FI70346C - Anordning foer aostadkommande av en elektronridao - Google Patents

Anordning foer aostadkommande av en elektronridao Download PDF

Info

Publication number
FI70346C
FI70346C FI831523A FI831523A FI70346C FI 70346 C FI70346 C FI 70346C FI 831523 A FI831523 A FI 831523A FI 831523 A FI831523 A FI 831523A FI 70346 C FI70346 C FI 70346C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
electron
recess
wire
shell
electrodes
Prior art date
Application number
FI831523A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI831523A0 (fi
FI831523L (fi
FI70346B (fi
Inventor
Pertti Puumalainen
Pertti Sikanen
Original Assignee
Enso Gutzeit Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Enso Gutzeit Oy filed Critical Enso Gutzeit Oy
Priority to FI831523A priority Critical patent/FI70346C/fi
Publication of FI831523A0 publication Critical patent/FI831523A0/fi
Priority to GB08410595A priority patent/GB2139414B/en
Priority to JP59087988A priority patent/JPS6035446A/ja
Priority to DE19843416196 priority patent/DE3416196A1/de
Priority to US06/606,704 priority patent/US4572957A/en
Publication of FI831523L publication Critical patent/FI831523L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70346B publication Critical patent/FI70346B/fi
Publication of FI70346C publication Critical patent/FI70346C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J33/00Discharge tubes with provision for emergence of electrons or ions from the vessel; Lenard tubes
    • H01J33/02Details

Description

70346
LAITE ELEKTRONIVERHON SYNNYTTÄMISEKSI - ANORDNING FÖR ÄSTAD-KOMMANDE AV EN ELEKTRONRIDA
Tämän keksinnön kohteena on laite elektroniverhon synnyttämiseksi, joka laite käsittää pitkänomaisen, elektroneja emittoivan langan, kuoren, joka ympäröi lankaa siten, että lanka sijaitsee kuoren muodostamassa pitkänomaisessa syvennyksessä, elimet elektronien kiihdyttämiseksi seka kammion, johon lanka sitä ympäröivine kuorineen on sijoitettu ja jonka seinämässä on elektroneja läpäisevä ikkuna, jonka läpi elektroni-verho on ohjattavissa.
Materiaalipintoja voidaan käsitellä esimerkiksi määrättyjen kemiallisten reaktioiden aikaansaamiseksi kohdistamalla niihin elektronisäteily. Kysymykseen tulevista reaktioista voidaan mainita huoneen lämpötilassa tapahtuva kalvon ristisidostus tai polymerointi sekä pinnoitteiden tai laminaattien kovetus, ja lisäksi elektronisäteily soveltuu mm. pakkausten sterilointiin.
On tunnettua käyttää laajojen materiaalipintojen säiteilytyk-sessä fokusoitua elektronisuihkua. Tässä menetelmässä pinnan eri osien samanaikainen säteilytys ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan menetelmä edellyttää elektronisuihkun pyyhkäisemistä yli säteilytettävän pinnan, mikä merkitsee sitä, että tarvittava laitteisto on suhteellisen monimutkainen.
On edelleen tunnettua toteuttaa säteilytys tasomaisen elektroniverhon avulla, jolloin laitteisto muodostuu olennaisesti yksinkertaisemmaksi. Elektroniverho synnytetään käyttäen elektroni lähteenä tyhjökammioon sijoitettua viivamaista hehkulankaa, josta irtoavat elektronit kiihdytetään korkeajännitteellä ja ohjataan kammion seinämässä olevan elektroneja läpäisevän ikkunan kautta kammion ulkopuolelle. Menetelmässä on kuitenkin ollut vaikeutena se, että koska hehkulangan ominaisuudet vaihtelevat hieman langan eri kohdissa, on tuloksena ollut intensitee11ijakautuma 1 taa n verhon leveyssuunnassa epätasainen ele k hro n iverho.
2 70346 Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä esitetyt tunnettuihin ratkaisuihin liittyvät epäkohdat ja muodostaa laite, jolla voidaan synnyttää elektroniverho, jonka intensiteetti-jakautuma verhon leveyssuunnassa on tasainen tai jossa ko. jakautuma voidaan säätää halutun mukaiseksi. Tunnusomaista keksinnön mukaiselle laitteelle on se, että elektroneja emittoivaa lankaa ympäröivä kuori on syvennyksen kummallakin reunalla muodostettu kiihdytyselektrodiksi, joka on saatettavissa negatiiviseen potentiaa 1iin kammion seinämään nähden, ja että syvennys muodostaa langasta emittoituneiden elektronien diffuusiotilan, jonka alueella on muotoiltavissa olevia osia, joiden avulla elektronien pääsy kiihdyttävään sähkökenttään ja sen myötä syntyvän elektroniverho n intensiteetti ovat säädettävissä.
Keksinnön mukaisen laitteen toiminta perustuu siihen, että kuoren muodostama syvennys aiheuttaa tietyn viiveen langasta emittoituneiden elektronien pääsylle elektroneja kiihdyttävään sähkökenttään. Tämän viiveen aikana syvennyksessä ehtii tapahtua diffuusiota, joka pyrkii tasaamaan elektronipaIven tiheysero-ja langan pituussuunnassa. Lisäksi syvennystä ympäröivä kuori absorboi itseensä elektroneja, mikä antaa mahdollisuuden säädellä kiihdyttävään sähkökenttään joutuvien elektronien määrää ja siten elektroniverhon intensiteettijakautumaa kuoren ja siihen kuuluvien kiihdytyselektrodien muodon avulla. Niinpä on mahdollista säätää kiihdytyselektrodien keskinäistä etäisyyttä eli sen raon leveyttä, jonka kautta elektronit poistuvat diffuusiotilana toimivasta syvennyksestä, millä vaikutetaan kiihdyttävään kenttään pääsevien elektronien määrään, tai säätää kiihdytyselektrodien muotoa, millä voidaan muuttaa kiihdyttävän kentän kenttäviivojen tiheyttä. Edelleen voidaan kiihdytyselektrodien ja hehkulangan keskinäistä etäisyyttä säätämällä vaikuttaa elektronien viipymäaikaan diffuusio-tilassa.
Keksinnön eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnus omaista se, että kiihdytyselektrodeina toimivat syvennyksen 3 70346 reunat ovat elastista, muotoiltavissa olevaa ainetta. Tämä ratkaisu antaa mahdollisuuden laitteen synnyttämän elektroni-verhon intensiteettijakautuman säätelemiseen kokeilujen perusteella .
Eräälle toiselle keksinnön edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että syvennyksen pohjalla on kaksi rinnakkaista uloketta, joiden väliin lanka on sijoitettu niin, että ulokkeet toimivat lisäelektrodeina, jotka säätävät langasta emittoituneiden elektronien pääsyä syvennyksen muodostamaan dif-fuusiotilaan. Myös nämä lisäelektrodit voivat olla elastista, muotoiItävissä olevaa ainetta.
Keksintöä voidaan edelleen soveltaa siten, että lankaa ympäröivä kuori käsittää liikkuvia osia, joiden avulla on mahdollista muuttaa syvennyksen muotoa ja/tai elektrodien keskinäistä etäisyyttä ja siten säätää elektronien pääsyä kiihdyttävään sähkökenttään. Kuori voi tällöin olla kytketty kammion ulkopuolelle mekanismilla, joka mahdollistaa kuoren osien liikuttelun laitteen ollessa toiminnassa.
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisemmin esimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa
Kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaista laitetta elektroni- verhon synnyttämiseksi sekä elektroneilla säteilytettävää kalvorainaa laitteen sivusuunnasta nähtynä ja osaksi leikattuna.
Kuvio 2 esittää leikkausta II-II kuviosta 1.
Kuvio 3 vastaa kuviota 2 esittäen erästä toista keksinnön sovellutusmuotoa.
Kuvio 4 vastaa kuviota 2 esittäen erästä kolmatta keksinnön sovollutusmuotoa ja 4 70346
Kuvia 5 esittää osaa laitteeseen kuuluvasta, elektroneja emittoivaa lankaa ympäröivästä kuoresta keksinnön erään neljännen sovellutusmuodon mukaisena.
Kuvioissa 1 ja 2 on esitetty keksinnön erään sovellutusmuodon mukainen laite elektroniverhon synnyttämiseksi, joka käsittää syli nterimäisen, teräksisen tyhjökammion 1, pitkänomaisen, kammion akselin suuntaisen hehkulangan 2 sekä hehkulankaa ympäröivän pitkänomaisen teräksisen kuoren 3. Kammion 1 seinämässä on kammion akselin suuntainen, elektroneja läpäisevä ikkuna 4, joka on titaania ja jonka läpi laitteen synnyttämä elektroniver-ho on ohjattavissa. Elektroniverhoa kuvaavat piirustuksessa nuolet 5. Hehkulankaa 2 ympäröivä kuori 3 on muotoiltu siten, että lanka sijaitsee kuoren muodostamassa pitkänomaisessa syvennyksessä 6, joka on avoin kammion seinämässä olevan ikkunan 4 suuntaan. Syvennyksen 6 kummallakin reunalla kuori 3 on muodostettu kiihdytyselektrodiksi 7, jolloin elektrodit kiihdyttävät hehkulangasta 2 emittoituneet ja niiden väliseen sähkökenttään joutuneet elektronit verhona ikkunaa 4 kohti ja edelleen sen läpi niin, että ne osuvat ikkunan ohi johdettavaan, säteilytettävään kalvorainaan B.
Elektroniverhon 5 synnyttäminen esitetyllä laitteella tapahtuu saattamalla kiihdytyselektrodit 7 muutaman sadan kV:n negatiiviseen jännitteeseen kammion 1 seinämään nähden. Hehkulangasta 2 emittoituvat elektronit muodostavat tällöin elektronipilven kuoren 3 muodostamaan syvennykseen 6. Syvennys G toimii elekt-ronipilven tiheyttä langan 2 pituussuunnassa tasaavana diffuu-siotilana, joka on suojassa sähkökentältä. Diffuusion tapahtuminen perustuu elektronien emittoitumisen ja kiihdytyselekt-rodien 7 väliseen sähkökenttään joutumisen väliseen viiveeseen, joka on riippuvainen mm. syvennyksen 6 koosta ja hehkulangan 2 ja kiihdytyselektrodien 7 välisestä etäisyydestä. Lisäksi kiihdyttävään kenttään joutuvien elektronien määrään vai-kuttaLa kiihdytyselektrodien 7 keskinäinen etäisyys. Kiihdytys-elektrodit 7 kiihdyttävät ja fokusoivat kenttään joutuneet elektronit kammion 1 seinämässä olevaa ikkunaa 4 kohti 5 70346 elektroni tiheydeltään tasaisena verhona 5, joka ikkunan läpäis-tyään osuu säteilytettävään kalvorainaan 3.
Kuviossa 3 on esitetty keksinnön sovellutusmuoto, jossa syvennyksen 6 pohjalla on kaksi rinnakkaista uloketta 9, joiden väliin hehkulanka 2 on sijoitettu. Ulokkeet 9 ovat elastista, muotoiltavissa olevaa ainetta, kuten jousiterästä, ja ne toimivat 1isäelektrodeina, jotka säätävät langasta 2 emittoituneiden elektrodien pääsyä syvennyksen muodostamaan diffuusio-tilaan. Säätö voi tapahtua esimerkiksi muuttamalla ulokkeiden 9 keskinäistä etäisyyttä tai hehkulangan 2 sijaintia ulokkeiden välissä.
Kuviossa 4 on edelleen esitetty keksinnön sovellutusmuoto, joka toimintaperiaatteeltaan vastaan edellä esitettyjä mutta jossa niistä poiketen on mahdollista säätää syntyvän elektroni-verhon intensiteettiä laitteen ollessa toiminnassa. Tähän on päästy tekemällä kiihdytyselektrodit 7 elastisesta, muo--toiltavissa olevasta aineesta, kuten jousiteräksestä, ja kytkemällä elektrodit kammion 1 seinämän ulkopuolelle mekanismilla, jolla elektrodeja voidaan liikutella. Mekanismi käsittää kuoreen 3 sijoitetun, ylösalaisin käännetyn U-kirjaimen muotoisen kappaleen 10, joka on päistään liitetty kiihdytys-elektrodei hi n 7, sekä ruuvikierteellä varustetun pystysuoran akselin 11, joka toisesta päästään liittyy kierreliitokse1la kappaleeseen 10 ja toisesta päästään ulottuu kammion 1 seinämän ulkopuolelle. Kappale 10 on siten liikuteltavissa pystysuunnassa akselia 11 kiertämällä.
Kuvion 4 mukaisessa sovellutusmuodossa elektroniverhon intensiteetin säätely perustuu kiihdytyselektrod ien 7 muodon muuttamiseen niihin kytketyn mekanismin avulla. Kuviossa 5 on esitetty vielä eräs keksinnön sovellutusmuoto,jossa kiihdy-tyselektrodi 7 liikkuu oleellisesti muotoaan muuttamatta siihen kytketyn mekanismin 10 mukana. Kiihdytyselektrodin 7 liikuttelu muuttaa tällöin toisaalta sen ja hehkulangan ja toisaalta sen ja kammion ikkunan välistä etäisyyttä, 6 70346 jotka puolestaan vaikuttavat diffuusioaikaan ja sähkökentän voimakkuuteen ja edelleen syntyvän elektroniverhon intensiteetti i n.
Erityisesti kuvioiden 3-5 mukaisten sovellutusmuotojen yhteydessä on huomattava se, että laite ei ole välttämättä koko pituudeltaan yhdenmukainen vaan sen muoto voi vaihdella tai olla säädettävissä laitteen eri kohdissa laitteen muista osista riippumatta. Tällä tavoin saavutetaan se, että elektroniverho voidaan saada paitsi tasaiseksi myös intensiteetiltään halutulla tavalla vaihtelevaksi verhon leveyssuunnassa.
Alan arnma t L imi e he 1 le on selvää, että keksinnön erilaiset sovellu tusmuodo t eivät rajoitu esitettyihin esimerkkeihin vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (5)

7 70346
1. Laite elektroniverhon (5) synnyttämiseksi, joka laite käsittää pitkänomaisen, elektroneja emittoivan langan (2), kuoren (3), joka ympäröi lankaa siten, että lanka sijaitsee kuoren muodostamassa pitkänomaisessa syvennyksessä (6), elimet (7) elektronien kiihdyttämiseksi sekä kammion (1], johon lanka sitä ympäröivine kuorineen on sijoitettu ja jonka seinämässä on elektroneja läpäisevä ikkuna [4), jonka läpi elektro-niverho on ohjattavissa, tunnettu siitä, että lankaa (2) ympäröivä kuori (3) on syvennyksen (6) kummallakin reunalla muodostettu kiihdytyselektrodiksi (7), joka on saatettavissa negatiiviseen pontentiaa1iin kammion (1) seinämään nähden, ja että syvennys muodostaa langasta emittoituneiden elektronien diffuusiotilan, jonka alueella on muotoi1 tavissa olevia osia (7,9), joiden avulla elektronien pääsy kiihdyttävään sähkökenttään ja sen myötä syntyvän elektroniverhon (5) intensiteetti ovat säädettävissä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kiihdytyselektrodeina (7) toimivat syvennyksen (6) reunat ovat elastista, muotoiltavissa olevaa ainetta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnet-t u siitä, että syvennyksen (6) pohjalla on kaksi rinnakkaista uloketta (9), joiden väliin lanka (2) on sijoitettu niin, että ulokkeet toimivat lisäelektrodeina, jotka säätävät langasta emittoituneiden elektronien pääsyä syvennyksen muodostamaan diffuusiot!laan.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että 1isäelektrodeina toimivat ulokkeet (9) ovat elastista, muotoiltavissa olevaa ainetta.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, t u n-n e t t u siitä, että kuori (3) käsittää liikkuvia osia (10) joiden avulla on mahdollista muuttaa syvennyksen (6) muotoa 8 70346 ja/tai elektrodien (7) keskinäistä etäisyyttä ja siten säätää elektronien pääsyä kiihdyttävään sähkökenttään, ja että kuori on kytketty kammion (1) ulkopuolelle mekanismilla (10,11), joka mahdollistaa kuoren osien liikuttelun laitteen ollessa toiminnassa. 70346 9
FI831523A 1983-05-03 1983-05-03 Anordning foer aostadkommande av en elektronridao FI70346C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI831523A FI70346C (fi) 1983-05-03 1983-05-03 Anordning foer aostadkommande av en elektronridao
GB08410595A GB2139414B (en) 1983-05-03 1984-04-25 Means for creating an electron curtain
JP59087988A JPS6035446A (ja) 1983-05-03 1984-05-02 電子流カーテン生成装置
DE19843416196 DE3416196A1 (de) 1983-05-03 1984-05-02 Vorrichtung zum erzeugen eines elektronenvorhangs
US06/606,704 US4572957A (en) 1983-05-03 1984-05-03 Means for creating an electron curtain

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI831523 1983-05-03
FI831523A FI70346C (fi) 1983-05-03 1983-05-03 Anordning foer aostadkommande av en elektronridao

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI831523A0 FI831523A0 (fi) 1983-05-03
FI831523L FI831523L (fi) 1984-11-04
FI70346B FI70346B (fi) 1986-02-28
FI70346C true FI70346C (fi) 1986-09-15

Family

ID=8517141

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI831523A FI70346C (fi) 1983-05-03 1983-05-03 Anordning foer aostadkommande av en elektronridao

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4572957A (fi)
JP (1) JPS6035446A (fi)
DE (1) DE3416196A1 (fi)
FI (1) FI70346C (fi)
GB (1) GB2139414B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI84961C (fi) * 1989-02-02 1992-02-10 Tampella Oy Ab Foerfarande foer alstrande av hoegeffektelektronridaoer med hoeg verkningsgrad.
JPH0363900U (fi) * 1989-10-26 1991-06-21
FI88226C (fi) * 1990-05-24 1993-04-13 Tampella Oy Ab Foerfarande foer styrning av en elektronstraole i en elektronaccelerator samt en elektronaccelerator
DE4432984C2 (de) * 1994-09-16 1996-08-14 Messer Griesheim Schweistechni Vorrichtung zum Bestrahlen von Oberflächen mit Elektronen
CN104717825B (zh) * 2015-03-30 2017-10-24 同方威视技术股份有限公司 电子帘加速器
CN115529710B (zh) * 2022-09-28 2024-02-20 中国原子能科学研究院 一种电子帘加速器

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3144552A (en) * 1960-08-24 1964-08-11 Varian Associates Apparatus for the iradiation of materials with a pulsed strip beam of electrons
BE627753A (fi) * 1962-01-30
GB1251333A (fi) * 1967-10-31 1971-10-27
US3816790A (en) * 1970-06-08 1974-06-11 Matsushita Electric Ind Co Ltd Linear cathode high-energy electron beam apparatus
GB1330028A (en) * 1970-06-08 1973-09-12 Matsushita Electric Ind Co Ltd Electron beam generator
US3702412A (en) * 1971-06-16 1972-11-07 Energy Sciences Inc Apparatus for and method of producing an energetic electron curtain
US3769600A (en) * 1972-03-24 1973-10-30 Energy Sciences Inc Method of and apparatus for producing energetic charged particle extended dimension beam curtains and pulse producing structures therefor

Also Published As

Publication number Publication date
DE3416196A1 (de) 1984-11-22
FI831523A0 (fi) 1983-05-03
FI831523L (fi) 1984-11-04
GB8410595D0 (en) 1984-05-31
JPS6035446A (ja) 1985-02-23
GB2139414A (en) 1984-11-07
JPH0526538B2 (fi) 1993-04-16
DE3416196C2 (fi) 1992-11-12
FI70346B (fi) 1986-02-28
GB2139414B (en) 1987-05-13
US4572957A (en) 1986-02-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
USRE35203E (en) Electron beam array for surface treatment
US7645994B2 (en) Device for outputting high and/or low energy X-rays
US8178858B2 (en) Device and method for altering the characteristics of three-dimensional shaped parts using electrons and use of said method
WO2005086204A2 (en) Modulating ion beam current
FI70346B (fi) Anordning foer aostadkommande av en elektronridao
US20110139997A1 (en) Ion transporter, ion transport method, ion beam irradiator, and medical particle beam irradiator
CN101120428A (zh) 离子注入装置的控制方法、控制系统、控制程序及离子注入装置
US3925670A (en) Electron beam irradiation of materials using rapidly pulsed cold cathodes
FI70347C (fi) Foerfarande och anordning foer aostadkommande av en av intensitetfoerdelning justerbar elektronridao
US2887583A (en) Electron accelerator for irradiation
US4100450A (en) Method of and apparatus for generating longitudinal strips of energetic electron beams
US3621327A (en) Method of controlling the intensity of an electron beam
DePaola et al. Binary encounter electron production at relativistic velocities
JPH07318698A (ja) 電子線照射装置
KR100964094B1 (ko) 펨토초 전자 빔 발생 장치 및 방법
JP3031043B2 (ja) イオン照射装置とその制御方法
JP6972693B2 (ja) イオン生成装置及びイオン生成方法
KR20060066792A (ko) 이온주입기에 있어서 이온빔 균일성 조절장치 및 방법
JP3421100B2 (ja) イオンビーム照射装置
US3176129A (en) Method and system for electron irradiation of materials
US8431913B2 (en) Charged particle beam processing method
JPH0256842A (ja) イオン注入装置
JPS6297241A (ja) X線発生装置
JPH1040852A (ja) イオンビーム平行化装置
JPS63248047A (ja) イオン注入装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: OY TAMPELLA AB