FI70448C - Formelement - Google Patents

Formelement Download PDF

Info

Publication number
FI70448C
FI70448C FI844241A FI844241A FI70448C FI 70448 C FI70448 C FI 70448C FI 844241 A FI844241 A FI 844241A FI 844241 A FI844241 A FI 844241A FI 70448 C FI70448 C FI 70448C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mold
elements
tongues
groove
tongue
Prior art date
Application number
FI844241A
Other languages
English (en)
Other versions
FI70448B (fi
FI844241A0 (fi
Inventor
Pauli Ruhanen
Pertti Saarelainen
Original Assignee
Pauli Ruhanen
Pertti Saarelainen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pauli Ruhanen, Pertti Saarelainen filed Critical Pauli Ruhanen
Priority to FI844241A priority Critical patent/FI70448C/fi
Publication of FI844241A0 publication Critical patent/FI844241A0/fi
Publication of FI70448B publication Critical patent/FI70448B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70448C publication Critical patent/FI70448C/fi

Links

Description

70448
Muottielementti
Keksinnön kohteena on muottielementti, joka käsittää reunaosan ja varsinaisena muottipintana toimivan pinnan, 5 joka on muodostettu vanerilevystä tai vastaavasta materiaalista ja joka muottielementti on esim. kasettimuotin aikaansaamista varten sovitettu asetettavaksi ja tuettavaksi vierekkäin ja/tai päällekkäin useiden samanlaisten muotti-elementtien kanssa, jolloin muottielementin kaksi vierek-10 käistä reunaa on varustettu koiraspuolisella ponttauksella ja kaksi muuta vierekkäistä reunaa vastaavasti naaraspuolisella ponttauksella ja kunkin reunan ponttaukseen on muodostettu ainakin yksi syvennys kahden toisiaan vasten sovitetun muottielementin välistä kulkevaa välisidettä 15 varten.
Tällaiset muottielementit ovat rakennusalalla erittäin tunnettuja erityisesti seinien rakentemisen yhteydessä. Tällöin kasettimuotin ensimmäinen sivu rakennetaan yleensä pystyttämällä laudoituksen pystytuet ja sovittamalla mahdol-20 linen tasauslauta ensimmäisen kasetin alle. Ensimmäinen sivu rakennetaan tämän jälkeen valmiiksi sovittamalla muot-tielementtejä päällekkäin ja/tai peräkkäin haluttu määrä ja kiinnittämällä ne pystytukiin. Toisen muottisivun aikaansaamiseksi asetetaan mahdollinen tasauslauta ja välisiteet 25 paikoilleen ja kiinnitetään tämän sivun ensimmäinen muotti- elementti paikalleen. Seuraavaksi rakennetaan toinen muotti-sivu valmiiksi asettamalla elementtejä tarpeellinen määrä päällekkäin ja/tai peräkkäin ja asettamalla aina välikkeet elementtien väliin. Muottia pidetään rakennettaessa koossa 30 esim. siderautojen avulla, jotka kiinnitetään välikkeiden päihin. Kiinnitys voi tapahtua esim. sopivien kiilojen avulla. Muotin purku on järjestyksessä päinvastainen toimenpide. Lukituskiilat poistetaan, jolloin sideraudat irtoavat välisiteiden päistä ja muottielementit voidaan nos-35 taa pois paikaltaan. Tuloksena on valmis seinä ja jäljellä on vain välikkeiden päiden katkaisu.
2 70448
Esimerkkeinä nykyisin käytetystä tekniikasta voidaan mainita DE-hakemusjulkaisussa 2 310 512, DE-patenttijulkaisussa 836 854 ja US-patenttijulkaisussa 2 801 454 esitetyt ratkaisut.
5 Yhteistä nykyisin käytetyille muottielementeille on se, että muottielementtien reunat ovat tasaiset, jolloin välisiteet voidaan työntää tai asettaa muottielementtien vastakkain olevien reunojen väliin. Tällöin elementtien väliin muodostuu kuitenkin rako, joka vaikuttaa valettavan 10 seinän pinnan tasaisuuteen. Tunnettujen muottielementtien ja niistä koottujen muottien epäkohtana on lisäksi ollut se, että jokaiselle seinän paksuudelle on ollut pakko valmistaa omat erityiset välisiteet, jolloin seinän paksuutta ei ole käytännössä voitu valita portaattomasti. Useiden 15 erilaisten osien valmistus on omalta osaltaan nostanut kustannuksia.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada muottielement-ti, jolla ei ole aiemmin käytettyjen elementtien huonoja puolia. Tähän on päästy keksinnön mukaisen muottielementin 20 avulla, joka on tunnettu siitä, että ponttausten kulmat ja kaarevuudet on muodostettu niin, että ponttausten välinen kosketus tapahtuu kaikissa asennoissa laajoilla alueilla ilman naaraspuoliseen tai koiraspuoliseen ponttaukseen kohdistuvaa vääntövaikutusta, jolloin pontti on kantava joka 25 asennossa.
Keksinnön mukaisen muottielementin etuna on ennen kaikkea sen joustavuus käytössä, sillä seinän paksuutta voidaan muuttaa täysin portaattomasti. Muottielementtien väliin ei myöskään synny haitallista rakoa, joka vaikuttaa valetun 30 pinnan laatuun. Keksinnön mukainen muottielementti on myöskin erittäin kestävä, joten se kestää hyvin pitkäaikaisenkin käytön rasitukset. Kestävästä rakenteesta johtuen keksinnön mukaisten elementtien käyttö on erittäin edullista. Käytön edullisuuteen vaikuttaa myös elementtien kaksipuoleinen ra-35 kenne, jolloin elementtien molempia pintoja voidaan käyttää muottipintana. Käytön edullisuuteen vaikuttaa lisäksi se,
II
3 70448 että eri paksuisille seinille ei tarvitse valmistaa eripituisia välisiteitä, vaan välisiteet voidaan helposti valmistaa esim. jatkuvasta nauhasta, joka katkaistaan haluttuun mittaan. Keksinnön etuna on lisäksi se, että holvin 5 valumuottia tehtäessä alusjuoksujen jakoa ei tarvitse mitoittaa kuten aiemmin käytettyjen elementtien yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että pontti pitää levyn kantavana. Keksinnön mukainen elementti ja niistä muodostettu kasetti soveltuu myös erinomaisesti lieriön muotoisten säiliöiden 10 muotiksi. Keksinnön mukaisen elementin etuna perinteisiin yksipuolisiin elementteihin verrattuna on se, että sisämuot-tia tehtäessä ei synny rakoilua ja ulkomuottia tehtäessä ei synny elementtiä murtavaa vääntöä, koska erillistä lukko-laitetta ei tarvita yhdistämään elementtejä toisiinsa.
15 Keksintöä ryhdytään seuraavassa selvittämään tarkem min oheisessa piirustuksessa kuvatun keksinnön erään edullisen suoritusesimerkin avulla, jolloin kuvio 1 esittää periaatekuvantona keksinnön mukaista muottielementtiä edestä nähtynä, 20 kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista elementtiä sivulta nähtynä, kuvio 3 esittää periaatteellisena leikkauskuvantona kuvion 2 yksityiskohtaa A suurennetussa mittakaavassa, kuvio 4 esittää periaatteellisena leikkauskuvantona 25 kuvion 2 yksityiskohtaa B suurennetussa mittakaavassa, kuvio 5 esittää periaatekuvantona keksinnön mukaisen muottielementin erästä edullista ponttimuotoa, kuvio 6 esittää periaatekuvantona kasettimuottia, joka on muodostettu keksinnön mukaisista muottielementeis-30 tä ja kuvio 7 esittää periaatekuvantona keksinnön mukaisen muottielementin yhteydessä käytettävää erästä edullista välisideratkaisua.
Kuvioissa on viitenumerolla 1 merkitty keksinnön mu-35 kaista elementtiä. Muottielementti 1 käsittää reunaosan ja 4 70448 pinnan, joka toimii varsinaisena muottipintana. Pinta voidaan valmistaa mistä tahansa edullisesta materiaalista, edullisesti vanerista. Em. rakenteet ovat alalla sinänsä tunnettua tekniikkaa, eikä niitä tässä yhteydessä selvitetä 5 tarkemmin.
Käytännössä on todettu olevan erittäin edullista tehdä muottipinnat 24 mm:n filmivanerista, jolloin työmaalla tai kuljetuksessa syntyneet vauriot ja työn yhteydessä tehdyt aukot voidaan paikata erittäin edullisella tavalla.
10 Keksinnön mukaisesti muottielementin 1 kaksi vierek käistä reunaa on varustettu koiraspuolisella ponttauksella 2. Muottielementin 1 kaksi muuta vierekkäistä reunaa on tällöin varustettu naaraspuolisella ponttauksella 3. Em. pont-tausten ansiosta vierekkäin ja päällekkäin sovitetut muotti-15 elementit pysyvät erittäin tiiviisti ja tukevasti paikoillaan.
Kuviossa 6 on esitetty esimerkki muotista, joka on muodostettu keksinnön mukaisten muottielementtien 1 avulla. Kuten kuviosta 6 voidaan nähdä, varmistetaan vastakkaisten muotti-elementtien muottipintojen etäisyys toisistaan välisiteiden 20 4 avulla. Keksinnön mukaisessa muottielementissä on elemen tin kunkin reunan ponttaukseen 2, 3 tehty ainakin yksi syvennys 5, 6. Syvennysten 5, 6 lukumäärä valitaan kulloisenkin tarpeen, esim. muottielementin koon mukaan. Em. syvennykset 5 ja 6 tehdään vastaamaan suuruudeltaan käytetyn vä-25 lisiteen 4 poikkileikkauksen muotoa niin, että kahden toisiaan vasten rinnakkain tai päällekkäin sovitetun muotti-elementin väliin sovitettu väliside voi kulkea em. elementtien välistä niin, että elementtien väliin ei muodostu rakoa. Kuvioiden 1 ja 2 tapauksessa syvennysten 5, 6 muoto on sovi-30 tettu vastaamaan kuvion 7 mukaisen välisiteen 4 muotoa. Kuvion 7 esimerkissä väliside 4 on muodostettu poikkileikkaukseltaan matalan suorakaiteen muotoisesta kiskosta, johon on tehty porrastettu rei’itys aukkojen 7 avulla. Välisiteen 4 pituus voidaan valita täysin vapaasti kulloisenkin tarpeen 35 mukaan, katkaisemalla kisko sopivan mittaiseksi. itse lukitus voi tällöin tapahtua sopivien kiilaelinten avulla, jolloin tl 70448 muottipintojen välinen etäisyys eli valettavan seinän paksuus voidaan valita täysin portaattomasti. Em. lukituksen periaate näkyy kuviosta 6, jossa koolauksen pystytukia on merkitty viitenumerolla 8 ja vaakatukia vastaavasti viite-5 numerolla 9. Em. koolauksen muodostaminen on alalla sinänsä tunnettua.
Ponttausten 2, 3 muoto voidaan periaatteessa tehdä millaiseksi tahansa. Erityisen edulliseksi on kuitenkin havaittu muodostaa ponttausten kulmat ja kaarevuudet sellai-10 siksi, että pontti on kantava joka asennossa. Tällainen edullinen muoto on esitetty periaatteellisesti kuviossa 5. Em. muodon etuna on se, että vinossakaan keskinäisessä asennossa (vrt. kuvio 5) ei pontteihin kohdistu liian suuria voimia, jotka voisivat rikkoa ponttauksen. Elementtien 15 välinen vino asento on hyvin mahdollinen esim. muotin rakennusvaiheessa, jossa muottielementtejä asetetaan toistensa viereen ja/tai toistensa päälle ja rakennettaessa kaarevia seiniä.
Muottielementin rakenteen vahvistamiseksi on edel-20 leen havaittu edulliseksi varustaa ponttaukset 2, 3 metal-livahvistuksella 10, 11. Metallivahvistusten 10, 11 sovitus on kuvattu periaatteellisesti kuvioissa 3 ja 4. Metallivahvistusten kiinnitys voidaan tehdä esim. ruuvikiinnityksen avulla, kuten kuvioissa 3 ja 4 on esitetty viitenumerolla 25 12. Ponttausten 2, 3 metallivahvistukset voidaan keksinnön mukaisesti varustaa lisäksi rei'ityksellä, jolloin muotti-elementit 1 voidaan edullisesti naulata pontista pystytukiin 8, kuten kuviossa 6 on viitenumeron 13 avulla esitetty.
Edellä esitettyjä suoritusesimerkkejä ei ole tarkoi-30 tettu mitenkään rajoittamaan keksintöä, vaan keksintöä voidaan muunnella patenttivaatimusten puitteissa monin eri tavoin. Näin ollen on selvää, että syvennysten 5, 6 ei tarvitse olla juuri sen muotoisia kuin kuvioissa on esitetty, vaan ne muotoillaan käytetyn välisiteen 4 poikkileikkauksen 35 mukaan. Edellä esitetystä seuraa luonnollisesti, että väli-siteen 4 ei tarvitse olla juuri sellainen kuin kuviossa 7 6 70448 on esitetty, vaan myös muunlaisia välisiteitä voidaan käyttää. Kuvion 6 esimerkissä välisiteet on muodostettu harja-teräksestä. Lukitusvälineet on tällöin luonnollisesti valittava käytetyn välisiteen mukaan. Muottielementtien mit-5 toja ei ole myöskään mitenkään rajoitettu, vaan leveys ja korkeus voidaan valita kulloisenkin tarpeen mukaan. Pont-tausten 2, 3 metallivahvistukset 10, 11 voidaan luonnollisesti tehdä mistä tahansa sopivasta metallista, esim. teräksestä. Metallivahvistukset voidaan kiinnittää paikalleen 10 myös muulla tavoin kuin ruuvikiinnityksellä, esim. naulaamalla. Koolauksen, pystytukien ja poikittaistukien lukumäärä ja järjestely voidaan muottielementtejä 1 käytettäessä valita täysin vapaasti tarpeesta riippuen. Kuvioiden esimerkissä muottielementit on tehty kaksipuoleisiksi ele-15 menteiksi eli toisin sanoen elementtien molempia puolia voidaan käyttää muottipintana. Tämä ei kuitenkaan ole ehdoton edellytys, vaan keksinnön perusidea voidaan toteuttaa patenttivaatimusten puitteissa myös yksipuolisena rakenteena, mikäli se katsotaan aiheelliseksi.
Il

Claims (3)

70448
1. Muottielementti (1), joka käsittää reunaosan ja varsinaisena muottipintana toimivan pinnan, joka on muodos- 5 tettu vanerilevystä tai vastaavasta materiaalista ja joka muottielementti (1) on esimerkiksi kasettimuotin aikaansaamista varten sovitettu asetettavaksi ja tuettavaksi vierekkäin ja/tai päällekkäin useiden samanlaisten muottielement-tien (1) kanssa, jolloin muottielementin (1) kaksi vierek-10 käistä reunaa on varustettu koiraspuolisella ponttauksella (2) ja kaksi muuta vierekkäistä reunaa vastaavasti naaraspuolisella ponttauksella (3) ja kunkin reunan ponttaukseen (2, 3) on muodostettu ainakin yksi syvennys (5, 6) kahden toisiaan vasten sovitetun muottielementin (1) välistä kul-15 kevaa välisidettä (4) varten, tunnettu siitä, että ponttausten (2, 3) kulmat ja kaarevuudet on muodostettu niin, että ponttausten (2, 3) välinen kosketus tapahtuu kaikissa asennoissa laajoilla alueilla ilman naaraspuoliseen tai koiraspuoliseen ponttaukseen kohdistuvaa vääntö-20 vaikutusta, jolloin pontti on kantava joka asennossa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muottielementti, tunnettu siitä, että ponttaukset (2, 3) on varustettu metallivahvistuksella (10, 11).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen muottielementti, 25 tunnettu siitä, että ponttausten (2, 3) metallivah- vistukset (10, 11) on varustettu rei'ityksellä pystytukiin (8) tapahtuvaa naulaamista (13) varten.
FI844241A 1984-10-29 1984-10-29 Formelement FI70448C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI844241A FI70448C (fi) 1984-10-29 1984-10-29 Formelement

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI844241 1984-10-29
FI844241A FI70448C (fi) 1984-10-29 1984-10-29 Formelement

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI844241A0 FI844241A0 (fi) 1984-10-29
FI70448B FI70448B (fi) 1986-03-27
FI70448C true FI70448C (fi) 1986-09-19

Family

ID=8519802

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI844241A FI70448C (fi) 1984-10-29 1984-10-29 Formelement

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI70448C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI70448B (fi) 1986-03-27
FI844241A0 (fi) 1984-10-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2129640C1 (ru) Элемент опалубки для изготовления бетонных стен
US4157640A (en) Prefabricated building panel
US3378969A (en) Prefabricated composite masonry panel formed of prelaid individual masonry modules bonded together
US3047931A (en) Forms for concrete construction
ITRM990192A1 (it) Pavimento modulare smontabile per piani sopraelevati a tenuta d'acqua.
CN218970388U (zh) 一种轻薄叠合楼板与成型钢筋桁架组合结构
US8827235B1 (en) Concrete form for building foundation construction with form insert creating recessed sections
US1912290A (en) Slab floor or roof construction
FI70448C (fi) Formelement
KR101588115B1 (ko) 트러스 데크를 활용한 프리패브 중공벽 및 그 제작방법
US20230407651A1 (en) Frame formwork element and frame formwork system, and use of a strip in a frame formwork system
FI84847C (fi) Stomkonstruktion foer samverkansbalk.
KR200273410Y1 (ko) 조립식콘크리트단열블록
US10808411B2 (en) Formwork assembly with interlocking side frame members
GB2118989A (en) Dry-laid floors
KR101895803B1 (ko) 주택 시공방법
FI94451B (fi) Betonilaattarakenteiden yhteydessä käytettäväksi tarkoitettu betonilla täytettävä liittopalkki
CN216865715U (zh) 一种叠合楼板型钢网片组合整体式接缝的连接结构
CN216130355U (zh) 边缘现浇叠合楼板的板缝节点及与框架梁的连接构造
JPS6231555Y2 (fi)
CN215563720U (zh) 一种预制叠合板结构
JPS6233867Y2 (fi)
JPH0432181B2 (fi)
JP3813718B2 (ja) プレキャストコンクリート板、コンクリートスラブおよび構築物
US2285693A (en) Building block

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RUHANEN, PAULI

Owner name: SAARELAINEN, PERTTI