FI69219C - Saltfoerening som aer anvaendbar i en aktivatorloesning och enomogeniskt stabil sur vattenloesning av denna - Google Patents
Saltfoerening som aer anvaendbar i en aktivatorloesning och enomogeniskt stabil sur vattenloesning av denna Download PDFInfo
- Publication number
- FI69219C FI69219C FI811660A FI811660A FI69219C FI 69219 C FI69219 C FI 69219C FI 811660 A FI811660 A FI 811660A FI 811660 A FI811660 A FI 811660A FI 69219 C FI69219 C FI 69219C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- solution
- water
- salt
- ferricyanide
- silver
- Prior art date
Links
Landscapes
- Manufacture Of Metal Powder And Suspensions Thereof (AREA)
Description
1 69219
Aktivaattoriliuoksessa käytettävä suolayhdiste ja sen homogeenisesti stabiili hapan vesiliuos
Jakamalla erotettu patenttihakemuksesta 750018 5
Keksintö kohdistuu uuteen, aktivaattoriliuoksessa käytettävään suolayhdisteeseen ja tämän suolan homogeenisesti stabiiliin happameen vesiliuokseen. Veteen liuotettu suolayhdiste on käyttökelpoinen aktivaattoriliuoksena esim.
10 menetelmässä, jossa metallien hopeakuva tehdään luontaisesti oleof .iiliseksi.
Hopeametallikuvapainolevyjen käsittelyyn käytetyt aktivaattorit ovat ennestään tunnettuja. Esimerkiksi US-patentissa 3 721 559 on esitetty aktivaatttoriliuos, joka 15 sisältää hapetusainetta ja orgaanisia tioneja tai niiden merkaptotautomeerejä. Samoin GB-patentissa 1 292 029 on esitetty aktivaattoriliuos, joka sisältää Cr6+-hapetusyhdis-tettä orgaanisen kompleksin muodostavan aineen kanssa. Tiettävästi missään ei ole esitetty koostumukseltaan tämän 20 keksinnön mukaista aktivaattoriliuosta, jolla aikaansaadaan luontaisesti oleofiiliset hopeakuva-alueet ilman etukäteen tapahtuvia apuaine- tai lakkaliuoskäsittelyjä.
Keksinnön mukaiselle suolayhdisteelle on tunnusomaista, että yhdisteen anioniosa käsittää ferrisyanidianionin ja 25 kationiosa käsittää protonoidun typpisubstituoidun hiilivety-yhdisteen, joka sisältää muodollisen imiiniryhmän ja joka hiilivety-yhdiste on 2-bentsyyli-2-imidatsoli.ini, ja mahdollisesti alkalimetallikationin. Hiilivety-yhdisteen muodollinen imiiniryhmä on liittynyt resonoivasti hiilivety-yhdis-30 teessä oleviin viereisiin ryhmiin.
Keksinnön mukaiselle aktivaattoriliuoksena käyttökelpoiselle, homogeenisesti stabiilille suolan happamelle vesiliuokselle on tunnusomaista, että suola käsittää ferrisyanidianionin ja orgaanisen kation.ikomleksin muodostavan 35 aineen, joka kykenee muodostamaan hapetetun hopean kassa veteen liukenemattoman oleofiilisen kompleksin, jolloin kationi käsittää protonoidun typpisubstituoidun hiilivety-yhdisteen, joka sisältää muodollisen imiinirymän, ja joka hiili- 6921 9 vety-yhdiste on 2-bentsyyli-2-ijn.idatsoli.ini, ja mahdollisesti alkalimetallikationin.
Homogeenisesti stabiili tarkoittaa, että ferrisyani-dianioni ja orgaaninen kationinen kompleksin muodostava ai-5 ne ovat toistensa suhteen oleellisesti ei-reaktiivisia.
Käyttökelpoinen hapetusaine on alkalimetalliferrisya-nidi, joka on vesiliukoinen, esim. kaliumferrisyanidi, jonka kaava on K3/Fe (CN) 6_7 .
Vaikka alkal.imetallidikromaat.it ovatkin käyttökelpoi-10 siä hapetusaineina aktivaattoriliuoksessa, ei niitä käytettäessä kuitenkaan muodostu luontaisesti oleofiilistä hopea-kuva-aluetta. Luontaisesti oleofiilisellä tarkoitetaan sellaisia hopeakuva-alueita, jotka ottavat vastaan painoväriä ilman, että niitä tarvitsee etukäteen käsitellä apuaineen 15 liuoksella, lakalla jne..
Orgaaninen kationinen kompleksin muodostava aine on johdettu protonoitavissa olevasta, typellä substituoidusta hiilivety-yhdisteestä, joka sisältää muodollisen imiini-ryhmän, so. C = N-ryhmän, jolloin imiiniryhmä on resonoivas-20 ti liittynyt yhdisteessä oleviin viereisiin ryhmiin.
Resonoiva liityntä tarkoittaa, että muodollinen imiiniryhmä aiheuttaa yhdessä molekyylissä olevien viereisten ryhmien kanssa ilmiön, joka tunnetaan resonanssina. Tämä ilmiö tarkoittaa sitä, että molekyylin elektronirakennetta 25 voidaan kuvata kahdella tai useammalla tavalla, samalla kun atomien asemat pysyvät muuttumattomina. Tässä tapauksessa molekyylin varsinaisella elektronitilalla on suurempi stabiliteetti, so. suurempi negatiivinen potentiaalienergia kuin muilla yksityisillä rakenteilla, ks. Glastone'n kirja Text-30 book of Physical Chemistry, Van Nostrand Co., Inc.? New York, N.Y. (1940), ss. 110 - 111 .
Resonanssin tapahtumisen rakenteellisena edellytyksenä on se, että hiilivety-yhdisteessä olevan imiiniryhmän tulee olla konjugaatiossa C = C-ryhmän tai toisen imiiniryhmän 35 kanssa, tai se on sidottuna typpiatomiin. Tämä voidaan esittää rakenteella (C = N)-Z, jossa Z on C=N, C=C tai N, ja se voi olla kiinnittyneenä joko imiiniryhmän hiiliatomiin tai typpiatomiin.
3 69219
Resonanssi stabilisoi imiinifunktionaalisen ryhmän ja siten aikaansaa korkea-asteisen oleofiilisyy-den kompleksoidun hopean muodostamille kuvapinnoille.
Esimerkkejä typellä substituoiduista hiilivety-5 yhdisteistä ovat sykliset ja asykliset amidiinit, so. yhdisteet, joissa on muodollinen kemiallinen ryhmä:
-N
VR2
10 -N
jossa R^ ja K2 voivat olla vetyä, hiilivetyjä tai typellä substituoituja hiilivetyjä, jotka kuuluvat 15 alkyyli-, aryyli- tai aralkyyliryhmään, ja jolloin sykliset eli rengasrakenteiset amidiinit on täydennetty hiilivetyryhinillä niin, että muodostuu 5- tai 6-jäsenisiä rengasrakenteita. Esimerkkejä asyklisistä amidiineista ovat asetamidiini, bentsamidiini, 20 .....
guanidiim ja biguanidi. Tyypillisiä syklisiä amidiine-ja ovat 2-propyyli-2-imidatsoliini, 2-pentyyli-2-imidatsoliini, 2-bentsyyli-2-imidatsoliini ja naftatsoliini.
Lisäesimerkkejä sopivista kompleksin muodos- 25 .
tavista aineista ovat aromaattiset typellä substituoidut heterosykliset aromaattiset yhdisteet, kuten 5- ja 6-jäseniset sykliset tai bisykliset yhdisteet, jotka sisältävät yhden tai useampia typpiatomeja, mukaanluettuna niiden mono-substituoidut tai polysubstituoi-30 ...
dut hiilivety- tai typpifunktionaaliset hiilivety- johdannaiset. Esimerkkejä aromaattisista heterosyklisis- tä yhdisteistä ovat 2-metyyli-imidatsoli, 1-bentsyyli- imidatsoli, 1-butyyli-imidatsoli, 2-undekyyli-imidatsoli, 2,2'-dipyridyyliamiini, 2 ,4-lutidiini, pyridiini ja N-35 aminopyridiini. Bisyklisiä yhdisteitä ovat bentsimidat-soli, 2-metyylibentsimidatsoli ja l-etyyli-2-metyyli-bentsimidatsoli.
6921 9
Aromaattisten typpiheterosyklisten yhdisteiden tulee kaikkien sisältää ainakin yksi typpiatomi perusrengasrakenteessa, joka on steerisesti esteetön, niin että se kykenee koordinoitumaan hopeaionin kanssa, 5 so. että se kykenee muodostamaan kemiallisen yhdisteen sen kanssa.
Tässä yhteydessä käyttökelpoisia aktivaattori-liuoksia voidaan valmistaa yksinkertaisesti sekoittamalla veteen alkalimetalliferrisyanidisuolaa, esim.
10 kaliumferrisyanidia, orgaanista typpiyhdistettä ja riittävä määrä väkevää happoa orgaanisen typpiyhdisteen protonoimiseksi, esim. HC1. Vaihtoehtoisesti voidaan hapon käyttämisen sijasta käyttää orgaanisen yhdisteen hydrohalogenidisuolaa. Metallisen hopean sopivan 15 hapettumisen takaamiseksi tulee käyttää ainakin noin 0,01 moolia ferrisyanidisuolaa litraa kohti liuosta.
On osoitettu, että orgaanisten, typpeä sisältävien kompleksoivien yhdisteiden kationiset johdannaiset ja ferrisyanidianioni, so. /Fe(CN)c 7”3, edustavat 20 vähiten liukoista ioniparia tai suolaa, kun ne sekoitetaan veteen edellä kuvatulla tavalla. Haihduttamalla vesi liuoksesta tai käyttämällä muuta samantapaista menetelmää, jolla vaikutetaan liuokoisuuteen, muodostuu tästä vähiten liukoisesta ioniparista suolan ki-25 teitä ja ne voidaan tehokkaasti erottaa liuoksesta.
Protonoidun orgaanisen, typpeä sisältävän kompleksin muodostavan yhdisteen tämä uusi ferrisyanidisuola voidaan sen jälkeen sopivasti liuottaa uudelleen veteen aktivaat-toriliuoksen aikaansaamiseksi metallisten hopeapintojen 30 tekemiseksi luontaisesti oleofiilisiksi.
fcdellä määritellyn orgaanisen rakenneosan kationisten johdannaisten ja ferrisyanidianionin välisen vuorovaikutuksen johdosta muodostuneen suolan vesiliukoisuuden tulee olla suurempi kuin noin 0,01 moolia litraa 35 kohti riittävän ferrisyanidianionimäärän aikaansaami seksi metallisen hopean hapettamiseksi tehokkaasti.
5 69219
Keksintöä valaistaan lähemmin seuraavien esimerkkien avulla.
Esimerkki 1
Kannatinlevy, jonka muodostaa 0,1 mm:n 5 (100 fdm: n) paksuinen polyetyleenitereftalaattikalvo, päällystetään toiselta pinnaltaan 8 μπι:η paksui sella (kuivalla) organofiilisellä kerroksella, jolloin organofiilinen kerros saatetaan muodostumaan liuoksesta, joka sisältää 48 paino-% kiinteitä aineita, jotka 10 käsittävät vinyylikloridi-asetaattihartsia ("Vinylite VAGH", jota myy toiminimi Union Carbide) ja titaani-dioksidipigmenttiä ("Unitane OR350", joka myy toiminimi American Cyanamid) suhteessa 3 paino-osaa titaanidioksidia yhtä paino-osaa kohti vinyylikloridi-asetaattihart-15 siä. Pigmentti dispergoidaan ennen päällystämistä hartsin metyylietyyliketoniliuokseen käsittelemällä kuulamyllyssä 48 tuntia. Päällystämisen jälkeen kuivataan kannatinlevyllä oleva liuos 66°C:ssa 5 minuuttia.
Näin päällystetty kannatinlevy päällystetään sen 20 jälkeen hydrofiilisellä kerroksella, jonka koostumus on esitetty seuraavassa, ja sen jälkeen kuivataan 20 sekuntia 66°C:ssa.
Aineosa___ Määrä 25 "Nalco 1030", kollodista piidioksidia (30 % kiinteitä aineita; saatavissa toimi-nimeltä Nalco Chemical
Company) 800 grammaa
Vettä 696 grammaa
Glyseriiniä 15 grammaa 30 "Silver Protein Mild'^ (laimennuksena 10 % kiinteitä aineita vedessä; saatavissa toiminimeltä
Merck and Co. . Inc.) „ mlnilitraa 6 69219
Korkeakontrastista klooribromidi-valokuvaus-emulsiota (esim. sellaista, jossa suhde kloridi/bromidi on 2:1, ja suhde gelatiini/hopea 1,2:1) levitetään sen jälkeen päällysteeksi hydrofiiliselle kerrokselle, 5 niin että hopeapäällysteen painoksi tulee 20 mg neliödesimetriä kohti.
2 5,4 cm x 40,64 cm suuruinen levy edellä mainittua materiaalia pannaan Robertson 320-tyyppiseen prosessikameran tyhjölevylle, joka kamera on varustettu 10 kuvankääntäväliä linssillä. Levy valotetaan sen jälkeen oikeinpäin olevan, positiivisen viivakopioalkuperäis-kuvan suhteen 12 sekunnin ajan aukon suuruuden ollessa 32 Valotettu levy upotetaan sen jälkeen 30 sekunnin ajaksi kourussa olevaan, koostumukseltaan seuraavanlai-15 seen diffuusiosiirtokehitteeseen, jonka lämpötila on 22°C.
Aineosa_ Määrä deionisoitua vettä 1000 ml 20 natriumsulfiittia 80 grammaa hydrokinonia 35 grammaa natriumtiosulfaattia 15 grammaa natriumhydroksidia 28,5 grammaa kaliumbromidia 2,5 25 0,5 %:tista bentsotriatsolin vesiliuosta 25 ml Tämä diffuusiosiirtokehite eroaa tavallisesti valokuvakehitteestä siinä suhteessa, että siihen on lisätty natriumtiosulfaattia, joka toimii diffuusio-30 siirtoaineena, liuottaen ja muodostaen kompleksin hopeahalogenidin kanssa, mutta ei hopean kanssa joko sen valon pelkistämässä tai kehitteen pelkistämässä muodossa. Kehitteeseen upottamisen jälkeen hopeinen nega-tiivikuva näkyy valottuneissa kohdissa ja lyhyen ajan 35 kuluttua sen jälkeen muodostuu hopeinen positiivikuva 7 69219 hydrofiiliseen kerrokseen. Lmulsiokerros poistetaan sen jälkeen juoksuttamalla vesijohtovettä, jonka lämpötila on noin 110°C, levyn päälle noin 20 sekunnin ajan alla olevan hydrofiilisen pinnan paljastamiseksi, 5 joka sisältää positiivisen hopeakuvan (so. metallista hopeaa), jolloin ainakin osa metallista hopeaa jää hydrofiilisen kerroksen pintaan.
Levy upotetaan sen jälkeen 25 sekunnin ajaksi huoneen lämpötilassa homogeenisesti stabiiliin akti-10 vaattoriliuokseen, joka sisältää seuraavia aineosia:
Aineosa__Määrä_ kaliumferrisyanidia 33,0 grammaa natriumkloridia 17,5 grammaa 15 2-bentsyyli-2-imidatsoliinihydro- kloridia 10,0 grammaa deionisoitua vettä (niin paljon, että kokonaistilavuudeksi tulee 1 litra) 2Q Levyä pestään sen jälkeen vedellä 5 sekunnin ajan ja kuivataan. Selvästi näkyvät positiiviset kuva-alueet ovat mustetta vastaanottavia ja tausta-alueet pysyvät hydrofiilisinä. Muste/vesi-tasapainon edelleen parantamiseksi voidaan levyä haluttaessa hangata 0,5 %:isella natriumoleaatin vesiliuoksella. Levy kiinnitetään raakapainopuristimeen ja käytetään tuhansien hyvälaatuisten jäljennösten valmistukseen.
Edellä mainittu homogeenisesti stabiili liuos pysyy oleellisesti stabiilina (so. aktiivisena ja 3q homogeenisena) määrättömän kauan. Pitkän seisomisen jälkeen voidaan havaita jonkin verran liuoksen vaahtoa-mista, mutta tällä ei ole mitään vaikutusta liuoksen kykyyn tehdä metalliset hopeapinnat luontaisesti oleofiilisiksi. 19 litralla (5 gallonalla) voidaan 33 käsitellä yli 15000 tässä esimerkissä kuvatuntyyppistä levyä.
8 69219
Natriumkloridia lisätään edellä olevassa esimerkissä esitettyyn aktivaattoriliuokseen metallisen hopean hapetuksen auttamiseksi. Muita alkalimetalli/halogenidi-suoloja voidaan käyttää samaan tarkoitukseen. Haluttaessa 5 voidaan lisätä muitakin lisäaineita määrätyn tarkoituksen aikaansaamiseksi sikäli kuin tällainen komponentti ei reagoi joko kationisen, orgaanisen kompleksin muodostavan aineen tai ferrisyanidianionin kanssa.
Esimerkki 2 10 Valmistettiin esimerkin 1 aktivaattoriliuoksen tapainen liuos liuottamalla ensiksi 6,60 g (0,02 moolia) kaliumferrisyanidia 200 ml:aan vettä. Tähän liuokseen lisättiin 7,88 g (0,04 moolia) 2-bentsyyli-2-imidatsoliini-hydrokloridia ja saatua seosta lämmitettiin siksi, kun-15 nes liukeneminen oli tapahtunut täydellisesti. Liuosta jäähdytettiin 0°C:ssa yön yli, jolloin tuloksena oli keltaisten kiteiden erottuminen liuoksesta.
Kiteet koottiin ja kiteytettiin kahdesti uudelleen liuottamalla ne pieneen määrään 50°C:n lämpöistä 20 vettä ja jäähdyttämällä sen jälkeen. Kahdesti uudelleen-kiteytetty suola kuivattiin tyhjössä fosforipentoksidin avulla.
Saadun ferrisyanidisuolan laskettiin sisältävän alkuaineanalyysin perusteella 62,1 paino-% hiiltä, 25 5,6 paino-% vetyä, 24,5 paino-% typpeä ja 8,1 paino-% rautaa. Olettaen suolan muodostettavaksi protonoidusta imidatsoliiniyhdisteestä ja ferrisyanidieta sen yksinkertaistettu kaava olisi c3feH3gNi2^e* Teoreettisten paino-%-määrien laskeminen antaa tulokseksi 62,1 % 30 hiiltä, 5,6 % vetyä, 24,3 % typpeä ja 8,0 % rautaa, jotka arvot ovat yhtäpitävät alkuaineanalyysin avulla saatujen todellisten %-määrien kanssa.
Suolan koostumuksen lisäkokeena liuotettiin 1,39 grammaa (0,002 moolia) keltaisia kiteitä 50 ml:aan vettä, 35 jonka jälkeen lisättiin 0,45 g (0,006 moolia) kaliumkloridia.
9 69219 Tähän liuokseen lisättiin 500 ml absoluuttista etyylialkoholia ioniparien metateesin aikaansaamiseksi, so. ioniparien välisten liuokoisuusominaisuuksien muuttamiseksi siten, että vähiten liuokoinen ionipari 5 ei ole enää ferrisyanidianioni ja orgaaninen typpi- substituoitu hiilivetykationi. Tällöin muodostui keltainen sakka, joka analyysin mukaan osoittautui olevan miltei puhdasta kaliumferrisyanidia.
Kun levyä, jossa on esimerkin 1 mukaisesti muo-10 dostetut metallista hopeaa olevat kuva-alueet, käsitellään protonoidun imidatsoliiniyhdisteen ferri-syanidisuolan vesiliuoksella, joka on muodostettu yksinkertaisesti liuottamalla suola veteen, muuttuvat hopeakuva-alueet luontaisesti oleofiilisiksi ja levyä 15 käyttäen voidaan valmistaa tuhansia oivallisia jäljennöksiä.
Esimerkit 3-14
Erillisiä aktivaattoriliuoksia valmistetaan sekoittamalla 0,06 moolia väkevää kloorivetyhappoa, 20 0,03 moolia kaliumferrisyanidia ja 0,06 moolia orgaa nista typpiyhdistettä 500 ml:aan vettä, jonka jälkeen lisätään riittävästi vettä, niin että liuoksen tilavuudeksi tulee 1,0 litraa. Orgaanisina typpiyhdisteinä käytetään seuraavia: asetamidiini, 2-propyyli-2-imidatso-25 liini, 2-pentyyli-2-imidatsoliini, guanidiini, biguanidi, 1-bentsyyli-imidatsoli, 2-metyylibentsimidatsoli, l-etyyli-2-metyylibentsimidatsoli , pyridiini, 2 ,*+-lutidiini , N-aminopyridiini ja 2,2'-dipyridalamiini.
Kun esimerkin 1 aktivaattoriliuoksen sijasta 30 käytetään kutakin näitä aktivaattoriliuoksia, on tuloksena luontaisesti oleofiilisiä hopeakuva-alueita ja näin saadaan laakapainolevy.
10 6921 9
Esimerkki 15
Valmistettiin liuos liuottamalla **,12 g (0,0125 moolia) kaliumferrisyanadia 50 ml:aan vettä. Tähän liuokseen lisättiin 2,05 ml väkevää kloorivety-5 happoa ja 3,61 g (0,025 moolia) H-fenyyli-imidatsolia. Tällöin muodostui välittömästi sakka, joka koottiin ja kuivattiin tyhjössä fosforipentoksidin avulla. Teoreettisten laskelmien kanssa verrattu alkuaine-analyysi osoittaa selvästi, että yhdiste on protonoidun 10 imidatsolin ferrisyanidisuola.
Suola lisättiin 10 ml:aan vettä ja sekoitettiin, jolloin muodostui kyllästetty liuos ja sitä käytettiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla valmistetun levyn käsittelyyn, johon kuva oli muodostettu metallisen hopean 15 avulla, jolloin saatiin painolevy, jossa oli oleofii-liset hopeakuva-alueet.
Esimerkki 16
Valmistettiin liuos liuottamalla 16,50 g (0,05 moolia) kaliumferrisyanidia 200 ml:aan vettä.
20 Tähän liuokseen lisättiin 8,26 ml väkevää kloorivety- happoa ja 16,02 g (0,10 moolia) l-etyyli-2-metyyli-bentsamidatsolia. Tällöin muodostui välittömästi keltainen sakka, joka koottiin. Sakka liuotettiin uudelleen 250 ml:aan lämmintä vettä (50°C) ja liuoksen annettiin 25 jäähtyä huoneen lämpötilaan, jolloin keltainen sakka muodostui uudelleen. Keltaiset kiteet koottiin ja kuivattiin ilmassa. Kun alkuaineanalyysitulosta verrattiin teoreettisiin laskelmiin, osoittautui kiinteä aine olevan selvästi protonoidun imidatsolin ferrisyanidisuo-30 laa. Kyllästetty liuos valmistettiin panemalla suola 10 ml:aan vettä samalla sekoittaen ja liuoksella käsiteltiin esimerkin 1 mukaisesti muodostettua hopeakuva-painolevyä, jolloin saatiin esimerkin 15 mukaiset tulokset.
11 6921 9
Esimerkki \η
Valmistettiin liuos liuottamalla 9,90 g (0,03 moolia) kaliumferrisyanidia yhteen litraan vettä.
Tähän liuokseen lisättiin H,96 ml väkevää kloorivety-5 happoa ja 7,08 g (0,06 moolia) bentsimidatsolia. Sen jälkeen kun liuos oli saanut seistä noin yhden päivän ajan huoneen lämpötilassa, muodostui siihen keltaisia kiteitä. Nämä kiteet koottiin ja kuivattiin ilmassa. Teoreettisiin laskelmiin verrattuna osoitti alkuaine-10 analyysi selvästi kiteiden olevan protonoidun imidat-solin ferrisyanidisuolaa.
Kyllästetty liuos, valmistettuna sekoittamalla suola 10 ml:aan vettä, muodosti oivallisen aktivaattori-liuoksen esimerkin 1 mukaisesti muodostetulle hopea-15 metallikuvalevylle.
Esimerkki ^
Valmistettiin liuos lisäämällä 3,30 g (0,01 moolia) kaliumferrisyanidia 150 ml:aan vettä.
Tähän liuokseen lisättiin 1,65 ml väkevää kloorivety-20 happoa ja *+,48 g (0,02 moolia) 2-undekyyli-2-imidatso- liinia, joka viimemainittu lisättiin hitaasti samalla hämmentäen liuosta voimakkaasti. Tällöin muodostui välittömästi keltainen sakka, joka koottiin ja kuivattiin. Teoreettisten laskelmien kanssa verrattuna osoitti kiinteän aineen alkuaineanalyysi selvästi aineen olevan 25 protonoidun imidatsoliinin ferrisyanidisuolaa.
Kyllästetty liuos, joka valmistettiin sekoittamalla suola 10 ml:aan vettä, muodosti oivallisen aktivaat-toriliuoksen, joka kykeni tekemään hopeametallikuvalevyt luontaisesti oleofiilisiksi kuva-alueilla.
30 Esimerkki 19
Valmistettiin liuos liuottamalla 2,5 g (0,0075 moolia) kaliumferrisyanidia 15 ml:aan vettä.
Tähän liuokseen lisättiin 15 ml vesiliuosta, joka sisälsi 2,11 g (0,015 moolia) 2-fenyyli-2-imidatsoliinia ja 35 0,55 ml väkevää kloorivetyhappoa. Tällöin muodostui välit tömästi keltainen sakka. Kiinteä aine koottiin ja kuivattiin.
12 6921 9
Alkuaineanalyysi osoitti, verrattaessa sitä teoreettisiin laskelmiin, selvästi sen, että kiteet olivat protonoidun imidatsoliinin ferrisyanidisuolaa.
Kyllästetty liuos, joka valmistettiin sekoitta-5 maila suola 10 ml:aan vettä, muodosti oivallisen aktivaattoriliuoksen samoin kuin edellä olevissa esimerkeissä.
Esimerkki 20
Valmistettiin liuos liuottamalla 16,5 g 10 (0,05 moolia) kaliumferrisyanidia 10 ml:aan vettä.
Tähän liuokseen lisättiin 16,42 g (0,20 moolia) 2-metyyli-imidatsolia ja 16,5 ml väkevää kloorivety-happoa. Liuoksen tilavuutta pienennettiin lämpöä käyttämättä siksi, kunnes pullon pohjalle ilmestyi 15 huomattava määrä kiinteää ainetta. Kiinteää ainetta koottaessa siinä nähtiin valkoisia kiteitä ja keltaisia kiteitä. Kiinteää ainetta sekoitettiin metanolissa, jolloin keltainen kiinteä aine liukeni. Keltainen liuos erotettiin sen jälkeen dekantoimalla ja sen tilavuutta 20 pienennettiin siksi, kunnes keltaisia kiteitä muodostui. Kiteet koottiin ja kuivattiin ja alkuaineanalyysi, verrattaessa sen tuloksia teoreettisiin laskelmiin, osoitti aineen olevan protonoidun imidatsolin ferrisyanidisuolaa.
25 Kyllästetty liuos, joka valmistettiin sekoittamal la suola 10 ml:aan vettä, muodosti oivallisen aktivaattoriliuoksen hopeametallipintojen saattamiseksi luontaisesti oleofiilisiksi.
Esimerkki 21 30 Valmistettiin liuos liuottamalla 8,25 g (0,025 moolia) kaliumferrisyanidia 50 ml:aan vettä.
Tähän liuokseen lisättiin 4,13 ml väkevää kloorivety-happoa ja 7,61 g (0,05 moolia) 1-bentsyyli-imidatsolia. Liuosta jäähdytettiin 15 minuuttia kylmässä vedessä, 35 jolloin muodostui sakka. Kiinteä aine koottiin ja 13 6921 9 kuivattiin. Alkuaineanalyysi, verrattaessa sen tuloksia teoreettisten laskelmien kanssa, osoitti aineen olevan protonoidun imidatsolin ferrisyanidisuolaa.
Kyllästetty liuos, joka valmistettiin sekoitta-5 maila suola 10 ml:aan vettä, muodosti oivallisen aktivaattoriliuoksen hopeametallikuva-alueiden saattamiseksi luontaisesti oleofiilisiksi.
Joissakin edellä olevista esimerkeistä voidaan todeta, että uuden ferrisyanidisuolayhdisteen sakka 10 muodostui miltei välittömästi. Tämä johtuu luonnollisestikin siitä, että ylimäärä komponenttia lisättiin tarkoituksellisesti ylittämään liuoksessa olevan suolan liukoisuusrajat. Samat tulokset olisi voitu saavuttaa muilla menetelmissä suolan liuokoisuuden vähentä-15 miseksi, esim. jäähdyttämällä liuosta tai poistamalla osa vedestä.
Joissakin tapauksissa on todettu, että ioniparien liuokoisuusominaisuudet liuoksessa ovat sellaiset, että muodostunut suola sisältää kationiosan, joka käsittää 20 yhden kaliumionin ja kaksi protonoidun orgaanisen aineen ionia päinvastoin kuin edellä olevissa esimerkeissä, joissa kationiosa käsitti kolme protonoidun orgaanisen aineen ionia.
Esimerkki 22 25 Valmistettiin liuos sekoittamalla 3,30 g (0,01 moolia) kaliumferrisyanidia 150 ml:aan vettä.
Tähän liuokseen lisättiin 0,83 ml väkevää kloorivety-happoa ja 4,94 g (0,02 moolia) naftatsoliinihydroklori-dia, joka viimemainittu lisättiin hitaasti samalla 30 voimakkaasti sekoittaen. Tällöin saatiin välittömästi kellanvihreää kiinteää ainetta. Kiinteä aine koottiin ja pantiin 300 ml:aan vettä ja kuumennettiin noin 70°C:seen. Osa kiinteästä aineesta liukeni, jonka jälkeen liuos erotettiin kiinteästä aineesta ja sen annet-35 tiin jäähtyä huoneen lämpötilaan. Jäähtymisen jälkeen 6921 9 muodostui vihertäviä kiteitä, jotka koottiin ja kuivattiin. Alkuaineanalyysi osoitti, verrattaessa sen tuloksia teoreettisiin laskelmiin, että kiteet olivat ferrisyanidisuolaa, jossa kationinen osa käsit-5 ti yhden kaliumionin ja kaksi protonoidun naftatatso-liinin ionia.
Kyllästetty liuos, joka valmistettiin sekoittamalla suola 10 ml:aan vettä, muodosti oivallisen aktivaattorin edellisten esimerkkien tapaan.
10 Esimerkki 23
Valmistettiin liuos liuottamalla 8,6 g (0,026 moolia) kaliumferrisyanidia 20 ml:aan vettä.
Tähän liuokseen lisättiin 5,0 g (0,053 moolia) asetamidiinihydrokloridia pienissä erissä samalla 15 kun liuosta lämmitettiin. Samanaikaisesti lisättiin pieniä vesimääriä, noin 2 ml jokainen määrä, siksi kunnes täydellinen liukeneminen oli aikaansaatu. Vesi poistettiin liuoksesta pyörivän haihdutuslaitteen avulla siksi, kunnes keltaisia kiteitä ilmestyi.
20 Kiteet koottiin ja kuivattiin. Alkuaineanalyysi osoitti, verrattessa sen tuloksia teoreettisten laskelmien kanssa, että aine oli ferrisyanidisuolaa, jossa kationinen osa koostui kahdesta asetamidiini-ionista ja yhdestä kaliumionista.
25 Kyllästetty liuos, joka valmistettiin sekoitta malla suola 10 ml:aan vettä, muodosti oivallisen aktivaattorin edellisten esimerkkien tapaan.
Applications Claiming Priority (6)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US43136474A | 1974-01-07 | 1974-01-07 | |
US43136474 | 1974-01-07 | ||
US53171274A | 1974-12-11 | 1974-12-11 | |
US53171274 | 1974-12-11 | ||
FI750018A FI62425C (fi) | 1974-01-07 | 1975-01-06 | Fotolitografisk skiva och foerfarande foer dess framstaellning |
FI750018 | 1975-01-06 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI811660L FI811660L (fi) | 1981-05-29 |
FI69219B FI69219B (fi) | 1985-08-30 |
FI69219C true FI69219C (fi) | 1985-12-10 |
Family
ID=27240943
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI811660A FI69219C (fi) | 1974-01-07 | 1981-05-29 | Saltfoerening som aer anvaendbar i en aktivatorloesning och enomogeniskt stabil sur vattenloesning av denna |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI69219C (fi) |
-
1981
- 1981-05-29 FI FI811660A patent/FI69219C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI811660L (fi) | 1981-05-29 |
FI69219B (fi) | 1985-08-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
Taft et al. | Solvent effects of water and fluorosulfuric acid on proton transfer equilibriums and the energies of solvation of gaseous onium ions | |
DE2735381C2 (de) | Aufzeichnungsmaterial für die Herstellung von Flachdruckplatten | |
JPS60173545A (ja) | 感光性組成物及びネガチブレリ−フコピ−の製法 | |
FI69219C (fi) | Saltfoerening som aer anvaendbar i en aktivatorloesning och enomogeniskt stabil sur vattenloesning av denna | |
JPS5878146A (ja) | 感光性要素 | |
FI62425B (fi) | Fotolitografisk skiva och foerfarande foer dess framstaellning | |
JPH08133918A (ja) | 無機系抗菌剤 | |
US4204868A (en) | Salt compound comprised of a ferricyanide anion and a protonated nitrogen-substituted hydrocarbon compound cation, and a stable solution thereof | |
US4223087A (en) | Method of making plate oleophilic | |
US1807761A (en) | of wiesbaden-biebrich | |
JPS5869841A (ja) | ヒドロキシルアミンの安定化剤 | |
SU626680A3 (ru) | Способ изготовлени офсетной печатной формы | |
US2025996A (en) | Light-sensitive organic chromic salt colloid layer and process of preparing same | |
GB2029592A (en) | Storage stable lithographic printing plates | |
US3745013A (en) | Method for making hardened gelatin images | |
DE1011280B (de) | Verfahren zur Herstellung von Flachdruckformen auf photographischem Wege | |
DE1959642A1 (de) | Photographisches Aufzeichungsmaterial | |
US3894874A (en) | Aziridine photoreductive imaging | |
JP2905141B2 (ja) | 銀塩拡散転写法に従う平版印刷版の製造において用いるための処理液製造のためのキツト | |
JPS5833499A (ja) | 平版印刷版の不感脂化処理方法 | |
JP2763415B2 (ja) | 平版印刷版用現像液 | |
JP3073051B2 (ja) | チャージアップ防止方法 | |
DE1090091B (de) | Verfahren zur Herstellung eines stabilisierten Halogensilber-Photomaterials auf Aluminium und seinen Legierungen | |
PL110012B1 (en) | Radiation sensitive plate | |
JPH0545018B2 (fi) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: MINNESOTA MINING AND MANUFACTURING COMPANY |