FI66715C - Foerfarande foer odling av skogsplantor med hjaelp av odlingsplattor och baerbotten foer anvaendning av foerfarandet - Google Patents

Foerfarande foer odling av skogsplantor med hjaelp av odlingsplattor och baerbotten foer anvaendning av foerfarandet Download PDF

Info

Publication number
FI66715C
FI66715C FI822167A FI822167A FI66715C FI 66715 C FI66715 C FI 66715C FI 822167 A FI822167 A FI 822167A FI 822167 A FI822167 A FI 822167A FI 66715 C FI66715 C FI 66715C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
plates
cultivation
foer
crop
support
Prior art date
Application number
FI822167A
Other languages
English (en)
Other versions
FI822167L (fi
FI822167A0 (fi
FI66715B (fi
Inventor
David Heinstedt
Original Assignee
David Heinstedt
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE7713240A external-priority patent/SE7713240L/xx
Application filed by David Heinstedt filed Critical David Heinstedt
Publication of FI822167L publication Critical patent/FI822167L/fi
Publication of FI822167A0 publication Critical patent/FI822167A0/fi
Publication of FI66715B publication Critical patent/FI66715B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66715C publication Critical patent/FI66715C/fi

Links

Landscapes

  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Description

66715
Menetelmä viljeltäessä metsätaimia viljelylevyjä käyttäen ja kantopohja käytettäväksi menetelmässä Tämä keksintö tarkoittaa menetelmää viljeltäessä metsätaimia viljelylevyjä käyttäen, jotka viljelylevyt ovat sovitettuina viljelylevyille tarkoitetuille, lävistetyille kan-topohjille, jotka sisältävät elimiä viljelylevyjen sijoittumista varten kantolevyille, sekä kantopohjaa käytettäväksi tässä menetelmässä. Tässä menetelmässä taimia viljellään kasvuväliainelevyissä ilmarakoa käyttäen ja taimet kasvu-väliainelevyineen varastoidaan ja kuljetetaan myöhemmin istutuspaikalle.
Eräs tällainen menetelmä on aiemmin tunnettu. Tunnettua on tällöin puristettujen turvelevyjen, esim. ns. Sphagnum-turpeen käyttö erilaisten metsätaimien siementen kasvuväli-aineena. Levy peitetään esim. kestomuovilla, jonka peitteen kummallakin puolella on aukkoja. Toinen aukko on tarkoitettu antamaan tilaa metsätaimelle, sen noustessa itämisen jälkeen kasvualustasta, ja toisen aukon tehtävänä on mahdollistaa viljely ns. ilmarakoa käyttäen, ja jälkimmäisen tavoitteena on estää itämisessä muodostuneita juuria kasvamasta ulos levyn sivulta. Kun halutaan aikaansaada itäminen, levy ympäröivine peitteineen sijoitetaan maapohjalle ja peitteen ja maapohjan väliin jätetään ilmarako. Kastelun jälkeen levyn materiaali saadaan paisumaan ja itäminen tapahtuu pian. Kasvualustaa ympäröivä peite toimii mm. esteenä levyn nopealle kuivumiselle ja sitä paitsi lämmönimeyty-misen välineenä kasvualustan lämpötilan kohottamiseksi, ja levyn maahan istuttamisen jälkeen alla olevan maapohjan lämpötilan nostamiseksi.
Suomalaisesta patentista n:o 63 152 on tunnettu menetelmä, jolla suurehkoa lukumäärää ilmoitetun tyyppisiä viljelyle-vyjä käsitellään siitä alkaen, kun ne asetetaan maapohjalle, jotta siihen pannut siemenet itäisivät, siihen vaiheeseen i 2 66715 saakka, jolloin täraisen jälkeen saadut taimet kuljetetaan sille paikalle, johon ne on istutettava. Menetelmä on tunnettu siitä, että ryhdytään toimenpiteisiin, jotta levyt, joihin siemenet on istutettu, asetetaan itämistä varten kiinteästi, irrotettavasti, ristikolla varustetuille kan-topohjille, jotka yhdessä näitä vastaavien pinottavien kehysten kanssa sijoitetaan alustalle, ja alustan ja levyn väliin jätetään ilmarako, ja että pohjat itämisen jälkeen saatuine taimineen ja pohjiin kuuluvine kehyksineen nostoa varten pinotaan päällekkäin ja mahdollisen välivarastoinnin jälkeen kuljetetaan istutuspaikalle, taimien ollessa olennaisesti koskemattomina kehysten kantopohjilla olevassa kasvuvällaineessa.
Mainittu patentti tarkoittaa myös laitetta taimien viljelemiseksi ja taimien istuttamiseksi. Laite on etupäässä, mutta ei yksinomaan tarkoitettu otettavaksi käyttöön edellä selitetyn menetelmän toteuttamisessa. Laite on tunnettu siitä, että se käsittää yhden tai useampia ristikolla varustettuja kantopohjia, jotka ovat tarkoitetut toimimaan kasvualustalevyjen kantajina taimia viljeltäessä ilmarakoa käyttäen, ja että kussakin pohjassa on kehys, johon kanto-pohjat on löysästi asetettavissa, ja kantopohjät niihin kuuluvine kehyksineen ovat pinottuina tukevasti päällekkäin taimien kuljettamiseksi istutuspaikkaan, ja kehykset ja kantopohjät ovat kuljetettavissa sieltä takaisin.
Esillä oleva menetelmä tunnetaan pääasiallisesti siitä, että viljelylevyt ovat siirtyvästi sovitettuina kantopohji-en sijoittumiselimiin, jotta ne istutettaessa voidaan työntää kantopohjilta pois, sijoittumiselinten muodostuessa pystyssä olevista, toistensa kanssa yhdensuuntaisista listoista, jotka muodostavat kahdessa vastakkaisessa päässä avoimet ohjaimet viljelylevyjä varten,ja esillä oleva kantolaite on tunnettu siitä, että siinä on viljely-levyjen sijoittumista varten pystyssä olevat, toistensa kanssa yhdensuuntaiset listat, jotka kahdessa vastakkai- l 6671 5 3 sessa päässä muodostavat avoimet ohjaimet viljelylevyjä varten.
Keksinnön erään sovellutusmuodon mukaan ritilälistoissa on alemmat ja ylemmät sivulaipat, jolloin samalla puolella sauvan keskikappaletta oleva alempi ja ylempi sivulaippa muodostavat pidätysuran kahden ritiläsauvan väliin siirrettäviksi asetettuja viljelylevyjä varten.
Erään toisen sovellutusmuodon mukaan ylemmät sivulaipat muodostavat suoran kulman pystytason kanssa tai ovat so-pivimmin ylöspäin kaltevia terävässä kulmassa sen suhteen.
Vielä erään sovellutusmuodon mukaan kaltevuuskulma pysty-tason suhteen on 20-90°.
Seuraavassa keksintö selitetään tarkemmin oheistettuihin piirustuksiin viitaten, joissa kuvio 1 esittää perspektiivikuvaa kantopohjasta muovilla peitettyä suurehkoa viljelylevymäärää varten, kuvio 2 esittää suurennettua perspektiivikuvaa kuviossa 1 esitetystä kantopohjasta siihen kiinteästi, irrotettavasti asetettuine viljelylevyineen, kuvio 3 esittää perspektiivikuvaa kuvioissa 1 ja 2 esitetyn kantopohjän pinnoittavasta kehyksestä, ja kuvio 4 esittää kuinka joukko kantopohjia vastaavine, niihin kuuluvine kehyksineen yhtenä kuljetusyksikkönä yksitellen sijoitetaan maahan itämisen aikaansaamiseksi.
Kuvioon 1 viitaten, kantopohja on suorakaiteen muotoinen ristikko, joka käsittää useita keskenään samansuuntaisia ristikon sauvoja eli listoja 1. Niitä pitää yhdessä joukko poikkikappaleita 2. Esitetyssä sovellutusmuodossa ristikon sauvojen 1 poikkileikkauksen muoto on risti, ja osa ristiä on pystysuora ja toinen osa vaakasuora.
4 66715
Ristikon sauvat 1 toimivat parittain useiden, samaan linjaan sijoitettujen viljelylevyjen 3 kantoeliminä, jotka levyt muodostuvat puristetusta turpeesta ja niitä ympäröi tumma kestomuovipeite, ja joihin kumpaankin on asetettu siemen, joka myöhemmin on saatava itämään sen jälkeen kun levy on sijoitettu maapohjalle, ilmarako jätettynä levyn alapuolen ja maapohjan yläpuolen väliin. Kunkin levyn kestomuovi-peitteen yläpinnalla on reikä 4 ja alapinnalla reikä 5. Yläpinnalla oleva reikä 4 on tarkoitettu mahdollistamaan siemenen itämisen jälkeen esiinpistävän, kasvavan taimen nousemista kasvualustasta, kun taas alapinnalla olevan reiän 5 tarkoituksena on tunnetulla tavalla estää muodostuneita juuria pääsemästä ulos levymäisestä kasvualustasta.
Myös kuviossa 2 on viljelylevy ympäröivine peitteineen merkitty numerolla 3. Ristikon sauvan 1 laippaosa 6, joka vastaa ristin pystysuoraa osaa, on upotettu poikkisauvojen pidättäviin koloihin, kun taas saman sauvan laippaosa 7, joka vastaa vaakasuoraa osaa, toimii ympäröivällä peitteellä varustetun, puristetusta turpeesta muodostetun viljelylevyn 3 toisena kantoalustana, kun taas ristin vastaava vaakasuora osa, sen kanssa samansuuntaisessa ja viereisessä sauvassa toimii toisena kantoalustana. Ristikon sauvan pystysuoraan osaan 6 liittyy kaksi keskenään V:n muodostavaa, ulospäin kaltevaa laippaa 8 ja 9. Laippa 8 ja siihen kuuluva laipan-osa 7, joka vastaa ristikon sauvassa 1 olevan ristin vaakasuoraa osaa, muodostaa toisella puolella yhden viljelylevyn 3 kehyksen, kun taas päinvastoin suunnattu laippa 9 ja vastaava laipanosa, joka vastaa viereisen ristikon sauvassa olevan ristin vaakasuoraa osaa, muodostaa saman viljelylevyn kehyksen vastakkaisella puolella. Kumpikin kehys pitää levyä 3 paikoillaan irrotettavasti, mutta liikkuvasti kahdelta ristikon sauvoista muodostetuilla kiskoilla. Jokaisessa ristikon sauvassa olevalla laipparakenteella voidaan senkin jälkeen kun viljelylevyillä oleva materiaali on saanut paisua kastelun avulla, helposti työntää levyjä kummallakin i i 5 66715 kantoalustalla. Jokainen ristikossa äärimmäisenä oleva sauva 10 on periaatteessa muodostettu ristikon sauvan puolikkaaksi. Siinä on toisin sanoen sekä vaakasuora laippa 11 ja vinosti ylöspäin suunnattu laippa 12. Vaakasuorassa laipassa on kuitenkin vielä suoraan alaspäin menevä kulmalaip-pa 13, joka vahvistaa rakennetta. Ristikko on leveyssuunnassa vahvistettu raudoituslangoilla 14.
Jotta mahdollistettaisiin kantopohjan järkevä käsittely, niihin irrotettavasti, mutta liukuvasti asetettuine vilje-lylevyineen, käytetään kuviossa 3 esitetyn kaltaisia kehyksiä, jotka ovat kantopohjan muotoisia. Jokainen kehys käsittää kaksi pitkää sivukappaletta 15, 16 ja kaksi lyhyttä sivukappaletta 17, 18, ja sitä kannattaa 8 jalkaa, joista vasenta etujalkaa on merkitty numerolla 19.
Kantopohjan kannattamiseksi on kehyksen sisäpuolelle alas sijoitettu ympärikulkeva kantolista 20. Kehyksen tukevoit-tamiseksi sen ulkopuolelle on sijoitettu useita sisäänrakennettuja vahvistuslistoja 21. Useiden kehysten pinoamisen mahdollistamiseksi kussakin kehyksessä olevine kantopohji-neen tai ilman niitä, on niiden jokaisen pitkän sivukappa-leen yläpinnalle asetettu harja 22. Jokaisen harjan 22 kummassakin päässä on vaste 12 ja harja on neljässä kohdassa varustettu vahvistavilla V-muotoisilla tukiköysillä 24. Jokainen jalka 19 on alapuolelta kolottu V-muotoiseksi, ja V:ssä on kulma, joka on yhtäläinen tukiköyden 24 V muodostavan kulman kanssa. Jokaisen pitkän sivukappaleen kumpikin uloin jalka on sijoitettu siten, että jos kaksi kehystä on pinottu päällekkäin, niin jalat lepäävät suoraan vastaavaa vastetta 23 kohden, josta johtuu, että kehysten työntyminen toisiinsa nähden estyy. Se, että jokainen jalka on kolottu V-muotoiseksi ja siis helposti ohjautuu tartuntaan vastaavan tukiköysiryhmän 24 kanssa, helpottaa kehysten pinoamista.
Kuten kuviosta 3 ilmenee, niin etumainen lyhyt sivukappale 18 6 66715 on matalampi kuin pitkät sivukappaleet ja vastaava lyhyt sivukappale 17. Pinottaessa useita kehyksiä päällekkäin syntyy täten tila, jonka läpi kantopohja siihen kiinnitettynne viljelylevyineen helposti voidaan työntää kehykseen asetettavaksi kantolistalle 20. Tulee myös olemaan helppoa viljelylevyjen ja niiden esiinpistävien taimien maahan istuttamisen yhteydessä, levyjen ollessa irrotettavasti asetettuina, ottaa ulos yksi kantopohja useiden kehysten muodostamasta kuljetusyksiköstä, levyjen asettamiseksi joko käsin tai automaattisesti niihin kohtiin, joihin puun halutaan vähitellen kasvavan.
Kuvion 1 mukaista kantopohjaa ja sitä vastaavaa kuvion 3 mukaista kehystä käytetään sellaisella tavalla, että pohjille ensin ladotaan useita puristetusta turpeesta muodostettuja viljelylevyjä 3 sekä siemen, levyä ympäröivän muovin peittämänä. Latominen voi tapahtua jossakin levyjä valmistavassa laitoksessa. Kantopohjat niihin kuuluvine kehyksineen kuljetetaan sitten sille paikalle, jossa taimien viljely tapahtuu. Viljely tapahtuu siten, että pohjat viljelyle-vyineen sijoitetaan maahan, jolloin jokaisen kehyksen jalat 19 toimivat ilmaraon aikaansaamiseksi viljelylevyjen 3 alapuolen ja sen alustan väliin, jolle pohjat sijoitetaan. Vil-jelylevyjen 3 erityisen rakenteen ansiosta nämä kestävät kuljetuksia irtoamatta ristikon sauvojen 1 välisestä otteesta. Kuljetusyksikköä ja siihen sisältyviä kehyksiä kan-topohjineen ja viljelylevyineen esitetään kuviossa 4. Levyjen viljelyn yhteydessä levyjä kastellaan, josta seuraa levyjen puristetun turpeen paisuminen. Paisumisesta ja sen aiheuttamasta jokaisen levyn tilavuuden lisäyksestä huolimatta liukuvuus säilyy ristikon sauvojen kantolaipoilla 6. Sen jälkeen kun siemenet ovat itäneet viljelylevyissä ja yksi taimi on tullut esiin ilman että juuret ovat tunkeutuneet ulos alapuolelta ilmaraon läpi, kehykset kantopohji-neen pinotaan sellaisiksi kuljetusyksiköiksi, joita on esitetty vasemmalla kuviossa 4, ja ne ajetaan mahdollisen väli- 7 66715 varastoinnin jälkeen sille paikalle, jossa taimet on istutettava maahan. Tällöin jokainen kantopohja otetaan ulos kuljetusyksiköstä sen tilan läpi, joka muodostuu siitä, että lyhyt sivukappale 18 on matalampi. Taimet voidaan sitten istuttaa käsin tai automaattisesti. Huolimatta turpeen tilan muutoksista taimien viljelyn aikana, on hyvin yksinkertaista työntää levyt ristikon sauvoille ja ne voidaan helposti poistaa niiltä.

Claims (6)

  1. 6671 5 8 L. Menetelmä viljeltäessä metsätaimia viljelylevyjä (3) käyttäen, jotka viljelylevyt ovat sovitettuina viljelylevyille tarkoitetuille, lävistetyille kantopohjille, jotka sisältävät elimiä viljelylevyjen sijoittumista varten kanto-levyille, tunnettu siitä, että viljelylevyt (3) ovat siirtyvästi sovitettuina kantopohjien sijoittumiseli-miin, jotta ne istutettaessa voidaan työntää kantopohjilta pois, sijoittumiselinten muodostuessa pystyssä olevista, toistensa kanssa yhdensuuntaisista listoista (1), jotka muodostavat kahdessa vastakkaisessa päässä avoimet ohjaimet viljelylevyjä (3) varten.
  2. 2. Kantopohja käytettäväksi patenttivaatimuksen 1 mukaisessa menetelmässä, tunnettu siitä, että siinä on vil-jelylevyjen (3) sijoittumista varten pystyssä olevat, toistensa kanssa yhdensuuntaiset listat (1), jotka kahdessa vastakkaisessa päässä muodostavat avoimet ohjaimet viljely-levyjä (3) varten.
  3. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kantopohja, tunnettu siitä, että listoissa (1) on laitteet pidätys-urien muodostamiseksi viljelylevyjä (3) varten.
  4. 4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen kantopohja, tunnettu siitä, että listoissa (1) on alasivulaipat (7) ja yläsivulaipat (8, 9), jotka yhdessä muodostavat pi-dätysurat viljelylevyjä (3) varten ohjaimissa.
  5. 5. Patenttivaatimusten 2-4 mukainen kantopohja, tunnettu siitä, että yläsivulaipat (8, 9) muodostavat suoran kulman tai edullisesti ovat ylöspäin kaltevat terävää kulmaa muodostaen vaakatason kanssa.
  6. 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kantopohja, tunnettu siitä, että kaltevuuskulma pystytasoon nähden on 20-90°. i
FI822167A 1977-11-23 1982-06-16 Foerfarande foer odling av skogsplantor med hjaelp av odlingsplattor och baerbotten foer anvaendning av foerfarandet FI66715C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7713240 1977-11-23
SE7713240A SE7713240L (sv) 1977-11-23 1977-11-23 Sett och anordning for odling
FI783540A FI63152C (fi) 1977-11-23 1978-11-20 Saett vid odling av plantor jaemte anordning foer utfoerande av saettet
FI783540 1978-11-20

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822167L FI822167L (fi) 1982-06-16
FI822167A0 FI822167A0 (fi) 1982-06-16
FI66715B FI66715B (fi) 1984-08-31
FI66715C true FI66715C (fi) 1984-12-10

Family

ID=26156993

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822167A FI66715C (fi) 1977-11-23 1982-06-16 Foerfarande foer odling av skogsplantor med hjaelp av odlingsplattor och baerbotten foer anvaendning av foerfarandet

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI66715C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI822167L (fi) 1982-06-16
FI822167A0 (fi) 1982-06-16
FI66715B (fi) 1984-08-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI63152B (fi) Saett vid odling av plantor jaemte anordning foer utfoerande av saettet
FI63651C (fi) Plantodlingsenhet
US4513533A (en) Method and apparatus for hydroponic farming
US5315786A (en) Planting tray
US4057932A (en) Container for seedlings
KR20160136016A (ko) 식물 재배용 하이베드
FI66715C (fi) Foerfarande foer odling av skogsplantor med hjaelp av odlingsplattor och baerbotten foer anvaendning av foerfarandet
EP0090474B1 (en) Method and device for sowing and planting out
US20210392832A1 (en) Apparatus, System and Method for Watering Plants
JP3398628B2 (ja) 栽培装置
US20230038760A1 (en) Modular grow boxes and associated systems and methods
US4918863A (en) Method and apparatus for planting seeds and growing plants
KR102137565B1 (ko) 작물 재배 또는 육묘용 포트 어셈블리
JPH10271926A (ja) 養液栽培用の定植板
JPH10248416A (ja) 渟水式養液栽培方法及び栽培装置
JP2008011729A (ja) 栽培トレーを用いた野菜栽培方法及び装置
JPH07289103A (ja) 芽物野菜の栽培方法およびその装置
JP2002051643A (ja) 植栽用ボックス
JPS62275620A (ja) 育苗方法およびその装置
DK180583B1 (en) Method for producing plants with increased root density, growth box construction and use of growth box construction
KR20110101545A (ko) 시설양묘용 용기받침대
JPH08140486A (ja) 育苗装置
JP2005095035A (ja) 栽培用支持具および水耕栽培方法
JP2824831B2 (ja) 葉野菜水耕栽培方法及び葉野菜搬送用ユニット
JP2008029288A (ja) 栽培装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: HEINSTEDT, DAVID