FI63464C - Foerfarande foer isolering av tak - Google Patents

Foerfarande foer isolering av tak Download PDF

Info

Publication number
FI63464C
FI63464C FI790965A FI790965A FI63464C FI 63464 C FI63464 C FI 63464C FI 790965 A FI790965 A FI 790965A FI 790965 A FI790965 A FI 790965A FI 63464 C FI63464 C FI 63464C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
film
mineral wool
roof
sheets
boards
Prior art date
Application number
FI790965A
Other languages
English (en)
Other versions
FI790965A (fi
FI63464B (fi
Inventor
Joergen Skjold Petersen
Original Assignee
Rockwool Int
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DK126178A external-priority patent/DK141736B/da
Priority claimed from DK269378A external-priority patent/DK143574C/da
Application filed by Rockwool Int filed Critical Rockwool Int
Publication of FI790965A publication Critical patent/FI790965A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63464B publication Critical patent/FI63464B/fi
Publication of FI63464C publication Critical patent/FI63464C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D13/00Special arrangements or devices in connection with roof coverings; Protection against birds; Roof drainage ; Sky-lights
    • E04D13/16Insulating devices or arrangements in so far as the roof covering is concerned, e.g. characterised by the material or composition of the roof insulating material or its integration in the roof structure
    • E04D13/1606Insulation of the roof covering characterised by its integration in the roof structure
    • E04D13/1662Inverted roofs or exteriorly insulated roofs

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Inorganic Insulating Materials (AREA)
  • Gas Or Oil Filled Cable Accessories (AREA)

Description

Γο1 /ιι\ KUULUTUSJULKAISU c Ί A C λ ^3Γα ^ (11) UTLÄGONINOSSKRIFT 6 34 64 c Patentti ayonnolty 10 06 19S3
Patent meddelat (51) cv.ik.VcJ E m D 3/35, 13/16 SUONI—FINLAND (M) F*···*·*····-*···-»** 790965 . (2¾) HrinmttpUvI—AmBtalnpdig 21.03-79 ' ' (23) AUuipllvt—CUtiglMttdaf 21.03.79 (41) Tullut |ulkls«iu4 — Bllvlt offaMJIg 22 09 79
Patentti» ja rekisterihallitut (44) NihtivUuip*™ |. kuyi^tk^n pvm.- ’ ’
Patent· och ragitterstyralMn ' ' AmKu utta«dochutUkrtftM publk«ra4 20.02.oi (32)(33)(31) Pyy4«*r •cuelkm·prlortuc 21.03.78 15.06.78 Tanska-Danmark(DK) 1261/78, 2693/78 (71) Rockwool International A/S, 501 Hovedgaden, DK-2640 Hedehusene,
Tanska-Danmark(DK) (72) Jörgen Skjold Petersen, Roskilde, Tanska-Danmark(DK) (71*) Oy Kolster Ab (51*) Menetelmä kattojen eristämiseksi - Förfarande för isolering av tak
Keksinnön kohteena on menetelmä kattojen eristämiseksi vedenpitävällä kalvolla, jonka menetelmän mukaisesti eristysaine levitetään katon vedenpitävälle kalvolle levyjen muodossa, jotka mahdollisesti kiinnitetään kattoon liimaamalla tai panemalla paino levyjen päälle.
Eristettäessä tasakattoja senjälkeen kun vedenpitävä kalvo on pantu paikoilleen, on tunnettua levittää vaahtomuovilevyjä, joissa on suljetut solut, tai lasista koostuvaa soluainesta. Vaahtomuovin tai soluaineen suojaamiseksi sään vaikutuksilta on välttämätöntä levittää levyjen päälle säänkestävä suojakerros, esim. perlii-tistä. Tällä eristysmenetelmällä lisätään katon alkuperäiseen omaan painoon merkittävä lisäkuormitus, joka suurimmaksi osaksi aiheutuu kivistä. Usein kattoa ei ole mitoitettu kantamaan tällaista ylimääräistä kuormitusta ja jos katto vahvistetaan kestämään tällainen kivikuorma, tulee kantavista rakenteista kalliimpia ja niihin kuluu enemmän ainetta kuin on tarpeen lumikuormituksen ja katolla tapahtuvasta liikkumisesta aiheutuvan kuormituksen kannattamiseksi.
2 63464
Eräs toinen tunnettu tapa tasakattojen eristämiseksi käsittää mineraalivillalevyjen levittämisen vedenpitävän kerroksen, esim. kattokartongin, päälle sekä jälleen näiden päälle uuden vedenpitävän kalvon levittämisen. Tämä eristystäpä on verraten kallis, koska siihen liittyy vielä toisenkin vedenpitävän kerroksen aikaansaaminen.
On yritetty levittää mineraalivillalevyjä katon vedenpitävälle kalvolle ja tällöin on todettu, että mineraalivilla sinänsä oli säänkestävä ja sentähden sopiva, mutta että eristyskyky aleni 25-30 %:lla suhteessa vastaavan paksuisen mineraalivillan eristys-kykyyn, jolloin villa on levitetty kahden vedenpitävän kerroksen väliin.
Tämän keksinnön kohteena on tarjota menetelmä alussa mainitunlaisten kattojen eristämiseksi, jolloin mainittua eristyskyvyn alenemista ei tapahdu.
Tähän päästään keksinnön mukaisesti siten, että menetelmä on tunnettu siitä, että käytetään mineraalivillalevyjä, joissa kuidut on sidottu yhteen hartsin avulla ja jotka katon vedenpitävää kalvoa vastaan käännetyllä puolella ovat varustetut höyrynpitävällä kalvolla.
Yllättäen on käynyt ilmi, että höyrynpitävä kalvo pystyy estämään mineraalivillan eristyskyvyn pienenemisen. Syynä tähän voi olla, että veden, joka välttämättä tunkeutuu eristyslevyjen ja katon vedenpitävän kalvon väliin, ylöspäin mineraalivillan läpi tapahtuva haihtuminen ja diffuusio estetään. Kalvo muodostaa lisäksi erinomaisen alustan eristyslevyjen kiinnittämiselle, esim. pisteliimauksel-la, ja estää puutteellisen liimauksen vahingolliset seuraukset.
On käynyt ilmi, että tasakatoissa liitoksissa levyjen välillä usein pidempinä aikoina jää jäljelle vettä. Jäljellejäänyt vesi aikaansaa ajan mittaan mineraalikuitujen pintarapautumista mineraalivillalevyjen sivupinnoilla saumoissa, jolloin ohut kerros saumoissa tulee vettäimeväksi. Vettäimevä kerros pystyy kuljettamaan vettä mineraalivillalevyjen yläpinnalle, jolloin se haihtumalla ottaa lämpöä katosta, joka on eristettävä. Tällöin eristyskerroksen koko-naiseristyskyvyssä tapahtuu alenemista sekä sen hyödyn alenemista, joka saavutetaan lisäämällä höyrynpitävä kalvo. Pidentämällä keksinnön mukaisesti höyrynpitävää kalvoa ainakin osittain ylöspäin mineraalivillalevyn sivupintoja pitkin poistetaan nämä haitat.
Estämällä tällä tavalla levyjen välissä olevan veden tunkeutuminen levyihin vältetään rapautuminen, joka ajan mittaan tekee 3 63464 mineraalivillalevyjen reuna-alueet vettäimeviksi. Ei ole tarpeen ja tietyissä tapauksissa on vähemmän edullista, että höyrynpitävän kalvon jatko ulottuu aina mineraalivillalevyjen yläreunaan asti, koska tällöin samalla tavalla kuin edellä esitettiin tulee mahdolliseksi, että vesi nostettujen reunojen vaikutuksesta pysyy paikoillaan pitemmän ajan voimatta juosta pois.
Vedenpitävän kalvon pidennys voi keksinnön mukaisesti käsittää sivupinnoille levitetyn asfalttikerroksen ja tämä asfalttikerros voi mahdollisesti olla osa liimamassasta, joka liimaa eristyslevyt katon vedenpitävälle kalvolle. Käytettäessä asfalttikerrosta eris-tyslevyjen liimaamiseen säästetään yksi työvaihe liimamassan levittämiseksi.
Keksintöä kuvataan seuraavassa lähemmin viitaten piirroksiin, joista: kuvio 1 on pystyleikkaus katosta, joka on eristetty keksinnön mukaisella menetelmällä, kuvio 2 on toinen keksinnön mukainen suoritusmuoto, jossa on ympäri taivutettu höyrytiivis kalvo, ja kuvio 3 on kolmas keksinnön mukainen suoritusmuoto, jossa höyrynpitävän kalvon jatkaminen tapahtuu asfalttikerroksen avulla.
Kuviossa käsittää esitetty katto 1 kantavan kerroksen 2, joka voi olla palkeille asetettu lautakerros. Kantava kerros voi olla myös betonikansi tai sopiva rakennelma, joka sopii vedenpitävän kalvon 3 alustatueksi. Tämä kalvo 3 voi käsittää yhden tai useampia kerroksia kattokartonkia, mutta voi olla myös muovi- tai metallikalvo.
Menetelmässä katon eristämiseksi levitetään vedenpitävälle kalvolle mineraalivillalevyjä 4, joissa kuidut on sidottu yhteen risteyspisteissä sideaineen avulla. Sideaine, joka voi olla esimerkiksi fenoli-formaldehydihartsi, aikaansaa, että mineraalivilla saa riittävän lujuuden kestääkseen sään vaikutuksen ja samalla sen, että vettä ei imeydy mineraalivillaan. Mineraalivilla voi olla sidottu myös muilla sideaineilla, jotka antavat mineraalivillalle tarvittavan muodonpitävyyden ja vettähylkivät ominaisuudet. Mineraalivillalle voidaan valita tilavuuspaino, joka antaa tarvittavan lujuuden kestämään esimerkiksi katolla kävelevien ihmisten vaikutuksen.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä ovat mineraalivillalevyt 4 vedenpitävää kalvoa 3 vastaan käännetyllä sivulla varustetut höyryn-pitävällä kalvolla 5. Tämä kalvo estää veden, joka aika-ajoin tunkeutuu kalvon ja vedenpitävän kalvon 3 väliin, haihtumisen. Levyt 6 5 4 6 4 voidaan pisteliimata kalvoon 3 tai kiinnittää muulla tavalla. Tietyissä tapauksissa kiinnittäminen ei ole tarpeen sikäli, että levyt pysyvät oman painonsa vaikutuksesta riittävän lujasti paikoillaan.
Kuvion 2 suoritusmuodossa jatketaan kalvoa mineraalivilla-levyjen katon vedenpitävää kalvoa vastaan käännetyltä sivulta ylöspäin pitkin levyjen sivupintoja kuten kohdassa 6 on esitetty. Jatkon ei tarvitse välttämättä ulottua levyjen 4 yläreunaan, vaan se voidaan katkaista esim. vähän yli keskivälin. Tällöin vältetään se, että jatkot 6, koska levyt vuosien mittaan vähitellen rapautuvat pinnaltaan, tulevat olemaan pystyssä vapaasti seisovina reunoina, jolloin ne edistävät rapautumista estämällä poisjuoksun. Kalvon 5 jatko estää levyjen välissä tai alla olevan veden aiheuttamaa levyjen sivujen eroosiota, jolloin levyt voivat reuna-alueilta tulla jonkin verran vettä imeviksi, mikä johtaa eristyskyvyn alenemiseen.
Kalvon jatko voidaan muodostaa myös asfalttikerrokseksi 7 (kuvio 3), joka levitetään sivupintojen alimmalle osalle ja osalle kalvon 5 alapintaa. Asfalttikerrosta voidaan samalla käyttää mine-raalivillalevyjen pisteliimaukseen katon vedenpitävään kalvoon.
Levyjen 4 latomisen ja mahdollisen liimaamalla tai muulla tavalla, esim. naulaamalla tapahtuvan kiinnittämisen jälkeen on eristys valmis, samalla kun levyjä ei tarvitse suojata yläpinnaltaan säätä vastaan. On kuitenkin mahdollista esteettisistä syistä lisätä mahdollinen levyjen pintakate, mutta tämä ei missään olosuhteissa saa olla vedenpitävä.
FI790965A 1978-03-21 1979-03-21 Foerfarande foer isolering av tak FI63464C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK126178A DK141736B (da) 1978-03-21 1978-03-21 Fremgangsmåde til isolering af tage.
DK126178 1978-03-21
DK269378 1978-06-15
DK269378A DK143574C (da) 1978-06-15 1978-06-15 Fremgangsmaade til isolering af tage

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI790965A FI790965A (fi) 1979-09-22
FI63464B FI63464B (fi) 1983-02-28
FI63464C true FI63464C (fi) 1983-06-10

Family

ID=26065488

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI790965A FI63464C (fi) 1978-03-21 1979-03-21 Foerfarande foer isolering av tak

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4288964A (fi)
CH (1) CH640030A5 (fi)
DE (1) DE2910876C2 (fi)
FI (1) FI63464C (fi)
FR (1) FR2420619A1 (fi)
GB (1) GB2017799B (fi)
NL (1) NL190200C (fi)
NO (1) NO150693C (fi)
SE (1) SE431891B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2139665A (en) * 1983-05-07 1984-11-14 Colin Solomon Thermal insulation of buildings
DK156965C (da) 1987-03-25 1990-03-19 Rockwool Int Udvendig, vandafvisende bygningsbeklaedning.
US20060019568A1 (en) 2004-07-26 2006-01-26 Toas Murray S Insulation board with air/rain barrier covering and water-repellent covering
US7377109B2 (en) * 2004-04-09 2008-05-27 The Boeing Company Apparatus and method for reduction of jet noise from turbofan engines having separate bypass and core flows
US20100139194A1 (en) * 2008-12-04 2010-06-10 Burns Robert S Roof paneling system
CN106917464A (zh) * 2017-01-25 2017-07-04 上海建工五建集团有限公司 屋面结构及其应用施工方法

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3012923A (en) * 1957-09-30 1961-12-12 Owens Corning Fiberglass Corp Fibrous products and method and apparatus for producing same
FR1225599A (fr) * 1958-11-12 1960-07-01 Rheinische Gummi & Celluloid élément de couverture
US3488247A (en) * 1965-10-06 1970-01-06 Armstrong Cork Co Roof deck covering
US3411256A (en) * 1965-10-14 1968-11-19 Dow Chemical Co Roof construction and method thereof
GB1269435A (en) * 1969-04-18 1972-04-06 Johns Manville Thermal insulation suspension and vapor sealing system
DE1945923A1 (de) * 1969-09-11 1971-03-25 Ver Deutsche Metallwerke Ag Flaechenhaftes Gebilde bzw. Matte
GB1439597A (fi) * 1972-06-02 1976-06-16
NL7612071A (nl) * 1976-10-29 1978-05-03 Nederlandse Steenwolfabriek Nv Dakbekledingsplaat van minerale wol.
DE2736992B2 (de) * 1977-08-17 1981-01-29 Friedrich 6702 Bad Duerkheim Heck Flachdachbelag

Also Published As

Publication number Publication date
NO150693B (no) 1984-08-20
NO790888L (no) 1979-09-24
FR2420619A1 (fr) 1979-10-19
NL7902176A (nl) 1979-09-25
CH640030A5 (de) 1983-12-15
SE431891B (sv) 1984-03-05
NL190200C (nl) 1993-12-01
US4288964A (en) 1981-09-15
GB2017799A (en) 1979-10-10
FI790965A (fi) 1979-09-22
DE2910876A1 (de) 1979-10-04
FI63464B (fi) 1983-02-28
NL190200B (nl) 1993-07-01
FR2420619B1 (fi) 1983-07-22
NO150693C (no) 1984-11-28
DE2910876C2 (de) 1986-03-20
SE7902339L (sv) 1979-09-22
GB2017799B (en) 1982-08-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4492064A (en) Insulated roof construction
US4464215A (en) Process of applying a unitary construction barrier
US4719723A (en) Thermally efficient, protected membrane roofing system
US4559263A (en) Cement-foam composite board
US4651494A (en) Insulation panel for a roofing system or the like
US4587164A (en) Roof deck composite panels
US5069950A (en) Insulated roof board
JPH0415865B2 (fi)
SE417118B (sv) Byggnadsplatta for yttertak och ytterveggar
US3862527A (en) Roof construction
US4503106A (en) Construction barrier board
CA2144955C (en) Laminated construction modular system
CA1051682A (en) Building deck construction
FI63464C (fi) Foerfarande foer isolering av tak
CA1229993A (en) Construction barrier board
US4804578A (en) Insulated roof board
US4267678A (en) Insulated roof structure
US4503107A (en) Construction barrier board
USRE31007E (en) Roof construction and method thereof
US7591112B2 (en) Compact roof-covering system
KR102179600B1 (ko) 건축물의 옥상 방수시공 방법
US4450192A (en) Construction barrier board
JP2022156992A (ja) 屋根下地材及び屋根構造
NO810187L (no) Dekklag for betongtak og fremgangsmaate til fremstilling av samme
JP2004068587A (ja) 建築物の防水工法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: ROCKWOOL INTERNATIONAL A/S