FI67154B - Elektrisk omkopplare - Google Patents

Elektrisk omkopplare Download PDF

Info

Publication number
FI67154B
FI67154B FI790571A FI790571A FI67154B FI 67154 B FI67154 B FI 67154B FI 790571 A FI790571 A FI 790571A FI 790571 A FI790571 A FI 790571A FI 67154 B FI67154 B FI 67154B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
housing
key
button
rod
locking bar
Prior art date
Application number
FI790571A
Other languages
English (en)
Other versions
FI67154C (fi
FI790571A (fi
Inventor
Gert Mogens Brandt
Original Assignee
Mec As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mec As filed Critical Mec As
Publication of FI790571A publication Critical patent/FI790571A/fi
Publication of FI67154B publication Critical patent/FI67154B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI67154C publication Critical patent/FI67154C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H13/00Switches having rectilinearly-movable operating part or parts adapted for pushing or pulling in one direction only, e.g. push-button switch
    • H01H13/50Switches having rectilinearly-movable operating part or parts adapted for pushing or pulling in one direction only, e.g. push-button switch having a single operating member
    • H01H13/56Switches having rectilinearly-movable operating part or parts adapted for pushing or pulling in one direction only, e.g. push-button switch having a single operating member the contact returning to its original state upon the next application of operating force
    • H01H13/562Switches having rectilinearly-movable operating part or parts adapted for pushing or pulling in one direction only, e.g. push-button switch having a single operating member the contact returning to its original state upon the next application of operating force making use of a heart shaped cam

Landscapes

  • Push-Button Switches (AREA)
  • Switches With Compound Operations (AREA)
  • Mechanisms For Operating Contacts (AREA)
  • Cookers (AREA)
  • Rotary Switch, Piano Key Switch, And Lever Switch (AREA)
  • Driving Mechanisms And Operating Circuits Of Arc-Extinguishing High-Tension Switches (AREA)

Description

---L'm f l KUULUTUSJULKAISU s rt si t— λ W (11) utlAggningsskiuft 67154 ^ ^ (51) IC*.lt/tat-ct3 H 01 H 13/56 SUOMI—FINLAND pi)h*«tw^-N«wrttah| 790571 (22) HUwi*pM«i—AwWmlngAt 20.02.79 (23) AMmptyl—GHtigMsdag 20.02.79 (41) ΤιιΗΜ (uUtMal — Bihrtt offantlg 23.08 79
Patent- och rtgltterttyralfi ^ AmMom uttaJTodi 28.09-84 (32)(33)(31) UnMaqr«woHiim >hW prtortet 22.02.78
Tanska-Danmark(DK) 784/78 Toteennäytetty-Styrkt (70 Aktieselskabet MEC Mekanisk Elektrisk Compagni af 1975»
Industriparker» 23-25, 0K-2750 Ballerup, Tanska-Danmark(OK) (72) Gert Mogens Brandt, BrtfnsMj, Tanska-Danmark(DK) (74) Oy Kolster Ab (54) Sähkövaihtokytkin - Elektrisk omkopplare
Keksinnön kohteena on sähkökytkin, jossa on kotelo ja painonappi, joka kytkin on yhteen suuntaan manuaalisesti alaspainettava ja liikkuva ja joka on asetettavissa kahteen asentoon tankomaisella, kaksi päätä omaavalla lukitus laitteella kotelon ja napin väliin, jolloin lukituslaitteessa on salpaustanko, jonka toinen pää on viety uraan tai rakoon, jolla on kaksi kiintopistettä.
Eräässä tällaisessa, tunnetussa vaihtokytkimessä pidätyspuik-ko on oleellisesti yhdensuuntainen näppäimen liikesuunnan kanssa ja se on ripustettu kulmakoukulla puikon toiseen päähän vaihtokytkimen kotelossa olevaan laakeriin, kun taas puikon toisessa päässä on vastakkaissuuntainen kulmakoukku, jolla on kaksi kiinteää asentoa sydämen muotoisessa urassa. Tämä saa aikaan sen, että vaihtokytkimen näppäimen liike sen kahden asennon välillä on sidottu yhtä pitkäksi kuin sydänkaaren kahden kiinteän asennon keskinäinen välimatka. Varsinkin uudenaikaisissa, pienoiskokoisissa, elektronisissa laitteissa näppäimen lyhyempi liike on suotava, mutta sitä ei ole voitu saavut- TT- 67154 taa, koska sydänkaaren kahden kiintopisteen välimatkaa ei ole voitu helposti pienentää ottaen huomioon vaaditun seinäpaksuuden siinä muoviaineessa, jossa sydämen muotoinen ura on tehty.
Po. keksinnön tarkoituksena on kehittää vaihtokytkin, jossa tunnettuun käytäntöön verrattuna näppäimen liike on äärimmäisen lyhyt, esim. alle 2 mm. Tähän päästään keksinnön mukaisesti siten, että salpaustanko on erivartinen vipu, jonka kääntöpiste on sauvan toisessa päässä, jolloin pitempi varsi on sovitettu kaksi kiintopistettä omaavaan päähän ja lyhyempi varsi on laakeroitu napin poi-kittaisporaukseen, ja että napissa olevan, salpaustangon vastaanottavan porauksen suunta kulkee olennaisesti suorakulmaisesta painonapin työsuuntaan nähden, ja että kääntöpiste-vipupää on laakeroitu kiinni koteloon.
Näin päästään siihen, että näppäimen liike lyhenee pituudesta, joka on yhtä kuin sydämen muotoisen uran kahden kiintopisteen välimatka, vivun kahden varren pituuden välisellä suhteella sen murto-osaksi, esim. puoleen.
Keksinnön erään edullisen toteutusmuodon mukaisesti kiinni oleva kääntöpiste-vipupää on laakeroitu kotelon sisässä olevaan välykseen, ja salpaustangon toisen pään molemmat kiintopisteet määrää olennaisesti sinänsä tunnettu sydämen muotoinen käyrä, joka on tehty välystä vastapäätä olevalle kotelon sisäalueelle, jolloin napin tarttumiskohta sauvaan on sen molempien päiden välissä.
Näin saavutetaan yksinkertaisempi rakenne ja lisäksi, kun liikkeen lyhennys on lähellä 2:1, se etu, että pidätyspuikko kytkee näppäimen sen keskiakselin lähellä, niin että se ei tule käännetyksi ympäri kotelossa olevassa urassaan.
Keksintöä kuvataan nyt lähemmin viitaten piirustukseen, joka näyttää osaksi läpileikkauksena ja osa kotelosta ja sen kannesta poistettuna aksionometrisen kuvannon keksinnön sähkövaihtokytkimen eräästä toteutusmuodosta.
Piirustuksessa nähdään sähkövaihtokytkimen kotelo (1), jonka lähimpänä katsojaa oleva kulma on ajateltu poistetuksi, niin että keksinnölle tärkeimmät osat näkyvät. Kotelo on lukittu kannella (2), jonka lähimpänä katsojaa oleva puolisko on ajateltu poistetuksi. Näppäin (3) on ohjattuna kotelossa, niin että näppäin voi tehdä pieniä liikkeitä kaksoisnuolen näyttämissä suunnissa. Näppäimessä (3) on leikkaus (5), johon on pantu näppäimen silta (6). Tässä sillassa 3 67154 on pantu ei näkyvään rakoon lehtijousi (7), joka on jännitettynä kahden lehtijousilaakerin välissä, jotka ovat kotelon (1) kahdessa vastakkaisessa sivussa. Näistä lehtijousilaakereista näkyy toinen (8). Lehtijousi (7) on jännittämättömässä tilassa tasainen, mutta paikallaan lehtijousilaakereiden (8) välissä se voi olla joko näytetyssä, ylös kaareutuvassa, tai ei-näytetyssä, alas kaareutuvassa tilassa.
Kun näppäimen sillasta kohdistuu paine, se voi muuttaa toisesta tilasta toiseen.
Näppäimen siltaan (6) on sijoitettu kaksi kosketusjousta, joista toinen (9) näkyy. Toinen on yhdensuuntaisesti näytetyn jousen kanssa näppäimen (3) toisella puolella. Kun lehtijousi (/) on ylös kaareutuvassa asennossaan, muodostavat kosketusjouset (9) kosketuksen kahden jalkaparin (10) välillä, joista toinen jalka on erotettu sitä varten tarkoitetusta reiästä (11) kotelossa (1). Kun lehtijousi (7) on alas kaareutuvassa tilassaan, eivät kosketusjouset (9) muodosta enää kosketusta kahden jalkaparin (10) välillä, vaan kahden muun jalkaparin (12) välillä, joista toinen jalka näkyy. Toinen näistä jaloista on tarkoitettu pistettäväksi kotelon (1) reikään (13).
Kierukkajousi (14) on pantu jännitettynä kotelon (1) pohjan ja näppäimen (3) väliin ja sen pitää kiinni näppäimen (3) alapäässä oleva tappi (15). Tappi (15) rajoittaa näppäimen (3) liikettä alaspäin koskettamalla kotelon (1) pohjaan ja sen liikettä ylöspäin rajoittaa näppäimen (3) syvennyksen (16) muodostama kosketus kannen (2) alasivua vasten.
Pidätyspuikko (17) on pantu näppäimessä (3) tehtyyn reikään (18), joka on oleellisen kohtisuora suhteessa näppäimen (3) liikesuuntaan (4) ja joka muodostaa näppäimen kääntölaakerin puikolle (17). Puikon (17) toinen pää on pantu kotelon (1) reikään (19).
Puikon (17) toinen pää ulottuu sydämen muotoiseen uraan (20), joka on tehty kotelon (1) sivussa, joka on vastapäätä reikää (19). Tämä sydämen muotoinen ura (20) muodostaa sinänsä tunnetulla tavalla ylemmän kiintopisteen (21) ja alemman kiintopisteen (22) puikolle (17). Puikko (17) muodostaa siten vivun, jonka toinen pää voi kääntyä kotelossa (1) ja jonka lyhyt varsi ulottuu tästä oäästä näppäimen (3) laakerireikään (18) ja jonka pitkä varsi ulottuu samasta päästä puikon vastakkaiseen päähän, joka on sydämen muotoisessa urassa (20).
Keksinnön mukainen sähkövaihtokytkin toimii seuraavasti: Jos näppäin (3) on näytetyssä yläasennossa, muodostavat kosketusjouset 4 67154 (9) kosketuksen vastaavien kosketusjalkaparien (10) välillä. Tässä asennossa näppäimen (3) pitää paikallaan pidätyspuikko (17), joka on vivun muodossa nostettuna ylimpään asentoonsa ja on kiinnitettynä sydänkaaren kiintopisteessä (21). Jos näppäintä (3) painetaan alaspäin, siirtyy lehtijousi (7) kuuluvasti napsahtaen näytetystä, ylös V. aareutuvasta asennostaan alas kaareutuvaan asentoon. Tällöin kieruk-kajousi (14) tulee puristetuksi kokoon ja kosketusjouset (9) katkaisevat sähköliitännät kosketusjalkojen (10) välillä ja muodostavat sen sijaan sähköliitännät parittain kosketusjalkojen (12) välillä. Tämän liikkeen aikana pidätyspuikon pää liikkuu alas sydämen muotoisen uran (20) takimmaista haaraa pitkin, ja kun paine näppäimeen (3) lakkaa, painaa kierukkajousi (14) näppäimen (3) niin paljon ylös, että pidätyspuikon (17) pää siirtyy ylös alimpaan kiintopisteeseen (22) sydänurassa (20) eikä paine kierukkajousesta (14) ylöspäin näppäintä (3) vasten kykene poistamaan sitä sen nyt ottamasta ala-asennosta johtuen sydänkaaren muodosta.
Kun sähkökoskettimen ollessa tässä ala-asennossa jälleen painetaan näppäintä (3) alaspäin, esim. sormella, vapautuu pidätyspuikon asento sydänuran alemmassa kiintopisteessä (22) ja uran ulompi seinä, kun sormipaine taas lakkaa, siirtää sen uran etummaista haaraa pitkin ylös ylempään kiintopisteeseen (21).
Kun pidätyspuikko (17) ei enää pidätä näppäintä, vie kieruk-kajousi (14) tämän ylöspäin, jolloin kierukkajousi (14) voittaa alas kaareutuvan lehtijousen (7) antaman vastuksen, joka jousi siirtyy ’·: ualuvasti napsahtaen ylös tilaan, jossa se kaareutuu ylös. Tämän jälkeen voidaan kuvattu toiminta toistaa.
On ilmeistä, että näppäimen liike tällöin on yhtä monta kertaa pienempi kuin kiintopisteiden (21) ja (22) välinen etäisyys kuin vivun pitkän ja lyhyen varren pituuksien välinen suhde määrää.
On ilman muuta selvää, että keksinnön mukaisesta sähkövaihto-kytkimestä voidaan tehdä paljon muita toteutusmuotoja kuin näytetty ja kuvattu keksinnön asettamissa puitteissa. On esim. mahdollista kiinnittää pidätyspuikon pää kappaleeseen, jonka kotelon seinään päin olevassa sivussa on sydämen muotoinen ura, jolloin kotelon sisäseinään valetaan tappi, joka kytkeytyy sydänuraan. Lisäksi on huomattava, että näppäimen (3) laakerireikä (18) on näytetty kavennuksella, joka muodostaa varsinaisen kääntölaakerin, ja että tämä on siirretty hieman sivulle suhteessa näppäimen keskipisteeseen. Siirtämällä tämä 5 67154 kääntölaakeri kohti kotelon (1) seinää, jossa on reikä (19), voidaan vipusuhdetta muuttaa laajalla alueella, jolloin voidaan saavuttaa määrätty, pidennetty liike. Kiintopisteet, jotka on saatu aikaan sinänsä tunnetulla sydänkaariuralla, eivät ole sinänsä välttämättömiä po. keksinnölle. Sen sijaan voidaan käyttää muilla tavoilla aikaansaatuja kiintopisteitä, esim. kotelon seinässä vaakasuorasti laakeroidun akselin ympäri kääntyvällä kääntökappaleella, joka muodostaa laakerin pidätyspuikon liikkuvalle päälle, kunhan säilytetään pidä-tyspuikon toiminta vipuna.

Claims (2)

67154 r
1. Sähkökytkin, jossa on kotelo (1) ja painonappi (3), joka kytkin on yhteen suuntaan manuaalisesti alaspainettava ja liikkuva ja joka on asetettavissa kahteen asentoon tankomaisella, kaksi päätä omaavalla lukituslaitteella kotelon ja napin väliin, jolloin lukitustaitteessä on salpaustanko (17), jonka toinen pää on viety uraan tai rakoon (20), jolla on kaksi kiintopistettä (21,22), tunnettu siitä, että salpaustanko (17) on erivartinen vipu, jonka kääntöpiste on sauvan toisessa päässä, jolloin pitempi varsi on sovitettu kaksi kiintopistettä omaavaan päähän ja lyhyempi varsi on laakeroitu napin (3) poikittaisporaukseen (18), ja että napissa olevan, salpaustangon vastaanottavan porauksen (18) suunta kulkee olennaisesti suorakulmaisesta painonapin työsuuntaan (4) nähden, ja että kääntöpiste-vipupää on laakeroitu kiinni (19) koteloon .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sähkökytkin, tunnet-t u siitä, että kiinni oleva kääntöpiste-vipupää on laakeroitu kotelon (1) sisässä olevaan välykseen (19), ja että salpaustangon toisen pään molemmat kiintopisteet määrää olennaisesti sinänsä tunnettu sydämen muotoinen käyrä (20), joka on tehty välystä (19) vastapäätä olevalle kotelon sisäauleelle, jolloin napin (3) tarttumis-kohta sauvaan (17) on sen molempien päiden välissä.
FI790571A 1978-02-22 1979-02-20 Elektrisk omkopplare FI67154C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK78478AA DK141675B (da) 1978-02-22 1978-02-22 Elektrisk omskifter med fikseringspind.
DK78478 1978-02-22

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI790571A FI790571A (fi) 1979-08-23
FI67154B true FI67154B (fi) 1984-09-28
FI67154C FI67154C (fi) 1985-01-10

Family

ID=8097517

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI790571A FI67154C (fi) 1978-02-22 1979-02-20 Elektrisk omkopplare

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4238653A (fi)
DE (1) DE2904900C2 (fi)
DK (1) DK141675B (fi)
FI (1) FI67154C (fi)
FR (1) FR2418535A1 (fi)
GB (1) GB2016809B (fi)
NL (1) NL174681C (fi)
NO (1) NO146415C (fi)
SE (1) SE442251B (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE427225B (sv) * 1980-02-15 1983-03-14 Ericsson Telefon Ab L M Tryckknappsmekanism
US4408109A (en) * 1981-11-13 1983-10-04 Eaton Corporation Latch down device for push-button switches
DE3205389C2 (de) * 1982-02-16 1984-07-19 Robert Seuffer GmbH & Co, 7260 Calw Tastenschalter
DE3209897A1 (de) * 1982-03-18 1983-09-29 Franz Kirsten Elektrotechnische Spezialfabrik, 6530 Bingen Elektrischer schalter
DE3633701A1 (de) * 1986-10-03 1988-04-14 Kirsten Elektrotech Elektrischer schalter
DE4013920C2 (de) * 1990-04-30 2000-01-20 Teves Gmbh Alfred Elektrischer Druckschalter, insbesondere für Kraftfahrzeuge
JP3980915B2 (ja) * 2002-03-15 2007-09-26 株式会社東海理化電機製作所 スイッチ装置
US6846996B2 (en) * 2002-12-17 2005-01-25 Medconx, Inc. Pushbutton mechanical limiter switch including movable contact with conductive radial segment located in serrated housing passageway
DE102012005960B4 (de) * 2012-03-23 2017-06-08 Johnson Electric Germany GmbH & Co. KG Elektrische Schalteranordnung, umfassend ein Schaltergehäuse und zumindest einen im Schaltergehäuse geführten Taster

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1223507A (fr) * 1959-01-28 1960-06-17 Arnould Ets Perfectionnements aux interrupteurs électriques et appareils analogues
US3038981A (en) * 1959-08-03 1962-06-12 Cutler Hammer Inc Push-push operating mechanism and electric switch utilizing same
US3375340A (en) * 1967-02-09 1968-03-26 Honeywell Inc Momentary actuating arrangement
US3914570A (en) * 1973-07-05 1975-10-21 Amp Inc Alternate make and break type operating means for pushbutton switch assemblies
DE2417330A1 (de) * 1974-04-09 1975-11-06 Mecanismos Aux Ind Umschalter

Also Published As

Publication number Publication date
DK141675C (fi) 1980-10-20
DE2904900C2 (de) 1983-04-28
NL7901389A (nl) 1979-08-24
NO146415B (no) 1982-06-14
GB2016809B (en) 1982-08-04
US4238653A (en) 1980-12-09
DE2904900A1 (de) 1979-08-23
FR2418535B1 (fi) 1981-12-31
FI67154C (fi) 1985-01-10
SE442251B (sv) 1985-12-09
NL174681C (nl) 1984-07-16
NO790584L (no) 1979-08-23
FI790571A (fi) 1979-08-23
FR2418535A1 (fr) 1979-09-21
GB2016809A (en) 1979-09-26
SE7901415L (sv) 1979-08-23
DK78478A (fi) 1979-08-23
NO146415C (no) 1982-09-22
DK141675B (da) 1980-05-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI67154B (fi) Elektrisk omkopplare
JP4017991B2 (ja) 押しボタンスイッチ装置
US20030085110A1 (en) Switch apparatus
GB2301942A (en) Lever switch
SG118333A1 (en) Card connector
US3962556A (en) Keyboard with versatile switch support structures
KR20070090082A (ko) 휴대용 전자기기
US4956529A (en) Compact switch device
FI67453C (fi) Elektrisk kontakt
CA1160273A (en) Cam operated dual switch assembly
US3075396A (en) Electrical switch
KR970005461B1 (ko) 판스프링 시스템 및 이를 구비한 전기 스위치
US3291930A (en) Switch with pivoted push button and countersunk switch lever
FI67155B (fi) Elektrisk omkopplare
US2448230A (en) Mechanism for precision switches
US4937409A (en) Switch device
US3487184A (en) Overtravel mechanism for snap-action switch
US3996436A (en) Snap action switch
EP0024922A1 (en) Snap action switches
US7238906B2 (en) Electrical switch of the normally closed type
JP3753638B2 (ja) スイッチ
CN111128572A (zh) 多动能开关
KR890002093Y1 (ko) 슬라이드 스위치
KR100736424B1 (ko) 스위치
JP2005310439A (ja) 多方向スライドスイッチ

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: AKTIESELSKABET MEC MEKANISK ELEKTRISK