FI70066B - Byggelement - Google Patents

Byggelement Download PDF

Info

Publication number
FI70066B
FI70066B FI813075A FI813075A FI70066B FI 70066 B FI70066 B FI 70066B FI 813075 A FI813075 A FI 813075A FI 813075 A FI813075 A FI 813075A FI 70066 B FI70066 B FI 70066B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
concrete
slab
beams
building element
concrete slab
Prior art date
Application number
FI813075A
Other languages
English (en)
Other versions
FI70066C (fi
FI813075L (fi
Inventor
Elof Wennstroem
Original Assignee
Elof Wennstroem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elof Wennstroem filed Critical Elof Wennstroem
Priority to FI813075A priority Critical patent/FI70066C/fi
Publication of FI813075L publication Critical patent/FI813075L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70066B publication Critical patent/FI70066B/fi
Publication of FI70066C publication Critical patent/FI70066C/fi

Links

Landscapes

  • Rod-Shaped Construction Members (AREA)

Description

70066
Rakennuselementti
Byggelement
Keksintö koskee rakennuselementtiä, joka on pääasiassa tarkoitettu käytettäväksi palkistoelementtinä ja käsittää ohuen betonista valmistetun levyn ja tämän toiselle sivulle järjestetyt, betonilevyn kanssa yhdessä toimivat palkkielementit, joissa on betonilevyyn työntyvät ja kiinni-5 valetut, kuormituksen siirtävät elementit.
On tunnettua valmistaa palkistoelementit ohuesta raudoitetusta betoni-levystä ja tämän poikki ulottuvista puusta valmistetuista palkeista, jolloin puupalkeissa on kiinteät hakamaiset elimet, jotka valetaan be-10 tonilevyyn. Mainitun tyyppisessä elementissä on painonsa suhteen hyvä kantavuus ja se on suhteellisen alhainen kustannuksiltaan.
Määrätyissä tapauksissa, esimerkiksi silloin, kun pelätään, että puu-palkkeihin saattaisi kohdistua liian suuri kosteus tai mikro-organis-15 mit tai puuta jyrsivät eläimet saattaisivat vahingoittaa niitä, tai silloin, kun asetetaan erityiset vaatimukset paloturvallisuudelle, ei mielellään käytetä tämän tyyppisiä palkistoelementtejä huolimatta niihin liittyvistä eduista.
20 Erilaisia palkistoelementtejä on esitetty esim. FI-patenttijulkaisuissa 46550 ja 60752 sekä SE-kuulutusjulkaisussa 386938. Näiden julkaisujen mukaiset elementit poikkeavat kuitenkin olennaisesti jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten tunnusmerkkiosan mukaisesta rakennuselemen-tistä. Edellä mainittujen julkaisujen mukaisilla ratkaisuilla ei myös-25 kään saavuteta samoja etuja kuin esillä olevalla keksinnöllä.
Tarvitaan rakennuselementtejä, joilla on pääasiassa samat kantavuusomi-naisuudet ja alhainen hinta kuin tunnetuilla betoni-/puupalkistoelemen-teillä, ja keksinnön tehtävänä on saada aikaan rakennuselementti, joka 30 täyttää nämä tarpeet. Eräänä toisena tehtävänä on saada aikaan helposti käsiteltävä rakennnuselementti, joka soveltuu suhteellisen suuriin jän-neväleihin, aina n. 8-9 m:in. Uuden rakennuselementin olennaisin tunnusmerkki on se, että palkkielin muodostuu erikseen etukäteen valmistetuista 2 70066 pitkittäisistä palkeista, jotka on valmistettu raudoittamattomasta betonista, ia että kuormituksen siirtävät liitoselimet on muodostettu vähintään yhdestä sik-sak-muotoisesta teräslangasta tai -tangosta tai vastaavasta, joka on leveydeltään osaksi valettu betonipalkkiin ja osaksi 5 vähäisellä etäisyydellä betonipalkista olevaan betonilevyyn.
Keksinnön mukaisesti järjestettyjen rakennuselementtien suoritusesi-merkkiä selitetään seuraavassa lähemmin viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 on läpi!eikkauskuva rakennuselementtiä pitkin ai-10 van sen yhden palkin edestä, kuvio 2 on poikittaisleikkauskuva elementin osasta ja esittää kahta erilaista palkkia ja kuvio 3 on pitkittäis-leikkauskuva palkin päätyosasta, mikä palkki on tarkoitettu muunnettua, suuremmille jänneväleille tarkoitettua rakennuselementtiä varten.
15 Keksinnön mukainen rakennuselementti muodostuu suhteellisen ohuesta betonista valmistetusta levystä 1, joka on raudoitettu ristikkäin menevillä raudoitustangoilla 2 tai vaihtoehtoisesti verkolla, useista levyn 1 päälle järjestetyistä, samoin betonista valmistetuista palkeista 3, joissa ei ole raudoitusta tai joissa on vain sellainen raudoitus, 20 mikä tarvitaan, jotta palkkia voidaan käsitellä yksinään, ja levyn ja palkin yhdistävästä elimestä 4 vähintään yhden sik-sak-muotoisesti taivutetun teräslangan tai pienen terästangon tai vastaavan muodossa.
Liitoselin 4, joka toimii voimansiirtävänä elimenä levyn 1 ja palkkien 25 3 välillä, on puoliksi korkeudestaan valettu betonipalkkiin 3 tämän valmistuksen yhteydessä.
Liitoselimen palkin ulkopuolelle työntyvät osat on taivutetuista ulommista osistaan 5 valettu betonilevyyn 1, jolloin palkkien ja levyn vä-30 liin muodostuu välitila 6, jonka poikki liitoselin kulkee.
Kuvioiden 1 ja 2 mukainen elementti valmistetaan seuraavalla tavalla:
Tarkoitukseen sopiviin pitkittäisiin muotteihin valetaan betonia si-35 ten, että muodostuu joukko palkkeja 3. Valun yhteydessä puristetaan betoniin yksi tai useampi liitoselin 4 sellaiseen syvyyteen, että suunnilleen puolet sen korkeudesta työntyy ylöspäin.
il 3 70066
Sitten kun betonipalkit ovat kovettuneet ja niitä voidaan käsitellä, ne poistetaan muoteistaan ja käännetään ylösalaisin niiden viemiseksi betonilevyyn sovitetun muotin päälle, johon on sijoitettu tarvittava raudoitus. Sitten, kun viimeksi mainittu muotti on täytetty betonilla, 5 lasketaan palkit 3 betonia vasten, niin että liitoselimen 4 nyt alaspäin työntyvät osat puristetaan betoniin aiottuun syvyyteen. Palkkien asento kiinnitetään siten, samalla kun betoni kovettuu. Kovettumisen jälkeen elementti on käyttövalmis ja se voidaan nostaa yhtenä kappaleena muotista ja kuljettaa asennuspaikalle.
10 Määrätyissä tapauksissa on saatava aikaan leikkausrasituksia vastaanottava liitos, joka on vahvempi kuin se, joka saadaan aikaan taivutetusta langasta muodostetun liitoselimen 4 avulla. Tällöin palkit muodostetaan, kuten nähdään kuviosta 3, päistään valmistuksen yhteydessä 15 ylöspäintyöntyvillä ja asennusasennossa alaspäintyöntyvillä ulokkeilla 7.
Ulokkeissa on hieman suurempi korkeus kuin betonilevyn ja palkkien 3 välisen välitilan 6 korkeus ja varustetaan asettamalla täytekappaleet 20 poikittaisilla uurroksilla 8. Kun palkit ovat kovettuneet ja ne kääntämisen jälkeen viedään betonilla täytetyn, levyä varten olevan muotin päälle ja lasketaan alas tätä vasten, betoni puristetaan ulokkeissa 7 oleviin uurroksiin 8 ja se muodostaa kitkaa palkkipäiden ja levyn reunaosien välillä lisäävät kosketuspinnat. Myös tässä tapauksessa taivu-25 tetun liitoselimen 4 vapaat osat 5 puristetaan alas betoniin, joka muodostaa levyn.
Yleensä riittää yksi taivutettu liitoselin 4 palkkia kohden. Mikään ei kuitenkaan estä, kuten on esitetty kuvion 2 oikealla olevan palkin koh-30 dalla, että järjestetään kaksi samanlaista elintä vierekkäin.
Käyttämällä tässä esitettyjä esivalmistettuja rakennuselementtejä voidaan eliminoida lähes kokonaan palkiston muottityö ja tuenta. Elementit voidaan valmistaa yksinkertaisen rakenteen johdosta helposti ra-35 kennuspaikan yhteydessä, jos siellä tarvitaan suurempi määrä elementtejä. Tietenkin elementit voidaan valmistaa myös keskeisesti tehtaalla standardikokoisina ja kuljettaa eri rakennuspaikoille.
4 70066
Keksinnön mukainen rakennuselementti on ensi sijassa tarkoitettu pal-kiston muodostamiseksi, jolloin palkkien päälle, jotka voivat olla yläreunastaan varustettuja kiinteällä valetulla laudalla, voidaan suoraan sijoittaa lattia. Palkkien välinen tila voidaan tällöin täyttää 5 eristysmateriaalilla, jonka annetaan sopivasti täyttää myös palkkien ja levyn välinen tila. Sen ansiosta, että vain taivutettu lanka kulkee mainitun välitilan poikki, tämä muodostaa tehokkaan lämpösiltasu-lun, joka huononee ainoastaan vähäisessä määrin, kun palkit muodostetaan kuviossa 3 esitetyn suoritusmuodon mukaisesti.
10
Keksinnön mukaisia elementtejä voidaan kuitenkin myös käyttää hyväksi pysyvänä muottina valettaessa betonipalkistoja tai -lattioita. Tällaisessa tapauksessa voi, ainakin suurempien jännevälien ollessa kysymyksessä, olla tarpeellista sijoittaa erillisiä tukia elementin alle alas-15 taipumisen estämiseksi, minkä kovettumattoman betonin paino saattaisi aiheuttaa.
Keksinnön mukainen elementti on valmistukseltaan halpa johtuen yksinkertaisesta valmistustavasta. Koska pääasiassa vain levyyn 1 kohdistuu 20 vetorasitus, kun taas etäisyydellä tästä olevaan palkkiin 3 kohdistuu pääasiassa vain puristusrasitus, voidaan säästää raudoitusmateriaalia.
Keksintö ei rajoitu selitettyyn ja piirustuksissa esitettyyn suoritus-esimerkkiin, vaan sitä voidaan muuntaa monilla eri tavoilla seuraavien 25 patenttivaatimusten puitteissa.
11

Claims (3)

5 70066
1. Rakennuselementti, joka on pääasiassa tarkoitettu käytettäväksi pal-kistoelementtinä ia joka käsittää ohuen betonista valmistetun levyn (1) ja tämän toiselle sivulle järjestetyt, betonilevyn kanssa yhdessä toimivat palkkielimet (3), joissa on betonilevyyn työntyvät ja kiin-5 nivaletut kuormituksen siirtävät elementit (A), tunnettu siitä, että palkkielin (3) muodostuu erikseen etukäteen valmistetuista pitkittäisistä palkeista, jotka on valmistettu raudoittamattomasta betonista, ja että kuormituksen siirtävät liitoselimet (A) on muodostettu vähintään yhdestä sik-sak-muotoisesta teräslangasta tai -tangosta 10 tai vastaavasta, joka on leveydeltään osaksi valettu betonipalkkiin (3) ja osaksi vähäisellä etäisyydellä betonipalkista olevaan betonilevyyn (1).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakennuselementti, tunnettu 15 siitä, että etukäteen valmistetut betonipalkit (3) on päätyosistaan varustettu esiintyöntyvillä, betonilevyn (1) ja palkin (3) välisen välitilan peittävillä ulokkeilla (7).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen rakennuselementti, tunnettu 20 siitä, että välitilan peittävät ulokkeet (7) on varustettu betonilevyyn päin olevilla sivuillaan uurroksilla (8), jotka on täytetty myöhemmin valetusta levystä olevalla betonimateriaalilla.
FI813075A 1981-10-05 1981-10-05 Byggelement FI70066C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI813075A FI70066C (fi) 1981-10-05 1981-10-05 Byggelement

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI813075 1981-10-05
FI813075A FI70066C (fi) 1981-10-05 1981-10-05 Byggelement

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI813075L FI813075L (fi) 1983-04-06
FI70066B true FI70066B (fi) 1986-01-31
FI70066C FI70066C (fi) 1986-09-12

Family

ID=8514744

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI813075A FI70066C (fi) 1981-10-05 1981-10-05 Byggelement

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI70066C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI70066C (fi) 1986-09-12
FI813075L (fi) 1983-04-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5398470A (en) Reinforcement body for a floor slab
KR20090050520A (ko) 리브드 하프피씨 바닥판 및 그 제조방법
US3435567A (en) Wall construction
KR20100012404A (ko) 리브드 하프피씨 바닥판
EP1132538A2 (en) Prefabricated self-supporting plate made of polystyrene and concrete
KR101338862B1 (ko) 건축용 프리캐스트 콘크리트 패널 및 그를 이용한 층간 슬래브 시공방법
KR100757960B1 (ko) 2방향 중공형 슬래브 및 이의 시공방법
FI70066B (fi) Byggelement
KR100727683B1 (ko) 강 거더 및 콘크리트 바닥 판을 갖는 조기 합성 거더시스템
PL76159B1 (fi)
KR101078292B1 (ko) 슬래브 거푸집 조립체 및 슬래브 시공 방법
KR200400855Y1 (ko) 중공 구조를 갖는 하프 슬래브
JPH1193316A (ja) 鉄筋コンクリート床版のpc板及びpc板製造型枠
KR102718600B1 (ko) 프리캐스트 내측거푸집, 이를 이용한 프리캐스트 콘크리트 빔
US20030061672A1 (en) Bridge construction method and composite girder for use in same
WO1991000400A1 (en) Prefabricated floor slab
CN216428794U (zh) 一种装配式多腔复合混凝土框架柱
KR200250687Y1 (ko) 십자형 철근
KR200407184Y1 (ko) 피씨플레이트
KR100631031B1 (ko) 피씨플레이트 및 그 피씨플레이트를 이용한 교량의 슬래브시공방법
JP2729711B2 (ja) 合成床板構築用プレキャストコンクリート板及び合成床板構築方法
KR20090044961A (ko) 콘크리트 엘리베이터 피트 하단 구조체
KR200204074Y1 (ko) 철근 받침대
JPS5856261Y2 (ja) トラス鉄筋を用いたコンクリ−ト板
KR200342730Y1 (ko) 익스팬디드 메탈을 이용한 콘크리트 거푸집

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: WENNSTROEM, ELOF