FI67246B - Formspaennare - Google Patents

Formspaennare Download PDF

Info

Publication number
FI67246B
FI67246B FI830430A FI830430A FI67246B FI 67246 B FI67246 B FI 67246B FI 830430 A FI830430 A FI 830430A FI 830430 A FI830430 A FI 830430A FI 67246 B FI67246 B FI 67246B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mold
tie
tensioner
gripping member
steel bar
Prior art date
Application number
FI830430A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI830430A0 (fi
FI67246C (fi
FI830430L (fi
Inventor
Lasse Jaemsae
Original Assignee
Avoinyhtioe Jeto Lasse Jaemsae
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Avoinyhtioe Jeto Lasse Jaemsae filed Critical Avoinyhtioe Jeto Lasse Jaemsae
Priority to FI830430A priority Critical patent/FI67246C/fi
Publication of FI830430A0 publication Critical patent/FI830430A0/fi
Publication of FI830430L publication Critical patent/FI830430L/fi
Publication of FI67246B publication Critical patent/FI67246B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI67246C publication Critical patent/FI67246C/fi

Links

Landscapes

  • Moulds, Cores, Or Mandrels (AREA)
  • Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)

Description

67246
Muotinkiristin
Formspännare
Keksinnön kohteena on muotinkiristin betonimuotin kiristämiseksi, johon muotinklristimeen kuuluu tartuntaelin, jonka avulla on tartuttavissa betonimuotin läpi tulevaan esityöstämättömään sideterästankoon ja jossa tartuntaelimessä on rako tai aukko, jonka kautta sideterästanko on joh-5 dettavissa, ja kiristyselimenä toimiva vipu, jonka avulla sideterästankoon on aikaansaatavissa muotin kiristyksen aiheuttava vetojännitys muotlnkiristimen tukeutuessa muottiin tai sen tukirakenteisiin, jonka jälkeen muotin kiristys on lukittavissa esim. muottilukolla.
10 Betonin valumuotit valmistetaan usein kahdesta seinämästä, jotka pidetään halutulla etäisyydellä toisistaan poikittaisilla sideteräksillä. Sideteräkset sijoitetaan tavallisesti muottilevyn kahden vierekkäisen jäykistyspalkin väliin ja sideteräksien lukitsevina eliminä käytetään tavallisesti muottilukkoja poikittain jäykistyspalkkien raon päällä.
15 Ennenkuin sideteräkset lukitaan muottilukoilla, on muotti kuitenkin kiristettävä sideteräksestä vetämällä. Sideteräkseen aikaansaadaan veto-jännitys muotin tukirakenteisiin tukeutuvalla muotinkiristlmellä.
Tunnettuja muotinkiristimiä on monenlaisia. Eräs tunnettu rakenne on 20 sellainen, jossa muotinkiristin asetetaan sideteräksen ympärille ja lukitaan paikoilleen hammastuksella varustetulla epäkeskolla. Kiristäminen tapahtuu tämän jälkeen kiertämällä muotinklristimeen muodostettua kier-reosaa, jolloin sideteräkseen aikaansaadaan vetojännitys. Tällainen ratkaisu on kuitenkin monimutkainen ja kallis sekä hankala käyttää. Maini-25 tunlainen epäkeskovivulla varustettu kiristin tunnetaan esim. CH-paten-tista 361658. US-patenttijulkaisusta 2 977 093 tunnetaan langan kiristin, jonka toiminta muistuttaa sorkkaraudan käyttöä. Tässä kiristimessä ei ole varsinaista langan lukituselintä, vaan lanka kierretään varren ympäri. US-patenttijulkaisusta 3 756 562 tunnetaan muottilangan kiristin, jossa 30 lukitus sideteräslankaan saadaan aikaan raossa olevalla urituksella sekä jousella kuormitetulla kuulalla. Laitteella kiristettäessä tukipisteenä toimii poikittainen tanko.
2 67246 Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada tunnettuja laitteita yksinkertaisempi ja tehokkaampi muotinkiristin. Keksinnölle on tunnusomaista se, 5 että tartuntaelimen tarttuminen sideterästankoon aikaansaadaan tartunta-elintä kallistamalla sideterästangon suhteen, jolloin raon tai aukon reunat kiilautuvat sideterästankoa vasten, ja että vipu vaikuttaa tartuntae.limeen siten, että vivusta väännettäessä 10 tartuntaelin ensin kallistuu vääntösuunnan suhteen ja tarttuu sideterästankoon, jonka jälkeen vivusta edelleen väännettäessä tartuntaelin aikaansaa sideterästankoon vetojännityksen.
Koska keksinnön mukaisessa muotinkiristimessä sekä sideterästankoon 15 tarttuminen että siitä vetäminen tapahtuvat yhdellä ja samalla vivun liikkeellä, niin tätä muotinkiristintä voidaan käyttää yhdellä kädellä. Tällä on olennainen merkitys sen vuoksi, että tällöin käyttäjän toinen käsi jää vapaaksi. Vapaalla kädellä käyttäjä voi tällöin lukita muotin kiristyksen esim. muottilukolla.
20
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittää sivultapäin nähtynä keksinnön erään sovellutusmuodon 2j mukaista muotinkiristintä asetettuna paikoilleen sideterästangon yhteyteen.
Kuvio 2 vastaa kuvion 1 tilannetta ja esittää muotinkiristintä päältäpäin nähtynä.
..-u
Kuvio 3 esittää sivultapäin nähtynä kuvion 1 muotinkiristintä tarttuneena sideterästankoon.
Kuvio 4 vastaa kuvion 3 tilannetta ja esittää kuvion 1 muotinkiristintä 35 päältäpäin nähtynä ja tarttuneena sideterästankoon.
Kuvio 5 vastaa kuviota 3 ja esittää sivultapäin nähtynä keksinnön erään 3 67246 toisen sovellutusmuodon mukaista muotinkiristintä sideterästankoon tarttuneena .
Kuvio 6 vastaa kuvion 4 tilannetta ja esittää päältäpäin nähtynä kuvion 5 5 muotinkiristintä sideterästankoon tarttuneena.
Kuviossa 1 on esitetty sivultapäin nähtynä muotinkiristin 1 asetettuna paikoilleen betonimuotin läpi tulevan sideterästangon 3 yhteyteen. Betoni-muotin, jota ei ole esitetty piirustuksissa, muodostavat pystysuorat le-10 vyt, joiden läpi on asetettu vaakasuora sideterästanko 3. Muottilevyn pintaan on muodostettu tukirakenne, johon kuuluvat vaakasuorat lankut 5, joiden välistä tulee sideterästanko 3. Muotin kiristys lukitaan muot-tilukolla 6, joka tukeutuu muotin tukirakenteen lankkuihin 5.
15 Kuvion 1 muotinkiristimen muodostaa levymäinen tartuntaelin 2, johon on muodostettu sideterästangolle 3 sopiva rako 7. Tartuntaelin 2 on liitetty kiinteästi vipuun 4, jonka toinen pää tukeutuu lankkuun 5 muotti-lukon 6 vieressä. Lisäksi muotinkiristimeen kuuluu jousi 9, joka painaa muottilukkoa 6 lankkua 5 vasten pitäen muottilukon paikoillaan ki-20 ristyksen aikana.
Kuviossa 2 on esitetty kuviota 1 vastaava tilanne päältäpäin nähtynä. Muotinkiristimen 1 tartuntaelin 2 on asetettu paikoilleen sideteräs-tangon 3 yhteyteen ja jousi 9 painaa muottilukkoa 6 muotin tukirakenr.ee-25 seen kuuluvaa lankkua 5 vasten. Jousi 9 on tässä sovellutusmuodossa suhteellisen kevytrakenteinen sen vuoksi, että muottilukon ό pitämiseksi paikoillaan ei tarvita kovin suurta jousivoimaa.
Kuviossa 3 on esitetty kuvion 1 muotinkiristin tilanteessa, jossa tar-30 tuntaelin 2 on tarttunut sideterästankoon 3. Tämä on aikaansaatu siten, että muotinkiristimen käyttäjä on vasemmalla kädellään vääntänyt muotinkiristimen vipua 4. Sivultapäin nähtynä esitetyssä kuviossa 1 tämä vääntö-liike on kuvan tasoon nähden katsojasta poispäin ja päältäpäin esitetyssä kuviossa 2 tämä liike on ylöspäin. Kuviosta 1 nähdään, että muotinkiris-35 tlmen 1 muotin runkorakenteeseen 5 tukeutuva tukipiste 8 sijaitsee sivussa. Tästä seuraa, että edellä esitetyllä tavalla vivusta 5 väännet-äessä muotinkiristin kallistuu vääntösuunnan suhteen, jolloin tartunta- 4 67246 elimen 2 raon 7 reunat kiilautuvat sldeterästangon ympärille. Kuviossa 3 nähdään tilanne, jossa raon 7 reunat 10 ja 11 ovat kiilautuneet side-terästankoa vasten sen molemmilta puolilta ja vipu 4 on kääntynyt kuvan tasossa alaspäin. Kuviossa 4 tämä tilanne nähdään päältäpäin. Koska 5 muotinkiristin on nyt lukkiutunut sideterästankoon 3, vivusta 4 edelleen vääntämällä aikaansaadaan sideterästankoon 3 vetojännitys eli samalla muotin kiristyminen.
Kuvioiden 5 ja 6 esittämässä sovellutusmuodossa muotinkiristimen 1 tuki-10 pisteen 8 muotin runkorakenteeseen 5 muodostaa vivun 4 pään toinen kulma. Tämä kulma sijaitsee riittävän kaukana sideterästangosta 3 niin, että tartuntaelimen 2 riittävän suuri kiertyminen aikaansaadaan tartuntaa varten. Jousi 9 on tässä sovellutusmuodossa sijoitettu vivun 4 päähän muodostettuun reikään 12 siten, että jousen toinen pää nojaa muotti-15 lukkoon 6 ja toinen pää lankkuun 5.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellutusmuo-dot voivat vaihdella jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten puitteissa. Olennaista keksinnölle on se, että yhdellä liikkeellä saadaan 20 aikaan muotinkiristimen tarttuminen sideterästankoon ja sen jälkeen kiristysliike. Tämä voidaan tehdä yhdellä kädellä, jolloin toinen käsi jää vapaaksi kiristyksen lukitsemiseen esim. muottilukolla, joka voi olla myös muunlainen kuin piirustuksissa on esitetty.

Claims (4)

5 67246
1. Muotinkiristin (1) betonimuotin kiristämiseksi, johon muotinkiristi-meen kuuluu tartuntaelin (2), jonka avulla on tartuttavissa betonimuotin läpi tulevaan esityöstämättömään sideterästankoon (3) ja jossa tartunta-elimessä (2) on rako (7) tai aukko, jonka kautta sideterästanko (3) on 5 johdettavissa, ja kiristyselimenä toimiva vipu (4), jonka avulla sideterästankoon on aikaansaatavissa muotin kiristyksen aiheuttava vetojännitys muotinkiristimen tukeutuessa muottiin tai sen tukirakenteisiin (5) , jonka jälkeen muotin kiristys on lukittavissa esim. muottilukolla (6) , tunnettu siitä, 10 että tartuntaelimen (2) tarttuminen sideterästankoon (3) aikaansaadaan tartuntaelintä kallistamalla sideterästangon suhteen, jolloin raon (7) tai aukon reunat (10 ja 11) kiilautuvat sideterästankoa vasten, 15 ja että vipu (4)vaikuttaa tartuntaelimeen siten, että vivusta väännettäessä tartuntaelin (2) ensin kallistuu vääntösuunnan suhteen ja tarttuu sideterästankoon (3), jonka jälkeen vivusta edelleen väännettäessä tartuntaelin aikaansaa sideterästankoon vetojännityksen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muotinkiristin, tunnettu siitä, että kiristyselimen muodostaa vipu (4), jonka muottiin tai sen tukirakenteisiin (5) nojaava tukipiste (8) sijaitsee sivulla välimatkan päässä sideterästangosta (3) siten, että vivusta vääntäminen aikaansaa sekä tartuntaelimen (2) kallistumisen eli sideteräkseen tarttumisen että 25 tartuntaelimen liikkeen muotista tai sen tukirakenteista (5) pois päin, jolla aikaansaadaan sideterästankoon muottia kiristävä vetojännitys.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen muotinkiristin, tunnettu siitä, että tartuntaelin (2) on levymäinen ja se on liitetty kiristyseli- 30 men muodostavaan vipuun (4) kiinteästi, että vivun alapäähän on muodostettu muottiin tai sen tukirakenteisiin (5) tukeutuva osa, johon kuuluu sivulla, välimatkan päässä sideterästangosta (3) oleva tukipiste (8).
4. Patenttivaatimuksen 1,2 tai 3 mukainen muotinkiristin, tunnet-35 t u siitä, että muotinkirlstimeen (1) on liitetty jousi (9) muottilukon (6) pitämiseksi paikoillaan kiristyksen aikana. 6 67246
FI830430A 1983-02-08 1983-02-08 Formspaennare FI67246C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI830430A FI67246C (fi) 1983-02-08 1983-02-08 Formspaennare

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI830430 1983-02-08
FI830430A FI67246C (fi) 1983-02-08 1983-02-08 Formspaennare

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI830430A0 FI830430A0 (fi) 1983-02-08
FI830430L FI830430L (fi) 1984-08-09
FI67246B true FI67246B (fi) 1984-10-31
FI67246C FI67246C (fi) 1985-02-11

Family

ID=8516734

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI830430A FI67246C (fi) 1983-02-08 1983-02-08 Formspaennare

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI67246C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI830430A0 (fi) 1983-02-08
FI67246C (fi) 1985-02-11
FI830430L (fi) 1984-08-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2001115699A (ru) Предварительно напряженная железобетонная балка с регулируемой силой натяжения
JP3555903B2 (ja) 棒材の曲げ加工装置
CA2142495A1 (en) Bracket for supporting fence posts
FI67246B (fi) Formspaennare
JP2700268B2 (ja) 炭素繊維強化プラスチック平面板の定着方法及び定着装置
US4040775A (en) Apparatus for making a prestressed concrete slab
US4106746A (en) Adjustable form clamp
US4124321A (en) Adjustable tie rod holder
US2811773A (en) Method for prestressing stranded cable
US3491981A (en) Corner tie
KR200268159Y1 (ko) 콘크리트 구조물 보강용 외부강선 정착장치
KR101931662B1 (ko) 연결 클램프 및 이를 구비한 지지기둥 보강용 트러스 장치
KR200268160Y1 (ko) 콘크리트 구조물 보강용 외부강선 정착장치
RU98118493A (ru) Стенд формы для изготовления предварительно напряженных железобетонных элементов
JPH07145655A (ja) プレストレス導入鉄骨梁
US3888452A (en) Hanger assembly for attaching a form to a structural beam
CN215907444U (zh) 用于混凝土浇筑时柱钢筋固定装置
JP2711572B2 (ja) 型枠建込み工法
SU108385A1 (ru) Устройство дл изготовлени струнобетонных строительных изделий
US9777490B2 (en) Falsework hook and fastener
SU1142610A1 (ru) Кондуктор дл установки анкерных болтов в фундамент
JPH09273521A (ja) 足場枠材締結用クランプ
JPS5927819B2 (ja) アンボンドプレストレストコンクリ−ト工法
JPS6140804Y2 (fi)
FI59143B (fi) Anordning foer temporaer fixering av en arbetsplattform eller liknande vid stolpar foer kraftledningar och liknande

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: A-ELEMENTTI OY RAKENNUSMIES