FI57969C - Saett vid hopfogning medelst haerdbara tvao-komponentlim - Google Patents
Saett vid hopfogning medelst haerdbara tvao-komponentlim Download PDFInfo
- Publication number
- FI57969C FI57969C FI112373A FI112373A FI57969C FI 57969 C FI57969 C FI 57969C FI 112373 A FI112373 A FI 112373A FI 112373 A FI112373 A FI 112373A FI 57969 C FI57969 C FI 57969C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- hardener
- resin
- component
- seconds
- time
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C09—DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- C09J—ADHESIVES; NON-MECHANICAL ASPECTS OF ADHESIVE PROCESSES IN GENERAL; ADHESIVE PROCESSES NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE; USE OF MATERIALS AS ADHESIVES
- C09J5/00—Adhesive processes in general; Adhesive processes not provided for elsewhere, e.g. relating to primers
- C09J5/04—Adhesive processes in general; Adhesive processes not provided for elsewhere, e.g. relating to primers involving separate application of adhesive ingredients to the different surfaces to be joined
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
- Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)
Description
Γβ1 KUULUTUSJULKAISU _ Λ ^ UTLÄGGNI NGSSKRIFT 5 7 9 6 9 C (^) Fatentti ayonnctty 13 11 IvSO P^tentfc meddelat v (51) Kv.!k?/1m.a. C 09 J 5/06 SUOMI—FINLAND (21) Pnw«lhrit.mu«—PK.ntwekninj 1123/73 (22) HkkMniipUvi—An*Oknlng*da( 10.01+.73 (23) Alkuptlvt—GHtl|h«tada| 10.04.73 (41) Tulkit )ulW**k*l — Bllvlt efftntllg io 73
Patentti. J· rekisterihallitus NlhcMMp·». |. kuuLjullataun pvm.-
Patent- och registerstyrelsen ' Arnokin utlafd oeh utUkrifun pubiicwtd 31.07.80 (32)(33)(31) Pyy4tity ttuoilcMS—B«(lrd priorltat n. ol+. 72
Ruotsi-Sverige(SE) 1+669/72 (71) AB Casco, Box 11010, 100 6l Stockholm 11, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Kjell Rutger Strindholm, Alta, Ruotsi-Sverige(SE) (71+) Oy Borenius & Co. Ah (51+) Tapa liittää yhteen kovetettavien kaksikomponenttiliimojen avulla -Sätt vid hopfogning medelst härdbara tvä-komponentlim
Keksinnön kohteena on tapa liittää yhteen kovetettavissa olevan kaksikomponenttiliiman avulla, jolloin hartsikomponentti ja kovetin-komponentti levitetään erikseen ja yhteenpano tapahtuu paineessa ja lämmössä.
Puuta liimattaessa kovetettavien liimojen avulla on ennestään tunnettua levittää hartsiliuos ja nestemäinen kovetin erikseen kumpikin yhteen-^ liitettävään pintaansa ja tämän jälkeen koota pinnat yhteen ja puristaa saumaa huoneenlämmössä. Tätä menetelmää sovelletaan esim. sellaisissa tapauksissa, joissa saumarakenne tai jokin sen osista ei kestä korkeata ^ lämpötilaa. Esimerkkinä mainittakoon muovilaminaatin liimaaminen puu- perusteisiin levymateriaaleihin, kuten viilu- ja lastulevyähän. Tällaisissa liimauksissa kemiallinen kovettumisreaktio alkaa välittömästi yhteenkokoamisen jälkeen, kun hartsi ja kovetin joutuvat kosketukseen keskenään. Puristuspaine on 4...5 minuutin pituisen odotusajan kuluessa saatava vaikuttamaan liimasaumaan. Tämän aikarajan tultua ylitetyksi on kovettumisreaktio edistynyt niin pitkälle, että liiman valuvuusominaisuu-det ovat heikentyneet, eikä enää saavuteta tyydyttävää kiinnitarttumista ja kalvonmuodostusta. Odotusajan puitteissa syntyy hyvä kostuminen ja kiinnittyminen sauman pintaan, ja liima muodostaa saumaan yhtenäisen liimakalvon. Jos puristus aloitetaan vaaditun odotusajan puitteissa, tarvitaan huoneenlämmössä noin 25 minuutin pituinen puristusaika.
2 57969
Puuta liimattaessa on myös ennestään tunnettua sekoittaa nestemäinen hartsikomponentti jauhemaiseen tai nestemäiseen kovettimeen ja tämän jälkeen levittää täten saatu liimaseos toiseen saumapintaan tai molempiin saumapintoihin, sekä liimattavien osien tultua lasketuksi yhteen, puristaa korotetussa lämpötilassa saumaa ns. lämpöpuristimessa. Liima saavuttaa puristettaessa normaalisti 90...100 °C:n lämpötilan. Koska tätä menetelmää sovellettaessa hartsi ja kovetin joutuvat kosketukseen keskenään aikaisemmassa vaiheessa kuin niitä erikseen levitettäessä, on normaalisti käytettävä vähemmän reaktiivisia kovettimia, jotta liimaseoksen käyttökelpoisuusaika, toisin sanoen se aika, jonka kuluessa iiimaseoksella on levittämiseen kelpaava pieni viskositeetti, olisi riittävän pitkä. Käytännössä vaaditaan vähintään noin 90 minuutin pituinen käyttökelpoisuusaika. Tätä liimausmenetelmää sovellettaessa esim. 0,8 mm paksun pyökkiviilun liimaamiseksi kovalevyyn saavutettiin 100 °C:n puristuslämpötilaa käytettäessä noin 30 sekunnin pituinen lyhin puristusaika, mikä siis edustaa oleellista lyhenemistä verrattuna kylmäpuristuksessa tarvittavaan puristusaikaan. Lämpöpuristus-menetelmää sovellettaessa lämpöä siirtyy puristimesta liimaan puu-materiaalin läpi, osittain johtumisen kautta ja osaksi vesihöyryn mukana tapahtuvan konvektion kautta, joten puristusaika tulee sitä pitemmäksi mitä paksumpaa puumateriaali on. Täten saadaan 1,5 mm paksua pyökkiviilua siloitettuun kovalevyyn liimattaessa noin 45 sekunnin pituinen lyhin puristusaika siinä tapauksessa, että puristuslämpötila on 100 °C.
On myös ennestään tunnettua esilämmittää puupintoja ennen liimaseosten levittämistä niin, että voidaan luopua lämpöpuristimesta eikä liimaus riipu puumateriaalin paksuudesta. Tällä tavoin liimaseos lämpenee nopeasti ja kovettumisreaktio kiihtyy voimakkaasti. Siloitettua kovaa 3 mm paksua levyä siloitettuun mäntylamelliin liimattaessa tulee lyhin puristusaika 30 sekunnin pituiseksi, jotta hyvä liimasauma saataisiin syntymään tuotetta "Cascorit" 1209 ja siihen sekoitettua kovetinta 2656 käytettäessä.
Nyt on osoittautunut mahdolliseksi vieläkin lyhentää puristusaikaa lämmittämällä toista tai molempia yhteenliitettäviä pintoja ennen ja/ tai sen jälkeen, kun hartsikomponentti ja/tai kovetinkomponentti on levietty erikseen, minkä jälkeen osat lasketaan yhteen ja sijoitetaan kylmäpuristimeen. Tällä tavalla voidaan sallia pitempiä odotusaikoja toisaalta hartsin ja kovettimen levittämisen ja toisaalta puristamisen (sauman avoimena oloajan) välillä, mikä lisää valmistuksen 3 57969 joustavuutta, ja sitä paitsi voidaan käyttää enemmän reaktiokykyisiä kovettimia niin, että puristusaika lyhenee paljon nykyään tunnettujen aikojen alapuolelle. Tavalliseen lämpöpuristamiseen verrattuna on keksinnön mukainen tapa riippumaton puumateriaalin paksuudesta ja hartsi-kovetinseoksen käyttökelpoisuusajasta, minkä lisäksi tullaan toimeen ilman lämpöpuristinta.
Valmistusolosuhteista, hartsin ja kovettimen levitysajasta, materiaalien lämpöominaisuuksista jne. riippuen voivat saumapintojen lämmitys-jaksot olla eri pitkiä ja myös toisiinsa nähden ajallisesti porrastettuja.
Keksintöä voidaan soveltaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla, nimittäin levittämällä hartsikomponentti toiseen pintaan ja kovetinkompo-nentti toiseen, tai levittämällä hartsi- ja kovetinkomponentit peräkkäin toiseen pintaan tai molempiin pintoihin. Lämmitys tapahtuu sopivasti infrapunasäteilyn, lämpimän ilman, kuuman höyryn tai kuuman kosketuspinnan avulla.
Keksinnön mukaan voidaan käyttää nestemäisiä formaldehydihartseja, kuten karbamidihartsia, fenolihartsia, resorsinolihartsia, melamiini-hartsia sekä näiden seoksia ja sekakondensaatteja. Nestemäinen kovetin on valittava hartsityypin mukaan. Esimerkkeinä nestemäisistä kovettimista mainittakoon orgaaniset hapot, kuten muurahaishappo, sitruunahappo, maleiinihappo, trikloorietikkahappo* Edelleen voidaan käyttää epäorgaanisia happoja sekä sellaisia yhdisteitä, joista lohkeaa happoja. Voidaan myös käyttää formaldehydiä, glyoksaalia ja aniliinihydrokloridia.
Esimerkki 1
Vaneriviilua liimattiin mäntyalustaan seuraavalla tavalla: Mänty- puuta olevia koekappaleita, joiden kokobJLi 2 x 2 x 22 cm, ja vaneri-viilua, jonka koko oli 0,3 x 2,5 x 25 cm, esilämmitettiin infrapuna-säteilylaitteiden avulla 30 sekuntia, ja täten saatiin noin 100 °C:n lämpötila syntymään muodostettavassa saumassa. Esilämmitettyyn viilu-pintaan levitettiin noin 40 g/m nestemäistä kovetinta, jona käytettiin orgaanista happoa, jonka kuiva-ainepitoisuus oli noin 33fi· Esi-lämmitettyyn mäntypintaan levitettiin noin 150 g/m karbamidihartsin , 57969 4 "Cascorit 1209” vesiliuosta, jonka kuiva-ainepitoisuus oli 68$.
Tämän jälkeen liimalla ja kovettimella päällystetyt pinnat laskettiin yhteen ja sijoitettiin kylmäpuristimeen, jossa niitä puristettiin noin 5 kp/cm suuruisessa paineessa riittävän kauan niin, että saatiin hyvä liimasauma. Infrapunasäteilystä yhteenlaskemiseen kuluvan ajan pituus oli noin 20 sekuntia. Lyhin puristusaika hyvän liimasauman saamiseksi tällä tavoin oli 5 sekuntia.
Esimerkki 2 _
Suoritettiin samankaltaiset kokeet kuin esimerkissä 1, paitsi että kovetin levitettiin viiluun ennen infrapunasäteilyä. Hartsi levitet- _ tiin infrapunasäteilyn jälkeen. Lyhin puristusaika oli 5 sekuntia.
Esimerkki 3
Suoritettiin samanlainen koe kuin esimerkissä 1, paitsi että säteilyä kohdistettiin ainoastaan viilupintaan. Hartsi levitettiin säteilyn kohteena olleeseen viilupintaan, kun taas kovetin levitettiin välittömästi ennen hartsin levittämistä mäntypintaan, johon säteilyä ei kohdis» tettu.
Vertailun vuoksi kokeita suoritettiin myös siten, että koekappale esilämmitettiin ja kovetin ja siihen sekoitettu hartsi levitettiin kahdesti. Lyhimmät puristusajat olivat erikseen levitettäessä 15 sekuntia ja liima- ja kovetinseosta käytettäessä 105 sekuntia.
Esimerkki 4
Pyökkiä olevat siloitetut koekappaleet, joiden koko oli 0,6 x 2,0 x 6,9 cm, liimattiin toisiinsa "T” muotoon seuraavalla tavalla. Koekappaleet, joiden lukumäärä liimausta kohden oli kaksi, saatettiin siirtymään 30 sekunnin kuluessa infrapunasäteilijän alitse, jolloin sauma saavutti 90...100 °C:n lämpötilan. Säteily kohdistettiin koekappaleeseen 1 10 sekuntia ennen kuin se kohdistettiin koekappalee seen 2. Koekappaleeseen 1 levitettiin 5 sekuntia säteilyn jälkeen noin 150 g/m karbamidihartsin ’'Cascorit 1209” vesiliuosta, jonka kuiva-ainepitoisuus oli 68$. Koekappaleeseen 2 levitettiin noin 40 g/ m^ nestemäistä kovetinta, jona käytettiin orgaanista happoa, jonka
Claims (3)
1. Tapa liittää yhteen kovetettavissa olevan kaksikomponenttiliiman ~~ avulla, jolloin hartsikomponentti ja kovetinkomponentti levitetään erikseen ja yhteenpano tapahtuu paineessa ja lämmössä, tunnettu siitä, että toista tai molempia yhteenliitettäviä pintoja lämmitetään ennen kuin ja/tai sen jälkeen, kun hartsikomponentti ja/tai kovetinkomponentti on levitetty erikseen, minkä jälkeen osat lasketaan yhteen ja sijoitetaan puristimeen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tapa, tunnettu siitä, että hartsikomponentti levitetään toiseen pintaan ja kovetinkomponentti toiseen.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tapa, tunnettu siitä, että pinnat lämmitetään infrapunasäteilyn avulla.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE466972 | 1972-04-11 | ||
SE466972A SE375317B (fi) | 1972-04-11 | 1972-04-11 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI57969B FI57969B (fi) | 1980-07-31 |
FI57969C true FI57969C (fi) | 1980-11-10 |
Family
ID=20264698
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI112373A FI57969C (fi) | 1972-04-11 | 1973-04-10 | Saett vid hopfogning medelst haerdbara tvao-komponentlim |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
DE (1) | DE2318268B2 (fi) |
DK (1) | DK138879B (fi) |
FI (1) | FI57969C (fi) |
NO (1) | NO135639C (fi) |
SE (1) | SE375317B (fi) |
Families Citing this family (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3249574C2 (de) * | 1982-12-09 | 1985-07-18 | Compakta Werke Baustoff-GmbH, 8225 Traunreut | Verfahren zum dauerhaften Verbinden eines Handgriffes mit einer Glaskanne |
DE3245553C2 (de) * | 1982-12-09 | 1986-05-07 | Compakta Werke Baustoff-GmbH, 8225 Traunreut | Verfahren zum dauerhaften Verbinden von Konstruktionsteilen |
SE463608B (sv) * | 1987-12-07 | 1990-12-17 | Casco Nobel Ab | Foerfarande foer framstaellning av traeprodukter |
IT1270541B (it) * | 1993-05-18 | 1997-05-06 | Manea Srl Off Mec Flli | Metodo di incollaggio in linea di bordi ai fianchi di pannelli in una macchina bordatrice |
FI110358B (fi) * | 2000-08-22 | 2002-12-31 | Jaerme Oy | Menetelmä ja laitteisto puukappaleiden liittämiseksi yhteen |
WO2003062340A1 (en) * | 2002-01-25 | 2003-07-31 | Akzo Nobel N.V. | Method and apparatus for gluing |
GB201105583D0 (en) * | 2011-04-01 | 2011-05-18 | Dynea Oy | System for form pressing with high production efficiency |
-
1972
- 1972-04-11 SE SE466972A patent/SE375317B/xx unknown
-
1973
- 1973-04-05 DK DK184473A patent/DK138879B/da unknown
- 1973-04-10 NO NO148773A patent/NO135639C/no unknown
- 1973-04-10 FI FI112373A patent/FI57969C/fi active
- 1973-04-11 DE DE19732318268 patent/DE2318268B2/de not_active Ceased
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DK138879C (fi) | 1979-04-23 |
NO135639C (fi) | 1977-05-04 |
SE375317B (fi) | 1975-04-14 |
DE2318268B2 (de) | 1981-01-22 |
FI57969B (fi) | 1980-07-31 |
DK138879B (da) | 1978-11-13 |
NO135639B (fi) | 1977-01-24 |
DE2318268A1 (de) | 1973-10-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR101226062B1 (ko) | 포름알데히드-불포함 리그노셀룰로오스성 접착제 및 그접착제로부터 제조된 복합체 | |
US7785440B2 (en) | Formaldehyde-free lignocellulosic adhesives and composites made from the adhesives | |
US5944938A (en) | wood bonding method | |
FI57969B (fi) | Saett vid hopfogning medelst haerdbara tvao-komponentlim | |
FI91501B (fi) | Menetelmä puutuotteiden valmistamiseksi | |
RU2720156C2 (ru) | Способ производства гибкой пленки и ее применение | |
US7641759B2 (en) | Method of joining surfaces | |
CS200488B2 (en) | Adhesive for manufacturing plywoods or particle boards or insulation boards | |
RU2294950C2 (ru) | Способ соединения поверхностей | |
AU2004242047B2 (en) | Method of joining surfaces | |
US3384137A (en) | Hot press plywood | |
Sedliacik | Ecological aspects of gluing with urea-formaldehyde resins. | |
FI73455C (fi) | Saett vid sammanfogning av trae och traebaserade material samt haerdarkomposition. | |
Kelleci et al. | Production and Characterization of Particle Board Laminated with Wall-paper and Wood Veneer | |
FI64631B (fi) | Saett att foerlaenga den slutna vaentetiden vid hopfogning av delar med hjaelp av formaldehydbaserade aminoplastlim | |
FI63251B (fi) | Saett att sprutapplicera haerdande lim | |
US20040231792A1 (en) | Method of joining surfaces | |
JPH0471113B2 (fi) | ||
ZA200609501B (en) | Formaldehyde-free lignocellulosic adhesives and composites made from the adhesives | |
JPH01241401A (ja) | パーティクルボードの製造法 | |
JPS5856517B2 (ja) | 天然木化粧合板の製造方法 | |
KR940000221A (ko) | 콘크리트 거푸집용 합판 제조방법 |