FI63052B - Avstaengning av co-foerbraenningsanlaeggningar - Google Patents

Avstaengning av co-foerbraenningsanlaeggningar Download PDF

Info

Publication number
FI63052B
FI63052B FI771967A FI771967A FI63052B FI 63052 B FI63052 B FI 63052B FI 771967 A FI771967 A FI 771967A FI 771967 A FI771967 A FI 771967A FI 63052 B FI63052 B FI 63052B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
catalyst
carbon monoxide
waste gas
rhenium
ppm
Prior art date
Application number
FI771967A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI63052C (fi
FI771967A (fi
Inventor
Richard George Graven
Robert Allen Sailor
Original Assignee
Mobil Oil Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mobil Oil Corp filed Critical Mobil Oil Corp
Publication of FI771967A publication Critical patent/FI771967A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63052B publication Critical patent/FI63052B/fi
Publication of FI63052C publication Critical patent/FI63052C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10GCRACKING HYDROCARBON OILS; PRODUCTION OF LIQUID HYDROCARBON MIXTURES, e.g. BY DESTRUCTIVE HYDROGENATION, OLIGOMERISATION, POLYMERISATION; RECOVERY OF HYDROCARBON OILS FROM OIL-SHALE, OIL-SAND, OR GASES; REFINING MIXTURES MAINLY CONSISTING OF HYDROCARBONS; REFORMING OF NAPHTHA; MINERAL WAXES
    • C10G11/00Catalytic cracking, in the absence of hydrogen, of hydrocarbon oils
    • C10G11/14Catalytic cracking, in the absence of hydrogen, of hydrocarbon oils with preheated moving solid catalysts
    • C10G11/18Catalytic cracking, in the absence of hydrogen, of hydrocarbon oils with preheated moving solid catalysts according to the "fluidised-bed" technique

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)
  • Exhaust Gas Treatment By Means Of Catalyst (AREA)
  • Incineration Of Waste (AREA)

Description

Γηΐ KUULUTUSJULKAISU , -, Λ _ Λ 43Γλ * ( 1) UTLÄGGNI NGSSKRIFT 6 3 Ο 5 2 C Pa tor. ttl cyUnns tty 11 04 1933
Patont iTicdOcflat ' (51) Kv.ik.Va3 C 10 G 11/02, B 01 D 53/36 SUOMI—FINLAND {») 771967 • . (22) H&k*<Tilfr«)vi —Amekntnpdtg 22.06.77 ' ' (23) Alkupilvl—OM|httad«g 22.06.77 (41) Tullut luikituksi — Bllvit offuntlig 10.01.78
Patentti- ja rekisterihallitus ί4Λι1ι , P.t«> och 31.12.82 (32)(33)(31) Pyydetty utuoHtuut—RucIrtf prlontM 09.07-76 USA(US) 703862 (71) Mobil Oil Corporation, 150 East *+2nd Street, New York, New York 10017, USA(US) (72) Richard George Graven, Westmont, N.J., Robert Allen Sailor,
Cinnaminson, N.J.,USA(US) (7*0 Berggren Oy Ab (5*0 CO-polttolaitteiden pysäytys - Avstängning av CO-förbrännings-anläggningar Tämä keksintö koskee CO-polttolaitteiden sulkemista, joita syötetään polttokaasulla, jota muodostuu maaöljyn hiilivetyjen katalyyttisessä krakkauksessa, ja se käsittelee tekniikkaa maaöljynpuhdistamoissa olevien CO-kattiloiden ja C0-polttolaitosten tilapäisen pysäyttämisen suorittamiseksi.
Maaöljyjakeiden katalyyttinen krakkaus on hyvin vakiinnutettu jalos-tusprosessi. Itse katalyyttinen krakkauslaite käsittää reaktoriosan, joka sisältää reaktiovyöhykkeen, jossa tuoreeseen syöttöön sekoitetaan kuumaa regeneroitua katalyyttiä krakkausolosuhteissa krakattu-jen tuotteiden ja deaktivoituneen, koksaantuneen katalyytin muodostamiseksi; ja regeneraattoriosan, joka sisältää regenerointivyöhyk-keen, jossa koksaantunut katalyytti sen jälkeen, kun se on erotettu haihtuvista hiilive*dyistä, poltetaan saattamalla kosketukseen ilman kanssa regeneroidun katalyytin muodostamiseksi. Tästä prosessista käytetään liikkuvan katalyyttikerroksen ja leijutetun kerroksen muunnelmia. Riippumatta katalyyttisen krakkauslaitteen rakenteesta, kaikki nykyiset laitokset toimivat katalyyttivarastolla, joka kiertää jatkuvasti reaktoriosan ja regeneraattoriosan välillä. Nämä kaksi osastoa on yhdistetty putkilla, joiden kautta kiertoa ylläpidetään.
2 63052
Yleisenä käytäntönä on antaa regeneraattorin toimia rajoitetulla ilman syöttömäärällä sillä seurauksella, että polttokaasun muodostavat kaasumaiset palamistuotteet sisältävät alle n. 0,2 tilavuusprosenttia happea ja huomattavan pitoisuuden hiilimonoksidia. Hiilimonoksidin todellinen pitoisuus polttokaasussa saattaa vaihdella riippuen kulloisestakin laitoksesta, katalyytin luonteesta ja regeneraattorin yksityiskohtaisesta toiminnasta, mutta tavallisesti se pysyy välillä n. 4-9 tilavuus-%. Hiilidioksidin ja hiilimonoksidin välinen tilavuussuhde (so. C02/C0-suhde) vaihtelee normaalisti välillä n. 0,7-3 ja on koksin palamisen täydellisyyden mitta. Niinpä toimittaessa rajoitetulla ilmamäärällä vain noin kolme neljäsosaa koksin palamisen koko potentiaalisesta lämmöstä vapautuu itse regeneraattorissa ja reaktoriin palautetussa katalyytissä säilyy tietty määrä palamatonta koksia.
Monissa jalostamoissa polttokaasu syötetään jatkuvasti CO-kattilaan CO:n konversion C02:ksi saattamiseksi loppuun ja ne synnyttävät näin ollen huomattavia määriä prosessihöyryä käytettäväksi krakkausproses-sissa tai muualla jalostamossa. Käytetyt CO-kattilat voivat erota malliltaan toisistaan jalostamosta toiseen, mutta yleensä ne ovat put-kityyppisiä hyötykattiloita. Käytössä polttokaasu rikastetaan ilmalla ja poltetaan kattilan uunissa. Kattila on tavallisesti varustettu vastaanottamaan ainakin yhtä muuta polttoainetta, jota käytetään aloituksessa tai polttokaasun polttoarvon täydentämiseen tai aikaansaamaan prosessihöyryä, kun itse katalyyttinen krakkauslaite on suljettu. Käytön luonteesta johtuen CO-kattilan toiminta on altis tilapäiselle pysäytykselle huoltoa ja korjausta varten. Näiden pysäy-tysjaksojen aikana ei tavallisesti ole käytettävissä muuta keinoa katalyyttisen krakkausprosessin regeneraattorista tulevan polttokaasun CO-pitoisuuden pienentämiseksi. Monissa yhdyskunnissa tämä aiheuttaa vakavia ongelmia johtuen saastuttamista estävistä säännöksistä. Olosuhteista riippuen itse katalyyttinen krakkauslaite saattaa olla välttämätöntä sulkea tai saatetaan tarvita lupa siviiliviranomaisilta toimia tilapäisesti mukautumatta määräyksiin.
Joissakin jalostamoissa polttokaasu johdetaan hiilimonoksidin polttolaitokseen (CO-polttolaitos), jossa CO poltetaan C02:ksi. Tässäkin polttolaitoksen tilapäinen sulkeminen huoltoa tai korjausta varten synnyttää polttokaasun käytössä ongelmia, jotka voidaan joissakin tapauksissa ratkaista vain sulkemalla myös itse katalyyttinen krakkauspro-sessi. Tällainen pysäytys on monimutkainen ja kallis.
3 63052
Mukavuussyistä sanontaa "CO-polttolaite" käytetään tässä patentti-määrityksessä patenttivaatimukset mukaanluettuna tarkoittamaan joko CO-kattilaa tai CO-polttolaitosta, koska nämä molemmat yksiköt toimivat polttaen CO:n C02:ksi.
Jonkin aikaa on tiedetty, että krakkauskatalyyttejä voidaan modifioida lisäämällä metallisia palamista edistäviä aineita CC^/CO-suhteen suurentamiseksi ja näin ollen palamishyötysuhteen nostamiseksi regeneraattorissa. Kromin käyttö edistimenä liikkuva kerros-tyyppisille katalyyttisille krakkauskatalyyteille on eräs tällainen esimerkki, jota kuvataan täydellisemmin amerikkalaisessa patentissa n:o 2 647 860. Itse asiassa useiden muiden metallien nikkeli mukaanluettuna, jotka on kerrostettu syöttöraaka-aineesta krakkausproses-siin, uskotaan saavan aikaan jonkinasteisen muutoksen palamishyöty-suhteessa. Viime aikoihin saakka kuitenkin useimmilla metalleilla oli se vakava haitta, että kun niitä sisällytettiin krakkauskata-lyyttiin riittävä määrä, jotta ne vaikuttaisivat oleellisesti pala-mishyötysuhteeseen, niillä oli myös huomattava haitallinen vaikutus krakkausselektiivisyyteen. Tiedetään hyvin esimerkiksi, että suuremmat kuin aivan pienet hivenmäärät nikkeliä krakkausyksikköön menevässä syöttöraaka-aineessa aiheuttavat liiallista koksin ja kuivan kaasun muodostusta.
Äskettäin on keksitty, että erittäin huomattava vaikutus palamishyö-tysuhteeseen voidaan saavuttaa vaikuttamalla vain vähän tai ei lainkaan tai jopa edullisesti krakkausoperaatioon, jos tiettyjä metalleja, joita kuvataan tarkemmin jäljempänä, lisätään krakkauskatalyyt-tiin. Itse asiassa regeneraattorin toiminta voidaan muuttaa hiilen osittaisesta palamisesta oleellisesti täydelliseen palamiseen, jos krakkauskatalyyttiä edistetään esimerkiksi vain 2 ppm:n platina-määrällä. Tätä kehitystä kuvataan tarkemmin hollantilaisessa patentissa 74-12423.
Tämän keksinnön mukaisessa menetelmässä krakkaustoimenpiteen tekemiseksi riippumattomaksi CO-polttolaitteesta, joka on tarkoitettu jätepalamiskaasujen käsittelyyn, joka menetelmä suoritetaan tunne-tunlaisessa kiertoregenerointiyksikössä, jossa katalyytin kiertävä varasto saatetaan kosketukseen syötön kanssa reaktorissa krakkaus-olosuhteissa ja ilman lisättyä vetyä ja siirretään sitten regene-raattoriin, jossa katalyytille kerrostunut koksi poistetaan poltta- 4 63052 maila, mikä synnyttää jätekaasun, joka sisältää 4-9 tilavuusprosenttia hiilimonoksidia, minkä jälkeen katalyytti palautetaan reaktoriin ja jätekaasu johdetaan CO-polttolaitteeseen hiilimonoksidin poistamiseksi oleellisesti siitä, syötetään keksinnön mukaan kata-lyyttivarastoon korkeintaan 50 ppm platinaryhmän metallia tai reni-umia tai tällaisen metallin yhdistettä, lisätään palamista ylläpitävän ilman syöttöä määrään, joka on tehokas alentamaan jätekaasun hiilimonoksidisisällön korkeintaan 1 tilavuusprosenttiin, ja erillinen CO-polttolaite eristetään yksiköstä.
Melko pienet määrät metallia ovat tehokkaita. Mukaan liitetyn platinaryhmän metallin tai reniumin määrä muodostaa tavallisesti korkeintaan 10 ppm sanotusta varastosta, mutta usein riittää korkeintaan 5 ppm. Itse asiassa 0,1-2 ppm:n määrä sanotusta varastosta on usein riittävä halutun CO-hapettumismäärän saavuttamiseen. Tämä määrä luonnollisesti pienenee jatkuvan käytön aikana ja kasvanut ilmasyöttö voidaan tämän vuoksi saada pitämään jätekaasun hiilimonoksidipitoisuus korkeintaan 1 tilavuusprosentissa syöttämällä ajoittain platinaryhmän metallia tai reniumia sanottuun kiertävään varastoon.
Jos CO-polttolaitteen eristäminen on vain tilapäinen toimenpide, niin käyttöjakson jälkeen, jona aikana CO-polttolaite on eristettynä yksiköstä, platinaryhmän metallin tai reniumin syöttö varastoon keskeytetään, ilmasyötön lisäämistä rajoitetaan ja jätekaasu, joka nyt sisältää yli 1 tilavuusprosentin hiilimonoksidia, johdetaan CO-polttolaitteeseen .
On olemassa monia tapoja syöttää platinaryhmän metallia tai reniumia varastoon. Se voidaan syöttää mieluummin yhdisteenä liuotettuna tai suspendoituna syöttöön. Vaihtoehtoisesti se voidaan syöttää liitettynä täydennyskatalyyttiin.
Metallin (tai sen yhdisteen) suora levittäminen sanotun varaston katalyyttiä muodostavaan osaan on myös suosittu syöttötekniikka. Se voidaan levittää regeneraattorissa olevaan katalyyttiin, reaktorista regeneraattoriin kulkevaan katalyyttiin, erityisesti strippaamatto-maan katalyyttiin, regeneraattorista reaktoriin kulkevaan katalyyttiin tai jopa mistä tahansa varastopiirin osasta otetussa sivuvirrassa olevaan katalyyttiin. Sitä paitsi, koska metallin haluttu pitoisuus perustuu koko varastoon, on usein sopivaa, että platinaryhmä metalli tai renium muodostaa selvästi yli 50 ppm yhdistelmämateriaalista.
63052 jota syötetään sanottuun varastoon, kuten metalli-alumiinioksidiyhdis-telmästä, joka sekoittuu kiertävään katalyyttiin. Suositeltavia platinaryhmän metalleja ovat platina tai palladium ja metallin optimi-pitoisuus vaihtelee luonnollisesti eri metallien mukaan. Jätekaasun hiilimonoksidipitoisuus CO-polttolaitteen ollessa eristetty yksiköstä on mieluummin alle 2000 ppm.
Erästä keksinnön toteutusmuotoa kuvataan nyt viitaten kuvaan 1, joka on yksinkertaistettu juoksukaavio katalyyttisestä krakkauslaitteesta ja CO-kattilasta.
Syöttöhiilivetyä johdetaan putken 1 kautta krakkauslaitteen krakkaus-osastoon, jota laitetta piirroksessa kuvaa pystykrakkauslaite.
Syöttö voidaan esilämmittää esilämmityslaitteella (ei näkyvissä).
Putki 1 on varustettu putkilaitteella 2 ja venttiililaitteella 3 metallisen palamista edistävän aineen hallittua syöttöä varten. Normaalissa käytössä, so. CO-kattilan ollessa linjassa venttiiliaite 3 on suljettu. Hiilivetysyöttö tulee pystyputkeen 4, jossa siihen sekoittuu kuumaa regeneroitua katalyyttiä,jota johdetaan putkesta 5 ja seos krakataan ilman lisättyä vetyä ja se kulkee astiaan 6, jossa se erotetaan erotuslaitteella (ei esitetty) hiilivetytuotteiksi ja koksaantuneeksi katalyytiksi. Hiilivetytuotteet poistetaan astiasta 6 putken 7 kautta. Käytetty koksaantunut katalyytti laskeutuu pohjalle ja muodostaa tiiviin leijutetun kerroksen 2, joka on astian 6 sisällä. Käytetty katalyytti kulkee jatkuvasti käytetyn katalyytin siirtoputken 9 kautta regeneraattoriastiaan 10, jossa se muodostaa tiiviin leijutetun kerroksen 11. Normaalikäytössä katalyyttihiukkaset saatetaan tiiviin leijutetun kerroksen 11 yläpuolella olevaan tilaan laimean leijutetun faasin (ei esitetty) muodostamiseksi. Erotuslait-teet, kuten syklonit regeneraattorissa 10 takaavat katalyyttihiuk-kasten palautumisen tiiviiseen leijutettuun kerrokseen 11. Tässä käytettynä sanonnan "regenerointivyöhyke" tarkoitetaan käsittävän sekä tiiviin leijutetun kerroksen 11 että laimean faasin sen yläpuolella sekä kaikki muut alueet regeneraattorissa 10, joissa palamista tapahtuu.
Ilmaa syötetään regeneraattoriin 10 putken 12 kautta koksikerrostumien polttamiseksi ja saatu polttokaasu poistuu astiasta 10 putken 13 kautta ja johdetaan venttiiliaitteeseen 14. Normaalikäytössä venttii-lilaite 14 johtaa polttokaasun CO-kattilaan 16 sisäisen venttiili- 63052 6 kanavan 22 ja putken 15 kautta. Ilma, jota normaalisti syötetään polttokaasuvirtaan ja sekoitetaan sen kanssa, toimitetaan putken 17 kautta. Lisäpolttoainetta voidaan jatkuvasti tai ajoittain syöttää CO-kattilaan putken 18 kautta. Polttokaasun ja lisäpolttoaineen, jota saatetaan polttaa, palamistuotteet, jotka nyt ovat oleellisesti vapaat hiilimonoksidista, lasketaan ulos poistohormin 19 kautta. Normaalikäytössä vettä johdetaan CO-kattilaan putken 20 kautta ja se poistuu prosessihöyrynä putken 21 kautta.
Kun CO-kattilan 16 toiminta halutaan tilapäisesti keskeyttää, venttiili 3 avataan ja metallista palamista edistävää ainetta syötetään nestemäisen hiilivedyn syöttöputkeen, jossa se sekoittuu syöttöön ja kulkeutuu nousuputkessa 4 olevaan katalyyttiin. Sopivia metallisia palamista edistäviä yhdisteitä ja vaadittuja määriä kuvataan jäljempänä. Krakkauskatalyytti, jota on modifioitu sen päälle kerrostetulla palamista edistävällä aineella, kulkee regeneraattoriin 10 ja sitä kierrätetään regeneraattorin ja reaktorin välillä kuten edellä. Kun riittävästi palamista edistävää ainetta on läsnä systeemissä, regeneraattoriin 10 putken 12 kautta johdetun ilman määriä lisätään regeneraattorin toimintatavan muuttamiseksi hiilen osittaisesta poltosta oleellisesti täydelliseen polttoon. Kun täydellinen palaminen on saavutettu, venttiiliaitetta 14 säädetään kääntämällä sisäistä vent-tiilikanavaa 22 niin, että regeneraattorista 10 putken 13 kautta kulkeva polttokaasu suunnataan poistohormiin 23. Normaalitoiminnan palauttamiseksi putken 12 kautta johdetun ilman määrää pienennetään toimintatavan muuttamiseksi oleellisesti täydellisestä hiilen poltosta osittaiseen hiilen polttoon ja venttiililaite 14 säädetään suuntaamaan putkessa 13 oleva polttokaasu takaisin CO-kattilaan.
Vaikka tämän toteutusmuodon suoritusta kuvataan kuvassa 1 CO-kattilan ollessa hiilimonoksidin polttolaitteena, sen käyttökelpoisuus käsittää C0-polttolaitteet yleensä ja C0-polttolaitokset erityisesti.
Sanonta "tilapäinen" on tässä käytettynä oleellisesti itseselittävä. Tarkoitetaan aikaa, joka normaalisti vaaditaan CO-polttolaitteen korjaamiseen tai huoltoon ja sen palauttamiseen normaalitoimintaan. Tarkasteltavat ajanjaksot vaihtelevat muutamista tunneista muutamiin viikkoihin, tavallisesti alle yhteen kuukauteen. CO-polttolaitteen korjauksen ja huolloin lisäksi tätä keksintöä voidaan edullisesti soveltaa tilapäisiin pysäytyksiin tilanteissa, joissa C0-kattilasta saatavaa höyryä ei voida käyttää hyödyksi, esimerkiksi muutamista tun- 63052 neista kuukauteen vaihteleviksi ajoiksi. Tällainen tilanne saattaisi aiheuttaa esimerkiksi sille yksikölle tarkoitetun syöttöraaka-aineen puutteesta, joka vastaanottaa höyryn syötön. Koko laajudes-saan keksintö luonnollisesti käsittää tapauksen, jossa jostakin lukuisista syistä CO-polttolaitteen sulkeminen on vakinaista.
Vaikka kuvan 1 esitys koskee leijutettua katalyyttistä krakkausproses-sia, jossa katalyyttihiukkaset ovat kooltaan n. 10-90 mikronia, se soveltuu yhtä hyvin liikkuvakerroksiseen katalyyttisysteeraiin, jota kuvaa Thermofor-katalyyttinen krakkausprosessi, jossa käytetään halkaisijaltaan n. 6,5 mm:n krakkauskatalyyttihiukkasia leijuttamattomas-sa tilassa. Samoin vaikka kuvan 1 esitys kuvaa reaktio-osastolle nousuputkirakkauslaiterakennetta, tämä keksintö on samalla tavoin sovellettavissa muihin leijutettuihin katalyyttisiin krakkausreaktori-malleihin ja muihin kuin kuvattuihin regeneraattorimalleihin. Toisin sanoen tämä keksintö on laajalti sovellettavissa mihin tahansa kata-lyyttiseen hiilivedyn krakkausprosessiin, jossa käytetään kiertävää katalyytin varastoa, jota kuvassa 1 edustaa katalyytti, joka sisältyy tiiviisiin leijukerroksiin 8 ja 11 ynnä katalyyttimateriaali, joka on siirtoputkissa 4, 5 ja 9. On kuitenkin erittäin suositeltavaa toteuttaa tämä keksintö leijutetun katalyyttisen krakkausprosessin yhteydessä, joka toimii ilman lisättyä vetyä.
Metallisia palamista edistäviä yhdisteitä, joita käytetään tämän keksinnön toteutuksessa, ovat kaikkien jaksollisen järjestelmän ryhmän VIII viidennestä ja kuudennesta jaksosta valittujen metallien ja re-niumin yhdisteet. Näistä metalleista platina, palladium ja renium ovat suositeltavia. Platina on erityisen suositeltava. Metalli syötetään krakkauslaitteeseen mieluummin yhdisteen muodossa, joka on riittävän stabiili salliakseen siirron katalyytille ennen kuin oleellista hajaantumista alkaa tapahtua. Kyseeseen tulevat yhdisteet, jotka ovat hyödyllisiä, riippuvat jossain määrin siitä, mihin katalyyttisessä krakkauslaitteesssa metalliyhdiste on päätetty lisätä. Yhdiste voidaan syöttää esimerkiksi regeneraattoriin polttamista varten tuotetun ilmavirran mukana tai jopa höyryputken kautta. Katalyyttinen laitteisto käsittää yleensä osaston tai mahdollisuuden käytetyn katalyytin saattamiseksi alttiiksi höyrylle ennen sen tuloa regeneraattoriin. Tämä tunnetaan yleisesti alalla "stripperinä"; haihtuva metalliedistinyhdiste voidaan lisätä stripperin höyrysyöttöön aikaansaamaan kerrostuminen katalyytille ennen sen tuloa regeneraattoriin.
δ 63052
Vaihtoehtoisesti haihtuva metalliyhdiste voidaan lisätä krakkaus-laitteiston nousuputkeen menevään prosessihöyrysyöttöön. Suositeltava toimintatapa on kuitenkin syöttää metallinen palamista edistävä aine hiilivetysyöttöraaka-aineeseen, kuten kaasuöljysyöttöraaka-ainee-seen liitettäväksi katalyyttiin panoksen krakkautuessa. Tällaisia yhdisteitä ovat metallidiketonaatit, karbonyylit, metalloseenit, 2-20 hiiliatomia sisältävät olefiinikompleksit, asetyleenikompleksit, 1-20 hiiliatomia sisältävät alkyyli-, tai aryylifosfiinikompleksit ja -karboksylaatit. Tyypillisiä esimerkkejä näistä ovat platina-asetyyliasetonaatti, tris(asetyyliasetonaatto)rodium(III), trijodi-iridium (III) trikarbonyyli, U-syklopentadienyylirenium(I)trikarbonyy-li, rutenoseeni, U-syklopentadienyyliosmium(I)dikarbonyylidimeeri, di.kloori (etyleeni)palladium(II)dimeeri, (U-syklopentadienyyli) (etylee-ni)rodium(I), difenyyliasetyleenibis(trifenyylifosfiino)platina(0), bromimetyylibis(trietyylifosfiino)palladium(II), tetrakis(trifenyylifosf iino) palladium (0), kloorikarbonyylibis(trifenyylifosfiino)iridium-(I), palladiumasetaatti ja palladiumnaftenaatti.
Katalyytin kiertävälle varastolle kerrostettavan metallin tarkka määrä riippuu kulloinkin käytettävästä katalyyttisestä krakkauslait-teistosta ja sen nimenomaisesta toimintatavasta. Yleensä lisätyn metallin kokonaismäärä ei ylitä 5 ppm (so. osaa metallia miljoonaa osaa kohti krakkauskatalyyttiä) ja yleensä määrien välillä 0,5-5 ppm on todettu olevan tehokkaita. Tämän keksinnön suositeltavassa toteutustavassa polttokaasussa olevaa (X^/CO-suhdetta seurataan ruiskutettaessa metalliyhdistettä ja ruiskutus lopetetaan, kun (X^/CO-suhde on vähintään n. 15. Suhde 15 vastaa tavallisesti n. 1 tilavuusprosentin CO-väkevyyttä kuumassa polttokaasussa, joka on monissa tapauksissa siedettävä päästettäväksi suoraan ilmakehään. Kun kuitenkin paikalliset säännökset ovat ankarammat, on suositeltavaa ruiskuttaa riittävästi metalliyhdistettä regenerointivyöhykkeestä ulos lasketun poltto-kaasun C0-pitoisuuden laskemiseksi alle n. 0,2 tilavuusprosentin so. alle n. 2000 ppm.
Tämän keksinnön erikoispiirteenä on, että metalliedistimen vaikutus on havaittavissa erittäin lyhyessä ajassa sen lisäyksen jälkeen; näin ollen metalliedistimen lisäys voidaan tehdä nopeasti, esimerkiksi muutaman tunnin aikana, mikä tekee mahdolliseksi suhteellisen nopean CO-kattilan pysäytyksen ja polttokaasun suuntaamisen suoraan ulkoilmaan. Polttokaasukattilan korjaus- tai huoltojakson aikana on toivot- 9 63052 tavaa seurata CC^/CO-suhdetta ja tehdä edelleen pieniä metalliedisti-men lisäyksiä, mikäli tämä suhde laskee toivotun rajan alapuolelle.
On luonnollisesti ymmärrettävä, että yhdessä metalliedistimen alkuperäisen lisäyksen kanssa on myös tarpeen nostaa ilman virtausmäärää re-generaattoriin riittävän happimäärän aikaansaamiseksi tukemaan tehokkaampaa palamista. Metallisen palamista edistävän aineen syötön ja ilman syöttömäärän lisäyksen regeneraattoriin vaiheita ei kuitenkaan tarvitse toteuttaa samanaikaisesti. Itse asiassa on suositeltavaa kasvattaa edistimen hivenväkevyys suunnilleen tasolle, jolla se on tehokas aikaansaamaan vaaditun lisäpalamisen ennen ilmamäärän lisäystä, sillä eteneminen päinvastaisessa järjestyksessä saattaa aiheuttaa epämieluisaa reagoimattoman hiilimonoksidin jälkipalamista ja liian korkeita lämpötiloja regeneraattorin laimean faasin vyöhykkeessä, sykloneissa tai polttokaasulinjassa.
CO-polton aloitus regeneraattorissa riippuu lukuisista toisiinsa vaikuttavista tekijöistä. Riittävän happimärän saatavuus on luonnollisesti välttämätöntä. Toinen tärkeä tekijä on regeneraattorissa olevan tiiviin kerroksen lämpötila. Yleensä tämä keksintö vaatii n. 538°C:n minimilämpötilaa tiiviissä kerroksessa. On suositeltavaa toimia vähintään 565°C:n lämpötilassa. Yleensä mitä alhaisempi tiiviin kerroksen lämpötila on, sitä enemmän metallista palamista edistävää katalyyttiä tarvitaan C02/C0-suhteen muuttamiseksi merkittävästi. Kun CO:n palaminen on saatu alkuun, tiiviin kerroksen lämpötila pyrkii luonnollisesti nousemaan ja riippuen kulloisestakin syöttöraa-ka-aineesta ja muista systeemin parametreista, lämpötilan nousu voi olla riittävä vahingoittaakseen reaktorin seinämää tai muita laitteiston metalliosia tai jopa katalyyttiä itseään. Kuitenkun kuten alaan perehtyneet tietävät, tätä lämpötilan nousua vastaan voidaan vaikuttaa alentamalla tai poistamalla öljysyötön esilämmitystä tai il-masyötön esilämmitystä tai molempia tai muilla muutoksilla, kuten öljyn syöttömäärän muutoksella.
Kun haluttu C02/C0-suhde on saavutettu, regenerattorista tuleva kuuma polttokaasu voidaan johtaa lämmönvaihtimen läpi lämpösisällön talteen-ottamiseksi ennen sen johtamista ulkoilmaan.
Käynnistettäessä uudelleen huollon jälkeen CO-polttolaitetta, regeneraattoriin menevää ilman virtausnopeutta pienennetään, jolloin CC^/CO-suhde alenee sen aikaisemmalle alueelle n. 0,7-3 ja hiilimonoksidin suuri väkevyys poltetaan jälleen tavalliseen tapaan.
10 63052
Metallisen palamista edistävän aineen aktiivisuus heikkenee suhteellisen lyhyessä ajassa heikkenemisnopeuden riippuessa itse metallista ja krakkauslaitteistossa vallitsevasta ympäristöstä. Niinpä jos olisi tarpeen toistaa tämän keksinnön pysäytysmenetelmä, se voidaan tehdä toistamalla kuvattu menettely mukaanluettuna metallisen palamista edistävän aineen hivenmäärän syöttö krakkauskatalyytin kiertävään varastoon yllä kuvatulla tavalla.

Claims (7)

11 63052
1. Menetelmä krakkaustoimenpiteen tekemiseksi riippumattomaksi CO-polttolaitteesta, joka on tarkoitettu jätepalamiskaasujen käsittelyyn, joka menetelmä suoritetaan tunnetunlaisessa kiertoregene-rointiyksikössä, jossa katalyytin kiertävä varasto saatetaan kosketukseen syötön kanssa reaktorissa krakkausolosuhteissa ja ilman lisättyä vetyä ja siirretään sitten regeneraattoriin, jossa katalyytille kerrostunut koksi poistetaan polttamalla, mikä synnyttää jäte-kaasun, joka sisältää 4-9 tilavuusprosenttia hiilimonoksidia, minkä jälkeen katalyytti palautetaan reaktoriin ja jätekaasu johdetaan CO-polttolaitteeseen hiilimonoksidin poistamiseksi oleellisesti siitä, tunnettu siitä, että syötetään katalyyttivarastoon korkeintaan 50 ppm platinaryhmän metallia tai reniumia tai tällaisen metallin yhdistettä, lisätään palamista ylläpitävän ilman syöttöä määrään, joka on tehokas alentamaan jätekaasun hiilimonoksidisisällön korkeintaan 1 tilavuusprosenttiin, ja erillinen CO-polttolaite eristetään yksiköstä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syötetyn platinaryhmän metallin tai reniumin määrä muodostaa korkeintaan 10 ppm katalyyttivarastosta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syötetyn platinaryhmän metallin tai reniumin määrä muodostaa korkeintaan 5 ppm katalyyttivarastosta.
4. Minkä tahansa patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että platinaryhmän metallin tai reniumin määrä muodostaa korkeintaan 0,1-2 ppm katalyyttivarastosta.
5. Minkä tahansa patenttivaatimuksista 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lisätty ilman syöttö saatetaan ylläpitämään jätekaasun hiilimonoksidipitoisuutta korkeintaan 1 tilavuusprosentissa syöttämällä ajoittain platinaryhmän metallia tai reniumia kiertävään katalyyttivarastoon. 12 63052
6. Minkä tahansa patenttivaatimuksista 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sen toimintajakson jälkeen, jonka aikana CO-polttolaite on eristetty yksiköstä, platinaryhmän metallin tai reniumin syöttö katalyyttivarastoon keskeytetään, lisätty ilman syöttö muutetaan entiselleen ja jätekaasu, joka sisältää yli 1 tilavuusprosenttia hiilimonoksidia, johdetaan erilliseen CO-polttolaittee-seen.
7. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen mene-telmäy tunnettu siitä, että jätekaasun hiilimonoksidipitoisuus, kun CO-polttolaite on eritettynä yksiköstä, on alle 2000 ppm. 63052 13
FI771967A 1976-07-09 1977-06-22 Avstaengning av co-foerbraenningsanlaeggningar FI63052C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/703,862 US4064037A (en) 1976-07-09 1976-07-09 Temporary shutdown of co-combustion devices
US70386276 1976-07-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI771967A FI771967A (fi) 1978-01-10
FI63052B true FI63052B (fi) 1982-12-31
FI63052C FI63052C (fi) 1983-04-11

Family

ID=24827060

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI771967A FI63052C (fi) 1976-07-09 1977-06-22 Avstaengning av co-foerbraenningsanlaeggningar

Country Status (18)

Country Link
US (2) US4064037A (fi)
JP (1) JPS538362A (fi)
AT (1) AT358699B (fi)
AU (1) AU505381B2 (fi)
BE (1) BE856396A (fi)
BR (1) BR7704505A (fi)
CA (1) CA1104086A (fi)
DE (1) DE2730967A1 (fi)
ES (1) ES460525A1 (fi)
FI (1) FI63052C (fi)
FR (1) FR2357631A1 (fi)
GB (1) GB1565877A (fi)
IL (1) IL52197A (fi)
IT (1) IT1080778B (fi)
MX (1) MX4415E (fi)
NL (1) NL7707602A (fi)
TR (1) TR19148A (fi)
ZA (1) ZA773583B (fi)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4148751A (en) * 1976-02-02 1979-04-10 Uop Inc. Method of regenerating coke-contaminated catalyst with simultaneous combustion of carbon monoxide
US4198287A (en) * 1976-02-02 1980-04-15 Uop Inc. Method of regenerating coke-contaminated catalyst with simultaneous combustion of carbon monoxide
US4118339A (en) * 1976-11-01 1978-10-03 Uop Inc. Use of noble metal solutions in catalyst regeneration zones
US4295816A (en) * 1977-12-20 1981-10-20 Robinson B Joel Catalyst delivery system
US4194965A (en) * 1978-02-02 1980-03-25 Mobil Oil Corporation Fluid catalytic cracking
US4212728A (en) * 1978-03-17 1980-07-15 Mobil Oil Corporation Catalytic cracking of hydrocarbons
US4284494A (en) * 1978-05-01 1981-08-18 Engelhard Minerals & Chemicals Corporation Control of emissions in FCC regenerator flue gas
US4181600A (en) * 1978-07-25 1980-01-01 Mobil Oil Corporation Conversion of carbon monoxide
US4226701A (en) * 1979-01-08 1980-10-07 Mobil Oil Corporation Temporary shutdown of co-combustion devices
JPS55152728A (en) * 1979-05-16 1980-11-28 Sumitomo Electric Ind Ltd Porous polytetrafluoroethylene material having composite-structure and preparation thereof
US4235754A (en) * 1979-08-10 1980-11-25 Mobil Oil Corporation Cracking catalyst
US4235704A (en) * 1979-08-20 1980-11-25 Exxon Research & Engineering Co. Method of reducing oxides of nitrogen concentration in regeneration zone flue gas
US4904372A (en) * 1988-11-18 1990-02-27 Stone & Webster Engineering Corporation Process and apparatus for recovering heat energy from catalyst regenerator flue gases
US5114682A (en) * 1988-11-18 1992-05-19 Stone & Webster Engineering Corporation Apparatus for recovering heat energy from catalyst regenerator flue gases
US5387569A (en) * 1992-02-25 1995-02-07 Blue Planet Technologies Co., L.P. Catalytic solution suitable for converting combustion emissions
US5460790A (en) * 1992-02-25 1995-10-24 Blue Planet Technologies Co., L.P. Catalytic vessel for receiving metal catalysts by deposition from the gas phase
AU671624B2 (en) * 1992-02-25 1996-09-05 Blue Planet Technologies Co. L.P. Catalytic system
US5322671A (en) * 1992-02-25 1994-06-21 Blue Planet Technologies Co., L.P. Catalytic vessel
US6152972A (en) * 1993-03-29 2000-11-28 Blue Planet Technologies Co., L.P. Gasoline additives for catalytic control of emissions from combustion engines
US20100116714A1 (en) * 2008-11-12 2010-05-13 Lapinski Mark P Process and System for the Addition of Promoter Metal In Situ in a Catalytic Reforming Unit
US8912110B2 (en) 2012-03-29 2014-12-16 Uop Llc Catalyst for conversion of hydrocarbons
US9266091B2 (en) 2012-03-29 2016-02-23 Uop Llc Reforming catalysts with tuned acidity for maximum aromatics yield

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2436927A (en) * 1943-11-29 1948-03-02 Universal Oil Prod Co Prevention of afterburning in fluidized catalytic cracking processes
US2647860A (en) * 1949-11-16 1953-08-04 Socony Vacuum Oil Co Inc Process for continuous hydrocarbon conversion with a silica-aluminachromium oxide catalyst
US3364136A (en) * 1965-12-10 1968-01-16 Mobil Oil Corp Novel cyclic catalytic process for the conversion of hydrocarbons
US3650990A (en) * 1969-10-09 1972-03-21 Mobil Oil Corp Catalyst and method for preparing same
US3696025A (en) * 1970-11-09 1972-10-03 Chevron Res Catalytic cracking by addition of titanium to catalyst
US3849291A (en) * 1971-10-05 1974-11-19 Mobil Oil Corp High temperature catalytic cracking with low coke producing crystalline zeolite catalysts
US3788977A (en) * 1972-06-01 1974-01-29 Grace W R & Co Hydrocarbon cracking with both azeolite and pt-u-alumina in the matrix
CA1051411A (en) * 1973-09-20 1979-03-27 Mobil Oil Corporation Cracking catalyst and cracking process using same
US4072600A (en) * 1974-02-08 1978-02-07 Mobil Oil Corporation Catalytic cracking process
US4006075A (en) * 1975-01-06 1977-02-01 Exxon Research And Engineering Company Method of regenerating a cracking catalyst with substantially complete combustion of carbon monoxide
BE832738A (fr) * 1975-08-26 1975-12-16 Procede pour amorcer une oxydation substantiellement complete de co en co2 dans une zonde de regeneration de catalyseur epuise
US4064039A (en) * 1976-01-28 1977-12-20 Mobil Oil Corporation Fluid catalytic cracking

Also Published As

Publication number Publication date
CA1104086A (en) 1981-06-30
JPS538362A (en) 1978-01-25
FR2357631A1 (fr) 1978-02-03
FI63052C (fi) 1983-04-11
US4146464A (en) 1979-03-27
TR19148A (tr) 1978-06-07
NL7707602A (nl) 1978-01-11
MX4415E (es) 1982-04-28
BR7704505A (pt) 1978-04-04
GB1565877A (en) 1980-04-23
US4064037A (en) 1977-12-20
BE856396A (fr) 1978-01-02
AU505381B2 (en) 1979-11-15
AT358699B (de) 1980-09-25
ZA773583B (en) 1979-01-31
IT1080778B (it) 1985-05-16
FR2357631B1 (fi) 1984-08-17
FI771967A (fi) 1978-01-10
ES460525A1 (es) 1978-06-16
IL52197A (en) 1979-09-30
IL52197A0 (en) 1977-07-31
DE2730967A1 (de) 1978-01-19
ATA495777A (de) 1980-02-15
AU2652577A (en) 1979-01-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI63052B (fi) Avstaengning av co-foerbraenningsanlaeggningar
US4917790A (en) Heavy oil catalytic cracking process and apparatus
US5248408A (en) Catalytic cracking process and apparatus with refluxed spent catalyst stripper
US5000841A (en) Heavy oil catalytic cracking process and apparatus
RU2093755C1 (ru) Способ уменьшения выделения n2o в дымовых газах, образующихся при сжигании азотосодержащих видов топлива в реакторах с псевдоожиженным слоем
US20100314290A1 (en) Fluid catalytic cracking process including flue gas conversion process
US8618011B2 (en) Systems and methods for regenerating a spent catalyst
US5114682A (en) Apparatus for recovering heat energy from catalyst regenerator flue gases
US2382382A (en) Process for the reactivation of catalyst
US20160362613A1 (en) Fluid catalytic cracking with supplemental heat
US8618012B2 (en) Systems and methods for regenerating a spent catalyst
KR101908540B1 (ko) 소량의 콘라드슨 탄소를 갖는 분획을 처리하기 위한 촉매 크래킹 방법
JPH05508433A (ja) アルカンを脱水素する方法及び装置
US5128109A (en) Heavy oil catalytic cracking apparatus
US4904372A (en) Process and apparatus for recovering heat energy from catalyst regenerator flue gases
US5160426A (en) Process and apparatus for indirect heating of catalyst stripper above a bubbling bed catalyst regenerator
RU186090U1 (ru) Реакционно-регенерационный блок риформинга
US4341623A (en) Catalytic cracking using a mixture of cracking catalyst particles with particles of platinum group metal or rhenium on inert substrates regenerated to up to about 0.1% coke
JP2014518309A (ja) コンラドソン炭素分の少ない留分を処理するための接触クラッキング方法
JPH03207795A (ja) 統合されたパラフィン改善方法及び接触分解方法
CN213295265U (zh) 一种生物质气化装置
SU620214A3 (ru) Способ каталитического крекинга нефт ного сырь
US4226701A (en) Temporary shutdown of co-combustion devices
US2091240A (en) Manufacture of carbureted water gas
EP0591185A1 (en) A process for stripping and regenerating fluidized catalytic cracking catalyst

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: MOBIL OIL CORP