FI60909B - Anordning foer att fastspaenna foensterglas - Google Patents

Anordning foer att fastspaenna foensterglas Download PDF

Info

Publication number
FI60909B
FI60909B FI780357A FI780357A FI60909B FI 60909 B FI60909 B FI 60909B FI 780357 A FI780357 A FI 780357A FI 780357 A FI780357 A FI 780357A FI 60909 B FI60909 B FI 60909B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
glass
glazing
window
frame
nail
Prior art date
Application number
FI780357A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI780357A (fi
FI60909C (fi
Inventor
Harald Kvasnes
Original Assignee
Kva Spil Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NO770595A external-priority patent/NO139184C/no
Priority claimed from NO772011A external-priority patent/NO141862C/no
Application filed by Kva Spil Ltd filed Critical Kva Spil Ltd
Publication of FI780357A publication Critical patent/FI780357A/fi
Publication of FI60909B publication Critical patent/FI60909B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI60909C publication Critical patent/FI60909C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B3/00Window sashes, door leaves, or like elements for closing wall or like openings; Layout of fixed or moving closures, e.g. windows in wall or like openings; Features of rigidly-mounted outer frames relating to the mounting of wing frames
    • E06B3/54Fixing of glass panes or like plates
    • E06B3/64Fixing of more than one pane to a frame

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Securing Of Glass Panes Or The Like (AREA)

Description

G35r*l Γβ] miKUULUTUSjULKAISU rnong
Ma lBJ (11) UTLÄGGNINCSSKRIFTOUyUy (4$) Patentti myönnetty 13 04 1932 ,*igC2r, Patent oeddelat ^ T / (51) Kv.ik.3/int.a.3 E 06 B 3/5® SUOM I—FI N LAND W) Pat«nttlhak«mus— PatanttnsSkning 7Ö0357 . . (22) HalcamUplIv» — Anattknlngadaf 03.02.78 (23) Alkupilvl — Glltl|h«tada| 03.02.78 (41) Tullut JulklMkal — Bllvlt offantllg oli 08 78
Patentti- ja rekisterihallitus .... .... . .. , , . , ,, β . . . , (44) Nihtivlkal panon ja kuul.|ulkaltun pvm. — ritant· och registerst/relsen AnaOkan utlagd ech ucl.*krlftan publfcarad 31.12.8l (32)(33)(31) Pyritty etuoikeus—Bajlrd prlorltat 23.02.77 09.06.77 Norja-Norge(NO) 770595, 772011 (71) Kva-Spil Ltd., 6010 Spjelkavik, Norja-Norge(NO) (72) Harald Kvasnes, Vegsund, Norja-Norge(NO) (71*) Oy Heinänen Ab (5M Laite ikkunalasien kiinnittämistä varten - Anordning för att fast-spänna fönsterglas Tämän keksinnön kohteena on laite ikkunalasin, erityisesti kolmi-lasiruudun tai kaksi lasiruudun kiinnittämiseksi puukehikosta tai sen tapaisesta materiaalista muodostuvan ikkunanpuitteen lasikynt-teeseen lasituslistan avulla, joka pitää ikkunalasia paikallaan ja peittää ikkunalasin sen reunaosassa, ja niihin kuuluvien joustavasti peräänantavien tiivistyslistojen avulla, jolloin kiinnityselin, joka on kiinteästi kiinnitetty ikkunanpuitteen lasikyntteeseen, on varustettu yhdellä tai useammalla ensimmäisellä sarjalla napsahduselimiä, jotka on järjestetty toimimaan yhdessä yhden tai useamman toisen sarjan kanssa vastaavia napsahduselimiä, jotka ovat lasituslistassa, ja jolloin lasituslistaosa jossa on toinen (toiset) napsahduselin (-elimet) on työnnettävissä ikkunalasin päätason suhteen poikittaisessa suunnassa tartuntaan vastaavien kiinnityselimen napsahduselin-ten kanssa ikkunanpuitteen lasikyntteen sisällä.
Metallia olevissa ikkunanpuitteissa, jotka tavallisesti valmistetaan metalliprofiileista, joissa on suhteellisen pieni seinämäpaksuus, on sijoittamista varten riittävästi tilaa ikkunalasin ja siihen kuuluvien kiinnityselinten, kuten lasituslistojen, näiden kiinnityselin- . *' · ~2' 60909 ten jne vastaanottamiseksi puitteen ulkoääriviivojen sisäpuolelle. Puukehikosta ja vastaavasta materiaalista muodostuvissa ikkunanpuitteissa, joissa ollaan riippuvaisia suhteellisen suuresta materiaali-paksuudesta riittävän jäykkyyden ja vahvuuden saavuttamiseksi ikkunanpuitteeseen, on sitä vastoin melko rajoitetusti tilaa ikkunalasin ja siihen kuuluvien tukielinten, kuten lasitus 1istojen, näiden kiinni-tyselinten jne vastaanottamiseksi puitteen ääriviivojen sisäpuolelle.
Metallia olevissa ikkunanpuitteissa on suhteellisen yksinkertaista sovittaa yksi ja sama puite sekä yksilasista että kaksilasista ikkunaa sekä kolmilasista ikkunaa varten ts muuttamatta ikkunanpuitteen muotoa ja mitoitusta. Mitään vastaavaa ei tähän saakka ole ollut • mahdollista puukehikosta ja vastaavasta materiaalista muodostuvien ikkunanpuitteiden yhteydessä.
Jotta saavutettaisiin hyvä eristys, on toivottavaa käyttää noin 12 mm eristyskerrosta kunkin lasiparin välillä. Kolmilasista ikkunaa varten lasin paksuuden ollessa 3 mm saadaan niin muodoin yhteenlaskettuna 33 mm ikkunapaksuus, joka käsittää ilmaeristyskerroksen. Ikkunan paksuuden ollessa 33 mm syntyy käytännössä huomattavia ongelmia .
> Tähän saakka on käytännössä ilman erityisiä ongelmia voitu käyttää yhtä ja samaa lasikyntettä puukehikosta muodostuvissa ikkunanpuitteissa yksilasista ja kaksilasista ikkunaa varten, kun taas sitä vastoin kolmilasisessa ikkunassa on joko täytynyt vaatia leveämpi lasikynte ja sen seurauksena leveämpi ikkunanpuite (ja vastaavasti suuremmat kustannukset ja vaikeudet) tai on myös täytynyt pienentää ilmaeristyskerrosta lasien välillä esimerkiksi 12 mm:stä 8 mm:iin.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on voida käyttää puukehikosta ja vastaavasta materiaalista muodostuvia ikkunanpuitteita sekä yksi-lasisia että kaksilasisia sekä myös kolmilasisia ikkunoita varten, ilman että pienennetään lasien välisen ilmaeristyskerroksen paksuutta ja ilman että muutetaan ikkunanpuitteen tavallista muotoa tai mitoitusta. Ongelmana on, että saadaan sijoittamista varten melko rajoitettu tila tiivistyslistojen, näiden kiinnityselinten jne kiinnittämiseksi. Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on niin muodoin aikaansaada varmat ja tehokkaat kiinnityslaitteet, jotka ensi sijassa sopivat kolmilasisten ikkunoiden kiinnittämiseen, mutta joita suhteellisen pienin muutoksin voidaan käyttää tarpeen mukaan 60909 myös yksi lasi siin tai kaksi1asisiin ikkunoihin.
Useat tunnetut kaksi lasisten ja kolmilasisten ikkunoiden kiinnitys-laitteet ovat perustuneet yksinomaan käyttöön metallia olevien ikkunanpuitteiden yhteydessä, missä ongelmat ovat olennaisesti erilaisia kuin keksinnön mukainen ongelmatilanne. Keksinnön mukaan aiheuttavat puukehyksien materiaalin ominaisuudet sen, että välttämättä täytyy olla huomattava ainepaksuus, jotta saavutettaisiin haluttu jäykkyys ja vahvuus. Olennainen ongelma on siinä, että löydettäisiin ratkaisuja, joissa voidaan käyttää tavanomaisia puukehikoista muodostuvia puitteita tai vastaavasta materiaalista muodostuvia puitteita myös kolmilasisiin ikkunoihin, ilman että muutetaan puitteen muotoa ja mitoitusta, mikä perustuu siihen melko rajoitettuun tilaan, joka on käytettävissä puitteen ulkoääriviivojen sisäpuolella.
Edellä mainitut ongelmat on keksinnön mukaan ratkaistu siten, että kiinnityselimellä ikkunanpuitteen yläosassa ja pystyosissa on pitkänomainen tai litistetyn Z:n muoto, jossa Z-muodon toinen haara muodostaa tukivasteen ikkunanpuitteen lasikyntteen pääpintaa vasten, samalla kun Z-muodon toinen haara muodostaa napsahduselimen ja yhdessä lasikyntteen pääpinnan kanssa rajoittaa suhteellisen kapean raon lasituslistan napsahduselinten vastaanottamiseksi, ja että kiinnityselimellä ikkunanpuitteen alaosassa on pitkänomainen tai litistetyn Y:n muoto, jossa Y-muodon uumaosa ja toinen haara muodostavat tukivasteen ikkunanpuitteen lasikyntteen pääpintaa vasten, samalla kun Y-muodon toinen haara ja jäljelle jäävä, napsahduselimen muodostava haara rajoittaa suhteellisen kapean raon lasituslistan napsahduselinten vastaanottamiseksi, samalla kun lasituslista jolla sinänsä tunnetulla tavalla voi olla C-muotoinen, L-muotoinen, S-muotoinen tai sen tapainen poikkileikkaus, toisella, sisäänpäin suunnatulla jalka-osallaan muodostaa lasituslistan napsahduselimen.
Mainittujen edellä määriteltyjen pitkänomaisten tai litistettyjen profiilin muotojen avulla voidaan yksinkertaisten välineiden avulla saavuttaa varma ja tehokas ikkunalasin kiinnitys minimaalisella tilantarpeella kiinnitysjärjestelyjä varten.
Keksinnön mukaan saavutettava eräs erityinen etu on, että käytetään ikkunalasin ja puitteen lasikyntteen välistä tilaa kiinnityselinten ja vastaavasti siihen kuuluvien lasituslistan osien, jotka toimivat yhdessä kiinnityselimen kanssa, vastaanottamiseksi. Täten saadaan 60909 puristetuksi kiinnityselimet sisäänpäin kehykseen alueelle, jossa ne on tehokkaasti eristetty sään ja tuulen vaikutukselta ja samanaikaisesti eristetty esteettisesti mielyttävällä tavalla. Huomattava etu on myöskin, että 1asitus 1 istat itse niissä tapauksissa, kun käytetään kolmilasista ikkunaa, ovat puristettuina sisäänpäin ikkunanpuitteeseen ja tällöin vedettyinä sisään sään ja tuulen vaikutukselta .
Eräässä keksinnön mukaisessa sovellutuksessa on lasituslistaosa siihen kuuluvine napsahduselimineen järjestetty työnnettäväksi pituussuunnassa sisäänpäin sisäänvientirakoon tartuntaan kiinni-tyselimen·napsahduselinten kanssa, samalla kun kiinnityselin ja/tai tämän napsahduselimet ja/tai lasituslistan napsahduselimet ovat joustavasti peräänantavia siinä määrin, että lasituslista tietyllä voimalla voidaan vetää sisäänpäin napsahdustartuntaan, mutta estetään vetämästä ulospäin pois napsahdustartunnasta.
Tietyissä tilanteissa on osoittautunut mutkikkaaksi saavuttaa riittävän tyydyttävä lasituslistan ja kiinnityselimen mitoitus sekä siihen kuuluvien napsahduselinten mitoitus niin, että voidaan saada sekä helppo lasituslistan sisäänvienti napsahdustartuntaan että lisäksi tehokas lukitusvaikutus napsahdustartunnassa.
Toisen sovellutuksen mukaan on huomattu, että tämä voidaan ratkaista yksinkertaisella ja helpolla tavalla siten, että lasitus-listan toinen, sisäänpäin suunnattu jalkaosa tai joka tapauksessa tämän vapaasti päättyvä ääriosa sinänsä tunnetulla tavalla on kiilamainen, samalla kun kiilan ulkopinta lukitussa asennossa kulkee vinosti kapean raon poikki toisesta tuesta kiilan terävässä päässä kolmanteen tukeen kiilan kantaosassa.
Tällä ratkaisulla saavutetaan melko vapaa ja esteetön kulku lasi-tuslistalle sisäänvientirakoon lasituslistan sisäänviennin valmistavan vaiheen aikana, samalla kun lasituslistan sisäänviemisen loppuvaiheessa saadaan paremmin valvottavissa oleva sisäänvienti ja parempi varmistus lukitusteholle. Täten voidaan suhteellisen esteettömästi työntää lasituslistaosa siihen kuuluvine napsahdus-elimineen sisään suurin piirtein paikalleen välittömästi ennen lukitusasentoa olevaan asentoon, ja aiheuttamalla lisää puristusta lasituslistaa vasten, viedä napsahduselimet paikalleen lukitusasen-toon, samalla kun napsahdustartunta tämän lisäpuristuksen jälkeen 60909 samanaikaisesti ilmoittaa sen, että lasituslista on työnnetty varmasti paikalleen lukitusasentoon. Kolmipistetuennan avulla voidaan siis mainitulla lisäpuristuksella suorittaa lasituslistan viimeinen kääntäminen ensimmäisen tukipisteen ympäri toista tukipistettä kohti olevaan suuntaan, samalla kun lasituslistaa tehokkaasti tuetaan ja ohjataan kolmannen tukipisteen suhteen. Tällöin voidaan suhteellisen kohtuullisella liikkeellä (kääntöliike) aikaansaada lukitustartunta helpolla ja varmalla tavalla.
Erityisen edullinen ratkaisu saadaan siten, että kolmas tuki kiilan kantaosassa muodostuu lasikyntepinnasta raon ulkopäässä tai kolmas tuki kiilan kantaosassa muodostuu pallomaisesta ulkonemasta, joka kohoaa sivuttain sisäänpäin rakoon tämän ulkopäässä.
Lasikyntepinta ja vastaavasti paikallisesti sisäänpäin menevä ulko-nema voivat tällöin muodostaa tyydyttävän ohjauksen lasituslistalle, että tämän toinen haara, jossa on napsahduselimet, voidaan ensiksi panna vinoon ja sen jälkeen voidaan kääntää sisäänpäin sisäänvienti-rakoon. Lasikyntepinta ja vastaavasti ulkonema voivat sisäänvienti-liikkeen viimeisessä vaiheessa muodostaa tyydyttävästi sovitetun tuen lasituslistalle, niin että lasituslistan napsahduselimet puristuvat positiivisesti paikalleen tartuntaan kiinnityselimen nap-sahduselimien kanssa.
Keksinnön lisäpiirteet käyvät selville jäljempänä seuraavasta selityksestä viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuva 1 esittää keksinnön mukaista ikkunaa perspektiivisesti katsottuna ulkoa päin.
Kuva 2 esittää pysty leikkausta keksinnön mukaisesti ikkunasta, jossa on käytetty kaksilasista ikkunaa esitettynä ikkunan yläosan ja alaosan osaleikkauksen muodossa.
Kuva 3 esittää samaa ikkunaa kuin kuva 2, kuvassa on kuitenkin käytetty kolmilasista ikkunaa.
Kuva 4 esittää leikkausta kolmilasiruudun ikkunanpuitteesta ja kiinnityslaitteiden ollessa vaihtoehtoisen sovellutusmuodon mukaisia.
’6’ 60909
Kuva 5 esittää vastaavaa leikkausta kuin kuva 4 ylemmästä lasitus-listasta valmiina sisäänvietäväksi vastaavaan sisäänvienti-rakoon.
Kuva 6 esittää vastaavaa leikkausta kuin kuva 4 alemmasta lasitus-listasta valmiina alustavaa sisäänviemistä varten vastaavaan sisäänvientirakoon.
Kuvassa 1 on esitetty ikkunanpuite 10, jossa on ylempi, vaakasuora puiteosa 10a, kaksi pystysuoraa puiteosaa 10b, 10c ja alempi vaakasuora puiteosa 10d. Ikkunalasia 11, joka kuvassa 2 on esitetty kaksilasiruudun muodossa ja kuvassa 3 kolmilasiruudun muodossa, pidetään paikallaan ikkunanpuitteessa 10 vaakasuorien lasituslisto-jen 12 ja 13 sekä pystysuorien lasi tuslistojen 14 avulla. Mahdollisesti lasituslista voi olla muodostettu yhdeksi kappaleeksi, mutta esitetyssä sovellutusesimerkissä on lasituslistat 12-14 valmistettu kukin erikseen ja asennettu paikalleen erikseen kukin omien kiinni-tyselinten ja napsahduselinten avulla, jotka on sijoitettu erikseen ikkunanpuitteen 10 ja siihen kuuluvien lasituslistojen 12-14 väliin.
Kuten kuvissa 2 ja 3 on esitetty, on ikkunanpuitteen 10 lasikynttee-seen 15 kiinnitetty ensimmäistä tyyppiä Olevia kiinnityselimiä 16 ylempään puiteosaan 10a ja toista tyyppiä olevia kiinnityselimiä 17 alempaan puiteosaan 10d. Ensimmäistä tyyppiä olevia kiinnitys-elimiä 16 on kiinnitetty sopiva määrä ja sopivin keskinäisin etäisyyksin ylempään puiteosaan 10a ja kuhunkin pystysuorista puite-osista 10b, 10c, kun taas toista tyyppiä olevia kiinnityselimiä 17 vastaava määrä ja vastaavin keskinäisin etäisyyksin on kiinnitetty alempaan puiteosaan 10d. Kiinnityselimet 16 ja 17 voidaan kiinnittää esimerkiksi vastaaviin puiteosiin jo ennen kuin nämä asennetaan yhteen valmiiksi puitteeksi, siten että ne asetetaan tukeutumaan pintoja 15a ja 15b (15c) vasten lasikyntteen sisäpuolisissa kulmissa. Lasikyntteen 15 toista sivupintaa 15a pitkin on kiinnitetty tiivistyslista 18 ja sopivin keskinäisin etäisyyksin kiinnitetty tukipaloja 19 ikkunalasia varten pääpintaa 15c vasten ikkunanpuitteen alaosassa 1Od olevaan lasikyntteeseen. Sen jälkeen kun ikkunalasi on pantu puitteeseen nojautumaan tukipaloja 19 vasten ja vastaavasti tiivistyslistoja 18 vasten neljää mainittua puiteosaa 10a-1Od pitkin, lukitaan ikkunalasi paikalleen lasituslistojen 12, 13, 14 avulla vuoron perään. Kiinnityselimellä on suurin piirtein pitkänomainen Z-muotoinen poikkileikkaus. Z-muodon toinen haara 16a ~7’ 60909 muodostaa suoran pintatuen lasikyntteen 15 pääsivupintaa 15b vasten ja on kiinnitetty puiteosaan kiinnitysruuvilla 20. Z-muodon toinen haara 16b, joka on sijoitettu tietylle etäisyydelle lasikyntteen pääsivupinnasta 15b, on varustettu usealla hampaan muotoisella ulkonemalla 16c, jotka ovat lasikyntteen pääsivupintaan 15b päin. Kiinnityselimen 16 haaran 16b ja lasikyntteen pääsivupinnan 15b väliseen rakoon on sijoitettu lasi tus listan 12 toinen haara 12a, jolla lasituslistalla on suurin piirtein C-muotoinen poikkileikkaus. C-muodon haara 12a oh varustettu usealla hampaan muotoisella ulkonemalla 12b, jotka vastaavat kiinnityselimessä 16 olevia ulkonemia 16c. Työnnettäessä sisään lasituslistaa 12 kuvan 2 nuolen A suunnassa napsahtaa lasituslistan ulkonema 12b napsahdustar-> tuntaan kiinnityselimen 16 ulkonemien 16c kanssa, kun haaraa 12a siirretään lasikyntteen pintaa 15b pitkin ja jalka 16b joustaa ulospäin joustavasti peräänantavasti, kunnes haluttu napsahdus-tartunta on saavutettu. Lasituslistan 12 vastakkaisessa haarassa on tiivistyslista 21, joka muodostaa tiivistyksen ikkunalasin 11 ja lasituslistan 12 välille. Lasituslistan 12 kiristysvoiman avulla varmistetaan samalla tiivistys ikkunalasin ja puitteen välille tiivisteen 18 välityksellä. Lasituslistoilla 14 on vastaava poikkileikkaus kuin lasituslistalla 12 ja ne kiinnitetään vastaavalla tavalla ja niillä on vastaava vahvuus kuin lasituslistalla 12.
Lasituslistalla 13 sitävastoin on muunnettu S-muotoinen poikkileikkaus. S-muodon toisessa haarassa 13a on tiivistyslista 21, joka muodostaa tiivisteen ikkunalasin 11 ja lasituslistan 13 välille. Sen toinen haara 13b ulkonee puiteosan 10d ylemmän, ulomman reunan ulkopuolelle ja alapuolelle tippanokan muodostamiseksi.
S-muodon uumaosa 13c muodostaa vinosti alaspäin menevän veden-poistopinnan. Haaran 13b sisäsivulta kulkee kaistale 13d sisäänpäin kiinnityselimeen 17, jolla on pitkänomainen Y-muotoinen poikkileikkaus. Kaistale 13d on varustettu usealla hampaan muotoiselle ulkonemalla 13e, jotka toimivat yhdessä vastaavan määrän hampaan muotoisia ulkonemia 17a kanssa. Y-muodon toinen haara 17c ja Y-muodon jalka 17d muodostavat tukivasteen puiteosan 1Od lasikyntteen 15 pääsivupintaa 15d vasten. Kiinnityselin 17 on kiinnitetty puitteeseen kiinnitysruuveilla 22.
Esitetyssä sovellutusesimerkissä on esitetty olevan joukko hampaan muotoisia ulkonemia vastaavasti kiinnityselimessä ja lasituslis- ’B’ 60909 tässä. Tällöin on mahdollisuus Kompensoida mahdolliset epätarkkuudet asennuksessa tai mahdolliset valmistuspoikkeamat ja vastaavasti kompensoida erilaiset lasipaksuudet (esimerkiksi 3 mm tai 4 mm paksuinen lasi). On kuitenkin selvää, että käytännössä voidaan myöskin käyttää vain yhtä tai muutamaa harvaa ulkonemaa toisessa osassa ja muutamia ulkonemia toisessa osassa tai mahdollisesti vain yhtä ulkonemaa kummassakin osassa.
Kuvassa 2 on esitetty kaksilasinen ikkuna, kun taas kuvassa 3 on esitetty kolmilasinen ikkuna. Tästä syystä on kolmilasisen ikkunan yhteydessä käytetty lasituslistoja 24, 25, joilla on L-muotoinen poikkileikkaus, kuvan 2 mukaisten C-muotoisen poikkileikkauksen omaavien lasituslistojen 12, 14 asemesta. Lasituslista 26 kuvassa 3 vastaa suurin piirtein kuvan 2 lasituslistaa 13, erona on ainoastaan se, että S-muodon uumaosa on muodostettu jonkin verran lyhyemmäksi ja jyrkemmäksi kuin kuvassa 2 uumaosa 13c.
Niiden suhteellisen pienten muunnosten ansiosta, jotka on suoritettu lasituslistoissa, on voitu käyttää hyödyksi vastaavia kiinnityseli-miä 16 ja 17 sekä kaksilasisissa että kolmilasisissa ikkunoissa, samalla kun itsestään selvästi voidaan vaihtoehtoisesti käyttää erilaisia kiinnityselimiä yksilasista, kaksilasista ja kolmilasista ikkunaa varten tarpeen mukaan, ja tällöin huomattavasti suuremmin poikkeuksin erilaisissa lasituslistoissa.
Siinä sovellutusmuodossa, joka on esitetty kuvissa 4-6, on ikkunanpuitteeseen 10, joka on koottu ylemmästä, vaakasuorasta puiteosasta 10a, kahdesta pystysuorasta puiteosasta, joista vain toinen 10c on esitetty piirustuksessa, sekä alemmasta vaakasuorasta puite-osasta 10d, pantu kolmilasinen ikkunalasi 11 ylemmän vaakasuoran lasituslistan 30, kahden pystysuoran lasituslistan, joista vain toinen 31 on esitetty piirustuksessa sekä alemman vaakasuoran lasituslistan 32 avulla.
Lasituslistat 30-32, jotka ovat jonkin verran muunneltuja verrattuna kuvissa 1-3 esitettyihin lasitus listoihin, on kiinnitetty kiinnityselimiin 33, 34 napsahduselinten avulla vastaavalla tavalla kuin on esitetty kuvissa 1-3.
Lasituslistat 30 ja 31 ovat identtisiä ja muodostettu suurin piirtein L-muotoisiksi poikkileikkaukseltaan. L-muodon toisessa haarassa 30a on tiivistyslista 21, joka muodostaa tukivasteen ikkuna- 60909 lasia 11 vasten, ja toisessa haarassa 30b on napsahduse1 imet tai ulkonemat 30c, jotka toimivat yhdessä vastaavien napsahduselinten tai ulkonemien 33c kanssa vastaavilla kiinnityselimi1lä 33,
Kiinnityselimen 33, jolla on pitkänomainen Z-muotoinen poikkileikkaus ja joka on kiinnitetty ikkunan lasikyntteen 15 pääsivupintaan 15 b kiinnitysruuvilla 35 Z-muodon toisen haaran 33a välityksellä, toinen haara 33b on kiinnitetty tietylle etäisyydelle pääsivupin-nasta 15b, ts etäisyydelle, joka on suurempi tai yhtä suuri kuin lasituslistan jalan 30b suurin paksuus, niin että muodostuu suhteellisesti laaja sisäänvientirako lasituslistan jalalle 30b.
Kuvassa 5 on täysin viivoin esitetty lasituslista 30 valmiina asennusta varten, kun lasituslistan tiivistys 1ista 21 muodostaa tuen ikkunalasia varten. Lasituslistan napsahduselimi1lä varustettu jalka 30b kulkee sisäänjohtamisvaiheessa, kuten kuvassa 5 on esitetty, vinosti sisäänpäin ikkunalasin päätasoa kohti, niin että lasituslistajalkaa 30b suhteellisen esteettä ja ohjauksen ollessa lasikyntteen pääsivupintaa 15b pitkin voidaan siirtää sisään kääntö-liikkeellä sisäänvientiraon pohjaa kohti ikkunanpuiteosan ja tiivis-tyselimen 33 väliin. Viimeisessä sisäänjohtamisliikkeen vaiheessa, joka on merkitty katkoviivoin kuvaan 5, muodostaa lasituslistan 30 kulman ulkoreuna 30d tukivasteen ikkunanpuiteosaa vasten, samalla kun tiivistyslista 21 lasituslistajalalla 30a voi muodostaa kääntö-laakerin tukeutuen ikkunalasiin 11. Tässä viimeisessä vaiheessa (mutta ei ennen) napsahduselimet lasituslistassa ovat vietyinä lukitustartuntaan lukituselimessä olevilla napsahduselimillä.
Siinä asennossa, joka on esitetty katkoviivoin kuvassa 5, on lasituslista napsautettu paikalleen löyhään tartuntaan siihen kuuluvien kiinnityselinten kanssa. Aiheuttamalla tämän jälkeen puristusta lasituslistaa 30 vasten kuvan 5 nuolen A suunnassa voidaan puristaen ajoittaisesti tiivistyslistaa 21 lasituslistan 30 ja ikkunalasin 11 väliin sekä tiivistyslistaa 36 ikkunanpuitteen 10 ja ikkunalasin 11 väliin työntää lasituslista 30 paikalleen nap-sahdustartunta-asentoon, joka on esitetty kuvassa 4. Tiivistys-listoista 21 ja 36 tulevien jännitysvoimien avulla jännitetään lasituslistajalkaa 30a ulospäin kääntämällä kulman ulkoreunan 30d ympäri, niin että lasituslistajalka 30b napsahdustartuntaelimineen 30c kiristetään tietyllä jousivoimalla kiinnityselimen napsahdus-elimiä vasten. Tällöin varmistetaan napsahduselinten tehokas lukitus samanaikaisesti kuin tiivistyslistat varmistetaan paikalleen -10- 60909 tarkoitettuun tiivistystärtuntaan.
Vastaava asennustapa ja vastaava lukitusvaikutus ja tiivistysvai-kutus saavutetaan myös alemmassa 1 asitus 1is tässä 32 kääntämällä tämä esitetystä vinosta asennosta kuvassa 5 väliasentoon, joka vastaa sitä asentoa, joka on esitetty lasituslistalle 30 kuvassa 5 ja tämän jälkeen aiheuttamalla lasituslistan sisäänpuristus lujasti kiristettyyn asentoon kuvassa 4. Esitetyssä sovellutusesimerkissä on lasituslistan 32 kiinnityselln 34 muodostettu poikkileikkaukseltaan likimain Y-muotoiseksi, jossa uuma 34a jatkuu ensimmäisenä, samassa tasossa olevana haarana 34b, ja toisena haarana on vinosti ulospäin suunnattu haara 34c. Kiinnitysruuvi 37 yhdistää kiinnitys- • elimen 34 puiteosaan 10d. Osat 34a, 34b muodostavat tasaisen tuki-vasteen lasikyntteen 15 pääsivupinnalle 15c. Y-muodon mainittu ensimmäinen haara 34b menee pienen matkaa puitteen 10 ulkopuolelle, niin että lasituslistan 32 tippanokkaosa 32a voi mennä puiteosan 10 ylemmän, ulomman reunan alapuolelle sopivalle etäisyydelle puiteosan ulkosivusta, kuten on esitetty kuvassa 4. Lisäksi kuvasta 6 käy selville, että lasituslistan 32 napsahduselimellä varustettu uumaosa 32b muodostaa tuen palteille 3Θ mainitun ensimmäisen haaran 34b ulkopäässä. Kuvasta 6 käy selville, että lasituslistan 32 uumaosa 32b voidaan viedä esteettä kiinnityselimen vastakkaisten haarojen 34b, 34c väliseen rakoon, siten että uumaosa 32b voi liukua alempaa haaraa 34b pitkin, kunnes napsahduselimet menevät lukitustartuntaan toistensa kanssa. Vastaavalla tavalla kuin edellä on kuvattu lasituslistan 30 asennuksen yhteydessä, voidaan panna tiivistyslistat 21 ja 36 aiheuttamaan sopivan jousivoiman jännittämään napsahduselimet tartuntaan keskenään kuvassa 4 esitettyyn asentoon, siten että lasituslista 32 käännetään palteen 3Θ ympäri kiinnityselimellä.
Esitetyssä sovellutusesimerkissä on esitetty erilaisia lasituslis-tojen kiinnityselimiä, jotka olennaisesti täyttävät ne erilaiset tehtävät, jotka tulee saavuttaa kahdella eri lasituslistatyypillä. Lasituslista 30 ja sen kiinnityselimet 33 on muodostettu erikoisen yksinkertaisella tavalla panemalla itse puite 10 muodostamaan tuki-vasteen lasituslistan kulman ulkoreunalle 30d. Täten voidaan saada tyydyttävä sulkeminen lasituslistan ja ikkunanpuitteen välille itse lasikyntepintaa 15b pitkin mielivaltaisen matkan puitteen ulkosivun ulkopuolelle, ts yhtä helposti kolmilasisessa kuin kaksilasisessakin ikkunassa. Lasituslista 32 ja sen kiinnityselimet on muodostettu 60909 siten, että kosteuden kerääntyminen lasikyntteeseen 15 estyy, koska kosteus voidaan johtaa ulospäin vinosti kulkevaa lasikyntepintaa 15c pitkin ja edelleen ulospäin aukon kautta, joka muodostuu tippu-nokkaosan 32a ja puiteosan 10d ylemmän, ulomman reunan väliin.
On kuitenkin selvää, että pienehköin muutoksin lasituslistaa 30 vastaavia lasitus 1istoja ja niihin kuuluvia kiinnityselimiä 33 voidaan käyttää jokaisessä neljässä puiteosassa. Vastaavasti voidaan käyttää lasituslistoja, jotka suurin piirtein vastaavat lasituslistaa 32 ja/tai kiinnityselimiä, jotka suurin piirtein vastaavat kiinnityselintä 34 jokaisella neljällä puitesivulla. Viimeksi mainitussa tapauksessa voidaan osa, joka muodostaa tippanokan, mahdollisesti jättää pois lasituslistoista, jotka ovat ylempää vaakasuoraa puiteosaa varten, ja pystysuorista puiteosista.

Claims (4)

60909
1. Laite ikkunalasin (11), erityisesti koImi lasiruudun tai kaksi-lasiruudun kiinnittämiseksi puukehikosta tai sen tapaisesta materiaalista muodostuvan ikkunanpuitteen (10) lasi kyntteeseen (15) lasituslistan (12, 13, 14, 24, 25, 26) avulla, joka pitää ikkunalasia paikallaan ja peittää ikkunalasin sen reunaosassa, ja niihin kuuluvien joustavasti peräänantavien tiivistyslistojen (18, 21) avulla, jolloin kiinnityselin (16, 17), joka on kiinteästi kiinnitetty ikkunanpuitteen (10) lasikyntteeseen (15), on varustettu yhdellä tai useammalla ensimmäisellä sarjalla napsahduselimiä (16b, 16c, 17a, 17b), jotka on järjestetty toimimaan yhdessä yhden tai useamman toisen sarjan kanssa vastaavia napsahduselimiä (12a, 12b, 13d, 13e), jotka ovat lasituslistassa (12, 13, 14, 24, 25, 26), ja jolloin lasituslistaosa (12a, 13d) jossa on toinen (toiset) napsahduselin (-elimet) (12a, 12b, 13d, 13e) on työnnettävissä ikkunalasin päätason suhteen poikittaisessa suunnassa tartuntaan vastaavien kiinnityselimien (16, 17) napsahduselinten (16b, 16c, 17a, 17b) kanssa ikkunanpuitteen (10) lasikyntteen (15) sisällä, tunnettu siitä, että kiinnityselimellä (16) ikkunanpuitteen (10) yläosassa (10a).ja pystyosissa (10b, 10c) on pitkänomainen tai litistetyn Z:n muoto, jossa Z-muodon toinen haara (16a) muodostaa tukivasteen ikkunanpuitteen lasikyntteen (15) pääpintaa (15b) vasten, samalla kun Z-muodon toinen haara (16b) muodostaa napsahduselimen ja yhdessä lasikyntteen pääpinnan (15b) kanssa rajoittaa suhteellisen kapean raon lasituslistan (12, 14, 24, 25) napsahduselinten vastaanottamiseksi, ja että kiinnityselimellä (17) ikkunanpuitteen (10) alaosassa (10d) on pitkänomainen tai litistetyn Y:n muoto, jossa Y-muodon uumaosa (17d) ja toinen haara (17c) muodostavat tukivasteen ikkunanpuitteen lasikyntteen (15) pääpintaa (15c) vasten, samalla kun Y-muodon toinen haara (17c) ja jäljelle jäävä, napsahduselimen muodostava haara (17b) rajoittaa suhteellisen kapean raon lasituslistan (13, 26) napsahduselinten (135) vastaanottamiseksi, samalla kun lasituslista (12, 14, 13, 26) jolla sinänsä tunnetulla tavalla voi olla C-muotoinen, L-muotoinen, S-muotoinen tai sen tapainen poikkileikkaus, toisella, sisäänpäin suunnatulla jalkaosallaan muodostaa lasituslistan (12, 14, 24, 25, 13, 26) napsahduselimen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että lasituslistan (30, 31, 32) toinen, sisäänpäin suunnattu jalka- 60909 osa . (30b, 32b) tai joka tapauksessa tämän vapaasti päättyvä ääriosa sinänsä tunnetulla tavalla on kiilamainen, samalla kun kiilan ulkopinta lukitussa asennossa kulkee vinosti kapean raon poikki toisesta tuesta kiilan terävässä päässä kolmanteen tukeen kiilan kantaosassa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että kolmas tuki kiilan kantaosassa muodostuu raon ulkopäässä olevasta lasikyntepinnasta (15b).
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että kolmas tuki kiilan kantaosassa muodostuu pa 1lemais esta ulko-nemasta (38), joka ulkonee sivuttain sisäänpäin rakoon tämän ulkopäässä. - 14- 60909 PAT ENTKRAV
FI780357A 1977-02-23 1978-02-03 Anordning foer att fastspaenna foensterglas FI60909C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO770595A NO139184C (no) 1977-02-23 1977-02-23 Anordning for fastspenning av vindusglass
NO770595 1977-02-23
NO772011 1977-06-09
NO772011A NO141862C (no) 1977-06-09 1977-06-09 Anordning for fastgjoering av vindusglass.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI780357A FI780357A (fi) 1978-08-24
FI60909B true FI60909B (fi) 1981-12-31
FI60909C FI60909C (fi) 1982-04-13

Family

ID=26647629

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI780357A FI60909C (fi) 1977-02-23 1978-02-03 Anordning foer att fastspaenna foensterglas

Country Status (3)

Country Link
DK (1) DK146828C (fi)
FI (1) FI60909C (fi)
SE (1) SE421720B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
DK146828B (da) 1984-01-16
FI780357A (fi) 1978-08-24
DK146828C (da) 1984-06-25
FI60909C (fi) 1982-04-13
SE7802051L (sv) 1978-08-24
SE421720B (sv) 1982-01-25
DK77978A (da) 1978-08-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4691489A (en) Joint seal assembly
US4873803A (en) Insulating a window pane
US4031680A (en) Structural assemblies
US4835927A (en) Prefabricated glazing gasket
US4133367A (en) Insulating window and door construction
US5579616A (en) Panel-securing system
US5339583A (en) Window sash and method of constructing same
US4854098A (en) Facade structure
US20040010998A1 (en) Building panel, assembly and method
JP3225343B2 (ja) パネル取付枠のパネル取付構造
US7520094B2 (en) Mullion joint between two frame members of a window or door frame
FI60909B (fi) Anordning foer att fastspaenna foensterglas
US20020029533A1 (en) Window framing system for embossed surfaces
KR100384324B1 (ko) 창,문또는건물정면에고정가능한밀봉박막스트립
US4120127A (en) Double glazed wall structure
GB2259937A (en) Cover for glazing panel support member
US4413397A (en) Metal door and light assembly
JP2001311251A (ja) カーテンウォール構造
GB2282401A (en) Extruded frame section
JP2001262792A (ja) 建築物等のパネル取付構造
EP1552101B1 (en) Improvements in and relating to glazing clips for ancillary elements on glazing units
JPH024231Y2 (fi)
JP3739671B2 (ja) 枠へ嵌め込まれる面板の固定構造
JPS6311275Y2 (fi)
JPH0234396Y2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KVA-SPIL LTD