FI69569B - Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitratinnehaollande granuler med hoeg skrymdensitet - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitratinnehaollande granuler med hoeg skrymdensitet Download PDF

Info

Publication number
FI69569B
FI69569B FI822189A FI822189A FI69569B FI 69569 B FI69569 B FI 69569B FI 822189 A FI822189 A FI 822189A FI 822189 A FI822189 A FI 822189A FI 69569 B FI69569 B FI 69569B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ammonium nitrate
bed
weight
temperature
process according
Prior art date
Application number
FI822189A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI822189L (fi
FI822189A0 (fi
FI69569C (fi
Inventor
Stanislaus Martinus Pe Mutsers
Cornelis Hoek
Gerardus Mathias Corn Wagemans
Original Assignee
Unie Van Kunstmestfab Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=19837663&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI69569(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Unie Van Kunstmestfab Bv filed Critical Unie Van Kunstmestfab Bv
Publication of FI822189A0 publication Critical patent/FI822189A0/fi
Publication of FI822189L publication Critical patent/FI822189L/fi
Publication of FI69569B publication Critical patent/FI69569B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI69569C publication Critical patent/FI69569C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05CNITROGENOUS FERTILISERS
    • C05C1/00Ammonium nitrate fertilisers
    • C05C1/02Granulation; Pelletisation; Stabilisation; Colouring

Description

6 9569
Menetelmä lämpöstabiilien anunoniumnitraattia sisältävien, irtopainotiheydeltään suurten rakeiden valmistamiseksi Tämä keksintö koskee menetelmää lämpöstabiilien, ammoniumnit-raattia sisältävien, irtopainotiheydeltään suurten rakeiden valmistamiseksi, jotka perustuvat nestemäiseen seokseen, joka sisältää stabilointiainetta ja ammoniumnitraattia.
Tällainen menetelmä on jo tunnettu esimerkiksi US-patentista n:o 3 379 496 ja GB-patentista n:o 1 136 019. Nämä kuvaavat käytännöllisesti katsoen vedettömien ammoniumnitraattisulatteiden rakeistusta niin kutsutulla pallotusmenetelmällä, jotka sulatteet sisältävät stabilisaattorina hienojakoista savea tai magnesium-nitraattia ja/tai kalsiumnitraattia.
Näiden tunnettujen menetelmien haittana on, että pallotus rajoittaa tuotteen maksimihiukkaskokoa. Esimerkiksi rakeiden valmistus, joiden halkaisija on yli n. 3 mm, vaatii hyvin korkeiden pallotustornien käyttöä tai putoavien pisaroiden erittäin voimakasta jäähdytystä. Ottaen huomioon halkaisijaltaan suurempien rakeiden kasvavan tarpeen (erityisesti käytettäväksi niin kutsutuissa massaseoksissa) ja prosessien tarpeen, jotka osoittavat suurta joustavuutta tuotteen hiukkaskoon (esim. jopa 6 mm) suhteen, pallotusprosessi on tämän vuoksi vähemmän houkutteleva. Näiden prosessien toinen haitta on, että erittäin tiheiden rakeiden saamiseksi on tarpeen käyttää käytännöllisesti katsoen vedettömiä sulatteita.
Menetelmä, jolla kyetään tuottamaan ammoniumnitraattituote, jolla on suurempi hiukkaskoko, tunnetaan US-patentista n:o 4 316 736. Tämän menetelmän mukaisesti ammoniumnitraatti- 2 69569 liuosta, joka sisälsi korkeintaan 20 paino-% (erityisesti 5-10 paino-%) vettä ja 0,5-3 paino-% magnesiumnitraattia, ruiskutetaan kiinteille siemenhiukkasille, joita pidettiin erillään toisistaan ja saatettiin kosketukseen kuuman kaasuvirran kanssa, näiden hiukkasten lämpötilan ollessa välillä 120-135°C. Jotta voitaisiin saada lämpöstabiile-ja rakeita, on välttämätöntä jäähdyttää rakeita niin hitaalla nopeudella, että ne pysyvät olennaisesti homogeenisina lämpötilavälillä 70-50°C.
Tämän tunnetun menetelmän haittana on, että valmiilla tuotteella on melko suuri vesipitoisuus (n. 0,3 paino-%). Rakeet, joilla on näin suuri vesipitoisuus, osoittavat kasvanutta paakkuuntumistaipumusta ja huonompaa hygros-koppista käyttäytymistä varastoitaessa, mikä yleensä tekee välttämättömäksi levittää melko suuri määrä päällystysai-netta niille. Lisäksi tällaista tuotetta voidaan tuskin varastoida tai kuljettaa irtonaisena, vaan sen sijaan on käytettävä suljettuja säkkejä.
Toinen tämän menetelmän haitta on, että rakeita on jäähdytettävä hitaasti välillä 70 -> 50°C niin, että annetulla tuotemäärällä tarvitaan suhteellisen suurta jäähdytys-yksikköä. Edelleen tämä jäähdytysmenetelmä vaatii useiden, yleensä kolmen erillisen jäähdytysvaiheen käyttöä (yksi jäähdyttää 70°C:een, toinen välillä 70 -* 50°C ja kolmas alle 50°C). Lopuksi tällä tunnetulla menetelmällä on se haitta, että sen joustavuus esim. mitä tulee kierrätysmateriaalin määrään ja näin ollen tuotantokapasiteettia rajoittaa siemenhiukkasten kerrokselle määrätty kapea lämpötila-alue.
Keksintö kohdistuu menetelmään, jolla vältetään yllä mainitut haitat täysin tai lähes täysin.
Keksinnön mukaisesti tämä saavutetaan siten, että ammonium- 3 69569 nitraattia sisältävää nesteseosta, joka sisältää korkeintaan 15 paino-% vettä/ 0,3-3,5 paino-% kalsiumnitraattia ja 0,05-5 paino-% hienojakoista materiaalia, joka sisältää piidioksidia ja on liukenematon ammoniumnitraattiin ja kemiallisesti inertti sen suhteen, laskettuna ammoniumnitraatin määrästä, ruiskutetaan ammoniumnitraattia sisältävien siemenhiukkasten leijutettuun kerrokseen, joita siemenhiukkasia pidetään erillään toisistaan ja saatetaan kosketukseen kaasuvirran kanssa ja joiden lämpötila on välillä 95-145°C, minkä jälkeen muodostuneet rakeet poistetaan kerroksesta.
Keksinnön mukaisella menetelmällä saadaan raemainen tuote, jolla toisaalta on suuri lämpöstabiilisuus ja suuri irtopaino-tiheys (> 950 g/1) ja toisaalta erittäin pieni vesipitoisuus (< 0,1 paino%, aivan erityisesti 0,05 paino-%) ja lisäksi erinomainen iskunkestoisuus ja murskauslujuus, joka tuskin paakkuuntuu ja tuskin osoittaa hygroskooppisuutta.
Lisäksi osoittautuu tarpeettomaksi tässä menetelmässä käyttää hidasta jäähdytystä, kuten kuvataan US-patentissa n:o 4 316 736 - välillä 70-50°C. Tämän vuoksi voidaan käyttää hyväksi nopeaa jäähdytysmenetelmää, esimerkiksi leijukerrosjäähdytystä, joka antaa taloudellisuutta jäähdytyslaitteistoon. Näin sitäkin suuremmalla syyllä, että rakeiden nopea jäähdytys johtaa tuotteeseen, jolla on kasvanut irtopainotiheys.
Keksinnön mukainen mentelmä voi alkaa käytännöllisesti katsoen vedettömästä ammoniumnitraattisulatteesta samoin kuin ammoniumnitraattia sisältävästä liuoksesta.
Jos ruiskutetaan nestemäistä seosta, jolla on suuri vesipitoisuus, esim. yli 5 paino-% ja erityisesti 5-10 paino-%, käytetään yli 115°C:n ja edullisesti 120-140°C:n kerroslämpötilaa. Tämän keksinnön toteutustavan eräs etu on, että voidaan käyttää hyväksi vähemmän väkevää syöttöä, mikä merkitsee säästöä haihdutus-kustannuksissa. Jos käytetään hyväksi nestemäistä seosta, jolla on pieni vesipitoisuus, esim. alle 3 paino-% ja erityisesti alle 1 paino-%, voidaan käyttää korkeaa kerroslämpötilaa samoin kuin __ - ι: 4 69569 matalaakin. Tällaisessa tapauksessa käytetään edullisesti hyväksi 95-115°C:n kerroslämpötilaa, aivan erityisesti 100-110°C, koska silloin on tarpeetonta esilämmittää leijutus-kaasua.
Edullisesti nestemäiseen seokseen sisältyvä kalsiumnitraatin määrä on 0,5-1,0 paino-% laskettuna ammoniumnitraatin määrästä. Kalsiumnitraatti voidaan lisätä sellaisenaan ammoniumnitraattia sisältävään liuokseen tai sulatteeseen. On myös mahdollista lisätä kalsiumoksidia tai kalsiumsuolaa, joka reagoi seoksessa kalsiumnitraattia muodostettaessa, typpihappoon, jota käytetään ammoniumnitraatin valmistukseen, tai siitä saatuun ammoniumnit-raattiin ammonioinnin ja mahdollisesti haihdutuksen jälkeen.
Toteutettaessa keksinnön mukaista menetelmää käytetään edullisesti piidioksidia sisältävää savea, jonka hiukkaskoko on alle 10 ^um, erityisesti alle 5 ^um. Tällaisia tuotteita on kuvattu esim. US-patentissa n:o 3 379 496. Tämä materiaali voidaan lisätä ammoniumnitraattia sisältävään sulatteeseen samoin kuin liuokseen ennenkuin tämä saatetaan haihdutukseen. Edullista on käyttää hyväksi 1,5-2,5 paino-% piidioksidia sisältävää materiaalia laskettuna ammoniumnitraatista.
Ruiskutettavan seoksen lämpötilaa voidaan vaihdella. On edullista käyttää lämpötilaa, joka on vähintään 5°C seoksen kiteytymisiämpötilan yläpuolella. Yleensä maksimilämpötilan tulee olla alpmpi kuin se, jossa seos kiehuu normaali-paineessa. Turvallisuussyistä vältetään yli n.
5 69569 180°C:n lämpötiloja. Esimerkiksi jos käytetään hyväksi 95 %:sta liuosta, käytetään lämpötilaa välillä 125-170°C, ja 99,5 %:sella liuoksella lämpötilaa välillä 165-180°C.
Liuos ruiskutetaan tunnetulla tavalla kerrokselle, esim. yksivaiheisen suihkun avulla tai edullisesti voimakkaalla kuuman kaasun virralla kerrokseen, esim. kaksivaiheisen suihkun avulla. Ruiskutuskaasulle (ilmalle) annetaan lämpötila, joka on suunnilleen sama tai hieman korkeampi kuin seoksen lämpötila, jolle se ruiskutetaan. Ruiskutuskaasun määrä voi vaihdella. On edullista käyttää sellaista määrää kaasua, että ruiskutusyksikössä kaasun ja nesteseoksen välinen massasuhde on n. 1:1 - 1:4.
Siementen kerros, joita pidetään erillään toisistaan kosketuksessa kaasuvirtaan, voi olla leijutettu kerros tai suihkutettu kerros samoin kuin siementen kerros, joka on saatu käyttämällä niin kutsuttua pallotustekniikkaa. Menetelmällä on erityistä käyttöä leijukerrosrakeistuksessa.
Leijutuskaasua käytetään erityisesti ilmavirran muodossa, joka kulkee siementen kerroksen läpi pohjalta huipulle, ja nestemäinen ammoniumnitraattia sisältävä seos ruiskutetaan edullisesti pohjalta ylöspäin tähän kerrokseen.
Leijutuskaasun määrä voi vaihdella, mutta sen tulee olla ainakin niin suuri ja sillä tulee olla sellainen nopeus, että kaikki kerroksessa olevat siemenhiukkaset pysyvät leijutettuina. Edullisesti leijutuskaasun pinnanmyötäinen nopeus on kaksi kertaa minimi leijutusnopeus. (Sanonnan "minimi leijutusnopeus" on ymmärrettävä tarkoittavan mini-minopeutta, joka riittää kannattamaan kerroksessa olevien siemenhiukkasten painon. Ammoniumnitraatilla, jonka keski-hiukkaskoko on 3 mm, se on n. 1,2 m/s). Luonnollisesti leijutuskaasun nopeuden on oltava pienempi kuin se, joka saisi yksittäiset siemenhiukkaset lentämään ulos kerroksesta.
-------- -- τ ____ 6 6 9569
Leijutuskaasun lämpötila voi vaihdella esimerkiksi välillä 20-170°C. Yleensä käytetään sellaista lämpötilaa, että yhdessä siementen lämpötilan ja niiden määrän kanssa haluttu kerroslämpötila vakiinnutetaan.
Siemenet voivat periaatteessa koostua mistä tahansa anuno-niumnitraattihiukkasista, jotka sisältävät kalsiumnitraat-tia ja stabilointiainetta. On edullista käyttää hyväksi rakeita, jotka on saatu käsittelemällä kerroksesta saatua tuotetta. Tällainen tuote seulotaan tunnetulla tavalla valinnaisesti jäähdytyksen jälkeen ja ylikokoiset rakeet murskataan, minkä jälkeen ne on edullista palauttaa kerrokseen siemenhiukkasina yhdessä alikokoisten rakeiden kanssa.
Riippuen tarvittavasta siementen määrästä osa rakeista voidaan kierrättää haluttaessa takaisin ja lisätä loput esimerkiksi nestemäiseen ammoniumnitraattisyöttöön joko suoraan tai sulatuksen jälkeen. Jos rakeita on liian pieni määrä kierrätykseen, on mahdollista palauttaa tarvittaessa osa tuoterakeista murskauksen jälkeen.
Kierrätysmateriaalin määrä voi vaihdella. On havaittu, että tässä prosessissa riittää aina, että työskennellään määrällä, joka on yhtä suuri kuin syötettävän nesteseok-sen määrä. On edullista käyttää sellaista kierrätysmateriaalin määrää, että kierrätysmateriaalin ja nesteseoksen välinen painosuhde on n. 1:1 - 1:2.
Kerrokseen syötettävien siementen koko voi niinikään vaihdella. Edullisesti siementen keskihalkaisija on välillä 0,75-2,0 mm.
Kerroksen korkeus voi vaihdella. Leijukerroksen kyseessä ollen valitaan useimmiten 0,1-1 m:n korkeus.
Kerroksessa olevien siementen lämpötilaa (95-145°C) säädetään läpi johdettavan kaasun ja syötettävien siementen (=kierrätysmateriaali) lämpötilan avulla.
7 69569 jos halutaan alueen 95-145°C yläpäässä oleva kerroksen lämpötila, esim. 120-140°C, on edullista esilämmittää läpi-johdettava kaasu ja/tai olla jäähdyttämättä kerroksesta poistettavia rakeita ennen seulontaa ja näin ollen myös kierrätysmateriaalia» Kaasun esilämmitys voidaan suorittaa lämmönvaihdolla tuoterakeiden kanssa seulonnan jälkeen. Korkean kerroslämpötilan etu, erityisesti käytettäessä erittäin väkevää ammoniumnitraattia on, että se sallii paremman lämpötasapainon ylläpitämisen prosessissa, koska mitään kierrätysmateriaalin jäähdytystä ei vaadita.
Jos halutaan suhteellisen matala kerroslämpötila, esimerkiksi 100-110°C on mahdollista riippuen ammoniumnitraatti-syötön vesipitoisuudesta käyttää suhteellisen kylmää kaasua ja/tai jäähdyttää joko kerroksesta poistettuja rakeita ennen seulontaa tai kierrätettävää materiaalia.
Kerroksessa saatuja rakeita on edullista poistaa jatkuvasti kerroksesta esimerkiksi pohjan tai ylivuodon kautta.
Tämän jälkeen raemainen tuote voidaan seuloa heti jakeen saamiseksi, jolla on halutut raekoot ja suuremman ja pienemmän jakeen saamiseksi, minkä jälkeen tuotejae jäähdytetään ympäristön lämpötilaan. On myös mahdollista ensin jäähdyttää kerroksesta poistetut rakeet, esimerkiksi ruiskutuksen ja ympäristön lämpötilojen välille, seuraavaksi seuloa ja edelleen tarvittaessa jäähdyttää saatua jaetta.
Rakeiden jäähdytys voidaan suorittaa useiden vanhastaan tunnettujen jäähdytysmeneteImien avulla. Edullisesti jäähdytys (rakeiden ennen seulontaa samoin kuin tuoterakeiden seulonnan jälkeen) suoritetaan yhdessä tai useammassa leijukerrosjäähdyttäjässä. Kuten aikaisemmin mainittiin tämä tarjoaa sen edun, että suhteellisen rajoitettu jäähdytyslaite on riittävä. Sitäpaitsi on havaittu, että rakeiden nopea jäähdytys keksinnön mukaisessa prosessissa joh- 8 69569 taa irtopainotiheydeltään kasvaneeseen tuotteeseen, kun taas - vastakohtana US-patentin n:o 4 316 736 mukaiselle prosessille - mitään lämpöstabiilisuuden huononemista ei tapahdu.
Edullisesti ympäristön lämpötilassa tai hiukan korkeammassa lämpötilassa olevaa vakioitua ilmaa käytetään leijutus-kaasuna leijukerrosjäähdyttäjässä. Jäähdyttäjästä poistuvaa lämmennyttä ilmaa voidaan edullisesti käyttää siemen-kerroksen leijutuskaasuna.
Siemenhiukkasten kerroksesta tuleva ilma sisältää vesihöyryn ohella pienen määrän ammoniumnitraattia sisältävää pölyä. Viimeksi mainittu voidaan poistaa tunnetulla tavalla, esimerkiksi pesemällä vedellä tai laimealla ammoniumnitraattia sisältävällä liuoksella, jota kierrätetään.
Seulonnan ja jäähdytyksen jälkeen saatuja tuoterakeita voidaan haluttaessa käsitellä edelleen päällystysaineella tunnetulla tavalla. Saadun tuotteen kosteuspitoisuus on niin pieni, että kuivausvaihe voidaan jättää pois. Rakeet voidaan saattaa edelleen - haluttaessa ennen jäähdytystä -säännölliseen vierintäliikkeeseen kiertorummussa irtopaino-tiheyden lisäkasvun aikaansaamiseksi.
Vaikka kyseessä olevalla menetelmällä on erityistä merkitystä ammoniumnitraattirakeiden valmistuksessa, sitä voidaan käyttää myös rakeiden valmistukseen, jotka sisältävät muita komponentteja ammoniumnitraatin lisäksi, esimerkiksi täyteaineita, kuten merkelikiveä tai dolomiittia, hiven-alkuaineita, maatalouskemikaaleja (rikkaruohomyrkkyjä jne.) ja lannoitesuoloja.
Keksintöä selvitetään tarkemmin seuraavissa esimerkeissä.
9 69569
Esimerkki 1
Pyöreään leijukerrosgranulaattoriin (halkaisija 45 cm), jossa oli rei'itetty pohja ja joka sisälsi NH^NO^-siemen-hiukkasia (keskihalkaisija 2,95 mm; kerroksen korkeus 40 cm) , syötettiin jatkuvasti NH^NO-j-sulatetta kaksivaihe-suihkussa voimakkaan ilmavirran avulla ja ruiskutettiin vaakasuoraan kerrokseen. Sulatteeseen oli lisätty 0,5 pai-no-% hienojakoista kalsiumkarbonaattia ja 2 paino-% piidioksidia sisältävää savea. Käytetty savi oli tuote, jota voidaan saada nimellä Sorbclite Tennessee Mining and Chemical Corp.-yhtiöltä ja se sisältää pääasiassa SiC^ (73 %) ja AI2O2 (14 %) ja lisäksi pieniä määriä I^O,
CuO, TiC>2» Fe20o ja MgO. Kerros (135°C) leijutettiin ylöspäin suunnatun ilmavirran avulla, jota syötettiin pohja-levyn kautta. Ylävirtauksen kautta rakeita poistettiin jatkuvasti seulalle ja erotettiin siinä hienoksi jakeeksi (< 2 mm), tuotejakeeksi (2-4 mm) ja karkeaksi jakeeksi ( > 4 mm) . Karkea jae murskattiin murskaus teloilla ja palautettiin jatkuvasti kerrokseen yhdessä hienon jakeen kanssa.
Tuotejae jäähdytettiin nopeasti leijukerrosjäähdyttimes-sä n. 35°C:en. Osaa tästä tuotteesta lämmitettiin ja jäähdytettiin viisi kertaa välillä 15-50°C. Prosessio]o-suhteet ja saadun tuotteen ja viiden lämpöjakson jälkeen saadun tuotteen ominaisuudet luetellaan alla olevassa taulukossa.
Esimerkit 2-6
Samalla tavoin kuin esimerkissä 1 nestemäistä NH^NO-^a sisältävä seos rakeistettiin siemenhiukkasten leijutetussa kerroksessa. Tulokset luetellaan myös taulukossa.
___ - r: _____ 10 6 9569
O CO
o o ro or~ o o ro o oo co ui co ottMoui * o m o <j no m (N^ioffiin^ooH»·». >j »^ooui > > · m ^
(£> H'TrH'l'HOOrHHMOiN COOCTir^rHrrOiNO ^fOCO
o in <Ti old oo o o ui n o
00 <N in ro O CO VO ui -I—IVO O (N U5 O CO
|T*<|—1>·*· n UI o O > ·· · o >
LT) HUIiH^fHOOrHHCilOtN CO O Oi 1^ r10*0(00 >ΐ o N
o oo θ' o σ> oo LO o ui ro o oo ui h oo 10 co in in ^ o o o ui n o m N »MnUlUKNrl '' Γ0 «.UlinOO » > » O" o* ΓΐΟΗσιΗΓΉΗΠΟίΝ COOOKTirlnOCOO rooo
O (—I
CN O θ' [''•LO O O Γ0 O
m'U'O σι in oo ^ in ·- o in o m in o oo o iM/iinooH ' ' n »looom * » * m «.
CO HOrl(JIH(OHH(NO(N coOCTilOr—IIDOCOO ΌΟιη m oo <n oco oo ui ointN m orrco r-ι cNcomm -o ui o (n.ho σι (N *tM/iioooH co-inooin--- m - (N HOrlOiHCOHHINOCI OOffiOIHlOOCOO ^ O Ul o o (N oco oo (N oin^r in m ·** vo r-ι in co id ui -o ui o ro σι o in n 'r'UuoouiiH «.» ro »mooin » » * in-
H HOrlOlrlCOHHNON COOOini—ICNOCNO CNOO
U
0
df> O
I in
0 I
G in
•H rH
<0 ft ao -—- tji rH .—ή
-- U «— OP \ (H (AO
ω υ o — υ I m ·η I
2° r:'"c·'-' ο ε <h o
G ~" -G \- Xl W — Co :(0 G
— m "n « W — :<0 ή —· > -h U -H (Ö tT'cH AifCtnE— df1 — +J —- ix5 (0 OOrH^-H^-'rHX'—clP I di -H (Oft m G (0 ft ^P-H'-'+J Ή w I Ol'-'O) -H —- 3 CD -H *- rj -P aD:(0+J ra 0 (#> G OH ^ p G OP ·~· (0 ft :0 :(0 ft P :θ :0 G G I -H G \ :0 — «0 in > X (0 >,<*> -P rH -H ftp ε 1(0 ft Vl 0 -H 0 CÖ -H tn >1 (#> <0 P rH use'll) -Hffle»i:iörtPflftn)G ft (0 —' ft^ Λ in -P :(0 Ά in
(1) -P 0 to :(0 H E :io :(0 0 ft -H ^ ft ^ Λί P -n — Λί P
-P :0 > rH £ <H g c <tj - m <*> m O O o > •C ft GG ft Geo inwG0)-H>i Gtn-HU) G εβ£0(0<0ΰ6β:<0— -P G W O G G -P G -H G -P <0 m rtOO«EEnjidn)^ lOGG-GinmGft g ·η g ft λ; 0 η^+ιηηΕΕ£«Λ m m d h ^ η ·π ^ 4-· χ ·η ρ
rH :0 :0 :0 ·Η Η η Η η in) Ρ rH -h o) η-> in O G O in G0G
•H o C >1 >1 >1 Ifl U) -H -H -H EOT 0 rl Ο Λ Ρ H Ifl G LO .—I CO CL> λ;ή ommmGGmmm :(0 fioocsdUBifl^fl m Λ ό
Λίϋ) mi I I -P -P G G G C ε d)H+J'H+Jii)Gii)E(D m G<0G
pm^|cocoro3 3+)+J-P·· 0) ft-H K! m gft (0 G
O O OOOO^^GGG COG -P -H ft ft-H G M G'r ο 0) Ai G > εω P 2 S S5 w m ·η·η·ηθ O -P ft ι o P G m in ,G -P ω >i o
-HO P >=? ^T^H -H -H -H -H u > 0 ftO-P O Ai Ρ -π OO 0 H-nH
m P OKffiKGGOOOfOrt Gin (Np -H m G Ή ir>H G G Η -H
W ft WIZ2ZKGPPPOM EhHMH>HSOQW Eh S X5 Eh

Claims (15)

69569 1 1
1. Menetelmä lämpöstabiilien, ammoniumnitraattia sisältävien, irto-painotiheydeltään suurten rakeiden valmistamiseksi, jotka perustuvat nestemäiseen seokseen, joka sisältää stabilointiainetta ja ammoniumnitraattia, tunnettu siitä, että nestemäistä, ammoniumnitraattia sisältävää seosta, jossa on korkeintaan 15 paino- % vettä, 0,3-3,5 paino-% kalsiumnitraattia ja 0,5-5 paino-% hienojakoista materiaalia, joka sisältää piidioksidia ja on liukenematon ammoniumnitraattiin ja kemiallisesti inertti sen suhteen, laskettuna arrrnoniumnitraatin määrästä, ruiskutetaan ammoniumnitraattia sisältävien siemen- hiukkasten leijutettuun kerrokseen, joita siemenhiukkasia pidetään erillään toisistaan ja saatetaan kosketukseen kaasuvirran kanssa ja joiden lämpötila on välillä 95-145°C, minkä jälkeen muodostuneet rakeet poistetaan kerroksesta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ruiskutetaan ammoniumnitraattia sisältävää sulatetta, joka sisältää korkeintaan 3 paino-% vettä.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kerroslämpötila pidetään välillä 95-115°C.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että ruiskutetaan ammoniumnitraattia sisältävää sulatetta, joka sisältää korkeintaan 1 paino-% vettä ja että kerros-lämpötila pidetään välillä 100-110°C.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ruiskutetaan ammoniumnitraattia sisältävää liuosta, jossa on yli 5 paino-% vettä, ja että kerroslämpötila pidetään yli 115°C:n.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään liuosta, joka sisältää 5-10 paino-% vettä ja kerroslämpötila 120-140°C.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu ____ - r 69569 siitä/ että käytetään piidioksidia sisältävää savea, jonka hiuk-kaskoko on alle 10 pm.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että käytetään ammoniumnitraattia sisältävää nestemäistä seosta, jossa on 0,5-1,0 paino-% kalsiumnitraattia ja 1,5- 2,5 paino-% piidioksidia sisältävää materiaalia laskettuna ammonium-nitraatin määrästä.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että ruiskutetaan ammoniumnitraattia sisältävää nestemäistä seosta, jonka lämpötila on vähintään 5°C korkeampi kuin kiteytymislämpötila.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että kerrosta leijutetaan ilmalla, joka virtaa kerroksen läpi pohjalta huipulle pinnanmyötäisellä nopeudella, joka on noin kaksi kertaa minimi leijutusnopeus.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että ammoniumnitraattia sisältävää nestemäistä seosta ruiskutetaan siemenhiukkasten kerrokseen ilmavirran avulla, jolla on lämpötila, joka on suunnilleen sama kuin seoksella ja että käytetään ilman ja nesteseoksen välistä massasuhdetta välillä 1:1 -1:4.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että kerroksesta poistetut rakeet jäähdytetään nopeasti, mahdollisesti seulonnan jälkeen.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jäähdytys suoritetaan yhdessä tai useammassa leijukerros-jäähdyttäjässä.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leijukerrosjäähdyttäjästä poistuvaa kaasua käytetään ainakin osittain kaasuvirtana siemenhiukkasten kerroksessa. 69569
15. Jonkin patenttivaatimuksen 1-14 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että ruiskutettava, ammoniumnitraattia sisältävä nestemäinen seos sisältää myös yhtä tai useampaa täyteainetta, hiven-alkuainetta, maatalouskemikaalia ja/tai lannoitesuolaa. 69569
FI822189A 1981-06-19 1982-06-17 Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitratinnehaollande granuler med hoeg skrymdensitet FI69569C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8102958A NL8102958A (nl) 1981-06-19 1981-06-19 Werkwijze voor het bereiden van thermisch stabiele ammoniumnitraatbevattende granules met hoog stortgewicht, alsmede granules verkregen met deze werkwijze.
NL8102958 1981-06-19

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822189A0 FI822189A0 (fi) 1982-06-17
FI822189L FI822189L (fi) 1982-12-20
FI69569B true FI69569B (fi) 1985-11-29
FI69569C FI69569C (fi) 1986-03-10

Family

ID=19837663

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822189A FI69569C (fi) 1981-06-19 1982-06-17 Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitratinnehaollande granuler med hoeg skrymdensitet

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4409016A (fi)
EP (1) EP0070581B1 (fi)
AT (1) ATE15793T1 (fi)
DE (1) DE3266528D1 (fi)
ES (1) ES513240A0 (fi)
FI (1) FI69569C (fi)
IE (1) IE53151B1 (fi)
NL (1) NL8102958A (fi)
NO (1) NO160354C (fi)
ZA (1) ZA824300B (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO151037C (no) * 1982-09-14 1985-01-30 Norsk Hydro As Stabilisert ammoniumnitrat eller ammonium-nitrat-rike produkter samt fremgangsmaate for frmstilling av slike produkter
FR2757842B1 (fr) * 1996-12-31 1999-11-19 Kaltenbach Thuring Sa Procede et installation pour la fabrication de nitrate d'ammoniaque poreux
US6641622B2 (en) * 2001-01-23 2003-11-04 Trw Inc. Process for preparing phase-stabilized ammonium nitrate
WO2003066795A1 (en) * 2002-02-08 2003-08-14 Sk Corporation Cleaning agent and method for cleaning heater tubes
US7198653B2 (en) 2003-07-31 2007-04-03 Delavau Llc Calcium carbonate granulation
US20070149432A1 (en) * 2004-08-03 2007-06-28 Jeon-Keun Oh Cleaning agent and method for cleaning heater tubes
US9138414B1 (en) 2006-09-15 2015-09-22 Delavau Llc Calcium supplement having enhanced absorption
US20100012237A1 (en) * 2008-07-15 2010-01-21 Honeywell International Inc. Weakly oxidizing ammonium nitrate composite materials and methods for preparing such compositions
ES2935896T3 (es) 2013-11-12 2023-03-13 Alcoa Usa Corp Composiciones fertilizantes

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE332000A (fi) * 1926-02-07
DE1012313B (de) * 1955-03-29 1957-07-18 Bergwerksgesellschaft Hibernia Verfahren zur Erzielung einer nahezu vollstaendigen Granulatbildung bei der Herstellung von granulierten ammonnitrathaltigen Duengesalzen
NL242422A (fi) * 1958-08-18 1900-01-01
FR1309248A (fr) * 1960-09-12 1962-11-16 Monsanto Chemicals Compositions à base de nitrate d'ammonium utilisables dans le domaine des explosifs et leurs méthodes de préparation
FR1275463A (fr) * 1960-09-28 1961-11-10 Potasse & Engrais Chimiques Perfectionnements à la granulation et au séchage de produits fluides
US3379496A (en) * 1965-10-08 1968-04-23 Chemical & Ind Corp High density ammonium nitrate granules
FR1469609A (fr) * 1966-01-06 1967-02-17 Azote Office Nat Ind Perfectionnement à la granulation du nitrate d'ammonium à usage d'engrais et granules améliorés obtenus par le procédé
GB1136019A (en) * 1966-05-11 1968-12-11 Armour & Co Ammonium nitrate stabilization
NL6709519A (fi) * 1967-07-07 1969-01-09
DE1916059A1 (de) * 1968-04-11 1969-10-23 Fosfatbolaget Ab Verfahren zur Herstellung granulierter Produkte,die Ammoniumnitrat enthalten
GB1269636A (en) * 1968-06-21 1972-04-06 Canadian Ind Manufacture of solid materials in a moving bed reactor
US3649173A (en) * 1970-01-22 1972-03-14 Chemical Construction Corp Stabilized ammonium nitrate
NL173387C (nl) * 1979-03-15 1984-01-16 Azote Sa Cie Neerlandaise Werkwijze voor het maken van stabiele, ammoniumnitraat bevattende meststofkorrels.

Also Published As

Publication number Publication date
ATE15793T1 (de) 1985-10-15
ES8304901A1 (es) 1983-03-16
US4409016A (en) 1983-10-11
DE3266528D1 (en) 1985-10-31
NO160354B (no) 1989-01-02
FI822189L (fi) 1982-12-20
IE821437L (en) 1982-12-19
NO160354C (no) 1992-08-27
EP0070581A1 (en) 1983-01-26
ES513240A0 (es) 1983-03-16
EP0070581B1 (en) 1985-09-25
FI822189A0 (fi) 1982-06-17
IE53151B1 (en) 1988-07-20
NL8102958A (nl) 1983-01-17
NO822027L (no) 1982-12-20
FI69569C (fi) 1986-03-10
ZA824300B (en) 1983-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4842790A (en) Method and apparatus for producing high-strength grannular particulates from low-strength prills
US3533776A (en) Prilling process for the manufacture of granules of materials adapted for fertilizers or other uses
FI69569B (fi) Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitratinnehaollande granuler med hoeg skrymdensitet
EP0141437A1 (en) Process for the preparation of granules
US7029504B2 (en) Method for producing calcium nitrate granules
EP2049239B1 (en) Ammonium nitrate granules
US4846871A (en) Lignosulfonate treated fertilizer particles
US3317276A (en) Stabilized ammonium nitrate compositions and their production
PL206943B1 (pl) Nawóz siarkowy oraz sposób wytwarzania nawozu siarkowego granulowanego
FI67035B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ureamikrosfaerer
FI69570C (fi) Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitrat innehaollande granuler
US20090189117A1 (en) Nitrates
US20070059446A1 (en) Process for the preparation of urea granules
WO1995021689A1 (en) Granular urea
EP0566947B1 (en) Calcium and magnesium based nitrogen fertilizer, process and equipment for its production
EP0070056B1 (en) Process for preparing thermally stable ammonium nitrate-containing granules of high bulk density
EA008385B1 (ru) Способ получения нитратсодержащих продуктов из переохлажденных расплавов
AU679330B2 (en) Granular urea
EP0068574B1 (en) Process for preparing ammoniumnitrate-containing granules of high bulk density
RU2170720C1 (ru) Способ получения азотно-калийного удобрения
US9932278B2 (en) Granulator feed apparatus
RU2111940C1 (ru) Способ получения гранулированных удобрений
McKETTA Fermentation (see Biochemical Engineering)
CS241113B2 (cs) Způsob výroby granulf močoviny
PL133071B1 (en) Method of granulating materials in particular fertilizers

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: UNIE VAN KUNSTMESTFABRIEKEN B.V.