25
FI73148B FI73148B (fi) 1987-05-29
FI73148C true FI73148C (fi) 1987-09-10

Family

ID=8515947

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822936A FI73148C (fi) 1982-08-24 1982-08-24 Saett att dispergera en gas i en vaetska innehaollande fast material och en anordning daerfoer.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4548765A (fi)
CA (1) CA1203073A (fi)
FI (1) FI73148C (fi)
SE (1) SE456725B (fi)

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5198156A (en) * 1986-02-17 1993-03-30 Imperial Chemical Industries Plc Agitators
DE3789611T2 (de) * 1986-12-16 1994-11-24 Univ Newcastle Res Ass Belüftungsvorrichtung.
US4896971A (en) * 1987-03-26 1990-01-30 General Signal Corporation Mixing apparatus
US5240327A (en) * 1987-10-21 1993-08-31 Outokumpu Oy Method for creating double loop flow
FI86601C (fi) * 1987-10-21 1992-09-25 Outokumpu Oy Saett att aostadkomma dubbelcirkulationsfloede och apparatur daertill.
US5102630A (en) * 1988-03-17 1992-04-07 Amoco Corporation Apparatus for increasing yield and product quality while reducing power costs in oxidation of an aromatic alkyl to an aromatic carboxylic acid
US4867643A (en) * 1988-05-19 1989-09-19 Appleton Arthur I Fan blade apparatus
US4943165A (en) * 1989-06-16 1990-07-24 United States Pollution Control Company, Inc. Sludge stabilizing method and apparatus
US5040900A (en) * 1989-06-16 1991-08-20 United States Pollution Control Company, Inc. Sludge stabilizing method and apparatus
GB9101546D0 (en) * 1990-02-05 1991-03-06 Ici Plc Agitators
FI88773C (fi) * 1990-04-04 1993-07-12 Outokumpu Oy Saett att blanda ihop och separera tvao loesningsfaser samt apparatur foer detta
US5433925A (en) * 1991-05-24 1995-07-18 Freeport-Mcmoran Inc. Method and apparatus for removing sulfur dioxide from gas streams
US5167449A (en) * 1991-12-12 1992-12-01 Corning Incorporated Paddle shaft assembly with adjustable-pitch paddles
US5514352A (en) * 1993-10-05 1996-05-07 Hanna; John Apparatus for high speed air oxidation of elemental phosphorous wastes in aqueous medium
US5766477A (en) * 1996-02-01 1998-06-16 African Oxygen Limited Process for treating a liquid reactive medium
US5988604A (en) * 1997-10-10 1999-11-23 General Signal Corporation Mixing impellers especially adapted for use in surface aeration
WO2004025125A2 (en) * 1998-09-28 2004-03-25 The Penn State Research Foundation Surface aeration impellers
US6860631B2 (en) 1998-09-28 2005-03-01 The Penn State Research Foundation Surface aeration impeller designs
US20040188334A1 (en) * 1998-09-28 2004-09-30 Mcwhirter John R. Novel biochemical oxidation system
FI109456B (fi) * 1999-08-12 2002-08-15 Outokumpu Oy Laitteisto lietteen sisältämän kiintoaineen liuottamiseksi
KR100661788B1 (ko) 1999-08-12 2006-12-28 오또꿈뿌 오와이제이 슬러지로부터 고형물을 침출시키기 위한 방법
FI110760B (fi) * 2000-07-21 2003-03-31 Outokumpu Oy Sekoitinlaitteisto ja menetelmä kaasun sekoittamiseksi suljetussa reaktorissa
FI109181B (fi) * 2000-07-21 2002-06-14 Outokumpu Oy Vaahdotusmekanismi ja menetelmä kaasun dispergoimiseksi ja virtauksen hallitsemiseksi vaahdotuskennossa
KR100432931B1 (ko) * 2001-12-27 2004-05-27 재이손산업주식회사 조립식 골프 연습대 겸용 골프 오락기구
AT411038B (de) * 2002-06-10 2003-09-25 Bacher Helmut Vorrichtung zur behandlung von kunststoffgut
US6877959B2 (en) * 2003-06-03 2005-04-12 Mixing & Mass Transfer Technologies, Llc Surface aeration impellers
US20080138205A1 (en) * 2006-11-22 2008-06-12 Thomas Cartwright Foil fan blade and ceiling fan
US20080199321A1 (en) * 2007-02-16 2008-08-21 Spx Corporation Parabolic radial flow impeller with tilted or offset blades
FI121138B (fi) * 2008-10-17 2010-07-30 Outotec Oyj Sekoitin ja menetelmä kaasun ja liuoksen sekoittamiseksi
US9108170B2 (en) * 2011-11-24 2015-08-18 Li Wang Mixing impeller having channel-shaped vanes
CN102996207A (zh) * 2013-01-04 2013-03-27 黄春水 一种用水处理汽车尾气及烟雾的处理装置
AR101624A1 (es) 2013-09-27 2017-01-04 Rio Tinto Alcan Int Ltd Impulsor de doble función para inyector giratorio y proceso de tratamiento de metal fundido con dicho inyector giratorio
CN103585924B (zh) * 2013-11-29 2015-01-14 江苏省环境科学研究院 一种搅拌推进器的桨叶装置及其用途
FI125190B (fi) * 2013-12-04 2015-06-30 Outotec Finland Oy Sekoitinpotkurijärjestely
US10112162B2 (en) * 2016-01-29 2018-10-30 Sartorius Stedim Biotech Gmbh Methods of mixing impeller sensing
KR102395229B1 (ko) * 2018-09-11 2022-05-04 한화솔루션 주식회사 배플을 구비한 회분식 반응기
CN112419244B (zh) * 2020-11-11 2022-11-01 浙江大学 混凝土裂缝分割方法及装置

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US871729A (en) * 1906-06-14 1907-11-19 William C Mcchord Jr Electric fan.
US1796278A (en) * 1929-04-13 1931-03-17 Turbo Mixer Corp Beverage mixer
US2853280A (en) * 1954-12-07 1958-09-23 Internat Pulp Products Inc Agitation device
US2944802A (en) * 1955-02-16 1960-07-12 Denver Equip Co Froth flotation and aeration apparatus
US2964301A (en) * 1957-06-05 1960-12-13 Du Pont Mixing apparatus
US3154601A (en) * 1959-08-06 1964-10-27 Glatfelter Co P H Aerator
US3222141A (en) * 1960-03-23 1965-12-07 Kaiser Aluminium Chem Corp Digesting apparatus
US3236744A (en) * 1962-12-26 1966-02-22 Ebara Infilco Yeast fermentation apparatus
US3341450A (en) * 1965-10-24 1967-09-12 Yeomans Brothers Co Gasification apparatus and method
DE2531646A1 (de) * 1975-07-15 1977-02-03 Ekato Werke Verfahren und vorrichtung zur herstellung von tonerde

Also Published As

Publication number Publication date
FI822936A0 (fi) 1982-08-24
CA1203073A (en) 1986-04-15
FI822936L (fi) 1984-02-25
FI73148B (fi) 1987-05-29
SE456725B (sv) 1988-10-31
SE8304541L (sv) 1984-02-25
SE8304541D0 (sv) 1983-08-22
US4548765A (en) 1985-10-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI73148C (fi) Saett att dispergera en gas i en vaetska innehaollande fast material och en anordning daerfoer.
FI123662B (fi) Menetelmä ja sekoitinlaitteisto kaasun sekoittamiseksi lietteeseen suljetussa reaktorissa
KR101566240B1 (ko) 에어레이션 임펠러 및 이를 포함하는 수처리용 교반기
AU2014211305A1 (en) Stirred tank reactor
FI109181B (fi) Vaahdotusmekanismi ja menetelmä kaasun dispergoimiseksi ja virtauksen hallitsemiseksi vaahdotuskennossa
CN206622099U (zh) 具有物料分配盘的乳液聚合反应釜
EP2106859A2 (en) Media mixing mill
CN100348306C (zh) 轻质粉状干料调配装置
CN108714388A (zh) 一种搅拌槽
AU2001279844A1 (en) Flotation mechanism and method for dispersing gas and controlling flow in a flotation cell
CN206424812U (zh) 一种高效管道混合器
CN202570027U (zh) 混流型立式搅拌器
CN102049208B (zh) 一种产生向心流动的搅拌桨装置
FI67032B (fi) Saett att dispergera gas omroera pulverformigt fast materiali en vaetska till en suspensionoch uppehaolla i reaktorn de goda fastmaterial-gas-vaetskesuspensionen som aostadkommit
CN202497851U (zh) 具有移动功能的高速搅拌系统
CN109663523A (zh) 一种组合式搅拌桨
CN212701236U (zh) 聚酯树脂合成用填料塔
EP3160625B1 (en) A reactor for mixing liquid, gas and solid material
CN212215394U (zh) 一种用于处理化工污水的装置
CN210097480U (zh) 一种双轴油墨调配釜
CN113262700A (zh) 矿山膏体搅拌用双级卧式分流搅拌机
CN207980951U (zh) 一种搅拌罐
CN206881723U (zh) 一种喷射搅拌装置
CN207628319U (zh) 一种高效的不锈钢搅拌装置
GB2068247A (en) Mixing apparatus with rotary agitator

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: OUTOKUMPU OY