FI58323C - Foerfarande och anordning foer tillverkning av glasfiber - Google Patents

Foerfarande och anordning foer tillverkning av glasfiber Download PDF

Info

Publication number
FI58323C
FI58323C FI751544A FI751544A FI58323C FI 58323 C FI58323 C FI 58323C FI 751544 A FI751544 A FI 751544A FI 751544 A FI751544 A FI 751544A FI 58323 C FI58323 C FI 58323C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
flow
veil
centrifuge body
fibers
rotor
Prior art date
Application number
FI751544A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI751544A (fi
FI58323B (fi
Inventor
Richard Edward Pitt
Original Assignee
Owens Corning Fiberglass Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Owens Corning Fiberglass Corp filed Critical Owens Corning Fiberglass Corp
Publication of FI751544A publication Critical patent/FI751544A/fi
Publication of FI58323B publication Critical patent/FI58323B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI58323C publication Critical patent/FI58323C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B37/00Manufacture or treatment of flakes, fibres, or filaments from softened glass, minerals, or slags
    • C03B37/01Manufacture of glass fibres or filaments
    • C03B37/04Manufacture of glass fibres or filaments by using centrifugal force, e.g. spinning through radial orifices; Construction of the spinner cups therefor
    • C03B37/048Means for attenuating the spun fibres, e.g. blowers for spinner cups

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Manufacture, Treatment Of Glass Fibers (AREA)
  • Spinning Methods And Devices For Manufacturing Artificial Fibers (AREA)
  • Surface Treatment Of Glass Fibres Or Filaments (AREA)
  • Reinforced Plastic Materials (AREA)

Description

[55SFS1 [Bj (11)KUULUTUSjULKAISU γο,λ.
Mj LJ ' ' UTLÄGGN I NGSSKRIFT O O 0 2 3 C (45)' - ^ :y : ,:r.‘;y ’ H Ci 1931 (51) Kv.ik.Va.3 C 03 B 37/04
SUOMI—FINLAND pi) 7515UU
iqHMM-MMvd, 2T.05.T5 v ' (23) Alkup«lvt—Glttlgfctadif 27.05.75 (41) Tulkit lulkbukfl — BIMt offuntllg 29.11.75 runtu. |. nklttXimnty. NUMftrthflpaiiM μ MidbM.
Patent- och r«fifteratyrelMn ' Amekn utiagd och utukmun puMicund 30.09.60 (32)(33)(31) Pjnrdutty «tuoikaus—Buglrd prlortm 28.05· 7^ USA(US) 473466 (71) Owens-Coming Fiberglas Corporation, 6θ8, Madison Avenue, Toledo,
Ohio, USA(US) (72) Richard Edward Pitt, Corvallis, Oregon, USA(US) (74) Berggren Oy Ab (5*0 Menetelmä ja laite lasikuitujen valmistamiseksi - Förfarande och anordning för tillverkning av glasfiber
Esillä oleva keksintö kohdistuu entistä parempaan menetelmään ja laitteeseen kuitujen valmistamiseksi, sulasta lasista tai muista lämpöplastisista aineksista linko- eli pyörintämenetelmällä.
Ennestään on tunnettua lasikuitujen valmistus suurin määrin johtamalla lasisulatevirta suurella nopeudella pyörivään linkoon eli roottoriin, jonka kehäpinnassa on suuri määrä reikiä, joiden läpi sula lasi virtaa keskipakovoiman vaikutuksesta. Roottorin rei'istä lähtevät lasivirrat saatetaan alttiiksi nopeavirtaiselle kaasupu-hallukselle, joka venyttää sulat virrat hienoiksi kuiduiksi eli filamenteiksi. Se nopeus, jolla lasikuituja voidaan valmistaa tällä menetelmällä, riippuu roottorin kehäpinnassa olevien reikien lukumäärästä. Näin ollen, jos valmistusnopeutta halutaan lisätä, lasi-virran muodostusreikiä on lisättävä. Tämä voidaan saada aikaan suurentamalla sen roottorin kehäpinta-alaa, johon reiät porataan. Ke-häpinta-alaa voidaan suurentaa suurentamalla roottorin syvyyttä, tai vastaavasti sen läpimittaa.
Roottorin syvyyden suurentaminen aiheuttaa lasin virtaus- ja lämpö- 2 58323 tasapainoprobleemoja, jotka huonontavat lasikuitujen ominaisuuksia; toisaalta, roottorin läpimitan suurentaminen vaikuttaa haitallisesti hydrodynamiikkaan roottorin alavirran puolella. Pienpainealue välittömästi roottorin alavirran puolella tulee suuremmaksi ja vaikuttaa enemmän roottorista virtaavan kuituhunnun stabiilisuuteen. Kokemus on osoittanut, että jos roottorin läpimittaa suurennetaan välille n. 30,5-40,5 cm, kuituhuntu saattaa tulla äärimmäisen epästabiiliksi. Tällä epästabiililla hunnulla on taipumus päättömästi huojua kaikkiin suuntiin roottorin pyörintäkeskiviivan alavirran puolisen jatkeen ympärillä. Tämän huojunta vaikuttaa polttimen virtausparamet-reihin ja venytyskaasuvirtaan kuidutusvyöhykkeessä. Tämä vaikutus on todennäköisesti suurin alueella, joka on diametraalisti vastapäätä huojuntasuuntaa. Häiriintyneiden virtausparametrien johdosta syntyy epäyhdenmukaisia ja huonoja kuituja. Jos hunnun sallitaan jatkuvasti huojua ympäriinsä, on aina olemassa jokin kuidutusvyöhy-ke, josta lähtee karkeita kuituja, mistä seuraa, että lasivillatuo-te tulee epäyhdenmukaista.
Hunnun epästabiilisuusilmiö ei välttämättä rajoitu suuriläpimittai-siin roottoreihin. Epästabiileja huntuja on havaittu 20,3 cm:n läpimittaistenkin roottoreiden alavirran puolella. Yleisesti sanottuna epästabiilisuusilmiö voidaan havaita eri suuruisilla venytys-liikepaljouksilla, riippuen pyörteen voimakkuudesta välittömästi roottorin alavirran puolella.
Roottorin läpimittaa suurentamalla saavutetaan mm. se etu, että tiettyä lasikuidun tuotantonopeutta varten tarvitaan hitaampi kierrosluku. Esimerkiksi 20,3, 30,5 ja 48,1 cm:n roottorin on pyörittävä likimäärin 3000, 2100 ja vastaavasti l600 kierrosta minuutissa, jotta päästäisiin 45^0-6810 kg lasikuitutuotantoon tuntia kohti. Edelleen roottoreihin edellämainituilla pyörintänopeuksilla vaikuttavat keskipakovoimat ovat likimäärin 1000, 750 ja vastaavasti 570 g. Näin ollen suurempiläpimittaiset roottorit toimivat pienemmällä ainerasituksella, niin että niiltä voidaan odottaa pitempää käyttöikää.
Tyypillisiä ennestään tunnettuja keinoja roottorin alavirran puoliseen pienpainealueeseen kohdistuvan vaikutuksen pienentämiseksi ja siten kuituhunnun hallitsemiseksi on esitetty US-patenteissa 3 114 618, 3 285 723, 3 179 507, 3 372 011, 2 855 626 ja 3 040 377.
3 58323
Kolmessa ensiksimainitussa patentissa käytetään keinoja, joilla kuitu-huntua fysikaalisesti pakotetaan ulospäin, poispäin aksiaalisesta keskiviivasta roottorin alavirran puolella. Tämä saadaan aikaan sijoittamalla hunnun sisään geometrisiä rakenteita kuten kartiopintoja, jotka divergoivat alavirtaan päin, tai johtamalla jotakin kaasua kuten ilmaa tai höyryä pienpainealueelle sen voimakkuuden vähentämiseksi. Konver-goivia kartiomaisia pyörintäkappaleita kiinnitetään roottorin pohjaan kolmessa viimeksimainitussa viitejulkaisussa keinona virtauksen epästabiilisuuden pienentämiseksi roottorin alavirran puolella.
Kartiomuoto on tietenkin helppo valmistaa, mutta se ei ole optimimuoto alipainealueen siirtämiseksi. Sitä käytettäessä esiintyy erillinen virtaustila, jossa on luonteenomainen palaavan kaasu- ja kuituvirtauk-sen pyörre yläsuuntaan pitkin kartion pintaa. Lisäksi kokemus on osoittanut, että lasikuitujen, venytysväliaineen ja kartiokappaleen toimin-talämpötilat voivat olla sellaiset, että kartiopintaan törmäävät kuidut tarttuvat siihen kiinni. Tällainen tila häiritsee kuituhunnun virtaus-parametrej a.
Esillä olevan keksinnön mukaan hunnun virtausparametrit stabiloidaan sijoittamalla roottorin alavirran puolelle virtauksen ohjaimeksi pyörähdyskappale, jonka muoto eli profiili likimäärin vastaa sitä nimellistä virtaviivaa, joka rajoittaa pienpainealuetta ja menetelmä tunnetaan erityisesti siitä, että jatkuvaa jäähdytyskaasuvirtaa lisätään massa-lisäyksenä kuituhunnun ja virtauksen ohjaimen väliseen rajakerrokseen lämmönsiirron vähentämiseksi kuumasta vetoväliaineesta ja kuituhunnusta virtauksen ohjainelimeen. Massalisäys muodostaa myös dynaamisen, tiheäs-tä kaasusta koostuvan esteseinän, joka suojaa virtauksen ohjainta kuitujen törmäyksiltä. Keksinnön puitteisiin kuuluu kaksi virtauksenohjai-men perustyyppiä, nimittäin tyyppi jossa rajakerroksen virtaus on lami-naarinen ja jossa se on turbulentti. Keksinnön mukaisen laitteen oleelliset tunnusmerkit ilmenevät patenttivaatimuksesta 4.
Joskaan keksinnön puitteissa ei ole välttämätöntä, on suotavaa sulkea virtauksenohjain ja käyttää sen sisäistä tilavuutta varaajana, jonka avulla vaimennetaan suihkutuskaasun paineen mahdolliset vaihtelut; ja saadaan aikaan tasainen, jatkuva kaasun virtaus rajakerrokseen.
4 58323
Niinpä keksinnön tarkoituksena on saada aikaan entistä parempi menetelmä ja laite kuituhunnun virtausparametrien stabiloimiseksi välittömästi linkokuidutuslaitteen alavirran puolella.
Toisena keksinnön tarkoituksena on saada aikaan entistä parempi menetelmä linkokuidutuslaitteen alavirran puolella olevan virtauksen ohjaimen toimintalämpötilan pysyttämiseksi tasapainossa.
Edelleen keksinnön tarkoituksena on saada aikaan mahdollisimman hyvä virtauksenohjainien muoto, sekä laminaarista että turbulenttista virtausta varten.
Nämä ynnä muut keksinnön tarkoitukset ja edut selitetään tarkemmin seuraavassa, havainnollistavassa vaan ei rajoittavassa mielessä, kahtena keksinnön sovellutusesimerkkinä, jotka on esitetty oheisessa piirustuksessa, jossa kuvio 1 on kaaviollinen leikkauskuvanto roottorin alavirran puoli-sesta pienpainealueesta ilman esillä olevaa keksintöä, kuvio 2 esittää erästä keksinnön sovellutusmuotoa, jossa siirtymä-virta roottorin pinnasta virtauksen ohjaimelle on laminaarinen pitkin virtauksenohjainta, kuvio 3 esittää keksinnön sovellutusmuotoa, jossa käytetään taaksepäin suunnattua porrasta virtauksen siirtymäkohdassa roottorista virtauksenohjaimeen, mikä aiheuttaa turbulentin virtauksen pitkin virtauksen ohjaimen profiilia, kuvio 4 esittää kuvion 3 mukaisen sovellutusmuodon erästä vaihtoehtoista rakennetta.
Piirustuksen kuviossa 1 näkyy lihko'roottori 10, jota pyörittää käyt-tökara eli ontto akseli 11. Roottoriin 10 ohjataan virta sulaa ainetta 12 kuten lasia, joka siihen kohdistuvan keskipakovoiman vaikutuksesta virtaa ulospäin ja ylös roottorin laipan 13 kehäpin-taa. Sulaan lasiin kohdistuva hydrostaattinen paine pakottaa lasin virtaamaan roottorin pintaan 13 porattujen monilukuisten reikien l6 läpi. Näin syntyneisiin sulan lasin virtoihin 14 vaikuttaa kaasu-suihku, joka muodostuu korkealämpötilaisista polttokaasuista, jotka suihkuavat poltinaukon 15 läpi ja suuntautuvat alaspäin sulan lasin virtoja kohti. Tämän lisäksi suurpaineinen kaasu- tai höyrysuihku suihkutetaan puhallussuulakkeen 20 kautta. Korkealämpö- 5 58323 tilaisten, suurpaineisten, polttimesta 15 tulevien kaasujen ja pu-haltimesta 20 suihkuavien suurpainekaasujen yhdistelmä vaikuttaa sulan lasin virtoihin 14 ja venyttää nämä virrat kuiduiksi 21 ja suuntaa ja kiihdyttää mainitut kuidut alaspäin virtaavaksi sylinterin muotoiseksi hunnuksi 22, joka koostuu nopeasti virtaavasta kaasusta, jonka mukana on kuidun pätkiä.
Tämän järjestelyn johdosta syntyy vangittujen kaasujen vyöhyke 23, jossa vallitsee ympäristön painetta alempi paine, välittömästi roottorin 10 alavirran puolelle. Tämä pienpainevyöhyke 23 ja siinä vallitseva virtaus 24 ovat yleensä epästabiileja ja vaihtelevia, mistä aiheutuu se, että myös kuituhuntu 22 on samoin epästabiili. Huntu 22 joutuu horjumaan päättömästi mistä seuraa, että tuote on huono ja epäyhdenmukainen.
Kuvio 2 esittää keksinnön sovellutusmuotoa, jossa edellä selitettyä menetelmää lasikuitujen 21 muodostamiseksi syöttämällä sulan lasin virta 12 nopeasti pyörivään roottoriin 10 on seuraavalla tavalla parannettu: ontto akseli 11 on jatkettu ulottumaan roottorin 10 alapuolelle, jossa siihen on sopivalla tavoin kuten kiekon muotoisella kannattimella 34 kiinnitetty virtauksenohjain 29. Geometriselta muodoltaan virtauksen ohjain 29 on katkaistu pyörähdyskappale. Tämä pyörähdyskappale voi olla kartion muotoinen, mutta mieluimmin se likimain vastaa sitä nimellistä virtaviivaa, joka rajoittaa pienpainealuetta roottorin 10 alavirran puolella ellei virtauksen-ohjainta 29 ole. Tällainen pyörähdyskappale voi olla muodoltaan esimerkiksi parabolinen, hyperbolinen tai ellipsoidinen jne. Virtauksen ohjaimen runko alkaa kohdasta 31 välittömästi roottorin pinnan 13 alapuolella, jättäen itsensä ja roottorin 10 väliin ren-kaanmuotoisen avoimen tilan eli raon 35· Se jatkuu alavirtaan ja sisään päin roottorin keskiviivaa kohti halutun profiilin mukaisesti katkaisutasoon 32 saakka ja jatkuu siitä vaakasuorana onton akselin jatkeeseen 33 ja on sopivasti kiinnitetty siihen. Näin muodostuu painekammio 40 kiekon muotoisen kannattimen 34, akselin jatkeen 33 ja virtauksenohjaimen profiilin 30 rajoittamana.
Jotakin verraten viileätä kaasua kuten ilmaa 41 ruiskutetaan onton akselin 11 sisäiseen kanavaan 42, virtaamaan painekammioon 40 sopivien reikien 43 kautta. Sulkulevy 40 sulkee kanavan 42 aukkojen 43 alapuolelta pakottaen jäähdytyskaasut painekammioon 40.
6 58323
Painekammiosta 40 jäähdytyskaasu virtaa kannatuskiekossa 34 olevien sopivien rekien 45 kautta ja kulkee pitkin roottorin 10 pohjaa, tullen ulos rengasmaisen raon 35 kautta lisäten massaa virtauksen ohjaimen profiilia myöten alavirtaan päin virtaavaan rajakerrokseen niinkuin nuolet 46 osoittavat. Virtauksenohjaimen profiilia 30 myöten virtaava viileä rajakerros alentaa aerotermodynaamista konvek-tiivista lämmönsiirtymistä korkealämpötilaisesta hunnusta 22 virtauksenohj aimen profiiliin 30. Virtauksenohjaimen lämpötila on pysytettävä 371°C alapuolella, jotta ohjaimeen törmäävät kuidut eivät tarttuisi siihen kiinni. Lisäksi se, että rajakerros on tiheämpi siihen ruiskutetun verraten viileän kaasun ansiosta, todennäköisesti pienentää kuitujen taipumusta tunkeutua rajakerroksen läpi ja törmätä profiiliin 30. On todettu, että 0,28 m^ minuutissa standardi-työpajapaineilmaa syötettynä n. 270-350 kPa:n paineella riittää 30-38 cm:n läpimittaiselle roottorille, joka tuottaa liki-määrin 450-680 kg lasikuituja tunnissa.
Virtauksen ohjain 29 täyttää sen osan pienpainealueesta, viitenumero 23 kuviossa 1, joka on välittömästi roottorin 10 alavirran puolella ja jolla on suurin vaikutus kuituhunnun virtausparametrei-hin, ja antaa suurella nopeudella virtaavalle hunnulle 22 optimi-virtausprofiilin 30 noudatettavaksi. Virtauksen ohjaimen 29 tällä alueella läsnäolon ansiosta epästabiilisuuden kehittimen tilalle saadaan kiinteä geometrinen muoto, joka ohjaa huntua 22 ja antaa sille stabiilisuutta. Virtauksenohjaimen pituus L tietenkin riippuu roottorin geometrisesta muodosta ja hunnun virtausominaisuuksista. On todettu, että lasin kuiduttimessa, jonka roottorin läpimitta on n. 30-38 cm ja joka tuottaa likimäärin 450-680 kg lasikuituja tuntia kohti, sopiva pituuden L suhde roottorin läpimittaan on likimäärin 0,70. Roottoreilla, joiden läpimitta on likimäärin 20 cm, tämä suhde voi ylittää 1,0.
Keksinnön mukaisen virtauksenohjaimen alapuolelle jää pienempi, vähemmän voimakas pienpainevyöhyke 47· Virtauksenohjaimen 29 olemassaolon ansiosta sen alue on paljon pienempi kuin kuvion 1 mukainen vyöhykkeen 23, ja sillä on paljon vähemmän vaikutusta hunnun stabiilisuuteen. Edelleen keksinnön mukaisen virtauksenohjaimen 29 ansiosta huntu 22 on stabiloitunut virratessaan profiilia 30 myöten ennen joutumistaan jäljellä olevan pienpainevyöhykkeen 47 vaikutuksen alaiseksi. Se liike-energia, jonka huntu'22 saa kulkiessaan ohjattua, profiilin 30 määrittämää virtaustietä myöten, stabiloi 7 58323 hunnun ennen kuin mainittu vähemmän voimakas pienpainevyöhyke 47 siihen vaikuttaa.
Kuvio 3 esittää keksinnön toista sovellutusmuotoa, jossa virtauk-senohjaimen profiili 30 ei noudata kuituhunnun 22 ja kuvion 1 mukaisen pienpainevyöhykkeen 23 välistä erottavaa virtaviivaa vaan on sen suuntaisena sen sisäpuolella. Tämän johdosta virtauksenoh-jaimen profiili 50 yhdessä roottorin 10 geometrisen muodon kanssa saa aikaan taaksepäin suunnatun portaan 51 roottorista alavirtaan virtaaviin venytettävien kuitujen virtaukseen nähden. Tämän taaksepäin suunnatun portaan 51 läsnäolo saa aikaan turbulentin virtauksen 52 profiilia 50 myöten.
Jotakin kaasumaista jäähdytysväliainetta kuten ilmaa tai höyryä johdetaan onttoa akselia 11 myöten painekammioon 40 samoin kuin kuvion 2 mukaisessa sovellutusmuodossa. Jäähdytyfekäasujohdetaan samalla tavoin massanlisäysväliaineena turbulenttiin virtaan 52 roottorin 10 pohjan ja virtauksenohjaimen profiilin 50 välisestä rengasmaisesta raosta 53· Jäähdytetyllä, virtauksen ohjausprofiilia 50 myöten kulkevalla turbulentilla virralla 52 on suurentunut jäähdy tysvaikutus virtauksenohjaimen runkoon. Kuitujen törmäämisen todennäköisyys virtauksenohjaimen profiiliin 50 on kuitenkin suurempi kuin keksinnön mukaisessa, kuviossa 2 esitetyssä laminaarivirtauksenohj aimessa.
Kuvio 4 esittää vielä erästä keksinnön mukaisen turbulentin virtauksenohj aimen sovellutusmuotoa, jossa myös käytetään taaksepäin suunnattua porrasta turbulentin virtauksen aikaansaamiseksi virtauksenohj aimen profiilia 50 myöten. Tässä sovellutusmuodossa on kuitenkin huuli eli kilpi 55 sovitettu suojaamaan roottorin 10 pohjaa satunnaisilta kuitutörmäyksiltä joita voi esiintyä pienen pa-luuvirtauskentän 56 vaikutuksesta, joka luonteenomaisesti esiintyy taaksepäin suunnatun portaan alavirran puolella.
Jäähdytyskaasuvirtausta esittävät nuolet 57, ja se ruiskutetaan rajakerrokseen roottorin 10 ja huulen 55 välisestä rengasmaisesta raosta 58.

Claims (8)

8 58323
1. Menetelmä kuitujen valmistamiseksi sulasta lasista tai muusta termoplastisesta aineesta, jota pyörittämällä lingotaan ulos sentri-fugikappaleen (10) ympärimenevän seinämän (13) hienojen aukkojen (16) kautta ja vedetään kuiduiksi suuntaamalla muodostuneita kuituja vasten kaasuväliainetta, jolla on korkea lämpötila ja paine, jotka kuidut hunnun (22) muodossa saatetaan seuraamaan sellaisen vetosuunnassa kapenevan virtauksen ohjaimen (29) ääriviivaa (30), joka on sovitettu sama-akselisesti ja välittömästi sentrifugikappa-leen (10) jälkeen tämän alavirran puolelle, tunnettu siitä, että jatkuvaa jäähdytyskaasuvirtaa (46) lisätään massalisäyksenä kuituhunnun (22) ja virtauksen ohjaimen (29) väliseen rajakerrokseen lämmönsiirron vähentämiseksi kuumasta vetoväliaineesta ja kuituhun-nusta virtauksen ohjainelimeen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jatkuvaa jäähdytyskaasuvirtaa johdetaan ensin virtauksen ohjainelimessä (29) olevaan ontelotilaan (40) lämmön vastaanottamiseksi sisältäpäin konvektion kautta virtauksen ohjainelimestä ennen jäähdytyskaasuvirran lisäystä rajakerrokseen.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jäähdytyskaasuvirta saatetaan aikaansaamaan pyörteilevä virtaus (52) rajakerroksessa kuituhunnun (22) ja virtauksen ohjainelimen (29) välissä.
4. Laite kuitujen valmistamiseksi lasista tai muusta termoplastisesta aineesta jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukaisella menetelmällä, jossa laitteessa on sentrifugikappale (10), jossa on useita perifeerisiä poistoaukkoja (16) ainesulaa (12) varten, jota johdetaan sentrifugikappaleeseen sulavirtojen (21) muodostamiseksi, joita vedetään aksiaalisesti pois sentrifugikappaleesta hunnun (22) muodossa kaasuväliaineen ja/tai höyryn avulla korkeassa lämpötilassa ja paineessa suukappaleesta (15,20), joka ympäröi sentrifugikappaleen (10) kehää ja on suunnattu ulosvirtaavia sulavirtoja (21) vastaan, minkä lisäksi kapenevan, sentrifugikappaleen kanssa kiinteästi yhdistetyn pyörähdyskappaleen (29) muodossa oleva virtauksen ohjainelin on sovitettu hunnun (22) sisäpuolelle ja välittömästi sentrifugikappaleen (10) jälkeen virtaussuunnassa, tunnettu siitä, että ohjainelimen kehäseinämä (30) olennaisesti seuraa hunnun liikerataa ja että elimiä (41,42,43,45,35,53,58) on sovitettu jatkuvan jäähdy- 9 58323 tyskaasuvirran (46) lisäämiseksi massalisäyksenä virtauksen ohjain-elimen (29) ja hunnun (22) väliseen rajakerrokseen lämmönsiirron vähentämiseksi kuumasta vetoväliaineesta ja kuumasta hunnusta virtauksen ohjainelimeen (29)·
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että sentrifugikappaletta kohti käännetty osa virtauksen ohjaineli-mestä (29) rajoittaa rengasmaista rakoa (35,53,58) itsensä ja sentri-fugikappaleen (10) väliin, jonka raon (35,53,58) kautta ainevirtaa johdetaan rajakerrokseen kuituhunnun ja virtauksen ohjainelimen ulkokehän (30) välillä.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että virtauksen ohjainelimen sentrifugikappaletta kohti käännetyllä osalla on sama halkaisija kuin sentrifugikappaleen vastakkaisella osalla.
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että virtauksen ohjainelimen sentrifugikappaletta kohti käännetyllä osalla on pienempi halkaisija kuin sentrifugikappaleen vastakkaisella osalla vastepinnan (51) muodostamiseksi, joka on sovitettu aikaansaamaan pyörteilevää virtausta kuituhunnun ja virtauksen ohjainelimen välisessä rajakerroksessa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että virtauksen ohjainelimen (29) sentrifugikappaletta kohti käännetyssä reunassa on säteettäisesti ulkoneva kaulus (55)» joka on samansuuntainen sentrifugikappaleen vastakkaisen pohjaosan kanssa, ja jolla on olennaisesti sama ulkohalkaisija.
FI751544A 1974-05-28 1975-05-27 Foerfarande och anordning foer tillverkning av glasfiber FI58323C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US47346674A 1974-05-28 1974-05-28
US47346674 1974-05-28

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI751544A FI751544A (fi) 1975-11-29
FI58323B FI58323B (fi) 1980-09-30
FI58323C true FI58323C (fi) 1981-01-12

Family

ID=23879638

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI751544A FI58323C (fi) 1974-05-28 1975-05-27 Foerfarande och anordning foer tillverkning av glasfiber

Country Status (15)

Country Link
JP (1) JPS5911539B2 (fi)
AR (1) AR206429A1 (fi)
BE (1) BE829547A (fi)
CA (1) CA1066508A (fi)
DE (1) DE2522721A1 (fi)
DK (1) DK232075A (fi)
ES (1) ES438037A1 (fi)
FI (1) FI58323C (fi)
FR (1) FR2272960B1 (fi)
GB (1) GB1469501A (fi)
IT (1) IT1038344B (fi)
NL (1) NL7506188A (fi)
NO (1) NO138693C (fi)
SE (1) SE412378B (fi)
ZA (1) ZA753414B (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL187915C (nl) * 1981-02-16 1992-02-17 Sten Halvor Harsem Werkwijze voor het spinnen van vezels en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
JPS58185562U (ja) * 1982-06-04 1983-12-09 安達紙器工業株式会社 巻装物等の端部保護バンド
JP2796757B2 (ja) * 1990-09-04 1998-09-10 パラマウント硝子工業株式会社 ガラス繊維の製造方法及び装置
JP2655820B2 (ja) * 1994-11-18 1997-09-24 黒沢建設株式会社 アースアンカー工法

Also Published As

Publication number Publication date
FI751544A (fi) 1975-11-29
FR2272960A1 (fi) 1975-12-26
AU8126675A (en) 1976-11-25
BE829547A (fr) 1975-09-15
FR2272960B1 (fi) 1979-03-30
ES438037A1 (es) 1977-02-16
FI58323B (fi) 1980-09-30
IT1038344B (it) 1979-11-20
GB1469501A (en) 1977-04-06
DE2522721A1 (de) 1975-12-11
DK232075A (da) 1975-11-29
AR206429A1 (es) 1976-07-23
JPS5911539B2 (ja) 1984-03-16
NO751814L (fi) 1975-12-01
SE412378B (sv) 1980-03-03
CA1066508A (en) 1979-11-20
NL7506188A (nl) 1975-12-02
NO138693B (no) 1978-07-17
NO138693C (no) 1978-10-25
ZA753414B (en) 1976-04-28
SE7506057L (sv) 1975-12-01
JPS514326A (fi) 1976-01-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4046539A (en) Method and apparatus for producing glass fibers
US4277436A (en) Method for forming filaments
FI104321B (fi) Menetelmä mineraalivillan valmistamista varten ja niiden mukaisesti valmistettu mineraalivilla
JP3285610B2 (ja) 熱可塑性材料からの繊維形成法および繊維形成装置
US4636234A (en) Method and apparatus for making non-circular mineral fibers
JPS5911540B2 (ja) 無機質繊維の製造方法及びその装置
US4246017A (en) Method and apparatus for forming mineral fibers
FI58323C (fi) Foerfarande och anordning foer tillverkning av glasfiber
EP0800492B1 (en) Method and apparatus for producing mineral wool
US4601742A (en) Blower for mineral fiberizer
RU1797601C (ru) Устройство дл изготовлени минеральной ваты
US4106921A (en) Apparatus for low pressure air fiberization of mineral fiber
PL197681B1 (pl) Sposób i urządzenie do wytwarzania włókien zwłaszcza włókien wełny mineralnej
US5312469A (en) Centrifuging with protected fiberforming cones
US4544393A (en) Rotary fiber forming method and apparatus
US3013299A (en) Method of and means for fiberization
EP0054933B1 (en) Glass fiber forming apparatus
CA2037426C (en) Open bottomed spinner for mineral fibers
US5688302A (en) Centrifuging process for forming fibers
US4342582A (en) Apparatus for fiberization of mineral fiber having directional shroud
US2763891A (en) Spinning apparatus
US5693117A (en) Radial rotary fiberizer
US4302234A (en) Method and apparatus for forming mineral fibers
CA1274394A (en) Non-circular mineral fibers and method and apparatus for making
FI62814C (fi) Foerfarande och anordning foer framstaellning av fibrer fraon ett utdragbart material

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OWENS-CORNING FIBERGLAS CORPORATION