FI71463C - Med aedelmoegel belaeggningsbart, gas-, vattenaonga- och roekgenomslaeppligt livsmedelhoelje speciellt korvskal. - Google Patents
Med aedelmoegel belaeggningsbart, gas-, vattenaonga- och roekgenomslaeppligt livsmedelhoelje speciellt korvskal. Download PDFInfo
- Publication number
- FI71463C FI71463C FI832692A FI832692A FI71463C FI 71463 C FI71463 C FI 71463C FI 832692 A FI832692 A FI 832692A FI 832692 A FI832692 A FI 832692A FI 71463 C FI71463 C FI 71463C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- wax
- coating
- copolymer
- sausage
- weight
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A22—BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
- A22C—PROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
- A22C13/00—Sausage casings
- A22C13/0013—Chemical composition of synthetic sausage casings
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
- Y10T—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
- Y10T428/00—Stock material or miscellaneous articles
- Y10T428/13—Hollow or container type article [e.g., tube, vase, etc.]
- Y10T428/1324—Flexible food casing [e.g., sausage type, etc.]
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Wood Science & Technology (AREA)
- Zoology (AREA)
- Food Science & Technology (AREA)
- Processing Of Meat And Fish (AREA)
- Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
- Paints Or Removers (AREA)
- Inorganic Insulating Materials (AREA)
- Absorbent Articles And Supports Therefor (AREA)
- Wrappers (AREA)
- Containers And Plastic Fillers For Packaging (AREA)
- Making Paper Articles (AREA)
Description
1 71463
Jalohomeella päällystettävä, kaasua, vesihöyryä ja savua läpäisevä elintarvikekuori erikoisesti makkarankuori.
Keksintö kohdistuu kaasua, vesihöyryä ja savua läpäisevään, jalohomeella päällystettäväksi soveltuvaan, 5 edullisesti kuituvahvisteiseen selluloosaan perustuvaan letkumaiseen elintarvikekuoreen, erikoisesti makkaran-kuoreen, joka sen kestokyvyn parantamiseksi sellulaasien tai muiden selluloyyttisten entsyymien aiheuttamaa selluloosan hajoamista vastaan on varustettu muovipäällys-10 teellä, menetelmään sen valmistamiseksi sekä sen käyttöön kuivamakkara-, kestomakkara- ja raakamakkara-tyyppisten makkaroiden valmistamiseksi.
Kuituvahvisteiseen selluloosaan perustuvia letku-maisia elintarvikekuoria käytetään tunnetusti käsitelty-15 jen lihatuotteiden kuten makkaramassojen tai kanaviillokin mutta myös meijerituotteiden pakkaamiseen. Tavallisesti muodostuvat nämä elintarvikekuoret, joita kutsutaan myös kuitukuoriksi, kuiturainasta, esimerkiksi paperi-rainasta, joka on muotoiltu letkuksi ja selluloosaan 20 perustuvasta päällysteestä, ja joka on valmistettu erikoisesti levittämällä viskoosia kuitumateriaalille ja saostamalla sitten ja regeneroimalla selluloosahydraatiksi.
Eri laatuiset makkaratuotteet vaativat erilaiset ominaisuudet omaavat kuoret. Siten valmistetaan kuiva-25 makkarana, kestomakkarana tai raakamakkarana tunnetut makkaratyypit, kuten salami- ja servelaat.ti-makkara säilytystä varten kuivaamalla ja haluttaessa savustamalla ja ne vaativat siten kuoret, jotka läpäisevät kaasuja, vesihöyryjä ja savua.
30 On olemassa korkealaatuisia lajeja näitä kuiva-, kesto- ja raakamakkaroita, jotka valmistetaan luonnonkypsy-tysmenetelmän mukaan ja jotka päällystetään selluloosakuo-ren ulkopuolelta jalohomeella. Tässä menetelmässä kuivataan makkaroita säilytystä varten pitkähkön aikaa ilmassa, jol-35 loin 2 tai 3 kuukautta tai pitemmän kuivausajat ovat tavanomaisia. Valmistettaessa makkaralajeja luonnonkypsytys- 2 71463 menetelmän mukaan vaaditaan siten makkarankuorelle erikoisen suuri läpäisykyky vesihöyryn suhteen ja hyvä hengittä-vyyskyky. Luonnonkypsytysmenetelmässä vaadittavat pitkät varastointiajät aiheuttavat kuitenkin mukanaan vaikeuksia.
5 Jalohome erittää sellulaasia ja muita sellulolyyttisiä entsyymejä. Nämä entsyymit hajoittavat selluloosakuorta varastoajan pidentyessä. Tällöin selluloosakuori muuttuu hauraaksi eikä sitä voida siten, erikoisesti varastointi-ajan lopussa, poistaa repeämättä makkaramassasta.
10 Tämä vaikeus pyritään US-patentin 3 935 320 mukaan ratkaisemaan siten, että käytetään kuoren molemmilla pinnoilla kovetettua, kationista hartsia olevaa päällystettä, joka on esimerkiksi epikloorihydriinin reaktiotuote polyamidin kanssa.
15 Myös tällä hartsilla molemminpuolisesti päällyste tyt kuoret ovat taipuvia murenemaan. Erikoisesti rypytettäessä näitä kuoria tuotteiksi, jotka automaattisissa täyt-tökoneissa täytetään makkaramassalla, esiintyy vaara, että hartsikerrokseen muodostuu naarmuja, joiden välityksellä 20 homesienten sellulolyyttiset entsyymit pääsevät kosketukseen selluloosan kanssa ja selluloosa hajoaa välitelien.
Esillä oleva keksintö mahdollistaa erikoisesti näille makkaralaaduille soveltuvan, s.o. kaasua, vesihöyryä ja savua läpäisevän ja jalohomeella päällystettävän, letku-25 maisen, selluloosaan perustuvan elintarvikekuoren valmista misen, joka kuori myös sen jälkeen, kun sen pintaan on kohdistettu verrattain voimakas mekaaninen rasitus, erikoisesti rypytettäessä koneellisesti tuotteeksi, jota voidaan käyttää automaattisissa täyttökoneissa, omaa kestävän vastuskyvyn 30 sellulaasien ja muiden jalohomesienien muodostamien sellu lo-lyyttisten, entsymaattisten yhdisteiden aiheuttaman selluloo-samateriaalin hajoamisen suhteen ja soveltuu siten erikoisen hyvin näiden makkaroiden valmistukseen, joiden ulkopinnalla on jalohomepäällyste ja joita ennen kulutusta voidaan 35 varastoida useita kuukausia.
3 71463
Keksintö koskee kaasua, vesihöyryä ja savua läpäisevää jalohomeella päällystettävää, edullisesti kuituvahvistettuun selluloosaan perustuvaa letkumaista elintarvikekuorta, erikoisesti makkarankuorta, joka kestävyyden parantamiseksi sellu-5 laasien ja muiden sellulolyyttisten entsyymien aiheuttaman hajoamisen suhteen on varustettu muovipäällysteellä. Kuorelle on tunnusomaista, että sen ulkopinnalla on muovipäällyste, joka sisältää hydrofiilisiin vinyylimonomeereihin perustuvaa elastista, tarttumatonta, statistista kopolymeeriä tai tällais-10 ten kopolymeerien seosta ja mahdollisesti lisäksi vahaa, jolloin kopolymeeri koostuu akryylihapon tai metakryylihapon sekä akrylhappoesterin (-estereiden) tai metakryylihappoes-terin (-estereiden) yksiköistä, jolloin esteriosuus määrällisesti muodostaa pääosan, ja että haluttaessa sen sisäpinnalla 15 on päällyste, joka on kaasua, vesihöyryä ja savua läpäisevä.
Keksintö koskee myös menetelmää edellä kuvatun kuoren valmistamiseksi, jolloin kuorimateriaalia saostuksen ja rege-neroinnin jälkeen geelitilassa käsitellään päällystysnesteel-lä ja sitten kuivataan korotetussa lämpötilassa ja muutetaan 20 selluloosahydraatiksi. Menetelmälle on tunnusomaista, että päällystysneste sisältää hydrofiilisiin vinyylimonomeereihin perustuvan, elastisen, tarttumattoman statistisen kopolymeerin tai tällaisten kopolymeerien seoksen vesidispersiota, jonka määrä on vähintään 0,8 ja alle 5, edullisesti 1,5-4 paino-%, 25 laskettuna dispersion kokonaispainosta, sekä mahdollisesti vahaa, jolloin kopolymeeri koostuu akryylihapon tai metakryylihapon sekä akryylihappoesterin (-estereiden) tai metakryy-lihappoesterin (-estereiden) yksiköistä, jolloin esteriosuus määrällisesti muodostaa pääosan.
30 Keksintö koskee edellä kuvatun elintarvikekuoren käyttöä makkarankuorena valmistettaessa makkaraa, kuten kuiva-, kesto- ja raakamakkaraa, jota makkarakuoren ulkopuolella olevan jalohomepäällysteen kanssa varastoidaan kypsytystä ja ilmakuivausta varten vähintään 2, erikoisesti 35 vähintään 3 kuukautta.
____ ..__ ΊΓΖ 4 71463
Kuituvahvisteiseen selluloosaan perustuva letkumainen elintarvikekuori yhdessä muovipäällysteen kanssa on aikaisemmin tullut tunnetuksi (US-patentti 4 287 217). Tämän tunnetun kuoren sisäpinnalla on kuitenkin vettä ja vesihöyryä läpäise-5 mätön kalvopäällyste ja on jo siitä syystä täysin sopimaton kuiva-, kesto- tai raakamakkaroiden valmistukseen. Kosteuden ja savun poisto makkaramassasta näissä kuorissa ei ole mahdollista. Lisäksi käytetään muovipäällystettä tunnettujen makka-rakuorien ulkopinnalla vähentämään niiden iskuherkkyyttä sekä 10 niiden epäedullista taipumusta voimakkaaseen repeytymiseen ja sen jatkumiseen leikattaessa. Mainitussa julkaisussa ei esitetä ratkaisua ongelmaan, joka liitty sellulolyyttisten entsyymien aiheuttaman selluloosan hajoamisen ja johon esillä oleva keksintö perustuu. Ei ollut odotettavissa, että jalo-15 home kiinnittyy moitteettomasti selluloosakuorelle, joka on ulkopuolelta päällystetty muovipäällysteellä ja myös kasvaa sillä, koska muoveilla on usein sieniä tuhoava vaikutus.
Siten on jopa yllättävää, että tämän materiaalin päällystäminen jalohomeella on ylipäätään mahdollista.
20 Keksinnön mukaan levitetään kopolymeeriä päällysteeksi letkumaisen elintarvikekuoren ulkopinnalle. Päällysteenä käytettävä levitysmäärä mitataan siten, että ei vaikuteta epäedullisesti kuoren ominaisuuksiin. Erikoisesti sellu-loosamateriaalin hyvässä savun-, veden- ja kaasunläpäisy-25 kyvyssä ei saa tapahtua oleellisia muutoksia. Myöskään ei saada estää jalohomeviljelmien kasvua kuoren ulkopinnalla kopolymeeripäällystyksen takia.
Tämä tulos saavutetaan yllättävästi verrattain vähäisellä päällystemäärällä, joka on noin vähintään 80 mg ja alle 30 500 mg kopolymeerejä kuorimateriaalin neliömetriä kohti ja 2 edullisesti se on 150-400 mg/m .
5 71463
Tavallisesti tapahtuu päällysteen levitys siten, että kuoret niitä valmistettaessa, edullisesti ennen kuivausta, s.o. geelitilassa, johdetaan kylpyjen lävitse, joissa kopoly-meeri on vesidispersiona ja joita kutsutaan käsittelyhauteiksi.
5 Päällysteen muodostaminen voidaan suorittaa myös sivelemällä tai ruiskuttamalla kuorille vesidispersioita ja kuivaamalla sitten.
Kuitulujitettua selluloosaletkua olevat letkumaiset kuoret voidaan valmistaa tunnettujen menetelmien mukaan, esi-10 merkiksi viskoosilla päällystetystä paperista. Niitä käsitellään vesidispersiolla geelitilassa, s.o. viskoosin saostamisen ja regeneroinnin jälkeen ja ennen kuivausta, erikoisesti johtamalla käsittelyhauteen lävitse ja kuivataan sitten paisutetussa tilassa korotetussa lämpötilassa, tavallisesti 90-140°C:ssa, 15 jolloin muodostuu selluloosahydraattia ja nestemäiset aineosat poistuvat haihtumalla päällysteestä ja tukimateriaalista.
Tämän jälkeen ruiskutetaan niille haluttaessa vettä jälkikäsittelyssä vaadittavan, enemmän kuin 7% olevan kosteuspitoisuuden saavuttamiseksi.
20 Kopolymeerien pitoisuus vesidispersiossa on tällöin 0,8 painoprosentista korkeintaan 5 painoprosenttiin, edullisesti se on välillä 1,5-4 painoprosenttia muovia dispersion kokonaismäärästä laskettuna.
Erityisen edullisia elastisia, tarttumattomia, statisti-25 siä kopolymeereja, jotka perustuvat hydrofiilisiin vinyyli- monomeereihin, ovat akrylaatit ja metakrylaatit, joiden alko-holiosassa on 2 - 10, edullisesti 2-5 C-atomia, kuten esimerkiksi etyyliakrylaatti, propyyliakrylaatti, butyyliakry-laatti, isopropyyliakrylaatti, etyylimetakrylaatti, propyyli-30 metakrylaatti, isopropyylimetakrylaatti, butyylimetakrylaatti ja isobutyylimetakrylaatti.
__ -· ..........Jtu ---— 6 71463
Suositeltavassa toteutusmuodossa sisältää muovi-päällyste vahaa. Käytetty vaha on esimerkiksi kasvivahaa kuten kandedilla-, karnauba- tai montaanivahaa, eläin-haa kuten mehiläisvahaa, mineraalivahaa kuten polyolefiini-5 vahaa, joka muodostuu n- ja iso-parafiineista tai synteettistä vahaa esimerkiksi oksatoliiniin perustuvaa vahaa.
Erikoisen sopiviksi ovat osoittautuneet kuitenkin funktionaalisia ryhmiä sisältävät vahat, joiden pääaineosa muodostuu lineaaristen alifaattisten alkoholien esterien 10 seoksesta lineaaristen korkeampien rasvahappojen kanssa, jolloin rasvahappojen ketjunpituus on edullisesti 18-34 C-atomia. Alkoholiaineosa on pääasiassa yksiarvoinen alkoholi; vapaita OH-ryhmiä sisältäviä moniarvoisia alkoholeja voidaan käyttää vain vähäisessä määrässä. Lineaari-15 siin korkeampiin rasvahappoihin kuuluvat myös pitkäketjui- set hydroksikarboksyylihapot ja dikarboksyylihapot. Tällainen vaha on erikoisesti kandedilla-, karnauba-, mehiläistä! montaanivaha.
Erikoisen edullinen, funktionaalisia ryhmiä sisäl-20 tävä vaha on kemiallisesti modifioitu montaanivaha, jota on saatavana kaupallisesti niinsanottuna "happovahana" tai "esterivahana" ja joka tunnetaan myös nimellä "modifioitu montaanivaha". Kemiallisesti modifioitua montaanivahaa saadaan hapettamalla raakaa ja hartsista puhdistettua 25 montaanivahaa esimerkiksi kromirikkihapolla. Tässä val- kaisukäsittelyssä hajoavat tummanruskeat hartsi- ja asfaltti-aineet vahassa ja poistuvat siitä. Hartsi-vaha-alkoholi-esterit pilkotaan, vapautuvat vaha-alkoholit hapetetaan vahahapoiksi sekä mukana olevat hydroksihapot ja diolit 30 hapetetaan dikarboksyylihapoiksi. Vähäisessä määrässä krak-kautuvai myös vahaesterit hydrolyyttisesti ja muuttuvat vaha-hapoiksi. Kaikki nämä tämän "happovahan" tai tämän "montaani-vahahapon" happoryhmät esteröidään sitten "esterivahan" tai esteröityjen montaanihappojen valmistamiseksi yksi- tai 35 useampiarvoisten alkoholien esimerkiski etyleeniglykolin ja 1-3-bytyleeniglykolin kanssa (1:1) (KPS-tyyppi, valmistaa Hoechst). Keksinnön mukaisesti voidaan kemiallisesti 7 71463 modifioitua montaanivahaa käyttää "happovahana" tai "esteri-vahana". Pitkäketjuisista, alifaattisista yhdisteistä muodostuva alkuperäinen vaharunko säilyy oleellisesti samana kemiallisesti modifioidussa montaanivahassa.
5 Funktionaalisia ryhmiä sisältävillä vahoilla, erikoisesti kemiallisesti modifioidulla montaanivahalla. saavutetaan erikoisen suuri paraneminen selluloosaa olevien elintarvikekuorien työstettävyyteen heikentämättä kuorilta vaadittavia ominaisuuksia, kuten läpäisevyyttä.
10 Vahalisäyksen toinen etu perustuu siihen, että kuoret eivät varastoinnin ja kuljetuksen aikana takerru toisiinsa kiinni. Vahojen vaikutus voisi siten olla yhteydessä siihen, että esteriyksiköt funktionaalisine ryhmineen mahdollisesti kiinnittyisivät selluloosaketjuihin, jolloin 15 voi esiintyä vetysiltojen muodostumista esteriyksiköiden funktionaalisten ryhmien ja selluloosan välillä.
Vahakomponentin osuus on päällystemassassa ja päällysteessä kopolymeerin määrään verrattuna erittäin vähäinen, jolloin tämä osuus on tavallisesti 0,3-5, 20 erikoisesti 0,8-3 painoprosenttia laskettuna kuoren ulkopinnalle levitetyn muovipäällysteen kokonaismäärästä.
Tavallisesti levitetään vaha yhdessä kopolymeerien kanssa kuoren ulkopuolelle. Tätä varten lisätään dispersioon 0,3-5, erikoisesti 0,8-3 painoprosenttia dispergoidun 25 muoviosuuden painosta laskettuna emulgoitua vahaa.
Sinänsä ei ole välttämätöntä, että elintarvikekuo-ren sisäpinnalle on levitetty päällystettä. Suositeltavassa toteutusmuodossa käytetään kuitenkin muovipäällys-tettä, joka on savua, kaasua ja vesihöyryä läpäisevä ja 30 joka helpottaa makkarakuoren kuorimista makkaramassalta, erikoisesti kestomakkaroilta.
Erikoisen sopiva sisäpäällyste on alunperin vesiliukoinen, joka kuitenkin lämmön vaikutuksesta muuttuu kovetetuksi ja veteen liukenemattomaksi, kationinen 35 hartsi, erikoisesti sellainen, joka perustuu proteiini (kaseiini)-formaldehydiin, urea-formaldehydiin tai 8 71463 alifaattisen polyamiinin tai polyamidin tai polyamiini-polyamidin kondensaatiotuotteeseen bifunktionaalisten halohydriinien tai niiden johdannaisten kuten epikloori-hydriinin kanssa tai näiden hartsien seos. Näitä hartse-5 ja on esitetty esimerkiksi US-patenteissa 2 616 874, 2 796 362, 2 345 543, 2 573 956, 2 926 154 ja 3 378 379.
Suositeltava kationinen hartsi on kondensaatiotuo-te, joka perustuu polyamiinipolyamidiin ja epikloori-hydriiniin. Polyamiinipolyamidit ovat kondensaatiotuot-teita, 10 jotka on saatu tyydytetystä, alifaattisesta, kaksiemäksi-sestä, 3-8 C-atomia molekyylissä sisältävästä haposta polyamiinista, joka sisältää vähintään yhden sekundäärisen ja kaksi primääristä aminoryhmää.
Kationista hartsia levitetään vielä kovettumattomas-15 sa, vesiliukoisessa tilassa vesiliukoisessa sinänsä tunnetulla tavalla kuoren sisäpinnalle. Kuori on tällöin geeli-tilassa tai kuivatussa ja haluttaessa kostutetussa tilassa. Vesiliuos sisältää tavallisesti 0,3-2,5, erikoisesti 0,5-1,1 painoprosenttia esikondensaattia liuoksen kokonais-20 määrästä laskettuna. Veteen liukenematton kationisen hartsin levitetty määrä vastaa 40-120, erikoisesti 2 50-80 mg/m olevaa neliömetripainoa.
Ulkopinnaltaan keksinnön mukaisella muovipäällys-teellä varustetut selluloosahydraattikuoret omaavat kes-25 tävän vastuskykyvyn jalohomesienien muodostavien entsy- maattisten yhdisteiden hajottavan vaikutuksen suhteen, erikoisesti myös vielä silloin, kun kuoret on mekaanisesti rypytetty. Rypytettyjä kuoria käytetään edeltävän vesi-käsittelyn jälkeen, tai käytettäessä etukäteen kostutettuja 30 kuoria myös ilman edeltävää vesikäsittelyä, valmistettaessa makkaroita automaattisissa täyttökoneissa. Erikoisesti omaavat rypytetyt kuoret kestävät sellulaasivastustuskyvyn myös sellaisissa kohdissa jotka rypytysosien vaikutuksesta ovat joutuneet alttiiksi erittäin voimakkaille mekaani-35 sille rasituksille.
it 71463
Lisäksi on keksinnön mukaisesti käsiteltyjen kuorien laatu niiden savun, veden ja kaasun läpäisykyvyn suhteen niin hyvin että erikoisesti makkaroita savustettaessa säädän erinomaisia tuotteita. Keksinnön mukaiset hartsit 5 eivät lisäksi vaikuta millään tavalla haitallisesti jalo-homeviljelmien kasvuun.
Seuraavat esimerkit valaisevat keksintöä.
Esimerkeissä käytetyt jalohomeviljelyt ovat: Penicillium nalgiovensis, Penicillium expansum ja Debarto-10 myces kloecker. Letkun sisälle suoritettu kyllästys suoritettiin polyamiini-polyamidiepiklorohydriini-esikondensaa- p tiliä ( Resamin HW601, valmistaa Hoechst), jota käytettiin liuoksena, jonka väkevyys oli 0,8 - 1,2 painoprosenttia ja 2 jota levitettiin 40-120 mg/m suuruinen määrä.
2 15 40-120 mg/m suuruinen määrä.
Letkukuorien kosteuspitoisuudet määritettiin kolmen menetelmän mukaan, jotka samanaikaisesti käytettäessä antoivat yhteensopivia tuloksia, jolloin käytettiin tit-rausta KarlFischeri'in mukaan, kosteudenmittauslaitetta 20 "Aqua-Boy" FP II, jota valmistaa Firma Mundingen GmbH ja määrittämällä gravimetrisesti kuivauksen jälkeen 3 tunnin aikana 105°C lämpötilassa.
Muovipäällysteen määrä määrättiin päällysteen liuottamisen jälkeen orgaanisella liuottimena, kuten esimerk-25 kiksi etikkahappoetyyliesterillä, tolueenilla, tetrahydro- furaanilla tai dimetyyliformamidilla, differenssimenetelmän avulla gravimetrisesti.
Esimerkeissä mainitut varastointiolosuhteet raaka-makkaralle olivat: lämpötila 12-14°C, suhteellinen ilman-30 kosteu 70-85 %.
Varastointiaika ilmakuivausta varten oli useita kuukausia, jolloin veden poistuessa makkaramassasta esiintyi 25-30 % painohäviö. Prosenttiarvot on, ellei toisin ole mainittu, ilmoitettu painoprosentteina.
10 71463
Esimerkki 1
Viskoosista saostamalla ja regeneroimalla valmistettu letku yhdessä kuitupaperialustan (läpimitta 60 mm) kanssa johdetaan geelitilassa, s.o. ennen johtamista 5 kuivauslaitteeseen, kyllästysaltaan lävitse, joka sisältää seuraavan koostumuksen omaavaa vesiliuosta: 6.0 tilavuusprosenttia statistisen kopolymeerin, joka sisältää 1 % akryylihappoa ja 99 % isomeeristä £ butyyliakrylaattia ( Acronal 500 D, valmistaa BASF), 10 50-prosenttista dispersiota, 10.0 tilavuusprosenttia glyseriiniä, 0,46 tilavuusprosenttia montaaniesterivahan 19,4— prosenttista vahaemulsiota (KPS-vaha, valmistaa Hoechst).
15 Letkun sisäpinnalle levitetään edellä mainittua esikondensaattia olevaa kyllästysliuosta. Letku kuivataan sitten laajennetussa tilassa, jolloin dispersioaine poistuu ulkopinnalta ja muodostuu muovipäällyste. Samanaikaisesti kovetetaan esikondensaatti letkun sisäpinnalla ja 20 tällöin muodostuu veteen liukenematon sisäpäällyste. Tukimateriaalin kosteuspitoisuuden säätämiseksi 16-18 prosenttiin ruiskutetaan letkulla vettä ja sitten tai samanaikaisesti suoritetaan rypytys tavanomaisella rypytyslaitteella.
25 Kuoren ulkopinnalla on muovipäällyste, jonka neliömet- 2 n-pamo on 160 mg/m , sen sisäpinnalla on kovetettua 2 hartsia oleva päällyste, jonka neliömetripaino on 60 mg/m .
Täten valmistettu kuori täytetään jalosalamityyp-piä olevalla makkaramassalla, kuori päällystetään jalo-30 homeella ja makkaraan varastoidaan mainituissa olosuhteissa 3 kuukautta. Varastoinnin jälkeen ei voida havaita sellu-laasin vaikutusta ja kuori voidaan ilman repeytymistä tai sen jatkumista poistaa vaivatta makkaramassalta.
71463
Esimerkki 2
Viskoosilla varustettu kuituletku johdetaan saostus- ja regenerointikylpyjen lävitse kuljettuaan geeli-tilassa ennen kuivauslaitteeseen tuloaan kyllästysal-5 taan lävitse, jossa on seuraavan koostumuksen omaavaa vesiliuosta: 6.0 tilavuusprosenttia 50-prosenttista dispersiota valmistettuna seuraavan koostumuksen omaavasta akrylaattisekapolymeeristä.
10 2 % akryylihappoa, 90 % etyyliakryylaattia, 8 % butyyliakrylaattia (RAcronal 200 D, valmistaa BASF), 10.0 tilavuusprosenttia glyseriiniä, 15 0 ,.1 tilavuusprosenttia 20-prosenttista montaanivaha- emul siota (KPS-vaha, valmistaa Hoechst).
Letkun sisäosa täytetään edellä mainitun esikonden-saatin 1,1-prosenttisella kyllästysliuoksella. Letku kui-20 vataan 90-140°C välillä olevassa lämpötilassa ja sen kosteuspitoisuuden säätämiseksi 8-10 prosenttiin sille ruiskutetaan vettä.
Täten valmistetun kuoren ulkopinnalla on muovipääl- . 2 lyste, jonka neliömetripaino on 150 mg/m , sen sisäpin- 25 nalla kovettettua hartsia oleva päällyste, jonka neliö- 2 metnpaino on 80 mg/m .
Kuori täytetään unkarilaista jalosalamia olevalla makkaramassalla ja ulkopinnalle levitetään jalohometta. Kolme kuukautta kestäneen varastoinnin jälkeen voidaan 30 kuori poistaa repeilemättä makkaramassalta.
Claims (10)
1. Kaasua, vesihöyryä ja savua läpäisevä, jalohomeella päällystettävä, edullisesti kuituvahvistettuun selluloosaan 5 perustuva letkumainen elintarvikekuori, erikoisesti makkaran-kuori, joka kestävyyden parantamiseksi sellulaasien ja muiden sellulolyyttisten entsyymien aiheuttaman hajoamisen suhteen on varustettu muovipäällysteellä, tunnettu siitä, että sen ulkopinnalla on muovipäällyste, joka sisältää hydrofiilisiin 10 vinyylimonomeereihin perustuvaa elastista, tarttumatonta, statistista kopolymeeriä tai tällaisten kopolymeerien seosta, ja mahdollisesti lisäksi vahaa, jolloin kopolymeeri koostuu akryyli-hapon tai metakryylihapon sekä akrylhappoesterin (-estereiden) tai metakryylihappoesterin (-estereiden) yksiköistä, jolloin 15 esteriosuus määrällisesti muodostaa pääosan, ja että haluttaessa sen sisäpinnalla on päällyste, joka on kaasua, vesihöyryä ja savua läpäisevä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuori, tunnettu siitä, että kopolymeeri koostuu akryylihaposta ja yhdestä tai 20 useammasta akryylihappoesteristä tai metakryylihaposta ja yhdestä tai useammasta metakryylihappoesteristä, jolloin kopoly-meerin vapaan hapon osuus on 0,1-10, edullisesti enintään 5 ja erikoisesti enintään 2 paino-%, laskettuna kopolymeerin kokonaispainosta, ja esterin alkoholiosassa on 2-10, edullisesti 25 2-5 C-atomia.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kuori, tunnettu siitä, että kopolymeeri koostuu akryylihapon, butyyliakrylaatin ja haluttaessa etyyliakrylaatin yksiköistä, jolloin etyyliak-ryyliosuus muodostaa pääosan ja vapaan hapon osuus on edulli- 30 sesti 0,5-3, erikoisesti 1-2 paino-%, laskettuna polymeerin kokonaispainosta.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen kuori, tunnettu siitä, että kuoren ulkopinnalla olevan kopolymee-reistä muodostuvan päällysteen neliömetripaino on vähintään 35 0,08 ja alle 0,5, erityisesti 0,15-0,4 g/m^.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen kuori, tunnettu siitä, että ulkopinnalla oleva päällyste sisältää 0,3-5, erikoisesti 0,8-3 paino-% vahaa laskettuna päällysteen kokonaispainosta. 71463
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vaha sisältää funktionaalisia ryhmiä ja sen pää-aineosa muodostuu lineaaristen alifaattisten alkoholien ja lineaaristen korkeampien rasvahappojen estereiden seoksesta, 5 jolloin rasvahappojen ketjunpituus on edullisesti 18-34 C-ato-mia.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vaha sisältää kemiallisesti modifioitua montaani-vahaa.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen kuori, tun nettu siitä, että sisäpäällyste muodostuu kovetetusta kationisesta hartsista, erikoisesti polyamiini-polyamidi-epi-klorohydriiniin perustuvasta hartsista.
9. Menetelmä jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukaisen 15 kuoren valmistamiseksi, jolloin kuorimateriaalia saostuksen ja regeneroinnin jälkeen geelitilassa käsitellään päällystysnes-teellä ja sitten kuivataan korotetussa lämpötilassa ja muutetaan selluloosahydraatiksi, tunnettu siitä, että päällystys-neste sisältää hydrofiilisiin vinyylimonomeereihin perustuvan, 20 elastisen, tarttumattoman, statistisen kopolymeerin tai tällaisten kopolymeerien seoksen vesidispersiota, jonka määrä on vähintään 0,8 ja alle 5, edullisesti 1,5-4 paino-%, laskettuna dispersion kokonaispainosta, sekä mahdollisesti vahaa, jolloin kopolymeeri koostuu akryylihapon tai metakryylihapon sekä 25 akryylihappoesterin (-estereiden) tai metakryylihappoesterin (-estereiden) yksiköistä, jolloin esteriosuus määrällisesti muodostaa pääosan.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukaisen elintarvike-kuoren käyttö makkarankuorena valmistettaessa makkaraa, kuten 30 kuiva-, kesto- ja raakamakkaraa, jota makkarakuoren ulkopinnalla olevan jalohomepäällysteen kanssa varastoidaan kypsytystä ja ilmakuivausta varten vähintään 2, erikoisesti vähintään 3 kuukautta. 35 Patentkrav 714 6 3
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE19823227920 DE3227920A1 (de) | 1982-07-27 | 1982-07-27 | Cellulaseresistente lebensmittelhuelle |
DE3227920 | 1982-07-27 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI832692A0 FI832692A0 (fi) | 1983-07-25 |
FI832692A FI832692A (fi) | 1984-01-28 |
FI71463B FI71463B (fi) | 1986-10-10 |
FI71463C true FI71463C (fi) | 1987-01-19 |
Family
ID=6169386
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI832692A FI71463C (fi) | 1982-07-27 | 1983-07-25 | Med aedelmoegel belaeggningsbart, gas-, vattenaonga- och roekgenomslaeppligt livsmedelhoelje speciellt korvskal. |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4529634A (fi) |
EP (1) | EP0100056B1 (fi) |
JP (1) | JPS5934838A (fi) |
AT (1) | ATE21985T1 (fi) |
BR (1) | BR8303949A (fi) |
CA (1) | CA1224963A (fi) |
DE (2) | DE3227920A1 (fi) |
ES (1) | ES524459A0 (fi) |
FI (1) | FI71463C (fi) |
Families Citing this family (17)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3328947A1 (de) * | 1983-08-11 | 1985-02-28 | Hoechst Ag, 6230 Frankfurt | Schimmelresistentes huellenmaterial |
DE3606195A1 (de) * | 1985-03-01 | 1986-09-04 | Hoechst Ag, 6230 Frankfurt | Kuenstliche wursthuelle |
JPH0655117B2 (ja) * | 1986-10-22 | 1994-07-27 | 雪印食品株式会社 | 熟成ドライソ−セ−ジの製造法 |
DE3711571A1 (de) * | 1987-04-06 | 1988-10-27 | Hoechst Ag | Permanent weichgemachter formkoerper auf basis von cellulose |
US4967798A (en) * | 1987-04-24 | 1990-11-06 | Hoechst Aktiengesellschaft | Packaging casing based on cellulose having improved processing characteristics |
JPS6474966A (en) * | 1987-09-17 | 1989-03-20 | Viskase Corp | Food casing of flat stock fibrous cellulose containing any plasticizer of low level |
EP0334425A1 (en) * | 1988-03-24 | 1989-09-27 | Akzo N.V. | Novel delta4 - androstene derivatives |
DE4015659A1 (de) * | 1990-05-16 | 1991-11-21 | Hoechst Ag | Schlauchfoermige verpackungshuelle, insbesondere wursthuelle, auf basis von cellulose |
US5256458A (en) * | 1990-09-18 | 1993-10-26 | Viskase Corporation | Shirred thermoplastic casing having external non-oil based lubricating coating |
DE4238770C2 (de) * | 1992-03-11 | 1994-01-27 | Buertex Buerker & Co Gmbh | Verrottbare faserverstärkte Folie |
FI96323C (fi) * | 1994-12-23 | 1996-06-10 | Eriksson Capital Ab | Menetelmä makkarankuorien ja muiden selluloosapitoisten aineiden liuottamiseksi entsyymiliuoksen avulla |
US6083581A (en) * | 1997-11-12 | 2000-07-04 | Viskase Corporation | Cellulase resistant cellulose casing and process |
DE19912052A1 (de) * | 1999-03-18 | 2000-09-21 | Kalle Nalo Gmbh & Co Kg | Beschichtete, faserverstärkte Hülle auf Basis von Cellulosehydrat für geräucherte Leberwurst |
DE10251200A1 (de) * | 2002-11-04 | 2004-05-13 | Kalle Gmbh & Co. Kg | Cellulosehydrathaltige Nahrungsmittelhülle mit Vinylpyrrolidon-Polymeren |
US7189308B2 (en) * | 2002-11-08 | 2007-03-13 | Wausau Paper Corp. | Treated paper product |
DE102004030358A1 (de) * | 2004-06-23 | 2006-01-19 | Celanese Emulsions Gmbh | Lebensmittelbeschichtungsmasse enthaltend schutzkolloidstabilisierte Polyacrylatdispersionen, deren Verwendung und damit hergestellte beschichtete Lebensmittel |
EP2003985A2 (en) * | 2006-04-10 | 2008-12-24 | DSMIP Assets B.V. | Improved food coating composition based on wax and a polymer. |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3935320A (en) * | 1973-04-04 | 1976-01-27 | Union Carbide Corporation | Tubular cellulosic casing with cationic thermosetting resin coating |
US4211596A (en) * | 1976-12-23 | 1980-07-08 | Union Carbide Corporation | Method of fabricating tubular casing for processed foods |
DE2860840D1 (en) * | 1977-08-05 | 1981-10-22 | Hoechst Ag | Tubular casing based on cellulose hydrate, especially package cassing e.g. saurage casing and process for its manufacture |
DE2832926A1 (de) * | 1978-07-27 | 1980-02-07 | Hoechst Ag | Cellulosehydratschlauch mit alterungsbestaendiger sperrschicht aus synthetischem copolymerisat auf der aussenseite sowie verfahren zu seiner herstellung |
-
1982
- 1982-07-27 DE DE19823227920 patent/DE3227920A1/de not_active Withdrawn
-
1983
- 1983-07-18 US US06/514,657 patent/US4529634A/en not_active Expired - Fee Related
- 1983-07-18 JP JP58129570A patent/JPS5934838A/ja active Pending
- 1983-07-19 DE DE8383107056T patent/DE3366087D1/de not_active Expired
- 1983-07-19 AT AT83107056T patent/ATE21985T1/de active
- 1983-07-19 EP EP83107056A patent/EP0100056B1/de not_active Expired
- 1983-07-25 BR BR8303949A patent/BR8303949A/pt unknown
- 1983-07-25 FI FI832692A patent/FI71463C/fi not_active IP Right Cessation
- 1983-07-26 ES ES524459A patent/ES524459A0/es active Granted
- 1983-07-26 CA CA000433170A patent/CA1224963A/en not_active Expired
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI71463B (fi) | 1986-10-10 |
ES8500170A1 (es) | 1984-10-01 |
CA1224963A (en) | 1987-08-04 |
FI832692A (fi) | 1984-01-28 |
FI832692A0 (fi) | 1983-07-25 |
BR8303949A (pt) | 1984-04-24 |
ATE21985T1 (de) | 1986-09-15 |
US4529634A (en) | 1985-07-16 |
ES524459A0 (es) | 1984-10-01 |
JPS5934838A (ja) | 1984-02-25 |
DE3366087D1 (en) | 1986-10-16 |
EP0100056A1 (de) | 1984-02-08 |
DE3227920A1 (de) | 1984-02-02 |
EP0100056B1 (de) | 1986-09-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI71463C (fi) | Med aedelmoegel belaeggningsbart, gas-, vattenaonga- och roekgenomslaeppligt livsmedelhoelje speciellt korvskal. | |
US3935320A (en) | Tubular cellulosic casing with cationic thermosetting resin coating | |
FI72857B (fi) | Slangformat livsmedelshoelje med oeverdragsskikt pao insidan, dess framstaellningsfoerfarande och anvaendning som korvskinn. | |
US3360383A (en) | Casing for preparation of dry sausages | |
JPH04213336A (ja) | 水和セルロースをベースとするフラットまたはチューブラフィルム | |
AU2019208387A1 (en) | Food casing with antifungal properties and method for production thereof | |
US20100227164A1 (en) | Fibre-Reinforced Film, Process for Producing the Same, and Use for Food Packaging | |
FI78379C (fi) | Konstgjort korvskinn foer kallroekta korvar. | |
US7854976B2 (en) | Pigmented and internally impregnated fibrous cellulose sausage casing | |
US4163463A (en) | Oxazoline wax impregnated sausage casing | |
US20100003376A1 (en) | Sausage casing having improved sausage emulsion adhesion | |
JPS62296834A (ja) | 筒状の包装被膜 | |
US6083581A (en) | Cellulase resistant cellulose casing and process | |
US5736179A (en) | Tubular foodstuff casing having a chitosan coating | |
US9596866B2 (en) | Shirring composition and applications thereof | |
US10264798B2 (en) | Biopolymer-based flexible-tube type food casing with internal impregnation | |
US20080233246A1 (en) | Impregnated or Coated Tubular Cellulose-Based Food Casing | |
US20110287148A1 (en) | High cling food casing |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT |