FI60034B - Foerfarande foer utvinning av raffinerat raobly ur material innehaollande bly huvudsakligen i form av oxider och/eller sulfater - Google Patents

Foerfarande foer utvinning av raffinerat raobly ur material innehaollande bly huvudsakligen i form av oxider och/eller sulfater Download PDF

Info

Publication number
FI60034B
FI60034B FI3681/74A FI368174A FI60034B FI 60034 B FI60034 B FI 60034B FI 3681/74 A FI3681/74 A FI 3681/74A FI 368174 A FI368174 A FI 368174A FI 60034 B FI60034 B FI 60034B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lead
furnace
process according
slag
reduction
Prior art date
Application number
FI3681/74A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI368174A (fi
FI60034C (fi
Inventor
Stig Arvid Petersson
Sven Anders Lundquist
Original Assignee
Boliden Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE7317217A external-priority patent/SE378847B/xx
Priority claimed from SE7317218A external-priority patent/SE378848B/xx
Application filed by Boliden Ab filed Critical Boliden Ab
Publication of FI368174A publication Critical patent/FI368174A/fi
Publication of FI60034B publication Critical patent/FI60034B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI60034C publication Critical patent/FI60034C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B13/00Obtaining lead
    • C22B13/02Obtaining lead by dry processes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)

Description

va*r*l γβΙ ,««* kuulutusjulkaisu , .
•ζΙΙΓδ! LJ 1) UTLÄGGN,N6SSKR,FT 60034 c (45) :: 11 :,ji 'S> (51) K».ik.3/int.ci.3 C 22 B 13/02
SUOM I — Fl N LAN D (21) Pttvnttlhtkermi* —PmnondJknlnj 368I/7L
(22) H»k«mltpUvi — Aruöknlnpd»! 19.12.7U
* (23) Alku pilvi — Glttlghattdtg ]_2 7U
(41) Tullut JulklMksI — Bllvlt offwttllg
Patentti· ja rekisterihallitus ............. ifl.Ob. 8 _ . . . , (44) Nihttvikslptnon jt kuuLjulktlsun pvm. — n
Patent· oeh registerstyrelsen ' A mökin utiagd och uti.skrift«n pubiic«rad 31 · 07 · 8l (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begird priorltet 20.12.73 20.12.73 Ruotsi-Sverigc(SE) 731721^-^, 7317218-1 (71) Boliden Aktiebolag, Sturegatan 22, llU 85 Stockholm, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Stig Arvid Petersson, Skelleftehamn, Sven Anders Lundquist, Skellefte-hamn, Ruotsi-Sverige(SE) (7U) Oy Kolot er Ab (5U) Menetelmä puhdistetun raakalyijyn t alteenottamiseksi materiaalista, joka sisältää lyijyä pääasiassa oksidien ja/tai sulfaattien muodossa -Förfarande för utvinning av raffinerat räbly ur material innehällande bly huvudsakligen i form av oxider och/eller sulfater
Keksintö kohdistuu menetelmään raakalyijyn valmistamiseksi pääasiallisesti oksideina ja sulfaatteina olevasta lyijypitoisesta materiaalista, jota saadaan käsiteltäessä metallurgisesti lyijy-sinkki- ja/tai kompleksisia kuparimalmijauhoja. Menetelmä soveltuu edelleen akkuromun ja vastaavan materiaalin käsittelyyn. Tämän tyyppiset hapettuneet ja sulfatoituneet välituotteet ovat suureksi osaksi pölymäi-siä tuotteita, joita saadaan erilaisista pölysuotimista, esim. letkusuodattimesta, pussisuodattimesta ja sähkösuodattimesta. Tällaiset välituotteet ovat yleensä erittäin monimutkaisia ja muodostuvat ne tavallisesti metallien Pb, Cu, Ni, Bi,
Cd, Sn, As, Zn ja Sb oksideista ja/tai sulfaateista. Määrätyissä tapauksissa voi esiintyä myös merkittävissä määrin jalometalleja. Tavallisesti esiintyy myös halogeeneja, kuten klooria ja fluoria. Koostumus vaihtelee tavallisesti laajoissa rajoissa, minkä vuoksi ei ole mahdollista antaa tyypillisen materiaalin koostumusta, mutta lyijypitoisuuden täytyy olla suurempi kuin 20 #:a, jos materiaalia on tarkoitus käyttää lyijyn valmistamiseen taloudellisella tavalla. Lyijypitoisuuden alaraja taloudellista käsittelyä varten riippuu luonnollisesti mukana olevien 2 60034 muiden metallien arvosta, erikoisesti tinan ja jalometallien. Mainituntyyppisiä välituotteita muodostuu suuria määriä ei-rautametallien metallurgiassa ja vastaavat ne tavallisesti huomattavia metallimääriä.
Käytännössä on kuitenkin osoittautunut erittäin vaikeaksi näiden metallien talteenotto tehokkaasti ja taloudellisesti mainituista materiaaleista. Useita menetelmiä on kokeiltu, mutta tähänmennessä ei taloudellisesti kiinnostavaa menetelmää ole esitetty.
On yritetty metallien sulattamista ja pelkistämistä mainituista kompleksisista tuotteista kuilu-uuneissa, joita tavallisesti käytetään lyijyn valmistamiseen sekoittamalla niihin tavanomaisia sulatusaineita, jotka sisältävät sintrattua lyijyjauhoa, kuonaa muodostavia aineita ja koksia. Koska välituotteet melkein aina sisältävät huomattavia määriä halogeeneja, kuten klooria ja fluoria, muodostuu helpostisulavia klorideja, jotka tukkeavat kuilun ja aiheuttavat käyttöhäiriöitä uuniin.
On tämän vuoksi yritetty ratkaista muille tavoilla mainittuja lyijypitoi-sia tuotteita käsiteltäessä esiintyvät vaikeudet. Kauan aikaa on käsitelty välituotteita liekkiuunissa, joka oli edullisempaa kuin käsittely kuilu-uunissa.
Liekkiuunissa on suuri uunitila, jossa sulatettava aine sulaa ilmapolttoaineliekin vaikutuksesta, joka suunnataan kylvyn pintaan, jolloin metallit pelkistyvät sulatteessa olevan koksin vaikutuksesta. Liekkiuunit ovat epätaloudellisia lähinnä siksi, että pelkistys tapahtuu verrattain hitaasti ja että lämmönsiirto on huono. Lisäksi esiintyy suuria pölyhäviöitä.
Olosuhteiden parantamiseksi ja mainittujen epäkohtien poistamiseksi esitetyissä menetelmissä on kokeiltu erilaisia pyöriviä uunityyppejä. Pyörivät uunit ovat hyvin tunnettuja ja on niitä esitelty kirjallisuudessa, esimerkiksi julkaisussa “Metall und £rz", vuosikerta 32 (1935) ss 3Ö ja Uo. Näissä uuneissa käytettiin aluksi suuria pituuksia läpimittaan nähden, minkä myöhemmin havaittiin olevan epäedullista. Tämänvuoksi kehitettiin uusia uunityyppe jä, jotka olivat oleellisesti lyhyempiä läpimittaansa nähden. Tällaisia uuneja on esitetty julkaisussa "Metall und Lrz" 32 (1935) s 511 ja edellä kutsutaan niitä kiertouuneiksi tai saksaksi "Kurztrommelöfen". Näille uuneille on tunnusomaista se, että niiden läpimitta on likimain yhtä suuri kuin pituus ja niitä käytetään esim. akkuromun sulatukseen ja. pelkistykseen. Lräs kiertouunien etu on, että sulatettavaa materiaalia ei tarvitse sekoittaa etukäteen, sillä sekoitus tapahtuu uunin pyöriessä, tavallisesti nopeudella noin 1 kierr./min. Lämmitys ja sulatus tapahtuvat samalla tavalla kuin liekkiuunissa sijoittamalla poltin uunin päätyyn. Kiertouunien epäkohtana on, 3 60034 että panostukseen ei voida käyttää liian hienojakoista materiaalia, koska uunin pyöriessä esiintyy suuria pölyhäviöitä. Tämä johtuu siitä, että kiertouunissa tapahtuu niin hidas reaktio ja panostetun materiaalin sulaminen, että sulamaton hienojakoinen materiaali poistuu kaasun mukana. Hapettuneen ja sulfatoituneen materiaalin pelkistys tapahtuu kiertouunissa kokein avulla, joka tavallisesti sekoitetaan saapuvaan materiaaliin. Julkaisussa "Erzmetall" (19^0) s. 21-2(3 esitellään menetelmä välituotteiden sulattamiseksi ja pelkistämiseksi kiertouunissa. Hapettuneen ja sulfatoituneen materiaalin pelkistys tapahtuu kiertouunissa koksin avulla, tavallisesti sekoitettuna saapuvaan materiaaliin.
Oleellinen epäkohta on, että kiertouunissa ei taloudellisesti voida puhdistaa pelkistettyjä lyijyä esim. metalleista As, Sb ja Sn. Kiertouunissa, kuilu-uunissa ja liekkiuimissa valmistettu lyijy sisältää siten näitä epäpuhtauksia, jos niitä sisältyy raaka-aineeseen. Valmistettaessa täten raffinoitua lyijyä täytyy tämänvuoksi nämä metallit hapettaa siten, että ne voidaan poistaa kuonana. Tämä täytyy tavallisesti suorittaa erillisessä laitteessa tavanomaisella tavalla, jolloin raaka lyijy puhdistetaan antamalla metallien Sn, Sb ja As reagoida ilman hapen kanssa ja muodostaa oksideja, jotka nousevat sulatteen pinnalle ja jotka voidaan poistaa kuonana. Tämä puhdistus voidaan suorittaa senvuoksi, että tinan, antimonin ja. arseenin affiniteetti happeen on suurempi kuin lyijyn.
Edellämainitussa kiertouunimenetelmassä voi mainittu kuonanmuodostus tapahtua käytettäessä ilmaylimäärää polttimossa noin 600~900°C:n lämpötilassa. Tämä vaatii kuitenkin erittäin paljon aikaa. Tekijä, joka määrää puhdistuksen nopeuden ja selektiivisyyden, on epäpuhtauksien diffundoituminen metallipinnalle, jossa hapettuminen tässä tapauksessa tapahtuu. Reaktiopinta metallin ja reaktiokaasun välillä kiertouunissa on erittäin pieni. Kierto-uuneissa on yritetty käyttää happi-kaasua hapetettaessa, josta kuitenkin aiheutuu suurten lyijymäärien hapettuminen riippumatta siitä, puhalletaanko pintaa vastaan tai itse lyijysulatteeseen. Tämä johtuu siitä, että verrattain pienten Sn-, Sb- ja As-määrien diffuusio on erittäin hidas.
Kiertouuniperiaatteen kehittyneempi muoto on niinsanottu kaldokonvertteri, jolle on tunnusomaista verrattain nopea pyörimisnopeus, aina UO kierr./minuutista asti sekä se, että se on laakeroitu siten, että se voi pyöriä vinosti vaakatasoon nähden olevassa asemassa. Kallistus on edullisesti 15*30°. Tämän tyyppisiä konverttereita on käytetty kauan terästeollisuudessa. Kts. esim. ruotsalaisia patentteja 137 3Ö2 ja 162 036. Häissä patenteissa on kuvattu menetelmiä valuraudan melloitta-niseksi puhaltamalla happikaasua tai hapella rikastettua ilmaa sulatteen pintaan vesijäähdytetyn putken lävitse kiertäen samanaikaisesti konvertteria.
6 0 0 3 4 li
Viime vuosina ovat nopeasti pyörivät konvertterit tulleet käyttöön sulfidipitoisia materiaaleja pelkistettäessä, esim. kuparia ja nikkeliä valrd3tettaes-sa. Menetelmä käsittää tässä tapauksessa kuparin tai nikkelin sulattamisen ja pelkistämisen hapen tai hapella rikastetun ilman avulla, joka polttaa rikin puhaltamalla sitä sulatteen pintaan putken avulla. Kts. esim. 101st. Annual meeting ΑΙΜΕ 1972, jossa Daniels ja Jaquay esittelivät tätä menetelmätyyppiä. Ruotsalaisessa patentissa 3U9 73^ esitellään konvertterikuonan käsittelyä sulfidilla sen puhdistamiseksi ja kuonassa olevan kuparimäärän talteenottamiseksi. Kts. edelleen ruotsalaista julkipanokirjoitusta 355 603, jossa esitetään menetelmä kuparin valmistamiseksi käsittelemällä kuparisulfidia sisältävää nikkeliä. Yleensä on osoittautunut usein, että ne edut, jotka saavutetaan kallistetuilla, kiertyvillä uuneilla tai konverttereilla, nimittäin pelkistyksen nopeutuminen ja suuri tuotantomäärä uunin tilavuuteen nähden, tulevat kyseenalaisiksi suurten investointeja käyttökustannusten vuoksi.
Jyt on yllättävästi havaittu, että kallistetut, pyörivät uunit soveltuvat erittäin hyvin raakalyijyn valmistukseen pelkistettäessä oksideina tai sulfaatteina olevaa lyijymateriaalia, jossa epäpuhtauksina on yhtä tai useampaa alkuaineista sinkki, antimoni, tina ja arsenikki, Lyijymateriaali sulatetaan tässä tapauksessa happikaasu-polttoliekin avulla kallistetussa, pyörivässä uunissa, jonka jälkeen sulate pelkistetään alkuainelyijyksi pelkistysaineen avulla. Samanaikaisesti pelkistyvät myös mukanaolevat tina, arseeni ja antimoni alkuainemuotoon. Edellä esitetyssä sulatus- ja pelkistysmenetelmässä saavutetaan huomattavia etuja aikaisemmin tunnettuihin menetelmiin verrattuina. Kallistamalla uunia pystytasosta ja vaihtelemalla kierroslukua saadaan sulate sellaiseen liikkeeseen, että se kitka-ja keskipakovoimien vaikutuksesta nousee uunin seinää pitkin korkeimpaan asentoonsa, jonka jälkeen sulate putoaa alaspäin hienojakoisina nestepisaroina. Suurimmalla pisaroiden putoamismatkalla on uunin kallistuskulma 15"30° vaakatasoon nähden ja kierrosluku 10-60 kierr./min. uunin läpimitasta riippuen. Uunia täytyy käyttää siten, että uunin sylinterimäisen sisäpinnan kehänopeudeksi saadaan 0,5~7 m/s pelkistys- ja puhdistusvaiheissa. Uunille, jonka sisäläpimitta on 3 metriä, vastaa tämä kierroslukua 13-32 rpm. Tämä liiketapahtuma johtaa erittäin voimakkaaseen panoksen sekoittumiseen siten, että sulate homogenisoituu kemiallisen koostumuksensa ja lämpötilan suhteen. Dispergoimalla sulate täten keasufaasiin saadaan kemialliset reaktiot erittäin nopeiksi ja tasapainotila saavutetaan myös erittäin pian. Saavutetaan siten erittäin hyvä eri muuttujien valvonta pelkistyksessä ja on erittäin helppo pitää lämpötila suositeltavalla alueella 900-1250°C:ssa. Koska panokseen 5 60034 sisältyvät metalliepäpuhtsudet ovat osittain verrattain haihtuvia, on erittäin tärkeää, että kemialliset reaktiot ovat nopeita ja erikoisesti että lämpötilan valvonta on hyvä. Lämpötila voidaan helposti pitää halutussa alueessa öljyä, kaasua tai kivihiiltä käyttävän polttimon avulla.
Metallurgisissa menetelmissä esiintyy aina pölyongelmia, jos panos sijoitetaan polttimoilla varustettuihin uuneihin ja ennenkaikkea, jos materiaali on erittäin hienojakoista. Aikaisemmin mainitut sulatteen nestepisarat, joita muodostuu uunin pyöriessä, kostuttavat tehokkaasti panostettua materiaalia niin, että poistokaasujen mekaanisesti poistama ainemäärä on (erittäin) pieni. Tämä tekee mahdolliseksi tavanomaisista menetelmistä poiketen materiaalin jatkuvan panostuksen, joka kokonaan tai osittain muodostuu erittäin hienoista jakeista, joka vuorostaan meikitsee huomattavia taloudellisia säästöjä panosten valmistamiseen nähden. Lyijypitoiset välituotteet sisältävät tavallisesti erittäin hienojakoista materiaalia. Tämä materiaali voidaan suoraan sulattaa ja pelkistää esiteltävän menetelmän avulla tarvitsematta etukäteen pelletoida ja/tai sintrata materiaalia rakei-semmaksi.
Lämmönsyöttö tapahtuu pelkistyksessä pääasiallisesti esim. öljypolttimon avulla. Sulatteen varsinainen pelkistys voi tapahtua samaa polttimoa käyttäen pelkistävän liekin ja/tai kiinteän pelkistysaineen avulla. Kiinteinä pelkietys-aineina voidaan käyttää esim. rautaa tai koksia (kivihiiltä), mutta myös sulfideja, esim. lyijyhohdetta (PbS) voidaan käyttää. Iyijysulfidi reagoi seuraavien kaavojen mukaan lyijy(IIJoksidin ja lyijysulfaatin kanssa:
PbS + 2 PbO ->· 3 Pb + S0g
PbS + PbSO^ -> 2 Pb + 2 S02 3PbS + 2Pb0.PbS0ji-> 7 Pb + 5 SC>2
Lyijyhohdetta voidaan lisätä sekä agglomeroituneena että agglomeroitumattoman a.
Pelkistyksessä saadaan raakalyijyä, joka sisältää lähtöaineessa olevia epäpuhtauksia, kuten tinaa, arseenia, antimonia, vismuttia je kadmiumia. Panokseen sisältyyä sinkkioksidi muodostaa sitävastoin oksidisen kuonan, koska sinkki vain pelkistyy erittäin pienen happiaktiviteetin vaikutuksesta lyijysulatteen peittävään oksidiseen kuonaan. Jos pelkistys viedään niin pitkälle, että lyijyoksidipitoisuus kuonassa on pienempi kuin noin 5 %t alkaa myös sinkki pelkistyä ja poistuu haihtu-vuutensa vuoksi.
Muodostuva ja lyijysulatteen päällä kelluva sinkkioksidi ei sula käytetyissä 60034 6 lämpötiloissa, jonkavuoksi lisäämällä kuonanmuodo s t a j aa kuten fayaliittia ja/tai kvartsihiekkaa muodostetaan nestemäinen sinkkipitoinen kuona, joka voidaan poistaa. Tämä kuona lasketaan pois ja sisältää se tällöin noin 5 #:a PbO:ta, jolloin vältytään sinkin haihtumiselta. Kuona voidaan sitten käsitellä erikoisessa kuonanhaih-dutusuunissa sinkin taiteenottamiseksi. Menetelmä sallii siten erilaisia tapoja sinkin talteenottamiseksi paikallisista olosuhteista riippuen. Tavanomaisissa pelkistysmenetelmissä liekkiuuneissa tai kiertouuneissa, esim. rullauunityypeissä tapahtuu pelkistys erittäin hitaasti. Tämä johtuu osittain huonosta kosketuksesta pelkistysaineen ja sulatteen välillä.
Toinen tapa tämän probleeman ratkaisemiseksi on lyijyoksidin pelkistyksen jatkaminen, kunnes kuonassa on noin 1-2 %:& PbO:ta, jolloin pelkistyy huomattavia määriä sinkkiä ja haihtuu pois. Haihtunut sinkki voidaan hapettamisen jälkeen sinkkioksidiksi ottaa talteen kuonanpuhdistuslaitteessa, joka esim. voidaan muodostaa letkusuodattimesta tai sähkösuodattimesta.
Nyt on osoittautunut, että Kaldo-uunit soveltuvat erittäin hyvin antimonin, tinan ja arseenin poistamiseen siten, että raakalyijyssä oleva antimoni, tina ja arseeni hapetetaan happikaasun avulla, jolloin ensin poistetaan tinapitoinen oksidikuona ja senjälkeen As- ja Sb-pitoinen oksidikuona.
Mainitm sulatuksen ja pelkistyksen jälkeen, jolloin sinkkiä sisältävä kuona on poistettu tai haihdutettu, suoritetaan raakalyijyn puhdistus siten, että kiert-tävään uuniin puhalletaan happikaasua tai hapella rikastettua ilmaa putken avulla, joka on suunnattu kylvyn pintaa vastaan noin 10-50 cm:n yläpuolelle siitä. Sulaan lyijyyn sisältyvät 3n, As ja Sb reagoivat tällöin hapen kanssa ja muodostavat oksideja, jotka nousevat sulatteen pinnalle ja voidaan poistaa. On yllättävästi osoittautunut, että tämä lyijyn puhdistus voidaan suorittaa erittäin selektiivisesti SnOgin suhteen toiselta puolen ja Ae:n ja Sb:n suhteen toiselta puolen. Selitys tähän ei perustu pelkästään siihen, että mainittujen metallien affiniteetit happeen ovat erilaiset vaan myös siihen, että esitetty uunimenetelmä johtaa sellaisiin olosuhteisiin, että saavutetaan mainittu selektiivisyys puhdistuksessa.
Esiteltävää menetelmää käytettäessä saavutetaan tuotantokapasiteetti, joka on 6-10 kertaa suurempi kuin aikaisemmin tunnetuissa lyijymenetelmissä. Happea voidaan käyttää menetelmässä mikäli niin halutaan, josta aiheutuu huomattavia etuja vähentyneiden poistokaasujen määrän vuoksi ja tämänvuoksi yksinkertaistuneen kaa-sunpuhdistuk3en ja kaasujen mukana poistuneiden ainemäärien vähenemisen vuoksi. Lisäksi voidaan pelkistetty lyijy puhdistaa selektiivisesti samassa uuniyksikössä nopeasti ja taloudellisesti, mikä ei ole mahdollista liekki- tai kiertouuneissa.
7 60034
Keksinnön raukaista puhdistusmenetelmää ei ole mahdollista käyttää esim. liekkiuunissa tai kiertouunissa.
Keksintö ratkaisee edellämainitun probleeman pelkistettäessä oksidoituneita ja sulfatoituneita lyijymateriaaleja ja tavanomaisiin menetelmiin verrattuna 3 saavutetaan kapasiteetti laskettuna tonneissa uunin tilavuuden m kohti 8-10 kertaa suuremmaksi. Edelleen paranee lämpötalous huomattavasti. Menetelmässä voidaan haluttaessa käyttää puhdasta happikaasua, mikä tuo mukanaan huomattavia etuja vähentyneiden poistokaasumäärien ansiosta, mikä yksinkertaistaa kaasunpuhdistusta ja vähentää kaasun mukana poistuvan materiaalin määrää.
Esimerkki 1
Sovellettaessa menetelmää käytetään tässä esimerkissä pyörivää konvertteria, jonka läpimitta on 3,6 m ja tehollinen tilavuus 10 m . Uuni oli varustettu lisälaitteilla, joista mainittakoon syöttölaite ja panostustaskut uunin yläpuolella pellettejä, koksia ja hiekkaa varten ja niiden välissä oleva panostustasku sekoitettua materiaalia varten.
Uuni panostettiin 21 tonnilla materiaalia, jonka koostumus oli: U3,7 % Pb U,8 % Fe 8,9 % Zn 5,0 % Si02 0,55 % 3n 0,56 % Cd 3,7 % As 3,1+ % Cl
0,35 % Sb 1,5 % F
0,0l+ % Bi 5,9 % s 0,06 % Cu l+,7 % H20
Panostusaika oli 10,5 min.
. 3
Uuni oli varustettu polttimolla, johon syötettiin 15 1 öljyä ja 35 m Vn happea minuutissa. Sulamiseen vaadittu aika oli "Jk minuuttia, jonka jälkeen toiminta keskeytettiin ja uuniin lisättiin vielä 15 tonnia materiaalia ja sulattamista jatkettiin, joka vaati 53 minuuttia. Sitten lisättiin uudestaan 15 tonnia materiaalia uuniin, joka suli 53 minuutin aikana. Uuni sisälsi tällöin 51 tonnia sulatetta ja sulatukseen vaadittu kokonaisaika oli 205,5 minuuttia. Polttimon kautta oli johdettu 2,7 m^ öljyä ja 6300 m^Vn happea. Sulamisen alkuvaiheessa kierrätettiin uunia vain hitaasti nopeudella noin 1 kierr./min ja sulamisen alkaessa lähestyä loppuaan kierrätettiin uunia nopeudella 20 kierr./min.
Tämän jälkeen suoritettu pelkistys koksia käyttäen vaati noin äo kg tonnia konti panosta tai 20i+0 kg koksia koko panosta varten. Pelkistysaika oli l80 minuuttia ja lämmitystä ylläpidettiin hieman pelkistävän polttoaineliekin avulla, johon 3 60034 M johdettiin U 1 öljyä ja Θ m3Vn happea minuutissa. Konvertterin kierratysnopeus nostettiin pelkistysaikana jatkuvasti arvoon 25 kierr./min, jolloin uunissa saavutettiin voimakas nestepisaroiden "sade". Prosessi lopetettiin vähentämällä asteet-tain koksinsyöttöä ja kiertonopeutta. Uuni sisälsi nyt raakalyijyä (analyysi) 19 tonnia ja analyysin mukaan Sn 0,86 %t As 1,26 %% 3b 0,63 % ja voitiin sitä käsitellä metallurgisesti edelleen tai valaa harkoiksi.
Ajateltaessa niitä vaikeuksia, joita yleisesti esiintyy hitaan reaktionopeuden vaikutuksesta tavanomaisissa tunnetuissa lyijyn pelkistyksissä, oli täysin yllättävää, että prosessi voitiin suorittaa kallistetussa, pyörivässä uunissa ja että siinä esiintyneiden nestepisaroiden ja reaktiivisen kaasun välisten reaktioiden avulla voitiin saavuttaa niin odottamattoman suuri kapasiteetti uunin tilavuusyk-
O
sikköä (nr) kohti.
Esimerkki 2
Kuonan poistamisen jälkeen käsiteltiin esimerkissä 1 saatua raakalyijyä (19 tonnin määrä) sen puhdistamiseksi edelleen ja tinan, antimonin ja arsenikin talteenottamiseksi samassa, konvertterissa kuin esimerkissä 1.
Konvertteria pyöritettiin kierrosnopeudella noin 25 kierr./min. ja hapetus suoritettiin puhtaalla happikaasulla, jota puhallettiin uuniin happiputken O « avulla nopeudella noin 10 m Vn/min. noin 8,5 minuuttia, jolloin kaikki tina oli hapettunut sekä jonkinverran lyijyä. Poistetun tinapitoisen kuonan analyysi oli seuraava: Pb = 50 %, Sn a 20 %. Hapen hyötysuhde tinan hapetuksessa oli noin Ö0 1» 3 ja loppu hapesta muodosti lyijyoksidia. Hapen kokonaiskulutus oli 85 m Vn.
Tinan kuonautuksen ja senjälkeisen kuonanpoiston jälkeen hapetettiin raaka-lyijyssä oleva arseeni ja antimoni. Hapetuksessa muodostui As-Sb-Pb-kuonaa noin 1 tonni, joka poistettiin hapettamisen päätyttyä. Sen analyysi oli seuraava: As * 25¾. Sb = 13 %, Pb = 60 %. i4yös tällöin oli hyötysuhde noin 80 % ja hapen kokonaiskulutus 120 m3Vn
Pundistetun lyijyn tinan, arseenin, antimonin ja vismutin pitoisuudet olivat: Sn <0,003 %, As < 0,003 % ja Sb < 0,003 %.
: .

Claims (13)

  1. 9 60034 Pat entt ivaat imukset
  2. 1. Menetelmä puhdistetun raakalyijyn talteenottamiseksi materiaalista, joka sisältää lyijyä pääasiassa oksidien ja/tai sulfaattien muodossa, tunnettu siitä, että syötetään lyijyä sisältävä materiaali kierrettävään uimiin, jossa on vaaka- ja pystytasoon nähden kalteva kiertoakseli , ja sulatetaan uunissa materiaalin yläpuolella olevan happi-polttoaine-liekin avulla, pelkistetään lyijy-yhdisteet muodostuneessa sulatteessa raakalyijyksi lisäämällä pelkistintä ja kierrätetään uunia pelkistysvaiheen aikana sellaisella nopeudella, että sulate nousee uunin seinämiä pitkin ylös ja laskeutuu hienojakoisina nestepisaroina, ja puhdistetaan saatu raakalyijy.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raakalyijyn mahdollisesti sisältämät epäpuhtaudet tina, antimoni ja arseeni poistetaan hapettamalla lyijysulatteessa olevat epäpuhtaudet happipitoi-sen kaasun avulla, jonka jälkeen muodostunut kuona poistetaan.
  4. 3· Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tinan poistaminen raakalyijystä tapahtuu siten, että ensin hapetetaan pääasiallisesti koko tinamäärä ja poistetaan kuona, jonka jälkeen hapettamista jatketaan, kunnes pääasiallisesti kaikki arseeni ja antimoni on hapettunut ja tällöin muodostunut kuona poistetaan. k. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kierrätettävää uunia kierrätetään nopeudella 0,5~7 m/s mitattuna uunin sylinterimäisen sisäpinnan kehänopeutena pelkistys- ja puhdistusvaiheiden aikana.
  5. 5. Patenttivaatimuksen U mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nopeus on 2-5 m/s.
  6. 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään lyijypitoisia materiaaleja, jotka on saatu välituotteina käsiteltäessä pyrometallurgisesti lyijyä, sinkkiä ja/tai kuparia sisältäviä kompleksisia mineraaleja.
  7. 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materiaali muodostuu lyijynsulatusuunista saadusta pölystä.
  8. 8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materiaali sisältää vähintään 20 painoprosenttia lyijyä.
  9. 9· Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pelkistysaineena käytetään hiiltä, sulfideja, vetyä, hiilioksidia tai metallista rautaa.
  10. 10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, ίο 6 0 0 3 4 polttoaineena käytetään hiiltä, öljyä, luonnonkaasua tai pyriittejä.
  11. 11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materiaalin pelkistämistä jatketaan kunnes kuonaan jääneen lyijyoksidin pitoisuus nousee 5 $:iin ja muodostunut pöly palautetaan uuniin.
  12. 12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lyijyn pelkistämistä jatketaan kunnes lyijyoksidin pitoisuus on pienempi kuin 5 painoprosenttia, jonka jälkeen kuonassa olevat sinkkiyhdisteet pelkistetään ja haihdutetaan pois ja muodostunut kaasu erotetaan erillisessä kaasun-puhdistussysteemissä, josta sinkkipitoinen materiaali voidaan ottaa talteen.
  13. 13· Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lyijyä sisältävä materiaali on akkuromua. 1H. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lämpötila sulatuksessa pidetään välillä 900-1250°C. n 6 O O 3 4
FI3681/74A 1973-12-20 1974-12-19 Foerfarande foer utvinning av raffinerat raobly ur material innehaollande bly huvudsakligen i form av oxider och/eller sulfater FI60034C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7317218 1973-12-20
SE7317217A SE378847B (fi) 1973-12-20 1973-12-20
SE7317217 1973-12-20
SE7317218A SE378848B (fi) 1973-12-20 1973-12-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI368174A FI368174A (fi) 1975-06-21
FI60034B true FI60034B (fi) 1981-07-31
FI60034C FI60034C (fi) 1981-11-10

Family

ID=26656435

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI3681/74A FI60034C (fi) 1973-12-20 1974-12-19 Foerfarande foer utvinning av raffinerat raobly ur material innehaollande bly huvudsakligen i form av oxider och/eller sulfater

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4017308A (fi)
JP (1) JPS5716174B2 (fi)
CA (1) CA1035960A (fi)
DD (1) DD115701A5 (fi)
DE (1) DE2459832C3 (fi)
DK (1) DK144738C (fi)
FI (1) FI60034C (fi)
FR (1) FR2255385B1 (fi)
GB (1) GB1443489A (fi)
IT (1) IT1027708B (fi)
PL (1) PL92543B1 (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE412766B (sv) * 1978-06-29 1980-03-17 Boliden Ab Forfarande for framstellning och raffinering av rably ur arsenikhaltiga blyravaror
SE413105B (sv) * 1978-06-29 1980-04-14 Boliden Ab Forfarande for raffinering av rably
DE2949033A1 (de) * 1979-12-06 1981-06-11 Preussag Ag Metall, 3380 Goslar Verfahren zum verhuetten antimonhaltiger bleireicher vorstoffe
SE436045B (sv) * 1983-05-02 1984-11-05 Boliden Ab Forfarande for framstellning av rably ur svavelinnehallande oxidiska blyravaror
IN160772B (fi) * 1983-05-05 1987-08-01 Boliden Ab
SE452025B (sv) * 1983-07-13 1987-11-09 Boliden Ab Forfarande for atervinning av bly ur blyrestprodukter
SE441189B (sv) * 1984-02-07 1985-09-16 Boliden Ab Forfarande for framstellning av metalliskt bly genom smeltreduktion
AU565803B2 (en) * 1984-02-07 1987-10-01 Boliden Aktiebolag Refining of lead by recovery of materials containing tin or zinc
DE3640983C1 (en) * 1986-12-01 1988-02-11 Mannesmann Ag Lance device for metallurgical vessels, in particular converters
GB8920636D0 (en) * 1989-09-12 1989-10-25 Tdr International Sarl Disposal of spent catalyst by vitrification
US5256186A (en) * 1990-10-12 1993-10-26 Mount Isa Mines Limited Method for the treatment of dusts and concentrates
CN103388079B (zh) * 2013-07-25 2015-06-10 云南驰宏锌锗股份有限公司 一种用富氧顶吹炉处理硫酸铅渣的方法
MX2019010553A (es) * 2017-04-10 2019-11-21 Metallo Belgium Proceso mejorado para la produccion de soldadura cruda.
CN107312935A (zh) * 2017-06-30 2017-11-03 郴州市金贵银业股份有限公司 一种铅阳极泥熔炼后的还原渣的处理方法
CN115572836B (zh) * 2022-09-19 2024-04-02 浙江天能电源材料有限公司 混合式高碳低铁碱性转炉熔炼工艺

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1844428A (en) * 1927-04-28 1932-02-09 American Lurgi Corp Metallurgical heat treating
GB921632A (en) * 1961-01-06 1963-03-20 Nat Smelting Co Ltd Improvements in or relating to lead blast-furnaces
US3756806A (en) * 1971-07-19 1973-09-04 R Hathorn Of with lighter materials process and apparatus for separating molten metal from mixtures there
JPS5412409A (en) * 1977-06-30 1979-01-30 Fuji Electric Co Ltd Transformer for converter

Also Published As

Publication number Publication date
DD115701A5 (fi) 1975-10-12
JPS5095124A (fi) 1975-07-29
DK662974A (fi) 1975-09-01
AU7645374A (en) 1976-06-17
JPS5716174B2 (fi) 1982-04-03
FR2255385A1 (fi) 1975-07-18
PL92543B1 (fi) 1977-04-30
DE2459832C3 (de) 1978-10-12
FI368174A (fi) 1975-06-21
FR2255385B1 (fi) 1978-04-28
IT1027708B (it) 1978-12-20
DK144738B (da) 1982-05-24
DK144738C (da) 1982-10-11
US4017308A (en) 1977-04-12
FI60034C (fi) 1981-11-10
DE2459832B2 (de) 1978-02-02
GB1443489A (en) 1976-07-21
DE2459832A1 (de) 1975-06-26
CA1035960A (en) 1978-08-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI60034B (fi) Foerfarande foer utvinning av raffinerat raobly ur material innehaollande bly huvudsakligen i form av oxider och/eller sulfater
US7513929B2 (en) Operation of iron oxide recovery furnace for energy savings, volatile metal removal and slag control
US5449395A (en) Apparatus and process for the production of fire-refined blister copper
AU2007204927B2 (en) Use of an induction furnace for the production of iron from ore
US4006010A (en) Production of blister copper directly from dead roasted-copper-iron concentrates using a shallow bed reactor
FI66649B (fi) Foerfarande foer framstaellning av blisterkoppar
CN102586618A (zh) 硫铁矿的冶炼工艺
US4519836A (en) Method of processing lead sulphide or lead-zinc sulphide ores, or sulphide concentrates, or mixtures thereof
SU1128844A3 (ru) Способ получени черновой меди из медной руды
FI60035C (fi) Foerfarande foer autogen smaeltning och utvinning av bly ur blysulfidmaterial
US3847595A (en) Lead smelting process
FI70730C (fi) Foerfarande foer kontinuerlig direkt smaeltning av metalliskt bly ur sulfidiskt blykoncentrat
CN85105034A (zh) 水口山炼铅法
FI71578C (fi) Foerfarande foer framstaellning av raobly ur svavelinnehaollande oxidiska blyraovaror.
US4212666A (en) Tin recovery
US4514222A (en) High intensity lead smelting process
RU2520292C1 (ru) Способ переработки сульфидных медно-свинцово-цинковых материалов
CN101317067B (zh) 加工粉状含铅和锌的原材料的装置
SU947211A1 (ru) Способ ковертировани свинецсодержащих медных штейнов
BE823606A (fr) Procede de traitement de matieres plombiferes
Segawa et al. Current operations in smm’s slime treatment
Spitz et al. NEW DEVELOPMENTS IN SMELTING SECONDARY COPPER
PL115095B1 (en) Method of recovery of lead and zine from sulphide raw materials,especially from raw materials of high organic carbon content