FI57875C - Antifungalt preparat - Google Patents

Antifungalt preparat Download PDF

Info

Publication number
FI57875C
FI57875C FI751936A FI751936A FI57875C FI 57875 C FI57875 C FI 57875C FI 751936 A FI751936 A FI 751936A FI 751936 A FI751936 A FI 751936A FI 57875 C FI57875 C FI 57875C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
natamycin
mixture
acid
preparation according
preparation
Prior art date
Application number
FI751936A
Other languages
English (en)
Other versions
FI751936A (fi
FI57875B (fi
Inventor
Dirk Aart Smink
Original Assignee
Gist Brocades Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB2950374A external-priority patent/GB1470005A/en
Application filed by Gist Brocades Nv filed Critical Gist Brocades Nv
Publication of FI751936A publication Critical patent/FI751936A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI57875B publication Critical patent/FI57875B/fi
Publication of FI57875C publication Critical patent/FI57875C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23BPRESERVING, e.g. BY CANNING, MEAT, FISH, EGGS, FRUIT, VEGETABLES, EDIBLE SEEDS; CHEMICAL RIPENING OF FRUIT OR VEGETABLES; THE PRESERVED, RIPENED, OR CANNED PRODUCTS
    • A23B7/00Preservation or chemical ripening of fruit or vegetables
    • A23B7/14Preserving or ripening with chemicals not covered by groups A23B7/08 or A23B7/10
    • A23B7/153Preserving or ripening with chemicals not covered by groups A23B7/08 or A23B7/10 in the form of liquids or solids
    • A23B7/154Organic compounds; Microorganisms; Enzymes
    • A23B7/155Microorganisms; Enzymes; Antibiotics

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Food Preservation Except Freezing, Refrigeration, And Drying (AREA)
  • Storage Of Fruits Or Vegetables (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Description

rBl KUULUTUSJULKAISU - „ - -W <11) UTLÄGGNINGSSKAIFT 5 7 875 C -Patentti cy3nn?lfcy 10 11 1980 ^ Patent meddolat (S1) Kv.ik.Va3 A 23 B 7/14, A 01 N 25/02 SUOMI—FINLAND pi) ΡΜ»Βΐι^-ρΐΜ«««βω«ι 751936 (22) Mtktmlspllv· — Amekn!nt*d«| 02.07.75 ^ (23) Alkvpllvl—GlMgh«adtg 02.07.75 (41) Tullut lulkMcai — fcllvlt offwwllg 0i+. 01.76
Patentti- ] rekisterihallit!» /44s Nthttvtk«lp*non Ja kuuU}utk»t*un pvm. —
Patent· och registerstjrrelsen ' Anuakan utiugd oeh utUkrtftun pubiicund 31.07· 80
(32)(33)(31) hn^*«r utuelkuu» —Buglrd prterltuc 03.07.7U
lU.02.75 Iso-Britannia-Storbritannien(GB) 29503/7^, 061+50/75 (71) Gist-Brocades nv, Wateringseveg 1, Delft, Alankomaat-Nederländerna(NL) (72) Dirk Aart Smink, Leiderdorp, Alankomaat-Nederländerna(NL) (7I+) Berggren Oy Ab (5I+) Antifungaalinen valmiste - Antifungalt preparat Tämä keksintö koskee maataloustuotteilla, kuten hedelmillä, vihanneksilla, juurikasveilla, juurikkailla, kukkasipuleilla ja juurakoilla käytettävää antifungaalista valmistetta.
Sitrushedelmiä, esim. varsinkin appelsiineja, mutta myös sitruunoja ja greippejä, viedään suuria määriä maista, joissa niitä kasvatetaan, moniin muihin maihin. Tämän vuoksi niitä joudutaan kuljettamaan pitkiä aikoja kaikenlaatuisissa olosuhteissa, joista monet aiheuttavat hedelmien pilaantumista homeen kasvun vuoksi. Lisäksi hedelmiä varastoidaan usein pitkähköjä aikoja ennen kuin ne saavuttavat kuluttajan, mikä seikka myös edistää olosuhteita, joissa homeen kasvua ilmaantuu.
Pilaantumisen välttämiseksi sitrushedelmiä tämän vuoksi yleensä käsitellään antifungaalisella aineella ennen kuljetusta. Kuitenkin huolimatta sitrushedelmien käsittelystä antifungaalisella aineella (tai fungisidilla) tapahtuu usein homeen kasvua siinä määrin, että 57875 huomattavaa osaa sitrushedelmistä ei voida myydä niiden saapuessa vastaanottajamaahan, ja esimerkiksi yksi homehtunut appelsiini pystyy vaikuttamaan pilaannuttavasti kaikkiin ympäröiviin hedelmiin.
On jo keksitty, että natamysiini (pimarisiini, katso Merck Index, 8:s painos (1968), sivu 834) on erittäin aktiivinen antifungaali-nen aine. Sitrushedelmien käsittelyyn on kuitenkin välttämätöntä viedä riittäviä määriä natamysiiniä sitrushedelmän kuoreen, varsinkin jos tartunta on tapahtunut useita päiviä ennen käsittelyä, kuten useimmissa tapauksissa on. Natamysiinisuspension käytöllä saadaan riittämätön tunkeutuminen sitrushedelmien kuoreen ja siten riittämätön suoja homeen kasvua vastaan. Olemme havainneet, että pidentämällä hedelmien upotusaikoja vähintään tuntiin natamysiinin homeiden vastaista tehoa voitiin lisätä, mutta tämä sovellutus on kuitenkin sangen epäkäytännöllinen ja epätaloudellinen. Toisaalta olemme havainneet, että natamysiinin liuoksella dimetyylisulfoksi-dissa (DMSO) saadaan haluttu vaikutus homeen kasvua vastaan, mutta DMSO:n haju on siksi läpitunkeva, että tämä liuos on sopimaton käytäntöön. Olemme myöskin havainneet, että natamysiinin metyyli-esterillä adduktiotuotteena undekyleenihapon kanssa on jonkin verran parantunut teho, mutta tunkeutuminen sitrushedelmän kuoreen on edelleen käyttötarkoituksiin riittämätön johtuen ilmeisesti epäedullisesta hydrofiili-lipofiilitasapainosta.
Olemme nyt keksineet, että erittäin käyttökelpoinen ja tehokas valmiste voidaan saada yhdistämällä natamysiini tai muu polyeenianti-biootti alkoholin ja orgaanisen hapon kanssa. Tällaisessa seoksessa natamysiinin tai muun polyeeniantibiootin liukoisuus on riittävä, jotta se tunkeutuisi sitrushedelmän kuoreen sellaisessa määrin, että homeen kasvu estyy käytännöllisesti katsoen täydellisesti myös pitempiaikaisen kuljetuksen ja varastoinnin aikana, jollaisia ei aina voida välttää. Myös jos sitrushedelmässä sattuu olemaan homekasvustoa, niin itiömuodostus on vahvasti estynyt, joten homeen kasvua tapahtuu vain paikallisesti ilman vaaraa, että kokonaiset laatikolliset sitrushedelmiä alkavat homehtua.
On lisäksi havaittu, että yllä esitettyä valmistetta voidaan yhtä edullisesti käyttää myös muille maataloustuotteille, kuten muille hedelmille, vihanneksille, juurikasveille, juurikkaille, kukkasipu- 3 57875 leille sekä juurakoille. Kuten sitrushedelmillä tunkeutuminen muiden maataloustuotteiden kuoreen tai seinämään on selvästi parempi kuin tähän asti esitetyillä koostumuksilla.
Tämän keksinnön mukaan on näin ollen saatu aikaan valmiste maataloustuotteiden, kuten hedelmien, vihannesten, juurikasvien, juurikkaiden, kukkasipulien ja juurakoiden käsittelemiseksi, ja keksinnön mukainen valmiste on tunnettu siitä, että se sisältää noin 0,04-0,2 % polyeeniantibioottia, jona on natamysiini, lusensomy-siini tai aureofungiini, liuotettuna seokseen, joka sisältää noin 0,1-1 % alkaanihappoa, jossa on 1-8 hiiliatomia, 1-3 karboksyyli-ryhmää ja 0-2 hydroksiryhmää, sekä 10 %:sta seoksen loppuosaan asti, edullisesti 15-50 % alkanolia, jossa on 1-3 hiiliatomia.
Edullinen polyeeniantibiootti on natamysiini tai sen suola tai esteri, esimerkiksi natriumsuola tai metyyliesteri. Natamysiinin liukoisuus alemman alkanolin ja alemman alkaanihapon seokseen on 500-1000 ppm, ja esitetty seos on riittävä mainittujen maataloustuotteiden käsittelemiseksi homeen ehkäisemiseksi niillä tehokkaasti ja pitkiksi ajoiksi.
Ilmaisulla "alempi” tarkoitetaan tässä a.lkanolien ja alkaanihappojen yhteydessä, että alkanolissa tai alkaanihapossa on korkeintaan 8 hiiliatomia, edullisesti 2 tai 3 hiiliatomia; hiiliatomit voivat olla suorana tai haarautuneena ketjuna. Alkanoli voi sisältää korkeintaan yhden hydroksiryhmän hiiliatomia kohti, ja edullisesti siinä on yksi hydroksiryhmä molekyylissä. Edullisia alkanoleja ovat metyyli-, etyyli-, ja propyylialkoholit. Alkaanihapot voivat sisältää 1-2 karboksiryhmää. Edullisia alkaanihappoja ovat etikka-happo ja propionihappo. Alkaanihappo voi sisältää substituentteja, kuten 1-2 hydroksiryhmää, esim. maitohappo, ja/tai yhden tai useampia halogeeniatomeja, edullisesti klooriatomeja, esim. kloorietikka-happo ja trikloorietikkahappo. Muita monimutkaisempia happoja voidaan myös käyttää, esim. sitruunahappoa ja askorbiinihappoa. On ilmeistä, että maataloustuotteiden ollessa tarkoitettuja ihmisten kulutukseen, tulisi käyttää sellaisisa alkanoleja ja orgaanisia happoja, joista ei jää maataloustuotteille jäämiä, jotka ovat vahingollisia ja/tai epämiellyttäviä tuotteita käytettäessä.
57875
Keksinnön mukaiset valmisteet voivat myös sisältää vettä ja lisäaineita, kuten päällysteaineita, esim. muoviemulsioita, kuten po-lyvinyyliasetaattiemulsioita, antioksidantteja, esim. askorbiini-happoa, kostutusaineita ja paksunnosaineita, kuten gelatiinia.
Esimerkkejä sellaisista maataloustuotteista,joita voidaan käsitellä tämän keksinnön valmisteilla, ovat hedelmät, kuten sitrushedelmät, esim. appelsiinit, sitruunat ja greipit, muut hedelmät, kuten banaanit, avokadot, pajaijat, mangot, lycheet, melonit, omenat, päärynät, luumut, kirsikat, persikat, viinirypäleet, tomaatit ja kurkut, vihannekset, kuten kaali ja lehtiselleri, juurikasvit, kuten perunat, bataatit, turnipsit, juurisellerit, retiisit, sipulit ja daaliat, juurikkaat, kuten porkkanat ja sokeri- ja valko-juurikkaat, kukkasipulit, kuten tulppaanisipulit, krookuksen sipulit, gladioluksen sipulit, hyasintin sipulit ja iiriksen sipulit, ja juurakot.
Keksinnön mukaisia valmisteita voidaan käyttää kylpyinä, joihin maatalustuotteet upotetaan. Lyhyet upotusajat, edullisesti 1-10 minuuttia, edullisemmin 1,5~3 minuuttia, ovat täysin sopivia antamaan maataloustuotteille kestävän suojan homehtumista vastaan. Maataloustuotteet voidaan upottaa suoraan liuokseen. Erään toisen menetelmän mukaan valmisteita levitetään maataloustuotteille sivelemällä harjoilla; tällöin voidaan esimerkiksi asentaa pyörivät harjat jonkin verran kaltevalle pinnalle, ja maataloustuotteet johdetaan harjojen ylitse. Harjat kostutetaan esimerkiksi antamalla niiden pyöriä valmisteen pinnan kautta. Vielä erään toisen menetelmän mukaan valmisteita voidaan suihkuttaa maataloustuotteilla.
Keksinnön mukaisia valmisteita voidaan helposti valmistaa liuottamalla tavallisella tavalla polyeeniantibiootti, esimerkiksi nata-mysiini, alempaan alkanoliin ja alempaan alkaanihappoon.
Keksintöä valaistaan seuraavilla esimerkeillä.
5 57875
Esimerkki 1
Kokeet suoritettiin appelsiineilla. Appelsiinien kuoret naarmutettiin ja appelsiinit kastettiin 15 sekunnin ajaksi noin 150 000 itiötä/ml sisältävään suspensioon (Penicillium digitatum ja P. italicum homeiden itiöseos, joita homeita tavallisesti esiintyy appelsiineilla), ja appelsiinit saivat sitten kuivua yön yli.
Näin käsitellyt appelsiinit kastettiin 2 minuutin ajaksi alla esitettyihin liuoksiin, sitten niitä varastoitiin 7 vrk 26°C lämpötilassa ja 95 % suhteellisessa kosteudessa. Kuhunkin kokeeseen käytettiin 10 appelsiinia, samoin kontrolliin käytettiin vielä 10 appelsiinia. Tulokset olivat seuraavat: Käsittely Niiden appelsiinien luku, joilla oli homekasvua kontrolli 10 metyylialkoholi + 0,1 % maitohappoa + 0,1 % natamysiiniä 1 vesi + 0,1 55 maitohappoa + 0,1 % natamysiiniä 6 vesi + 0,1 % "Mertect 340" ("Mertect" on 2,4-tiatsolyylibentsimidatsolin, jota myös nimitetään tiobendatsoliksi tai TBZ:ksi, tavaramerkki ) 6
On ilmeistä, että paras ehkäisy saadaan natamysiinin liuoksella alkoholissa ja orgaanisessa hapossa.
Esimerkki 2 Tässä esimerkissä käytetiin ns. "Jaffa"-appelsiineja, ja ne tartutettiin samalla tavalla kuin esimerkissä 1, kuitenkin käyttäen 120 000 itiötä/ml sisältävää suspensiota. Varastointiolosuhteet olivat myös samat kuin esimerkissä 1. Saatiin seuraavat tulokset: 6 57875 Käsittely Niiden appelsiinien luku, joilla oli homekasvua kontrolli 10 metyylialkoholi + 0,1 ί maitohappoa + 0,1 % natamysiiniä 0 etyylialkoholi + 0,1 % maitohappoa + 0,1 % natamysiiniä 1 n-propyylialkoholi + 0,1/5 maitohappoa + 0,1 % natamysiiniä 1 metyylialkoholi + 0,1 % etikkahappoa + 0,1 % natamysiiniä 0 metyylialkoholi + 0,1 % propionihappoa + 0,1 % natamysiiniä 0 vesi + 0,1¾ "Mertect 3^0" 8 Tämä esimerkki osoittaa, että hyviä tuloksia saadaan käyttämällä useita erilaisia alkoholeja ja useita erilaisia happoja.
Esimerkki 3 Tässä esimerkissä käytettiin Jaffa-appelsiineja, ja ne tartutettiin esimerkissä 1 esitetyllä tavalla. Varastointiolosuhteet olivat myös muuten samat kuin esimerkissä 1, paitsi että varastointiaika oli 8 vrk. Saatiin seuraavat tulokset: Käsittely Niiden appelsiinien luku, joilla oli homekasvua kontrolli 8 etyylialkoholi-vesi (1:1) + 0,1 % etikkahappoa + 0,1 5 natamysiiniä 6 etyylialkoholi-vesi (1:1) + 0,5 % etikkahappoa + 0,1 55 natamysiiniä 3 etyylialkoholi-vesi (1:1) + 1,0 55 etikkahappoa + 0,1 55 natamysiiniä 2
Tulokset osoittavat, että hapon väkevyyttä lisäämällä saadaan parempi homekasvun ehkäisy.
Esimerkki U
Tässä esimerkissä upotuskäsittelyä verrattiin harjauskäsittelyyn. Appelsiinit tartutettiin esimerkissä 1 esitetyllä tavalla, paitsi että käytettiin 120 000 itiötä/ml sisältävää suspensiota. Varas- 7 57875 tointiolosuhteet olivat samat kuin esimerkissä 1, paitsi että varastointiaika oli 10 vrk. Kussakin kokeessa käytettiin 20 appelsiinia.
Käsittely Niiden appelsiinien luku, joilla oli homekasvua kontrolli 13 upotus 2 minuutiksi seokseen: etyylialkoholi-vesi (1:1) + 1 % etikkahappoa + 0,1 % natamysiiniä 2 harjattu seoksella: etyylialkoholi-vesi (1:1) + 1 K * etikkahappoa + 0,2 55 natamysiiniä x' 2 harjattu seoksella: s vesi + 0,2$ "Merteet 340nX' 8 Tämä esimerkki osoittaa, että harjauskäsittelyllä saadaan sama tulos kuin upotuskäsittelyllä, kun harjauskäsittelyyn käytetään kaksinkertaista antibioottimäärää. Keksinnön mukaisilla valmisteilla saatiin myös selvästi parempia tuloksia kuin tunnetulla"Mertect"-valmisteella samalla väkevyydellä.
X ) nämä liuokset sisälsivät myös 10 % polyvinyyliasetaattiliuosta. Esimerkki 5 Käsittelemättömiä sitruunoja naarmutettiin, ja sitten ne upotettiin 15 sekunniksi suspensioon, jossa oli noin 900 000 itiötä/ml. Sitruunat saivat kuivua yön yli. Kuivattuja sitruunoja harjattiin alla esitetyillä valmisteilla. Varastointiolosuhteet olivat muuten samat kuin esimerkissä 1, paitsi että varastointiaika oli 17 vrk 7 sijasta.
Käsittely Niiden sitruunojen luku, joilla oli homekasvua 30 % etyylialkoholia + 1 % etikka- happoa + 10 % polyvinyyliasetaattia 7 sama +0,2 % natamysiiniä 2 sama +0,2 % aureofungiinia 1 sama +0,2 % lusensomysiiniä 2 Tästä taulukosta nähdään, että esitetyillä polyeeniantibiooteilla saadaan hyvä suoja homekasvua vastaan.
5 7 8 7 5 8
Esimerkki 6
Vastakorjattuja banaaniterttuja pestiin juoksevassa vedessä ja kuivattiin. Sitten banaaneja käsiteltiin alla esitetyillä valmisteilla upottamalla ne niihin noin 15 sekunnin ajaksi, sitten ne saivat valua ja pakattiin kuivuttuaan pahvilaatikoihin. Laatikoita pidettiin 12,5°C lämpötilassa 14 vrk, ja banaaneja kypsytettiin sitten 7 vrk. Kussakin tertussa esiintyvän varsi lahon aste arvioitiin nollaksi (ei sienikasvua) tai l-4:ksi, joilla luvuilla osoitettiin lisääntyvää sienikasvun astetta. Tähän käsittelyyn käytettiin 6 laatikollista, joissa jokaisessa oli 8 terttua.
Käsittely Sienilahoa, % tertun rungossa banaanien kannassa vesi 46 22 30 % etyylialkoholia + 0,5 % etikkahappoa + tislattua vettä 100 5S:ksi 44 23 30 % etyylialkoholia + 0,5 % etikkahappoa + 0,2 K natamysiiniä + tislattua vettä 100 $:ksi 8 7 vesi + 0,2 % natamysiiniä 34 18 Tämä esimerkki osoittaa selvää homeen ehkäisyn paranemista, kun valmisteessa käytetään alkoholia ja orgaanista happoa.
Esimerkki 7
Appelsiineja naarmutettiin, ja sitten ne upotettiin 15 sekunnin ajaksi 500 000 itiötä/ml sisältävään suspensioon. Infektoidut appelsiinit saivat kuivua yön aikana. Sitten appelsiineja harjattiin alla esitetyillä liuoksilla, ja ne varastoitiin 6 viikon ajaksi 18°C lämpötilaan 95 $:n suhteelliseen kosteuteen. Kuhunkin kokeeseen käytettiin 14 appelsiinia. Tulokset ovat seuraavat: Käsittely Pilaantuneiden hedelmien luku kontrolli 12 propanoli-vesi (3:7 v/v) + 1 % gelatiinia + 1 i etikkahappoa 10 propanoli-vesi (3:7 v/v) + 1 Ϊ gelatiinia + 1 % etikkahappoa + 0,2 % natamysiiniä 0 propanoli-vesi (2:8 v/v) + 1 % gelatiinia + 1 % etikkahappoa li 9 57875 propanoli-vesi (2:8 v/v) + 1 % gelatiinia + 1 % etikkahappoa- + O',2% natamysiiniä 2 0,2$ "Mertect 340" 12 0,2 % natamysiiniä vedessä 13 Tämä esimerkki osoittaa, että hyviä tuloksia saadaan myös pitempien varastointiaikojen jälkeen, kun käytetyt antifungaaliset valmisteet sisältävät alkoholia ja orgaanista happoa.
Esimerkki 8
Perunoiden desinfektio A. Rhizoctonia solani*11a tartutetut perunat jätettiin pimeään itämään huoneen lämpötilassa. Idut porattiin perunoista korkkipo-ralla ja kuivaamisen jälkeen palat kastettiin sulaan paraffiiniin palojen ulkopuoliseksi suojaamiseksi. Sitten 50 palasta käsiteltiin 30 minuuttia seuraavassa taulukossa esitetyillä desinfektioliuoksilla. Käsittelyn jälkeen palaset kuivattiin ja istutettiin steriiliin maahan. Idut saivat kasvaa 21 vrk 20°C:ssä 90-95 % suhteellisessa kosteudessa. Tämän ajan kuluttua ituja tarkasteltiin aikaisen sairauden (idut täysin mädäntyneitä) ja myöhemmän tartunnan (iduissa rihmastoa ja/tai pieniä ruskeita vaurioita) suhteen.
% suspendoituna tai liuotettuna veteen: % iduista sairastunut: natamysiini etyylialkoholi etikkahappo aikaisin myöhenmin ei sairastunut 0,1 50 0,1 2 8 84 50 0,1 24 60 14 - 54 30 16 0,1 - - 18 42 40
Taulukko osoittaa, että perunoiden desinfektio natamysiinillä etyylialkoholin ja etikkahapon läsnäollessa on selvästi parempi kuin natamysiinillä yksinään.
B. Tässä kokeessa käytettiin Rhizoctonia solani*11a infektoi-duista perunoista irtileikattuja rihmastopahkoja. 100 mg rihmasto-pahkoja suspendoitiin 2 minuuttia seuraavassa taulukossa esitetyissä liuoksissa ja suodatettiin sitten vanulle ja kuivattiin. 3 vuorokauden kuluttua rihmastopahkat asetettiin petrimaljoi lie, joilla oli vesi-agarkerros, siten että jokaisella petrimaljalla oli 25 kpl suuria ja 25pieniä (saatu leikkaamalla isoja kappaleita osiin) 10 57875 rihmastopahkoja. Petrimaljoja tarkasteltiin 21 vrk kuluttua, ja niiltä laskettiin niiden rihmastopahkojen lukumäärä, joilla esiintyi Rhizoctonian hyyfien kasvua.
% suspendoituna tai liuotettuna veteen elävien rihmastopahkoj en lukumäärä natarrysiini etyylialkoholi etikkahappo suuria pieniä 0,2 50 0,1 0 0 0,2 10 0,1 0 0 0,2 0,1 3 7 käsittelemätön 23 23
Taulukko osoittaa, että natamysiinin, etyylialkoholin ja etikka-hapon yhdistelmä on parempi kuin natamysiinin yhdistelmä vain etikka-hapon kanssa.
C. Eräässä toisessa kokeessa perunat upotettiin seuraavassa taulukossa esitettyihin koeliuoskoostumuksiin 5 minuutiksi 12°C:ssä. Sitten perunat (Sientje) kuivattiin ja saivat itää 7 vrk 25°C:ssä. Sitten perunat istutettiin lasimaljoihin, kosteaan hienoon hiekkaan ja niitä pidettiin näin 3 viikkoa l4°C:ssä. Hiekan kosteus oli 20 %.
3 viikon kuluttua jokaisesta perunasta tutkittiin, oliko siinä rihmastoa kuoressa ja iduissa ja mahdollisia tyypillisiä ruskeita Rhizoctonian aiheuttamia vaurioita.
Koedesinfektioaineina käytettiin joitakin natamysiinikoostumuksia, yhtä raakaa kiteistä natamysiiniä ja 'kArdisar/' nimistä tuotetta (perustuu etyylimerkuribromidiin). Jokaisessa koeryhmässä oli 15 vahvasti infektoitunutta perunaa. Perunaa, jossa oli yksi vaurioitunut tai rihmastoa sisältävä itu, pidettiin desinfektoituna.
11 57875
•H
O
-P
•S 5 S3 inmuDOjoo^Hr-i
i—l i—t t—l i I
Jj ? Ό 0)
•H ^ φ -P
cd
-P
‘o HVOLnHOOC^-OO
• H i—I
•Hl I
'(? > t“l § cd > o m p>
P ä LnirvvoCMOO-^T-HrH
g 1—I r—I l—I
I ^
I I I I I O I I I
p.
S O i—li—t t—Ϊ (—f (—le—le I
V Qj **>*>* #\Λ#ν
rl S IOOOOIOOO
^ p (0
<1> jC
i S
ω 'rH ·Η Φ
-S >? I I I I I I S S H -h «H
% 3 % ·» -d o u E? 5 _ £ a § :d cd O ro ·η · ” x ti w Φ ti dg?
-p cd ·γ-ι c S
P Ή w ‘ti g δ ,3333,,,, Sf g % % = n, .p cd E: en 'C3
q *H O
X -H 'Ö ^ cd .¾ tl t Ή I . ~ ~ ^ , . e e
Cd & ·Η ·Η ·Η ·Η ·Η cd ε — ^ 3 ρ> ιΗ C\J OJ Η (Μ ·Η m cd Λ *1 « « *> ·Η Ή MC ΟΟΟ ΟΟ ww 12 57875
Taulukko osoittaa, että yhdistelmillä, joissa 0,2 % natamysiiniä on yhdessä alkoholin ja etikkahapon kanssa, on desinfektiotehoa Rhizoctonia solani’ta vastaan, joka teho on vähintään vertailukelpoinen tunnetulla koostumuksella suoritetun standardikäsittelyn kanssa. Tässä kokeessa käytetty standardikäsittely sisältää kuitenkin elohopeayhdistettä, ja tällaisia koostumuksia on mieluiten vältettävä niiden myrkyllisyyden vuoksi. On jonkin verran näyttöä siitä, että propyylialkoholi olisi hieman parempi kuin etyylialkoholi.
Esimerkki 9 Tähän kokeeseen käytettiin iiriksen sipuleita, lajike ’’Prof. Blaauw", koko 10. Yksi koe suoritettiin kasvihuoneessa ja toinen ulkoilmassa.
Kasvihuonekoetta varten sipulit tartutettiin suspensiolla, joka sisälsi 1,8 x 10^ Fusarium oxysporium iris taudinsiementä/ml.
Yksi kontrolliryhmä jätettiin tartuttamatta. Desinfektio suoritettiin 10 litran tankissa, joka sisälsi seuraavassa taulukossa esitettyjä desinfektioliuoksia. Desinfektion jälkeen sipulit pantiin pieniin pusseihin ja ilmakuivattiin 17°C:ssä 60 % suhteellisessa kosteudessa 11 vrk. Kuivaamisen jälkeen sipulit istutettiin kasvihuoneeseen. Mullan lämpötila oli l8-21°C. Ennen kukintaa sipuleita tutkittiin Fusarium-tartunnan suhteen.
Ryhmä % suspendoituna tai liuotettuna veteen: nataasiini streptomysiini etyylialkoholi etikkahappo "Benlatä1 tartunnan (1) saaneita sipuleita A 0,04 0,008 - - - 42 B 0,04 0,008 20 0,1 - 8 C - - - 0,2 30 D - - - 309 E ei tartutettu, ei desinfektoitu 9 (1) veteen sekoittuva jauhe, joka sisältää 50 % metyylibutyylikart»amoyyli-bentsimidatsolyylikarbamaattia.
Desinfektioliuoksissa oli mukana jonkin verran streptomysiiniä sulfaattina bakteeri-infektioiden välttämiseksi.
13 ' 57875
Ulkoilmakokeissa sipuleita käsiteltiin samalla tavalla, paitsi että ymppäyssuspensio sisälsi 1,5 x 10 taudinsiementä/ml. Mullan lämpötila, johon sipulit istutettiin ulkoilmassa, oli 14-17°C. Tulokset nähdään alla olevassa taulukossa.
Ryhmä % suspendoituna tai liuotettuna veteen: natanysiini streptonysiini ΊΜΌ etyylialkoholi etikkahappo"Benlate" tartunnan (2) saaneita sipuleita A 0,04 0,008 0,3 - - 17 B 0,04 0,008 0,3 20 0,1 - 4 C - -0,3 - - 0,2 10 D 0,3 168 E ei tartutettu, ei desinfektoitu 0 (2) veteen sekoittuva tiuraamidisulfidi-koostumus, jota ai lisätty pythium-infektion välttämiseksi.
Molemmat taulukot osoittavat, että keksinnön mukaiset koostumukset B ovat selvästi parempia kuin natamysiinikoostumukset ilman etyylialkoholia ja etikkahappoa (koostumukset A) ja että ne ovat myös parempia kuin "Benlate", j oka on toinen, usein kukkasipuleilla käytetty koostumus.

Claims (7)

  1. 57875 li| Tässä patenttihakemuksessa annetut #-luvut ovat yleensä tilavuus/ tilavuus-# '.ja, paitsi #-luvun tarkoittaessa natamysiiniä tai muuta polyeeniantibioottia, jolloin se on paino/tilavuus-#.
  2. 1. Antifungaalinen valmiste käytettäväksi maataloustuotteisiin, kuten hedelmiin, vihanneksiin, juurikasveihin, juurikkaisiin, kuk- kasipuleihin ja juurakoihin, tunnettu siitä, että se sisältää noin 0,04-0,2 % polyeeniantibioottia, jona on natamysiini, lu-sensomysiini tai aureofungiini, liuotettuna seokseen, joka sisältää noin 0,1-1 % alkaanihappoa, jossa on 1-8 hiiliatomia, 1-3 kar-boksyyliryhmää ja 0-2 hydroksiryhmää, sekä 10 #:sta seoksen loppuosaan asti, edullisesti 15-50 % alkanolia, jossa on 1-3 hiiliatomia.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valmiste, tunnettu siitä, että polyeeniantibiootti on natamysiini tai sen suola tai esteri.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen valmiste, tunnet-t u siitä, että alkanoli on etyylialkohoxi.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen valmiste, tunnet-t u siitä, että alkaanihappo on etikka-, propioni-, maito-, sitruuna- tai askorbiinihappo.
  6. 5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen valmiste, tunnettu siitä, että se lisäksi sisältää vettä ja sellaisia lisäaineita kuin päällystekomponentteja, esim. muoviemulsioita, kuten polyvinyyliasetaattiemulsioita, antioksidantteja, esim. as-korbiinihappoa, kostutusaineita ja sakeutusaineita, kuten gelatiinia .
  7. 1. Antifungalt medel för användning i och pä jordbruksproduk-ter, säsom frukt, grönsaker, knölar, rotknölar, blomlökar och rot-stockar, kännetecknad av att det innehäller ca 0,04-0,2 f av ett polyenantibiotikum, som utgöres av natamycin, lucenso-mycin eller aureofungin, löst i en blandning, som innehäller ca 0,1-1 % av en alkansyra med 1-8 kolatomer, 1-3 karboxylgrupper och 0-2 hydroxigrupper samt frän 10 % upp tili resten av blandningen,
FI751936A 1974-07-03 1975-07-02 Antifungalt preparat FI57875C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB2950374 1974-07-03
GB2950374A GB1470005A (en) 1974-07-03 1974-07-03 Anti-fungal preparations
GB645075 1975-02-14
GB645075 1975-02-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI751936A FI751936A (fi) 1976-01-04
FI57875B FI57875B (fi) 1980-07-31
FI57875C true FI57875C (fi) 1980-11-10

Family

ID=26240703

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI751936A FI57875C (fi) 1974-07-03 1975-07-02 Antifungalt preparat

Country Status (14)

Country Link
JP (1) JPS5443057B2 (fi)
DE (1) DE2529532C3 (fi)
DK (1) DK299875A (fi)
ES (1) ES439071A1 (fi)
FI (1) FI57875C (fi)
FR (1) FR2276779A1 (fi)
IE (1) IE42080B1 (fi)
IL (1) IL47622A (fi)
IT (1) IT1036421B (fi)
LU (1) LU72889A1 (fi)
NL (1) NL156309B (fi)
NO (1) NO142103C (fi)
OA (1) OA05044A (fi)
SE (1) SE7507606L (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS54145234A (en) * 1978-05-04 1979-11-13 Nakano Suten Kk Sterilizing composition
JPS5758876A (en) * 1980-09-26 1982-04-08 Ueno Seiyaku Kk Germicide for food, raw ingredient of food, and device for processing food, and its use
JP2535763Y2 (ja) * 1990-11-01 1997-05-14 日本ユーキ株式会社 住宅用内装パネル
AU666415B2 (en) * 1993-01-27 1996-02-08 Dsm Ip Assets B.V. A fungicide composition to prevent the growth of mould on foodstuff and agricultural products
NZ270906A (en) * 1994-04-11 1996-04-26 Gist Brocades Bv Stable suspension of a polyene fungicide having no preservative; preparation and powder
WO2008068308A2 (en) * 2006-12-08 2008-06-12 Dsm Ip Assets B.V. Post-harvest treatment of fruits with an antifungal composition

Also Published As

Publication number Publication date
DK299875A (da) 1976-01-04
FR2276779B1 (fi) 1979-08-03
LU72889A1 (fi) 1976-11-11
NO142103B (no) 1980-03-24
IT1036421B (it) 1979-10-30
NL156309B (nl) 1978-04-17
IL47622A (en) 1978-03-10
IL47622A0 (en) 1975-10-15
DE2529532A1 (de) 1976-01-15
NO142103C (no) 1980-07-02
FR2276779A1 (fr) 1976-01-30
NO752411L (fi) 1976-01-06
FI751936A (fi) 1976-01-04
IE42080L (en) 1976-01-03
ES439071A1 (es) 1977-09-01
JPS5126240A (fi) 1976-03-04
SE7507606L (sv) 1976-01-05
OA05044A (fr) 1980-12-31
JPS5443057B2 (fi) 1979-12-18
NL7507860A (nl) 1976-01-06
DE2529532C3 (de) 1980-10-09
IE42080B1 (en) 1980-06-04
DE2529532B2 (de) 1980-02-21
FI57875B (fi) 1980-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4148891A (en) Antifungal preparations
KR101666331B1 (ko) 육류, 식물, 또는 식물 부분에 대한 휘발성 항미생물제로서의 벤족사보롤의 용도
EP2053921B1 (en) A new antifungal composition
US20240180155A1 (en) Antimicrobial Compositions and Related Methods of Use
IL145767A (en) Microbicidal formulation comprising an essential oil or its derivatives
JP2012517982A (ja) ポリエン抗真菌性組成物
FI57875C (fi) Antifungalt preparat
JP5076224B2 (ja) 抗真菌性組成物を使用した果実の収穫後処理
WO2019087972A1 (ja) 過酢酸を用いた果実の貯蔵病害の抑制方法
HU195614B (en) Process for producing fungicide
Combrink et al. Effect of post-harvest treatment and packaging on the keeping quality of fresh guava fruit
CN109258793A (zh) 一种抑菌剂及其制备方法和应用
WO2018210872A1 (en) Stilbenes for post-harvest treatment and food preservation and/or shelf life extension
Shillingford Banana fruit rot control in Jamaica
JP3813947B2 (ja) カット野菜の静菌方法
CN101553122B (zh) 用抗真菌组合物对水果进行收获后处理
US4792445A (en) Highly stable free iodine iodophor compositions, process for preparing same and process for using same
CN104936452B (zh) 新颖的抗真菌组合物
Singh et al. Management of Postharvest Diseases of Fruits and Vegetables through Chemicals
Baker et al. Investigations on methods of control of the blue-mold decay of apples
CN115211461A (zh) 一种仔姜复合贮藏保鲜方法以及仔姜复合保鲜剂
CN107529403A (zh) 一种防腐保鲜剂及其在甜橙采后保鲜中的应用
cinerea Pers Influence of Fungicide and Chemical Salt Dip Treatments on Crater Rot Caused by Rhizoctonia carotae in Long-Term Storage
Narciso et al. Preharvest measures for postharvest improvement in marketable fresh citrus
GB1435514A (en) Biocides

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: GIST-BROCADES N.V.