FI66212B - Foerfarande och anordning foer elektrolytiskt separering av mealler saerskilt koppar - Google Patents
Foerfarande och anordning foer elektrolytiskt separering av mealler saerskilt koppar Download PDFInfo
- Publication number
- FI66212B FI66212B FI800855A FI800855A FI66212B FI 66212 B FI66212 B FI 66212B FI 800855 A FI800855 A FI 800855A FI 800855 A FI800855 A FI 800855A FI 66212 B FI66212 B FI 66212B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- cathode
- support
- anode
- electrolytic
- separation
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C25—ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
- C25C—PROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
- C25C7/00—Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C25—ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
- C25C—PROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
- C25C1/00—Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of solutions
- C25C1/12—Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of solutions of copper
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C25—ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
- C25C—PROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
- C25C7/00—Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells
- C25C7/04—Diaphragms; Spacing elements
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Electrochemistry (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Metallurgy (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Electrolytic Production Of Metals (AREA)
- Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
- Replacement Of Web Rolls (AREA)
- Suspension Of Electric Lines Or Cables (AREA)
- Arc Welding Control (AREA)
Description
------ r*i kuulutusjuuiaisu ™ ^ UTLÄGGN1NGSSKIIIFT 662 l 2 C Patentti cycnnelty 19 C9 1934 */vi ^ Patent meddelat ^ ^ ^ (51) K»Ju /kw-Ct.3 C 25 C 7/02 SUOMI—FINLAND (2i) 800855 (W) IhlmrinW—AiwBhnliy<»f 19.03 .80 (23) MhtfiM—Gm%Wtt<n 19.03.80 (41) TafctHMmM—Nmc oK-tig 30.09.80 PMantti· j* nklKirilwIUtii» /jA mittrao^Mon μ kmLMunm ....
P*tmtb och rf IrtwityrNww ' ' Awdltw Md^d odi ^Jtltand 31.05.84 (32)(33)(31) tiytovrwmtow »i|W**«>»*·* 29.03.79
Saksan Li ittotasavaita-Forbundsrepubliken Tyskland(DE) P 2912524.4 (71) Huttenwerke Kayser Aktiengesel1schaft, Kupferstrasse, D-4670 Lunen ,
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (72) Helmut Schatton, Lunen, Walter Krickau, LOnen, Saksan Liittotasavalta-Forbundsrepubl iken Tyskland(DE) (74) Antti Impola (54) Menetelmä ja laite metallien, varsinkin kuparin erottamiseksi elektrolyyttisesti - Förfarande och anordning för elektroly-tiskt separering av metaller, särskilt koppar
Keksinnön kohteena on menetelmä metallin, varsinkin kuparin erottamiseksi elektrolyyttisesti, jonka menetelmän mukaan elektrolyyttisen erottamisen alussa katodilevyt, varsinkin ohuet alkukato-dilevyt sovitetaan elektrolyytissä olevien anodien väliin.
Metalleja, varsinkin kuparia elektrolyyttisesti puhdistettaessa ja taiteenotettaessa sijoitetaan suun lukumäärä levymäisiä anodela ja katodeja elektrolyyttikyipyihm siten, että metalli voidaan erottaa katodilevyistä. Erotushyötysuhteen parantamiseksi sovitetaan anodit ja katodit mahdollisimman lähelle toisiaan. Anodien ja katodien välisen pienen etäisyyden takia syntyy niiden välillä aika ajoit-tai oikosulkuja, minkä seurauksena virtahyötysuhde laskee ja erotustuo-tot pienenevät.
Oikosulkujen estämiseksi on esim. DE-kuulutusjulkaisusta no.
25 08 094 tunnettua tukea katodilevyjä reunoistaan tuielemeteillä, jotka on tehty ei-metallisesta materiaalista. Näiden tukielementtien aiheuttamat investointikustannukset ovat kuitenkin huomattavan suuret, minkä lisäksi peitetyt reunavyöhykkeet eivät osallistu elektrolyytti-• seen erottamiseen.
2 66212
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada elektrolyy3imenetelmä ja tämän menetelmän toteuttamiseensoveltuva laite, joka huomattavasti alentaa tunnettujen tukielementtien aiheuttamia kustannuksia, mahdollistaa koko katodipinnan hyväksikäytön ja lisäksi erikoisen hyvin soveltuu ohuita katodilevyjä varten, joita valmistetaan esim. siten, että katodilevynä käytetään alkulevyn samoin elektrolyyttisesti muodostettua ohutta kerrosta , joka sitten poistetaan alkulevystä. Täten saadaan parannetuksi tilavuusmääräistä tuotosta aikayksikössä samoin kuin virtahyötysuhdetta, minkä lisäksi tehonkulutus pienenee.
Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaan siten, että katodile-vyt tuetaan anodeihin liikkuvilla, ei anodiin ta katodiin kiinnitetyillä tukikappaleilla, joiden sijaintia muutetaan erottamisprosessm aikana ennalta määrätyn rytmin mukaan, jolloin tukikappaleet, varsinkin ennalta määrätyn ajan kuluttua poistetaan kokonaan, kun erottunut me-tallikerros on saavuttanut ennalta määrätyn paksuuden. Reunojen kiinni-puristamiseen perustuvan tunnetun tukimenetelmän vastakohtana saavutetaan keksinnön mukaisen menetelmän ansiosta se etu, että ohutkaan katodi ei pääse liikkumaan eikä täten joutumaan kosketukseen anodin kanssa. Tällä tavoin saadaan elektrolyysimentelmän luotettavuus siinä määrin parannetuksi, että voidaan luopua elektrolyysiprosessin jatkuvasta valvonnasta, ja että oikosulut voidaan välttää jatkuvassa tuotannossakin. Virtahyötysuhdesuurenee ja anodien jäännöstilavuus pienenee.
Keksinnön mukainen avaruusrakentemen tuKi aikaansaadaan kato-dipintojen erillisten pisteiden tai pienien alueiden avulla. Tämän ansiosta voidaan huomattavasti pienentää kustannuksia, verrattuna täydelliseen avaruusrakenteiseen tukemiseen esim. ritilän avulla. Tässä yhteydessä on yllätyksellisesti todettu, että tukipisteiden tai -alueiden lukumäärä voi olla hyvin pieni ilman, että menetetään riittävän avaruusrakenteisen tukemisen antama haluttu vaikutus.
Keksinnön mukaan katodilevy tuetaan välillisesti anodeihin. Tämän rakenteen ansiosta voidaan tulla toimeen ilman vaakasuoraa jäykkää kiinnitysjärjestelmää, koska kohtisuorasti katodipintoja vastaan vaikuttavien rasitusten suuntainen tuki voidaan aikaansaada stabilien anodien avulla. Anodien ja katodien väliset tukipisteet on määrättävä pelkästään pystysuunnassa, koska katodilevyt eivät kalpaa mitään si-vusuuntaista tukea.
Keksinnön mukaan sijoitetaan tukipisteet tai -alueet eri tavoin katodilevyn molemmilla sivuilla. Tämän ansiosta voidaan tukipis-teisen lukumäärää vieläkin enemmän vähentää. Tällainen erilainen sijoi- 3 66212 tus on mahdollista sen yllätyksellisen havainnon ansiosta, että kaikki saman menetelmän mukaan valmistetut katodilevyt pyrkivät kuperoitumaan tai liikkumaan samalla tavoin. Näin on asianlaita varsinkin siinä tapauksessa, että kustannusten säästämiseksi ei katodilevyjen valmistuksen yhteydessä tehdä mitään tarkkaa tasoituskäsittelyä, vaan katodi-levyt jätetään mahdollisimman alkuperäiseen raakaan muotoonsa.
Keksinnön mukaan sijoitetaan tukipisteet tai -alueet katodile-vyn molemmilla sivuilla epäsymmetrisesti. Tällöin käytetään hyödyksi sitä tosiseikkaa, että katodilevyjen yläsivut on jo tyydyttävästi kiinnitetty anodien suhteen kiinnityskorvien avulla kannatustankoihin.
Niinpä riittää, että katodilevyn se sivu, joka pyrkii kuperoitumaan, tuetaan 1...3 tukipisteellä, joka sijoitetaan levyn keskialueelle, kun taas katodilevyn toinen sivu tuetaan kahdella tukipisteellä levyn alareunan luona. Nämä erilaiset ja epäsymmetriset tukipisteet yhteistoimi-vat katodilevyjen ainoastaan yhteen suuntaan kohdistuvan 1iikkumistai-pumuksen kanssa, minkä ansiosta saadaan kustannuksia suuresti säästävä ja yksinkertaisuudestaan huolimatta yllättävän tehokas avaruusra-kenteinen tukijärjestelmä, joka estää katodien ja anodien välisen mahdollisen kosketuksen.
Keksinnön mukaan muutetaan tukipisteiden tai -alueiden sijaintia elektrolyyttisen erotuskäsittelyn aikana. Täten estetään tukielementtien uppoaminen erottuvaan kerrokseen. Tällöin riittää jo sijainnin suhteellisen pieni muuttaminen, varsinkin siinä tapauksessa, että käytetään pistemäisiä tukielementtejä, jopa pitkän tukiajan kuluessa tukielementtien uppoamisen ja niiden aiheuttamien syvennysten muodostumisen. Sijainnin vaihtojen välinen aika voi olla pitkä.
Keksinnön mukaan tukipisteiden tai -alueiden sijoituspaikat vaihdetaan ennalta määrätyn ohjelman mukaan. Tämän toimenpiteen ansiosta voidaan tukipisteiden sijainnin vaihto aina edullisesti sovittaa ajallisesti käyttötarpeiden mukaisesti. Tällä tavoin vältetään erikoisesti sijainninvaihtojen liian pitkien aikavälien esiintyminen.
Keksinnön mukaan voidaan edelleen tukeminen keskeyttää määräajan kuluttua sen jälkeen, kun erottunut metallikerros on saavuttanut ennalta määrätyn paksuuden. On todettu mahdolliseksi määräajan kuluttua keskeyttää katodilevyjen tukeminen ilman, että katodilevyt vääristyvät. Tällä tavoin voidaan pienentää elektrolyysijärjestelmään sijoitettujen tukilaitteiden lukumäärää ja täten supistaa investointikustannuksia .
Keksinnön mukaan voidaan edelleen tukeminen lopettaa elektroiyY" sikäsittelyn alkamispäivää seuraavana päivänä, edullisesti 24 tuntia “ 66212 tästä alkamisesta tai 24 tunnin kokoluKukerrannaisen jälkeen. On yllätyksellisesti todettu, että katodilevyt ja vuorokauden kuluttua elektrolyysikäsittelyn alkamisesta, varsinkin 2H tunnin kuluttua siitä, omaavat riittävän jäykkyyden vääristymisen estämiseksi, vaikka levyt vielä voivat liikkua mekaanisesti ja mahdollisesti kuperoitua ilman muita aputoimenpiteitä. Jo 24 tunnin kuluttua elektrodit kestävät normaaleja virrantiheyksiä, esim. 180...200 A/m^, ja normaaleja elektrolyytin lämpötiloja, esim. 60 °C. Haluttaessa käyttää pienempiä virrantiheyksiä tai epäedullisempia lämpötiloja voidaan katodilevyjen riittävä jäykkyys saavuttaa kahden vuorokauden kuluttua. Päivärytmi on tässä yhteydessä erikoisen edullinen, koska tukemisen yhteydessä esiintyvään työhön voidaan käyttää erikoisen sopivaa työvuoroa, esim. aamuvuoroa. Tukemistoimenpiteiden keskeyttäminen jo 24 tunnin kuluttua tai elektrolyysistä laskeutuneen kerroksen saavutettua vastaavan paksuuden, antaa sen lisäedun, että voidaan luopua tukipisteiden sijainnin vaihtamisesta tänä lyhyenä aikana (suhteessa anodin koko toinunta-ai-kaan). Kokonaisuutena saadaan näin ollen tulokseksi erittäin yksinkertainen ja käytännöllinen menetelmä elektrolyyttistä käsittelyä varten.
Sovellettaessa keksinnön mukaista menetelmää kuparin erottamiseksi elektrolyyttisesti sovitetaan katodin ainakin toiselle sivulle katodin pintaan painuva tukilaite. Täten voidaan katodi tukea keksinnön mukaan edullisella tavalla. Tässä yhteydessä käytetään edullisesti hyödyksi katodilevyjen luonnollista taipumusta kuperoitua samaan suuntaan, kuten edellä jo selitettiin, jolloin saman menetelmän mukaan valmistetut levyt pyrkivät muuttamaan muotoaan samalla tavalla.
Keksinnön mukaan voidaan tukilaite konstruoida siten, että se sijaitsee katodin molemmin puolin. Täten voidaan myös tukea sellaisia katodeja, jotka eivät kuperoidu tai vääristy pääasiallisesti vain yhteen suuntaan vaan myös toiseen suuntaan. Tämän toimenpiteen ansiosta estetään myös katodin siirtyminen kokonaisuudessaan tukemattomalle puolelle kupertumisen tai vääristymisen seurauksena.
Keksinnön mukaan voidaan pisteet, joissa tukilaite painautuu katodin molempiin pintoihin, sijoittaa eri tavoin katodin näille molemmille pinnoille. Tässä tapauksessa voidaan tukipisteet erikoisesti si-joitaa katodin alanurkkiin ja keskustaan. Täten voidaan edullisesti vaikuttaa kupercitumisen pääsuuntaa vastaan. Tukeminen suoritetaan näin ollen siten, että tuetaan ainoastaan niitä alueita, joita kuperoitumi-nen on uhkaamassa, kun taas välialueet, esim. katodin yläreuna, joka jo on riittävästi tuettu kiinnityskorvien tai katodin kannatustankojen avulla, jätetään tukematta.
5 66212
Keksinnön mukaan on edelleen tukilaitteessa anodin ja katodin väliset tukielementit. Tällä tavoin käytetään erikoisen edullisesti hyödyksi anodia, joka sekä puhdistus- että erotuselektrolyysiä varten on rakenteeltaan tukeva, joten anodiakin käytetään katodin tukemiseksi. Tämän ansiosta itse tukilaite voidaan tehdä erikoisen yksinkertaiseksi. Tukilaitteesta tulee täten erikoisen helposti käsiteltävä, ja se voidaan siirtää paikalleen tai poistaa paikaltaan ilman mitään vaikeuksia. Mitoittamalla lisäksi tukielementit anodin ja katodin välisen tilan kokoisiksi, voidaan vieläkin luotettavammin estää anodin ja katodin välinen kosketus.
Keksinnön mukaan tehdään tukielementit edullisesti palloiksi, sylintereiksi tai prismoiksi, jotka yhdessä kannatuselementtien kanssa muodostavat tukilaitteen. Pallojen, sylinterien tai prismojen pinta on muodoltaan sellainen, että se on suhteellisen vähän herkkä laskeumille. Täten voidaan tukielementit puhdistamatta jättää useiksi päiviksi katodin ja anodin väliin. Saadaan myös edullisesti esitetyksi oikosulkuja aiheuttavien siltojen muodostuminen. Pallot, sylinterit tai prismat pysytetään pystyasennossaan kannatustankojen tai muiden samankaltaisten elementtien avulla niin, että ne voidaan helposti ja yksinkertaisesti sijoittaa haluttuihin paikkoihin. Keksinnön mukaan voidaan edelleen katodien tukilaitteet yhdistää kanrunelementtien avulla käsittelykelpoi-seksi yksiköksi. Tämä toimenpide helpottaa erikoisesti tukielementtien sijoittamista paikalleen, siirtämistä ja poistamista elektrolyysikennon useiden katodien yhteydessä, ja saavutetaan samanaikaisesti tapahtuva tukeminen. Tukielementtien siirtäminen ja vaihtaminen aiheuttaa vain pieniä kustannuksia, jotka ovat paljon pienemmät kuin ne kustannukset, joita tukemattomia katodeja käytettäessä syntyy lämpötilan jatkuvasta valvonnasta ja häiriöiden poistamisesta.
Tukielementit ja niiden kannatuslementit tehdään sopivasti sähköä eristävästä materiaalista, esim. posliinista tai kovakumista, ja erikoisen edullisesti polyetyleenistä polypropyleenistä. Elektrolyytti-neste ei syövytä näitä materiaaleja, joten elementtejä voidaan käyttää pitkiä aikoja. Lietettä laskeutuu erikoisen vähän synteettisten materiaalien tai posliinin sileille pinnoille. Erikoisen edullisesti käytetään polyetyleeniä ja polypropyleeniä. Kaupan on vaikeuksitta saatavissa palloja, putkia ja prismaproflileja, jotka on tehty näistä suhteellisen kevyistä materiaaleista, joiden ominaispaino on suunnilleen 1,0. Näitä synteettisiä materiaaleja käytettäessä saadaan tukilaitteen erikoisen edullinen, halpa ja kestävä suoritusmuoto, jolla on hyvät käyttöominaisuudet .
6 66212
Keksinnön mukaan voidaan edelleen tukielementit ja niiden kan-natuselementit yhdistää kampamaiseksi sisääntyönnettäväksi laitteeksi, jossa on sarja tukipisteitä peräkkäin sijaitsevia katodeja varten. Tuloksena saadaan tällöin edullinen jäykkä rakenne, jonka tukielementit jäävät täysin puhtaiksi laskeumista. Kampamaisen sisääntyönnettävän laitteen käsittely ei aiheuta mitään ongelmia, vaan se työnnetään yksinkertaisesti anodien ja katodien välisiin tiloihin, kulloinkin katodien määrättyihin pisteisiin, esim. katodin sivuille ja sen keskustaan.
Keksinnön mukaan voidaan edelleen tukilaite konstruoida siten, että se voidaan sijoittaa elektrodien kannatustankojen varaan kannattamaan yläpuolellaan lämmöltä eristävää suojapukua, joka edullisesti jättää vapaiksi virtakiskojen ja anodien kunnityskorvien ja katodien kannatustankojen väliset kosketuspisteet. Täten voidaan tämä käsitte-lykelpoinen laite konstruoida erikoisen yksinkertaisesti ja sijoittaa paikalleen edullisesti. Käyttämällä katodin kannatustankoja suoraan tu-kielementtien kannattamiseen, tullaan toimeen ilman erikoisia kannatus-laitteita, joten kylvyn kokonaiskorkeus nousee vain merkityksettömästi. Samalla voidaan suoraan kannattaa lämmöltä eristävää suojakupua tuki-laitteen varassa. Virtakiskojen kosketuspisteitä ei peitetä niin, että laitoksen ilma voi jäähdyttää niitä. Samalla lämmitysteholla voidaan tämän ansiosta elektrolyytin lämpötilaa nostaa ja elektrolyysin hyötysuhdetta parantaa.
Keksintö selitetään seuraavassa lähemmin oheisten piirustusten perusteella, jotka esittävät yksityiskohtaisempia eri tunnusmerkkejä ja näyttävät eräitä erikoisen edullisia suoritusmuotoja.
Kuvio 1 esittää suoritusmuotoa, jossa pallot on ripustettu lankojen tai ohuiden tankojen varaan.
Kuvio 2 esittää kampamaista käsittelykelpoista yksikköä.
Kuvio 3 esittää kahta valettua anodia sekä katodilevyä, joiden yhteydessä on käytetty keksinnön mukaista tukilaitetta.
Kuviossa 1 viitenumero 1 tarkoittaa tukielementtien 2 kannatus-tankoa. Eri tukielementit 2 on yhdistetty lankojen tai ohuiden tankojen 3 välityksellä kannatustankoon 1. Tästä yksinkertaisesta, lankojen tai ohuiden tankojen 3 avulla suoritetusta kiinnityksestä huolimatta jäävät tukielementit 2 paikoilleen anodin ja katodin väliin, koska ne eivät kellu elektrolyytissä. Tukielementeillä 2 voi olla mikä tahansa haluttu muoto, joten ne esim. voivat olla kaksoiskartlomaisia tai pyramidi-maisia. Erikoisen edullisia ovat kuitenkin pallot tai profiilikappaleet, joita on vaikeuksitta saatavissa, tai jotka voidaan helposti valmistaa tätä tarkoitusta varten.
7 66212
Tukielementtien 2 pituus tai halkaisija on pienempi kuin anodin ja katodin välinen teroreettisesti vaadittava etäisyys, sopivasti noin 5 mm pienempi. Täten saadaan otetuksi huomioon katodin paksuuden vaihtelut, jne. niin, että tukielementit aina voidaan helposti ja vaikeuksitta sijoittaa paikalleen, siirtää ja poistaa paikaltaan. Tukielementit 2 tehdään edullisesti homogeenisesta synteettisestä materiaalista eli muovista, mutta niissä voidaan myös käyttää täyteaineita, esim. kvartsihiekkaa niiden valmistuskustannusten pienentämiseksi ja/tai niiden ominaispainon suurenpamiseksi.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 elementtien 1, 2 ja 3 yhdistelmää, joka on tehty kampamaiseksi käsittelykelpoiseksi yksiköksi 4, joka on muodoltaan stabiili. Tukielementit 5 eivät tässä tapauksessa enää ole pallomaisia, lieriömäisiä eivätkä prismamaisia, vaan kartiomaisia, jolloin niiden kärjet on suunnattu ylöspäin. Elementtien 1, 2 ja 3 yhdistäminen kampamaiseksi tukilaitteeksi 4 on erikoisen edullista käsiteltävyyden kannalta, ja tukielementtien 5 kartiomuoto on erikoisen edullinen oikosulkuja aiheuttavien siltojen muodostumisen estämiseksi tukielementeil-le. Kampamainen laite 4 voidaan valmistaa yksinkertaisesti liimaamalla yhteen vastaavat erilliset osat, jotka esim. ovat levyn osia, mutta tämä laite 4 voidaan myös valaa tai valmistaa jollain muulla sopivalla tavalla.
Kampamaisen laitteen 4 kokonaispituus on edullisesti enintään 4 m, koska tätä pitemmän laitteen käsittely on liian hankalaa.
Kuvio 3 esittää kahta anodia 12 ja 13 samoin kuin näiden väliin sovitettua katodilevyä 8, jolloin tätä katodia tukevat tukielementit 6 ja 7, jotka painautuvat anodeihin 12 ja 13. Tukielementit 6 ja 7 on eri tavoin sijoitettu katodilevyn molemmin puolin, yksi keskustaan ja yksi alareunan yhteyteen. Näitä tukielementtejä kannatetaan lankojen tai ohuiden tankojen 15 ja 16 varassa. Katodilevyä 8 kannattavat levyn yläpäässä kiinnityskorvat 9, jotka on työnnetty katodin kannatustangolle 10. Katoditanko 10 on samalla tavoin kuin anodien kiinnityskorvat 11 ei-näytetyllä tavalla sovitettu virtakiskojen varaan. Katkoviivoin näytetty kehys 14 on puolestaan sijoitettu katodin kannatustankojen 10 varaan. Tämän kehyksen 14 avulla on joukko tukielementtejä 6 ja 7 kan-natuslankoineen tai -tankoineen yhdistetty käsittelykelpoiseksi yksiköksi. Kehys 14 voi olla mitä tahansa eristysmateriaalia, esim. PVC:a. Kehyksen 14 varaan on sijoitettu ei-näytetty sopivasti mattomainen lämmöltä eristävä kerros, jolloin voidaan käyttää sekä kuitu- että vaahto-mattoja. On tärkeää, että mattojen alasivu on ilmanpitävä, ja että niiden lämmöneristyskyky on niin suuri, että mitään vettä ei tiivisty niiden alapintaan.
i 8 66212
Keksinnön mukainen menetelmä metallien erottamiseksi elektrolyyttisesti toimii seuraavasti:
Ensin valmistetaan alkukatodilevyja, mikä voi tapahtua esim. elektrolyyttisesti muodostamalla kerros alkulevylle, josta laskeutunut kerros poistetaan, mutta voidaan myös käyttää määrämittaan leikattuja valssattuja kuparilevyjä. Alkukatodilevyt sijoitetaan tavalliseen tapaan elektrolyyttiin, minkä jälkeen tukilaite pannaan paikalleen. Tämän jälkeen elektrolyytti peitetään. Tämän jälkeen seuraavan normaalin elektrolyysitoiminnan aikana tukielementtejä ei tarvitse siirtää paikaltaan. Viimeistään 2...3 vuorokauden kuluttua katodi on saavuttanut riittävän jäykkyyden, joka estää sen vääristymisen. Tässä vaiheessa tukilaite poistetaan ja elektrolyysi jatkuu ilman tukilaitetta ja ilman kato-dilevyjen vääristymisiä, kunnes on saavutettu katodit haluttu lopullinen paksuus.
Kokeissa käytettiin valettuja 40 mm paksuja anodeja ja noin 0,5 mm paksuja alkukatodeja puhdistuselektrolyysiä varten, jolloin elektrolyytin lämpötila oli noin 60 °C, anodien ja katodien välinen 2 2 etäisyys 30 mm, katodien koko 1 m , virrantiheys 190 A/m . Kokeissa voitiin aikaisempi virtahyötysuhde 94 % nostaa arvoon 97 %. Tässä tapauksessa voitiin luopua lämmölle herkän värin levittämisestä katodin kan-natustangoille, ja samoin voitiin luopua jatkuvasta valvonnasta. Sen sijaan tarkastettiin katodien kannatustankojen lämpötiloja ainoastaan joka 24. tunti pintakosketukseen perustuvan mittarin avulla. Sen lisäksi että virtahyötysuhde nousi arvoon 97 %, pieneni anodin jäännösosan paino 9 kg, kun anodin alkuperäinen paino oli 330 kg.
Yhteenvetona todettakoon, että keksinnön mukaisen menetelmän ansiosta ja käyttämällä keksinnön mukaista laitetta saatiin tuotantomäärä aikayksikössä suurenemaan, virtahyötysuhde suurenemaan ja jäännösmäärä pienenemään, mikä tarkoittaa katodin parantunutta laatua. Lisäksi saavutettiin työkustannusten säästöä, koska laitteiston jatkuvat häiriöt saatiin poistetuiksi, minkä lisäksi säästettiin lämmölle herkän värin aiheuttamia kustannuksia. Koska edullisesti edelleen voidaan käyttää peitettä, saadaan lämmityshöyry otetuksi talteen ja laitoksen ilmasto täten parantumaan.
Keksinnön mukainen menetelmä ja laite on kehitetty kuparin puhdistusta varten. Keksintö ei kuitenkaan millään tavoin rajoitu pelkästään kuparin puhdistamiseen, vaan keksintöä voidaan soveltaa aina kun metalleja erotetaan elektrolyyttisesti katodilevyille, esim. nikkelin tai koboltin elektrolyysissä. Siinäkin tapauksessa, että käytetään inerttejä katodilevyjä, saavutetaan huomattavia etuja, koska kalliit 9 66212 titaanista tai ruostumattomaste teräksestä tehdyt katodilevyt voidaan valmistaa entistä ohuempina ja täten voidaan huomattavasti säästää investointikustannuksia .
Claims (10)
1. Menetelmä metallin, varsinkin kuparin erottamiseksi elektrolyyttisesti, jonka menetelmän mukaan elektrolyyttisen erottamisen alussa katodilevyt, varsinkin ohuet alkukatodilevyt, sovitetaan elektrolyytissä olevien anodien väliin, tunnettu siitä, että katodilevyt tuetaan anodeihm liikkuvilla, ei anodiin tai katodiin kiinnitetyillä tukikappaleilla, joidei sijaintia muutetaan erottamisprosessm aikana ennalta määrätyn rytmin mukaan, jolloin tukikappaleet, varsinkin ennalta määrätyn ajan kuluttua poistetaan kokonaan, kun erottunut metallikerros on saavuttanut ennalta määrätyn paksuuden.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tukikappaleet poistetaan päivän jälkeen elektrolyyttisen erottamisen alkamisesta, edullisesti 24 tuntia sen alkamisesta tai 24 tunnin kerrannaisen jälkeen tästä alkamisesta.
3. Laite jonkin patenttivaatimuksen 1-2 mukaisen menetelmän soveltamiseksi metallien, varsinkin kuparin erottamiseksi elektrolyyttisesti, tunnettu siitä, että katodin (8) ainakin toiselle sivulle on sovitettu liikkuva, ei anodiin sidottu, tukikappaleilla (2, 5, 6, 7) varustettu katodipintaan painautuva tukilaite.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että tukilaite on sovitettu katodin (8) molempia sivuja vasten.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että pisteet, joissa tukilaite painautuu katodin molempiin pintoihin on sovitettu en tavoin katodin molemmille pinnoille .
6. Jonkin patenttivaatimuksen 3, 4 tai 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että tukikappaleet (2, 5, 6, 7) on tehty palloiksi, sylintereiksi tai prismoiksi, jotka yhdessä kannatus-elementtien (3, 15, 16) kanssa muodostavat tukilaitteen.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 3, 4, 5 tai 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että useiden Katodien (8) tukilait-teet on yhdistetty kannatuselementtien (1, 14) avulla käsittely-yksiköiksi .
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että peräkkäin sovitettujen katodien (8) useisiin tu- " 66212 kipisteisim painautuvat tukikappaleet (5) ja kannatuselementit on yhdistetty kamparaaiseksi sisääntyönnettäväksi laitteeksi (^).
9. Jonkin patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että se on sovitettu katodien kanna-tustankoihin.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 7» 8 tai 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että sen yläsivulia on lämmöltä eristävä suojakupu, joka jättää vapaiksi virtakiskojen sekä anodien kiinnityskorvien (11) ja katodien kannatustenkojen (10) väliset kos-ketuspisteet. 12 66212
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE2912524 | 1979-03-29 | ||
DE2912524A DE2912524C2 (de) | 1979-03-29 | 1979-03-29 | Arbeitsverfahren und Vorrichtung zum elektrolytischen Abscheiden von Metallen, insbesondere Kupfer |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI800855A FI800855A (fi) | 1980-09-30 |
FI66212B true FI66212B (fi) | 1984-05-31 |
FI66212C FI66212C (fi) | 1984-09-10 |
Family
ID=6066822
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI800855A FI66212C (fi) | 1979-03-29 | 1980-03-19 | Foerfarande och anordning foer elektrolytiskt separering av etaller saerskilt koppar |
Country Status (13)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4319970A (fi) |
EP (1) | EP0017085B1 (fi) |
JP (1) | JPS55164090A (fi) |
AT (1) | ATE8668T1 (fi) |
AU (1) | AU534899B2 (fi) |
CA (1) | CA1186274A (fi) |
DE (1) | DE2912524C2 (fi) |
ES (1) | ES489994A1 (fi) |
FI (1) | FI66212C (fi) |
PL (1) | PL129235B1 (fi) |
SU (1) | SU1218928A3 (fi) |
YU (2) | YU83980A (fi) |
ZA (1) | ZA801445B (fi) |
Families Citing this family (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3111628C2 (de) * | 1981-03-25 | 1983-07-14 | Hoechst Ag, 6230 Frankfurt | Elektrolysezelle |
US4749464A (en) * | 1986-04-28 | 1988-06-07 | Technical Plastic T-R Ltd. | Non conductive edge strip for use on an electrolytic metal refining cathode |
YU74987A (en) * | 1987-04-24 | 1989-08-31 | Aleksandar Despic | Electrochemical cell with movable electrode |
FI125808B (fi) * | 2012-03-09 | 2016-02-29 | Outotec Oyj | Anodi ja menetelmä elektrolyysikennon käyttämiseksi |
CN104233369B (zh) * | 2013-06-17 | 2017-05-10 | 胡桂生 | 铜电解精炼阳极板下沿等间距固定装置 |
CN105018972A (zh) * | 2014-04-21 | 2015-11-04 | 上海奇谋能源技术开发有限公司 | 一种降低电解槽电压的方法 |
WO2018092103A1 (en) * | 2016-11-19 | 2018-05-24 | Jan Petrus Human | Electrodes for use in the electro-extraction of metals |
Family Cites Families (16)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US553464A (en) * | 1896-01-21 | hermite | ||
US411042A (en) * | 1889-09-17 | kolle | ||
US1313246A (en) * | 1919-08-19 | Electrolytic process and anode | ||
US799061A (en) * | 1896-07-07 | 1905-09-12 | Carl Kellner | Electrolytic apparatus and electrodes therefor. |
US745412A (en) * | 1896-12-08 | 1903-12-01 | Henry Blackman | Electrode. |
US1209710A (en) * | 1916-07-07 | 1916-12-26 | Siemens Ag | Wire electrode for electrolytic purposes. |
US1609771A (en) * | 1925-08-11 | 1926-12-07 | American Smelting Refining | Process and apparatus for electrolytic refining |
US2536877A (en) * | 1947-10-17 | 1951-01-02 | Anaconda Copper Mining Co | Cathode |
DE1202006B (de) * | 1964-03-19 | 1965-09-30 | Norddeutsche Affinerie | Verfahren zur elektrolytischen Gewinnung und Raffination von Schwermetallen, insbesondere Kupfer |
GB1045816A (en) * | 1964-11-05 | 1966-10-19 | David J Evans Res Ltd | Improvements in or relating to electrodes for electrolytic cells |
US3804724A (en) * | 1972-12-11 | 1974-04-16 | Ca Copper Refiners Ltd | Production of blanks used in the electrodeposition of strippable metal coatings |
US3875041A (en) * | 1974-02-25 | 1975-04-01 | Kennecott Copper Corp | Apparatus for the electrolytic recovery of metal employing improved electrolyte convection |
FI53463C (fi) * | 1975-04-10 | 1978-05-10 | Outokumpu Oy | Foerfarande och anordning foer avsoekning och avlaegsnande av kortslutningar i en elektrolysbassaeng |
FR2311109B3 (fr) * | 1975-05-12 | 1981-12-31 | Ginatta Marco | Procede continu de raffinage electrolytique et dispositif pour sa mise en oeuvre |
US3997421A (en) * | 1976-02-02 | 1976-12-14 | Cominco Ltd. | Top-mounted anode spacer clip |
US4102769A (en) * | 1977-04-07 | 1978-07-25 | Seyl Robert G | Corrosion probe |
-
1979
- 1979-03-29 DE DE2912524A patent/DE2912524C2/de not_active Expired
-
1980
- 1980-03-12 ZA ZA00801445A patent/ZA801445B/xx unknown
- 1980-03-17 AU AU56506/80A patent/AU534899B2/en not_active Ceased
- 1980-03-19 EP EP80101438A patent/EP0017085B1/de not_active Expired
- 1980-03-19 FI FI800855A patent/FI66212C/fi not_active IP Right Cessation
- 1980-03-19 AT AT80101438T patent/ATE8668T1/de not_active IP Right Cessation
- 1980-03-26 US US06/134,090 patent/US4319970A/en not_active Expired - Lifetime
- 1980-03-26 CA CA000348496A patent/CA1186274A/en not_active Expired
- 1980-03-26 YU YU00839/80A patent/YU83980A/xx unknown
- 1980-03-27 ES ES489994A patent/ES489994A1/es not_active Expired
- 1980-03-28 SU SU802911252A patent/SU1218928A3/ru active
- 1980-03-28 PL PL1980223075A patent/PL129235B1/pl unknown
- 1980-03-28 JP JP3914480A patent/JPS55164090A/ja active Pending
-
1982
- 1982-10-07 YU YU02254/82A patent/YU225482A/xx unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
ATE8668T1 (de) | 1984-08-15 |
PL223075A1 (fi) | 1981-01-30 |
AU534899B2 (en) | 1984-02-23 |
ES489994A1 (es) | 1980-10-01 |
YU225482A (en) | 1983-02-28 |
EP0017085A1 (de) | 1980-10-15 |
AU5650680A (en) | 1980-10-02 |
YU83980A (en) | 1983-02-28 |
FI66212C (fi) | 1984-09-10 |
FI800855A (fi) | 1980-09-30 |
SU1218928A3 (ru) | 1986-03-15 |
DE2912524C2 (de) | 1985-08-29 |
JPS55164090A (en) | 1980-12-20 |
US4319970A (en) | 1982-03-16 |
EP0017085B1 (de) | 1984-07-25 |
ZA801445B (en) | 1980-12-31 |
PL129235B1 (en) | 1984-04-30 |
CA1186274A (en) | 1985-04-30 |
DE2912524A1 (de) | 1980-10-09 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2006134974A (ru) | Электролизер для электрохимических процессов | |
FI66212B (fi) | Foerfarande och anordning foer elektrolytiskt separering av mealler saerskilt koppar | |
ZA200503694B (en) | Electrolysis process and cell for use in same | |
CN1012686B (zh) | 单、双极电解槽及其电极构件 | |
CN1065572C (zh) | 用于真空镀膜设备溅射阴极的靶及其制造方法 | |
JP2002513859A (ja) | 電解槽用ブスバー構造物 | |
CA1164824A (en) | Electrode edge protector, electrode provided with such protector and electrodeposits and/or products of electrolysis manufactured by employing such electrodes | |
FI68430C (fi) | Katod foer elektrolytisk rening av koppar | |
US1065090A (en) | Apparatus for uniformly coating strips of metal, wire, and the like under continuous action. | |
US3803016A (en) | Electrolytic cell having adjustable anode sections | |
CN1780939B (zh) | 用于制造阴极板的方法和装置 | |
CN101522951B (zh) | 电解槽 | |
AU9350998A (en) | Electrode for electrolytic refining or electrowinning and method for producing the same | |
JP3006846U (ja) | 縦型鋼板メッキ用電極 | |
CN1276131C (zh) | 用以形成做电池电极用的条带的连续电成型工艺及在所述电成型工艺中使用的心轴 | |
FR2725215B1 (fr) | Cellule d'electrodeposition en continu d'alliages metalliques | |
FI80912C (fi) | Elektrod och foerfarande foer elektrisk raffinering av metall. | |
SE459341B (sv) | Anordning foer elektrolytisk behandling av metallband | |
FI57275B (fi) | Elektrolytisk cell | |
KR0156751B1 (ko) | 전기분해 설비용 전해조 | |
EP0082221B1 (en) | Electrode edge protector, electrode provided with such protector | |
CN204608196U (zh) | 一种电镀锡生产装置 | |
CN210394538U (zh) | 一种用于钛电极片的电解槽 | |
CN215799994U (zh) | 一种错位式电镀槽 | |
RU1831518C (ru) | Электролизер дл получени алюмини |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: HUETTENWERKE KAYSER AKTIENGESELLSCHAFT |