FI59078B - Framstaellning av anatas-tio2 medelst kloridfoerfarande - Google Patents

Framstaellning av anatas-tio2 medelst kloridfoerfarande Download PDF

Info

Publication number
FI59078B
FI59078B FI2646/73A FI264673A FI59078B FI 59078 B FI59078 B FI 59078B FI 2646/73 A FI2646/73 A FI 2646/73A FI 264673 A FI264673 A FI 264673A FI 59078 B FI59078 B FI 59078B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
pigment
anatase
halide
phosphorus
Prior art date
Application number
FI2646/73A
Other languages
English (en)
Other versions
FI59078C (fi
Inventor
Albert Henry Angermann
Carl Gordon Moore
Original Assignee
Du Pont
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Du Pont filed Critical Du Pont
Publication of FI59078B publication Critical patent/FI59078B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI59078C publication Critical patent/FI59078C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01GCOMPOUNDS CONTAINING METALS NOT COVERED BY SUBCLASSES C01D OR C01F
    • C01G23/00Compounds of titanium
    • C01G23/04Oxides; Hydroxides
    • C01G23/047Titanium dioxide
    • C01G23/07Producing by vapour phase processes, e.g. halide oxidation
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2006/00Physical properties of inorganic compounds
    • C01P2006/60Optical properties, e.g. expressed in CIELAB-values

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Pigments, Carbon Blacks, Or Wood Stains (AREA)

Description

RiSr*l [B] (H) ulutusjulkaisu
Ma lJ ' ' UTLAGGNINGSSKRIFT O ? 0 7 8 c Patentti "y lm tty 10 C6 1031 (^5) Patent mcddelat ^ ^ (51) Kv.lk?/lnt.CI.3 C 01 G 23/07 SUOMI —FINLAND C21) P»t«nttlh«k«mu*-PatmtanaOkning 261(6/73 (22) HakamltpUvI — Ansekninpdag 2ä.08.73 ^^ (23) Alkuptlvl-—GUtighatadag 2ä.08.73 (41) Tullut luikituksi — BIMt offantilg 26.02.'J k
Patentti- ja rekisterihallitus .... ________ , _ ' (44) NlhtivSkflptnon |a kuuL|ulkaitun pvm. —
Patent· och ragistarstyralsan Ana5kan utlagd och utl.ikriftan publlcarad 27.02.8l — (32)(33)(31) Pyy^utty aeuoikuut—Baglrd prlorltat 25.08.72 USA(US) 283768 —· (71) E.I. du Pont de Nemours and Company, Wilmington, Delaware, USA(US) (72) Albert Henry Angerman, Wilmington, Delaware, Carl Gordon Moore,
Wilmington, Delaware, USA(US) (7^) Oy Kolster Ab (5¾) Anataasi-Ti02:n valmistus kloridimenetelmällä - Framställning av ajiatas-Ti02medelst kloridförfarande
Keksinnön kohteena on menetelmä anataasi-Ti0^:n valmistamiseksi kloridi-menetelmällä hapettamalla titaanitetrakloridia happea sisältävällä kaasulla kaasu-laasissa korotetussa lämpötilassa, jolloin saadaan hyvän dispergoitavuuden ja värin omaavaa anataasi-TiO^-pigmenttiä,
Anataasi-Ti0^ käsittää suurimman osan maailman TiO^-pigmenttien tuotannosta. Anataasin tietyt spektriominaisuudet ja eräät muut ominaisuudet tekevät siitä rutiilia paremman monilla käyttöaloilla, kuten paperiteollisuudessa.
s*
Vaikkakin kirjallisuudessa on esitetty monia ehdotuksia anataasin valmistamiseksi "kloridi"-prosessilla, jossa titaanitetrakloridi hapetetaan höyryfaasissa, näyttää siltä, että useimmat anataasin kaupalliset laadut edelleen valmistetaan "sulfaalti"-prosessilla, jossa muodostetaan ja hydrolysoidaan titanyylisulfaatti-liuoksia.
2 59078
Kloridiprosessin rajoitettu käyttö anataasin valmistuksessa johtuu ainakin osittain niistä vaikeuksista, jotka liittyvät anataasin muodostusta edistävi in aineisiin (tai rutiilin muodostusta estäviin aineisiin), joita pidetään välttämättöminä TiCl^tn yhteishapetuslisäaineina, Eräs tällainen lisäaine, jota on (lihottanut Krchma et ai. US-patentti julkaisussa 2 i+62 978, on fosfori triklorid i, mutta kokemus on osoittanut sillä olevan taipumus huonontaa pigmentin optisia ominaisuuksia, etenkin sen väriä. Piitetrakloridin ollessa kyseessä, jota mm. Frey on ehdottanut US-patenttijulkaisussa 2 980 509 anataasin muodostusta edistävän vaikutuksensa ansiosta, esiintyy muitakin epäkohtia, kuten huomattavaa pigmentin liikarakeisuutta.
Aikaisempiin yrityksiin käyttää anataasin muodostusta edistäviä aineita. __ on liittynyt muitakin ongelmia. Tällöin esimerkiksi saadun pigmentin anataasi/ rutiili-suhde nousee tavallisesti hitaammin kuin käytetyn anataasin muodostusta edistävän aineen määrä lisääntyy. Esimerkiksi PCl^:n tai SiCl^:n tapauksessa noin 2 # sen hapetustuotteesta (laskettuna pigmentin painosta) voidaan tarvita tuottamaan pigmenttiä, joka sisältää ainakin noin 75 # anataasia, mikä pitoisuus tavallisesti vaaditaan pigmentiltä, jotta sillä olisi anataasipigmentille tyypilliset ominaisuudet. Kaikissa tapauksissa tällaiset kalliit anataasin muodostusta edistävät aineet muodostavat lisäkustannuksia titaanitetrakloridiin verrattuna, joten niiden käytön määrän vähentäminen olisi erittäin suotavaa. Pienempien SiCl^-määrien tai muiden piihalogenidien määrien käytöstä olisi lisäksi etua sikäli , että saatujen pigmenttien veteendispergoitavuus pyrkii huononemaan piipitoisuuden lisääntyessä.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että hapetus suoritetaan pienten piihalogenidi ja fosforihalogenidimäärien läsnäollessa halogenidien ollessa kaasumaisia ja hapettuvia käytetyssä lämpötilassa, ja että halogenideja on läsnä sellaiset määrät, joilla pigmenttiin saadaan noin 0,25-1,5 paino-# hapetettua pii-halogenidia SiO^.-na laskettuna ja 0,05~1 paino-# hapetettua fosfori ha] ogen i d ia P^O^inä laskettuna.
Keksinnön mukaisesti on siis havaittu, että anataasipigmenttejä saadaan edullisesti valmistetuksi kloridiprosessilla käyttämällä yhdessä pieniä määriä pii- ja fosforihalogenideja anataasin muodostusta edistävinä aineina ja hapettamalla ne yhdessä TiCl^in kanssa. Pii- ja fosforihalogenidien yhdistetty käyttö on tehokkaampaa kuin jomman kumman halogenidin käyttö yksinään, ja tästä seuraa, että pienemmät lisättävän anataasin muodostusta edistävän aineen määrät ovat mahdollisia. Kun esimerkiksi noin 2 # hapetettua SiCl^ (laskettu Si0,_,:na) tai 2 # hape- 3 59078 tettua PCl^ (laskettu P^O^rnä) vaaditaan tuottamaan TiO^-pigmentti , joka sisältää anataasia ja rutiilia suhteessa 80:20, sama suhde saavutetaan käyttämällä yhdistelmänä 0,67 # yhdessä hapetettua SiCl^ ja 0,156 # yhdessä hapetettua Pdl . Tällaisella pienten määrien käytöllä saadaan pigmentin luonteenomaiset optiset ominaisuudet ja dispergoitavuus pidetyiksi sopivalla tasolla samalla kun saavutetaan olennaisia kustannussäästöjä ja vältytään liialliselta pigmentin rakeisuudelta.
Piihalogenidin ja fosforihalogenidin yhdistetyllä käytöllä saavutetun tuoton paranemisen uskotaan johtuvan eri mekanismeista, joiden uskotaan liittyvän anataasikiteiden muodostumiseen, Piihalogenidi ilmeisesti stabiloi sisäisesti anataasikiteitä, kun taas fosforihalogenidi estää rutiilin muodostusta muodosta-maila P^O^-TiO^-lasisulatetta hiukkasten pinnoille. Jokatapauksessa kukin mekanismi on tehokkaimmillaan kun lisättävien aineiden määrät ovat pieniä, joten näiden kahden aineen käyttö yhdistelmänä tekee mahdolliseksi maksimoida kuminankin teho ilman, että pigmentin ominaisuuksiin vaikutettaisiin haitallisesti.
-•w*·
Keksinnön mukaisesti käytettyjen pii- ja fosforihalogenidien tulee olla kaasumaisia ja sellaisia, että ne hapettuvat pii- ja fosforioksideiksi niissä korotetuissa lämpötilaolosuhteissa, joita käytetään hapettamaan TiClj . Halogenidii ovat edullisesti klorideja tai oksiklorideja, joskin voidaan käyttää myös muita, kuten bromideja, bromiklorideja tai oksibromideja. Erityisen käyttökelpoisia pii-halogenideja ovat piitetrakloridi ja piitrikloridi, kun taas erityisen käyttökelpoisia fosforihalogenideja ovat fosforitrikloridi, fosforioksikloridi, fosfori-dikloridi ja fosforipentakloridi. Vaikkakaan ei ole mitään estettä käyttää sellaisia halogenideja, jotka sisältävät muitakin atomeja kuin pii, fosfori ja halogeeni, ei yleensä saavuteta mitään lisäetua tällaisia käyttämällä, minkä lisäksi ne ovat yleensä kalliita kemikaaleja.
Kuten edellä mainittiin, on eräs tärkeä keksinnön etu siinä, että voidaan - käyttää suhteellisen pieniä määriä piihalogenidia ja fosforihalogenidia, jotta saataisiin suuren anataasipitoisuuden omaavaa pigmenttiä ilman, että tämä haitallisesti vaikuttaisi, ainakaan oleellisessa määrin, pigmentin ominaisuuksiin.
„ Yleensä on käytännöllisintä käyttää sellaisia määriä, jotka tuottavat noin 0,25-1,5 paino-# hapetettua piihalogenidia Si02:na laskettuna ja noin 0,05-1 paino-# hapetettua fosforihalogenidia P^O^inä laskettuna. Käytännössä on harvoin tarvetta käyttää määriä, jotka eivät sisälly edullisimpiin määriin: 0,ii-1 paino-# hapetettua piihalogenidia ja 0,1-0,5 paino-# hapetettua fosforihalogenidia. Näiden aineiden tehokkain käyttö saavutetaan kuitenkin käytettäessä määriä, joilla pigmenttiin saadaan noin 0,4-0,65 paino-# hapetettua piihalogenidia Si0o:na ja i 0,15-0,35 paino-# hapetettua fosforihalogenidia Po0r:nä.
*· 59078
Suhteellisen pienten hapetetun fosforihalogenidin määrien käyttö, esimerkiksi edellä mainituissa edullisissa rajoissa, on erittäin edullista, koska kaikki haitalliset vaikutukset pigmentin ominaisuuksiin, erityisesti väriin, saadaan tällöin pidetyksi sopivalla tasolla. Anataasin muodostuksen kannalta näyttää esiintyvän äkillinen muutos, mikäli hapetetun fosforihalogenidin prosenttimäärä ylittää arvon noin 0,3 paino-/£.
Eräs etu fosforihalogenidin käytöstä keksinnön mukaan on siinä, että saatu fosforioksidi vaikuttaa lopullisessa tuotteessa merkittävästi siihen helppouteen, millä pigmentti voidaan dispergoida veteen, eli käyttöön tavanomaisessa paperi-tai maaliteollisuudessa. Tässä suhteessa on yleensä edullista käyttää enemmän fosforihalogenidia kuin vaaditaan pelkästään suuren anataasipitoi sumien omaavan pigmentin valmistukseen. Toisaalta ei yleensä ole suotavaa käyttää fosforihalogn-nideja sellaisia määriä, jotka vaikuttavat haitallisesti pigmentin väriin. Yleensä on edullista, että piihalogenidin määrä pidetään niin pienenä kuin mahdollista, — jotta pigmentin dispergoituvuus veteen jäisi korkeaksi.
Suositeltava tapa pii- ja fosforihalogenidien johtamiseksi reaktiovyöhyk-keeseen käsittää kunkin näiden aineiden edeltä määrättyjen määrien lisäämisen suoraan TiCl^-virtaan joko ennen tai jälkeen sen kuumentamista ja höyrystämistä.
Vaihtoehtoisesti nämä aineet voidaan johtaa erillisinä virtoina joko yhdessä, yksin tai yhdistettynä laimenninkaasuun, kuten klooriin.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan voidaan käyttää metalli-ioninukleant-tia edistämään pienen hiukkaskoon omaavan pigmentin sopivien optisten ominaisuuksien, kuten värin, säilymistä. Lewis et ai. on kuvannut tällaisten metalli-ioni-nukleanttien käyttöä esimerkiksi suoloina, kuten klorideina, US-patenttijulkaisussa 3 208 866. Esimerkkejä mainituista metalli-ioninukleanteista ovat natrium, kalium, litium, rubidium, cesium, kalsium, barium, strontium ja cerium, joista kalium on edullisin. Kaikissa tapauksissa nukleanttia on edullista käyttää siten, että pigmentissä sen määrä on noin 1-5 000 ppm.
Toteutettaessa keksinnön mukaista menetelmää on edullista käyttää rakenteeltaan ja mitoiltaan sellaista reaktioastiaa, jossa voidaan ylläpitää reagoivien aineiden ja reaktiotuotteiden jatkuvaa virtausta, ja jossa samalla näitä virtausnopeuksia, sekoitusarvoja, lämpötiloja ja reaktioviiveaikoja voidaan valvoa siten, että reagoivat aineet ja tuotteet viipyvät reaktiovyöhykkeessä rajoitetun, suhteellisen lyhyen ajan. Erityisen käyttökelpoista reaktorilaitetyyppiä on kuvannut Willcox US-patenttijulkaisussa 2 791 1+90. Tämä laite käsittää pitkänomaisen 5 59078 sekoitus- ja reaktioastian, jonka poikkileikkaus on suhteellisen rajoitettu ja joka on konstruoitu ulkopuolelta jäähdytetystä, korroosiota kestävästä metal Lista tai lejeeringistä ja joka on vaihtoehtoisesti vuorattu tulenkestävällä materiaalilla, kuten kvartsilasilla, magnesiumoksidillä, posliinilla tai vastaavilla.
Nopea sekoitus ja reaktio aikaansaadaan syöttämällä reagoivat aineet jatkuvasti ja erikseen valvotuilla nopeuksilla reaktiovyöhykkeeseen, missä nopea sekoitus ja reaktio saadaan aikaan syöttämällä yksi reagoiva komponentti ohuena, rajoitettuna virtana suoraan toiseen reagoivaan komponenttiin säteittäisossä suunnassa tämän toisen reagoivan komponentin virtauksen akselin suhteen. Ksimerkiksi etukäteen kuumennettu, höyrystetty, vedetön titaanitetrakloridi, joka sisältää kuusu-^ maista SiCl^ ja PCl^, voidaan jatkuvasti ja erillisenä syöttää laitteen reaktio- vyöhykkeeseen, jota pidetään lämpötilassa 900-1 400°C. Samalla tavoin etukäteen kuumennettu kuiva hapetuskaasu, kuten happi, ilma tai hapella rikastettu ilma syötetään erillisen sisäänmenon kautta reaktiovyöhykkeeseen. Käyttökelpoinen tapa hapen kuivaamiseksi käsittää pienen kloorikaasumäärän lisäämisen, jolloin läsnäoleva vesi reagoi muodostaen suolahappoa.
Jäähdytyskaasu, kuten esimerkiksi kloori, voidaan johtaa reaktorin seinämän rei'ityksen läpi, kuten on kuvattu US-patenttijulkaisussa 3 203 763· Tällöin saadaan saadun kaasumaisen, TiO^ sisältävän suspension lämpötila pidetyksi 600°C:n alapuolella ja samalla saadaan TiO^-pigmenttihiukkasten koon haitallinen suureneminen estetyksi sekä anataasikiderakenne säilytetyksi. Nopea jäähdytys voidaan aikaansaada tavanomaisin keinoin, käyttökelpoisia menetelmiä on kuvattu esimui— kiksi US-patenttijulkaisussa 2 721 626. Näissä menetelmissä käytetään esimerkiksi suuren hiukkaskoon omaavia hankaushiukkasia, kuten rutiilia tai anataasia, jotka syötetään jäähdytysjohtoon. Pigmenttimäinen, lämpötilassa noin 75~250°C oleva TiO^-tuote otetaan talteen jäähdytysoperaatiosta ja erotetaan sitten sivutuote-kaasuista tavanomaisella tavalla.
Hapetusreaktio suoritetaan tavallisesti oleellisesti ilmakehän paineessa tai jonkinverran sen yläpuolella olevassa paineessa, kuten 1 150-1 500 mmllg (absj, ^ joskin haluttaessa voidaan käyttää muitakin ilmakehän paineen yläjmolella tai alapuolella olevia paineita. Reagoivien aineiden ja reaktiotuotteiden viipymis-aika reaktiovyöhykkeessä on myös tärkeää pigmentin laadun kannalta. Kaikkien reagoivien aineiden viipymisaika sekoitus- ja reaktiovyöhykkeessä ei yleensä saa ylittää noin 5 sekuntia eikä olla vähemmän kuin 0,01 sekuntia, ja jotta saataisiin laadultaan optimaalinen TiO^-pigraentti, tulee viipymäajan olla 0,5-1 sekuntia.
6 59078 Käytetty titaanitetrakloridi on parhaiten suuren puhtausasteen omaavaa, vedetöntä materiaalia, jossa ei ole haitallisia epäpuhtauksia, kuten vanadiinia, rautaa, kuparia tai vastaavia, jotta saataisiin pigmenttiä, jolla on erittäin suuri valkoisuus ja kirkkaus. Koska vesi pyrkii edistämään rutiilikiteiden muodostumista, on yleensä toivottavaa, että kaikki reagoivat aineet ovat vedettömiä.
Vaikkakin keksinnön mukaista menetelmää on kuvattu viitaten hapen ja kaasumaisen titaanitetrakloridin virtojen sekoittamiseen ja niiden reagoimiseen johto-tyyppisessä reaktorissa käyttäen pyöreää rakosuutinta yhden reagoivan aineen johtamiseksi toiseen, tämä on vain eräs edullinen tapa aikaansaada olennaisesti hetkellinen sekoitus ja reaktio. Näin ollen voidaan käyttää myös muita jatkuvan sekoituksen tapoja ja laitteita halutun reaktion aikaansaamiseksi. ^
Vaikkakin, kuten edellä mainittiin, hapetusreaktion lämpötila (ts. reak-torilämpötilan huippu tai suurin arvo) on yleensä 900-1 ä00°C, pyrkivät alarajalla olevat lämpötilat (noin 900-1 200°C) edistämään anataasikiteiden muodon luuta ja — ovat näin ollen edullisimpia. Eksoterminen reaktio voidaan pitää halutulla välillä sopivasti säätämällä reaktio-olosuhteita, eli käyttämällä iaimenninkaasuja, kuten typpeä, ulkoisia jäähdytyselimiä ja jopa alipainetta.
Keksinnön mukaisen menetelmän kaasufaasihapetuksesta saatavat TiO^-tuotteet voidaan ottaa talteen joko märkä- tai kuivatekniikalla ja käyttää pigmentteinä mahdollisen kalsinoinnin ja/tai muiden käsittelyjen jälkeen. Mikäli viimeistely-käsittelyä on käytettävä, pigmentti voidaan parhaiten ottaa talteen liete-muodossa, käsitellä K+-ioneilla (esim. käyttämällä K0H:a), kalsinoida polyfosfaattipinnan aikaansaamiseksi ja sitten jauhaa neste-energian avulla alkanoliamiinin kanssa, jotta saataisiin tuotetta, jonka veteendispergoituvuus on parantunut. Tämän tyyppisessä edullisessa menetelmässä titaanidioksidi kalsinoidaan lämpötilassa 500-1 050°C ainakin 1/2 tunnin ajan, kun titaanidioksidi sisältää 0,05-1 paino-# alkalimetallia titaanidioksidin painosta laskettuna ja 0,05-3 paino-# fosforia (laskettu P^O^inä) titaanidioksidin painosta laskettuna. Tämän jälkeen kalsinoitu titaanidioksidi kuivajauhetaan käyttäen mukana ainakin 0,05 paino-# amiinidisper-gointiainetta, kuten mono-, di- tai trietanoliamiinia tai 2-amino-2-metyyli-1-propanolia. Fosfori voi olla joko kokonaan tai osaksi peräisin anataasin muodostuksen edistysaineena käytetyn fosforihalogenidin hapetuksesta. Kaikissa tapauksissa kuivajauhatus suoritetaan edullisesti suorittamalla hienontaminen neste-energialla toimivassa myllyssä höyryllä käyttäen höyrypigmeritti-painosuhdetta 0,5:1-i+:1.
7 59078
Vaihtoehtoisena viimeistelykäsittelynä voidaan saostaa vesipitoista alumiinioksidia anataasipigmentin lietteeseen, minkä jälkeen tavanomaisella tavalla tuote pestään, kuivataan ja jauhetaan neste-energiallu. Yleensä sellaista viime i st elymenettelyä, jota aikaisemmin on käytetty sulfaatt i an at aas i jii gmeri te i I L»·, voidaan käyttää myös keksinnön mukaisille anatausipigmeriLei J le.
Seuraavat esimerkit havainnollistavat keksinnön toteuttamista. Osat ja prosenttimäärät tarkoittavat paino-osia ja paino-$:eja, ellei toisin ole mainittu. On ymmärrettävä, että viittaus piihalogenidin tai fosforihalogenidin prosenttimäärään merkitsee sitä painomäärää, joka on käytettävä, jotta TiO -tuotteeseen saadaan määrätyt prosenttimäärät hapetettua halogenidia (laskettuna SiO^:na tai vas-_ taavasti P20^:nä).
Esimerkeissä on mainitut hiilimustavärin (CBU) arvot määritetty U3-patent-tijulkaisussa 2 ^88 kko kuvatulla menetelmällä käyttämällä mainitussa patenttijulkaisussa käytetyn arvon 100 tilalla arvoa 10. CBU-arvo 11 merkitsee hyväksyttävän laatuista pigmenttiä edullisimman tuotteen CBU-arvon ollessa välillä noin 12-16.
Esimerkeissä pigmentin kideominaisuus (eli anataasi-rutiilipitoisuus) ori määrätty röntgendiffraktiolla käyttäen laitetta General Electric XRD-5 X-Ray Spectrometer. Käytettäessä kuparikohtiosta saatavia röntgen-säteitä on rutiilipii-kin optimialue välillä 26,9°-27,7° piikin korkeuden ollessa 27,35° Bragg-kulmassa ja anataasipiikin optimialue välillä 2)+,7°-25,7° piikin korkeuden ollessa 25,25° Bragg-kulmassa.
Esimerkki 1 Käytettiin putkimaista kaasufaasireaktoria, jota tyyppiä Kruse on kuvannut US-patenttijulkaisussa 3 203 763. Happivirta, joka oli kuumennettu tolueenia polttamalla ja joka sisälsi kloorikaasua veden poistamiseksi ja kaliumkloridia nukle-_ anttina (lisätty vesiliuoksena muodostamaan 20 ppm KCl:ään laskettuna TiCl^tstä), johdettiin sisäänmenon läpi aksiaalisesta putkimaisen reaktorin suhteen.
Kuumennetun TiCl^:n virta johdettiin toisen sisäänmenon kautta säteittäi-^ sen syöttösuuttimen tai ympyrämäisen rakosuuttimen avulla. TiCl^-virta meni näin ollen happivirtaan oleellisesti suorakulmaisesta, kuten on esitetty UG-patenU.i -julkaisun 3 203 763 kuvioissa. Välittömästi tämän yhtymiskohdan jälkeen tuotovii— taan johdettiin jäähdytysaineena toimivaa kuivaa kloorikaasua lukuisten reaktorin sivuseinämissä olevien reikien lävitse. Hankaavia rutiili-TiOg-hiukkasia (noin 5 paino-% laskettuna tuotetusta TiO^rsta) suihkutettiin sitten tuotevirtaan U£j-patenttijulkaisussa 2 721 626 kuvatulla tavalla, jotta saataisiin edistetyksi hiukkasten kuivumista ilman, että muodostuisi ylimääräisiä keräytymiä laitteen osiin, erityisesti pitkänomaisen jäähdytysjohdon seinämiin ennen erottamista ja talteenottoa .
59078
Yleensä ylläpidettiin seuraavia olosuhteita, joskin on ymmärrettävää, että joitakin pieniä muutoksia esiintyi kun koetta jatkettiin useita tunteja.
Happivirta esikuumennettiin lämpötilaan noin 1 U60°C ja syötettiin ylimäärin verrattuna siihen, mitä stökiometrisesti vaaditaan reagoimaan haiogenidikompo-nenttien syötön kanssa. Tämä merkitsi syöttönopeutta noin % kg/min r>,, (esi Kuumennuksen jälkeen) ja noin 23 kg/min Cl^. TiCl^ esikuumennettiin lämpötilaan 390°C ja syötettiin nopeudella noin 205 kg/min. SiCl^ siuhkutettiin nesteenä taulukossa 1 esitettyinä määrinä höyrystettyyn TiCl^:ään reaktorin suhteen ylävirtaan, kun taas nestemäinen PCl^ suihkutettiin reaktorissa olevaan TiCl^/SiCl^-seokseen.
Molemmat höyrystyivät välittömästi kuuman TiCl^in vaikutuksesta. Heaktoriri maksimilämpötilan arvioitiin olevan noin 1 200°C ja paineen noin 1 205 mmHg. Kuiva kloorikaasujäähdytysaine syötettiin nopeudella 73 kg/min olennaisesti huoneen lämpötilassa ja sisältäen vähän kiertoklooria.
Tällä tavoin saatu pigmentti analysoitiin seuraavasti: ~
Taulukko 1
Koe % Si0o % Po0c % anataasia tuotteessa CBU
_£_£_2_ vertailu 0,00 0,00 31 10 1/2
vertailu 0,88 0,00 73 1U
A 0,79 0,26 80 13 B 0,67 0,16 81 13 C 0,66 0,28 80 12 1/2
Esimerkki 2
Esimerkin 1 menettely toistettiin muutoin, mutta happivirta esikuumennettiin lämpötilaan 1 1*80°C, kuivaa kloorikaasujäähdytysainetta käytettiin 77 kg/min ja reaktorin paineena oli 1 215 mmHg. Tulokset on esitetty taulukossa 2.
9 59078
Taulukko 2
Koe % SiO^ % P^O % anataasia ('HU
(3 analyysiä kutakin + keskiarvo)_____ 1 0,70 0,30 83 0,62 0,30 83 0,61 0,29 83 keskimäärin_0,61+_0,30_84_11 1/2__ 2 0,59 0,29 03 0,50 0,29 84 0,53 0,28 84 keskimäärin_0,514_0,29__öU__11 1/2__ 3 0,60 0,29 85 0,46 0,27 86 ^ 0,53 0,28 85 keskimäärin_0,53_0,28_85_11 1/2__ 4 0,65 0,26 89 0,59 0,25 88 0,58 0,25 88 keskimäärin_0,61_0,25_88_12_ 5 0,16X 0,26 78 0,21 0,26 83 0,21 0,26 77 keskimäärin_0,19_0,26_79_11 1/2__ 6 0,61 0,018 68 0,59 0,010 67 0,53 0,009 67 keskimäärin_0,58_0,012_67____1_2______ 7 0,64 0,19 78 0,57 0,19 79 0,59 0,20 78 keskimäärin_0,60_0,19_78_1_2_
X
Tässä tapauksessa SiCl^.-n syöttö on keskeytetty, mutta jälkiä on jäänyt luultavasti reaktorin käynnistyksestä.

Claims (6)

10 59078
1. Menetelmä anataasi-Ti02:n valmistamiseksi kloridimenetelmällä hapetta malla titaanitetrakloridia happea sisältävällä kaasulla kaasufaasissa korotetussa lämpötilassa, jolloin saadaan hyvän dispergoitavuuden ja värin omaavaa anatuusi-Ti02~pigmenttiä, tunnettu siitä, että hapetus suoritetaan pienten piihaJo-genidi ja fosforihalogenidimäärien läsnäollessa halogenidien ollessa kaasumaisia, ja hapettuvia käytetyssä lämpötilassa, ja että halogenideja on läsnä sellaiset määrät, joilla pigmenttiin saadaan noin 0,25-1,5 paino-# hapetettua p.i ihalogeni-dia SiO^rna laskettuna ja 0,05-1 paino-# hapetettua fosfori haiogenidia P^O, :nä laskettuna. —
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että prosenttimäärät ovat vastaavasti 0,U-1 paino-# ja 0,1-0,5 paino-#.
3· Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu niitä, että — prosenttimäärät ovat vastaavasti 0,t-0,65 paino-# ja 0,15~0,35 paino-#. t. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että halogenidit ovat vastaavasti piitetrakloridi ja fosforitrikloridi.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktiovyöhykkeessä on läsnä jotakin metalli-ioninukleanttia valittuna ryhmästä, joka käsittää natriumin, kaliumin, litiumin, rubidiumin, cesiumin, kalsiumin, bariumin, strontiumin ja ceriumin.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nukleanttia on mukana noin 1-5 000 ppm pigmentistä laskettuna.
FI2646/73A 1972-08-25 1973-08-24 Framstaellning av anatas-tio2 medelst kloridfoerfarande FI59078C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US28376872 1972-08-25
US00283768A US3856929A (en) 1972-08-25 1972-08-25 PRODUCTION OF ANATASE TiO{11 {11 BY THE CHLORIDE PROCESS

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI59078B true FI59078B (fi) 1981-02-27
FI59078C FI59078C (fi) 1981-06-10

Family

ID=23087466

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI2646/73A FI59078C (fi) 1972-08-25 1973-08-24 Framstaellning av anatas-tio2 medelst kloridfoerfarande

Country Status (15)

Country Link
US (1) US3856929A (fi)
JP (1) JPS5721491B2 (fi)
AR (1) AR195640A1 (fi)
BE (1) BE803987A (fi)
BR (1) BR7306556D0 (fi)
CA (1) CA996704A (fi)
DE (1) DE2342889A1 (fi)
ES (1) ES418193A1 (fi)
FI (1) FI59078C (fi)
FR (1) FR2197053B1 (fi)
GB (1) GB1405043A (fi)
IE (1) IE37900B1 (fi)
IT (1) IT995219B (fi)
NL (1) NL7311700A (fi)
ZA (1) ZA735806B (fi)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4214913A (en) * 1979-03-05 1980-07-29 E. I. Du Pont De Nemours And Company Process for producing rutile TiO2
GB8812759D0 (en) * 1988-05-28 1988-06-29 Tioxide Group Plc Fine particulate material
US5030439A (en) * 1989-10-17 1991-07-09 Kerr-Mcgee Chemical Corporation Method for producing particulate titanium oxides
US5562764A (en) * 1994-06-28 1996-10-08 E. I. Du Pont De Nemours And Company Process for preparing improved TIO2 by silicon halide addition
US5922120A (en) * 1997-12-23 1999-07-13 E. I. Du Pont De Nemours And Company Process for producing coated TiO2 pigment using cooxidation to provide hydrous oxide coatings
WO2001081480A2 (en) 2000-04-27 2001-11-01 E.I. Dupont De Nemours And Company Process for making durable titanium dioxide pigment by vapor phase deposition
DE10258209A1 (de) 2002-12-12 2004-06-24 Siemens Ag Eingabevorrichtung, insbesondere für ein Mobiltelefon, Modul mit einer Eingabevorrichtung und Verfahren zur Herstellung
US20050239921A1 (en) * 2004-04-27 2005-10-27 Birmingham John N Preparation of organic additive-treated, pyrogenic silica-encapsulated titanium dioxide particles
US7799124B2 (en) * 2005-04-07 2010-09-21 E.I. Du Pont De Nemours And Company Process for treating inorganic particles via sintering of sinterable material
US20070245924A1 (en) * 2006-04-20 2007-10-25 Hofmann Michael A Reduced abrasion of titanium dioxide pigments produced from the chloride process
US20080053336A1 (en) * 2006-09-06 2008-03-06 Tronox Llc Aqueous coating compositions with improved tint strength and gloss properties, comprising pigments surface-treated with certain organosilicon compounds
US7250080B1 (en) 2006-09-06 2007-07-31 Tronox Llc Process for the manufacture of organosilicon compound-treated pigments
US8114377B2 (en) * 2006-11-02 2012-02-14 E.I. Du Pont De Nemours And Company Process for producing titanium dioxide particles having reduced chlorides
US7238231B1 (en) 2006-11-16 2007-07-03 Tronox Llc Process for manufacturing zirconia-treated titanium dioxide pigments
US8951607B2 (en) * 2007-05-03 2015-02-10 Tronox, Llc Making co-precipitated mixed oxide-treated titanium dioxide pigments
US9353266B2 (en) 2013-03-15 2016-05-31 Tronox Llc Process for manufacturing titanium dioxide pigments using ultrasonication
US9315615B2 (en) 2013-03-15 2016-04-19 Tronox Llc Titanium dioxide pigment and manufacturing method
US10125219B2 (en) 2014-10-30 2018-11-13 Tronox Llc Titanium dioxide pigment and manufacturing method
US9745405B2 (en) 2015-04-20 2017-08-29 Tronox Llc Polymer, polymer modified titanium dioxide pigment, and method of forming a pigmented paint formulation
CN112337453B (zh) * 2020-10-12 2022-10-18 山东师范大学 多级介孔青铜相/锐钛矿相异相结TiO2及其绿色制备方法与其在抗生素降解中的应用
CN115672203A (zh) * 2022-11-07 2023-02-03 攀钢集团攀枝花钢铁研究院有限公司 氯化钛白氧化反应器防疤装置及其方法以及氧化反应器

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2462978A (en) * 1946-05-04 1949-03-01 Du Pont Titanium dioxide manufacture
US2980509A (en) * 1957-08-28 1961-04-18 Thann Fab Prod Chem Vapor phase process for the production of titanium dioxide
GB981183A (en) * 1960-03-09 1965-01-20 Pittsburgh Plate Glass Co Production of metal oxides
GB988878A (en) * 1962-01-30 1965-04-14 British Titan Products Fluidised bed process for the production of titanium dioxide
US3434799A (en) * 1965-04-14 1969-03-25 Ppg Industries Inc Process for preparing pigmentary titanium dioxide
US3356456A (en) * 1965-07-22 1967-12-05 Pittsburgh Plate Glass Co Process for preparing titanium dioxide
NL130649C (fi) * 1965-10-01
DE1667044C3 (de) * 1967-04-13 1981-01-29 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Verfahren zur Herstellung feinteiliger Oxide aus Halogeniden
US3640745A (en) * 1969-07-25 1972-02-08 Ppg Industries Inc Method of preparing pigmentary titanium dioxide

Also Published As

Publication number Publication date
BR7306556D0 (pt) 1974-07-18
BE803987A (fr) 1974-02-25
FI59078C (fi) 1981-06-10
ZA735806B (en) 1974-08-28
US3856929A (en) 1974-12-24
JPS5721491B2 (fi) 1982-05-07
IE37900L (en) 1974-02-25
IT995219B (it) 1975-11-10
JPS4959100A (fi) 1974-06-07
AR195640A1 (es) 1973-10-23
ES418193A1 (es) 1976-03-01
GB1405043A (en) 1975-09-03
DE2342889A1 (de) 1974-03-07
FR2197053B1 (fi) 1978-11-10
CA996704A (en) 1976-09-14
AU5950373A (en) 1975-02-27
FR2197053A1 (fi) 1974-03-22
IE37900B1 (en) 1977-11-09
NL7311700A (fi) 1974-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI59078B (fi) Framstaellning av anatas-tio2 medelst kloridfoerfarande
US3208866A (en) Tio2 manufacture
US5201949A (en) TiO2 manufacturing process
AU2002245197B2 (en) Methods of producing substantially anatase-free titanium dioxide with silicon halide addition
DE69802115T2 (de) Verfahren zur herstellung von beschichtetem tio2 pigment unter verwendung von kooxidation zur erhaltung von hydratierten oxid beschichtungen
EP1194380B9 (en) Processing aqueous titanium chloride solutions to ultrafine titanium dioxide
EP0016583B1 (en) Process for producing rutile tio2 by oxidation of ticl4 in the presence of pcl3 and alcl3 and titanium dioxide pigment obtained by this process
US5204083A (en) Process for preparing titanium dioxide
US8741257B2 (en) Process for in-situ formation of chlorides of silicon and aluminum in the preparation of titanium dioxide
US4190632A (en) Process for treating air-borne (metallic) dusts containing silicon dioxide to form precipitated silicic acids and silicates
CN1418173A (zh) 生产二氧化钛的四氯化钛的控制汽相氧化
US3574546A (en) Manufacture of finely divided refractory oxides using controlled amounts of oxygen in plasma jet reactor
US5728205A (en) Process for the addition of boron in a TiO2 manufacturing process
US2608464A (en) Preparation of titanium and zirconium tetrahalides
US3329483A (en) Fluidized bed process for producing pigmentary titanium dioxide with reduced accretion therein
US3455653A (en) Process for the production of titanium dioxide
US2951044A (en) Stable dispersions of metal oxide blends and process for their manufacture
US4325928A (en) Rock treatment process
US2502347A (en) Production of titanium dioxide
US3006726A (en) Process for upgrading crude alkali metal sulfates
US2691571A (en) Titanium dioxide manufacture
JP4469844B2 (ja) 酸化鉄顔料
Allen et al. TiO2 manufacturing process
RU2356837C1 (ru) Способ получения титансодержащего продукта из сфенового концентрата
AU3065592A (en) Improved tio2 manufacturing process