FI72378C - Kilremskiva och -vaexel. - Google Patents
Kilremskiva och -vaexel. Download PDFInfo
- Publication number
- FI72378C FI72378C FI853430A FI853430A FI72378C FI 72378 C FI72378 C FI 72378C FI 853430 A FI853430 A FI 853430A FI 853430 A FI853430 A FI 853430A FI 72378 C FI72378 C FI 72378C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- belt
- groove
- grooves
- shape
- input
- Prior art date
Links
Classifications
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F16—ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
- F16H—GEARING
- F16H9/00—Gearings for conveying rotary motion with variable gear ratio, or for reversing rotary motion, by endless flexible members
- F16H9/02—Gearings for conveying rotary motion with variable gear ratio, or for reversing rotary motion, by endless flexible members without members having orbital motion
- F16H9/04—Gearings for conveying rotary motion with variable gear ratio, or for reversing rotary motion, by endless flexible members without members having orbital motion using belts, V-belts, or ropes
- F16H9/12—Gearings for conveying rotary motion with variable gear ratio, or for reversing rotary motion, by endless flexible members without members having orbital motion using belts, V-belts, or ropes engaging a pulley built-up out of relatively axially-adjustable parts in which the belt engages the opposite flanges of the pulley directly without interposed belt-supporting members
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Pulleys (AREA)
Description
72378
KIILAHIHNAPYÖRÄ JA -VAIHDE
Keksintö liittyy kiilahihnavaihteisiin, joissa hihna on ns. raakareunaista rakennetta ja hihnapyöriä kaksi tai useampia. Tyypillisimpiä sovellutuskohteita ovat sellaiset vaihteet ja variaattorit, joissa luotettava toiminta ja soveltuvuus vaih-televiin olosuhteisiin ovat hihnan pitkän kestoiän edelle asetettavia tavoitteita. Keksintö parantaa kiilahihnavälityksen toimintaa erittäinkin hitailla hihnan nopeuksilla, mutta samalla voi nopeusalue laajentua myös ylöspäin.
Keksinnön perusideana on tehdä hihnapyörien kosketuspintoihin pyöreäpohjäisiä matalia uria, joiden väliset hampaat voivat olla teräviä tai pyöristettyjä. Tärkeimpiä hammastuksilla saavutettavia etuja on toiminnan varmuuden ja hyötysuhteen parantuminen. Yksityiskohtaisesti keksinnön tunnusmerkilliset piirteet käyvät ilmi oheisista patenttivaatimuksista.
Pyörän kosketuspintojen hammastaminen ei sinänsä ole uusi idea, vaan PIV-lamelliketjuvariaattorista jo vuodesta 1924 lähtien tunnettu: patentit DRP 430252 ja 435554.
Edellä mainitut PIV-variaattorin hammastukset ovat pyöreämuo-toisia, suoria ja tarkasti säteen suuntaisia sekä parittaisis-sa lautaskiekoissa siten lomittain sijoitettuja, että lamelli-ketjuun muodostuu tehokkaasti luistoa vähentävä hammastus.
Tätä samaa suorien säteettäisten ja lomittain sijoitettujen hampaiden ideaa on sovellettu köysivintturiin esimerkiksi saksalaisessa patenttihakemuksessa n:o 2328474. Hampaiden tarkoitus on pakottaa pyörän yli kulkeva köysi poikittaisille mutkille, jotta sen luisto pyörään nähden vaikeutuu.
72378
Ruotsalainen patenttihakemus n:o 302545 sekä US-patentit 3730483 ja 4093185 sisältävät edelliseen verrattuina sen lisä-oivalluksen, että suorat hampaat voivat olla myös vinoja ja vinouden suunnalla voidaan köyden painumista pyörän uraan tehostaa tai vähentää.
Edellisiin verrattuina sisältävät ruotsalainen patenttihakemus 428677 (Uno Ekman 1982) ja US-patentti 4151980 vielä sen lisäominaisuuden, että kartiokrekkoihin liitetyt tai muotoilemalla tehdyt hampaat voivat olla ympyränkaaren muotoisia. Kaarevuuden tarkoitus on kuitenkin vain tehostaa kartiopintojen otetta niiden välissä kulkevaan köyteen, ketjuun tai pyörötankoon. Jos näitä hammastuksia sovitettaisiin kiilahihnapyöriin, olisi toiminta kaarevuudesta huolimatta enintään samanveroista kuin hammastetuilla PIV-lautaskiekoilla.
Ennestään tunnetaan myös kiilahihnapyöriä, joiden kosketuspinnat sisältävät kaarevan urituksen tai hammastuksen. Julkaisu DEPS 224180 vuodelta 1910 sisältää kiilahihnapyörän, jonka keskenään identtiset puolikkaat on uritettu niin, että ne ruuvautuvat toistensa sisään. Urien rajapinnat ovat suoria suljettuja ruuvipintoja, joiden leikkausviivat toisiinsa nähden symmetrisillä kartiopinnoilla ovat samanlaisia, mutta eri suuntiin kaartuvia spiraaleja.
Tästä kaartumisen erisuuntaisuudesta seuraa, että spiraalin muodolla ei ole hyötysuhdetta parantavaa eikä hihnan kylki-pintojen kulumista vähentävää vaikutusta. Kokonaisvaikutus on suunnilleen sama kuin suoralla säteettäisellä urituksella, olkoon spiraalin muoto mikä tahansa. Tämä pätee myös patenttijulkaisussa DEPS 821743 esiteltyyn kiilahihnapyörään, joka poikkeaa edellä selostetusta siten, että kosketuspinnat muodostuvat pelkästään ulkokehällä pyörään liittyvistä sormista, joiden kaarimuoto voi keksinnön selityksen mukaan olla "esimerkiksi Arkhimedeen spiraali".
Il 3 72378
Kiilahihapyörä, jonka kosketuspintoihin tehdyt uritukset määritetään tarkasti Arkhimedeen spiraalin muotoisiksi, esitellään julkaisussa DEPS 2324998. Tunnusomaista tälle keksinnölle on spiraalin pieni nousu, noin puolet pyörällä kulkevan kii-lahihnan paksuudesta kierrosta kohden. Keksijän usko, että tällainen uritus olisi omiaan vähentämään hihnan värähtelyä, perustuu oletukseen, että hihnan venymisestä aiheutuva liukuminen pyörään nähden tapahtuisi tasaisesti koko kosketuskaaren alueella. Tämä teoria ei uusimman tutkimuksen mukaan ole pätevä .
Keksinnön mukaiset spiraaliuritukset poikkeavat edellä esitetyistä siten, että kaarimuoto on evolventti tai sitä lähenevä muoto. Poikkeamat evolventin muodosta ovat tarpeellisia siksi, että kiilahihnaa ei ole mahdollista tehdä täysin vetojäykäksi eikä kokoon puristumattomaksi poikittaissuunnassa. Tarvittavat poikkeamat ovat kuitenkin niin pieniä, että ne voidaan todeta vain mittalaitteilla, ei silmämääräisesti.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti suoraa säteisuritusta variaat-toripyörän lautaskiekossa.
Kuvio 2 esittää pyörimissuuntaan nähden taaksepäin kaartuvaa spiraaliuritusta.
Kuvio 3 esittää pyörimissuuntaan nähden eteenpäin kaartuvaa spiraaliuritusta.
Kuvio 4 esittää kiilahihnan kulkua ja hihnavoiman muuttumista hitaassa vaihteessa hihnan kiilakulman β ollessa pieni .
4 72378
Kuviot 5 ja 6 esittävät symmetrisen ja epäsymmetrisen raaka-reunaisen hihnan poikkileikkauksia.
Kuvio 7 esittää kaaviollisesti pyörimisnopeutta alentavaa sää-tövaihdetta ja sen pyörien kosketuspintojen urituksia, kun kiilakulma $ on pieni.
Kuvio 8 esittää pyörimisnopeutta ylentävää säätövaihdetta, jonka ensiöpyörän kosketuspinnassa on kaksi ristikkäistä uritusta.
Kuvio 9 esittää urituksen poikkileikkausta urien väleihin jäävien hampaiden ollessa teräviä.
Kuvio 10 esittää tylppähampaisen ja kuvio 11 pyöreämuotoisen urituksen poikkileikkausta.
Keksinnön lähtökohtana on havainto, että hihnan kiilakulman ollessa pieni verrattuna hihnan kylkien ja pyörän kosketuspintojen väliseen kitkakulmaan 8/2 << arctan μ ensiöpyörässä muodostuu staattinen kosketuskaari eli lepokulma (Ruhewinkel) sekä tulopuolelle (Ax) että jättöpuolelle (A3).
Kun hihnaa kuormittava kehävoima suhteessa esijännitysvoimaan kasvaa, tulopuolen lepokulma Ax pienenee, mutta jättöpuolen lepokulma A3 sitävastoin kasvaa, kunnes tapahtuu täydellinen luisto.
Jättöpuolen lepokulman merkittävin vaikutus on, että hihna tarttuu ensiöpyörään ja joutuu repimään itsensä irti. Seurauksena on momenttihäviö, koska voiman S2 momenttivarsi pienenee.
Il 5 72378
Toisiopyörässä momenttihäviö tapahtuu tehonsiirtokaarella (a2) hihnan puristuessa kokoon poikittaissuunnassa ja painuessa syvemmälle uraan.
Keksinnön mukaisella spiraaliurituksella voidaan molempia mo-menttihäviöitä pienentää. Esimerkiksi alennusvaihteessa (kuvio 7) korvautuu osa hihnan tangentiaaliluistosta momentti-häviön pienentymisenä, kun urituksen spiraalimuoto tehdään evolventista hiukan logaritmisen spiraalin suuntaan poikkeavaksi .
Ensiöpyörän urituksen spiraalimuodon poikkeaman evolventti-muodosta tulee alennusvaihteessa (kuvio 7) olla päinvastaiseen suuntaan, jotta hihnan lyheneminen olisi mahdollista ilman luistoa urien välisten hampaiden yli. Poikkeaman ansiosta muodostuu hihnaa kosketuspintojen välistä ulospäin työntävä voi-makomponentti ja näin lepokulma A3 pienenee tai sen muodostuminen estyy.
Myös ylennysvaihteessa (Fig. 8) tulee toisiopyörän urituksen spiraalimuodon poiketa evolventista logaritmisen spiraalin suuntaan.
Optimaaliset muodot riippuvat hihnan vetojouston ja poikittaisen kokoonpuristumisen keskinäisistä suhteista ja niiden määritys on laskennallisesti erittäin monimutkainen ja suuritöinen tehtävä. Vakiosäteellä toimivissa pyörissä muoto voi olla teoreettista spiraalia sivuava ympyränkaari, jolla on sama kaarevuus. Haluttu poikkeama teoreettisesta muodosta saadaan muuttamalla sivuamispisteen sijaintia kosketusrenkaan säteen suunnassa.
Käytännössä kovin lähelle optimaalisia spiraalimuotoja ei kannata pyrkiä, koska kuormitus ja hihnan laatu yleensä vaih-televat.
72378
Hammastusten poikkileikkausmuodon valinta riippuu siitä, kuinka tehokasta vaikutusta halutaan. Teräväharjainen hanunastus, (kuvio 9) on tehokkain, mutta kuluttaa hihnaa enemmän kuin tylppäharjäinen, (kuvio 10), tai pyöristetty muoto, (kuvio 11).
Jos kiilahihnavaihde toimii erittäin likaisissa tai hihnan pintaa jäätävissä olosuhteissa, voidaan johonkin vaihteen hih-napyörään tehdä kaksi ristikkäistä hammastusta. Lisähammastuk-sen, P kuviossa 8, tulee olla pyöreämuotoinen ja varsinaista hammastusta matalampi ja harvajakoisempi.
Hihnan poikkileikkauksen ollessa epäsymmetrinen (kuvio 6) voidaan kosketuspintojen hammastukeilla vähentää myös hihnan taipumusta kääntyä ylikuormituksesta urassa kyljelleen tai ylösalaisin. Tähän päästään tekemällä kaartumissuunnat tai vinoudet parittaisissa kosketuspinnossa erilaisiksi tai jompi kumpi kosketuspinta sileäksi.
Keksintö ei rajoitu tässä selostettuihin suoritusmuotoihin, vaan patenttivaatimusten puitteissa ovat monenlaiset muunnelmat ja yhdistelmät mahdollisia. Varsinkin kaarihampaisten kar-tiopyörien valmistustekniikan soveltaminen pyörien tai niiden muovaustyökalujen valmistamiseen tarjoaa kehittämismahdollisuuksia.
Il
Claims (6)
1. Kiilahihnapyörä, jossa vähintään toinen hihnan kylkeen koskettava pinta on sinänsä tunnetulla tavalla uritettu, tunnettu siitä, että urituksen kaartumismuoto on akselin normaalitasolle projisoituna evolventtia lähenevä spiraali tai evolventtia kosketusrenkaan alueella 3-pistei-sesti sivuava ympyränkaari.
2. Vaatimuksen 1 mukainen kiilahihnapyörä, tunnettu siitä, että uritetussa kosketuspinnassa on kaksi ristikkäistä uritusta, joiden poikkileikkausmuodot ovat erilaisia.
3. Kiilahihnavaihde, tunnettu siitä, että vähintään yhdessä hihnan kylkeen koskettavassa hihnapyörän pinnassa on vaatimuksen 1 tai 2 mukainen uritus.
4. Vaatimuksen 3 mukainen kiilahihnavaihde, tunnettu siitä, että kosketuspintojen uritukset ovat ensiö- ja toi-siopyörissä eri suuntiin kaartuvia.
5. Vaatimuksen 3 mukainen kiilahihnavaihde, tunnettu siitä, että kosketuspintojen uritukset ovat sekä ensiö-että toisiopyörissä pyörimissuuntaan nähden taaksepäin kaartuvia.
6. Vaatimuksen 4 tai 5 mukainen kiilahihnavaihde, tunnettu siitä, että uritusten kaartumismuotojen projektiot akselin normaalitasolla poikkeavat evolventista toisiopyörissä logaritmisen spiraalin ja ensiöpyörissä päinvastaiseen suuntaan. 72378
Priority Applications (6)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI853430A FI72378C (fi) | 1985-09-09 | 1985-09-09 | Kilremskiva och -vaexel. |
DE8686905302T DE3680542D1 (de) | 1985-09-09 | 1986-09-08 | Keilriemen und keilreimengetriebe. |
PCT/FI1986/000095 WO1987001425A1 (en) | 1985-09-09 | 1986-09-08 | V-belt pulley and drive |
US07/055,621 US4810237A (en) | 1985-09-09 | 1986-09-08 | V-belt pulley and drive |
EP86905302A EP0269631B1 (en) | 1985-09-09 | 1986-09-08 | V-belt pulley and drive |
AT86905302T ATE65591T1 (de) | 1985-09-09 | 1986-09-08 | Keilriemen und keilreimengetriebe. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI853430A FI72378C (fi) | 1985-09-09 | 1985-09-09 | Kilremskiva och -vaexel. |
FI853430 | 1985-09-09 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI853430A0 FI853430A0 (fi) | 1985-09-09 |
FI72378B FI72378B (fi) | 1987-01-30 |
FI72378C true FI72378C (fi) | 1987-05-11 |
Family
ID=8521313
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI853430A FI72378C (fi) | 1985-09-09 | 1985-09-09 | Kilremskiva och -vaexel. |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4810237A (fi) |
EP (1) | EP0269631B1 (fi) |
FI (1) | FI72378C (fi) |
WO (1) | WO1987001425A1 (fi) |
Families Citing this family (17)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JP3660047B2 (ja) * | 1996-03-27 | 2005-06-15 | 本田技研工業株式会社 | 金属vベルト式無段変速機 |
US6165093A (en) * | 1998-05-27 | 2000-12-26 | Case Corporation | Pulley with belt-wiping surface |
US7125356B2 (en) * | 2001-11-06 | 2006-10-24 | Borgwarner Inc. | Tension-reducing random sprocket |
RU2004114835A (ru) * | 2001-11-27 | 2005-04-27 | Литенс Аутомотив (Ca) | Синхронное устройство привода с некруглыми элементами привода |
FR2881498B1 (fr) * | 2005-02-01 | 2008-01-04 | Jean Claude Corbet | Chaine de transmission perfectionnee et variateur de vitesse a plateaux coniques associe |
JP2008039177A (ja) * | 2006-07-12 | 2008-02-21 | Yamaha Motor Co Ltd | ベルト式無段変速機、鞍乗型車両、およびベルト式無段変速機のシーブの製造方法 |
WO2008012591A1 (fr) * | 2006-07-20 | 2008-01-31 | Jean-Claude Corbet | Chaine de transmission perfectionnee et variateur a plateaux coniques |
AT506562B1 (de) * | 2007-04-30 | 2011-05-15 | Miba Sinter Austria Gmbh | Zahnriemenrad |
KR101450678B1 (ko) * | 2007-06-20 | 2014-10-15 | 보르그워너 인코퍼레이티드 | 결합된 반경방향의 변동과 스프로킷 랩을 가지는 공진 장력 감소 스프로킷 |
JP2010540858A (ja) * | 2007-09-28 | 2010-12-24 | ボーグワーナー・インコーポレーテッド | チェーンおよびスプロケットシステム内の複数の張力低減スプロケット |
US9360099B2 (en) * | 2012-09-29 | 2016-06-07 | Jinfang Wang | V-pulley |
CN113975560A (zh) | 2015-03-31 | 2022-01-28 | 费雪派克医疗保健有限公司 | 用于将气体供应至气道的用户接口和系统 |
DE102015211254A1 (de) * | 2015-06-18 | 2016-12-22 | Oberalp SpA | Klemmvorrichtung für ein Seil |
EP3390864B1 (en) * | 2015-12-09 | 2023-06-07 | BorgWarner Inc. | Non-prevalent order random sprocket |
KR20220165802A (ko) | 2016-08-11 | 2022-12-15 | 피셔 앤 페이켈 핼스케어 리미티드 | 압궤 가능 도관, 환자 인터페이스 및 헤드기어 연결부 |
JP6955157B2 (ja) * | 2017-11-06 | 2021-10-27 | 株式会社椿本チエイン | スプロケット及び伝動機構 |
WO2023230021A1 (en) * | 2022-05-24 | 2023-11-30 | Sappenfield Christopher C | Devices and rotational components thereof and related methods |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US740258A (en) * | 1903-02-10 | 1903-09-29 | Defiance Machine Works | Belt-pulley. |
GB190826628A (en) * | 1908-12-08 | 1910-03-08 | Thomas James Francis Ryland | Improved Construction of Pulleys. |
DE821743C (de) * | 1950-05-23 | 1951-11-19 | Hans Weber | Fingerfoermig ausgebildetes Keilriemenscheibenpaar |
NL6513397A (fi) * | 1964-11-02 | 1966-05-03 | Siemens Ag | |
DE2324998C2 (de) * | 1973-05-15 | 1975-02-20 | Friedrich Dipl.-Ing. 7407 Rottenburg Lerch | Keilriemen-Umschlingung sgetriebe |
SE428677B (sv) * | 1982-06-03 | 1983-07-18 | Uno Ekman | Anordning for transport eller forflyttning av i synnerhet langstreckta foremal samt i anordningen ingaende draghjul |
-
1985
- 1985-09-09 FI FI853430A patent/FI72378C/fi not_active IP Right Cessation
-
1986
- 1986-09-08 US US07/055,621 patent/US4810237A/en not_active Expired - Fee Related
- 1986-09-08 EP EP86905302A patent/EP0269631B1/en not_active Expired
- 1986-09-08 WO PCT/FI1986/000095 patent/WO1987001425A1/en active IP Right Grant
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
WO1987001425A1 (en) | 1987-03-12 |
EP0269631B1 (en) | 1991-07-24 |
FI853430A0 (fi) | 1985-09-09 |
US4810237A (en) | 1989-03-07 |
EP0269631A1 (en) | 1988-06-08 |
FI72378B (fi) | 1987-01-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI72378C (fi) | Kilremskiva och -vaexel. | |
US4041789A (en) | Belt drive including toothed belts and toothed pulleys of improved tooth configurations | |
US4571224A (en) | Belt drive system | |
US4468211A (en) | Toothed belt manufacture | |
US20080274848A1 (en) | Drive Belt for a Transmission With Convex Pulley Sheaves | |
GB2091840A (en) | Improvements relating to transmission systems | |
JPS59190540A (ja) | 動力伝達用無端ベルト | |
US5205793A (en) | Rope or chain hauling pulley | |
EP0853737A1 (en) | Belt for continuously variable transmission | |
US4679459A (en) | Concave-convex gear pair having staggered teeth | |
US2627756A (en) | Power transmission chain | |
US4993998A (en) | Power transmission belt and drive | |
EP1235003A1 (en) | Sprocket for a roller chain or bushing chain, with teeth having a different flank profile on the same sprocket | |
US4295837A (en) | Synchronous belt drive system | |
US8100789B2 (en) | Anti-slip sheaves for continuously variable transmissions | |
GB2109503A (en) | Toothed belt | |
US2551578A (en) | Flexible link chain | |
JP4887302B2 (ja) | 凸面プーリシーブと駆動ベルトを備えた変速機 | |
US20080305901A1 (en) | Power transmitting chain and power transmitting apparatus having the same | |
USRE30591E (en) | Rope pulling device | |
WO1991010081A1 (en) | Continuously variable transmission | |
CN113631835B (zh) | 传动装置 | |
WO2011076234A1 (en) | Drive belt for a transmission with convex pulley sheaves | |
EP0384049B1 (en) | Power transmission belt and drive | |
RU218996U1 (ru) | Бесступенчатая трансмиссия |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: MANTOVAARA, URPO |