FI63913C - Foerfarande och anordning foer flyttande av traevarupaket fraon ett baerstoed i en traevaruhiss i valbar riktning - Google Patents

Foerfarande och anordning foer flyttande av traevarupaket fraon ett baerstoed i en traevaruhiss i valbar riktning Download PDF

Info

Publication number
FI63913C
FI63913C FI802608A FI802608A FI63913C FI 63913 C FI63913 C FI 63913C FI 802608 A FI802608 A FI 802608A FI 802608 A FI802608 A FI 802608A FI 63913 C FI63913 C FI 63913C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wood
package
elevator
support
devices
Prior art date
Application number
FI802608A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI63913B (fi
FI802608A (fi
Inventor
Seppo Anttila
Alpo Rysti
Original Assignee
Rysti & Co Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rysti & Co Ab filed Critical Rysti & Co Ab
Priority to FI802608A priority Critical patent/FI63913C/fi
Publication of FI802608A publication Critical patent/FI802608A/fi
Publication of FI63913B publication Critical patent/FI63913B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63913C publication Critical patent/FI63913C/fi

Links

Landscapes

  • Intermediate Stations On Conveyors (AREA)

Description

«uSS^Tl r*1 rt.v KUULUTUSJULKAISU .
^ *11* utläggn ingsskrift 6 3 91 3 ^ T ^ (51) Kv.ik.3/ir»t.ci.3 B 65 G 57/^8 SUOMI —FINLAND (21) P»t*nttlhtk«mu« — Patunanaeicning 802608 (22) HakemhpUvI — AmMcnlngadag 19.08.80 ' * (23) Alkupllvl—GlMghmdag 19.08.80 (41) Tullut julkiseksi — Blhrlt offsntMg 20.02.82
Htnttl· it rekisterihallitus .... ,, , , .
Patent- och registerstyrelsen ) Ansttksn uttafToch utUkrtftm puMkmd 31.05.83 (32)(33)(31) Pyydetty «uoHmui —Begird prkMitet (71) Ky Rysti & Co, Hietalahdenkatu 8 A, 00l80 Helsinki 18,
Suomi-Finland(FI) (72) Seppo Anttila, Vantaa, Alpo Rysti, Espoo, Suomi-Finland(FI) (7^) Forssen & Salomaa Oy (5^) Menetelmä ja laite puutavarapakettien siirtämiseksi puutavarahissin kannatuksesta valinnaiseen suuntaan — Förfarande och anordning för flyttande av trävarupaket frän ett bärstöd i en trävaruhiss i valbar riktning
Keksinnön kohteena on menetelmä puutavarapakettien tai -kuormien siirtämiseksi puutavarahissin kannatuksesta valittavissa olevaan suuntaan, sopivimmin joko puutavarakappaleiden pituussuuntaan tai poikittaissuuntaan.
Lisäksi keksinnön kohteena on keksinnön mukaista menetelmää toteuttava laite, joka käsittää puutavarahissin, jossa on kaksi tai useampia kannattajia, joiden yhteyteen on sovitettu kannatus- ja siirtolaitteet, joilla puutavarapaketti tai -kuorma on siirrettävissä pois hissiltä ja johon laitteeseen kuuluvat kahdet edelleenkuljetuslaitteet muodostettavan paketin tai kuorman tuntumaan järjestettyinä, johon hissiin on sovitettu rajakatkaisulaitteet tai muut vastaavat ohjauslaitteet.
Puutavaran rimoitus ja/tai paketointilaitoksissa puutavarapaketit muodostetaan hissin laitteen kannatukseen, joka laskeutuu sitä mukaa kuin pakettia tehdään kerroksittain.
2 6391 3 Käytännössä usein esiintyy tarve siirtää tehdyt paketit hissin kannatuksesta paketin puutavarakappaleiden joko pituussuunnassa tai poikittaissuunnassa vuorotellen tai tiettyinä jaksoina. Mainittu tarve ilmenee useimmiten silloin kun samassa paketointilaitoksessa tehdään vuoroin rimoitettuja kuormia kuivausta varten ja vuoroin paketoidaan kuivaa sahatavaraa. Tällöin on edullisinta poistaa kuivausta varten tehdyt kuormat puutavarakappaleiden poikittaissuunnassa ja kuivan tavaran paketit puutavarakappaleiden pituussuunnassa, koska viimemainitut juuri tässä asennossa kulkiessaan ovat helpommin varustettavissa suoja-päällysteellä ja sidottavissa vanteituskoneella.
Ennestään tunnetusti hissilaitteen kannattimet lasketaan sellaiseen ala-asentoon, jossa valmis paketti tulee edelleenkuljetuslaitteiden kuljetustasolle. Viimemainittuina kuljetuslaitteina on joko ketjukuljetin tai rullarata, jota nostetaan voimalaitteilla niin, että paketti vapautuu puutavarahissin kannatuksesta ja siirtyy kyseisen alhaalta päin nousevan kuljettimen kannatukseen. Tämän jälkeen paketti siirretään tietyllä kuljettimella valittuun suuntaan. Tämän tunnetun menettelyn epäkohtana on kuitenkin se, että sen toteutuksessa tarvitaan voimakkaat nostolaitteet, jotka ovat hankintakustannuksiltaan kalliit.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä ja laite, jossa ei ilmene edellä esitettyjä epäkohtia. Tarkoituksena on myös yksinkertaisen ja toteutukseltaan edullisen sekä toiminnaltaan varman menetelmän ja laitteen aikaansaaminen kyseessä olevien puutavarapakettien siirtämiseksi valinnaiseen suuntaan.
Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnölle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että puutavarahissi järjestetään pysäytettäväksi ainakin kahdella eri korkeudella olevaan ala-asemaan, joista toinen ala-asema vastaa puutavarapaketin tai -kuorman tuntumassa olevien toisten edelleenkulj etuslaitteiden kuljetustasoa ja toinen ala-asema vastaa muodostettavan puutavarapaketin tai -kuorman tuntumaan järjestettyjen toisten edelleenkulje-tuslaitteiden kuljetustasoa ja että mainituissa kahdessa ala-asemassa puutavarapaketin tai -kuorman kannatus alhaalta päin on järjestetty sellaisilla kannatus- ja siirtolaitteilla, joiden kuljetussuunta on sovitettu samaksi kuin ala-asemaa vastaavien edelleensiirtolaitteiden kuljetussuunta.
Keksinnön mukaiselle laitteelle on puolestaan pääasiallisesti tunnusomaista se, että mainittujen rajakatkaisulaitteiden tai vastaavien ohjauksella hissi on järjestetty pysäytettäväksi kahteen eri korkeudella olevaan ala-asemaan, että hissin kannattajien yhteydessä on ainakin yhdet siirto- ja kannatuslaitteet, 3 6391 3 joiden varaan puutavarapaketti tehdään ja joilla se siirretään hissin ollessa pysäytettynä mainittujen ohjauslaitteiden vaikutuksella ylempään ala-asemaan toisten edelleenkuljetuslaitteiden siirtämäksi ja että alemmassa ala-asemassa hissi on pysäytettynä toisten edelleenkuljetuslaitteiden tasolle.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioissa esitettyihin keksinnön kolmeen eri sovellutusesimerkkiin, joiden yksityiskohtiin keksintö ei ole rajoitettu.
Kuvio 1 esittää päältäpäin nähtynä ensimmäistä keksinnön mukaisen menetelmän laitesovellutusta.
Kuvio 2 esittää leikkausta II-II kuviossa 1.
Kuvio 3 esittää leikkausta III-III kuviossa 1.
Kuvio 4 esittää päältä päin nähtynä keksinnön toista laitesovellutusta.
Kuvio 5 esittää leikkausta V-V kuviossa 4.
Kuvio 6 esittää leikkausta VI-VI kuviossa 4.
Kuvio 7 esittää keksinnön kolmatta laitesovellutusta päältäpäin nähtynä.
Kuvio 8 esittää leikkausta VIII-VIII kuviossa 7.
Kuvio 9 esittää leikkausta IX-IX kuviossa 7.
Kuvioissa esitetty puutavarahissi on yleisrakenteeltaan sinänsä tunnettu ja se on tämän vuoksi esitetty vain kaaviollisesti. Puutavarahissin muodostavat pystyjoh-teet 10, joiden varassa kelkat 13 pystysuunnassa liikkuvat. Kelkoissa 13 on vaa-kaosa 11, joihin on kiinnitetty kaksi tai useampia kannattajia 12. Kannattajien 12 varaan muodostetaan puutavarapaketti P kerroksittain sinänsä tunnetuilla, edestakaisin liikkuvilla siirtokannattajilla, jotka tuovat yhden puutavarakerrok-sen kerrallaan paketin päälle. Sen jälkeen kun puutavarapaketti P on saatu valmiiksi ja puutavarahissin kannattajat 12 on pysäytetty keksinnön mukaisesti toiseen kahdesta valinnaisesta ala-asennosta, puutavarapaketti P siirretään joko puutavarakappaleiden pituussuunnassa L tai niiden poikkisuunnassa P^ seuraavat käsittelyvaiheet suorittaviin laitteisiin. Puutavarapaketin P siirtämiseksi kahteen toisiinsa nähden kohtisuoraan suuntaan L ja T on järjestetty pitkittäiskul-jetin, joka muodostuu runkoon 14 laakeroiduista rullista 15, jotka siirtävät niiden kannatukseen siirrettävää puutavarapakettia pituussuunnassaan L. Lisäksi 6391 3 puutavarapaketin P siirtämiseksi poikittaissuunnassa T on järjestetty puutavara-hissin yhteyteen ketjukuljetin, joka muodostuu kuljetinketjuparista 17, joka kulkee akselille 21 laakeroitujen kääntöpyörien 20 ympäri. Kuljetinketjuparin 17 tilalla voi myös olla köytetty tai kalteva rullarata tai muu vastaava kuljetin.
Kuvioissa 1-9 on esitetty kolme erilaista keksinnön toteutusesimerkkiä, joista ensimmäisen yksityiskohtainen rakenne ja toiminta selostetaan seuraavassa tarkemmin viittaamalla kuvioihin 1,2 ja 3. Näiden kuvioiden mukaisesti hissilait-teen 10,11,12,13 kannattimien 12 yhteyteen on laakeroitu rullat 19, joiden varaan paketti P tehdään. Paketin P valmistuttua siinä tapauksessa, että se tahdotaan siirtää pois hissiltä pituussuunnassaan L, lasketaan hissi kuvion 2 mukaiselle korkeudelle H^, jolle korkeudelle sen pysäyttävät kelkan 13 sivupalkin 22 yhteydessä olevat rajakatkaisijat 23. Kuvion 2 mukaisesti hissi on laskeutunut edellä esitetyllä tavalla väliasentoon H , jolloin rullat 19 ja pitkittäis-kuljettimen rullat 15 käynnistetään, sopivimmin samojen ohjauslaitteiden ohjauksella kuin joilla hissilaite pysäytettiin mainitulle väliasemalla Jos tahdotaan paketti P^. siirrettäväksi poikittaissuunnassa T, ohjataan hissi laskeutumaan ala-asentoon H^, johon sen pysäyttävät rajakatkaisijat 24. Tällöin paketti P^, kuvion 3 mukaisesti tulee poikittauskuljettimen ketjujen 17 varaan ja kannatus rulliin 19 lakkaa, koska ne siirtyvät kuljetinketjujen 17 kuljetustason alapuolelle välin Δ. Tämän jälkeen voidaan puutavarapaketti P^, siirtää edelleen kuljettimella 17, minkä jälkeen puutavarahissi voi nousta yläasentoonsa valmiiksi ottamaan vastaan seuraavaa pakettia tai kuormaa.
Kuvioiden 4,5 ja 6 mukaisesti puutavarahissin kannattajien 12 yhteyteen on sovitettu käytettävät ketjut 25, joiden varaan paketti P tehdään. Paketin valmistuttua, siinä tapauksessa että se tahdotaan siirtää poikittaissuunnassa T kuljetti-melle 17, hissilaite ohjataan laskeutumaan rajakatkaisijan 24 määräämään väliasemaan H^, joka on esitetty kuviossa 6. Tämän jälkeen ketjut 25 ohjataan käynnistymään, jolloin paketti P^ siirtyy samanaikaisesti käyville kuljetinketjuille 17. Jos tahdotaan paketti P^, siirtää pituussuunnassaan L, hissi ohjataan laskeutumaan rajakatkaisijän 24 ohjaamana ala-asemaan H^. Tällöin paketti PL kuvion 5 mukaisesti jää runkorakenteiden 27 ja 28 varaan sovitettuun rullastoon 26, joka ohjataan käynnistymään. Täten rullasto 26 siirtää paketin P^ vieressä olevan rullaston 15 kuljetukseen.
Kuvioissa 7,8 ja 9 esitetyn keksinnön kolmannen sovellutusesimerkin mukaisesti puutavarahissin kannattimien 12 yhteyteen on sovitettu käytettävät rullat 29, jotka voivat liikkua pystytasossa hahloissaan 31. Lisäksi kannattimiin 12 on sovitettu kuljetinketjut 30, joiden varaan paketti P tehdään. Paketin P tekovaiheessa rullat 29 ovat laskeutuneet hahloissaan 31 ala-asentoon niin, että rul- li

Claims (6)

1. Menetelmä puutavarapakettien tai -kuormien siirtämiseksi puutavarahissin (10,11,12,13) kannatuksesta valittavissa olevaan suuntaan, sopivimmin joko puutavarakappaleiden pituussuuntaan (L) tai poikittaissuuntaan (T) , tunnettu siitä, että puutavarahissi (11,12,13) järjestetään pysäytettäväksi ainakin kahdella eri korkeudella olevaan ala-asemaan (H^ ja H2), joista toinen ala-asema (H^) vastaa puutavarapaketin tai -kuorman tuntumassa olevien toisten edelleenkuljetuslaitteiden kuljetustasoa ja toinen ala-asema (H2) vastaa muodostettavan puutavarapaketin tai -kuorman tuntumaan järjestettyjen toisten edelleenkuljetuslaitteiden kuljetustasoa ja että mainituissa kahdessa ala-asemassa (H^,^) puutavarapaketin (P) tai -kuorman kannatus alhaalta päin on järjestetty sellaisilla kannatus- ja siirtolaitteilla (17,19;25,26;29,30), joiden kuljetussuunta on sovitettu samaksi kuin kyseisten ala-asemaa (H^;^) vastaavien edelleensiirtolaitteiden kuljetussuunta. 6 6391 3
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä käytetään sellaisia puutavarahissin kannattimien (12) yhteyteen järjestettyjä siirto- ja kannatuslaitteita (29,30), jotka valinnaisesti voivat siirtää puutavarakappaleita kahteen suuntaan (L,T), että puutavarapaketti (P^) tehdään näiden laitteiden (29,30) toisten kannatuselimien (30) varaan, joilta puutavarapaketti hissin ylemmässä ala-asemassa (H^, kuvio 9) siirretään toisille edelleenkuljetuslaitteille (17) ja että siirrettäessä puutavarapaketti (P^) toiseen suuntaan (L) hissi lasketaan alempaan ala-asemaan (H^, kuvio 8), missä erityiset elimet (32) siirtävät puutavarahissin kannattimien (12) toiset kannatuselimet (29) kannattamaan puutavarapakettia (P ) alhaalta päin, jolloin puutavarapaketti on siirrettävissä toisille L edelleenkuljatuslaitteille (15).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaisen menetelmän toteuttamiseen tarkoitettu laite, joka käsittää puutavarahissin, jossa on kaksi tai useampia kannattajia (12), joiden yhteyteen on sovitettu kannatus- ja siirtolaitteet, joilla puutavarapaketti (P) tai -kuorma on siirrettävissä pois hissiltä ja johon laitteeseen kuuluvat kahdet edelleenkuljetuslaitteet muodostettavan paketin tai kuorman tuntumaan järjestettyinä, johon hissiin on sovitettu rajakat-kaisulaitteet (23,24) tai muut vastaavat ohjauslaitteet, tunnettu siitä, että mainittujen rajakatkaisulaitteiden tai vastaavien ohjauksella hissi on järjestetty pysäytettäväksi kahteen eri korkeudella olevaan ala-asemaan (Η^,Η^), että hissin kannattajien (12) yhteydessä on ainakin yhdet siirto- ja kannatuslaitteet (19;25;29,30) , joiden varaan puutavarapaketti (P) tehdään ja joilla se siirretään hissin ollessa pysäytettynä mainittujen ohjauslaitteiden vaikutuksella ylempään ala-asemaan (H2) toisten edelleenkulj etuslaitteiden siirtämäksi ja että alemmassa ala-asemassa (H^) hissi on pysäytettynä toisten edelleenkuljetuslaitteiden tasolle.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, jossa puutavarahissin kannattajien (12) varaan on laakeroitu käytettävät rullat (19), joilla puutavarapakettia (P) siirretään pituussuunnassaan (L) vieressä oleville edelleenkuljetus-laitteille (14,15), tunnettu siitä, että mainittujen kannattajien (12) molemmin puolin on järjestetty kuljetinketjut (17), jotka ulottuvat hissin kannatuksessa olevan puutavaranaketin (P) alle ja joiden yläjuoksun määrää puutavarapaketin (P) alemman ala-aseman (H^).
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, jossa puutavarahissin kannattajien 6391 3 (12) yhteyteen on sovitettu kuljetinketjut (25), tunnettu siitä, että puutavarapaketti (P) on tehty mainittujen kuljetinketjujen (25) varaan ja joilla puutavarapaketti (PT) siirretään hissin korkeammassa ala-asemassa (1^) poikittaissuunnassaan (T) vieressä olevan poikittaiskuljet-timen (16,17) kannatukseen ja että mainittujen kuljetinketjujen (25) väliin on sovitettu kiinteä rullarata (26), jonka korkeus vastaa hissin alempaa ala-asemaa (H^).
5 63913 lat 29 eivät kannata pakettia P. Paketin P valmistuttaa, siinä tapauksessa että tahdotaan ajaa paketti poikittaissuunnassa T kuljettimelle 17, hissi ohjataan laskeutumaan kuvion 9 mukaisesti rajakatkaisijan 23 määräämään väliasemaan 1^. Tämän jälkeen käynnistetään ketjut 30, jotka siirtävät puutavara-paketin P^ samanaikaisesti käyville viereisille ketjuille 17 tai rullaradalle. Jos tahdotaan siirtää paketti P pituussuunnassaan L rullastolle 15, ohjataan L hissi laskeutumaan kuviosta 8 näkyvään ala-asemaan H^, jonka määrää raja-katkaisija 24. Tällöin rullien 29 tukitangot 32 koskettavat laitteen lattiatasoa G tai muuta sopivaa vastetta. Hissin edelleen laskeutuessa paketti P L jää rullien 29 varaan ja ketjujen 30 kannatus lakkaa. Tämän jälkeen käynnistetään rullat 29, jolloin puutavarapaketti P siirtyy rullastolle 15. L· Kuvioissa 7,8 ja 9 esitetty keksinnön toteutus voidaan käytännössä ratkaista myös siten, että rullat 29 laakeroidaan kiinteästi kannattimiin 12 ja ketjut 30 järjestetään liikkumaan edellä selostettua tapaa vastaavalla tavalla kan-nattimiensa suhteen. Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että hissin kannattimien (12) varaan on järjestetty kahdet eri kannatus- ja siirtolaitteet (29,30), joista toiset (29) siirtävät puutavarapakettia sen kappaleiden pituussuunnassa (L) ja toiset (30) siirtävät puutavarapakettia sen kappaleiden poikittaussuunnassa (T), että puutavarapaketti (P) lasketaan hissin korkeampaan ala-asemaan (H^), jossa puutavarapaketti (P^,) siirretään vieressä olevien edelleenkuljetuslaitteiden (16,17) siirtämäksi ja että toiset siirtoja kannatuslaitteet (29) niiden siirtovarsien (32) vastatessa sopivaan vasteeseen (G) siirtyvät kannattamaan puutavarapakettia (P^) siten, että se on siirrettävissä toisessa suunnassa (L) vieressä olevien edelleenkuljetuslaitteiden (14,15) kannatukseen (kuviot 7,8 ja 9).
FI802608A 1980-08-19 1980-08-19 Foerfarande och anordning foer flyttande av traevarupaket fraon ett baerstoed i en traevaruhiss i valbar riktning FI63913C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI802608A FI63913C (fi) 1980-08-19 1980-08-19 Foerfarande och anordning foer flyttande av traevarupaket fraon ett baerstoed i en traevaruhiss i valbar riktning

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI802608 1980-08-19
FI802608A FI63913C (fi) 1980-08-19 1980-08-19 Foerfarande och anordning foer flyttande av traevarupaket fraon ett baerstoed i en traevaruhiss i valbar riktning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI802608A FI802608A (fi) 1982-02-20
FI63913B FI63913B (fi) 1983-05-31
FI63913C true FI63913C (fi) 1983-09-12

Family

ID=8513696

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI802608A FI63913C (fi) 1980-08-19 1980-08-19 Foerfarande och anordning foer flyttande av traevarupaket fraon ett baerstoed i en traevaruhiss i valbar riktning

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI63913C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI63913B (fi) 1983-05-31
FI802608A (fi) 1982-02-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2017232270B2 (en) Transport and handover system for storing and removing or relocating storage goods in high-bay warehouses, and storage and retrieval machine
KR0159953B1 (ko) 다 선반형 페이퍼를 저장 시스템 및 그 저장 시스템의 프레임에 부착된 트랙
US4018349A (en) Transhipment installation, particularly for containers
US3608750A (en) Storage means and load-handling equipment therefor
CH651272A5 (it) Dispositivo trasportatore di unita di carico per un impianto di magazzinaggio.
US3960276A (en) Transporter for flat workpieces
KR102059451B1 (ko) 컨테이너 보관 영역 안에 컨테이너를 배치시키거나 컨테이너 보관 영역으로부터 컨테이너를 제거하기 위한 컨테이너 운반 설비 및 방법
KR20150034278A (ko) 오버헤드 크레인 및 적어도 두 개의 오버헤드 크레인의 어셈블리
CN104108610A (zh) 集装箱码头用穿梭搬运车系统及其运送集装箱的方法
JP2004525838A (ja) オートメ化された倉庫設備
CN108726187A (zh) 多功能型钢码垛机
FI63913C (fi) Foerfarande och anordning foer flyttande av traevarupaket fraon ett baerstoed i en traevaruhiss i valbar riktning
FI62995C (fi) Anordning foer transport foervaring och sortering av foeremaol
CH615480A5 (fi)
KR100230144B1 (ko) 화물 하역/선적 장치
RU2591101C1 (ru) Стол погрузочно-разгрузочный
CN209889765U (zh) 一种升降移载装置
JPH0225779Y2 (fi)
US3508668A (en) Load transferring apparatus
JPH02255418A (ja) 連続昇降搬送装置および連続昇降搬送装置への搬送ボックス受渡し方法
JPH0826664A (ja) 水平搬送装置
US3982745A (en) Fabric supplying and cutting system
FI52150C (fi) Foerfarande och anordning foer anordnandet av cirkuleringen avorkvagnar foer saogat virke
US3536212A (en) Conveying means including an intermittently conveying goods carrier
JPH1087009A (ja) コンテナターミナル

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KY RYSTI & CO