FI72708B - Foerfarande foer elektrokemisk behandling av avfallsvatten. - Google Patents

Foerfarande foer elektrokemisk behandling av avfallsvatten. Download PDF

Info

Publication number
FI72708B
FI72708B FI831206A FI831206A FI72708B FI 72708 B FI72708 B FI 72708B FI 831206 A FI831206 A FI 831206A FI 831206 A FI831206 A FI 831206A FI 72708 B FI72708 B FI 72708B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
electrodes
effluent
soluble
cell
electrolytic diaphragm
Prior art date
Application number
FI831206A
Other languages
English (en)
Other versions
FI831206L (fi
FI831206A0 (fi
FI72708C (fi
Inventor
Gennady Sergeevich Zenin
Semen Alexandrovich Bogatykh
Anatoly Timofeevich Soloviev
Alexandr Alexandrovic Daniljuk
Raisa Alexeevna Sokolskaya
Vladimir Petrovich Ivlev
Valentin Alexeevich Sulimov
Original Assignee
Le T I Kholodilnoi Prom
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Le T I Kholodilnoi Prom filed Critical Le T I Kholodilnoi Prom
Publication of FI831206A0 publication Critical patent/FI831206A0/fi
Publication of FI831206L publication Critical patent/FI831206L/fi
Publication of FI72708B publication Critical patent/FI72708B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72708C publication Critical patent/FI72708C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/46Treatment of water, waste water, or sewage by electrochemical methods
    • C02F1/461Treatment of water, waste water, or sewage by electrochemical methods by electrolysis
    • C02F1/463Treatment of water, waste water, or sewage by electrochemical methods by electrolysis by electrocoagulation
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/34Treatment of water, waste water, or sewage with mechanical oscillations
    • C02F1/36Treatment of water, waste water, or sewage with mechanical oscillations ultrasonic vibrations
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F2301/00General aspects of water treatment
    • C02F2301/02Fluid flow conditions
    • C02F2301/024Turbulent

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Water Treatment By Electricity Or Magnetism (AREA)

Description

1 72708
Menetelmä jäteveden sähkökemiallista käsittelyä varten
Esillä oleva keksintö kohdistuu ympäristötekniikkaan ja tarkemmin sanottuna menetelmään ja laitteistoon jäteveden 5 sähkökemiallista käsittelyä varten, kuten meriveden käsittelyyn, joka sisältää vaihtelevan suolapitoisuuden omaavaa merivettä.
Biosfäärin saastuminen on eräs tärkeimmistä nykypäivän hankaluuksista kautta maailman ja veden saastuminen jä-10 tevesipoistojen vaikutuksesta on erikoisella sijalla elinympäristön saastumisessa. Merenkulun jatkuvasti kasvanut kehittyminen on aiheuttanut äkillisen kasvun merenkulun aiheuttaman jäteveden osuuteen valtameriin kokonaisuudessaan johdettuihin jätevesiin. Tämän seurauksena useimmat 15 valtiot pyrkivät estämään alusten, joita ei ole varustettu jäteveden käsittelylaitteilla, liikenteen aluevesillään ja sisämaan vesistöissä.
Suunniteltaessa laivojen jäteveden käsittelyjärjestelmiä, on erikoisesti kiinnitettävä huomiota käsittelyn 20 luotettavuuden parantamiseen. Tämä aiheutuu siitä, että nykyisin sähkökemialliset menetelmät jäteveden käsittelemi-: seksi ovat laajalti levinneitä. Kuitenkin käsiteltävän jä teveden sisältäessä merivettä havaitaan sähkökemiallisen käsittelyn aikana hydroksidiyhdisteiden saostumista, jotka 25 pääasiassa muodostuvat anodilla liukenevista metallihydroksideista ja magnesiumhydroksidista liukenevilla elektrodeilla, jotka muodostavat metallia koaguloivia ioneja. Nämä hydroksidit peittävät metallipinnan ja tukkeavat elektrodien väliset tilat estäen täten nestevirtauksen elektrodien vä-30 Iillä.
Alalla tunnetaan ennestään menetelmä jäteveden käsittelemiseksi, joka on julkaistu GB-patentissa 1 560 730 (Int. Cl. C02F 1/46) ja jossa käytetään liukenevien elektrodien pinnan puhdistamista elektrolyyttisessä kennossa hio-35 vien osasten avulla, joiden tiheys on suurempi kuin nesteen, kuten posliiniosasten, muovien, kivimateriaalien jne. avulla. Nesteen virratessa elektrolyyttisessä kennossa määrätyllä 2 72708 virtausnopeudella suspendoituvat nämä osaset elektrodien välisiin tiloihin ja poistavat hankaamalla saostuman elektrodien pinnoilta.
Edellä mainittu menetelmä on ensinäkemältä yksinker-5 täinen ja helppokäyttöinen, mutta vaaditaan osassuspension muodostaminen suurilla virtausnopeuksilla, jolloin on mahdotonta suorittaa menetelmä optimaalisissa olosuhteissa. Lisäksi, kun elektrolyysikennoa ei käytetä, ei elektrodien kautta kulje sähkövirtaa eikä käsiteltävää nestettä syöte-10 tä, jolloin tapahtuu korroosiota liukenevilla elektrodeilla, mihin liittyy hydroksidien saostuminen niille. Jos elektrolyyttinen kenno poistetaan käytöstä pitkähköksi aikaa, liukenevien elektrodien korroosiotuotteet voivat täyttää elektrodien väliset tilat siinä määrin, että niiden pin-15 tojen puhdistaminen hiovien osasten avulla on mahdotonta.
Täten käsiteltävässä jätevesivirtauksessa liikkuvien hiovien osasten käyttö ei pysty muodostamaan täydellistä ja luotettavaa elektrodin pintojen puhdistusta ja siten antamaan hyvälaatuista jäteveden käsittelyä.
20 Alalla tunnetaan myös kehittyneempi menetelmä jäte veden käsittelemiseksi sähkökemiallisesti (vrt. U.S.S.R. Author's Certificate No. 814 881, Int. Cl. C02F 1/12), jossa käsiteltävää jätevettä johdetaan elektrolyyttisen dia-fragmakennon lävitse, anolyytti ja katolyytti poistetaan 25 erikseen anodi- ja katodiosastoista, katolyytin annetaan laskeutua ja sitten anolyytti ja katolyytti sekoitetaan keskenään.
On kuitenkin verrattain vaikeaa antaa katolyytin laskeutua aluksen keinuessa ja kallistuessa ja tämä on mai-30 nitun menetelmän pääepäkohta.
Alalla tunnetaan myös menetelmä jäteveden käsittelemiseksi, joka on esitetty julkaisussa U.S.S.R. Author's Certificate No. 739 004 (Int. Cl. C02F 1/46) ja joka käsittää merivettä sisältävän jäteveden käsittelyn elektrolyyt-35 tisen diafragmakennon katodiosastossa, sitten nagnesiumpi- 3 72708 toinen laskeuma erotetaan ja käsitellään diafragmakennon anodiosastossa ja magnesiumpitoinen neste johdetaan anodi-osastosta katodiosastoon.
Tämä menetelmä estää liiallisten suolasaostumien 5 muodostumisen elektrodeille, mutta lukuisista syistä johtuen on mahdotonta suorittaa merivettä sisältävän jäteveden käsittely riittävän tehokkaasti, näiden syiden ollessa seuraavien: - jos laskeumaa käsitellään elektrolyyttisen kennon anodiosastossa anodialueen tukkeutumisen estämiseksi laskeuman vaikutuksesta, täytyy sen tilavuuden olla suuren, jolloin anodin ja katodin välisen etäisyyden täytyy myös olla suuren ja elektrolyyttisen diafragmakennon ylitse oleva jännite kasvaa verrattain suureksi elektrolyytin oh- 15 misten häviöiden vuoksi, mikä vuorostaan aiheuttaa tehonkulutuksen kasvun jätevesikäsittelyssä; - laskeumien toistuva käsittely anodiosastossa, jolloin magnesiumpitoista nestettä syötetään jatkuvasti katodiosastoon, aiheuttaa magnesiumionien pitoisuuden kasvun 20 käsiteltävässä jätevedessä ja liuoksen kyllästyessä aiheuttaa tämä magnesiumsuolojen saostumisen ja puhdistetun jäteveden likaantumisen näiden suolojen vaikutuksesta; - jos jätevettä käsitellään vain elektrolyyttisen kennon katodiosastossa, puolta kulutetusta sähkötehosta ei 25 käytetä suoraan jäteveden käsittelyyn, vaan magnesiumpi-toisen saostuman liuottamiseen; - magnesiumpitoisen laskeuman erottaminen vaatii lisäsäiliöitä, jotka merkittävästi suurentavat jäteveden käsittelylaitoksen kokoa ja aluksen kallistellessa, kei- 20 nuessa tai täristessä heikkenee laskeumistapahtuman tehokkuus huomattavasti.
Eräät edellä mainituista epäkohdista on poistettu US-patentissa 4 188 278 (Int. Cl.^ C02B 1/82) esitetyssä menetelmässä.
25 Tämä menetelmä nesteiden käsittelemiseksi perustuu siihen, että neste johdetaan elektrolyyttisen kennon lävitse 4 72708 vaihtelevan potentiaalin omaavan alueen kautta ja tämän vaihtelevan potentiaalin suuntaa muutetaan, jolloin kiihdyttävät ja hidastavat voimat vaikuttavat nesteeseen sen kulkutiellä, mikä muodostaa voimakkaan pyörteisyyden nes-5 teen yksittäisten kerrosten väliin. Tätä menetelmää käytetään laitteistossa, joka käsittää kaksi pääelektrodia ja useita lisäelektrodeja, jotka on sijoitettu pääelektro-dien väliin, jolloin jokainen pääelektrodi muodostuu useista yhteen tasoon sijoitetuista, sähköisesti yhteenkytketyis-10 tä tangoista, jokainen lisäelektrodi muodostuu sähköisesti eristetyistä tangoista, pääelektrodit muodostavat vaihtelevan potentiaalin omaavan alueen väliinsä ja tämän vaihtelevan potentiaalin omaavan alueen lävitse virtaava neste sekä kaasukuplat poistetaan elektrodeilta ultraäänilähteen avul-15 la.
Tätä menetelmää käyttävän laitteen tehonkulutus on myös erittäin suuri ultraäänivärähtelijän vuoksi, jota käytetään suolasaostumien muodostumisen estämiseksi elektrodien katodipinnoille.
20 Lisäksi, koska elektrodit on sijoitettu poikkisuun- taan nestevirtauksen suhteen, voi kuitumainen lika kiinnittyä elektrodeihin ja on mahdotonta poistaa se ultraäänen avulla, koska kuitumaisten epäpuhtauksien ominaispainot ovat samat kuin käsiteltävän nesteen ja voimakkaat pyörre-25 alueet elektrodien takana tuhoavat koaguloituneiden epäpuhtauksien kasaumat, mikä häiritsee kolloidisten epäpuhtauksien koaguloitumistapahtumaa ja lopuksi vaikuttaa haitallisesti jäteveden käsittelyn laatuun. Lisäksi jätevesi-virtauksen pyörteisyys aiheuttaa nesteen elektrodien raja-30 kerrosten voimakkaan sekoittumisen, mikä alentaa näiden kerrosten pH-arvoa, minkä tuloksena suolasaostumia muodostuu elektrodien pinnalle. Nestevirtauksen suuntaan sijoitettu seula monimutkaistaa tässä menetelmässä käytettävää laitteistoa ja heikentää sen luotettavuutta seulan tukkeutumi-35 sen vuoksi ja elektrodien kiinnittäminen astian seiniin vaatii eristävien välikappaleiden asentamisen tai astian 72708 5 seinien valmistamisen eristävästä materiaalista, mikä tekee elektrolyyttisen kennon rakenteen huomattavan monimutkaiseksi .
Luotettavampi menetelmä jäteveden sähkökemiallista 5 käsittelyä varten on esitetty julkaisussa U.S.S.R. Author’s Certificate No. 808 376 (Int. Cl. C02F 1/46) ja perustuu se siihen, että jätevesi johdetaan elektrolyyttisen dia-fragmakennon lävitse ja anolyytti sekä katolyytti poistetaan erikseen. Puhdistettu anolyytti johdetaan pois ja ka-10 tolyytti palautetaan vaahdotuskennoon.
Raskasmetallien ioneja sisältävä jätevesi käsitellään sähköisessä koagulointilaitteessa, vaahdotuskennossa ja suodattimena peräkkäin ja johdetaan sitten elektrolyyttiseen diafragmakennoon.
15 Tämä menetelmä jäteveden sähkökemialliseksi puhdis tamiseksi antaa mahdollisuuden parantaa jäteveden käsittelyä, koska alkalinen katolyytti palautetaan vaahdotuskennoon, mikä nostaa käsiteltävän jäteveden pH-arvoa.
Tämän käsittelymenetelmän epäkohtana on sen pieni 20 kapasiteetti, koska osa virtauksesta palautetaan.
Lisäksi tätä menetelmää käytettäessä hapanta puhdistettua vettä elektrolyyttisen kennon anodialueelta poistetaan aluksesta tai putkiin, mikä vaikuttaa haitallisesti vesilähteiden kasvistoon ja eläimistöön sekä aiheuttaa put-25 kistojen korrosioitumisen kasvua.
Toinen epäkohta tässä menetelmässä on se, että vaaditaan suodattimen käyttöä, jolloin pienet osaset pääsevät lävitse ja suodatin tukkeutuu suurten osasten vaikutuksesta, jolloin tarvitaan suodattimen huoltoa.
30 Esillä olevan keksinnön pääkohteena on edellä mai nittujen epäkohtien poistaminen järjestämällä käsiteltävän jäteveden virtaukset siten, että muodostuu anolyytin ja ka-tolyytin erillinen käsittely vastaavissa elektrodien välisissä tiloissa elektrolyyttisessä diafragmakennossa käyttäen 35 liukenevia ja liukenemattomia elektrodeja.
Tämän pääkohteen mukaan saadaan menetelmä jäteveden, alusten jätevesien sähkökemiallista käsittelyä varten, jossa 6 72708 menetelmässä käsiteltävä jätevesi johdetaan liukenemattomilla ja liukenevilla elektrodeilla varustettujen elektrolyyttisten difragmakennojen lävitse anolyytin ja katolyytin poistamiseksi erikseen, jonka jälkeen ne sekoitetaan keske-5 nään ja käsitelty jätevesi poistetaan. Keksinnölle on tunnusomaista, että erikseen poistettavat anolyytti ja katolyyt-ti saadaan liukenemattomilla elektrodeilla varustetussa elektrolyyttisessä diafragmakennossa, jonka jälkeen ne johdetaan liukenevilla elektrodeilla, erityisesti alumiinielektrodeil-10 la, varustettuun elektrolyyttiseen diafragmakennoon siten, että anolyytti ja katolyytti johdetaan liukenemattomilla elektrodeilla varustetusta elektrolyyttisestä diafragmaken-nosta yhdensuuntaisina virtauksina vastaavasti liukenevilla elektrodeilla varustetun elektrolyyttisen diafragraakennon 15 anodiosastoon ja katodiosastoon, jolloin liukenevilla elektrodeilla varustetun elektrolyyttisen diafragmakennon anodiosastoon syötetyn jäteveden pH-arvo on 1 - 1,5 yksikköä pienempi kuin liukenevan metallin hydratoitujen ionien muodostumiseen vaadittava pH-arvo ja liukenevilla elektrodeilla 20 varustetun elektrolyyttisen diafragmakennon katodiosastoon syötetyn jäteveden pH-arvo on 1 - 1,5 yksikköä suurempi kuin liukenevan metallin hydratoitujen ionien muodostumiseen vaadittava pH-arvo.
Jos käsiteltävä neste suunnataan yhdensuuntaisina vir-25 tauksina, nesteen ja elektrodin rajakerrokset eivät sekoitu käsiteltävän jätevesivirtauksen muun osan kanssa, jolloin saavutetaan sen suuri alkalisuus ja happamuus liukenevien elektrodien raja-alueella, mikä estää liukenemattomien suola-saostumien muodostumisen elektrodin liukenemisen aikana.
30 Edellä mainituilla pH-arvoilla alumiinihydroksidi on termodynaamisesti epästabiili ja liukenee muodostaen Al^+- ja A102 -ioneja eikä siten muodostu saostumaa elektrodien välisiin tiloihin.
Jäteveden sähkökemiallinen käsittelymenetelmä on esi-35 tetty kaaviollisesti kuviossa 1.
7 72708 Käsittelemätön jätevesi, joka kulkee liukenemattomilla elektrodeilla varustetun elektrolyyttisen diafragma-kennon 2 syöttöputken 1 kautta, jaetaan kahdeksi virtaukseksi. Lasikankaasta valmistettu diafragma 3 erottaa anodi-5 osaston 4 ja katodiosaston 5 toisistaan, joihin on sijoitettu grafiitista valmistetut katodi 7 ja anodi 6 ja anodi sekä katodi on kytketty teholähteeseen (ei esitetty). Liukenemattomilla elektrodeilla varustetun elektrolyyttisen diafragmakennon anodi- ja katodiosasto on varustettu ano-10 lyytin poistoputkella 8 ja katolyytin poistoputkella 9, jotka vastaavasti on yhdistetty letkujen 10 ja 11 avulla liukenevilla, erikoisesti alumiinista valmistetuilla elektrodeilla 17 ja 18 varustetun elektrolyyttisen diafragmakennon 16 anodiosaston 14 ja katodiosaston 15 syöttöput-15 kiin 12 ja 13. Liukenevat elektrodit on erotettu toisistaan lasikankaasta valmistetun diafragman 19 avulla. Käsitellyt jätevesivirtaukset poistuvat elektrolyyttisestä diafragma-kennosta poistoputkien 20 ja 21 kautta, sekoittuvat keskenään kokoojassa 22 ja jätevesi ohjataan sitten erottimeen 20 puhdistetun veden erottamiseksi. Jäteveden poistuessa liukenevilla elektrodeilla varustetun elektrolyyttisen kennon elektrodien välisistä tiloista suoritetaan käsitellylle jätevedelle neutralointi, liukenevan metallin, erikoisesti alumiinin, hydroksidihöytäleitä muodostuu poistoon ja ne 25 adsorboivat epäpuhtauksia käsiteltävästä jätevedestä.
Muodostuneet koaguloivan aineen höytäleet yhdessä adsorboituneiden epäpuhtauksien kanssa siirtyvät nesteen pinnalle hydrolyysin aikana muodostuneiden vety- ja happi-kuplien vaikutuksesta, jolloin muodostuu vaahto.
30 Seuraavassa on esitetty esimerkki sähkökemiallisen jäteveden ehdotetun käsittelymenetelmän käytännöllisestä toteutuksesta .
Esimerkki
Elektrolyysin aikana johdettiin sähkövirtaa kuvios-35 sa 1 esitetyn laitteen grafiitti- ja alumiinielektrodien kautta. Jäteveden pH-arvo anodiosastossa on välillä 3 - 3,5 ja jäteveden pH-arvo katodiosastossa oli välillä 10 - 11,2.
8 72708
Liukeneviin ja liukenemattomiin elektrodeihin syötetty sähkövirta oli vastaavasti 45 A ja 55 A. Jäteveden virtausnopeus elektrolyyttisen kennon lävitse oli 1 000 1/h.
Aina 30 minuutin kuluttua molempien elektrolyysiken-5 nojen molempien elektrodiparien napaisuus vaihdettiin.
Tasapainokaavion mukaan järjestelmälle Al3+ <“> A1C>2 · 31^0 pH-arvon ollessa pienempi kuin 4,5 ja suurempi kuin 9,1 alumiinihydroksidi on termodynaamisesta epästabiili ja liukenee Al‘i + - ja Al2 -ionien muodostuessa. Visuaa-10 linen tarkastelu ei osoittanut saostumia liukenevien ja liukenemattomien elektrodien pinnalla edes käytettäessä elektrolyyttistä kennoa 950 tuntia ja pH-arvo kokoojan poistossa oli alueella 8,8 - 7,6. Menetelmän käyttökelpoisuus tarkastettiin syöttämällä vuorotellen sähkövirtaa liukene-15 villa ja liukenemattomilla elektrodeilla varustettuihin elektrolyyttisiin diafragmakennoihin. Jos käytettiin yksinomaan liukenevilla elektrodeilla varustettua elektrolyyttistä diafragmakennoa, johdettiin sähkövirtaa virtatihey-2 dellä 5 mA/cm alumiinielektrodien kautta ja samanaikai-20 sesti syötettiin jätevettä, jonka pH-arvo oli 7,8.
Anodiosastosta saadun poiston pH-arvo oli 4,3 - 4,5 ja katodiosastosta saadun poiston pH-arvo oli 9,1 - 9,3. Napaisuus vaihdettiin aina 30 minuutin kuluttua ja elektrodien pinnalle oli muodostunut mureneva saostuma. Tämän saos-25 tuman kvalitatiivinen analyysi infrapunaspektrometrin avulla osoitti, että se muodostui alumiinihydroksidista sekoittuneena magnesiumhydroksidin kanssa. Saostuma tukki käytännöllisesti katsoen täysin 30-40 tunnin käyttöajan jälkeen anodi- ja katodiosastot. Elektrolyysin päätyttyä havaittiin 30 syöpymistä liukenevilla aiumiinielektrodeilla yhdessä saostuman muodostumisen kanssa, joka pääasiassa muodostui alumiinihydroksidista .
Jätevettä syötettiin sitten pelkästään liukenemattomilla elektrodeilla varustetun elektrolyyttisen diafragma-35 kennon kautta (liukenevilla elektrodeilla varustettu elektrolyyttinen diafragmakenno oli kytketty irti) virtatiheyden ollessa 4 mA/cm^, jolloin anodiosastosta poistuvan jäteveden 9 72708 pH-arvo oli 2,9 ja katodiosastosta poistuvan jäteveden pH-arvo oli 11,1 ja valkoinen sakka muodostui katodille. Tämän sakan analyysi osoitti, että se muodostui pääasiassa magnesiumhydroksidista. Vaihdettaessa napaisuus elektrodin 5 pinnalla oleva saostuma liukeni.
Täten käytettäessä pelkästään liukenevilla elektrodeilla varustettua elektrolyyttistä diafragmakennoa, muodostui alumiinielektrodien pinnalle saostuma ja jäteveden sähkökemiallinen käsittely estyi ja grafiittielektrodien 10 pinnalle oli myös muodostunut saostuma elektrolyysin aikana ilman napaisuuden vaihtoa, mikä saostuma poistui käännettäessä elektrodien napaisuus.
Kuviossa 2 on esitetty tasapainokaavio järjestelmälle Ai - H_0. Vaaka-akseli esittää pH-arvoja ja pystyakseli po- 3 + ]_5 tentiaalia. Viiva 1 vastaa tasapainoa AI ^—* Al-^O^ ‘ 3H2° viiva 2 vastaa tasapainoa AI2O3.3Η·?0<·ΖΙ^Α102 · Tästä kaaviosta seuraa, että pH-arvon ollessa pienempi kuin 4,5 ja suurempi kuin 9,1, ovat termodynaamisesti stabiileja ionit A1J+ ja AlC^-.
Jos pH-arvot ovat 1 - 1,5 yksikköä pienemmät tai suu-20 remmat hapanta ja alkalista aluetta varten vastaavasti, alumiinihydroksidit on termodynaamisesti epästabiili ja liukenee muodostaen Al^+- ja A1C>2 -ioneja.
Esillä olevan keksinnön edellä käsitellystä määrätystä esimerkistä ilmenee selvästi asiantuntijoille, että 25 keksinnön pääkohde voidaan saavuttaa mukaaniiitetyssä patenttivaatimuksessa esitetyssä laajuudessa. On kuitenkin selvästi ilmeistä, että vähäisiä muutoksia voidaan tehdä menettelyihin, joissa toteututetaan ehdotettua menetelmää aluksista saatavan jäteveden sähkökemiallista käsittelyä 30 varten, poikkeamatta keksinnön hengestä. Kaikkien näiden muutosten katsotaan kuuluvan keksinnön henkeen ja alueeseen, jotka on määritelty seuraavassa patenttivaatimuksessa.
Ehdotetun jäteveden käsittelymenetelmän edut tunnettuihin menetelmiin verrattuina ovat seuraavat: 35 - parantunut tehokkuus tuloksena elektrolyysikennon kapasiteetin kasvusta, mikä saavutetaan liukenevan anodi-metallin hydroksidin poistamisesta liukenevien elektrodien pinnalta; 10 72708 - laitteistoa huomattavasti alentunut hinta, jossa ehdotettua menetelmää sovelletaan, koska ei vaadita erikoisvälineitä suodatusta, koagulointia eikä talteenottoa varten.
5 Lisäksi tämä menetelmä ei aiheuta korroosiota lait teistoon .

Claims (1)

11 72708 Patenttivaatimus Menetelmä jäteveden, kuten alusten jätevesien sähkökemiallista käsittelyä varten, jossa menetelmässä käsitel-5 tävä jätevesi johdetaan liukenemattomilla (6, 7) ja liukenevilla (17, 18) elektrodeilla varustettujen elektrolyyttisten diafragmakennojen (2, 16) lävitse anolyytin (4, 14) ja katolyytin (5, 15) poistamiseksi erikseen, jonka jälkeen ne sekoitetaan keskenään ja käsitelty jätevesi poistetaan, 10 tunnettu siitä, että erikseen poistettavat anolyyt-ti (4) ja katolyytti (5) saadaan liukenemattomilla elektrodeilla (6, 7) varustetussa elektrolyyttisessä diafragmaken-nossa (2), jonka jälkeen ne johdetaan liukenevilla elektrodeilla (17, 18), erityisesti alumiinielektrodeilla, varus-15 tettuun elektrolyyttiseen diafragmakennoon (16) siten, että anolyytti (4) ja katolyytti (5) johdetaan liukenemattomilla elektrodeilla (6, 7) varustetusta elektrolyyttisestä dia-fragmakennosta (2) yhdensuuntaisina virtauksina vastaavasti liukenevilla elektrodeilla (17, 18) varustetun elektro-20 lyyttisen diafragmakennon (16) anodiosastoon (14) ja katodi-osastoon (15), jolloin liukenevilla elektrodeilla (17, 18) varustetun elektrolyyttisen diafragmakennon (16) anodiosastoon (14) syötetyn jäteveden pH-arvo on 1 - 1,5 yksikköä pienempi kuin liukenevan metallin hydratoitujen ionien muo-25 dostumiseen vaadittava pH-arvo ja liukenevilla elektrodeilla (17, 18) varustetun elektrolyyttisen diafragmakennon (16) katodiosastoon (15) syötetyn jäteveden pH-arvo on 1 - 1,5 yksikköä suurempi kuin liukenevan metallin hydratoitujen ionien muodostumiseen vaadittava pH-arvo.
FI831206A 1982-04-13 1983-04-11 Foerfarande foer elektrokemisk behandling av avfallsvatten. FI72708C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU3414564 1982-04-13
SU823414564A SU1318535A1 (ru) 1982-04-13 1982-04-13 Способ электрохимической очистки сточных вод

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI831206A0 FI831206A0 (fi) 1983-04-11
FI831206L FI831206L (fi) 1983-10-14
FI72708B true FI72708B (fi) 1987-03-31
FI72708C FI72708C (fi) 1987-07-10

Family

ID=21003622

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI831206A FI72708C (fi) 1982-04-13 1983-04-11 Foerfarande foer elektrokemisk behandling av avfallsvatten.

Country Status (5)

Country Link
JP (1) JPS58207989A (fi)
DE (1) DE3312744A1 (fi)
FI (1) FI72708C (fi)
SE (1) SE450249B (fi)
SU (1) SU1318535A1 (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS62210096A (ja) * 1986-01-21 1987-09-16 ウイルフレツド・アンソニ−・マ−レル 水処理方法及び水処理装置
JPH07115017B2 (ja) * 1987-07-21 1995-12-13 龍夫 岡崎 電解水生成用電解ユニツト
DK167870B2 (da) * 1989-03-28 1996-05-20 Guldager Electrolyse Fremgangsmaade til korrosionsbeskyttelse af et vandsystem
RU2096337C1 (ru) * 1996-09-05 1997-11-20 Витольд Михайлович Бахир Установка для электрохимической очистки воды и/или водных растворов
CN100368261C (zh) * 2005-07-31 2008-02-13 大连海事大学 船舶压载水电解处理系统
DE102011016838A1 (de) * 2011-04-12 2012-10-18 Voith Patent Gmbh Verfahren zum Behandeln von Flüssigkeiten und Dispersionen mit elektrolytisch unter Verwendung einer Zweikammer-Elektrolysezelle hergestellten Metallionen
DE102011085967A1 (de) 2011-11-09 2013-05-16 Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. Verfahren zur Neutralisation negativ geladener Störstoffe in wässrigen Medien

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1177081B (de) * 1960-04-06 1964-08-27 Guldager Electrolyse Verfahren zur elektrolytischen Entfernung von kolloidalen Stoffen aus netzmittelhaltigem Abwasser
SU739004A1 (ru) * 1976-06-01 1980-06-05 Украинский Институт Инженеров Водного Хозяйства Способ электролитической очистки сточных вод
US4188278A (en) * 1977-09-21 1980-02-12 Institut Fur Biomedizinische Technik Apparatus for degerminating fluids
SU814881A1 (ru) * 1978-06-08 1981-03-23 Filipchuk Viktor L Электрохимический способ ум гчени ВОды
SU808376A1 (ru) * 1978-11-28 1981-02-28 Украинский Институт Инженеровводного Хозяйства Установка дл очистки сточныхВОд

Also Published As

Publication number Publication date
SE8301959L (sv) 1983-10-14
JPS637119B2 (fi) 1988-02-15
SE8301959D0 (sv) 1983-04-08
JPS58207989A (ja) 1983-12-03
DE3312744C2 (fi) 1987-12-03
SE450249B (sv) 1987-06-15
DE3312744A1 (de) 1983-10-20
FI831206L (fi) 1983-10-14
FI831206A0 (fi) 1983-04-11
FI72708C (fi) 1987-07-10
SU1318535A1 (ru) 1987-06-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN1105082C (zh) 减少或防止形成水垢的方法
Holt et al. Electrocoagulation as a wastewater treatment
CN102167463B (zh) 水处理装置及方法
US10214433B2 (en) Brine treatment scaling control system and method
US3969203A (en) Waste water treatment
CN1699223A (zh) 利用冶金污水制取纯水的方法
JP2980639B2 (ja) 湖沼水浄化方法及び汚水浄化船
CN112624446A (zh) 有机废水零排放处理工艺
FI72708B (fi) Foerfarande foer elektrokemisk behandling av avfallsvatten.
RU2687416C1 (ru) Способ электрохимической очистки вод бытового, питьевого и промышленного назначения
CN102139169B (zh) 沉淀装置、方法及含有该沉淀装置的系统
CN210855619U (zh) 一种含盐有机废水电催化氧化耦合预处理装置
KR20180005955A (ko) 차량 이동식 기수 담수화 장치 및 이를 이용한 기수 담수화 방법
CN113443758A (zh) 垃圾渗滤液全量化预处理装置、处理系统以及处理方法
US20220033284A1 (en) Current based water treatment process and system
FI74692C (fi) Foerfarande och anordning foer elektrokemisk behandling av avloppsvatten.
Pérez-Sicairos et al. Evaluación del proceso de electrocoagulación para la remoción de turbidez de agua de río, agua residual y agua de estanque
CN217498942U (zh) 一种脱硫废水资源化处理装置
KR101612440B1 (ko) 초고속 고액분리 시스템을 구비하는 기수 담수화 장치
CN215161876U (zh) 一种钝化废水高效回用系统
CN209292143U (zh) 一种循环冷却水处理零排放系统
SU1675215A1 (ru) Способ очистки сточных вод от ионов т желых металлов и устройство дл его осуществлени
KR102536237B1 (ko) 수처리 시스템
RU2043308C1 (ru) Способ электрохимической очистки питьевой воды
CN217479260U (zh) 基于双极膜电渗析技术的工业高盐废水资源化处理系统

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: LENINGRADSKY TEKHNOLOGICHESKY INSTITUT