FI62381C - Foerfarande foer tillverkning av skal foer livsmedel - Google Patents

Foerfarande foer tillverkning av skal foer livsmedel Download PDF

Info

Publication number
FI62381C
FI62381C FI763405A FI763405A FI62381C FI 62381 C FI62381 C FI 62381C FI 763405 A FI763405 A FI 763405A FI 763405 A FI763405 A FI 763405A FI 62381 C FI62381 C FI 62381C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
corona discharge
corona
fiber web
viscose
base
Prior art date
Application number
FI763405A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI62381B (fi
FI763405A (fi
Inventor
Bernard William Conway
Joseph Paul Molinari
Original Assignee
Dexter Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dexter Corp filed Critical Dexter Corp
Publication of FI763405A publication Critical patent/FI763405A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62381B publication Critical patent/FI62381B/fi
Publication of FI62381C publication Critical patent/FI62381C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C13/0013Chemical composition of synthetic sausage casings

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Chemical Or Physical Treatment Of Fibers (AREA)
  • Nonwoven Fabrics (AREA)
  • Treatments Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)
  • Food Preservation Except Freezing, Refrigeration, And Drying (AREA)

Description

RjSr^l ΓβΊ m^UULUTUSJULKAISU /λ 7 o ^
Ma lBJ UTUÄGGNINOSSKRIFT 623 81
Pe tor; L r:J: -1:1 ^ (51) Ky.»k?/int.ci.3 D 21 H 5/00 SUOMI—FINLAND (») βμ«ι«ιιμ—763^05 (22) H»k*ml»pllrl — AfKeknlnpdaf 25.11.76 ' (23) AlkupUvt—-Glttlgh«tadaf 25.11.76 (41) TmDm IvtIdMkri—Mlvlt effantdg 29 05 77 y**1· I· (44) NUttMkilpMen |a kiNLjiiltitiun pm.-
Patent- oeh registerstyrelien ' 7 AnMam utiagd och wi.*krift*n publkarad 31.00.02 (32)(33)(31) Pyydtty «tuolk«i·—Btglrd prlorKat 28.ll. 75 USA(US) 636082 (71) The Dexter Corporation, 1, Elm Street, Windsor Locks, Connecticut, USA(US) (72) Bernard William Conway, Holyoke, Massachusetts, Joseph Paul Molinari, Windsor Locks, Connecticut, USA(US) (7^) Forssen & Salomaa Oy (5*0 Menetelmä elintarvikkeiden kuorien valmistamiseksi - Förfarande för tillverkning av skal för livsmedel
Esillä oleva keksintö kohdistuu yleisesti menetelmään elintarvikkeiden kuorien valmistamiseksi kuiturainamateriaaleista ja tarkemmin uuteen ja parannettuun elintarvikkeiden kuorien valmistusmenetelmään, johon sisältyy menetelmä kuorien perusmateriaalina käytettyjen hamppukuiturainojen imu- ja viskoosin läpitunkeutuvuusominaisuukeien parantamiseksi.
Lihavalmisteiden, esim. makkaroiden ja vastaavien, kuorien valmistuksessa käytetään, kuten tunnettua, nykyisin perusmateriaaleina liimakäsiteltyjä kuiturainoja. Nämä peruskuiturainat muodostetaan putkimaisiksi ja kyllästetään kuorenmuodostueselluloosalla, eli viskoosilla, kuten TTS-patentissa 3 275 456 on tarkemmin esitetty. Peruspaperirainat on muodostettu suhteellisen lujista luonnonkuiduista kuten manillakuidusta, pellavasta, sisalis-ta ym. ja niissä on yleensä käytetty luonnollisia tai synteettisiä hartsi-liimoja kuten laimeaa viskoosia tai kationisia lämmössä kovettuvia hartseja sellaisina määrinä, jotka eivät häiritse lopullista viskoosin läpitun-keutumisvaihetta, jossa liimattu raina muutetaan elintarvikekuoreksi.
2 62381
Viime vuosina on lisääntyvässä määrin tutkittu muiden kuitujen kuin manil-lahampun käyttämistä perusrainamateria&lin valmistuksessa sekä erilaisten hartsiliimojen käyttämistä ja lisäaineiden lisäämistä lopullisen kuitumaisen kuoren ja siihen pakatun lihaemulsion välisen adheeeion parantamiseksi. Tällöin on viskoosin tilalla käytetty lopullisessa rainan kyllästämisessä polyvinyylialkoholihartseja.
Kuten voidaan havaita, teollisuudessa on siten pyritty laajentamaan näkemystä vaihtoehtoisiin materiaaleihin sekä perusrainakomponentin että kuoren muodostusvaiheessa käytetyn kyllästysnesteen suhteen. Nämä vaihtoehdot ovat johtaneet teollisuuden kantamaan huolta kyllästysmateriaalin tasaisen ja nopean perusrainaan tunkeutumisen takaamiseksi. Jos materiaalin läpitun-keutuvuus on hidas, kyllästysproeessin tuotantovauhti voi pienentyä tai seurauksena voi olla epätäydellinen läpitunkeutuminen, mistä on tuloksena ulkonäöltään epäsuotava epätasainen kuitukuori sekä mahdollinen lujuuden pieneneminen tai lujuudeltaan eri kohdissa vaihteleva kuorivalmiste.
Valokuvaustekniikassa on myös tunnettua, että synteettistä tekoainetta olevan kantajafilmin, esim. valokuvausfilmin pohjan tai vastaavan, koronapur-kauskäsittely vaikuttaa edullisesti kantajarakenteen pintaominaisuuksiin mahdollistaen paremman valokuvausemulsiopäällysteen. Kuten Brown ja Swanson ovat esittäneet julkaisussa "Tappi, December, 1971» Volume 34» nso 14 ρρ· 2012-2016", selluloosamateriaalin koronapurkauskäsittely lisää käsitellyn pinnan polarisaatiota ja voi parantaa päällekkäisten selluloosapintojen välisiä kiinnittymieominaisuuksia. Paremman kiinnittymisen oletetaan olevan pintailmiön, joka johtuu todennököisesti lyhentyneistä hapettuneista selluloosamolekyyleistä, joita syntyy materiaalin pinnalle koronakäsittelyn tuloksena. Pinnan koronakäsittelyn suorittamiseen sopivia laitteita on saatavana kaupallisesti. Eräs tällainen laite on esitetty XJS-patentissa n:o 5 597 156.
Esillä olevan keksinnön mukaisesti on havaittu, että huokoisen perusraina-materiaalin imu- ja läpitunkeutumisominaisuuksiä saadaan merkittävästi parannettua, jos kuoren peruskuiturainaa käsitellään koronapurkauksella ennen kuorenmuodostamisen kyllästyövaihetta. Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on siten saada aikaan uusi ja parempi prosessi kuorien peruspaperin imukyvyn parantamiseksi käyttämällä sopivalla tavalla koronapurkauskäsitte-lyä ennen elintarvikekuoren muodostamista.
, 62381
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on lisäksi saada aikaan uusi ja parempi edellä kuvatun tyyppinen prosessi, jonka vaikutuksesta saadaan kyllästysmateriaalin tasainen ja nopea tunkeutuminen peruskuituperusrainaan, mikä siten mahdollistaa perusrainan valmistusnopeuden kohottamisen ja suuremman kyllästysprosessin nopeuden. Samanaikaisesti prosessi takaa perus-rainamateriaalin täydellisen kyllästymisen ja lopullisen kuitukuoren, joka ei ole ulkonäöltään epäsuotavan epätasainen ja fysikaalisilta ominaisuuksiltaan vaihteleva.
Keksinnön muut tarkoitukset ovat osaksi ilmeisiä tai ne on osoitettu yksityiskohtaisemmin jäljempänä.
Nämä ja muut vastaavat päämäärät saavutetaan keksinnön mukaisesti saamalla aikaan uusi ja parempi prosessi tai menetelmä kuoripaperin nesteen läpäisevyyden parantamiseksi, jossa muodostetaan peruskuiturainamateriaalia kuoren valmistamista varten, jossa mainittuun peruskuiturainaan kohdiste-taan koronapurkaus, jonka käsittelytaso on riittävä, esim. yli 5 Wmin/m , pienentämään liuoksen tunkeutumisaikaa rainan läpi pintakosketuksessa ja jossa koronakäsitelty peruskuituraina muutetaan tämän jälkeen elintarvikkeen kuoreksi kyllästämällä se sopivan kuorenrnuodostamisaineen liuoksella.
i
Keksintö käsittää siten edellä mainitut useat vaiheet ja yhden tai useamman näistä vaiheista riippuvuudet muista ja kappaleen, jolla on seuraavas-sa yksityiskohtaisessa selityksessä esimerkkeinä esitetyt ominaisuudet ja elementtien keskinäiset suhteet.
Elintarvikkeiden kuorien muodostuksessa käytetyt perusrainat valmistetaan ensin jatkuvina kuiturainamateriaaleina tavallisilla paperikoneilla tavanomaisella tunnetulla paperinvalmistustekniikalla. Kuiturainojen tulee mieluiten olla huomattavan alkaalinkestäviä viskoosiliuosta kuorenmuodosta-mismateriaalina käytettäessä, kun otetaan huomioon liuoksen korkea alkaa-lisuus. Haluttu alkaalinkestävyys annetaan usein perusrainamateriaalille käsittelemällä esimuotoiltua ja kuivattua paperia laimealla (noin 3 prosenttiin asti) viskoosiliuoksella, mitä seuraa vaiheittain kuivaus, selluloosan regenerointi, huuhtelu ja uudelleenkuivaus. Tämä alkukäsittely laimealla viskoosilla sitoo rainan ja antaa sille riittävän alkaalinkeetävyy-den, niin että rainan rakenne säilyy ehjänä lopullisessa kuorenmuodostamis-vaiheesea. Tämä prosessi on esitetty yksityiskohtaisemmin TJS-patentissa 4 62381 3 135 613· Lisäksi voidaan käyttää myös glutaraldehydin kanssa ristikyt-keytynyttä gelatiinia. Vaihtoehtoisesti liimausprosesissa voidaan käyttää hartseja tai niiden seoksia, kuten kationieia lämmössä kovettuvia hartseja, joita voidaan käyttää lisäämällä ne rainanmuodostamisprosessin aikana paperikoneen holanteriin juuri ennen rainan muodostamista tai muodostamisen jälkeisenä käsittelynä. Samalla kun käytetyt hartsit tekevät perusrai-nan erittäin alkaalisen viskoosiliuoksen kestäväksi, ne sallivat kuitenkin lopullisen viskoosiliuoksen täydellisen läpitunkeutumisen kuorenmuodosta-misprosessin aikana. Kuten havaitaan, hartsi voidaan lisätä rainaan holan-terissa kuten edellä on esitetty, tai painelaatikossa tai muussa sopivassa rainanvalmistusproBessin kohdassa. Tässä yhteydessä voidaan käyttää sellaisia hartseja kuten US-patentissa 2 926 134 esitettyjä kationisia epikloro-hydriinipolyamideja, US-patentissa 2 796 362 esitettyjä kationisia melamiini-formaldehydihartseja tai niiden ja US-patentissa 3 484 236 esitettyjen polyakryyliamidihartsien seoksia.
Kuoren valmistuksessa käytetyt kuiturainat on tavallisesti muodostettu tai ne koostuvat puhdasta selluloosaa olevista luonnon kasvikuiduista ja edullisimmin pitkistä keveistä hydraamattomista musa-tyyppisistä kuiduista etenkin manilla- tai abacahampun kuiduista. Tästä materiaalista valmistetut rainat ovat yleensä rakenteeltaan ja paksuudeltaan tasaisiä pehmeitä huokoisia papereita ja niitä on jo jonkin aikaa käytetty yleisesti kuorenvalmistukses-sa käytettyjen peruskuiturainojen primaarikuitukomponentteina.
Esillä olevan keksinnön mukaisesti on havaittu, että viskoosin läpitunkeu-tumista voidaan kiihdyttää, jos perushamppurainaa käsitellään koronapurkauk-sella ennen lopullista kuorenmuodostamisvaihetta. On huomattava, että koro-nakäsittely ei näytä oleellisesti muuttavan tuloksena olevan kuorimateriaa-lin lujuusominaisuuksia mutta se parantaa viskoosin läpitunkeutuvuusominai-suuksia riittävästi suuren tuotantonopeuden takaamiseksi kuorenmuodostamis-prosessisea. Tämän parantuneen ominaisuuden avulla vältetään joskus aikaisemmin esiintynyt epätäydellinen kyllästyminen ja epäeuotava laikullinen ulkonäkö.
Koronapurkaus on, kuten tunnettua, kaasukerroksessa, esim. ilmassa, joka on kahden elektrodin välillä, tapahtuva osittaispurkaus, kun elektrodien välille tuodaan suuri jännite. Koronapurkaus alkaa toistuvasti uudelleen jännitteen jokaisella jaksolla ja se pysyy helposti kontrolloituna. Suurtaa-j uus tehoa asianmukaisesti sää^ällä voidaan siten koronan diffuusia purkausta käyttää pintakäsittelyvälineenä. Käsiteltävä materiaali saatetaan kul- 5 62381 kemaan maadoitetun viivamaisen elektrodin yli siitä välimatkan päässä olevasta yhdensuuntaisesta viivamaisesta, korkeassa jännitteessä pidetystä elektrodista lähtevän purkauksen kohdistamiseksi materiaalin pintaan. Energiatiheys watteina voidaan jakaa rainamateriaalin nopeudella osoittamaan käsittelytasoa.
Esillä olevassa keksinnössä paperia käsitellään saattamalla se kulkemaan kaupallisesti saatavana olevan tyyppisen koronapurkauspintakäsittelylait-teen läpi niin, että koronapurkauskäsittely kohdistuu ainakin paperin toiseen pintaan energiatiheyden rainan pintayksikköä kohti ollessa ainakin ta- 2 2 solia noin 5 Wmin/m . Tavallinen toimintataso on yleensä arvon 15 Wmin/m 2 yläpuolella edullisimmin alueen ollessa noin 55-445 Wmin/m . Kuten havaitaan, rainan nopeus tai sen viipymisaika käsittelylaitteessa voivat vaihdella huomattavasti ulostulotehon tasosta riippuen. Siten esimerkiksi useimmissa tapauksissa käytetään arvon 600 V ylittäviä käsittelytasoja rainan etenemisnopeuden ollessa noin 15-50 m/min mutta jompaa kumpaa tai molempia voidaan muuttaa tason vähintään 5 Vmin/m ja halutun viskoosin suuremman läpitunkeutumisnopeuden saavuttamiseksi. Tämä pitää erityisesti paikkansa, kun käsittely tapahtuu ennen kuivausta, jossain muussa prosessin vaiheessa paljon ennen viskoosilla kyllästämistä tai kun odotusaika koronapurkauskä-sittelyn ja kuorenmuodostamisen välillä on pitkä.
Tällä hetkellä käytössä olevat koemenetelmät viskoosin läpitunkeutumisen mittaamiseksi ovat subjektiivisia, koska niissä yleensä pätevän havaitsijan on määriteltävä päättymisajankohta ja mittaus suoritetaan pieninä aikaväleinä (sekunteina). Parhaana pidetyssä koemenetelmässä viskoosin läpi-tunkeutuminen mitataan havaitsemalla rainamateriaalin palasta, joka kelluu väkevän (noin 7 $>) viskoosiliuoksen pinnalla ja määritetään aika, jonka viskoosin tunkeutuminen materiaalin läpi kestää. Kuten on selvää, yksityiset testaajat voivat määrittää eri tavoin päättymisajankohdan, jossa läpi-tunkeutuminen on tapahtunut täydellisesti. Tämän vuoksi esillä olevassa keksinnössä käytetään ainakin kymmenestä kokeesta saatujen arvojen keskiarvoja. Käyttämällä lisäksi kunkin viskoosin läpitunkeutumistulosten sarjan mittaamiseen samaa testaajaa voidaan tuloksia vertailla koesarjani sisällä., vaikkakin eri kokeiden absoluuttiset arvot eroavatkin toisistaan. Esillä olevassa keksinnössä on käytetty tätä menettelytapaa ja se osoittaa toistettavasi viskoosin läpitunkeutumisnopeuden kasvaneen esillä olevan keksinnön mukaisen koronakäsittelyn alaisena olleelle materiaalille. Vaikkakin tämä piti paikkansa riippumatta siitä kumpi puoli asetettiin viskoosiliuok- 6 62381 seen päin läpitunkeutumista varten, asetettiin tavallisesti käsittelemätön puoli kosketukseen viskoosin kanssa, millä pyrittiin välttämään mahdolliset pintailmiöt.
Kuten edellä on mainittu koronakäsittely voidaan suorittaa välittömästi perusrainan muodostamisen jälkeen ja ennen ensimmäistä kuivausta. Tässä tapauksessa ennen kuorenmuodostamista tapahtuva kuivaus kuitenkin vähentää osittain koronakäsittelyn vaikutusta. Lisäksi on havaittu yllättävästi, että läpitunkeutumisnopeudet paranevat, kun rainan toinen puoli korona-käsitellään ja käsittelemätön puoli asetetaan kosketukseen viskoosiliuok-sen kanssa. Kuten on ilmeistä, parhaana pidetään tietenkin lyhyintä mahdollista läpitunkeutumisaikaa ja joskus tämä saavutetaan tuomalla viskoo-siliuos rainan koronakäsitellylle puolelle.
Lisäksi on huomattava, että koronakäsittelyn vaikutus pyrkii häviämään jonkin verran ajan mukana ja siten koronakäsittely on edullisinta suorittaa välittömästi ennen kuoren muodostamista. Purkausta voidaan tietenkin käyttää, kuten edellä on mainittu, missä tahansa vaiheessa rainan muodostamisen ja kuoren muodostamisen välillä, kun nämä toiminnat tapahtuvat peräkkäin tai kun raina varastoidaan kontrolloiduissa olosuhteissa. Käytännössä kuorenmuodostaminen tapahtuu kuitenkin tavallisesti kaukana rainan muodostamisesta ja yleensä perusrainamateriaali on pakattava ja kuljetettava.
Siten viskoosin läpitunkeutumisnopeuden maksimoimiseksi ja edellä mainitun vaikutuksen häviämisen estämiseksi on edullisinta suorittaa koronakäsittely välittömästi ennen viskoosilla kyllästämistä.
Koronakäsittelyä suoritettaessa voidaan käyttää kaupallisesti saatavana olevia suurtaajuisia kipinägeneraattoreita. Hyviä tuloksia on saatu esimerkiksi käyttämällä koronapurkauspintakäsittelylaitteita, joita myy Lepel High Frequency Laboratories, Inc. mailimerkinnällä "Model ST-2” ja jollainen on esitetty täydellisemmin US-patentissa 3 397 136 tai Softal Elektroniks GmbH merkinnällä "Model 2003-High Frequency Unit".
Toiminnan aikana perusrainaa syötetään, tavallisesti varastorullalta, kä-sittelyrummulle tai telalle, joka on sijoitettu elektrodin alapuolelle kä-eittelykammioon. Kammion sisäpuoli on ympäristön olosuhteissa ja kammio toimii yksinkertaisesti otsonivaippana tai -suojana. Hainan kulkunopeutta koronakäsittelyalueen läpi voidaan säätää ja sovittaa se käsittelytasoon ja rainan molemmat puolet voidaan haluttaessa käsitellä samalla läpikulku- 7 62381 kerralla. Pienemmillä nopeuksilla saadaan tietenkin korkeampi käsittelytaso ulostulotehon ollessa vakio. Käytettävät nopeudet voivat vaihdella alueella 3-610 m/min. Useimmiten kuoren valmistuksessa käytettiin muutenkin noin 1200 watin optimitehotasoa rainan nopeuksilla 15-30 m/min.
Esillä olevan keksinnön ymmärtämisen helpottamiseksi sitä selitetään vielä seuraavien esimerkkien avulla, jotka on esitetty vain havaintoesimerkkeinä eivätkä ole tarkoitettu rajoittamaan keksinnön käyttöä.
ESIMERKKI I
Perusrainaa valmistettiin ja kuivattiin paperikoneella käyttämällä kuitu-raaka-ainetta, jonka koostumus oli 100 % manillahamppukuitua. Rainat jaettiin kolmeen ryhmään: (l) ei liimakäsitelty, (2) liimakäsitelty laimealla viskoosiliuoksella ja (3) liimakäsitelty hartseilla käyttämällä epikloro-hydriinin ja polyamidin kationisen reaktiotuloksen (Kymene 537) ja ei-ionisen polyakryyliamidin (Cyanamer P250) seosta kastamalla raina hartsien liuokseen kunnes raina tuli kyllästetyksi. Liika sideaineliuos poistettiin sitten imeyttämällä ja käsitellyt rainat kuivattiin lämmön avulla. Kuten seuraavassa taulukossa on esitetty, näihin kolmeen ryhmään kuuluvia raino-ja käsiteltiin eri koronatehoilla käyttämällä laitetta Lepel Model ST-2. Kaikille rainoille mitattiin viskoosin läpitunkeutuvuus sekä vedenkohoamis-ominaisuudet valituille rainoille. Vedenkohoaminen on määritelty ajaksi, jonka veden kestää kohota 2,5 cm pystysuoraa 2,5 cm leveätä materiaali-liuskaa pitkin käytettäessä tislattua vettä 25°C lämpötilassa. Viskoosin läpitunkeutuvuuskokeissa käytettiin 7 % viskoosiliuosta mitattavien näytteiden kelluessa liuoksen pinnalla kunnes läpitunkeutuminen havaittiin. Tulokset on ilmoitettu seuraavassa taulukossa keskimääräisenä läpitunkeutuvuu-tena rainojen koronakäsiteltyjen puolten ollessa viskoosiliuokseen päin puolella testatuista näytteistä kussakin ryhmässä ja käsittelemättömien puolten viskoosiin päin toisella puolella näytteistä.
8 62381 pohjapaino koronakäsittely viskoosin läpi- veden ko- tunkeutuvuus x) hoaminen ' teho rainan (s/2,5 cm) (w) nopeus (m/min) ei liimakä- 23»38 0 - 46»3 5»3 sitelty 595 30 44,5 893 30 42,2 1190 50 40,7 4,3 2142 15 32,3 4,4 liimakäsitel- 23,33 0 - 37,4 12,2
ty laimealla 595 5Q
viskoosilla W 55,5 893 50 31,6 1190 30 32,3 10,4 2142 15 31,7 7,6 liimakäsitel- 22,58 0 49,1 300+ ty hartsilla 595 j0 40,6 895 30 37,1 1190 50 36,2 22,6 2142 15 31,7 13,5 x) 20 kokeen keskiarvo
Kuten esitetyistä arvoista ilmenee, huolimatta kokeen subjektiivisen luonteen aiheuttamasta vaihtelusta, viskoosin läpitunkeutuvuuden paraneminen on selvästi nähtävissä ja läpitunkeutuvuuden ja veden kohoamisen nopeuden paraneminen vastaa suoraan koronakäsittelyn tasoa.
ESIMERKKI II
Viskoosin nopean läpitunkeutumisen perusrainan käsittelemättömältä puolelta esittämiseksi käsiteltiin kauppalaatua olevaa peruskuoripaperia, joka oli valmistettu 100 i hamppukuidusta ja käsitelty glutaraldehydin kanssa ristikytkeytyneellä gelatiinilla huovan puolelta, koronapurkauksella samoin huovan puolelta käyttämällä Lepel ST-2 koronakäsittelylaitetta. Viskoosin läpitunkeutuvuus mitattiin peruspaperille asettamalla sen käsittelemätön puoli viskoosiin päin. Käsittelemättömälle vertailunäytteelle saatiin läpi- 9 62381 tunkeutumisnopeus 52,35 s, kun taas tehotasoilla 1200 ja 1800 W ja rai-nan nopeudella 120 m/min koronakäsittellyille näytteille saatiin viskoosin läpitunkeutumislukemat 49,68 ja 41>15 e.
ESIMERKKI III
Esimerkkinä perusrainan kuivauksen jälkeen suoritetulla koronakäsittelyl-lä saavutetuista tulosten paranemisesta valmistettiin 100 $ hamppukuidusta arkkeja, joiden pohjapaino oli noin 6,8 kg. Arkeille ei suoritettu lii-mauskäsittelyä ja niitä käsiteltiin koronapurkauksella sekä ennen että jälkeen kuivauksen koronan vaikutuksen määräämiseksi eri valmistusvaiheissa. Koronakäsittely annettiin käyttämällä kannettavaa Softal Model 2003 yksikköä. Teho oli 175 W ja purkauselektrodia kuljetettiin arkkien yli kahdesti koronan kohdistuessa arkkeihin huovan puolella. Viskoosin tunkeutumis-arvot (kolmen arkin keskiarvoja kussakin koeryhmässä) on annettu seuraa-vassa: näyte koronakäsittely viskoosin läpitunkeutuvuus (s) viiran puoli huovan puoli viskoosiin päin viskoosiin päin 3-Δ ei koronaa 71 79 3-B ennen kuivausta 67 69 3-C kuivauksen jälkeen 61 39
ESIMERKKI IV
Esimerkkinä muista kuin hamppukuiduista valmistetuista perusrainoista valmistettiin arkkeja kuituraaka-aineesta, jonka koostumus oli 72 paino-$ 1,9 cm:n, kuuden denierin nylonkuituja, 23 paino-$ sulfaattiselluloosa-kuituja ja 3 paino-96 polyvinyylialkoholikuituja. Arkit liimakäsiteltiin akryylilateksisideaineella melamiiniformaldehydillä muunnettuna ja kuivattiin. Saadut arkit, pohjapainoltaan noin 3,4 g/riisi, kiinnitettiin nopeudella 13 m/min kulkevaan hihnaan ja koronakäsiteltiin toisistaan huomattavasti eroavilla tehotasoilla. Viskoosin läpitunkeutumistulokset on ilmoitettu seuraavassa: 10 62381 näyte koronateho (¥) viskoosin läpitunkeutuvuus (e) käsitelty puoli käsittelemätön puoli keski- viskoosiin päin viskoosiin päin arvo 4-A 0 21,2 19,6 20,4 4-B 160 19,8 22,2 21,0 4- C 1755 14,5 15,7 14,0 ESIMERKKI 7
Kauppalaatua olevaa 100 prosenttisesta hamppukuidusta valmistettua perus-kuoripaperia koronakäsiteltiin kahdella eri purkaustasolla muuttamalla rai-nan nopeutta. Ennen käsittelyä peruspaperi liimattiin laimealla viskoosi-liuoksella noin 2 prosentin sideaineen lisäyksen aikaansaamiseksi. Viskoosin läpitunkeutuvuusominaieuudet testattiin papereille tämän jälkeen yhdessä vertailunäytteen kanssa, jota ei oltu koronapurkauskäsitelty. Koronateho oli noin 1800 W. Viskoosin läpitunkeutuvuusominaieuudet on ilmoitettu seuraavassat näyte koronakäsittelyn viskoosin läpitunkeutuvuus (s) paperin nopeus käsitelty puoli käsittelemätön puoli keski- viskoosiin päin viskoosiin päin arvo 5- A vertailu 51,9 45,2 48,6 5-B 120 44,0 42,6 45,5 5-C 5- 15 58,2 35,5 56,8
ESIMERKKI VI
Osoituksena vaihteluista, joita eri testaajien viskoosin läpitunkeutuvuus-kokeen päättymiskohdan määrityksissä ilmenee, kaksi riipuumatonta testaajaa suoritti samat kokeet identtisille paperinäytteille, jotka oli tehty 100 prosenttisesta hamppukuidusta ja liimakäsitelty hartsilla kuten esimerkissä I. Tulokset on esitetty Seuraavassa: 11 62381 näyte korona (V) paperin nopeus (m/min) testaaja keskiarvo
A B
6-A 0 ~ 39,2 52,2 45,7 6-B 75 15 39,7 50,9 45,3 6-C 150 15 39,0 48,2 43,6 6-B 225 15 37,9 47,9 42,9 6-E 1800 15 37,4 45,1 41,3 6- F 0 — 37,8 53,2 45,5
ESIMERKKI VII
Arkkeja, jotka muodostuivat 100 prosenttisesta hamppukuidusta, valmistettiin noin 20 litrasta vettä ja 50 grammasta (kuivapaino) hamppukuitua kui-tusisällöltään noin 0,5 prosenttisen kuituseoksen aikaansaamiseksi. Raaka-aineesta valmistettiin arkkeja pohjapainoltaan noin 6,35 kg. Koronakäsit-telyä varten arkit kiinnitettiin Lepel ST-2 yksikön käsittelytelaan ja telaa pyöritettiin kuusi kierrosta nopeudella 15 m/min. Yksityisiin näytteisiin kohdistettiin seuraavat toimenpiteet. Näytteeseen 7-A kohdistettiin koronapurkauskäsittely kuivauksen jälkeen, minkä jälkeen viskoosin läpi-tunkeutuminen mitattiin. Koronakäsittely tapahtui tehotaeolla noin 1800 V. Näyte 7-B käsiteltiin täsmälleen samoin kuin näyte 7-A paitsi, että arkki liimattiin laimealla viskoosilla 1800 watin koronapurkauskäsittelyn jälkeen ja viskoosi regeneroitiin, pestiin ja kuivattiin ennen läpitunkeutumiskoet-ta. Näytteet 7-C ja 7-B vastasivat näytteitä 7-A ja 7-B paitsi, että niille ei annettu koronapurkauskäsittelyä. Näyte 7-E valmistettiin käsittelemällä kuivattu raina viskoosilla ja kuivaamalla viskoosi, jonka jälkeen raina koronakäsiteltiin ennen viskoosin regenerointia. Koronakäsittelyn tehotaso oli 1300 W. Näyte 7-F valmistettiin käsittelemällä kuivattu arkki viskoosilla, regeneroimalla viskoosi ja kuivaamalla raina uudelleen, minkä jälkeen se joutui 1800 watin koronapurkauskäsittelyyn. Viskoosin läpitunkeutu-miskoe suoritettiin sitten kaikille näytteille ja tulokset on annettu seu-raavassa yhdessä materiaalien pohjapainojen kanssa: rt näyte pohjapaino (g/m ) keskimääräinen viskoosin läpi- tunkeutuvuus (s) 7- A 25,2 115,5 7-B 26,5 134,7 7-C 24,1 120,1 7-D 25,5 98,0 7-E 25,4 98,6 7-F 24,1 67,6

Claims (7)

62381 Kaikissa edellä esitetyissä viskoosin läpitunkeutumiskokeissa korona-purkaus kohdistettiin arkin huovan puolelle ja arkin käsittelemätön puoli asetettiin viskoosiin päin. Kokeet tehtiin huoneenlämpötilassa 24,5°C. ESIMERKKI VIII Kauppalaatua oleva 100 prosenttisesta hamppukuidusta tehty kuoripaperi, joka oli liimakäsitelty laimealla viskoosilla, koronapurkauskäsiteltiin tehotasolla 1600 V ja sille mitattiin viskoosin läpitunkeutuvuus. Näytteet mitattiin uudelleen kahden kuukauden varastoinnin jälkeen ja kummankin kokeen tulokset on esitetty seuraavassa taulukossa: laatu koronakäsittely viskoosin läpitunkeutuvuus rainan nopeus (m/min) (s) alkuperäinen uusintakoe 8-A vertailu 33,6 76»95 8-B 120 31,0 71,05 8-C 15 27,4 45,66 Kuten alan ammattimiehelle on ilmeistä, edellä olevaa selitystä voidaan muuttaa ja soveltaa eri tavoin poikkeamatta esillä olevan keksinnön ajatuksesta.
1. Menetelmä elintarvikkeen kuoren tai vastaavan valmistamiseksi, jossa muodostetaan peruskuiturainamateriaalia kuoren valmistamista varten, tunnettu siitä, että mainittuun peruskuiturminaan kohdistetaan koronapurkaus, jonka käsittelytaso on riittävä pienentämään liuoksen tun-keutumisaikaa rainan läpi pintakosketuksessa ja että koronakäsitelty perus-raina muutetaan tämän jälkeen elintarvikkeen kuoreksi kyllästämällä se sopivan kuorenmuodostamisaineen liuoksella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että peruskuiturainamateriaali koostuu hamppukuidusta ja koronapurkauskäsittelyn 2 energiatiheys rainan pintayksikköä kohti on ainakin noin 5 Wmin/m . 62381 13
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että peruskuiturainamateriaali muodostaa jatkuvan nauhan, koronapurkauskäsitte-lyyn sisältyy mainitun jatkuvan nauhan kuljettaminen koronapurkausaseman läpi, jonka sisällä on ympäristön paineessa olevaa ilmaa, ja että korona-käsitellyn rainan muuttamiseen sisältyy sen kyllästäminen viskoosiliuok-sella.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 2 koronapurkauksen taso on ainakin 15 Wmin/m .
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että peruskuiturainamateriaali muodostuu liimakäsitellystä hamppukuiturainasta, 2 koronapurkauksen taso on ainakin noin 55 Wmin/m ja että menetelmään sisältyy vaiheena peruskuiturainamateriaalin kuivaus ennen koronapurkaus-käsittelyä.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että peruskuiturainamateriaali sisältää 100 % hamppukuitua, koronapurkauksen 2 taso on alueella noin 55-445 Wmin/m ja että jäljempänä olevaan muuttamis-vaiheeseen sisältyy koronakäsitellyn rainan kyllästäminen viskoosiliuoksel-la ja viskoosikyllästysaineen regenerointi.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu koronapurkaus kohdistetaan peruskuiturainamateriaaliin välittömästi ennen kyllästämistä. 14 62381
FI763405A 1975-11-28 1976-11-25 Foerfarande foer tillverkning av skal foer livsmedel FI62381C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US63608275A 1975-11-28 1975-11-28
US63608275 1975-11-28

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI763405A FI763405A (fi) 1977-05-29
FI62381B FI62381B (fi) 1982-08-31
FI62381C true FI62381C (fi) 1982-12-10

Family

ID=24550353

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI763405A FI62381C (fi) 1975-11-28 1976-11-25 Foerfarande foer tillverkning av skal foer livsmedel

Country Status (11)

Country Link
JP (1) JPS5266645A (fi)
AU (1) AU502732B2 (fi)
BE (1) BE848792A (fi)
BR (1) BR7605490A (fi)
CA (1) CA1061631A (fi)
DE (1) DE2654012A1 (fi)
FI (1) FI62381C (fi)
FR (1) FR2333084A1 (fi)
GB (1) GB1517489A (fi)
NL (1) NL7613020A (fi)
ZA (1) ZA763865B (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5344462A (en) * 1992-04-06 1994-09-06 Plasma Plus Gas plasma treatment for modification of surface wetting properties
US5328705A (en) * 1992-04-23 1994-07-12 Viskase Corporation Cooked food product package
US5972039A (en) * 1997-04-07 1999-10-26 Isolsyer Company, Inc. Increased absorbency and hand-feel fabrics

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3132246A (en) * 1960-11-30 1964-05-05 Int Paper Co Method for treating plastic coated paper to improve the adherence of ink and adhesives thereto
GB1080649A (en) * 1963-11-21 1967-08-23 Nat Distillers Chem Corp Method to increase adhesion of a polyolefin coating to substrates
US3275456A (en) * 1964-01-27 1966-09-27 Tee Pak Inc Natural gut-colored fibrous meat casing
GB1195221A (en) * 1966-05-31 1970-06-17 Pulp Paper Res Inst Process for Bonding Cellulosic Surfaces.

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5266645A (en) 1977-06-02
AU1776376A (en) 1978-03-23
BR7605490A (pt) 1977-08-16
ZA763865B (en) 1977-05-25
FR2333084A1 (fr) 1977-06-24
BE848792A (fr) 1977-03-16
FI62381B (fi) 1982-08-31
FR2333084B1 (fi) 1982-09-10
AU502732B2 (en) 1979-08-09
DE2654012A1 (de) 1977-06-02
GB1517489A (en) 1978-07-12
FI763405A (fi) 1977-05-29
CA1061631A (en) 1979-09-04
NL7613020A (nl) 1977-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3378379A (en) Food casing and method of producing same
FI72857B (fi) Slangformat livsmedelshoelje med oeverdragsskikt pao insidan, dess framstaellningsfoerfarande och anvaendning som korvskinn.
SE7707104L (sv) Forfarande for framstellning av papper med god absorptionsformaga och alkaliresistens
US2865790A (en) Method of treating fibrous material utilizing a radio-frequency field which extends predominantly at right angles to the length of said material
US3135613A (en) Impregnated paper web and method of making sausage casings therefrom
US3833022A (en) Matte finish sausage casing
FI62381C (fi) Foerfarande foer tillverkning av skal foer livsmedel
Gorjanc et al. Plasma treated polyethylene terephthalate for increased embedment of UV-responsive microcapsules
US3822182A (en) Drying of fibrous,porous coating base wet material by percolation of hot gas therethrough
US3433663A (en) Impregnated porous paper webs and method of obtaining same
SE7610444L (sv) Halvsyntetisk papperssturktur pa ureabas
GB1103715A (en) Production of collagen sutures
US3524755A (en) Process for applying a coating composition to a microporous material
CA1053065A (en) Imidazolines in preparing fibrous artificial sausage casings
Hollies et al. Rapid and Efficient Wet Fixation by the Use of Steam
US3057771A (en) Ribbed battery separator paper and method and apparatus for making the same
US2689193A (en) Treatment of textile materials to reduce their tendency to felt and to increase their abrasion resistance
FI110471B (fi) Makkaranpäällysten kuitumaiset substraatit ja menetelmä niiden valmistamiseksi
TW397877B (en) Process of reducing wet pressure drop in a limiting orifice drying medium and limiting orifice drying medium made thereby
SU1761837A1 (ru) Способ модификации поверхности бумаги
KR0153412B1 (ko) 식품포장용 혼초지 및 그의 제조방법
US2275347A (en) Cellulosic structure and method for preparing same
US1797189A (en) Gas-cell construction
SU924204A1 (ru) Способ отделки текстильного материала из лубяных волокон1
SU649046A1 (ru) Электроизол ционна лента и способ ее изготовлени

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: THE DEXTER CORPORATION