FI72213C - Foerfarande foer framstaellning av en rasterdjuptrycksskiva. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av en rasterdjuptrycksskiva. Download PDF

Info

Publication number
FI72213C
FI72213C FI812600A FI812600A FI72213C FI 72213 C FI72213 C FI 72213C FI 812600 A FI812600 A FI 812600A FI 812600 A FI812600 A FI 812600A FI 72213 C FI72213 C FI 72213C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
positive
raster
new
negative
film
Prior art date
Application number
FI812600A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI812600L (fi
FI72213B (fi
Inventor
Teruo Suzuki
Original Assignee
Toppan Printing Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toppan Printing Co Ltd filed Critical Toppan Printing Co Ltd
Publication of FI812600L publication Critical patent/FI812600L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72213B publication Critical patent/FI72213B/fi
Publication of FI72213C publication Critical patent/FI72213C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03FPHOTOMECHANICAL PRODUCTION OF TEXTURED OR PATTERNED SURFACES, e.g. FOR PRINTING, FOR PROCESSING OF SEMICONDUCTOR DEVICES; MATERIALS THEREFOR; ORIGINALS THEREFOR; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED THEREFOR
    • G03F5/00Screening processes; Screens therefor
    • G03F5/20Screening processes; Screens therefor using screens for gravure printing

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Photosensitive Polymer And Photoresist Processing (AREA)
  • Manufacture Or Reproduction Of Printing Formes (AREA)
  • Printing Methods (AREA)
  • Preparing Plates And Mask In Photomechanical Process (AREA)
  • Printing Plates And Materials Therefor (AREA)
  • Spectrometry And Color Measurement (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)

Description

7221 3
Menetelmä rasterisyväpainolevyn valmistamiseksi Tämän keksinnön kohteena on menetelmä rasterisyväpainolevyn valmistamiseksi ja erityisesti sellainen menetelmä sy-väpainolevyn valmistamiseksi, jossa laakapaino- tai reliefi-5 rasteripositiivi ja syväpainorasteri painetaan valonherkän resistin muodostavalle ainekselle.
Äskettäin japanilaisesta patenttihakemus julkaisusta 50-26603 on tullut tunnetuksi ja siinä on laajasti selitetty menetelmä, joka käsittää laakapaino- tai reliefirasteriposi-10 tiivin ja syväpainorasterin painamisen valonherkän resistin muodostavalle ainekselle, sen jälkeen mainitun valonherkän resistin muodostavan aineksen saattamisen kehitettäväksi ja muut prosessit kestävyyden muodostamiseksi ja syväpainolevy-aineksen syövyttämisen mainitun resistin läpi syväpainolevyn 15 saamiseksi.
Tällaisessa menetelmässä läiKekuvio muodostuu joskus riippuvaisena rasteripositii vin rasteri kulman ja svväpair.o-rasterin rasterikulman yhtymisestä, mikä alentaa kuvien laatua. Niinpä tällaisessa tapauKsessa en välttämätöntä 20 yhdistää rasteripositiivin ja syväpainerasterin rasterikul-mat kulmassa läikkeen huomaamattomaksi tekemiseksi, jotta läikekuvio olisi tuskin huomattavissa. Tällainen kulma voidaan saada rasteripositiivin tai syväpainorasterin suhteellisella kiertämisellä.
25 Toisaalta syväpainolevyn valmistusvaiheessa kuvat, jot ka on muodostettu rasteripositiiviin useita sivuja varten (esimerkiksi neljä sivua), muodostetaan yhdelle sylinterille samaan aikaan, missä tapauksessa suuren syväpainorasterin levy painetaan kosketuksessa suuren, valonherkän 30 resistin muodostavan aineksen levyn kanssa ja rasteriposi-tiivit useita sivuja varten painetaan samalle valonherkän 7221 3 2 resistin muodostavalle ainekselle vastuksen aikaansaamiseksi. Jos tällaisessa tapauksessa kaikkien rasteriposi-tiivien rasterikulmat ovat yhtäsuuret, ei synny mitään ongelmaa, mutta jos jotakin sivua varten tarkoitetun yhden 5 rasteripositiivin rasterikulma on erilainen kuin toisen rasteripositiivin rasterikulma, syntyy ongelma.
Ts., jos mitä tahansa sivua varten tarkoitetun rasteripositiivin rasterikulma tehdään läikekuvion vähentämiseksi, muilla rasteripositiiveilla on rasterikulma, jossa läikeku-10 vio muodostuu. Tällainen ongelma ei esiinny ainoastaan siinä tapauksessa, kun rasterikulma on erilainen yhdellä sivulla, vaan esiintyy myöskin siinä tapauksessa, että luonnos, jossa on erilaisia rasterikulmia, on vaikkapa yhdellä sivulla.
15 Edelleen, vaikka rasteripositiivin rasteri viivojen lu kumäärä (rasteritiheys) on erilainen kuin syväpainorasterin rasteriviivojen lukumäärä (rasteritiheys;, se kulma, jossa läike vähenee, on erilainen.
Siten siinä tapauksessa, että rasteripositiivin raste-20 riviivojen lukumäärä on erilainen sivuyksikcssa tai myöskin siinä tapauksessa, että minkä tahansa luonnoksen rasteri-viivojen lukumäärä yhtä sivuosaa varten tarkoitetussa ras-teripositiivissa on erilainen, esiintyy ongelma läikekuvion muodostuksessa rasteripositiivin ja syväpainorasterin vä-25 Iillä samoin kuin edellä.
Joskus on myöskin välttämätöntä painaa luonnos ennen painamista laakapainomenetelmällä tai syväpainomenetelmällä eri suurennuksella. Tässä tapauksessa rasteripositiivi, jota on käytetty laakapainossa, voidaan suurentaa tai pie-30 nentää, kun on tehtävä rasteripositiivi, jolla on haluttu suurennus, mutta jos suurennuksen vahvuus on erilainen kuin sivuyksikkö tai luonnos, rasteripositiivin rasteriviivojen lukumäärä tulee vaihtelemaan suurennuksen vahvuuden mukaan, mikä johtaa läikekuvion muodostusongelmaan rasteripositii-35 vin ja syväpainopositiivin välillä, kuten edellä on selitetty .
Niinpä jos mitä tahansa hankaluutta esiintyy rasteripo-
II
3 7221 3 sitiivin rasterikulman, rasteriviivojen lukumäärän, suurennuksen vahvuuden, jne. epäsäännöllisyyksien johdosta, kuten edellä on esitetty, on selvää, että kaikki tarpeellinen on tehtävä mainittujen suureiden järjestämiseksi siten, että 5 niillä voi olla sama arvo.
Japanilaisessa patenttihakemusjulkaisussa 55-28-0^ on esitetty menetelmä, jonka mukaan-voidaan vaihdella rasteriposi-tiivin ainakin yhtä rasterikulmaa, rasteriviivojen lukumäärää, rasteripisteiden muotoa ja suurennuksen vahvuutta toi-10 sen rasteripositiivin valmistamiseksi. Edellä mainitussa japanilaisessa patenttihakemuksessa on selitetty menetelmä, jossa rasteripositiivi originaalina valotetaan valonherkäl-le ainekselle, jossa on pinnakkaisrasteri, joka pidetään kosketuksessa sen kanssa halutulla suurennuksella yhdessä 15 objektiivin himmennyksen arvolla, vastaten kameran asetusta yli 64, sopivimmin 64-128, siten uuden rasteripositiivin valmistamiseksi, jolla on haluttu rasterikulma, rasteriti-heys, rasteripisteiden muoto ja suurennussuhde. Tässä patenttihakemus julkaisussa esitetyn menetelmän mukaan siinä tapauk-20 sessa, että suoritetaan muutos rasteripositiivien välillä kulmaan, jossa läike on verraten huomaamaton, esimerkiksi 30°, joka on erilainen kuin originaalirasteripcsitiivin ja uuden rasteripositiivin välinen rasterikulma, läike on huomaamaton, vaikka originaalirasteripositiivin rasteripisteet 25 jäävät jäljelle ilman täydellistä poistamista, tämä menetelmä on tehokas tietyssä määrässä.
Kuitenkin tämän keksinnön kysymyksessä ollessa on välttämätöntä muuttaa jotakin sivua varten tarkoitettu rasteripositiivi useita sivuja varten tarkoitetusta rasteriposi-30 tiivistä muita sivuja varten tarkoitetun rasteripositiivin kulmaan tai muuttaa luonnos yhdessä sivussa muiden luonnosten rasterikulmaan, missä tapauksessa originaalirasteripositiivin ja uuden rasteripositiivin välisen rasterikulman ero ei aina ole 30°, jossa läikekuvio on huomaamaton, vaan 35 joskus 5° tai 10°.
Keksijä on huomannut, että samankaltaisessa tapauksessa kuin edellä on selitetty, kun edellä mainitun japanilaisen patenttihakemus julkaisun 55-28C44 mukaan objektiivin himmennvs on " τζ -------
A
7221 3 asetettu arvosta arvoon 128, läikekuvio on vielä havaittavissa, alentaen painotuotteen laatua. Tuloksena keksijä on aikaansaanut syväpainolevyn valmistamiseksi uuden menetelmän, joka käsittää uuden rasteripositiivin valmistuksen 5 täysin erilaisella menetelmällä ja käyttäen mainittua uutta rasteripositiivia syväpainolevyn saamiseksi, millä voidaan estää läikekuvion muodostuksen johdosta seurauksena oleva painotuotteen laadun aleneminen ja korjata uuden rasteripo-sitiivin ja originaalirasteripositiivin välisen reproduk-10 tiovaiheen aiheuttama jyrkkyysvirhe.
Keksintö on määritelty täsmällisesti patenttivaatimuksissa.
Tämän keksinnön täydellisemmin ymmärtämiseksi viitataan seuraavaan yksityiskohtaiseen selitykseen oheisten piirus-15 tusten yhteydessä, joissa kuvio 1 on graafinen esitys, joka esittää rasteriposi-tiivin suhtautumista, kun se on muutettu litcgrafiselle filmille kääntämisen jälkeen, kuviot 2-5 esittävät vastaavia selittäviä piirustuksia, 20 esittäen menetelmän kulkua rasteripositiivin muuttamiseksi tämän keksinnön mukaan ja 6-8 ovat pigmenttipaperilie painovaiheen vastaavia selittäviä kuvia, jolloin kuvio 6 esittää syväpaincrasterin painamista, kuvio 7 esittää rasteripositiivin pinnakkaisko-25 piointia ja kuvio 8 esittää painamista käyttäen väliä.
Tavallisesti objektiivin erotuskyky, mitä tulee saman levyisiin mustiin ja valkoisiin viivoihin, on esitetty useilla mustilla ja valkoisilla viivoilla, joiden leveys on 1 mm:n rajoissa ja joita voidaan pitää viivoina painopin-50 nalla. Ihanteellisen objektiivin erotuskyky RT ontisella akselilla saadaan kaavasta RT = ... ........ (1) u 1,22 λ F (1+m) jossa λ on valokuvausvalon aallonpituus, F on linssin ob-35 jektiivin F-luku ja m on vaiokuvaussuurer.nus. Mitä suurempi arvo F on, sitä huonommaksi erotuskyky RT tulee. Viivojen välinen mitta £., joka on vaikea todeta, saadaan kaavasta 5 7221 3 1 = ΤΊ^Γ ........ ^2' Tätä kaavaa käytetään tarvittavan dimension laskemiseksi, jota ei voida arvioida alkuperäisen rasteripositiivm 5 tai rasterinegatiivin rasteriviivojen lukumäärästä erotuskyvyn Rl saamiseksi. Arvo F saadaan kaavasta 1. Himmen-nintä, jolla on mainittu arvo, käytetään valokuvauksen suorittamiseksi niiden olosuhteiden saamista varten, joissa rasteripisteet poistetaan ja voidaan saada erotuskyvyn pie-10 nin aleneminen.
Esimerkiksi siinä tapauksessa, että rasteriviivojen, joilla on arvo ÄVtuuma, muodostamat rasteripisteet, kun valokuvaus suoritetaan luonnollisessa koossa, poistetaan sillä tavalla, että viivoja, joiden leveys on 120 u, ei poistein ta. Pienennysvalokuvauksessa suhteessa 2/3 rasteripisteet poistetaan sillä tavalla, että SO u:n viivoja ei poisteta. Kun R^ on saatu kaavasta 2, saadaan tulokseksi luonnollisella koolla noin *1,2 £/mm ja 2/3 suhteella 6,3 A/nm. Kun tämä arvo sijoitetaan kaavaan 1 arvon F saamiseksi, luon-20 nollinen koko 179 antaa tulokseksi 1^3 2/3 pienennyksellä ja siten objektiivin himmennin voidaan hyvin himmentää mainittuun arvoon valokuvausta varten.
Kuitenkin siinä tapauksessa, kun originaalirasteriposi-tiivi (tai rasterinegatiivi) ylösalaisin käännettynä asete-25 taan litografiselle filmille rasterinegatiivin (tai raste-ripositiivin) muodostamiseksi ja kun näin käännettyä raste-rinegatiivia (tai rasteripositiivia) käytetään originaalina ja objektiivin himmennin himmennetään edellä mainitun arvon F saamiseksi ja sen jälkeen suoritetaan rasterointi käyttä-30 mällä pinnakkaisrasteria uuden rasteripositiivin (tai rasterinegatiivin) saamiseksi ja sen jälkeen kun originaali-rasteripositiivin rasteripisteet oli muunnettu, todettiin, että oli saatu kuvion 1 käyrä A.
Ihanteellisesti käyrän pitäisi olla suora viiva, kuten 35 on esitetty viivalla B kuviossa 1, mutta tuloksena oli ras-teripositiivi, josta puuttui varjoalue ja vaalea alue. Hyvää painotuotetta ei voida aikaansaada käyttämällä tällaista rasteripositiivia.
7221 3 €
Rasteripisteiden puutteen kattamiseksi varjoalueessa ja vaaleassa alueessa, kuten edellä on selitetty, on mahdollista suorittaa apu- tai lisävalctuksia, kuten varjovalotus ja valoisa valotus. Kuitenkin valotusmäärän määritys lisä-5 valotuksessa on monimutkaista ja vaikka valotusmäärä poikkeaa vähän, rasteripisteiden koko poikkeaa suuresti ja seurauksena pyrkii helposti muodostumaan suuria epäsäännöllisyyksiä, eikä voida odottaa stabiilia levyä. Lisäksi lisä-valotus ei vaikuta ainoastaan varjoalueeseen tai vaaleaan 10 alueeseen, vaan myöskin keskisävyalueeseen eikä yleensä ole mahdollista saada jäljennettyä rasteripositiivia (tai ras-terinegatiivia), joka on tarkka originaalirasteripositii-viin (tai rasterinegatiiviin) nähden.
Tämän keksinnön tekijä on tehnyt erilaisia tutkimuksia 15 edellä mainittujen ongelmien ratkaisemiseksi ja todennut seuraavan tosiseikan. Litografisen filmin originaalin, jossa on rasteripisteitä, käännettynä pehmeälle jatkuvalle gradaatiofilmille, kuten filmille, jota käytetään syväpai-nomenetelmässä, sävyalaa ohjataan säätämällä valotusmäärää 20 ja kehitysaikaa. Kun rasterinegatiivia tai rasteripositiivia käännettynä pehmeälle filmille käytetään originaalina, kameran objektiivin himmennintä himmennetään mainitun originaalin rasteripisteiden poistamiseksi ja kun käytetään pinnakkaisrasteria, suoritetaan rasterointi käyttämällä va-25 lonherkkää filmiä, kuten litografista filmiä ja pinnakkaisrasteria, jotta voitaisiin mahdollisesti saada täysin uusi rasteripositiivi tai rasterinegatiivi varustettuna uusilla rasteripisteillä.
Tämän keksinnön erästä sovellutusmuotoa selitetään edel-30 leen viitaten piirustuksiin. Viitaten ensin kuvioon 2 ori-ginaalirasteripositiivi 1 asetetaan pehmeän jatkuvan gra-daatiofilmin 2 päälle kosketukseen sen kanssa ja saatetaan valonlähteen alaiseksi nuolilla esitetystä suunnasta. Sitten se kehitetään käännetyn rasterinegatiivin 2' saamiseksi, 35 kuten on esitetty kuviossa 3. Sen jälkeen, kuten on esitetty kuviossa *4, näin pinnakkaiskäännettyä rasterinegatiivia 2’ käytetään originaalina ja pinnakkai srasteri *1 sijoi- li 7 7221 3 tetaan litografisen filmin 5 päälle rasteripisteiden aikaansaamiseksi. Tässä tapauksessa pinnakkaisrasterin 4 raste-rikulma, rasteritiheys, rasteripisteiden muoto ja sen tapainen voidaan valita sopivasti, kuten halutaan käyttöä varten.
5 Tässä rasteroimisvaiheessa, sen jälkeen kun kameran ob- jektiivi 3 on tarkennettu, himmennintä (ei esitetty) himmennetään siksi, kunnes originaalin rasteripisteet on eliminoitu ja sitten suoritetaan rasterointivalotus. Ts. edellä esitettyjä kaavoja 1 ja 2 käytetään hyväksi rasterointi-10 prosessin suorittamiseksi arvon F hämmennyksellä, jossa rasterinegatiivin rasteripisteet eliminoidaan tai suuremmalla F arvon hämmennyksellä kuin ensin mainittu arvo.
Sitten filmi kehitetään uuden rasteripositiivin 5' saamiseksi, joka on esitetty kuviossa 5· 15 Näin saadulla uudella rasteripositiivilla 5’ on saman lainen jyrkkyys kuin originaalirasteripositiivilla 1. Kuitenkin tuloksina keksijän suorittamista yksityiskohtaisista tutkimuksista on todettu, että edellä mainitulla uudella rasteripositiivilla 5' pyrkii olemaan enemmän keskisävy-20 aluetta kuin originaalirasteripositiivilla 1, ts. sillä pyrkii olemaan rasteripisteiden suurempi alue keskisävy-alueessa. Tämä suuntaus tulee huomattavaksi arvon F suurentuessa. Siinä tapauksessa, että tällaista uutta raste-ripositiivia 5’ käytetään syväpainolevyn valmistamiseksi, 25 on välttämätöntä korjata virhe keskisävyalueessa originaa-lirasteripositiiviin 1 nähden. Keksijä on huomannut, että mainittu virhe voidaan korjata, kun uusi rasteripositiivi painetaan valonherkän resistin muodostavalle ainekselle seuraavalla tavalla. Kuten on esitetty kuviossa 6, tä-30 män keksinnön mukaan syväpainorasteri 7 pidetään kosketuksessa valonherkän resistin muodostavan aineksen 6 kanssa ja valotetaan suunnasta, joka on esitetty nuolilla, sy-väpainorasterin 7 painamiseksi valonherkän resistin muodostavalle ainekselle 6. Syväpainorasteri 7 voidaan va-35 Iita sopivasti käytettäväksi, kunhan vain se muodostaa ras-terikupin, joka muodostaa painoväriä vastaanottavan osan syväpainolevyssä. Tavallisimmin käytettyihin syväpainoras- _____ -· ΤΓ7Τ 8 70 ΟΊ 7 ί ά. Ζ 1 ό tereihin kuuluvat valkoiset viivarasterit syväpainoa varten, pinnakkaisrasterit syväpainoa varten ja sen tapaiset.
Edellä selitetyllä tavalla saatu uusi rasteripcsitiivi 5' pidetään edelleen kosketuksessa valonkerkän kestävyyttä 5 muodostavan aineksen 6 kanssa yhdessä sille painetun syvä-painorasterin kanssa ja valotetaan kuviossa 7 nuolilla esitetystä suunnasta, rasteripositiivin 5' painamiseksi re-sistin muodostavalle ainekselle. Tällöin uuden rasteripositiivin 5' rasteripisteiden muoto muodostuu valonherkan 10 resistin muodostavalle ainekselle 6 rasteripisteiden kokojen alkuelementin muodostamiseksi. Kun edellä selitetyn mukaan rasteripisteiden tätä muotoa verrataan originaali-rasteripcsitiivissa 1 olevien rasteripisteiden muodon kanssa, keskisävyalue pyrkii suurenemaan. Niinpä edellä ku-15 vatun uuden rasteripositiivin 5’ muodostamien rasteripisteiden koot tulevat suurenemaan keskisavyalueessa.
Edelleen tämän keksinnön mukaan muodostetaan väli 8 valonherkan resistin muodostavan aineksen ja uuden rasteripositiivin 5' välille, jotka ovat kohdakkain ja valote-20 taan nuolilla esitetystä suunnasta uuden rasteripositiivin 5' painamiseksi valonherkän resistin muodostavalle ainekselle 6, jolloin rasteripositiivin 51 rasteripisteet on painettu, kuten on esitetty kuviossa 8. Välin 8 aikaansaamiseksi voidaan käyttää läpikuultavaa ainesta, esimerkiksi 25 läpikuultavaa filmiä, mattafilmiä tai valoa diffusoivaa levyä, kuten jäälasia. Läpikuultavuuden tapauksessa, jos diffuusiovaloa käytetään rasteripositiivin valottamiseksi, diffuusiovaikutus suurenee edullisesti. Siinä tapauksessa, kun käytetään laakapaino- tai reliefirasteripositiivia, 30 keskisävyalueen korjaus tehdään mahdollisesti painamalla, mainitun välin ollessa järjestetty.
Toisin sanoen, on mahdollista korjata lisäys keskisävyalueen painodensiteetissä, joka on seurauksena lisäyksestä uuden rasteripositiivin 5' keskisävyalueen rasteripisteiden 35 alueessa.
Painaminen, käyttäen tämän keksinnön mukaan sijoitettua väliä, aikaansaa uuden rasteripositiivin keskisavyalueessa 7221 3
Q
S
olevan virheen korjauksen ja lisäksi painamalla välin kanssa voidaan muodostaa painoväriä vastaanottavan rasterikupin erilaisia syvyyksiä. Tämä painaminen eri syvyyksien muodostamista varten voidaan suorittaa samalla tavalla kuin 5 painaminen keskisävyalueen korjaamiseksi.
Rasteripositiivin edellä mainitut erilaiset painamiset valonherkän resistin muodostavalle ainekselle voidaan suorittaa missä tahansa sopivassa järjestyksessä. Painamisen loppuun saattamisen jälkeen valonherkkä resistin 10 muodostava aines saatetaan kehitysvaiheisiin, siirretään syväpainoelimelle, kuten syväpainosylinterille tai sen tapaiselle ennen resistin muodostusta syväpainolevyelimeen ja syövytetään tavalliseen tapaan syövytysnesteellä mainitun resistin läpi syväpainolevyn saamiseksi, jolloin 15 syövytys on samanlainen kuin tavallisessa menetelmässä.
Tämän keksinnön mukaan on aikaansaatu uusi menetelmä, joka siinä tapauksessa, että käytetään laakapaino- tai re-liefirasteria ja syväpainorasteria syväpainolevyn saamiseksi, voi muuttaa käyttökelvottoman rasteripositiivin, jota 20 ei voida käyttää, koska rasterikulma, suurennus tai sen tapainen ovat erilaisia, käyttökelpoiseksi rasteripositiivik-si. Edelleen tämän keksinnön mukaan voidaan korjata jopa virhe, joka on muodostunut originaalirasteripositiivin yhteydessä seurauksena mainitusta muuttamisesta, ja voidaan 25 estää läikkeen muodostuminen sekä saada jyrkkyydeltään sopiva syväpainotuote.
Seuraavassa on annettu tämän keksinnön eräitä esimerk-ke j ä.
30 Esimerkki 1 150 £,/tuuman offsetrasteripositiivin originaalia pidettiin kosketuksessa SAKURA SG-100E filmin kanssa ja valotettiin valolähteellä, jonka jännite oli 35 V, 8 sekunnin ajan ja kehitettiin nopeudella noin 60 cm/min rasterinega-35 tiivin saamiseksi. Tavallista 150 £/tuuman pinnakkais-rasteria käytettiin hämmennyksellä 152 ja näin saatua ras-terinegatiivia käytettiin rasteroinnin saavuttamiseksi suu- 10 7221 3 rennuksella 2/3, minkä seurauksena saatiin rasteripositiivi, jonka suurennus oli 2/3, rasteriviivojen lukumäärän ollessa 150 £/tuuma.
Erikseen syväpainorasteria, jonka rasteri viivojen lu-^11 5 oli 150 £/tuuma, pidettiin kosketuksessa pigmenttipaperin kanssa ja saatettiin 3 minuutiksi 20 sekunniksi valonlähteen alaiseksi, jona oli elohopeahöyrylamppu. Sen jälkeen mainittua rasteripositiivia, joka oli saatu muuttamalla edellä selitetyllä tavalla, pidettiin kosketuksessa saman 10 pigmenttipaperin kanssa ja valotettiin mainitulla valonlän-teellä 2 min 30 s. Edelleen 100 y:n paksuinen matta filmi sovitettiin edellä esitetyllä tavalla muuttamalla saadun mainitun rasteripositiivin ja pigmenttipaperin väliin ja niitä pidettiin kosketuksessa toistensa kanssa sekä sitten 15 valotettiin edellä mainitulla valon lähteellä 60 s.
Pigmenttipaperi, jota oli valotettu kolme kertaa edellä esitetyn mukaan, siirrettiin syväpainosylinterin päälle, kehitettiin valonkestävyyden aikaansaamiseksi ja syövytettiin ferrikloridiliuoksella syväpainolevyn saamiseksi.
20 Edellä mainitulla syväpainolevyllä, jossa ei esiintynyt mitään läikkeen muodostusta, todettiin olevan edullinen densiteetti keskisävyalueessa.
Esimerkki 2 25 Offsetrasteripositiivia, jolla oli arvo 150 £ ja raste- rikulma 10°, käytettiin originaalina rasterinegatiivin saamiseksi esimerkin 1 mukaan. Sitten käytettiin mainittua rasterinegatiivia ja tavallista pinnakkaisrasteria, jolla oli arvo 150 £/tuuma himmennyksellä 200, rasteroinnin saa-30 vuttamiseksi luonnollisessa koossa rasterikulmalla 15°, uuden rasteripositiivin saamiseksi.
Tätä 150 £/tuuman rasteripositiivia yhdessä erityisen rasteripositiivin kanssa 15° rasterikulman kolmea sivua varten pidettiin kosketuksessa pigmenttipaperin kanssa, 35 jolle oli painettu syväpainorasteri, jonka arvo oli 250 £/tuuma lukuisina rasteriviivoina rasterikulmassa '-5° ja valotettiin esimerkin 1 mukaisella valonlähteellä 3 min 11 7221 3 20 s. Sitten matta filmi, joka oli samanlainen kuin esimerkissä 1, sovitettiin uuden rasteripositiivin ja pigmentti-paperin väliin ja sijoitettiin sen päälle peltiomaski siten, että ainoastaan uusi rasteripositiivialue oli valolle 5 alttiina sekä valotettiin samanlaisella valonlähteellä kuin aikaisemmin 30 s, minkä jälkeen ainoastaan peittomaski poistettiin ja koko aluetta valotettiin 30 s. Sitten näin valotettua pigmenttipaperia käytettiin yliviennin, kehityksen ja syövytyksen aikaansaamiseksi samalla tavalla kuin 10 esimerkissä 1, syväpainolevyn saamiseksi.
Painotuotteella, joka oli valmistettu käyttäen edellä selitetyn mukaan saatua syväpainolevyä, jossa ei esiintynyt lääkkeen muodostusta, todettiin olevan sopiva mustuma kes-kisävyalueessa.

Claims (3)

1. Menetelmä rasterisyväpainolevyn valmistamiseksi laakapaino- tai reliefirasteripositiivista (1) Ja. syvä-painorasterista (7) valoherkän resist in muodostavalle ainekselle (6), tunnettu siitä, että asetetaan mainittu positiivi (1) pehmeän jatkuvan gradaatio-filmin (2) päälle, joka valotetaan mainitun positiivin (1) läpi ja kehitetään, jolloin saadaan käännetty rasteri-negatiivi (2 * ); 0 asetetaan pinnakkaisrasteri (4) litografityyppisen filmin (b) päälle; muodostetaan kuva mainitusta negatiivista (2’} mainitulle litografityyppi selle filmille (5) kameralla himmentäen kameran objektiivin (3) himnennintä siihen saakka 5 kunnes mainitun negatiivin (s') pisteet, t olevat mahdottomaksi erottaa erotuskyvylli ;h. ), jota esittää xaava ^ A F l - 4 a·} 0 jossa R on linssin objektiivin erotusKy >:y, >. or: valoku- Li vausvalon alloonpituus, F on mainitun linssin f j; objektiivin F-luku ja m on valokuvaussuurennus, jolloin mainitusta negatiivista (2') muodostuva kuva verrattuna alkuperäiseen positiiviin (5) on erilainen ainakin yhdessä 5 suhteessa mitä tulee ainakin yhden pisteen rasteriviivojen lukumäärään, rasterikulmaan, kokoon ja muotoon; kehitetään mainittu litografityyppinen filmi (5), jolloin saadaan uusi rasteripositiivi (5S); asetetaan syväpainorasteri (7) valoherkän resistin muo-0 dostavan materiaalin (6) päälle ja valotetaan mainitun syvä- painorasterin (7) läpi, asetetaan mainittu uusi positiivi (5') valoherkän resistin muodostavan materiaalin (6) päälle ja valotetaan mainitun uuden positiivin (5') läpi, ja muodostetaan väli (8) mainitun uuden positiivin (5') ja mainitun va-5 loherkän resistin muodostavan materiaalin (6) välille ja va- II 33 722 1 3 lotetaan mainitun uuden positiivin (51) läpi keskisävyalueen jyrkkyyden korjaamiseksi, ja valmistetaan sen jälkeen raste-risyväpainolevy sinänsä tunnetulla tavalla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n -5 n e t t u siitä, että käytetään valon di f?uusiolevyä mainitun välin (8) muodostamiseksi mainitun uuden rasteri-positiivin (5') ja mainitun valoherkän materiaalin (6) välille. 7221 3 m
1. Förfarande för framställning av en rasterdjup-trycksskiva frän ett plantrycks- eller reliefraster-positiv (1) och ett djuptrycksraster (7) ρέ ett material {6),som bildar ett ljuskänsligt resist, kännete c k -n a t därav, att nämnda positiv (1) placera3 ρέ en mjuk fortlöpande gradationsfilm (2), som exponeras igenom nämnda positiv (1) och framkallas, varvid erhälles ett omvänt rasternegativ (2')» placeras ett ytraster (4) ρέ en film (5) av litogra- fitypf bildas en bild av nämnda negativ (2') ρέ. nämnda film(5) av litografityp med en kamera genom att blända kameraobjek-tivets(3)bländare ända tills punkterna ρέ. nämnda negativ (2') blir omöjliga att urskilja vid en urskiljningsförm&ga (R^) med formeln Rt = - h 1,22 λ F (1 + m) där R^ är linsobjektivets urskiljningsf crmäga, λ är fotogra-feringsljusets väglängd, F talet för linsens (3) objektiv och n är fotograferingsförstoringen, varvid den frän nämnda negativ (2') erhällna hiiden jämfört med det ursprungliga positivet (5) är olik ätminstone i ett avseende i fräga om antalet rasteriinjer, ra9tervinkeln, storlek och form &t-minstone i en punkt; framkallas nämnda film (5) av litografityp, varvid er-h&lles ett nytt rasterpositiv (51); placeras ett djuptrycksraster (7) ρέ ett material (6), som bildar ett ljuskänsligt resist och exponeras igenom nämnda djuptrycksraster (7), placeras nämnda nya positiv(5') ρέ. ett material (6), som bildar ett ljuskänsligt resist och exponeras igenom nämnda nya positiv (51), och bildas ett mellanrum (8) mellan nämnda nya positiv (5*) och nämnda ljus-känsliga resist bildande material (6) och exponeras igenom nämnda nya positiv (51) för korrigering av brantheten hos
FI812600A 1980-08-28 1981-08-24 Foerfarande foer framstaellning av en rasterdjuptrycksskiva. FI72213C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP11871280A JPS5742047A (en) 1980-08-28 1980-08-28 Halftone gravure plate making method
JP11871280 1980-08-28

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812600L FI812600L (fi) 1982-03-01
FI72213B FI72213B (fi) 1986-12-31
FI72213C true FI72213C (fi) 1987-04-13

Family

ID=14743237

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812600A FI72213C (fi) 1980-08-28 1981-08-24 Foerfarande foer framstaellning av en rasterdjuptrycksskiva.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4391899A (fi)
EP (1) EP0047148B1 (fi)
JP (1) JPS5742047A (fi)
AT (1) ATE16646T1 (fi)
DE (1) DE3172996D1 (fi)
ES (1) ES8206868A1 (fi)
FI (1) FI72213C (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2036424A1 (en) * 1990-02-23 1991-08-24 Albert C. Chiang Photopolymer printing plates having a dimpled printing surface
US6048446A (en) * 1997-10-24 2000-04-11 R.R. Donnelley & Sons Company Methods and apparatuses for engraving gravure cylinders

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4012257A (en) * 1974-10-21 1977-03-15 Geris Frank T Method of producing a gravure printing surface utilizing a continuous and screened negative
GB1565380A (en) * 1975-12-26 1980-04-16 Kohan Kk Halftone printing process and plates

Also Published As

Publication number Publication date
FI812600L (fi) 1982-03-01
ES505038A0 (es) 1982-08-16
JPS5742047A (en) 1982-03-09
EP0047148B1 (en) 1985-11-21
EP0047148A1 (en) 1982-03-10
US4391899A (en) 1983-07-05
FI72213B (fi) 1986-12-31
DE3172996D1 (en) 1986-01-02
ATE16646T1 (de) 1985-12-15
ES8206868A1 (es) 1982-08-16
JPS6364778B2 (fi) 1988-12-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO143137B (no) Transportkjoeretoey med bakover aapen u-formet ramme
US4158567A (en) Method of screen gravure photoengraving
US4037533A (en) Color lithography using a random pattern screen
US2182559A (en) Photogravure printing plate and method of and apparatus for producing the same
US4012257A (en) Method of producing a gravure printing surface utilizing a continuous and screened negative
US3581660A (en) Lithographic printing process
FI72213C (fi) Foerfarande foer framstaellning av en rasterdjuptrycksskiva.
US3928038A (en) Process for making multi-color intaglio plates and cylinders for use in gravure printing
US3210188A (en) Method of producing printing forms for intaglio printing
US4283471A (en) Printing screen and method of making same
JPH02147284A (ja) グラビア印刷方法
US4241153A (en) Process for making color separation negatives and positives for use in multi-color printing
SU1443818A3 (ru) Способ получени печатных форм
US2700609A (en) Method of making intaglio engravings
GB1565380A (en) Halftone printing process and plates
US3130669A (en) Color printing
US4495517A (en) Printing screen and method of making same
US4432012A (en) Process for offset conversion to gravure
JP2932500B2 (ja) グラビア印刷方法
US5266986A (en) System and method for providing enlarged prints of color transparencies and negatives
US3212891A (en) Method of correcting a half-tone print for reproduction
US4394424A (en) Printing screen and method of making same
JP2932504B2 (ja) グラビア印刷方法
EP0471110A1 (en) System and method for providing enlarged print of color transparencies and negatives
US986443A (en) Photographic negative.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TOPPAN PRINTING CO., LTD.