FI59528B - Bandtillslutning - Google Patents
Bandtillslutning Download PDFInfo
- Publication number
- FI59528B FI59528B FI220274A FI220274A FI59528B FI 59528 B FI59528 B FI 59528B FI 220274 A FI220274 A FI 220274A FI 220274 A FI220274 A FI 220274A FI 59528 B FI59528 B FI 59528B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- strip
- coupling means
- free
- shaped
- closure according
- Prior art date
Links
Landscapes
- Slide Fasteners, Snap Fasteners, And Hook Fasteners (AREA)
- Details Of Garments (AREA)
- Package Frames And Binding Bands (AREA)
- Decoration Of Textiles (AREA)
Description
G2S^] ΓΒΐ ««KUULUtUSJULKAISU C O C O g
«Pk W (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT
C (4¾ Patentti cy"nnjity 10 09 1931 ÄrVg2r Patent mod de la t V ’ V (51) Kv.ik.3/Int.a.3 A 44 B 18/00 SUOMI —FINLAND (M) *M«ttlh«lc#mu· — Patmaweknlitf 2202/lk (22) Hakamltpllvi — Amöknlnpdkf ΐ8.07·7^ (23) Alkupllvt—GMtighttadag 18.01.7^ (41) Tullut lulklMkal — Bllvlt offumllg 20.01.75 j. rekisterihallitut NlhUviktlp^oo IcuuMultataue pvm— ratane· och registerstyrelMn ' ' Amttkm utltgd och uti.*krifwn publicmd 29.05. oi (32)(33)(31) w**r «tuoiiMu.-»^ prioritut 19.07.73
Sveitsi-Schweiz(CH) 10572/73 (71) Patax Trust reg., Kirchstrasse 256, 9^9^ Schaan, Liechtenstein(Ll) (72) Josef Kantorowicz, Ramat-Gan, Israel(IL) (7^) Oy Kolster Ab (5^) Nauhasuljin - Bandtillslutning
Tunnetaan nauhasulkimia, joissa joko toinen nauha on varustettu koukuilla ja toinen silmukoilla tai molemmat nauhat on varustettu koukuilla. Koukut ja silmukat toimivat kytkentäväli-neinä ja tekevät mahdolliseksi molempien nauhojen yhdistämisen toisiinsa painamalla ne päällekkäin..
Näissä tunnetuissa nauhasulkimissa koukut ja silmukat peittävät olennaisesti kunkin nauhan pinnan. Näiden nauhasulki-mien haittana on sen tähden, että ne ovat suljetussa tilassa suhteellisen jäykkiä ja vaikeasti taivutettavia. Tämä jäykkyys vaikuttaa myös erityisesti siten, että sulkimia suljettaessa muodostuu hyvin usein aaltoja, jotka ovat häiritseviä, kun sul-jinta käytetään toistuvasti. Tämä estää varsinkin tiiviin sulkemisen, mikä on hyvin haitallista esimerkiksi sadetakeissa. Koska koukut ja silmukat peittävät näissä nauhasulkimissa kummankin nauhan toisen pinnan kokonaan, molempia kapeita reuna-alueita lukuunottamatta, on usein hyvin vaikeaa kiinnittää nauhoja jollakin tavalla, esim. ompelemalla.
Nyt tunnetaan jo nauhasuljin, jossa molemmat nauhat on varustettu kytkentävälineillä ainoastaan paikoitellen. Molemmis- 2 59528 sa näissä nauhoissa on yhtenäinen perusnauha, jossa ei ole kyt-kentävälineitä. Tämän perusnauhan määrättyihin kohtiin on kiinnitetty kytkentävälineillä varustetun kytkentänauhan osia. Kyt-kentänauha on joko liimattu tai ommeltu perusnauhaan.
Tässä suljinnauhan rakenteessa saavutetaan tavoiteltu päämäärä, liitoksen joustavuuden parantaminen, vain osittain.
Kun nimittäin jokaisen perusnauhan jokaiseen liitoskohtaan lisäksi kiinnitetään kytkentänauha, tulevat perusnauhat liitoskohdissa huomattavan paksuiksi ja jäykiksi.
Sen lisäksi tämän ennalta tunnetun nauhasulkimen haittana on, että sen valmistus on suhteellisen kallista. Jokaista nauhaa varten täytyy nimittäin ensin valmistaa perusnauha, jossa ei ole kytkentävälineitä, ja kytkentävälineillä varustettu kytkentänauha. Sen jälkeen kytkentänauhasta täytyy leikata lyhyitä osia ja kiinnittää ne määrättyjen välimatkojen päähän perusnauhaan. Nauhan valmistus vaatii siis suhteellisen monta erilaista työvaihetta ja sen mukaisesti erilaisia työkoneita.
Keksinnön tehtävän on saada aikaan nauhasuljin, joka on hyvin taipuisa ja joka voidaan valmistaa nopeasti ja yksinkertaisesti .
Tehtävä ratkaistaan nauhasulkimella, jossa on kaksi nauhaa, joissa kummassakin on perusnauha ja kummankin nauhan toisella puolella pintaan sovitetut kytkentävälineet, jolloin ainakin toisessa nauhassa on vähintään yksi pinta-alue, jossa ei ole kytkentävälineitä ja jonka ääriviivassa on ainakin yksi osa, joka ei ulotu yhdensuuntaisesti nauhan pitkittäisreunojen kanssa.
Nauhasuljin on keksinnön mukaisesti tunnettu siitä, että kytkentävälineet on muodostettu nukkalangan nupuista, jotka on kudottu perusnauhaan.
Seuraavassa selostetaan lähemmin keksinnön kohteen erilaisia suoritusesimerkkejä piirustukseen viitaten, jossa kuvio 1 esittää kaaviomaista, suurennettua kuvantoa nauhasulkimen osasta, kuvio 2 esittää kaaviomaista kuvantoa kuvion 1 nauhasulkimen suuremmasta osasta; kuvio 3 esittää kaaviomaista kuvantoa sellaisen nauhan osasta, jossa kytkentävälineistä vapaissa pinta-alueissa on silmukoita; kuvio esittää kaaviomaista kuvantoa sellaisen nauhan 3 59528 osasta, jossa kytkentävälineistä vapaissa pinta-alueissa on muotoiltuja ja vakautettuja nukkalankaosia; kuvio 5 esittää kaaviomaista läpileikkauskuvantoa nauhan osasta, jossa on aukko kytkentävälineistä vapaissa reuna-alueissa; kuvio 6 esittää kuvantoa ylhäältä nauhasta, jossa kyt-kentävälineet peittävät kaistalemaiset pinta-alueet; kuvio 7 esittää kuvantoa ylhäältä nauhasta, jossa kytkentä välineet peittävät nuolenmuotoiset pinta-alueet; kuvio 8 esittää kuvantoa ylhäältä nauhasta, jossa kyt-kentävälineet peittävät pilkunmuotoiset pinta-alueet; kuvio 9 esittää kuvantoa ylhäältä nauhasta, jossa on pyöreät, kytkentävälineistä vapaat pinta-alueet; ja kuvio 10 esittää kuvantoa ylhäältä nauhasta, jossa kyt-kentävälineet peittävät kierukkaviivan muotoisen pinta-alueen.
Kuvion 1 näyttämä nauhasuljin koostuu kahdesta nauhasta 1 ja 2, joissa on vastaava perusnauha 11, 21 ja tämän toiselle puolelle pintaan kiinnitettyjä kytkentävälineitä 14, 24. Nauhat 1, 2 ovat nukkakangasta, jonka nuput 14, 24 on tehty kyt-kentävälineiksi. Nuput 14, 24 on tehty tekoainenukkalangasta, esim. nailonista, ja nauhojen valmistuksen yhteydessä ne muotoillaan ja vakautetaan lämpökäsittelyllä.
Näytetyssä nauhasulkimessa nauhan 1 nuput 14 on muotoiltu sienimuodolla ja vakautettu. Nauhan 2 nuput 24 on muotoiltu monisäikeisiksi nukkalangoiksi. Kudonnan jälkeen voidaan nauhaa 2 harjata, jolloin nukkalankojen säikeet tulevat erotetuiksi jokaisessa nupussa 24, niin että syntyy useita viuhkamaisesti levytettyjä silmukoita. Nämä voidaan sitten vakauttaa lämpökäsittelyn avulla.
Kun kaksi nauhaa 1 ja 2, joissa on ^toisiaan kohti suunnattuja nuppuja 14, 24, painetaan vastakkain, tarttuvat nuput 14 ja 24 kiinni toisiinsa. Kytkentävälineet voi tietenkin tehdä muilla muodoilla. Nuput 14 voi esim. sienimuodon asemesta muotoilla kaareviksi koukuiksi. On myös mahdollista tehdä nuput molemmissa nauhoissa 1, 2 koukku- tai sienimäisiksi tai varustaa molemmat nauhat koukku- tai silmukkamaisilla nupuilla. Tästä on se etu, että sulkua varten tarvitaan vain yhtä nauhalajia.
Kuvio 2 näyttää hieman suuremman osan nauhasulkimesta poikittain nauhan suuntaan nähtynä. Molempien nauhojen 1, 2 nu- „ 59528 put 14, 24 on kuvion 1 mukaisesti muotoiltu kytkentävälineiksi ja ne ulottuvat nauhojen koko leveydellä, lukuunottamatta kapeita reuna-alueita. Nauhassa 2 on myös pituussuunnassa keskeytyksittä silmukkamaisia nuppuja 24. Nämä peittävät siis kokonaan yhden nauhapinnan reuna-alueita lukuunottamatta. Nauhassa 1 on sitä vastoin nuppuja 14 vain erillisillä pinta-alueilla 18. Puheena olevassa toteutusesimerkissä nupuilla 14 varustetut pinta-alueet 18 ovat poikittain nauhaan 1 nähden ulottuvia kaistaleita. Kuten kuviot 2 ja 6 näyttävät, on välissä kytkentävälineis-tä vapaat pintaosat, jotka on yhdistetty läpi ulottuvilla reuna-alueilla ja muodostavat yhtenäisen pinta-alueen 19. Pinta-alueen 18 tämä muoto tekee mahdolliseksi nauhan erittäin yksinkertaisen valmistuksen. On myöskin mahdollista, että sienen-muotoiset kytkentävälineet peittävät nauhan 1 koko pinnan ja että tätä varten on nauhassa 2 vain ^ajoitetut pinta-alueet varustettu nupuilla.
Kuvion 7 näyttämässä nauhassa kytkentävälineet peittävät nuolenmuotoiset pinta-alueet 28. Kytkentävälineistä vapaa pinta-alue 29 on tässäkin toteutusmuodossa yhtenäinen ja koostuu kahdesta läpi ulottuvasta reuna-alueesta ja pintaosista, jotka ovat peitettyjen pinta-alueiden 28 välissä. Kuvion 8 näyttämässä nauhassa on myös yhtenäinen, kytkentävälineistä vapaa pinta-alue 39 ja pilkkumaiset, kytkentävälineillä varustetut pinta-alueet 38.
Kuvion 9 näyttämässä nauhassa kytkentävlineet on pantu yhtenäiselle pinta-alueelle 48. Tällöin nauhassa on kytkentävälineistä vapaiden reuna-alueiden 40 lisäksi ei-yhtenäiset, kytkentävälineistä vapaat pinta-alueet 49. Kuvion 10 näyttämässä nauhassa on kierukkaviivan muotoinen, yhtenäinen, kytkentävälineillä varustettu pinta-alue 58 ja kaksi kytkentävälineistä vapaata pinta-aluetta 59.
Kaikissa edellä kuvatuissa toteutusesimerkeissä erottavat ääriviivat kytkentävälineistä vapaat pinta-alueet kytkentävälineillä varustetuista, joissa ääriviivoissa on ainakin yksi osa, joka ei ulotu yhdensuuntaisesti nauhan pitkittäisreunojen kanssa. Muutkin muunnokset ovat tietenkin mahdollisia. Kytkentävälineillä varustetut pinta-alueet voivat esim. ulottua aivan nauhan reunojen kohdalle.
Kun nauhasuljin suljetaan, tapahtuu kiinnitys tietenkin vain kohdissa, joissa molemmat nauhat on varustettu kytkentävä- s 59528 lineillä. Kun suljinta taivutetaan, voivat molemmat nauhat taipua toisistaan riippumattomasti ei-kytketyillä alueilla. On tunnettua, että elementin taivutusvastus on suuresti riippuvainen sen paksuudesta. Kahdella vapaasti liikutettavalla yksittäis-nauhalla on siksi paljon pienempi taivutusvastus kuin kahdella nauhalla, jotka on kytketty yhteen suhteellisen paksuksi kak-soisnauhaksi. Koska keksinnön mukaisessa nauhasulkimessa ei ole yhteenkytkettyjä alueita, se on paljon paremmin taivutettavissa kuin aikaisemmin tunnetut nauhasulkimet, jotka on varustettu kytkentävälineillä koko pinnalla.
Suuren taipuisuuden ansiosta on mahdollista sulkea myös pitempiä nauhasulkimia vaivatta, ilman aaltoilua, tiiviisti ja tasaisesti. Koska taipuisat nauhat sopeutuvat hyvin vaatekappaleiden mukaan, niitä voi käyttää myös reunanauhoina sekä neulosten sulkemiseksi. Lisäksi tulee nauhasulkimien valmistus halvemmaksi, koska tarvitaan vähemmän nukkalankaa ja koska tarvitsee muodostaa vähemmän nuppuja.
Koska nauhassa 1 on kytkentävälineistä vapaat pinta-alueet 19, 29, 39, 49, 59, sen voi ommella kiinni tai kiinnittää muilla tavoin oleellisesti paremmin kuin nauhan, jossa on kyt-kentävälineitä koko pinnalla. On tarkoituksenmukaista suljinta kiinniommeltaessa ommella nauha 1, jossa on kytkentävälineistä vapaita alueita, kiinni osaan, jossa kiinnitys on vaikeampi. On tietenkin myös mahdollista järjestää kytkentävälineet molemmissa nauhoissa erillisille pinta-alueille. Tällöin on vain huolehdittava siitä, että nauhoja kiinnitettäessä molempien nauhojen kytkentävälineillä varustetut pinta-alueet tulevat limittäin ainakin osaksi.
Kuvion 2 näyttämässä toteutusesimerkissä nukkalangat on kudottu sisään tai katkottu kytkentävälineistä vapailla välialueilla 19 jäämään perusnauhaan 11. Niistä voivat kuitenkin kaikki osat tai yksi osa toimia kytkentävälineistä vapaiden pinta-alueiden 19 selkäpuolella niin, että ne muodostavat yhden, tai kuvion 3 mukaisesti useat, taipuisat silmukat 15.
Kuvio 4 näyttää nauhan toisenlaisen muodon, ossa nukka-lankaosat 16 on kytkentävälineistä vapaiden pinta-alueiden 19 selkäpuolella muotoiltu määrättyyn muotoon ja vakautettu lämpökäsittelyn avulla.
6 59528 Löyhiä silmukoita 15 tai muotoiltuja ja vakautettuja nuk-kalankaosia 16 voidaan käyttää nauhan 1 kiinnittämiseksi vaatekappaleeseen tai muulle esineelle. Käyttötarkoituksesta ja nauhan kiinnitystavasta riippuen voidaan silmukat 15 tai nukkalan-kaosat 16 muotoilla ja järjestää eri tavoin.
Kuvio 5 esittää läpileikkausta nauhasta, jossa on aukkoja 17 kytkentävälineistä vapaissa pinta-alueissa 19. Nämä aukot 17 voivat olla suunnilleen napinreikien muotoiset ja niitä voi käyttää nauhan kiinnittämiseksi.
Nauhat voivat olla sekä joustavia että myös joustamattomia. Lisäksi voidaan, esim. kuvion 9 näyttämässä nauhassa, kytkentävälineistä vapaat pinta-alueet 49 tehdä läpiulottuvien aukkojen muodossa. Tällä muodolla on se etu, että on yksinkertaisella tavalla mahdollista valmistaa kytkentävälineillä kokonaan peitetystä nauhasta esim. meistämällä nauha, jossa on kytkentävälineistä vapaita pinta-alueita.
Claims (8)
1. Nauhasuljin, jossa on kaksi nauhaa (1, 2), joissa kummassakin on perusnauha (II, 21) ja toisella puolella pintaan sovitetut kytkentävälineet (14, 24), jotka ovat sienen-tai koukunmuotöisiä sekä silmukanmuotoisia, jolloin ainakin toisessa nauhassa on vähintään yksi kytkentävälineistä vapaa pinta-alue (19, 29, 39, 49, 59), jonka ääriviivassa on vähintään yksi osa, joka ei ulotu yhdensuuntaisesti nauhan (1) pitkittäisreunojen kanssa, tunnettu siitä, että kytkentävälineet (14, 24) on muodostettu nukkalangan nupuista, jotka on kudottu perusnauhaan (11, 21).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nauhasuljin, tunnettu siitä, että kytkentävälineet (24) peittävät toisessa nauhassa (2) sen toisella puolella oleellisesti koko pinnan.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nauhasuljin, tunnettu siitä, että kytkentävälineet (14) on sijoitettu erillisille pinta-alueille (18, 28, 38).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nauhasuljin, tunnettu siitä, että ainakin yhden kytkentävälineistä vapaan pinta-alueen (19) selkäpuolella on ainakin yksi nukkalangan muodostama, taipuisa silmukka (15) vaatekappaleeseen kiinnittämistä varten.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nauhasuljin, tunnettu siitä, että ainakin yhden kytkentävälineistä vapaan pinta-alueen (19) selkäpuolella on ainakin yksi muotoiltu ja vakautettu nukkalankaosa (16) vaatekappaleeseen kiinnittämistä varten.
6. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen nauhasuljin, tunnettu siitä, että ainakin yhdessä kytkentävälineistä vapaassa pinta-alueessa (19) on ainakin yksi aukko (17).
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nauhasuljin, t n -n e t t u siitä, että ainakin yksi kytkentävälineistä vapaa pinta-alue (49) on tehty läpi ulottuvan aukon muotoon.
7 59528
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nauhasuljin, tunnettu siitä, että nukkalangat ulottuvat koko nauhan (1, 2) pituuden läpi.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
CH1057273 | 1973-07-19 | ||
CH1057273A CH569442A5 (fi) | 1973-07-19 | 1973-07-19 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI220274A FI220274A (fi) | 1975-01-20 |
FI59528B true FI59528B (fi) | 1981-05-29 |
FI59528C FI59528C (fi) | 1981-09-10 |
Family
ID=4364625
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI220274A FI59528C (fi) | 1973-07-19 | 1974-07-18 | Bandtillslutning |
Country Status (10)
Country | Link |
---|---|
BR (1) | BR7405951D0 (fi) |
CS (1) | CS182261B2 (fi) |
DD (1) | DD113167A5 (fi) |
DK (1) | DK135925B (fi) |
ES (1) | ES204358Y (fi) |
FI (1) | FI59528C (fi) |
IN (1) | IN143147B (fi) |
IT (1) | IT1016534B (fi) |
NO (1) | NO742519L (fi) |
PL (1) | PL90886B1 (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN105799181B (zh) * | 2007-10-26 | 2019-08-09 | 韩楠林 | 一种纤维制品及制造方法和应用 |
-
1974
- 1974-07-03 IT IT6911074A patent/IT1016534B/it active
- 1974-07-04 ES ES1974204358U patent/ES204358Y/es not_active Expired
- 1974-07-06 IN IN1516/CAL/74A patent/IN143147B/en unknown
- 1974-07-10 NO NO742519A patent/NO742519L/no unknown
- 1974-07-15 CS CS500374A patent/CS182261B2/cs unknown
- 1974-07-17 DD DD17996574A patent/DD113167A5/xx unknown
- 1974-07-17 PL PL17280274A patent/PL90886B1/pl unknown
- 1974-07-18 BR BR595174A patent/BR7405951D0/pt unknown
- 1974-07-18 FI FI220274A patent/FI59528C/fi active
- 1974-07-19 DK DK389374A patent/DK135925B/da not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
BR7405951D0 (pt) | 1975-05-13 |
DK389374A (fi) | 1975-03-03 |
DK135925B (da) | 1977-07-18 |
FI220274A (fi) | 1975-01-20 |
IT1016534B (it) | 1977-06-20 |
NO742519L (fi) | 1975-01-21 |
ES204358Y (es) | 1976-05-01 |
DK135925C (fi) | 1977-12-19 |
DD113167A5 (fi) | 1975-05-20 |
IN143147B (fi) | 1977-10-08 |
FI59528C (fi) | 1981-09-10 |
PL90886B1 (fi) | 1977-02-28 |
CS182261B2 (en) | 1978-04-28 |
ES204358U (es) | 1976-01-16 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
AP488A (en) | A device for closing a wound. | |
JPH0114168Y2 (fi) | ||
TWI382819B (zh) | 彎曲拉鏈 | |
US7918711B2 (en) | Roughness insulated soft clothing connector system | |
US20070125399A1 (en) | Fast applicable hair piece provided with a weaving band completely integrated with basic hair and method for attaching thereof | |
CN100551291C (zh) | 针织、机织的隐形拉链 | |
US20090032041A1 (en) | Hair Weft for Hair Extension and Thickening | |
JP3552947B2 (ja) | 編込みスライドファスナー | |
JPS6353801B2 (fi) | ||
JP3396335B2 (ja) | 編込みスライドファスナー | |
FI59528B (fi) | Bandtillslutning | |
JPH08214921A (ja) | 編込みスライドファスナー | |
WO2018012008A1 (ja) | 編込みファスナーストリンガー | |
US3874036A (en) | Sliding clasp fasteners | |
US2073380A (en) | Slide-operated separable fastener | |
JP3406150B2 (ja) | 編込みスライドファスナー | |
JPS5932580B2 (ja) | スライドフアスナ−用編物製支持テ−プ | |
US2282410A (en) | Adjustable fastener | |
US3932897A (en) | Hockey garter belt | |
JP3406151B2 (ja) | 編込みスライドファスナー | |
RU2066542C1 (ru) | Подвесной зажим для удержания ткани и ткань | |
US1933290A (en) | Ripping closure and the like | |
CA1082893A (en) | Beadless woven stringer for a spiral slide fastener | |
US1523041A (en) | Armband | |
US3280404A (en) | Combination tie-vest device |