FI69481B - Oorganiska pigment med foerbaettrad optisk prestationsfoermaoga - Google Patents

Oorganiska pigment med foerbaettrad optisk prestationsfoermaoga Download PDF

Info

Publication number
FI69481B
FI69481B FI811190A FI811190A FI69481B FI 69481 B FI69481 B FI 69481B FI 811190 A FI811190 A FI 811190A FI 811190 A FI811190 A FI 811190A FI 69481 B FI69481 B FI 69481B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pigment
inorganic
propanol
inorganic pigments
pigments
Prior art date
Application number
FI811190A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI811190L (fi
FI69481C (fi
Inventor
Klaus Koehler
Peter Woditsch
Harald Mattauch
Karl-Erwin Schnalke
Hilmar Rieck
Original Assignee
Bayer Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bayer Ag filed Critical Bayer Ag
Publication of FI811190L publication Critical patent/FI811190L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI69481B publication Critical patent/FI69481B/fi
Publication of FI69481C publication Critical patent/FI69481C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09CTREATMENT OF INORGANIC MATERIALS, OTHER THAN FIBROUS FILLERS, TO ENHANCE THEIR PIGMENTING OR FILLING PROPERTIES ; PREPARATION OF CARBON BLACK  ; PREPARATION OF INORGANIC MATERIALS WHICH ARE NO SINGLE CHEMICAL COMPOUNDS AND WHICH ARE MAINLY USED AS PIGMENTS OR FILLERS
    • C09C3/00Treatment in general of inorganic materials, other than fibrous fillers, to enhance their pigmenting or filling properties
    • C09C3/08Treatment with low-molecular-weight non-polymer organic compounds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09CTREATMENT OF INORGANIC MATERIALS, OTHER THAN FIBROUS FILLERS, TO ENHANCE THEIR PIGMENTING OR FILLING PROPERTIES ; PREPARATION OF CARBON BLACK  ; PREPARATION OF INORGANIC MATERIALS WHICH ARE NO SINGLE CHEMICAL COMPOUNDS AND WHICH ARE MAINLY USED AS PIGMENTS OR FILLERS
    • C09C1/00Treatment of specific inorganic materials other than fibrous fillers; Preparation of carbon black
    • C09C1/36Compounds of titanium
    • C09C1/3607Titanium dioxide
    • C09C1/3669Treatment with low-molecular organic compounds

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Pigments, Carbon Blacks, Or Wood Stains (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)

Description

1 69481
Parantuneen optisen suorituskyvyn omaavia epäorgaanisia pigmenttejä Käsiteltävänä olevan keksinnön kohteena ovat epä-5 orgaaniset pigmentit, joiden optista suorituskykyä lakka-sideaineissa on parannettu käsittelemällä orgaanisilla apuaineilla ennen päättävää mikronointia tai sen aikana.
Muiden ominaisuuksien kuten hyvän säänkestävyyden tai lakkasideaineisiin sekoitettaessa kokkaroitumattoman dis-10 pergoituvuuden ohella eräs tärkeä korkealuokkaisille pigmenteille asetettava vaatimus on suuri optinen suorituskyky. Tärkeä sideaineeseen dispergoidun pigmentin optinen suorituskyky on siksi, että se määrää muodostuneen pinnoi-tusaineen riittoisuuden.
15 Epäorgaanisen pigmentin optisen suorituskyvyn mitta na on mm suhteellinen sirontakyky, joka on tuntemattoman pigmentin sirontakyky suhteessa vertailupigmenttiin.
Niinpä käsiteltävänä olevan keksinnön kohteena ovat pigmentit, joilla lakkasideaineeseen sekoittamisen jälkeen 20 on suuri suhteellinen sirontakyky.
Tällöin suhteellinen sirontakyky määritetään DIN 53 165:n ohjeen mukaan, joka myös tunnetaan ns. harmaatah-namenetelmänä.
Tekniikan tasolla epäorgaanisia pigmenttejä käsitel-25 lään orgaanisesti niiden pinnan modifioimiseksi siten, että yhteensopivuus orgaanisten sideainesysteemien kanssa muodostuu hyväksi. Sekoitettaessa pigmenttejä lakkasideaineisiin väitetään niiden dispergoituvuuden tällä tavoin paranevan ja saadaan rypyttömiä ja korkeakiiltoisia pin-30 noitteita. Tavallisesti orgaaninen apuaine lisätään pigmenttiin ennen tuotantoprosessia päättävää käsittelyä tai sen aikana, jolloin lisäys tapahtuu hienonnettaessa pigmenttiä kanki-, kuula- tai heilurimyllyssä. Erityisen korkealuokkaisia pigmenttejä saadaan mikronoimalla ns. suihku-35 myllyissä, esim. ilmasuihku- tai höyrysuihkumyllyissä.
- - ___ 2 69481
Orgaanisina apuaineina pinnan modifioimiseksi tunnetaan lukuisia yhdisteitä. Organopiiyhdisteiden, polyolien, alkeenioksidien, fenolien, pitkäketjuisten rasva-alkoholien ja rasvahappoesterien ohella on pigment-5 tien orgaaniseen käsittelyyn myös ehdotettu alkanoliamii-ne ja.
Niinpä US-patenttijulkaisussa nro 3 345 187 on kuvattu trialkanoliamiinien ja saksalaisessa patenttijulkaisussa nro 2 442 678 di-isopropanoliamiinien käyttöä.
10 DOS 1 792 022:n menetelmän mukaan saatetaan trietanoli- amiini kosketukseen pigmenttipinnan kanssa ns. kaksinkertaisen höyrysuihkujauhatuksen aikana. On myös tunnettua käyttää alkanoliamiinien ja orgaanisten happojen kuten maitohapon suoloja (DE-patenttijulkaisu nro 1 271 862) tai 15 bentsoehapon suoloja (US-patenttijulkaisu nro 3 172 772).
Mutta ehdotetut toimenpiteet ovat joko teknisesti hankalia ja kalliita tai muodostuneet pigmentit, orgaanisesti käsittelemättömiin epäorgaanisiin pigmentteihin verrattuna selvistä parannuksista huolimatta, eivät sironta-20 kyvyn suhteen vastaa ankarimpia laatuvaatimuksia. Erityisesti tämä koskee Sienillä ja A^O^illa jälkikäsiteltyjä pigmenttejä.
Nyt on yllättäen havaittu, että parantuneen siron-takyvyn omaavia epäorgaanisia pigmenttejä voidaan yksin-25 kertaisella tavalla valmistaa käsittelemällä <0 -bis-aminoalkyylikarbinoleilla ennen päättävää mikronointia tai sen aikana.
Niinpä käsiteltävänä oleva keksintö koskee parantuneen sirontakyvyn omaavia epäorgaanisia pigmenttejä, 30 jotka on pinnoitettu o(, CU—bisaminoalkyylikarbinoleilla, jotka ovat yleistä kaavaa:
P 0H
I /R3
N-(CH,) -C-(CH,) -M
35 ^ Ί 2 \h4
^ B
3 6 S 4 81 jossa m ja o voivat saada arvon yhdestä kolmeen, R on vety tai C^-C^-alkyylitähde ja , R2, ja R^ ovat samoina tai erilaisina C^-C^-tähteitä, jolloin R^ ja R2 sekä R^ ja R^ voivat myös valinnaisesti heteroatomeja sisältä-5 vien hiilivetyketjujen välityksellä liittyä toisiinsa, sekä menetelmää näiden valmistamiseksi pinnoittamalla pigmentit ennen päättävää mikronointia tai sen aikana yllä mainituilla yhdisteillä, jolloin mieluiten käytetään Ri02~ tai titanaattiperustaisia, valinnaisesti epäorgaanisesti 10 jälkikäsiteltyjä valkopigmenttejä.
Uudet pigmentit sopivat erityisesti lakkasideaineiden pigmentointiin.
Saatetaan kosketukseen pigmentit ja 0,1-4 %, mieluiten 0,2-1 % orgaanista apuainetta. Tähän tarkoitukseen suosi-15 teltavia -bisaminoalkyylikarbinoleja ovat 1,3-di- amino-2-propanolit, jotka ovat kaavaa:
R1 0H R
\ I ^ 3
N-CH0-CH-CH0-N
20 R ^ \R
R2 R4 jossa R^, R2, R^ ja R^ ovat samanlaisina tai erilaisina C^-C^-tähteitä, jolloin R·^ ja R2 sekä R^ ja R^ voivat myös valinnaisesti heteroatomeja sisältävien hiilivetyketjujen 25 välityksellä liittyä toisiinsa.
Tällöin on erityisen suositeltava 1,3-bisdimetyyliami-no-2-propanoli.
Tapa lisätä apuaine pigmenttiin on sinänsä tunnettu.
On samantekevää, sekoitetaanko apuaine ennen kuivausta 30 pigmentinvalmistuksessa muodostuviin kosteisiin suodatin-kakkuihin, tahnoihin tai suspensioihin vai lisätäänkö se sopivalla tavalla, esim. suihkuttamalla tai tiputtamalla, kuivattuun syötteeseen välittömästi ennen päättävää jauhatusta. Käytettäessä höyrysuihkujauhatusta apuaine voidaan 35 lisätä välittömästi suihkumyllyyn syötön yhteydessä.
4 69481
Menetelmä on sovellettavissa kaikkiin epäorgaanisiin pigmentteihin. Erityisen edullisia tuloksia saatiin TiC^-ja titanaattiperustaisilla valkopigmenteillä. Valinnaisesti pigmenttejä voidaan jälkikäsitellä epäorgaanisesta.
5 Keksinnön mukaisesti saadaan erinomaisen sirontakyvyn omaa-via pigmenttejä.
Keksinnön mukaisesti voidaan käsitellä sekä sulfaatti-menetelmän että myös TiCl^-polttomenetelmän mukaan valmistettuja rutiili- tai anataasimuotoisia TiC^ pigmenttejä.
10 Seuraavassa kuvataan yksityiskohtaisesti epäorgaani sesta jälkikäsiteltyjen TiC>2_pigmenttien pinnan käsittelyä keksinnönmukaisella orgaanisella apuaineella.
Useiden esivaiheiden jälkeen saadaan esim. ns. uuni-klinkkeriä, joka jauhetaan ja lajitellaan. Hienoainesta 15 jälkikäsitellään valinnaisesti esim. AI(OH)^lla, Sienillä tai TiC^rlla. Käsittely voi tapahtua suspensiossa erilaisten menetelmätoisintojen mukaan. Sitten vesi poistetaan epäorgaanisesti jälkikäsitellystä pigmenttilietteestä pyörivällä suodattimena ja pestään samalla. Suodatusaines 20 tältä ensimmäiseltä pyörivältä suodattimelta voidaan sekoittaa uudelleen veteen ja johtaa toiselle pyörivälle suo-dattimelle. Tätä toista pyörivän suodattimen ainesta pestään vielä kerran vedellä ja kuivataan käyttäen kuivaus-laitteina hihnakuivaimia tai suihkukuivaimia. Sitten pig-25 mentit hienonnetaan jauhamalla joko kokoon puristavissa jau-himissa kuten Raymond-, kuula- tai vasaramyllyssä tai suih-kumyllyssä, esim. ilmasuihkumyllyssä tai höyrysuihkumyllys-sä. Keksinnönmukainen orgaaninen apuaine voidaan saattaa kosketukseen pigmentin kanssa eri kohdissa ennen mikronoin-30 tia tai sen aikana. Apuaine voidaan esim. sekoittaa toisen pyörivän suodattimen ainekseen pesun jälkeen ja ennen kuivatusta. Se voidaan myös lisätä kuivattuun ainekseen välittömästi ennen mikronointia esim. suihkuttamalla. Toisessa käsittelytavassa lisätään keksinnön mukaisesti käytet-35 täviä yhdisteitä höyryyn tai ilmaan suihkumyllyyn syötön 5 69481 yhteydessä. On myös mahdollista lisätä apuaine pigmenttiin valmitusprosessin eri kohdissa.
Keksinnön mukaisten pigmenttien suhteellisen sironta-kyvyn testaus tapahtui DIN 53 165 mukaan, joka myös tunne-5 taan ns. harmaatahnamenetelmänä. Kaikki pigmentit testattiin yhdenmukaisesti käyttäen pigmenttitilavuuskonsentraa-tiota (PTK) 15 tilavuus-%. Vertailupigmenttinä käytettiin epäorgaanisesti jälkikäsiteltyä rutiilipigmenttiä Bayer-titan R-KB-2 Ei käytetty tästä normista poikkeavia tes-10 tausolosuhteita.
Seuraavissa esimerkeissä kuvataan keksinnön mukaisten pigmenttien valmistusta.
Esimerkki 1
Sulfaattimenetelmän mukaan valmistettua, rutiilira-15 kenteen omaavaa Ti02~pigmenttiä, jota seuraavassa kutsutaan pigmentiksi A, jälkikäsiteltiin epäorgaanisesti määrillä 0,8 % SiO-, ja 2,5 % A^O^ ja kuivattiin tavanomaisten pesu- ja suodatusvaiheiden jälkeen. Pigmentille suihkutettiin 0,4 % 1,3-bisdimetyyliamino-2-propanolia ja mikro-20 noitiin tulistettua vesihöyryä käyttävässä suihkumyllyssä. Suhteellisen sirontakyvyn määritys standardipigmentin (Bayertitan R-KB-2 suhteen antoi arvoksi Sr = 108.
Vertailuesimerkki A
Esimerkin 1 lähtöainekselle suihkutettiin 0,4 % tavan-25 omaista orgaanista apuainetta, joka oli reaktiotuete tri-metyyliolipropaanista ja 3,5 moolista etyleenioksidia (ks esimerkki 7a DOS 1 467 442) ja mikronoitiin esimerkin 1 olosuhteissa. Suhteellisen sirontakyvyn määritys Bayertitan (S) R-KB-2 ^ suhteen antoi arvon Sr = 97. Tästä ilmenee, että 30 1,3-bisdimetyyliamino-2-propanolin käyttö samoissa valmis- tusolosuhteissa paransi suhteellista sirontakykyä 11 yksiköllä tavanomaiseen orgaaniseen apuaineeseen verrattuna.
Esimerkki 2
Esimerkin 1 lähtöainekselle suihkutettiin 0,6 % 1,3-35 bidimetyyliamino-2-propanolia ja mikronoitiin esimerkin 1 6 69481 mukaisesti. Suhteellinen sirontakyky antoi arvoksi Sr = 108.
Vertailuesimerkki B
Esimerkin 1 lähtöainekselle suihkutettiin 0,6 % 5 vertailuesimerkin A tavanomaista apuainetta ja mikronoi-tiin esimerkin 1 mukaisesti. Suhteellinen sirontakyky antoi arvoksi Sr = 96.
Esimerkistä 2 ja vertailuesimerkistä B käy ilmi, että apuainemäärää muutettaessakin 1,3-bisdimetyyliamino-2-10 propanolin käyttö on edullisempaa.
Esimerkki 3
Esimerkin 1 lähtöainekselle suihkutettiin 0,4 % 1,3-bisdimetyyliamino-2-propanolia ja mikronoitiin vähemmän intensiivisesti kuin esimerkissä 1. Suhteellinen si-15 rontakyky oli Sr = 100.
Vertailuesimerkki C
Esimerkin 1 lähtöainekselle suihkutettiin 0,4 % ver-tailuesimerkin A tavanomaista apuainetta ja mikronoitiin esimerkin 3 mukaisesti. Suhteellinen sirontakyky oli 20 Sr = 84.
Esimerkki 3 ja vertailuesimerkki C osoittavat, että muissakin mikronointiolosuhteissa suhteellisen sirontakyvyn kannalta on edullista pinnoittaa pigmentti 1,3-bisdimetyy-liamino-2-propanoli11a.
25 Esimerkki 4
Sulfaattimenetelmän mukaan valmistettua, rutiiliraken-teen omaavaa TiC^-pigmenttiä, jota seuraavassa kutsutaan pigmentiksi B ja joka pigmentin erilaisen ns. kalsinoinnin vuoksi eroaa pigmentistä A, jälkikäsiteltiin epäorgaani-30 sesti määrillä 0,8 % SiC>2 ja 2,2 % A^O^ ja kuivattiin tavanomaisten pesu- ja suodatusvaiheiden jälkeen. Pigmentille suihkutettiin 0,5 % 1,3-bisdimetyyliamino-2-propanolia ja mikronoitiin esimerkin 1 mukaisesti. Suhteelliseksi sirontakyvyksi saatiin Sr = 108.
7 6 94 81
Vertailuesimerkki D
Esimerkin 4 lähtöainekselle suihkutettiin 1,3-bis-dimetyyliamiho-2-propanolin asemesta 0,5 % esimerkin 1 tavanomaista orgaanistaapuainetta ja mikronoitiin esimer-5 kin 4 mukaisesti. Suhteellinen sirontakyky oli Sr = 101.
Esimerkki 4 ja vertailuesimerkki D osoittavat, että 1,3-bis-dimetyyliamino-2-propanolin edut tulevat näkyviin myös toisia lähtöaineksia käytettäessä.
Esimerkki 5 10 Esimerkin 4 pigmenttiä B jälkikäsiteltiin epäorgaa nisesta kuten esimerkissä 4, jolloin epäorgaanisen jälkikäsittelyn aikana lisäksi suoritettiin märkäjauhatus vesi-suspensiona. Epäorgaanisen jälkikäsittelyn päätyttyä pestiin, suodatettiin ja kuivattiin tavalliseen tapaan. Pig-15 mentille suihkutettiin 0,5 % 1,3-bisdimetyyliamino-2-propa-nolia ja mikronoitiin esimerkin 4 mukaisesti. Pigmentin suhteellinen sirontakyky oli Sr = 112.
Vertailuesimerkki E
Esimerkin 5 lähtöainekselle suihkutettiin 1,3-bis-20 dimetyyliamino-2-propanolin asemesta 0,5 % esimerkin 1 tavanomaista orgaanista apuainetta ja mikronoitiin esimerkin 5 mukaisesti. Pigmentin suhteellinen sirontakyky oli Sr = 102. Esimerkki 5 ja vertailuesimerkki E osoittavat, että myös käytettäessä lisäjauhatusvaihetta 1,3-bisdimetyyliami-25 no-2-propanolin edut tulevat näkyviin verrattuna tavanomaiseen orgaaniseen apuaineeseen.

Claims (7)

69481
1. Epäorgaanisia pigmenttejä, joilla on parantunut sirontakyky ja jotka on päällystetty 0,2 - 1 paino-%:lla, 5 laskettuna pigmentin painosta, et , Gt/-bisaminoalkyylikarbi-nolia, jonka yleinen kaava on R. OH R- \ I / m-CH-'CH2>o-NC
10 R. 2 4 jossa m ja o voivat kumpikin saada arvon 1-3, R on vety-atomi tai C.j-C^-alkyyliryhmä, R^ , R2, R^ ja R^, jotka voivat olla samoja tai erilaisia, tarkoittavat C^-C^-ryhmää 15 tai ja R2 sekä R^ tai R^ voivat olla liittyneet toisiinsa hiiliketjujen välityksellä, jotka mahdollisesti sisältävät heteroatomeja.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukaiset epäorgaaniset pigmentit, tunnetut siitä, että pigmentti on Ti02~ tai 20 titanaattiperustainen valkopigmentti, jolle tarvittaessa on suoritettu epäorgaaninen jälkikäsittely.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaiset epäorgaaniset pigmentit, tunnetut siitä, että et , W -bisamino-alkyylikarbinoli on 1,3-diamino-2-propanoli, jonka kaava 25 on R. OH R- 1. t / 3 ^^N-CH2-CH-CH2-N R2 R4 30 jossa R^, R2, R^ ja R^, jotka voivat olla samoja tai erilaisia, tarkoittavat C^-C^-ryhmää tai R^ ja R2 samoin kuin ja R^ voivat olla liittyneet toisiinsa hiilivetyketju-jen välityksellä, jotka mahdollisesti sisältävät hetero- 35 atomeja. Il 9 65481
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen epäorgaaninen pigmentti, tunnetut siitä, että oL , ti>-bis-aminoalkyylikarbinoli on 1,3-bisdimetyyliamino-2-propanoli.
5. Menetelmä jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukaisten 5 epäorgaanisten pigmenttien valmistamiseksi, tunnet- t u siitä, että ennen loppumikronisointia tai sen aikana lisätään yhtä tai useampaa c/·, 6^"diaminoalkyylikarbinolia.
6. Menetelmä patenttivaatimuksen 5 mukaisten epäorgaanisten pigmenttien valmistamiseksi, tunnettu 10 siitä, että mikronisoitu pigmentti lisäksi märkäjauhetaan epäorgaanisen jälkikäsittelyn aikana.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukaisen epäorgaanisen pigmentin käyttö lakansideaineiden pigmentoimiseksi. 10 69481
FI811190A 1980-04-22 1981-04-16 Oorganiska pigment med foerbaettrad optisk prestationsfoermaoga FI69481C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19803015438 DE3015438A1 (de) 1980-04-22 1980-04-22 Anorganische pigmente mit verbesserter otischer leistungsfaehigkeit
DE3015438 1980-04-22

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI811190L FI811190L (fi) 1981-10-23
FI69481B true FI69481B (fi) 1985-10-31
FI69481C FI69481C (fi) 1986-02-10

Family

ID=6100650

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI811190A FI69481C (fi) 1980-04-22 1981-04-16 Oorganiska pigment med foerbaettrad optisk prestationsfoermaoga

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0038485B1 (fi)
DE (2) DE3015438A1 (fi)
ES (1) ES501545A0 (fi)
FI (1) FI69481C (fi)
NO (1) NO811217L (fi)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH459426A (fr) * 1964-03-11 1968-07-15 Koege Kemisk Vaerk Procédé pour la préparation de pigments facilement dispersables
FR1491740A (fr) * 1965-09-02 1967-08-11 Kemisk Vaerk Kphige As Pigments pré-conditionnés et leurs procédés de fabrication
JPS4839213B1 (fi) * 1968-08-08 1973-11-22
DE2738539A1 (de) * 1977-08-26 1979-03-01 Henkel Kgaa Dispergieren von pigmenten

Also Published As

Publication number Publication date
FI811190L (fi) 1981-10-23
FI69481C (fi) 1986-02-10
DE3161477D1 (en) 1983-12-29
EP0038485A2 (de) 1981-10-28
EP0038485A3 (en) 1981-12-16
DE3015438A1 (de) 1981-10-29
EP0038485B1 (de) 1983-11-23
ES8202856A1 (es) 1982-02-16
ES501545A0 (es) 1982-02-16
NO811217L (no) 1981-10-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3506466A (en) Titanium dioxide pigment having improved pigmentary properties
EP0406194B2 (en) Process for coating titanium dioxide pigments
JP4638733B2 (ja) 二酸化チタン顔料の表面処理方法
FI66417B (fi) Foerfarande foer framstaellning av titandioxidpigment innehaollande zirkonium och anvaendning av dylika pigment vid faergning av lack plaster och spinnfibrer
GB1602428A (en) Dispersion of pigments
US4318844A (en) Inorganic pigments with improved gloss and distribution in lacquer binders
US4183768A (en) Anatase pigment from ilmenite
US4619705A (en) Nonionic surfactant treated clays, methods of making same, water-based paints, organic solvent-based paints and paper coatings containing same
EP0112118A2 (en) Composite pigments and process for preparing the same
US4227935A (en) High dry hide TiO2 slurries
FI69481B (fi) Oorganiska pigment med foerbaettrad optisk prestationsfoermaoga
US4318843A (en) Inorganic pigments with improved gloss and good distribution in lacquer binders
AU661582B2 (en) Composite pigmentary material
US4170485A (en) Titanium dioxide slurries from recycle material
US3004858A (en) Titanium dioxide pigment of improved dispersibility
US3647495A (en) Titanium dioxide pigment having improved dispersibility in coating compositions
US4226637A (en) Dispersing of pigments
NO167923B (no) Analogifremgangsmaate for fremstilling av terapeutisk aktive peptidsubstituerte heterocykliske forbindelser
DE2301531C3 (de) 4,4&#39;-Diaminostilben-2,2&#39;-disulfonsäurederivate und ihre Verwendung zur Fluoreszenzaufhellung von Papier, Zellulosefasern und Polyamidfasern
US3436241A (en) Process for treating pigment particles
US3432323A (en) Polymeric organic titanate treated tio2 pigment
FI66419C (fi) Ti02-slam med hoeg taeckningsfoermaoga
US20040166053A1 (en) Photostable rutile titanium dioxide
CA1124012A (en) High dry hide tio.sub.2 slurries
CA1163037A (en) Inorganic pigments with fog-free gloss distributable in lacquer binders

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BAYER AG