FI65394C - Saett att foerse betongelement med apparat- och foerdelningsdosor och en foerdelningsdosa att anvaendas vid saettet - Google Patents

Saett att foerse betongelement med apparat- och foerdelningsdosor och en foerdelningsdosa att anvaendas vid saettet Download PDF

Info

Publication number
FI65394C
FI65394C FI823163A FI823163A FI65394C FI 65394 C FI65394 C FI 65394C FI 823163 A FI823163 A FI 823163A FI 823163 A FI823163 A FI 823163A FI 65394 C FI65394 C FI 65394C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
distribution box
boxes
och
concrete
att
Prior art date
Application number
FI823163A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI823163A0 (fi
FI65394B (fi
Inventor
Esko Edvard Keskinen
Jussi Olavi Viitala
Original Assignee
Miettinen Ab Oy Ensio
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Miettinen Ab Oy Ensio filed Critical Miettinen Ab Oy Ensio
Priority to FI823163A priority Critical patent/FI65394C/fi
Publication of FI823163A0 publication Critical patent/FI823163A0/fi
Publication of FI65394B publication Critical patent/FI65394B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI65394C publication Critical patent/FI65394C/fi

Links

Landscapes

  • Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)

Description

1 65394
Menetelmä betonielementtien varustamiseksi koje- ja jako-rasioilla ja menetelmän yhteydessä käytettävä jakorasia Tämän keksinnön kohteena on menetelmä betonielement-5 tien varustamiseksi koje- ja jakorasioilla elementtien valun yhteydessä/ jonka mukaan rasiat kiinnitetään muotti-levyn sisäpinnalle ja tuetaan paikalleen betonin työntövoimaa vastaan työntämällä rasioiden läpi tukitankoja siten, että ne kulkevat rasioiden nysien kautta yhdensuuntai-10 sesti muottilevyn kanssa ja tukeutuvat päistään muotin reunojen kohdalta, ja valun jälkeen tukitangot poistetaan betonielementistä. Keksinnön kohteena on myös menetelmän yhteydessä käytettävä jakorasia.
Valmistettaessa elementtitehtaalla esimerkiksi kan-15 tavia väliseinäelementtejä kiinnitetään jako- ja kojera-siat niihin yleensä uppoasennuksena siten, että rasiat kiinnitetään ruuvien avulla muottilevyjen sisäpintaan ennen valua. Rasiat sijoitetaan yleensä siten, että seinän alaosaan kiinnitetään esim. kaksi kojerasiaa päällekkäin 20 ja pystysuoraan näiden yläpuolelle, lähelle seinän yläreunaa, kiinnitetään jakorasia, josta sähköjohdot jatkuvat väliseinän varaan aikanaan laskettaviin välipohjiin. Koska rasioiden kiinnitys muottilevyyn ei jaksa pitää rasioita paikallaan elementin valun aikana, on ollut tapana puh-25 kaista rasioiden pystysuuntaiset nysäaihiot ja pujottaa kaikkien päällekkäin sijaitsevien rasioiden läpi tukitankoja, ns. rasseja, jotka on tuettu muotin ylä- ja alapäässä. Kun betoni on osittain kovettunut, voidaan tukitangot vetää ulos elementistä, jolloin niiden paikalle jää rasiasta 30 toiseen ulottuvia kanavia sähköjohtoja varten.
Kantavan väliseinäelementin varaan asetetaan väli-pohjaelementit yleensä siten, että elementtien reunojen väliin jää noin 5-6 cm:n levyinen rako väliseinän paksuuden ollessa yleensä noin 18 cm. Välipohjien reunat si-35 jaitsevat siten noin 6 cm:n päässä väliseinän ulkopinnasta. Koska standardirasioiden nysien etäisyys rasioiden etureunasta on noin 3,5 cm, sijaitsee tukitangon aikaansaaman 2 65394 johdinkanavan yläpää välipohjaelementin alla, mikä huomattavasti vaikeuttaa johtimien vetoa elementistä toiseen.
Jos nimittäin johdin halutaan vetää välipohjaelementtien välisen raon kautta, johon välipohjaelementtien johdinka-5 navat avautuvat, on väliseinän yläosaan tehtävä vino kana va, joka kulkee jakorasian nysästä väliseinän yläpinnan keskitasolle. Lisäksi johtimet on tässä ratkaisussa vedettävä suhteellisen jyrkän mutkan kautta, mikä vaikeuttaa vetoa. Erään toisen käytetyn vaihtoehdon mukaan on välipoh-10 jaelementin alareunaan tehty lovi, joka yhdistää väliseinässä olevan johdinkanavan yläpään aukon välipohjien väliseen rakoon. Tässäkin tapauksessa johtimet asettuvat hyvin jyrkkään mutkaan.
Tämän keksinnön päämääränä on saada aikaan menetelmä 15 betonielementtien varustamiseksi koje- ja jakorasioilla, jonka ansiosta johtimien veto välipohjan ja seinän välillä helpottuu olennaisesti ja jonka yhteydessä kaikkia rasioita voidaan siitä huolimatta tukea valun aikana tukitankojen avulla. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, 20 että tukitangot työnnetään jakorasian etuosassa olevien nysien kautta, ja että jakorasiaan kiinnitetään ennen valua vähintään yksi putki tai tanko, joka ulottuu jakorasian pohjaosassa sijaitsevasta liitosnysästä elementin reunaan. Varustamalla jakorasian pohjaosa liitosnysillä ja kiinnit-25 tämällä niihin muotin reunaan asti ulottuvia putkia tai tankoja voidaan jakorasiasta välipohjaelementtien väliseen rakoon ulottuvat kanavat saada aikaan jo väliseinän valun yhteydessä, joten elementtejä ei tarvitse jälkeen päin työstää. Tästä huolimatta jakorasiaa voidaan tavanomaiseen ta-30 paan tukea betonin työntövoimaa vastaan, koska tukitangot kulkevat jakorasian niiden nysien läpi, jotka ovat suoraan kojerasioiden nysien yläpuolella.
Keksinnön kohteena on myös betonielementtiin uppo-asennuksena kiinnitettävä jakorasia, jonka sivuseinissä on 35 nysät, joiden kautta tukitankoja voidaan työntää jakorasian ja sen kanssa samassa linjassa olevien muiden rasioiden, 3 65394 kuten kojerasioiden, läpi rasioiden tukemiseksi valun ajaksi betonin työntövoimaa vastaan ja joiden kautta johtimet voidaan vetää. Keksinnön mukaiselle jakorasialle on tunnusomaista, että jakorasiassa on kaksi nysäryhmää, jotka si-5 jaitsevat eri syvyystasoissa ja joista lähinnä jakorasian etureunaa sijaitsevat nysät on tarkoitettu tukitankoja varten ja jakorasian pohjaosassa sijaitsevat liitosnysä on tarkoitettu johtimia varten. Eri syvällä sijaitsevien nysien ansiosta jakorasiaa voidaan valun ajaksi tukea tuki-10 tankojen avulla samalla kun jakorasia voidaan yhdistää välipohjaelementtien väliseen rakoon asettamalla liitos-nysien ja muotin reunan välille elin, joka muodostaa väliseinään kanavan johtimia varten.
Keksinnön mukainen jakorasia muodostetaan edulli-15 sesti siten, että pohjaosana on sinänsä tunnettu tavanomainen jakorasia, joka on etureunastaan liitetty nysillä varustettuun korotusrenkaaseen. Tämän suoritusmuodon etuna on se, että tavanomaisen jakorasian lisäksi siihen tarvitaan vain suhteellisen yksinkertainen korotusrengas, jossa on 20 nysät ja elimet jakorasiaan kiinnittämistä varten.
Vaihtoehtona edelliselle suoritusmuodolle voidaan kuitenkin ajatella suoritusmuotoa, jonka pohjaosassa on jakorasian keskiakseliin nähden vinosti poikittain sijaitseva pohjaseinä, jolloin liitosnysät sijaitsevat pohjaosan 25 sivuseinän leveässä kohdassa. Tässä tapauksessa nysillä varustettuun korotusrenkaaseen on kiinnitetty esim. puoli-kartion muotoinen pohjaosa, jolloin kartion pohjassa on tilaa liitosnysiä varten. Tämä pohjaosa voi olla samaa kappaletta korotusrenkaan kanssa tai kiinnitettävissä siihen 30 asennusvaiheessa.
Vielä erään suoritusmuodon mukaan on edullista, että tukitankoja varten tarkoitettujen nysien etäisyys jakorasian etureunasta on likimain puolet liitosnysien vastaavasta etäisyydestä. Kun jakorasia on näin mitoitettu, asettu-35 vat liitosnysät likimain väliseinän keskitasolle tavanomaisten elementtien yhteydessä, jolloin liitosnysien ja elementin 4 65394 reunan välinen etäisyys tulee mahdollisimman lyhyeksi ja johtimien mutka mahdollisimman loivaksi.
Keksintöä selitetään seuraavassa tarkemmin oheiseen piirustukseen viitaten, jossa 5 kuvio 1 esittää yhtä väliseinäeleraenttiä valun ai kana pystyleikkauksena, kuvio 2 esittää jakorasian toista suoritusmuotoa sivukuvana, ja kuvio 3 esittää kuvion 2 mukaisen jakorasian muun-10 nosta päällyskuvana.
Kuviossa 1 on esitetty kaksi pystysuoraa muottile-vyä 1 ja 2, joiden väliin väliseinäelementti 3 valetaan. Ennen valua on muottilevyn 1 sisäpintaan ruuvien 4 avulla kiinnitetty jakorasioita 5 ja kojerasioita 6, joita kum-15 paakin on esitetty yksi kappale. Jakorasiat kiinnitetään yleensä väliseinän yläreunan läheisyyteen, jota vastoin kojerasiat yleensä sijaitsevat seinän alaosassa.
Koska kiinnitysruuvit eivät yleensä kestä betonin valun aikana aiheuttamaa työntövoimaa, tuetaan rasioita 20 tätä voimaa vastaan tukitangoilla 7, jotka kulkevat pystysuunnassa muotin yläreunasta sen alareunaan asti ja jotka on tuettu sekä ylä- että alapäästään. Yläpäässä on koukku 8, joka ympäröi ei-esitettyä vaakasuoraa tankoa, ja muotin alapäässä on tukikappale 9, jossa on syvennys, johon tan-25 gon alapää voi työntyä. Jotta samalla tukitangolla voitaisiin tukea mahdollisimman useita rasioita, on kuvion 1 mukaisesti jakorasia 5 ja kojerasia 6 sijoitettu samalle pystysuuntaiselle viivalle.
Kojerasia 6 on rakenteeltaan tavanomainen ja se on 30 kiinnitetty sellaiseen asentoon, että sen kaksi nysäparia ovat suoraan ylös- ja vastaavasti alaspäin tukitangon läpi-menon mahdollistamiseksi. Jakorasia 5 on sitä vastoin koottu asennuspaikalla kahdesta osasta, nimittäin tavanomaisesta jakorasiasta 10 ja sen etureunaan liitetystä korotus-35 renkaasta 11. Tavanomaisessa jakorasiassa 10 on sen jäykkyyttä parantavia kehänsuuntaisia harjanteita 12 sekä neljään suuntaan suunnattuja liitosnysiä 13, jotka esiintyvät 5 65394 pareittain. Tavanomaisen jakorasian etureunaan on esim. snäppi-, bajonetti- tai ruuviliitoksella kiinnitetty koro-tusrengas 11, jonka etuosassa on kehänsuuntaisia harjanteita 14 ja jonka sivuseinissä on ylös- ja alaspäin suun-5 nattuja nysiä 15, kumpaakin kaksi kappaletta. Korotusren-kaan 11 syvyys vastaa likimain kojerasioiden 6 syvyyttä ja nysät 15 sijaitsevat samalla etäisyydellä väliseinän pinnasta kuin kojerasioiden nysät, joten sama tukitanko 7 voidaan työntää sekä korotusrenkaan nysien 15 että koje-10 rasioiden 6 nysien läpi.
Rasioiden nysiin on myös liitetty putkia siten, että kojerasian 6 ja korotusrenkaan 11 välissä on putket 16 ja korotusrenkaan ja muotin yläreunan välillä on putket 17, kun taas tavanomaisen jakorasian ylöspäin osoittavien ny-15 sien 13 ja muotin yläreunan välillä on putket 18. Kun muottiin valettu betoni on jonkin verran kovettunut, vedetään tukitangot 7 pois seinän sisältä, jolloin putkien 16 sisätila vapautuu johtimien vetoa varten. Putkien 17 ja 18 vaikutuksesta jakorasia 5 on puolestaan yhteydessä sei-20 näelementin yläpintaan.
Kuviossa 1 on esitetty pistekatkoviivoin, miten välipohjaelementit 19 ja 20 asetetaan rakennuspaikalla kantavan väliseinäelementin 3 päälle. Välipohjaelementtien väliin jätetään yleensä noin 5-6 cm:n levyinen rako ja 25 koska väliseinäelementin paksuus on yleensä noin 18 cm, peittävät välipohjaelementit kumpikin väliseinän yläpintaa noin 6 cm:n levyiseltä alueelta. Edellä esitetyllä tavalla kootun jakorasian 5 liitosnysät 13 asettuvat noin 8 - 9 cm:n päähän seinäelementin sivupinnasta, joten putket 18 avau-30 tuvat välipohjaelementtien väliseinärakoon. Tämän ansiosta väliseinän ja välipohjan väliset, putkeen 21 sijoitetut sähköjohtimet asettuvat raossa vain loivaan mutkaan, joten niiden vetäminen ei aiheuta ongelmia.
Kuvioissa 2 ja 3 on esitetty keksinnön mukaisen jako-35 rasian toinen suoritusmuoto, jossa kuvion 1 mukaiseen koro-tusrenkaaseen 11 on liitetty puolikartion muotoinen pohjaosa 22, joten rasian pohjaseinä kulkee vinosti rasian 65394 keskiakseliin nähden. Kartion pohjapinnassa on liitosnysiä 13, joita voi olla kaksi tai, kuten kuviossa 3 on esitetty, viisi.
Edellä esitetystä poiketen voidaan jakorasia 5 valmistaa yhtenä kappaleena, putket 16, 17 voidaan jättää 5 pois ja putket 18 voidaan korvata tangoilla. Vaikka rasiaa 5 on selityksessä ja vaatimuksissa selvyyden vuoksi kutsuttu jakorasiaksi, on selvää, että samaa periaatetta voidaan soveltaa muihinkin samantapaisiin rasioihin, joiden syvyyttä on syystä tai toisesta lisättävä ja joita tuetaan 10 tukitankojen avulla. Keksinnön mukaista jakorasiaa voidaan käyttää myös välipohjaelementeissä, kuten kuviossa 1 on pistekatkoviivoilla esitetty. Välipohjaelementin raudoitus 23 sijaitsee yleensä elementin alapinnan läheisyydessä, mikä on esteenä tavanomaisten jakorasioiden käytölle väli-15 pohjassa, koska raudoitus sijaitsee nysien tasolla. Tämä epäkohta vältetään käyttämällä keksinnön mukaisia rasioita välipohjissa, jolloin nysät 13 asettuvat raudoituksen yläpuolelle, kuten kuviosta 1 ilmenee.

Claims (8)

1. Menetelmä betonielementtien varustamiseksi koje-ja jakorasioilla elementtien valun yhteydessä, jonka mukaan 5 rasiat (5, 6) kiinnitetään muottilevyn (1) sisäpinnalle ja tuetaan paikalleen betonin työntövoimaa vastaan työntämällä rasioiden läpi tukitankoja (7) siten, että ne kulkevat rasioiden (5, 6) nysien kautta yhdensuuntaisesti muotti-levyn (1) kanssa ja tukeutuvat päistään muotin reunojen 10 kohdalta, ja valun jälkeen tukitangot (7) poistetaan betonielementistä (3), tunnettu siitä, että tukitangot Λ7) työnnetään jakorasian (5) etuosassa (11) olevien nysien (15) kautta, ja että jakorasiaan (5) kiinnitetään ennen valua vähintään yksi putki (18) tai tanko, joka ulot- 15 tuu jakorasian pohjaosassa (10) sijaitsevasta liitosnysäs-tä (13) elementin (3) reunaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jakorasiasta (5) lähtevän putken (18) vapaa pää sijoitetaan likimain betonielementin 20 (3) keskitasolle.
3. Betonielementtiin uppoasennuksena kiinnitettävä jakorasia (5), jonka sivuseinissä on nysät (13, 15), joiden kautta tukitankoja (7) voidaan työntää jakorasian ja sen kanssa samassa linjassa olevien muiden rasioiden, ku- 25 ten kojerasioiden (6), läpi rasioiden tukemiseksi valun ajaksi betonin työntövoimaa vastaan ja joiden kautta joh-timet voidaan vetää, tunnettu siitä, että jakorasiassa (5) on kaksi nysäryhmää (13, 15), jotka sijaitsevat eri syvyystasoissa ja joista lähinnä jakorasian 30 (5) etureunaa sijaitsevat nysät (15) on tarkoitettu tuki tankoja (7) varten ja jakorasian pohjaosassa (10) sijaitsevat liitosnysät (13) on tarkoitettu johtimia varten.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen jakorasia, tunnettu siitä, että pohjaosana on sinänsä tunnet- 35 tu tavanomainen jakorasia (10), joka on etureunastaan liitetty nysillä (15) varustettuun korotusrenkaaseen (11). 8 65394
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen jakorasia, tunnettu siitä, että pohjaosassa on jakorasian keskiakseliin nähden vinosti poikittain sijaitseva pohja-seinä (22), jolloin liitosnysät (13) sijaitsevat pohjaosan 5 sivuseinän leveässä kohdassa.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen jakorasia, tunnettu siitä, että korotusrenkaan (11) ulkopinnalla on vierekkäisiä kehänsuuntaisia harjanteita (14).
7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen jakorasia, 10 tunnettu siitä, että jakorasian (10) etureunan ja liitosnysien (13) välinen etäisyys vastaa betonielementin (3) puolta paksuutta.
7 65394
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen jakorasia, tunnettu siitä, että tukitankoja (7) 15 varten tarkoitettujen nysien (15) etäisyys jakorasian (5) etureunasta on likimain puolet liitosnysien (13) vastaavasta etäisyydestä. 65394
FI823163A 1982-09-13 1982-09-13 Saett att foerse betongelement med apparat- och foerdelningsdosor och en foerdelningsdosa att anvaendas vid saettet FI65394C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI823163A FI65394C (fi) 1982-09-13 1982-09-13 Saett att foerse betongelement med apparat- och foerdelningsdosor och en foerdelningsdosa att anvaendas vid saettet

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI823163A FI65394C (fi) 1982-09-13 1982-09-13 Saett att foerse betongelement med apparat- och foerdelningsdosor och en foerdelningsdosa att anvaendas vid saettet
FI823163 1982-09-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI823163A0 FI823163A0 (fi) 1982-09-13
FI65394B FI65394B (fi) 1984-01-31
FI65394C true FI65394C (fi) 1984-05-10

Family

ID=8516032

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI823163A FI65394C (fi) 1982-09-13 1982-09-13 Saett att foerse betongelement med apparat- och foerdelningsdosor och en foerdelningsdosa att anvaendas vid saettet

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI65394C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI823163A0 (fi) 1982-09-13
FI65394B (fi) 1984-01-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4601447A (en) Conduit spacer anchoring system
US4598517A (en) Floor laying arrangement
FI65394C (fi) Saett att foerse betongelement med apparat- och foerdelningsdosor och en foerdelningsdosa att anvaendas vid saettet
US20110030309A1 (en) Modular grid system
US2963826A (en) Wiring construction for concrete floors or the like
US1845760A (en) Floor or wall structure and method of building
US3769445A (en) Ground conduit construction
KR20090000525U (ko) 건축용 관통슬리브
KR200476569Y1 (ko) 전선관 지지홀더
US1861435A (en) Concealed electrical conduit system
KR101833049B1 (ko) 활주로 유도등용 철재홀 설치 공법 및 그 공법에 이용되는 철재홀
KR102264896B1 (ko) 반도체 제조 장치의 클린룸용 액세스 플로어 구조
JP3048594U (ja) 地中埋込みコンクリート製溝ブロックの電線等の支持装置
KR200263919Y1 (ko) 도로시설물의 지주고정용 베이스
SE516805C2 (sv) Anordning för bildande av ett kanalsystem samt kanalelement för användning vid ett kanalsystem
KR960009085Y1 (ko) 전선용 콘센트 박스 지지구
KR940004439Y1 (ko) 전선관 접속 상자용 고정판
KR200389354Y1 (ko) 엘리베이터 작업용 안전바 및 하중분산구
SE446108B (sv) Anordning for gjutning av kar eller brunn
KR930008379Y1 (ko) 바닥면의 케이블 배선 관로장치
KR20050018901A (ko) 통합전선용 매립덕트
US820672A (en) Apparatus for constructing conduits for wires, cables, &c.
US1765460A (en) System of electrical distribution
JP2645184B2 (ja) 床ダクトにおける配線の取出し方法
JPS5852819Y2 (ja) スラブコンクリ−ト打込み用電線管支持具

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: OY ENSIO MIETTINEN AB