FI63081B - Pappersprodukt med stor fyllaemneshalt - Google Patents

Pappersprodukt med stor fyllaemneshalt Download PDF

Info

Publication number
FI63081B
FI63081B FI792634A FI792634A FI63081B FI 63081 B FI63081 B FI 63081B FI 792634 A FI792634 A FI 792634A FI 792634 A FI792634 A FI 792634A FI 63081 B FI63081 B FI 63081B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
added
ionogenic
filler
molecular weight
resin
Prior art date
Application number
FI792634A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI792634A (fi
FI63081C (fi
Inventor
Albert Francois Arbon
Original Assignee
Dalle & Lecomte Papeteries
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dalle & Lecomte Papeteries filed Critical Dalle & Lecomte Papeteries
Publication of FI792634A publication Critical patent/FI792634A/fi
Publication of FI63081B publication Critical patent/FI63081B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63081C publication Critical patent/FI63081C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H17/00Non-fibrous material added to the pulp, characterised by its constitution; Paper-impregnating material characterised by its constitution
    • D21H17/20Macromolecular organic compounds
    • D21H17/33Synthetic macromolecular compounds
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H23/00Processes or apparatus for adding material to the pulp or to the paper
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H23/00Processes or apparatus for adding material to the pulp or to the paper
    • D21H23/76Processes or apparatus for adding material to the pulp or to the paper characterised by choice of auxiliary compounds which are added separately from at least one other compound, e.g. to improve the incorporation of the latter or to obtain an enhanced combined effect
    • D21H23/765Addition of all compounds to the pulp

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Manufacture Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)

Description

RSS^l [b] ^KliULUTUSJULKAISU , n β .
Ή&Γ& LJ 1 ' UTLÄGGN I NGSSKRI FT O O U O I
C (45) J*· . ’-by 11 14 1933 ^ (51) Ky.ik.3/I«.ci.3 D 21 H 3/00, 3/66 SUOMI—FINLAND W Ptunttlhukamua— Pmnmwdtatof 79263^+ • (21) H»k*mi»pilvi — Aiweknlngtdtg 23.08.79 * * (23) Alkupilvl—Glltl|h«t*di( 23.08.79 (41) Tullut JulklMfcfl — Ulvtt offuntlfg 09.03.80 ja rakisterihallitu· (44) NlhtivUuipmon ft kuuLfulkabun prm. — 21 ±2 82
Patent- och ragistorctyralMn ' ' Amektn utlud och utUkrtfun piblkmd *Lei'0iL
(32)(33)(31) Pyrdttty ttuollt«it_B«|M pHortut 08 *09 -^8
Ranska-Frankrike(FR) 7825886 Toteennäytetty-Styrkt (71) Papeteries Dalle Et Lecomte, Bousbecque (Nord), Ranska-Frankrike(FR) (72) Albert Francois Arbon, Lamain Tournai, Belgia-Belgien(BE) (7^) Oy Kolster Ab (5U) Paperituote, jossa on suuri täyteainepitoisuus - Pappersprodukt med stor fyllämneshalt
Esillä oleva keksintö koskee paperituotetta, jossa on suuri täyte-ainepitoisuus erityisten ominaisuuksien antamiseksi sille.
Paperituotteella on tässä selityksessä ymmärrettävä tuotetta, joka saadaan paperinvalmistusmenetelmällä, mutta joka itse asiassa voi läheisesti liittyä, sekä papereihin, kartonkiin jne. että huovikkeisiin ("kuitukankaisiin''1), huopiin, kuitumattoihin voileekankaaseen jne.
Aiemmin on jo yritetty sisällyttää täyteaineita paperiin tämän valmistuksen aikana. Saavutetut tulokset ovat kuitenkin olleet keskinkertaisia, koska nämä täyteaineet läpäisevät viiran ja vain pieni osa niistä jää tuotteeseen. Silloinkaan, kun käytetään retentio-aineita ja käyttöolosuhteet ovat parhaimmat, ei voida saada pysymään tuotteessa n. 15 painoprosenttia enempää täyteainetta.
Lisäksi on entuudestaan tunnettu kompleksiarkeista koostuvia tuotteita, jotka on tarkoitettu esim. eristämään tai koristamaan seiniä tai lattioita ja joissa on pohjakerroksena asbestipahveja, lasikuiduista, keraamisista kuiduista tai vuorivillasta koostuvia mattoja voileeta 2 63081 tai huopia,Asbesti on tunnetusti terveydelle vaarallista ja niinpä sitä on alettu yhä enemmän korvata lasikuituun tai mineraalivillaan perustuvilla matoilla tai huovilla. Mutta täyteaineita on vielä vaikeampi fiksoida näihin mattoihin tai huopiin kuin paperiin, ja lisäksi koska asbestista saadaan tiiviitä, joustavia tuotteita, joilla on ulkonäöltään miellyttävä pinta, kun taas vaatiessaan vain vähän sideainet^ ta lasikuitu- ja vuorivillamatoista tai huovista tulee hyvin huokoisia, hauraita tuotteita, joissa on ulkonäöltään huono pinta.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on poistaa nämä epäkohdat ja saada paperinvalmistustekniikalla tuotteita, joissa on suuri täyte-ainepitoisuus .
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on: 1. korvata paperituotteen valmistuksessa kalliit aineet, kuten selluloosakuidut, asbesti, lasikuidut, vuorivilla, synteettiset kuidut jne. huokeilla mineraalisilla tai orgaanisilla täyteaineilla, jotka voivat lisäksi antaa saadulle tuotteelle erityisiä ominaisuuksia: 2. saada dimensiostabiileja (mittapysyviä) tuotteita silloinkin, kun ne joutuvat alttiiksi veden ja lämmön vaikutukselle: 3. saada tuotteita, joilla on erinomaiset mekaaniset ominaisuudet silloinkin, kun ne ovat alttiina veden ja lämmön vaikutukselle: 4. saada tuotteita, joilla on pysyvä tulen kestävyys, vaikka ei asbestia käytetäkään: 5. saada todella mätänem&ttömiä tuotteita: 6. saada tuotteita, joiden neliömassa (pintamassa) voi olla alle 2 20:sta yli 500 saan g/m .
Nämä päämäärät eivät ole rajoittavia ja muita ilmenee seuraavan kuvauksena aikana.
Näihin tavoitteisiin pääsemiseksi keksinnön mukainen prosessi tuotteen saamiseksi paperinvalmistustekniikkaa käyttäen on merkittävä siinä, että kuitumassaan, vesipitoisessa väliaineessa, lisätään ainakin yksi hienojakoinen kivennäis- tai orgaaninen täyteaine, sitten ainakin yksi ensimmäinen ionogeeninen aine, niin että muodostuu ensimmäisiä ryhmiä, jotka sisältävät mainitun täyteaineen hiukkasia ja mainitun ensimmäisen aineen polaroituneita molekyylejä, sitten ainakin yksi toinen ionogeeninen aine, jolla on vastakkainen poolisuus ensimmäiseen aineeseen nähden, toisten ryhmien muodostamiseksi, jotka sisältävät ensimmäisiä ryhmiä ja toisen aineen polaroituneita molekyylejä, jolloin ionogeenisten vastkkaispoolisten aineiden vuorottainen lisäämi- nen lopetetaan, kun saadut ryhmät muodostavat rakenteita, jotka ovat paperinvalmistusmenetelmillä käsiteltävissä mainitun tuotteen saami seksi .
3 63081
Kuitumassa muodostuu edullisesti puumassasta. Tämä massa voi kuitenkin muodostua kaikentyyppisten kivennäis- tai orgaanisten kuitujen, kuten vuorivillaan, keraamisiin kuituihin, lasikuituihin, polyamidiin, polyesteriin jne. perustuvien kuitujen suspensioista.
Esillä olevan keksinnön mukaisella prosessilla luodaan sen yuoksi molekyylirakenteita, jotka sisältävät täyteainehiukkasia, niin että saadaan hyvin luja suspensio, joka kestää leikkausvoimia ja käyttäytyy paperinvalmistuslaitteistoissa ja erityisesti viiralla samalla tavalla kuin paperimassa, joka käyttäytyminen jatkuu laitteiston puristimiin ja kuivattimiin saakka.
Tällaisen tuloksen saavuttamiseksi kivennäis- tai orgaanisen täyteaineen täytyy olla ositetussa muodossa, esim. jauheissa tai kolloidisessa muodossa, ja sen täytyy olla vähäisesti tai ei ollenkaan veteen liukenevaa. Täyteaine hiukkasten koko on edullisesti enimmäkseen 100 mikromektriä, vaikka tämä koko ei ole rajoittava.
Kaikenlaisia kivennäis- tai orgaanisia täyteaineita voidaan käyttää keksinnön suorittamiseen valmiille tuotteelle halutuista ominaisuuksista riippuen.
Liitua, kaoliinia, talkkia, dolomiittia, kiillettä,savea, asbestia, aluminiumhydroksidia jne. on menestyksellisesti käytetty kivennäis-täyteaineina, Liitua käytetään usein alhaisen hintansa takia; toisaalta kalliita täyteaineita, kuten kiillettä, käytetään sähköisten tai elek-tornisten omlnaisuuksiensa johdosta. Metallijauheista, kuten alumiini-, lyijy-, yms. -jauheista muodostettuja täyteaineita on myös käytetty menestyksellä.
Orgaanisina täyteaineina voidaan käyttää kaikenlaisten hartsien jauheita tai emulsioita; fenolimuovien, aminomuovien, epoksi, poly-karbonaatin*-, polyuretaani-, polyasetaatti-, polyakryyli-. polyole-fiini-, polystyreenihartsienjauheita tai asetaatti-, akrylaatti-, styreenibutadieeni-, akryylinitriilihartsien yms. emulsioita. Tällainen orgaaninen täyteaine valitaan yleensä antamiensa erityisomaisuuksien, erityisesti sitomisvoimansa perusteella.
4 63081 Tämä sitomisvoima voi ilmaantua joko maton kuivumisen aikana viiralla tai myöhemmin laminaatteja valmistettaessa, kuten on asia fenolihartsin kohdalla, joka tällöin joutuu lämmön ja paineen vaikutuksen alaiseksi.
Orgaaninen täyteaine voi muodostua kaikentyyppisten hartsien (muovien) jauhetusta jätteestä.
Hartsien muodostamat täyteaineet lisätään siksi keksinnön mukaisia molekyylirakenteita valmistettaessa samalla tavalla kuin kiven-näistäyteaineet, mutta lisäksi niistä on tuloksena sideaine- massaan, johon ne lisätään.
Molekyylirakenteet tai -ryhmät, jotka siis saadaan sekoittamalla toisiinsa täyteainetta ja ionogeenisiä aineita, voivat antaa plastisia paperituotteita, joilla on hyvin suuri katkaisuvoima, mutta joiden repäisylujuus ei yleensä ole tarpeeksi suuri. Niinpä onkin usein edullista valmiin tuotteen repäisylujuuden parantamiseksi lisätä nämä lujittavat kuidut kuten lasikuidut, synteettiset kuidut jne. samalla kertaa kuin täyteaineet. On edullista lisätä nämä vahvistavat kuidut puumassaan samalla kertaa kuin täyteaineet ennen ionogeenisten aineiden lisäämistä, jotta saataisiin hyvä dispersio ja hyvä homogeenisuus, jotka ovat tarpeellisia hyvälaatuisen lopputuotteen saamiseksi.
Keksinnön mukaisessa prosessissa ionogeenisten aineiden molekyylit liittävät toisiinsa täyteaineiden alkeishiukkaset sellaisten erillisten molekyylirakenteiden muodostamiseksi, jotka voidaan pitää suspensiossa sekoittamalla ja jotka kykenevät kestämään leikkausta. Tähän tulokseen päästään peräkkäin käsittelemällä täyteainehiukkasia ionogeenisilla aineilla, joilla on vuorottaisesti vastakkainen ppöli-suus, yhä pitempien ja pitempien ketjujen muodostamiseksi.
Näiden ionogeenisten aineiden (molekyylipainon ja ionogeenisyy-den) niiden lisäysjärjestyksen niiden annostuksen ja niiden molekyyli-rakenteen valinnalla on suuri merkitys täyteainehiukkasten sitomiseksi riittävällä liitäntävoimalla sulppumassan saamiseksi kestämään leikkausta .
Tällaiset ionogeeniset aineet valitaan yleensä polymeerien joukosta ja täyteaineista riippuen, jolloin kokeet ovat osoittaneet, että on riittävä käyttää 3-5 eri polymeeriä ja usein 4 haluttujen tulosten saavuttamiseksi. Nämä polymeerit lisätään edullisesti suurenevassa 5 63081 molekyylipainojärjestyksessä, vaikka näin ei ole pakko tehdä, kuten esimerkistä IV myöhemmin ilmenee.
Tiedetään, että suurimmilla nykyisin tunnetuilla makromolekyyleillä on molekyylipainoja, jotka saattavat saavuttaa 15 000 000, ja että ne ovat anionityyppisiä. Niiden ionogeenisyys on 70% suuruusluokkaa. Toisaalta kationityyppisillä polymeereillä on pienemmät molekyylipai-not, esim. 5 000 000 luokkaa, mutta niiden ionogeenisyys voi saavuttaa 100 %.
Toiminta voi olla seuraava:
Ainakin yhtähienojakoista täyteainetta, esim. liitua, dispergoi-daan vesipitoiseen kuitumassaan kuitusulppuun tämä samalla koko ajan sekoittaen hyvän homogeenisuuden saavuttamiseksi. Sitten lisätään ensimmäinen ionogeeninen polymeeri, esim. kationipolymeeri, kuten polyamidiepoksihartsi, polyesteriepoksihartsi jne.
Yksi tai useampia molekyyleja tätä ensimmäistä ionogeenistä polymeeriä agglutinoituu silloin täyteaineen eri hiukkasille erillisten ensimmäisten ryhmien muodostamiseksi, joilla valitussa esimerkissä on positiivinen sähkövaraus.
Jos nyt lisätään toinen ionogeeninen, vastakkaispoolinen (esillä olevassa esimerkissä anionityyppinen) ja suurempimolekyylinen polymeeri, jonka valinnassa on lisäksi otettu huomioon sitomisvoima (kuten lateksi, selluloosaesteri tms.), niin tämä toisen polymeerin negatiiviset molekyylit keräävät lukuisia ensimmäisiä ryhmiä toisten, kompleksisempien ryhmien muodostamiseksi.
Nyt tapahtuva kolmannen ionogeenisen polymeerin, jolla on vastakkainen poolisuus toiseen nähden (siis kationityyppinen esillä olevassa esimerkissä) ja joka on vieläkin suurimolekyylisempi ja on esim. polyak-ryyliamidi tai lineaarinen polyamihoesterihartsi, lisääminen mahdollistaa kolmansien ryhmien muodostumisen, jotka on saatava kolmannen polymeerin molekyylisen avulla.
Lisäämällä neljäs ionogeeninen polymeeri, jolla on vastakkainen poolisuus kolmanteen nähden, so. ainonityyppinen valitussa esimerkissä (esim. hyvin pitkä ja suoraketjuinen karboksivinyylipolymeeri), voidaan saada vieläkin kompleksisempia neljänsiä ryhmiä sitomalla mainittuja kolmansia ryhmiä neljännen polymeerin molekyylien avulla jne. kunnes aadaan täyteainehiukkasryhmiä, jotka ovat riittävän pitkiä ja lujia voidakseen antaa stabiilin suspension, joka on suotautettavissa paperikoneen viiralle.
6 63081
Kussakin vaiheessa lisättyjen polymeerien määrät sekä kussakin vaiheessa esiintyvät reaktioajat ovat merkityksellisiä lopputuotteen laadun kannalta, koska kaikkien polymeerien välillä on vuorovaikutusta. On kuitenkin vaikeata määritellä tarkkoja rajoja näille erityiset kussakin tapauksessa. Kussakin erityistapauksessa valitaan ionogeenis-ten aineiden luonne, niiden lisäysjärjestys,lisäysmäärät ja reaktio-ajat sellaisten täyteaineihiukkasryhmien saamiseksi, jotka antavat mas-salle käytetyssä paperikoneessa vaaditun lujuuden, jolloin tämä kone on esim. tasoviirakone tai hydroformerityyppinen, jossa on kalteva viira.
Keksinnön mukainen prosessi voidaan tietysti suorittaa epäjatku-vasti tai jatkuvasti. Ensimmäisessä tapauksessa sulpun valmistus suoritetaan epäjatkuvasti (erittäin), jolloin erät varastoidaan kyyp-peihin, joissa sekoitusaika on hyvin pitkä, mikä pakottaa ottamaan huomioon leikkausvaikutukset tänä sekoitusaikana ja lisäämään iono-geeniset aineet suurissa määrissä.
Jatkuvassa toiminnassa sulppu käytetään heti muodostamisensa jälkeen ja sen leikkauslujuus voi olla pienempi, mikä mahdollistaa ionogee-nisten aineiden kvantiteettien ja mahdollisesti näiden aineiden käytettyjen lukumäärien vähentämisen.
Esimerkkejä määristä ja reaktioajoista määritettyjen tuotteitten erityisissä valmistustapauksissa annetaan seuraavissa esimerkeissä.
Esimerkki I
Dimensiostabiilin (mitanpitävän), tulenkestävän seinäpaperin, 2 neliömassa 100 g/m , valmistus tavanomaista paperinvalmistustekniikkaa noudattavan epäjatkuvan menetelmän mukaan.
3
Seuraavat aineet syötetään peräkkäin 10 m hydropulpperiin: 8 000 litraa vettä 70 kg vähäisesti jauhatettua kemiallisesti valkaistua puumassaa 120 kg normaalilaatuista jauheista liitua 120 kg normaalilaatuista aluminiumhydroksidia 30 kg lasikuituja ja 2,4 kg ennalta 5-prosenttiseksi laimennettua polyamidiepoksi-hartsia.
Seoksen annetaan reagoida 1 minuutti, minkä jälkeen suspensioon lisätään seuraavaa: 7 63081 48 kg vinyylideenin ja akryylin kopolymeerihartsia, jolloin seoksen annetaan taas reagoida 1 minuutti ennen kuin lisätään 1,6 kg kationista polyakryyliamidihartsia, jonka molekyylipaino on 1 miljoona, ja seoksen annetaan reagoida 2 minuuttia, sitten lisätään 0,18 kg karboksivinyylipolymeeriä ja seoksen annetaan reagoida 1 minuutti.
5 % suspensio näin saatua ainetta saatetaan laimennuksella 2,5-prosenttiseksi, sitten varastoidaan kyyppiin tasoviirapaperikonee-seen syöttämistä varten. Paperikoneesta saadaan lopputuote, jolla on seuraavat ominaisuudet: 2 - neliömassa: 100 g/m - paksuus: 200 mikrometriä - katkaisuvoima kuivassa tilassa: - konesuunta 150 N/5 cm - poikkisuunta 110 N/5 cm - katkaisuvoima märässä tilassa: - konesuunta 60 N/5 cm - poikkisuunta 48 N/5 cm - dimensiostabiilius (mittapysyvyys) oltuaan 8 d veteen upotettuna: muutos alla 0,01 mm/m - venymä korkeassa lämpötilassa (10 min 200°C:ssa) alle 0,2 % - venymä eli muodonmuutos tulipalossa: palamaton - likimääräinen lämpöarvo: 5000 J/g.
Esimerkki II
Asbestipahvit korvaamaan tarkoitetun pahvin valmistus. Kuten 3 edelläkin syötettiin 10 m hydrapulpperiin peräkkäin seuraavaa: 8000 litraa vettä 30 kg jauhamatonta puumassaa 400 kg normaalilaatuista jauheista liitua 72 kg lasikuitua 0,5 kg polyamidiepoksihartsia (reaktioaika 1 minuuttia) 45 kg styreenivutadieenihartsia (reaktioaika 1 min) 1,3 kg polyaminokarboniesteriä (reaktioaika 2 min) ja 0,07 kg karboksivinyylipolymeeriä (reaktioaika 1 min) 8 63081
Paperikoneen asettelun mukaan saadaan pahvia (kartonkia), jonka 2 neliömassa on 250 ...500 g/m ja paksuus 400...600 mikrometriä, muut ominaisuudet ovat seuraavat: - katkaisuvoima kuivassa tilassa: - konesuunta 120...180 N/5 cm - poikkisuunta 110...160 N/5 cm - katkaisuvoima märässä tilassa: - konesuunta 40...55 N/5 cm - poikkisuunta 35...50 N/5 cm - venymä eli muodonmuutos: - korkeassa lämpötilassa Qo min 200°C:ssa) alle 0,2 °/oo - tulipalossa: palamaton - likimääräinen lämpöarvo: 3550 J/g.
Esimerkki III
Esimerkin II prosessi toistetaan, mutta puolet liitujauheesta, siis 200 kg, korvataan yhtä suurella määrällä talkkia.
Saadulla lopputuotteella on samat ominaisuudet, mutta sileämpi pinta.
Esimerkki IV
Kyllästettäväksi tarkoitetun pahvin jatkuva valmistus.
3
Mainittuun 10 m hydrapulpperiin syötetään peräkkäin seuraavaa: 8000 litraa vettä 40 kg jauhamatonta puumassaa 440 kg normaalilaatuista liitujauhetta ja 20 kg lasikuituja
Saatua suspensiota sekoitetaan jatkuvasti ja sitä syötetään jatkuvasti monivaihereaktoriin, joka muodostuu sekoittimilla varustetuista kammioista, joihin kuhunkin ruiskutetaan ionogeenistä polymeeriä annostelupumpulla. Kuivan tuotteen valmistamiseksi 50 kg/min syöttö-tapahtuma on seuraava: - ensimmäiseen kammioon 0,25 1/min epoksipolyamidia - toiseen kammioon 0,08 kg/min karboksyylihartsia - kolmanteen kammioon 0,25 lg/min polyakryyliamidihartsia.
63081
Reaktioaika kussakin kammiossa on 1 min polyamidiepoksi ja karboksivinyylihartsin kohdalla ja 2 min polyakryyliamidin osalta. Esimerkki V
Selluloosakuituja sisältämättömän paperituotteen valmistus. Hydrapulpperiin syötetään peräkkäin seuraavaa: 2000 litraa vettä 5 kg keraamisia kuituja 75 kg normaalilaatuista liitujauhetta 5 kg vinyylideeni-akryylikopolymeerihartsia 5 kg akryylihartsia 10 kg lasikuituja 0,2 kg polyamidiepoksia.
Seoksen annetaan reagoida 1 minuutti, minkä jälkeen suspensioon lisätään 0,012 kg karboksyylivinyylipolymeeriä ja seoksen annetaan taas reagoida 1 minuutti, minkä jälkeen siihen lisätään 0,048 kg polyakryyliamidihartsia, ja seoksen annetaan reagoida 1 minuutti.
Näin saatu suspensio eli sulppu syötetään paperikoneeseen ja tästä saadaan selluloosakuiduton tasomainen tuote, jonka neliömassa 2 on 250 g/m ja jolla on seuraavat ominaisuudet: - katkaisuvoima kuivassa tilassa: - konesuunta 70 N/5 cm - poikkisuunta 60 N/5 cm - katkaisuvoima märässä tilassa: - konesuunta 25 N/5 cm - poikkisuunta 20 N/5 cm - dimensiostabiilius oltuaan 8 d veteen upotettuna: muutos alle 0,01 mm/m - venymä eli muodonmuutos korkeassa lämpötilassa (10 minuuttia 200°C:ssa) alle 0,2 °/oo.
Keksinnön ansiosta voidaan siis saada paperituotteita, joita koostumuksena, vedenkestävyytensä, huokoisuutensa, dimensiostabiiliu-tensa ja tulenkestävyytensä sekä käytetyn tekniikan antaman pinnan tasaisuuteensa johdosta voidaan käyttää moneen tarkoitukseen, esim. eristämisessä (pinnoitus, eristyslevyjen valmistus, yhdistelmäraken-teiden valmistus jne). päällystämisessä (päällysteen alusta, välipä-peri, seinäpaperit tai tapetit jne.) , suodatuksessa (maalaushytit, 10 63081 pölynpoisto, korkealämpötilasuodatus jne)., laminaattien valmistuksessa jne.
Esillä olevan keksinnön eduista voidaan mainita seuraaVat: 1. Mahdollisuus valmistaa paperituotteita, joissa on hyvin suuri täyteaineosuus.
2. Mahdollisuus käyttää huokeita täyteaineita sillä ehdolla, että ne ovat jaetussa muodossa.
3. Mahdollisuus saada paperituotteita, joilla on täyteaineiden käytön johdosta erityisiä ominaisuuksia.
4. Mahdollisuus saada halutun tiheyden ja /tai huokoisuuden omaavia paperituotteita täyteainehiukkasten kokoja sovittelemalla.
5. Mahdollisuus saada ilman asbestia paperituotteita, joilla on samanlaiset ominaisuudet kuin asbestipohjaisilla tuotteilla.

Claims (13)

1. Menetelmä levymäisen tuotteen valmistamiseksi paperinvalmistustekniikalla, jolloin vähintään yhtä hienojakoista epäorgaanista tai orgaanista täyteainetta lisätään vesipitoisessa väliaineessa olevaan kuitumassaan, tunnettu siitä, että se käsittää seuraavat vaiheet; a) lisättyä täyteainetta sisältävään kuitumassaan lisätään ensimmäistä ionogeenista ainetta, jonka polaarisuus on vastakkainen kuitumassan polaarisuudelle, b) lisätään toista ionogeenista ainetta, jonka polaarisuus on vastakkainen ensimmäisen ionogeenisen aineen polaarisuudelle, c) jatketaan sellaisten ionogeenisten aineiden lisäämistä, joiden polaarisuus vuorottelee peräkkäin, kunnes lisättyä täyteainetta ja ionogeenisia aineita sisältävän kuitumassan stabiliteetti on riittävän korkea paperinvalmistustekniikalla käsittelyä varten.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että lisättyjen inogeenisten aineiden lukumäärä on vähintään kolme.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että lisättyjen ionogeenisten aineiden lukumäärä on vähintään neljä.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että lisättyä täyteainetta sisältävään massaan lisätään peräkkäin: a) ensimmäistä erittäin ionogeenista kationista hartsia, jonka molekyylipaino on suhteellisen alhainen, b) ensimmäistä anionista hartsia, jolla on sitovat ominaisuudet, c) toista erittäin ionogeenista kationista hartsia, jonka molekyylipaino on korkeampi kuin ensimmäisen kationisen hartsin molekyylipaino, d) toista anionista hartsia, jonka molekyylipaino on mahdollisimman korkea ja joka on erittäin reaktiokykyinen toiseen kationi-seen hartsiin nähden.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että epäorgaaniset täyteaineet ovat liitua, kaoliinia, talkkia, magnesiumoksidia, dolomiittia, kiillettä, savea, asbestia. 12 63081 aluminiumhydroksidia, alumiinia, lyijyä tai vastaavaa.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että orgaaniset täyteaineet ovat fenolimuoveja, amino-muoveja tai epoksi- polykarbonaatti- polyuretaani-, polyasetaatti-, polyakryyli-, polyolefiini-, polystvreeni-, asetaatti-, akrylaatti, styreenibutadieeni- tai akryylinitriilihartseja tai vastaavaa.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että kuitumassa on puumassaa.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että kationiset ionogeeniset aineet ovat polyamidi-epoksi-, polyesteri-epoksi-, polyakryyliamidi-, polyaminokarbok-syylihappo-esterihartseja tai vastaavaa.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että anionisen inogeeniset aineet ovat vinyylideeni-akryylimuoveja, styreenibutadieenejä, karboksivinyylejä, sellu-loosaestereitä tai vastaavaa.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että ionogeeniset aineet ovat polymeerejä ja nämä lisätään suspensioon suurenevassa molekyylipainojärjestyksessä.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että lujittavia kuituja lisätään suspensioon ennen kuin siihen lisätään ionogeenisia aineita.
11 63081 Patenttivaatimukset °
12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että aikaisemmin lisätylle ionogeeniselle aineelle annetaan reaktioaikaa ionogeenisten aineiden kahden peräkkäisen lisäyksen välillä.
13 63081
FI792634A 1978-09-08 1979-08-23 Pappersprodukt med stor fyllaemneshalt FI63081C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7825886A FR2435554A1 (fr) 1978-09-08 1978-09-08 Produit papetier a forte teneur en charge
FR7825886 1978-09-08

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI792634A FI792634A (fi) 1980-03-09
FI63081B true FI63081B (fi) 1982-12-31
FI63081C FI63081C (fi) 1983-04-11

Family

ID=9212462

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI792634A FI63081C (fi) 1978-09-08 1979-08-23 Pappersprodukt med stor fyllaemneshalt

Country Status (17)

Country Link
JP (1) JPS5540895A (fi)
AT (1) AT373934B (fi)
BE (1) BE878052A (fi)
CA (1) CA1132309A (fi)
CH (1) CH640900A5 (fi)
DE (1) DE2934007A1 (fi)
DK (1) DK154155C (fi)
ES (1) ES483925A1 (fi)
FI (1) FI63081C (fi)
FR (1) FR2435554A1 (fi)
GB (1) GB2031475B (fi)
IE (1) IE48810B1 (fi)
IT (1) IT1123570B (fi)
LU (1) LU81556A1 (fi)
MX (1) MX151034A (fi)
NL (1) NL188300C (fi)
SE (1) SE445745B (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2519663B2 (fr) * 1981-05-12 1985-08-16 Jeandheurs Papeteries Perfectionnements apportes au procede de fabrication en milieu aqueux de feuilles en matieres fibreuses contenant du latex ou analogue et/ou des phenoplastes ou aminoplastes, nouvelles feuilles ainsi obtenues et leur eventuelle reutilisation
FR2508508B1 (fr) * 1981-06-30 1985-06-14 Dalle & Lecomte Papeteries Produits fibreux fabriques a partir de suspensions aqueuses et leur procede de fabrication
US4609431A (en) * 1984-07-26 1986-09-02 Congoleum Corporation Non-woven fibrous composite materials and method for the preparation thereof
JPS6163796A (ja) * 1984-09-04 1986-04-01 本州製紙株式会社 紙の製造方法
FR2571388B1 (fr) * 1984-10-05 1987-01-16 Dalle & Lecomte Papeteries Produit non tisse en feuille a fibres longues et son procede de realisation par voie papetiere
GB8531558D0 (en) * 1985-12-21 1986-02-05 Wiggins Teape Group Ltd Loaded paper
GB8701491D0 (en) * 1987-01-23 1987-02-25 Ecc Int Ltd Aqueous suspensions of calcium
FR2612213B1 (fr) * 1987-03-13 1989-06-30 Roquette Freres Procede de fabrication du papier
SE466110B (sv) * 1988-02-26 1991-12-16 Bilsom Ab Fiberinnehaallande, vaesentligen oorganiskt arkmaterial, saett att framstaella ett saadant samt fyllmedel foer anvaendning daeri
SE8800660L (sv) * 1988-02-26 1989-08-27 Bilsom Ab Saett och medel foer ytbehandling av fiberinnehaallande, vaesentligen oorganiskt material
US5582681A (en) 1994-06-29 1996-12-10 Kimberly-Clark Corporation Production of soft paper products from old newspaper
US6001218A (en) 1994-06-29 1999-12-14 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Production of soft paper products from old newspaper
US6074527A (en) 1994-06-29 2000-06-13 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Production of soft paper products from coarse cellulosic fibers
DE4436317C2 (de) * 1994-10-11 1998-10-29 Nalco Chemical Co Verfahren zur Verbesserung der Retention von Mineral-Füllstoffen und Cellulosefasern auf einem Cellulose-Faserbogen
US6296736B1 (en) 1997-10-30 2001-10-02 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Process for modifying pulp from recycled newspapers
US6387210B1 (en) 1998-09-30 2002-05-14 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method of making sanitary paper product from coarse fibers
EP3059739A1 (de) 2015-02-20 2016-08-24 Wicor Holding AG Isolationselement mit geringer elektrischer Leitfähigkeit zur elektrischen Isolation im Hochspannungsbereich
EP3288041A1 (de) 2016-08-23 2018-02-28 Wicor Holding AG Isolationselement mit chemiefasern zur elektrischen isolation im hochspannungsbereich
SE545522C2 (en) * 2022-02-25 2023-10-10 Biosorbe Ab Filtering material and method for producing a filtering material

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3021257A (en) * 1958-07-31 1962-02-13 American Cyanamid Co Paper containing pigment or filler
US3184373A (en) * 1961-07-05 1965-05-18 Mead Corp Filled paper containing a mixture of resin and mucilaginous material as a retention aid and process for producing said paper

Also Published As

Publication number Publication date
IE791616L (en) 1980-03-08
MX151034A (es) 1984-09-12
NL188300B (nl) 1991-12-16
FR2435554A1 (fr) 1980-04-04
NL188300C (nl) 1992-05-18
SE7906497L (sv) 1980-03-09
AT373934B (de) 1984-03-12
IT7925560A0 (it) 1979-09-07
CH640900A5 (fr) 1984-01-31
GB2031475B (en) 1983-07-20
IE48810B1 (en) 1985-05-29
IT1123570B (it) 1986-04-30
FI792634A (fi) 1980-03-09
DE2934007A1 (de) 1980-03-20
SE445745B (sv) 1986-07-14
DK154155B (da) 1988-10-17
ATA593879A (de) 1983-07-15
GB2031475A (en) 1980-04-23
DK154155C (da) 1989-03-06
BE878052A (fr) 1979-12-03
DK326079A (da) 1980-03-09
CA1132309A (fr) 1982-09-28
NL7906678A (nl) 1980-03-11
LU81556A1 (fr) 1979-10-31
JPS6323318B2 (fi) 1988-05-16
JPS5540895A (en) 1980-03-22
FR2435554B1 (fi) 1982-07-02
ES483925A1 (es) 1980-04-16
FI63081C (fi) 1983-04-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI63081B (fi) Pappersprodukt med stor fyllaemneshalt
US4775586A (en) Paper, paper products, films composites and other silicate-polymer, construction materials
US4963603A (en) Composite fiberboard and process of manufacture
US4769109A (en) Relatively inexpensive thermoformable mat and rigid laminate formed therefrom
FI68393B (fi) Foerfarande foer framstaellning av en icke braennbar och asbestfri skivprodukt
US3895997A (en) Production of shaped articles from paper sludge
US4769274A (en) Relatively inexpensive thermoformable mat of reduced density and rigid laminate which incorporates the same
EP0541888B1 (en) Noncombustible sheet, noncombustible laminated sheet, noncombustible honey-comb structural material, noncombustible board, noncombustible molded product, and manufacturing method thereof
CA1113661A (en) Composite material
JP2652083B2 (ja) 難燃紙もしくは難燃ボードまたは難燃成形体の製造方法
US4612251A (en) Paper sheet having a very high proportion of latex, process for preparing same and applications thereof particularly as a substitution product for impregnated glass webs
RU2198442C2 (ru) Электропроводящий лист из целлюлозных волокон и композиционный материал из них
US4872912A (en) Wet and dry laid phosphate reactive sheets and phosphate ceramic structures made therefrom
FI62158B (fi) Foerfaringssaett foer framstaellning av en fiberkomposition
EP0406354B1 (en) Composite fiberboard and process of manufacture
US3985610A (en) Water-resistant asbestos-cement
CA1160404A (en) Calcined serpentine as inorganic charge in sheet materials
US5034097A (en) Epoxidized polyamide wet strength resins containing lecithin
EP0649725A2 (en) Low pressure thermoforming of discontinuous fiber compositions
JPH04100993A (ja) 不燃性紙
JPH05279986A (ja) 不燃性シート
EP0001539A1 (en) A method for the production of a fibrous mat or sheet
JPH0316436B2 (fi)
JPH05280121A (ja) 強化不燃シート
JPS6312798A (ja) 混抄シ−ト及びその製造法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: PAPETERIES DALLE ET LECOMTE