FI66453C - Faestorgan foer sammanfogning av braedor eller dylikt - Google Patents

Faestorgan foer sammanfogning av braedor eller dylikt Download PDF

Info

Publication number
FI66453C
FI66453C FI812411A FI812411A FI66453C FI 66453 C FI66453 C FI 66453C FI 812411 A FI812411 A FI 812411A FI 812411 A FI812411 A FI 812411A FI 66453 C FI66453 C FI 66453C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
parts
fastening
fastening member
boards
flange
Prior art date
Application number
FI812411A
Other languages
English (en)
Other versions
FI812411L (fi
FI66453B (fi
Inventor
Markku Kalevi Karhumaeki
Original Assignee
Markku Kalevi Karhumaeki
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Markku Kalevi Karhumaeki filed Critical Markku Kalevi Karhumaeki
Priority to FI812411A priority Critical patent/FI66453C/fi
Publication of FI812411L publication Critical patent/FI812411L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66453B publication Critical patent/FI66453B/fi
Publication of FI66453C publication Critical patent/FI66453C/fi

Links

Landscapes

  • Joining Of Building Structures In Genera (AREA)

Description

66453
Kiinnityse 1 in lautojen tai sen tapaisten liittämiseksi yhteen Fästorgan för samrnanf ogn i ng av brädor eller dylikt
Keksintö kohdistuu k i i nn i t y se 1 i rneen puutavaran, erityisesti lautojen tai sentapaisten liittämiseksi yhteen laudoitukseksi tai sen tapaiseksi pinnaksi, jolloin yksi tai useampia mainittuja kiinnityse 1imi a on sovitettu yhdistämään laudat yhteen pääasiassa niiden poikittaissuunnassa, jolloin kiinnity se Iin kiinnittyy puuosiin elimestä ainakin likimain kohtisuorassa suunnassa ulkonevien piikkien, naulojen tai sen tapaisten vä 1 i t ykse 11ä .
Ennestään on tunnettua valmistaa puusta pintoja ja pintaele-menttejä, esim. laudoituksia, kiinnittämällä vierekkäin lautoja, rimoja tai vastaavia esim. nauloilla tai sen tapaisilla puuta olevien poikittaisten rimojen tai soi ro j en päälle. Tällainen menetelmä, jota käytetään yleisesti esim. rakennusten vuoraus-, laudoitus- ja pane 1 oi ntityössä on kuitenkin suhteellisen hidasta ja soveltuu huonosti esim. teolliseen käyttöön, koska jokainen liitettävä lauta on erikseen kiinnitettävä pa i ka 11een .
On tosin kehitetty erikoisia naulaus- ja 1 i i t oskonei ta , joilla työ saattaa käydä nopeammin, mutta niiden käyttö on suhteellisen rajoitettua varsin harvoihin käyttömuotoihin.
On myös ennestään tunnettua käyttää erilaisia t erä sl evy-nau-lael ernent t e ja puupa 1 kk ien kiinnittämiseen toisiinsa päittäin, kulmittain tai päällekkäin ristikko- yms. rakenteiden valmistamiseksi. Näitä elementtejä on kuvattu mm. saksalaisessa julkaisussa OS-2.947.513 ja llS-pa t en 11 i j u 1 ka i su i s sa 3»708,942 ja 4tl60,350. Nämä elementit eivät sovellu siihen tekniikan lajiin, johon tämä keksintö kohdistuu, eivätkä keksinnön tar-Koituksen toteuttamiseen.
2 66453 Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada y 11 äkuva t un 1 a inen uusi kiinnityselin , joka nopeuttaa ja yksinkertaistaa pinta-elementtien valmistamista laudasta ja vahvistaa niitä.
Keksinnölle on tunnusomaista pääasiassa se, että kiinnityse 1i-men ja pinnan jäykistämiseksi k i i nn i t y se 1 in käsittää oleellisesti pitkän, edullisimmin teräslevystä valmistetun, jatkuvan profii1ikappaleen, joka poikkileikkaukseltaan käsittään yhden tai useampia, vierekkäisiä U- tai V-muotoisia osia, joihin liittyy sellaisia laippamaisia osia, joihin mainittuja piikkejä on kiinnitetty tai muodostettu ja että ainakin yhdessä laippamaisessa osassa olevat piikit suuntautuvat U- tai V-muodon aukon avautumissuuntaan.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaan mainitut laip-pamaiset osat ovat ainakin likimain samassa tasossa.
Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaan laippa-maiset osat muodostavat keskenään kulman, edullisimmin suoran ku1 ma n.
Keksinnön erään kolmannen edullisen t ot eu t u smuodon mukaan kiinnityse l in on taivutettu kaarevaksi käyrien pintojen muodosta m i s e k s i .
Keksintöä, sen etuja ja erilaisia suoritusmuotoja selostetaan lähemmin seuraavassa viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa: kuva 1 esittää perspekt i i vikuvannossa keksinnön erään suoritus-iiiuodon mukaista k i i nn i t y se l int ä , kuva 2 esittää erästä toista k i i nn i t y se 1 i nmu ot oa , kuva 3 esittää per spek t i i v ikuvanno ssa keksinnön erään kolmannen suoritusmuodon mukaista kiinnityselintä, jossa elimen tartuntapinnat ovat keskenään määrätyssä kulmassa, 3 66453 kuva 4 esittää per spek t i i v ikuvannossa erästä keksinnön mukaisella tavalla aikaansaatua laudoitusta, jossa on siteenä kaksi keksinnön raukaista kiinnityselintä, kuvat 5 ja 6 esittävät osakuvantona kaarevaksi taivutettuja kiinnityselimiä ja kuva 7 esittää keksinnön mukaisella tavalla aikaansaatua beto-n i 1 a ud o i t u st a pilarin valamista varten.
Kuvan 1 mukaisessa kiinnityselimcssä on metallilevystä valmistettu p rof i i 1 i kappa 1 e 1, jonka pituus määräytyy valmistettavan osan, laudoituksen tai sen tapaisen pituuden mukaan. Profiilin 1 muodostaa edullisimmin U:n tai V:n muotoinen keskiosa 2 ja siihen molemmin puolin liittyvät sivulaipat 3· Keskiosan 2 taivutetun U- tai V-muodon tarkoituksena on antaa profiilille tarvittavaa jäykkyyttä. Keskiosassa 2 olevaan tasopintaan voidaan tehdä reikiä, joihin voidaan liittää kiinnityselimiä, ruuveja, tms. Si vu la i ppoi h i n 3 on tehty tai muodostettu esim. sinänsä tunnetulla tavalla meistämällä laipoista pääasiassa kohtisuorassa suunnassa ulkonevia piikkejä 4, joita on sijoitettu profiilin pituussuunnassa siten, että niihin voidaan kiinnittää profiilin poikittaissuunnassa ulottuvia lautoja tai rimoja tarvittavan laudoituksen aikaansaamiseksi. Piikit voivat olla sijoitetut esim. tasajaolla oleviksi ryhmiksi niin, että yhtä lautaa kohti tulee tarvittava määrä piikkejä riittävän kiinnityslujuuden aikaansaamiseksi. Keksinnön mukaisia kiinnityselimiä tarvitaan tavallisesti kaksi kappaletta muodostettavaa laudoitusyksikköä kohti. Useampiakin voidaan luonnollisesti käyttää lu j uusvaa t imu st en ollessa suuret. Piikkejä 4 voidaan muodostaa tai järjestää muutenkin kuin meistämällä.
Kuvan 2 esittämässä kiinnityseiimessä on rinnakkain kaksi V-inuotoista kourua 2, jolloin piikit 4 on muodostettu sivulaip-poihin 3 ja kourujen 2 väliseen laippaan. Tällainen kiinnitys-profiili muot o on sopiva silloin kun tarvitaan suurempaa lujuutta.
4 66453
Kuvan 3 esittämässä k i i nn i t y sei i mes sä ovat k i i nn i t y s la i pa t 3 toisiinsa nähden suorassa kulmassa laippojen välisen osan 2 ollessa taivutettu k ou rurna i sek s i jäykistyksen aikaansaamiseksi. Tällaista elintä voidaan käyttää haluttaessa laudoitukselle suurempaa jäykkyyttä. Tällöin elin kiinnitetään laudoituksen reunaan, jolloin ensin puristetaan paikalleen profiilin vaakataso ja sen jälkeen pystytaso laudoituksen päätyreunaan. Voidaan käyttää myöskin kiinnityselimenä kahden laudoituksen liittämiseksi suorakulmaisesta toisiinsa.
Kuva 4 esittää suoraa laudoituksen osaa, jossa on näkyvissä kaksi kuvan 1 mukaista kiinnityse 1intä.
Keksinnön mukainen k i i nn i t y se 1 i n voidaan verraten helposti taivuttaa kaarevaksi sinänsä tunnetuilla menetelmillä ja koneilla sekä työkaluilla. Tällaisia taivutettuja muotoja on esitetty kuvissa 5 ja 6. Taivuttaen voidaan aikaansaada myös yhdistelmiä, jolloin samassa elimessä voi olla useampia erisuuntaisia taivutuksia. Tällainen muoto mahdollistaa esim. sellaisten betoni1audoitusten valmistuksen, joissa on eri suuruisia ja suuntaisia kaarevuussäteitä, huomattavasti edullisemmin kuin vanhalla menetelmällä, jolloin kaarevien laudoitusten teko vaatii aikaa viepää kirvesmiestyötä. Moniin muihinkin tarkoituksiin voidaan tällaista kaarevaa laudoitusta soveltaa. Voidaan ajatella valmistettavaksi ennakolta tietty valikoima erilaisen ja erisuuntaisen kaarevuuden omaavia kiin-nityselirniä, joista yhdistelemällä ja toisiinsa liittämällä saadaan erilaisia, vaihtelevia kaarevuuksia ja suoria osia.
Tätä varten voidaan standardi-kiinni11imi en päät varustaa yksinkertaisilla kiinni11imi 11ä yhteenliittämisen suorittamiseksi. Lautojen kiinnitys kaareviin kiinnityse 1imi in voidaan suorittaa esim. valssiparin tai yksinkertaisen hyd raul i puri s-timen avulla tai muulla soveltuvalla tavalla.
5 i 66453
Kuva 7 esittää keksinnön mukaista kiinnityselintä käyttäen aikaansaatua bet oni laudoi tusta pilarin valua varten. Tämän tapaista käyttöä varten voidaan tehdasmaisesti valmistaa jo valmiiksi vanteen muotoon taivutettuja kiinnityselimiä, joita voi olla muutamaa standardikokoa sekä ulkopuolista että sisäpuolista laudoitusta varten. Tällöin voidaan verraten helposti valmistaa muotti putkimaisen valun suorittamiseksi.
i
Kuvatuissa suoritusmuodoissa laippamaisissa osissa 3 olevat 1 piikit 4 suuntautuvat profii1ikappaleen U- tai V-muodon aukon j avauturni s suuntaan, paitsi kuvan 3 suoritusmuodossa vain toisen laippamaisen osan piikit.
Keksinnön avulla saadaan se etu, että voidaan muodostaa hyvin nopeasti erilaisia laudoituksia ja rimoituksia, joissa on lautoja tai rimoja asetettu vierekkäin tasopinnoiksi tarvitsematta käyttää tavanomaisia naulausrimoja. Keksinnön mukainen liitoselin toimii lisäksi kantavana rakenteena 1 i i t ost eht ä vän-sä ohella. Myöskin laudoituksen muodostaminen tapahtuu edullisemmin kuin tunnetuilla tavoilla ja säästyy aikaa sekä kustannuksia. Voidaan menetellä esim. seuraavasti: |
Sileälle, tasaiselle alustalle ladotaan vierekkäin laudoituksen muodostavia lautoja tai rimoja, joko aivan kiinni toisiinsa tai jättäen halutun suuruiset raot käyttötarkoituksesta riippuen, niin monta, että saadaan halutun suuruinen laudoitus. Tämän päälle poikittain lautojen suhteen asetetaan yksi tai useampia keksinnön mukaisia kiinnityse 1imiä, jotka sitten puristetaan lautoihin kiinni, joko valssaamalla sopivalla telalla tai rullalla tai vasarruslai11ee11 a tai tarkoitukseen sopivalla puri stuskoj eella , joka puristaa k i i nn i t y sei i men lautoihin kiinni joko samanaikaisesti koko pituudella tai useammassa osassa jaksottain.
6 66453 Näin voidaan edullisesti valmistaa erilaisia laudoituksia, kuten esim. rakennusten ulkovuorausta varten, lattialaudoituksia, aitaelementtejä, työskentelytasoja, bet onilaudoituksi a, puutarhakalusteiden osia, erilaisia kansirakenteita, pakkaus-elementtejä, taiturisi11oja , pioneerisi 1toja, lumiaitoja yms.
Keksinnön käyttö varsinkin betonilaudoituksen valmistukseen on erittäin edullista, koska näin tehty laudoitus saadaan helposti puretuksi. Kiinnityse1 imet voidaan helposti irroittaa toisesta päästä lähtien sopivan työkalun avulla kiilaamalla. Tällöin ei lautoihin jää mitään nauloja ja ne sekä elimet voidaan käyttää uudelleen, ilman vaivalloista naulojen irroitus-työtä .
Laudoitukset voidaan valmistaa sopivan suuruisina elementteinä tai työmailla jopa seinän suuruisina osina. Elementit voidaan yhdistää toisiinsa sopivilla liittimillä.
Tehdasmaisesti keksintöä käytettäessä on mahdollista valmistaa laudoituselementtejä varsin pitkälle mekanisoidui11 a radoilla ja koneilla, joita tässä yhteydessä ei lähemmin selosteta, koska ne eivät kuulu tämän keksinnön puitteisiin.
On mahdollista kehitellä keksintöä käytettäessä myös aivan uudentyyppisiä kori st elaudoituksiä, aita e 1emen11ejä yms., jotka antavat arkkitehtuurille erikoisia mahdollisuuksia.

Claims (4)

7 j 66453 j Pat entt ivaat imuk set :
1. Kiinnityselin puutavaran, erityisesti lautojen (6) tai sentapaisten liittämiseksi yhteen laudoitukseksi tai sentapaiseksi pinnaksi, jolloin yksi tai useampia mainittuja kiinnitys-elimiä (1) on sovitettu yhdistämään laudat (6) yhteen pääasiassa niiden poikittais suunnassa, jolloin kiinnityselin kiinnittyy puuosiin (6) elimestä ainakin likimain kohtisuorassa suunnassa ulkonevien piikkien (4), naulojen tai sentapaisten välityksellä, tunnettu siitä, että kiinnityselimen ja pinnan jäykistämiseksi kiinnityselin (1) käsittää oleellisesti pitkän, edullisimmin teräslevystä valmistetun, jatkuvan profii1ikappa-leen, joka poikkileikkaukseltaan käsittää yhden tai useampia, vierekkäisiä U- tai V-muotoisia osia (2), joihin liittyy sellaisia laippamaisia osia (3), joihin mainittuja piikkejä (4) on kiinnitetty tai muodostettu ja että ainakin yhdessä laip-pamaisessa osassa olevat piikit suuntautuvat U- tai V-muodon aukon avautumissuuntaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kiinnityselin, tunnettu siitä, että mainitut laippamaiset osat (3) ovat ainakin likimain samassa tasossa. ! !
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kiinnityselin, t u n- J n e t t u siitä, että laippamaiset osat (3) muodostavat j keskenään kulman, edullisimmin suoran kulman. I
4. Patenttivaatimusten 1-3 mukainen kiinnityselin, tunnettu siitä, että kiinnityselin (1) on taivutettu kaarevaksi käyrien pintojen muodostamiseksi.
FI812411A 1981-08-04 1981-08-04 Faestorgan foer sammanfogning av braedor eller dylikt FI66453C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI812411A FI66453C (fi) 1981-08-04 1981-08-04 Faestorgan foer sammanfogning av braedor eller dylikt

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI812411 1981-08-04
FI812411A FI66453C (fi) 1981-08-04 1981-08-04 Faestorgan foer sammanfogning av braedor eller dylikt

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812411L FI812411L (fi) 1983-02-05
FI66453B FI66453B (fi) 1984-06-29
FI66453C true FI66453C (fi) 1984-10-10

Family

ID=8514608

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812411A FI66453C (fi) 1981-08-04 1981-08-04 Faestorgan foer sammanfogning av braedor eller dylikt

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI66453C (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI76859C (fi) * 1985-10-28 1988-12-12 Markku Karhumaeki Stomelement foer foerening av byggelement till en dubbelsidig konstruktion.
FI76860C (fi) * 1986-07-04 1988-12-12 Markku Karhumaeki Fastsaettningsprofil eller balk.

Also Published As

Publication number Publication date
FI812411L (fi) 1983-02-05
FI66453B (fi) 1984-06-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6446409B1 (en) Structural bracket for securing spanning and supporting members
US5078360A (en) Prefabricated assembly for poured concrete forming structures
US3875719A (en) Metal support for wood structural elements
US6772998B2 (en) Fence panel
US4057947A (en) Joining and fixing structure for ceiling boards and panelling
US4133155A (en) Joist structure
US4033548A (en) Concrete shuttering connecting means
FI66453C (fi) Faestorgan foer sammanfogning av braedor eller dylikt
DE602005005237T2 (de) Bausystem für Holzbetonverbunddecke
US4003542A (en) Form pans for constructing ribbed slab structures
GB2141475A (en) Method and lining system for erecting buildings
KR100475700B1 (ko) 벽체 시공용 거푸집의 설치 구조
US20160186386A1 (en) Protective Edge Member For A Laminated Support Mat
KR102181071B1 (ko) 곡면형 벽체 형성용 거푸집 체결장치
US20030159399A1 (en) Deck spacer
EP0085029A1 (de) Schalungselement
US4444374A (en) Prefabricated concrete forms assembly
KR200291526Y1 (ko) 거푸집용 판넬
US20230212866A1 (en) Deck installation device and a method of using said device
JPS5953979B2 (ja) コンクリ−ト用型枠構築用のパネル装置
DE2504630A1 (de) Vorrichtung zum verbinden von hoelzern
KR100587216B1 (ko) 무해체 계단 거푸집
JPH11193572A (ja) 木造建築用の接合金具
DE1659175C3 (de) Bauelement fur Wände und Decken von Massivholzbauten
DE19647703C2 (de) Gerüstbohle mit mechanischen Längsverbindern

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: SCHAUMAN WOOD OY