FI68750B - Anordning vid cellfacklaodor - Google Patents

Anordning vid cellfacklaodor Download PDF

Info

Publication number
FI68750B
FI68750B FI812350A FI812350A FI68750B FI 68750 B FI68750 B FI 68750B FI 812350 A FI812350 A FI 812350A FI 812350 A FI812350 A FI 812350A FI 68750 B FI68750 B FI 68750B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cell
box
row
cell compartment
compartment
Prior art date
Application number
FI812350A
Other languages
English (en)
Other versions
FI812350L (fi
FI68750C (fi
Inventor
Uno Lennart Gjertz
Bengt Haokan Christ Haokansson
Original Assignee
Munksjoe Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Munksjoe Ab filed Critical Munksjoe Ab
Priority to FI812350A priority Critical patent/FI68750C/fi
Publication of FI812350L publication Critical patent/FI812350L/fi
Publication of FI68750B publication Critical patent/FI68750B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68750C publication Critical patent/FI68750C/fi

Links

Landscapes

  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Description

j 68750
Kennolokerolaatikosto - Anordning vid cel IfacklSdor
Esillä olevan keksinnön kohteena on kennolokerolaatikosto etenkin metsäntaimien kylvämistä varten, joiden laatikoiden kenno-lokero on muodoltaan suuntaissärmiö ja siinä on seinät, jotka ovat samansuuntaisia laatikon sivujen kanssa ja muodostuvat toiselta puolelta muovitetusta materiaalista kuten paperista, pahvista, kartongista tai aaltopahvista, joiden laatikoiden kukin kennolokerorivi laatikon pitkittäis- tai poikittaissuun-nassa on kummaltakin sivulta varustettu kennolokerorivin sivuun tarttuvalla kaistaleella, joka edullisesti on kestävää muovia, jotka kaistaleet kukin muodostavat yhtenäisen pituuden kennolokeror ivistä toiseen.
Kasvatettaessa metsäntaimia kennolokerolaatikoissa täytetään kukin lokero turpeella, joka kostutetaan, minkä jälkeen laatikko kulkee kylvöautomaatin alitse, joka kylvää siemenen kuhunkin lokeroon. Lokerolaatikot sijoitetaan sitten vierekkäin ilmastollisesti ohjattuun telttaan, jossa siemenet itävät ja kehittyvät taimiksi.
Kun kennolokeroiden taimet mahdollisen koulinnan jälkeen ovat istutusvalmiita, kennolokerot kuljetetaan ulos esim. hakkuuaukealle. Kennolokeron seinämät on päällystetty toiselta puolen muovilla vierekkäisten taimien juuriston yhteenkasvamisen estämiseksi. Kennolokeron seinämien paperikerros on tällöin tavallisesti aivan hajalla, kun taas muovikerros on yhtenäinen. Tällöin on haittana se, että kennolokeron seinämät on riveittäin rikottava kunkin taimen irroittamiseksi ravinnemöykkyineen ennen istutusta. Tämän jälkeen kennolokerolaatikostosta on jäljellä multaisia muovinkappaleita, jotka on kuljetettava pois istutuksen jälkeen.
Koska tavallisesti on kyse tuhansista taimista, istutustyö on suoritettava hyvin nopeasti. Pahimmassa tapauksessa silloin käy niin, että osa seinämien muovikerroksesta kulkeutuu taimen mukana ja haittaa kasvua.
Keksinnöllä on aikaansaatu laite, joka hyvin kätevästi ja järkiperäisesti ratkaisee yllämainitun ongelman. Keksinnön 2 68750 ominaisuudet ilmenevät seuraayista patenttivaatimuksista.
Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää perspektiivikuvantona kennolokerolaatikon kulmaosaa, kuviot 2 ja 3 esittävät osaa kennolokerolaatikosta ylhäältä päin yksi kennolokerorivi osaksi vedettynä kahteen eri asentoon, ja kuvio 4 esittää pintakuvantona laitetta irroitettujen taimien käsittelemiseksi.
Kennolokerolaatikko on yleisesti ottaen valmistettu sinänsä aikaisemmin tunnetulla tavalla, jolloin kukin kennolokero 1 muodostuu neljästä seinästä, jotka ovat toiselta puolelta muovitettua paperia. Käyttää voidaan myös pahvia, kartonkia tai aaltopahvia. Kennolokerorivit on ympäröity kartonkisilla ulkoseinillä 2, 3, jotka vakavoittavat laatikkoa. Laatikosta puuttuu pohja, joten kennolokerot 1 ovat siten läpeensä avoimia.
Keksinnölle ominaista on, että kukin kennolokerorivi laatikon pituus- tai poikittaissuunnassa on kummaltakin puolelta varustettu muovikaistaleella 4, 5, joka ei ole helposti särkyvä. Kaistaleet 4, 5 on kiinnitetty kennolokerorivien pitkittäis-sivuille ja muodostavat yhtenäisen pitkittäiselimet kenno-lokerorivistä toiseen.
Ainakin yhdessä laatikon kulmassa kaistaleet 4, 5 pistävät toisesta päästään laatikon kulman ulkopuolelle ja muodostavat siellä tarttuimet 6, 7.
Laatikon seinämän 2 otaksutaan kuviossa 1 esitetyssä suoritusmuodossa muodostavan pitkittäissivun. Sisäpuolella lähinnä ja pitkin tätä seinää oleva kennolokerorivi muodostaa siten 3 68750 ensimmäisen kennolokerorivin, ja kaistale 4 ulottuu pitkin tämän kennolokerorivin ulospäin olevaa sivua, kun taas kaistale 5 nojaa vasten kennolokerorivin sisäänpäin suuntautunutta sivua. Kun kaistaleet 4, 5 palaavat kukin puolellaan järjestyksessä toisen kennolokerorivin, on kaistale 5 pitkin tämän kennolokerorivin ulospäin olevaa seinämää ja kaistale 4 vastakkaisella puolella. Näin kaistaleet ovat vaihtaneet paikkaa. Tämä johtuu siitä, että - keksinnön erään toisen tunnusmerkin mukaan - lähinnä seuraavaa kennoriviä oleva kaistale 4 tai vastaavasti 5 ylitettäessä tämä kennolokerorivi ulottuu kenno-lokeron toisen uloimman kennolokeron 1' ja sen viereisen laatikon seinämän 3 välissä kaksinkertaisena osana 8, joka on vasten uloimman kennolokeron 1* ulkosivua ja ympäri tämän kennolokeron ulkopinnan, vasten edellämainittua kennolokeroriviä käännettyä kulmaa 9. Toinen kaistale 5 tai vastaavasti 4 ulottuu ensiksi mainitun kaistaleen 4 tai 5 kaksinkertaisen osan 8 ulkopuolelle ja ympäri ulomman kennolokeron 1' toisen ulomman kulman 10. Tämän järjestelyn tarkoituksena kuvataan seuraavassa.
Kun taimet 11 on saatettu kennolokerolaatikkoon ja aika on kypsä niiden koulimiselle tai istuttamiselle, on kennolokeron seinämien paperi tuhoutunut kokonaan tai osaksi kennolokeroissa olevan kostean turpeen aiheuttaman maatumisen vuoksi. Muovipinnoite muodostaa kuitenkin edelleen ohuet seinämät, jotka estävät taimien juuristojen yhteenkasvamisen. Kaistaleet 4, 5, jotka muodostuvat vähän vahvemmasta muovikerroksesta, kiinnittyvät näihin ohuihin muoviseinämiin sideaineella. Tarttumalla tart-tuimiin 6 ja 7 ja vetämällä erilleen kaistaleet 4 ja 5 aikaansaadaan kennolokeroiden hajaantuminen järjestyksessä kennolokero-riveittäin ja siten vapautetaan taimet ravinnemöhkäleineen.
Tätä menettelyä havainnollistaa kuvio 2.
Kuviossa 3 esitetään se asento, jossa toinen vuorossa oleva kennolokerorivi on kokonaan vedetty ulos ja ensimmäinen osa kolmannesta kennolokerorivistä vedetään ulos kennolokerolaati-kosta. Edellämainitun kaksinkertaisen osan 8 avulla mahdollistetaan se, että ensimmäinen uloin kennolokero 1* seuraavassa 68750 4 kennolokerorivissä mukavasti seuraa edellistä kennolokero-riviä. Jos kaistale 4 sen sijaan olisi käännetty takaisin suoraan kulmaan 9, joutuisi kennolokero 1' alttiiksi voimakkaalle muodonmuutokselle kennolokeroriviä esiin vedettäessä mikä olisi haitaksi tässä kennolokerossa olevalle taimelle.
Kuviossa 4 esitetään laite, jolla uutta kennolokerolaatikkoa voidaan hyödyntää hyvin tehokkaasti. Kennolokerolaatikko siirretään pöydälle 12, jonka yhdessä kulmassa on kuljetin 13. Tähän on järjestetty vaakatasossa kiertyvä ohjainrulla 14, joka helpottaa kennolokerorivien esiinvetoa. Kuljettimen 13 kummallakin puolella jonkin matkaa pöydästä 12 on järjestettyinä parittain toimivat puristusvalssit 15, joiden välistä kaistaleet 4, 5 ohjataan ja kullekin valssiparille on järjestetty kelausrumpu 16, joista toinen on tarkoitettu kaistaleen 4 ja toinen kaistaleen 5 kelaamiseen.
Kaistaleiden 4, 5 kelaaminen ja kennolokeroiden 1 hajottaminen voi tapahtua seuraavassa järjestyksessä, ja perättäin vapautetut taimet 11 syöttää kuljettimelle 13 useamman, piirustuksessa vain aivan kaaviomaisesti esitetyn aseman 17 - 20 kautta. Asemalla 17 poistetaan esim. ns. nollakappaleet, ts. ravinne-möykyt, joissa kylvetty siemen ei ole itänyt ensinkään. Asemalla 18 tapahtuu esim. täysin hyvin taimien analysointi, asemalla 19 taimen korkeuden tarkistus ja asemalla 20 jokin ylimääräinen tarkastus.
Kuljettimen 13 vastakkaiselle puolelle on järjestetty pidäke 21 kokoamaan mainitut nollakappaleet ja samalle puolelle kuljettimen loppupäätä on järjestetty laskinlaite 22.
Kuljettimesta 13 syötetään täysin kunnolliset ja siten hyväksytyt taimet 11 pöydälle 23, jonka toiseen reunaan on järjestetty mäntäsylinterillä 24 edestakaisin kulkeva työnnin 25 5 68750 ja jonka toisella puolelle on järjestetty lyhyeltä sivultaan avoin laatikko 26.
Kun laskinlaite 22 on rekisteröinyt, että tietty määrä kunnollisia taimia 11 on kulkeutunut pöydälle 23, työnnin 25 käynnistyy ja työntää sivulle pöydällä olevia taimirivejä.
Kun on saatu edeltä määrätty määrä taimirivejä, joka määrä vastaa laatikon 26 kokoa, ohjataan taimet laatikkoon, joka suljetaan. Näin täytetyt laatikot kuljetetaan sitten esim. hakkuuaukealle istuttamista varten. Istutus voi näin tapahtua oleellisesti nopeammin ja tehokkaammin kuin aikaisemmin on ollut mahdollista, koska taimet ovat erillään toisistaan eikä enää ole mitään muovikerrosta, joka olisi poistettava. Enää ei myöskään ole mitään vaaraa, että taimien juuriston ympärille jäisi muovinkappaleita.
Keksintö ei rajoitu vain esitettyyn ja selitettyyn suoritusmuotoon, vaan sitä voidaan monin tavoin muunnella seuraavien patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (3)

6 68750
1. Kennolokerolaatikosto etenkin metsäntaimien kylvämistä varten, joiden laatikoiden kennolokero (1) on muodoltaan suuntaissärmiö ja siinä on seinät, jotka ovat samansuuntaisia laatikon sivujen (2, 3) kanssa ja muodostuvat toiselta puolelta muovitetusta materiaalista kuten paperista, pahvista, kartongista tai aaltopahvista, joiden laatikoiden kukin kennolokero-rivi laatikon pitkittäis- tai poikittaissuunnassa on kummaltakin sivulta varustettu kennolokerorivin sivuun tarttuvalla kaistaleella (4, 5), joka edullisesti on kestävää muovia, jotka kaistaleet (4, 5) kukin muodostavat yhtenäisen pituuden kennolokeror ivistä toiseen, tunnettu siitä, että mainitut kaistaleet (4, 5) on järjestetty siten, että juuri ennen kennolokeroissa olevien taimien (11) istutusta tai sen aikana niitä erilleen vetämällä hajoitetaan peräkkäin rivin kukin yksittäinen kennolokero (1), jolloin taimet (11) vapautuvat.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kennolokerolaatikosto, tunnettu siitä, että kaistaleet (4, 5) ainakin yhdessä kennolokerolaatikon kulmassa päillään pistävät jonkin verran sen ulkopuolelle muodostaakseen parin tarttuimia (6, 7).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kennolokerolaatikosto, tunnettu siitä, että kennolokerorivin molemmilla puolilla olevista kaistaleista (4, 5) lähinnä seuraavaa kennolokeroriviä oleva kaistale (4 tai 5) laskettuna jostakin laatikon kennolo-kerorivien kanssa samansuuntaisesta sivusta (2) kulkiessaan mainittuun seuraavaan kennolokeroriviin ulottuu tämän kenno-lokerorivin yhden ulomman kennolokeron (1') ja vierekkäisen laatikonseinämän (3) välissä takaisin kaksinkertaistaitoksena sanottua ulomman kennolokeron d') ulkopintaa vasten ja tämän kennolokeron ulomman, edellisen kennolokerorivin puoleisen kulman (9) ympäri samalla, kun toinen kaistale (4 tai 5) ulottuu mainitun ensimmäisen kaistaleen (4 tai 5) kaksinkertaisen osan (8) ulkopuolella ja sanotun ulomman kennolokeron (1') toisen ulomman kulman (10) ympäri.
FI812350A 1981-07-27 1981-07-27 Anordning vid cellfacklaodor FI68750C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI812350A FI68750C (fi) 1981-07-27 1981-07-27 Anordning vid cellfacklaodor

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI812350 1981-07-27
FI812350A FI68750C (fi) 1981-07-27 1981-07-27 Anordning vid cellfacklaodor

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812350L FI812350L (fi) 1983-01-28
FI68750B true FI68750B (fi) 1985-07-31
FI68750C FI68750C (fi) 1985-11-11

Family

ID=8514597

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812350A FI68750C (fi) 1981-07-27 1981-07-27 Anordning vid cellfacklaodor

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI68750C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI812350L (fi) 1983-01-28
FI68750C (fi) 1985-11-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK173418B1 (da) Bånd med spiringselementer og pakning heraf, samt fremgangsmåde og anlæg til deres fremstilling
US3524279A (en) Synthetic plant growth medium with overwrap
FI63512C (fi) Odlingskoka
EP0182263B1 (en) A windable or foldable planting tape provided in the longitudinal direction of the tape with pockets placed consecutively and containing plants or viable plant material as well as a process for producing the tape
DE1888977U (de) Verpackungsbehaelter.
US3949523A (en) Cell structure for the raising of seedlings
DE69905570T2 (de) Keimeinheit, trägerband für keime und prozess zum herstellen desselben sowie vorrichtung zum ausführen dieser methode
US4458468A (en) Method for producing non-planar sanitary napkins
US2761785A (en) Frozen food package
US20080276529A1 (en) Device for protecting container-grown seedling root systems and method for its manufacture
US4221175A (en) Apparatus and method for planting seed
US1993620A (en) Divisible flat for greenhouses
JPH09507122A (ja) 根が露出された植物の保管/輸送のための紙梱包製品の使用方法
US4395846A (en) Arrangement in boxes holding cellular compartments
DE69320526T2 (de) Verfahren zum Züchten von mehrjährigen Pflanzen
FI68750B (fi) Anordning vid cellfacklaodor
DE69717839T2 (de) Pfilzenbearbeitung
US20090236035A1 (en) Device for protecting container-grown seedling root systems and method for its manufacture
DE2129498B2 (de) Vorrichtung zum Züchten von Setzlingen
US4611428A (en) Method and equipment for planting of band ball plants
GB1200683A (en) A seed tray for transplating seedlings
CA1168048A (en) Arrangement in boxes holding cellular compartments
US4471569A (en) Germinator and the use of textile material for the production of a germinator
DE2261651A1 (de) Schaumstoffsubstrat-gefaechertablettsystem zur pflanzenan- und -aufzucht
CN209956489U (zh) 一种组培苗储运装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: LAENNEN TEHTAAT OY