FI66074B - Belysningsenhet - Google Patents

Belysningsenhet Download PDF

Info

Publication number
FI66074B
FI66074B FI802219A FI802219A FI66074B FI 66074 B FI66074 B FI 66074B FI 802219 A FI802219 A FI 802219A FI 802219 A FI802219 A FI 802219A FI 66074 B FI66074 B FI 66074B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
filter
lens
optical axis
angle
lighting unit
Prior art date
Application number
FI802219A
Other languages
English (en)
Other versions
FI802219A (fi
FI66074C (fi
Inventor
Ronald Harvey Simons
Basil Sidney Wilkinson
Original Assignee
Thorn Emi Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thorn Emi Ltd filed Critical Thorn Emi Ltd
Publication of FI802219A publication Critical patent/FI802219A/fi
Publication of FI66074B publication Critical patent/FI66074B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66074C publication Critical patent/FI66074C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B64AIRCRAFT; AVIATION; COSMONAUTICS
    • B64FGROUND OR AIRCRAFT-CARRIER-DECK INSTALLATIONS SPECIALLY ADAPTED FOR USE IN CONNECTION WITH AIRCRAFT; DESIGNING, MANUFACTURING, ASSEMBLING, CLEANING, MAINTAINING OR REPAIRING AIRCRAFT, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; HANDLING, TRANSPORTING, TESTING OR INSPECTING AIRCRAFT COMPONENTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B64F1/00Ground or aircraft-carrier-deck installations
    • B64F1/18Visual or acoustic landing aids

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Optical Filters (AREA)
  • Optical Elements Other Than Lenses (AREA)
  • Non-Portable Lighting Devices Or Systems Thereof (AREA)

Description

«jSmH Γ*1 H^KUULUTUSjULKAISU . . Λ .
49jt ^ ^ utlAggningsskript 66074 c (45) fetr-tt: -v.y'J:'..·;; L ty 19 08 1984 ^ ^ (51) Kv.lh?/fcitCL3 F 21 V 13/11+, B 64 F 1 /18 SUOMI—FINLAND (21) Patenttihakemus — htt«ntana6knfn| 802219 (22) Hikamltpllv· —Ana6knln|*da| 11.07.80 * ' (23) Alkupllvl—ClMghatadag 11.07-80 (41) Tullut JtilUsafcsI — MlvHoff«Ntk« 13.01.81 fetentti· j» r«kl«tarihallltuf .... ......... . . ,. „ __ ». . . . (44) Nlhttvtkslpanon |a kuultu tkl lana pvm. —
Hteit» ech rnhewritypehm 1 1 Af**»»uthcdochuti.tkriftM>puMurad 30.04.84 (32)(33)(31) Pn^atty atuoUtaas lifM prtortut 12.07.79
Englantί-England(GB) 7924352 Toteennäytetty-Styrkt (71) Thorn EMI Limited, Thorn House, Upper Saint Martins Lane,
London WC2H 9ED, Englanti-England(GB) (72) Ronald Harvey Simons, Bishops Stortford, Hertfordshire,
Basil Sidney Wilkinson, Waltham Cross, Hertfordshire,
Englant i-Engl and(GB) (74) Ruska S Co Oy (54) Valaistusyksikkö - Belysningsenhet Tämän keksinnön kohteena on valaistusyksikkö kiitoradan valaistus-järjestelmää varten, johon yksikköön kuuluu linssi, valon lähde, joka on sijoitettu linssin optiselle akselille, tasomainen interferens-sisuodatin, joka ulottuu osittain valon kulkuradan poikki valon lähteen ja linssin välillä ja jonka toinen reuna on suhteellisen lähellä optista akselia ja toinen reuna suhteellisen kaukana siitä, sekä välineet mainitun linssin, valon lähteen ja suodattimen kannattamiseksi niille kuuluvissa asemissa.
Tunnetaan liitoradan valaistusjärjestelmiä, jotka antavat lentokoneen ohjaajalle visuaalisen merkin hänen kiitoradalle laskeutumisen-sa saapumiskulmasta. Eräissä näissä järjestelmissä käytetään valaistuslaitteita, jotka näyttävät muuttuvan valkoisesta johonkin väriin (tavallisesti punaiseen), jos lentokone laskeutuu tietyn tulo-kulman alapuolelle. Nämä valaistuslaitteet, asetettuna eri saapumis-kulmia varten, voivat määrittää lentokoneen ylemmän ja alemman liito-radan ja tulevat osoittamaan sopivan värin muutoksen millä tahansa poikkeamalla tästä liitoradasta. Tässä järjestelmässä on tärkeää, että havaittu siirtymisalue valkoisen valon näkymisen ja värillisen valon näkymisen välillä voi tapahtua mahdollisimman pienessä kulmassa, jotta se antaa nopean varoituksen mistä tahansa poikkeamasi e liitoradasta.
____- - 1“ 66074
Edellä esitetyssä järjestelmässä käytettyihin valaistuslaitteisiin kuuluu tavallisesti linssi, valon lähde linssin optisella akselilla ja värillinen suodatin, joka on sijoitettu osittain poikittain valon kulkuradalle valon lähteen ja linssin välille. Tämä aikaansaa valokeilan jakautumaan värilliseen osaan ja valkoiseen osaan siirtymisalueineen, jonka muodostaa niiden valonsäteiden, jotka ovat kulkeneet suodattimen läpi, ja niiden valonsäteiden, jotka eivät ole kulkeneet suodattimen läpi, yhdistelmä. Tavallisissa al·-sorptiosuodattimissa esiintyy erilaisia ongelmia, mukaanlukien vaikeus saada tasainen väri kauttaaltaan suodattimeen. Vaihtoehtona on dikroinen tai interferenssisuodatin, johon kuuluu useita optisesti ohuita kerroksia, jotka on kerrostettu kannattavan läpinäkyvän alustan pinnalle. Nämä kerrokset aikaansaavat interferenssivaiku-tuksia, jotka yhdistyvät heijastamaan ei-haluttuja aallonpituuksia ja päästämään läpi ainoastaan vaadittavan värin. Interferenssisuodatin antaa helposti värin tarvittavan tasaisuuden kauttaaltaan sen pinnalla ja sen lisäetuna on, että alusta voidaan tehdä paljon ohuemmaksi kuin vastaava absorptiosuodatin, siten kaventaen siirtymis-aluetta. Kuitenkin on todettu, että interferenssisuodattimessa siirretyn sädekimpun värillinen osa on osittain vajaakyllästetty valkoisella valolla, niin että kokonaisparannus vähenee.
Keksinnön mukaan on aikaansaatu valaistusyksikkö, jolle on tunnusomaista se, että suodatin on kallistettu valonlähdettä kohti terävään kulmaan optisen akselin kanssa kohtisuorassa olevaan tasoon nähden siten, että suodattimen se reuna, joka on suhteellisen lähellä optista akselia, on lähempänä linssiä kuin se reuna, joka on suhteellisen kaukana akselista.
Valaistusyksikköön voi kuulua läpinäkyvä levy ja lisäksi kannatusvä-lineet levyn kannattamiseksi linssin edessä, joka levy on myös kallistettu kulmaan linssin optiseen akseliin kohtisuoraan tasoon nähden.
Etumainen levy voi olla kallistettu vastakkaiseen suuntaan suodattimeen nähden.
Suodattimen kaltevuuskulma voi olla pienempi kuin 8° ja sopivimmin voi olla välillä 4° ja 8°.
3 66074
Nyt se litetään tämän keksinnön mukaan rakennettua valai ctucyksi ;;kc;: ainoastaan esimerkkinä, viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää kaaviollisesti sivulta nähtynä valaistusyksikkcä ja kuva 2 esittää yksityiskohtaisemmin kuvassa 1 kaaviollisesti esitettyä valaistusyksikköä.
Valaistusyksikössä on yhdistelmälinssi 1, joka havainnollistetussa sovellutusmuodossa on muodostettu kahdesta tasokuperasta linssistä ja Lr Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää joko yhtä linssiä tai kolmoislinssiä, jolloin kolmas linssi L7 on esitetty pilkkuviivoil-la kuvassa 1. Yksikköön kuuluu myöskin valon lähde 2, jona voi olla volframihalogeenilamppu, ellipsin muotoinen heijastin 3, jonka ensiöpolttopisteessä on valon lähde, jolloin ensiöpolttopiste sijaitsee linssin optisella akselilla sekä värin suodatin l,, joka on sijoitettu linssin ja valon lähteen väliin. Valaistusyksikön nämä osat on kannatettu keskinäisissä asemissaan kehyksellä 6, niin että linssistä 1 tuleva valo heijastuu hajaantuvana sädekimppuna eli valokeilana. Kehys 6 on asennettu ulkokoteloon, jota ei ole esitetty kuvassa 1, mutta on merkitty yleisesti viitenumerolla 7 kuvassa 2. Ulkokoteloon kuuluu alaosa eli levy 8, johon kehys 6 on asennettu, ja yläosa 9, joka suojaa edellä esitettyjä optisia osia. Kehys 6 on sijoitettu levyn 8 takaosaan saranapultilla 10, ja levyn 9 etupäässä oleva säätöruuvi 11 sallii kehyksen kallistamisen, niin että tuleva valonsädekimppu voidaan suunnata ylöspäin halutussa kulmassa. Lasilevy 12 on kannatettu kotelon yläosasta 9 ja muodostaa linssin viereen ikkunan, jonka kautta valo voi kulkea. Kotelo 7 voi olla kannatettu kohdassa 13 sopivaan jalustaan tai kolmijalkaan.
Suodattimena 5 on dikroinen tai interferenssisuodatin. Suodatin on tasomainen, ja siihen kuuluu useita optisesti ohuita ainekerroksia, jotka on kerrostettu ohuen lasialustan pinnalle. Keksinnön tässä esimerkissä suodatin on suorakulmainen, mutta vaihtoehtoisesti se voi olla puolipyöreä. Edellä mainitut kerrokset aikaansaavat inter-ferenssivaikutuksia, jotka yhdistyvät päästämään läpi valon tietyn värin (esim. punaisen) ja heijastamaan muut värit. Suodatin 5 ulottuu osittain valon lähteen 2 ja linssin 1 välisen valoradan poikki, ja sen yksi reuna on kohtisuorassa optiseen akseliin 4 nähden. Suodatin jakaa valaistusyksikön aikaansaaman valokeilan värilliseksi osaksi ja valkoiseksi osaksi siirtymäalueineen, jonka muodostaa niiden valonsäteiden yhdistelmä, jotka ovat kulkeneet suodattimen läpi, 65074 muiden valonsäteiden kanssa, jotka eivät ole kulkeneet, suodattimen läpi.
Suodatin 5 on kallistettu poispäin linssistä 1 sen reunan ympäri, joka sijaitsee lähinnä linssin optista akselia, jolloin suodattimen pinta on kallistettu kulmaan a optiseen akseliin kohtisuoraan tasoon nähden.
On huomattu, että kallistamalla suodatin tällä tavalla sädekimpun värillisen osan kyllästymättömyys ulkopuolisella valkoisella valolla, mikä on tapahtunut tähän saakka, on huomattavasti vähentynyt. Koska niiden säteiden vajaakyllästysvaikutus, jotka eivät kulje suodattimen läpi, on vähentynyt, havaittava siirtymisalue on kaventunut huomattavasti.
Myöskin on huomattu, että suodattimen 5 kallistus yli noin 8° voi aiheuttaa värin muutoksia läpäisevässä valossa, koska suodatinkerrosten tehokas optinen paksuus on suurempi, ja tämä yhdessä kasvavien reuna-vaikutusten kanssa pyrkii laajentamaan havaittavaa siirtymisaluetta. Sen vuoksi parasta mahdollista toimintaa varten on huomattu olevan edullista rajoittaa kaltevuuskulma a korkeintaan 8°:eeseen.
Toisaalta pienimpänä haluttuna kaltevuuskulmana on pienin kulma, jossa valkoinen valo, joka on heijastunut takaisin linssistä 1 tai lasilevystä 12 suodattimeen 5» heijastetaan suodattimen välityksellä poispäin optisesta akselista, ' niin ettei se kulje linssin läpi yhdessä läpäisseen värillisen valon kanssa. Tämä kulma tulee riippumaan yksikön suhteellisista mitoista, mutta piirustuksissa esitetyssä yksikössä se on noin ^°. Niinpä kulmaksi a on valittu 6° ^ 2° parhainta toimintaa varten.
Vajaakyllästymisen edelleen pienentyminen aikaansaadaan kallistamalla lasilevy 12 sopivaan kulmaan β laitteen optiseen akseliin kohtisuoraan tasoon nähden, jolloin lasilevy 12 on kallistettu vastakkaiseen suuntaan suodattimeen 5 nähden. Kallistuskulma on valittu pienentämään takaisin heijastuksia lasilevystä 12, jotka kulkevat linssin kautta ja jotka ovat epäsuoria suodattimeen b nähden. Piirustuksissa esitetyssä yksikössä kulma β on noin 8°.

Claims (5)

5 66074
1. ValaistusyksikkÖ kiitoradan valaistusjärjestelmää varten, johon yksikköön kuuluu linssi (1), valon lähde (2), joka on sijoitettu linssin optiselle akselille (4), tasomainen interferenssisuodatin (5), joka ulottuu osittain valon kulkuradan poikki valon lähteen (2) ja linssin (1) välillä ja jonka toinen reuna on suhteellisen lähellä optista akselia ja toinen reuna suhteellisen kaukana siitä, sekä välineet (6) mainitun linssin, valon lähteen ja suodattimen kannattamiseksi niille kuuluvissa asemissa, tunnettu siitä, että suodatin (5) on kallistettu valonlähdettä (2) kohti terävään kulmaan (a) optisen akselin (4) kanssa kohtisuorassa olevaan tasoon nähden siten, että suodattimen se reuna, joka on suhteellisen lähellä optista akselia, on lähempänä linssiä kuin se reuna, joka on suhteellisen kaukana akselista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valaistusyksikkö, tunnet- t u siitä, että siihen kuuluu läpinäkyvä levy (12) ja lisäksi kan-natusvälineet levyn kannattamiseksi linssin edessä, joka levy on myös kallistettu kulmaan (β) linssin optisen akselin (4) kanssa kohtisuorassa olevaan tasoon nähden.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen valaistusyksikkö, tunnet-t u siitä, että etumainen levy (12) on kallistettu vastakkaiseen suuntaan suodattimeen (5) nähden.
4. Patenttivaatimuksen 1-3 mukainen valaistusyksikkö, tunnet-t u siitä, että suodattimen (5) kaltevuuskulma (a) on pienempi kuin 8°.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen valaistusyksikkö, tunnet-t u siitä, että kaltevuuskulma (a) on välillä 4° ja 8°.
FI802219A 1979-07-12 1980-07-11 Belysningsenhet FI66074C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB7924352A GB2060962A (en) 1979-07-12 1979-07-12 Lighting unit for glide path landing
GB7924352 1979-07-12

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI802219A FI802219A (fi) 1981-01-13
FI66074B true FI66074B (fi) 1984-04-30
FI66074C FI66074C (fi) 1984-08-10

Family

ID=10506463

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI802219A FI66074C (fi) 1979-07-12 1980-07-11 Belysningsenhet

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4355349A (fi)
EP (1) EP0022667B1 (fi)
DE (1) DE3063121D1 (fi)
FI (1) FI66074C (fi)
GB (1) GB2060962A (fi)
IS (1) IS1140B6 (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4856896A (en) * 1987-10-16 1989-08-15 Abex Corporation Optical guidance system and apparatus
FR2717273B1 (fr) * 1994-03-10 1996-05-31 Francis Georges Mar Bretaudeau Dispositif de localisation optique.
EP0710875B1 (en) * 1994-11-04 2003-09-17 Noritsu Koki Co., Ltd. Image reading device for photographic printing
DE102005048908A1 (de) * 2005-10-10 2007-04-26 Siemens Ag Gleitwinkelfeuer zur Anflugführung von Flugzeugen
US8550658B2 (en) * 2009-11-18 2013-10-08 Adb Airfield Solutions Light emitting diode precision approach path indicator (LED PAPI)
CN101758931B (zh) * 2009-12-30 2013-02-27 复旦大学 采用led的精密进近航道指示装置
PL3075665T3 (pl) * 2015-03-27 2018-09-28 Energy Technology S.R.L. Sygnalizator świetlny do konstrukcji lotniskowych

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB560974A (en) * 1942-12-24 1944-04-28 Chance Brothers Ltd Improvements relating to landing lights for use on aerodromes
GB879611A (en) * 1959-08-31 1961-10-11 Secr Aviation Improvements relating to airfield lighting unit
US3007034A (en) * 1959-09-23 1961-10-31 Oxford Corp Runway light
BE757287A (fr) * 1969-10-10 1971-03-16 Pintsch Bamag Ag Dispositif pour empecher les phenomenes de lumiere-fantome dansles lampes de signalisation
NL7605528A (nl) * 1976-05-24 1977-11-28 Philips Nv Aanvliegverlichtingsinrichting.

Also Published As

Publication number Publication date
GB2060962A (en) 1981-05-07
EP0022667A3 (en) 1981-03-04
DE3063121D1 (en) 1983-06-16
EP0022667A2 (en) 1981-01-21
EP0022667B1 (en) 1983-05-11
US4355349A (en) 1982-10-19
FI802219A (fi) 1981-01-13
IS1140B6 (is) 1983-12-05
FI66074C (fi) 1984-08-10
IS2570A7 (is) 1981-01-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0122683B1 (en) Vehicle lamp assembly
US2780130A (en) Reflex sight having a dichroic beamcombining mirror
US4042818A (en) Lamp assembly
FI66074C (fi) Belysningsenhet
US4644455A (en) Vehicle lamp assembly
JPS61188805A (ja) グレア除去装置
US4583153A (en) Lamp
CA2589121A1 (en) Luminaire reflector with light-modifying flange
US4760498A (en) Photographic lamp
JPH02208631A (ja) 液晶表示素子照明用面発光体装置
KR880006932A (ko) 영상투사 시스템
US4558402A (en) Vehicle lamp assembly
ITMI981181A1 (it) Diffusore ottico e dispositivo di illuminazione provvisto dello stesso
EP0860652A2 (en) Vehicle signal lamp
FR2635166A1 (fr) Phare d'automobile comportant un verre deflecteur intermediaire
JPS6450302A (en) Signal lamp of automobile
JPS62127717A (ja) 液晶デイスプレイ装置
JPS62262023A (ja) 液晶表示装置
JPS6424241A (en) Transmissive type screen
JPS578407A (en) Reflector
JPH0121561B2 (fi)
JP2696602B2 (ja) 車両用灯具
JPH02815Y2 (fi)
JPS635125Y2 (fi)
JPS6243436Y2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: THORN EMI LIMITED