FI57816C - Synnerligen stark foerspaennbar staolvajer med stukad aenda och foerfarande foer dess framstaellning - Google Patents

Synnerligen stark foerspaennbar staolvajer med stukad aenda och foerfarande foer dess framstaellning Download PDF

Info

Publication number
FI57816C
FI57816C FI760081A FI760081A FI57816C FI 57816 C FI57816 C FI 57816C FI 760081 A FI760081 A FI 760081A FI 760081 A FI760081 A FI 760081A FI 57816 C FI57816 C FI 57816C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
head
diameter
height
abutment surface
wadding
Prior art date
Application number
FI760081A
Other languages
English (en)
Other versions
FI760081A (fi
FI57816B (fi
Inventor
Dietmar Leeb
Hans Rudolf Siegwart
Original Assignee
Bureau Bbr Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bureau Bbr Ltd filed Critical Bureau Bbr Ltd
Publication of FI760081A publication Critical patent/FI760081A/fi
Publication of FI57816B publication Critical patent/FI57816B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI57816C publication Critical patent/FI57816C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21FWORKING OR PROCESSING OF METAL WIRE
    • B21F5/00Upsetting wire or pressing operations affecting the wire cross-section
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C5/00Reinforcing elements, e.g. for concrete; Auxiliary elements therefor
    • E04C5/08Members specially adapted to be used in prestressed constructions
    • E04C5/12Anchoring devices
    • E04C5/125Anchoring devices the tensile members are profiled to ensure the anchorage, e.g. when provided with screw-thread, bulges, corrugations
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S411/00Expanded, threaded, driven, headed, tool-deformed, or locked-threaded fastener
    • Y10S411/923Nail, spike or tack having specific head structure
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T428/00Stock material or miscellaneous articles
    • Y10T428/12All metal or with adjacent metals
    • Y10T428/12389All metal or with adjacent metals having variation in thickness
    • Y10T428/12403Longitudinally smooth and symmetrical

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Forging (AREA)
  • Wire Processing (AREA)
  • Reinforcement Elements For Buildings (AREA)
  • Metal Extraction Processes (AREA)
  • Gripping Jigs, Holding Jigs, And Positioning Jigs (AREA)
  • Jigs For Machine Tools (AREA)

Description

Γ·1 M1'kuulutusjuukaisu «TV m <«) UTLÄGGNINGSSKRIFT 5 /81 6 C (45) Patentti raytnnc Lty 10 10 1930 Patent seddelat N v (51) K*.ik.3/h*.a.3 E 04· 0 5/12 SUOMI—»FINLAND (M) —Ht«wiiw6knln| T60081 (22) HakernttpUv·—AnaBlinlnpAg 15*01.76 (Z3> AHwj*»vl—GlWfHutri·* 15*01.76 (41) Tullut (ulklMkal — BIMt offantflg 08.08.76
Ntantti. )» r*ki«t*rihftllltu· Nttttvltolpuoon „ kuuL|ulk*»n pm.-
Patant* och r«gist«rstyr*lMMt ' ' AmMcm uthgd od* utUkrifcm pubUcarad 30.06.80 (32)(33)(31) Pyr<l*«y mteAkmn—fegtrt priorktt 07.02.75
Sveitsi-Schveiz(CH) 150U/75 (71) Bureau BBR. Ltd., Riesbachstrasse 57» Zurich, Sveitsi-Schveiz(CH) (72) Hans Rudolf Siegwart, Kilchberg, Dietmar Leeh, Zurich, Sveitsi-Schvei z(CH) (7*0 Leitzinger Oy (51*) Erittäin luja esijännitettävä teräsvanunki, jolla on tyssätty pää ja menetelmä sen valmistamiseksi - Synnerligen stark förspännbar stälvajer med stukad ända och förfarande för dess framställning
Keksinnön kohteena on erittäin luja esijännitettävä teräsvanunki, jolla on tyssätty pää, jolloin vanungin pään ja varren ylimenokoh-dassa on muotoiltu vastepinta. Keksinnön kohteena on myös menetelmä tällaisen vanungin valmistamiseksi.
Jo kauan sitten on tunnettu varustaa esijännitysteräsvanungit tyssätyillä ja nimenomaan kylmätyssätyillä pälliä. Esijännitysteräsvanungit nojaavat toisesta päästään näiden päiden välityksellä ankkuroi-miskappaleeseen. Tällöin luonnolliset! vanungin läpimitan ohella myöskin pään ja vanungin välinen vastepinta on merkitsevä. Tunnetuissa tyssäyspäissä, jotka usein ovat kuulan muotoisia, maksimaalinen, ts. pään suurin läpimitta on suhteellisen kaukana vastepinnasta pään korkeuteen nähden. Nyt on todettu, että tällainen pään suurimman läpimitan sijainti päitä kylmätyssättäessä muotoiluvaiheen aikana johtaa verraten epäedulliseen aineen muodonmuutokseen erityisesti siten, että syntyy alueita, joissa yksittäiset materiasiisäikeet ovat voimakkaasti taivutetut. Tämä puolestaan voi johtaa halkeamiin ja hienoihin säröihin pään pinnalla ja sisällä. Tämän lisäksi on huomattava, että työaineen kylmämuovailtavuus sen metallurgisen koostumuksen lisäksi riippuu ensi sijassa lujuusominaisuuksista ja rakenteesta. Verrattuna tavallisiin kylmätyssäystankoihin on taivutetuilla esijännityste- 5781 6 2 räsvanungeilla esijännitettyä betonia varten yli kaksinkertaiset lujuudet, pienemmät murtokuroumat ja erilainen rakenne. Ankkuroimis-päiden tyssääminen vaatii sen tähden sekä muotoiluun että varsinaiseen tyssäysmenetelmään nähden erityisiä toimenpiteitä.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan teräsvanunki, jossa on muotoilultaan uudentyyppinen tyssätty pää, jossa ei esiinny paikallisesti niin jyrkkiä materiaalisäikeiden taivutuksia kuin aikaisemmin tunnettujen pallomaisten päiden yhteydessä, jolloin vaara säröjen muodostumisesta pään pintaan pienenee ja pään lujuus lisääntyy.
Tämän tarkoituksen saavuttamiseksi keksinnön mukainen teräsvanunki on tunnettu siitä, että pää on pääasiassa koko korkeudeltaan katkaistun kartion muotoinen, että vapaan pään halkaisija on yhtäsuuri tai pienempi kuin vanungin halkaisija ja että pään suurin halkaisija on lähinnä vastepintaa olevassa pään korkeuden kolmanneksessa.
Keksinnön mukainen menetelmä, jossa vanunkia sen pään läheisyydessä pidetään kiinni kahden pitimen välissä, joiden reuna-alueet ovat muotoillut toivotun vastepinnan mukaiseksi, jolloin ulostyöntyvä vanun-kipää muototyökalun avulla kylmätyssäämällä muotoillaan pääksi, on tunnettu siitä, että pää kylmätyssäämällä muotoillaan muototyökalul-la, jossa on katkaistun kartion muotoinen muottisyvennys ja vanunki itsekeskittyy liikkuvassa työkalussa ja että työkalua tyssäysmenetel-män aikana liikutetaan vapaalla välillä, joka vastaa suunnilleen valmiin pään korkeuden kolmatta osaa, pitimiä vastaan.
Lisäksi keksinnön mukainen pään muoto sallii tukena toimivan vaste-pinnan sopeutua erityisiin vaatimuksiin, ts. useimmiten tavallisesti suurentaa vastepintaa, koska keksinnön mukaisen pään muoto on aikaansaatavissa mahdollisimman vähäisellä muotoilulla.
Tyssäysmenetelmässä vanunki voidaan lisäksi huomattavasti paremmin keskiöidä tai ohjata, jolloin vielä samanaikaisesti saavutetaan parannettu ohjaus tyssäystyökalun läpi, ts. työkalun ympäröimä pään korkeus on huomattavasti suurempi verrattuna aikaisempiin menetelmiin.
Keksinnön mukainen pään muoto ja valmistusmenetelmä vaatii mahdollisimman vähän aineen muodonmuutosta tyssäyksen aikana ja siten pään sisällä mahdollisimman vähän aineen muodonmuutosta, joka voisi johtaa rakennevaurioihin. Samanaikaisesti saavutetaan myös ajallisesti paras 5781 6 mahdollinen tyssäyksen kulku, ts. tyssäystä hallitaan optimaalisesti sen tapahtuessa.
Ankkuroimispäitä tyssäämällä muotoiltaessa täytyy yleensä ottaa huomioon se, että on taattu teräslankavanunkiin vaikuttavan vetovoiman siirtyminen ankkuroimiskappaleeseen. Tällöin vetovoima voidaan kohottaa vanungin teholliseen vetomurtokuormitukseen saakka. Tämän voiman siirron mahdollistamiseksi tyssätyssä päässä täytyy olla ankkuroimiskappaleeseen kosketusalueella riittävä vastepinta. Tarvittavan vastepinnan suuruus ja muoto riippuvat tiettyä teräslankaa ^ varten kairausreiän läpimitasta ja luonnollisesti myöskin käytetyn tukiaineen, ts. ankkuroimiskappaleen lujuusominaisuuksista.
Keksinnön mukaisella tyssäyspäällä ja keksinnön mukaisella tyssäys-menetelmällä on nyt aikaansaatu se, että tarvittavan vasteläpimitan omaavaa päätä tyssättäessä saavutetaan mahdollisimman pieni aineen muodonmuutos. Tämä mahdollisimman pieni eli optimaalinen muodonmuutos saavutetaan silloin, kun pään mahdollisimman suurella vastepin-nalla pään halkaisija voidaan pitää mahdollisimman pienenä.
Aikaisemmin tunnetuissa tyssäyspäissä, jotka olivat muodoltaan enemmän tai vähemmän kuulamaisia, pään läpimitta oli aina epäsuotuisa, siis huomattavasti suurempi vastepinnan läpimittaan nähden.
Keksintöä selitetään vielä lähemmin seuraavassa viitaten oheiseen piirustukseen, jolloin tässä piirustuksessa verrataan erityisesti ^ tyssätyn pään uutta, keksinnön mukaista muotoa tavalliseen muotoon.
Tästä piirustuksesta käy myös selville, että aikaisemmin tunnetuissa tyssäyspäissä täytyi muuttaa huomattavasti suuremman ainemäärän muo-_ toa tietyn vasteläpimitan dg eli tietyn vastepinnan saavuttamiseksi.
Kuulamaisilla päillä oli luonnollisesti vielä se epäkohta, että työkalu voi ympäröidä niitä pään korkeuden ainoastaan verraten pieneltä osalta.
Piirustus esittää vanunkia 4 tyssättyine päineen 5, jolloin kiinni-tysleukojen 1, 2 ja tyssäystyökalun 3 aseina on esitetty tyssäystapah-tuman lopussa. Tällöin käy selville, että suunnilleen samalla pään korkeudella hk kuin aikaisemmin tunnetussa päässä (esitetty pistekat-koviivalla) ja samalla vanungin läpimitalla d^ aikaisemmin täytyi muotoilla huomattavasti enemmän ainetta. Vinoviivoitetut alueet esittävät, missä oli tapahtunut suurempi aineen muodonmuutos. Tämä aineen 4 5781 6 muodonmuutos aikaansaa lisäksi pään sisällä vielä rakenteellisia muutoksia, jotka voivat osoittautua haitallisiksi. Huomataan, kuinka tyssäystyökalussa 3 oleva kartiomainen syvennys ohjaa varsinaista vanunkia keskeisesti tyssäyksen alussa. Tällainen keskittäminen ei ollut aikaisemmin mahdollista. Piirustus esittää myöskin, että pään suurin läpimitta on ainoastaan vähän suurempi kuin vastelä- pimitta d , mikä tulee mahdolliseksi pään suurimman läpimitan d so-s in pivimman aseman ansiosta (vrt. aksiaalisuuntainen etäisyys vasteen ja pään maksimihalkaisijän dm välillä). Edullisimmin pään suurin halkaisija dm on lähinnä vastepintaa 7 olevassa pään korkeuden hk neljänneksessä. Pään minimihalkaisijaa katkaistun kartion toisessa _ päässä on merkitty viitemerkillä d^.
Kun tyssäys on suoritettu loppuun, jää työkalun 3 ympäröimän pään _ korkeuden ja vasteen väliin vapaa korkeus 8, joka on alle kolmasosa pään korkeudesta h^.
Suhde vanunkihalkaisija d^ : pään korkeus hk on sopivimmin välillä 1,2 - 0,8.

Claims (4)

5781 6
1. Erittäin luja esijännitettävä teräsvanunki, jolla on tyssätty pää (5), jolloin vanungin pään (5) ja varren (4) ylimenokohdassa on muotoiltu vastepinta (7), tunnettu siitä, että pää (5) on pääasiassa koko korkeudeltaan katkaistun kartion muotoinen, että vapaan pään (6) halkaisija (d^) on yhtäsuuri tai pienempi kuin vanungin (4) halkaisija (dd) ja että pään suurin halkaisija (dm) on lähinnä vastepintaa (7) olevassa pään korkeuden (h^) kolmanneksessa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vanunki, tunnettu siitä, että pään suurin halkaisija (dm) on lähinnä vastepintaa (7) olevassa pään korkeuden (h^) neljänneksessä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vanunki, tunnettu siitä, että suhde vanunkihalkaisija (d^) : pään korkeus (h^) on 1,2 - 0,8.
4. Menetelmä jonkun patenttivaatimuksen 1-3 mukaisen vanungin valmistamiseksi, jossa vanunkia (4) sen pään läheisyydessä pidetään kiinni kahden pitimen (1, 2) välissä, joiden reuna-alueet ovat muotoillut toivotun vastepinnan (7) mukaisesti, jolloin ulostyöntyvä vanunkipää muototyökalun avulla kylmätyssäämällä muotoillaan pääksi (5), tunnettu siitä, että pää (5) kylmätyssäämällä muotoillaan muototyökalulla (3), jossa on katkaistun kartion muotoinen muottisyvennys ja vanunki itsekeskittyy liikkuvassa työkalussa ja että työkalua (3) tyssäysmenetelmän aikana liikutetaan vapaalla vä-Iillä (8), joka vastaa suunnilleen valmiin pään (5) korkeuden (h^) kolmatta osaa, pitimiä (1, 2) vastaan. N
FI760081A 1975-02-07 1976-01-15 Synnerligen stark foerspaennbar staolvajer med stukad aenda och foerfarande foer dess framstaellning FI57816C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH150475A CH586814A5 (fi) 1975-02-07 1975-02-07
CH150475 1975-02-07

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI760081A FI760081A (fi) 1976-08-08
FI57816B FI57816B (fi) 1980-06-30
FI57816C true FI57816C (fi) 1980-10-10

Family

ID=4211988

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI760081A FI57816C (fi) 1975-02-07 1976-01-15 Synnerligen stark foerspaennbar staolvajer med stukad aenda och foerfarande foer dess framstaellning

Country Status (28)

Country Link
US (1) US4064319A (fi)
JP (1) JPS6127135B2 (fi)
AR (1) AR210340A1 (fi)
AT (1) AT365954B (fi)
AU (1) AU507655B2 (fi)
BE (1) BE838176A (fi)
BR (1) BR7507556A (fi)
CA (1) CA1047211A (fi)
CH (1) CH586814A5 (fi)
DE (1) DE2601104A1 (fi)
DK (1) DK48676A (fi)
ES (1) ES444694A1 (fi)
FI (1) FI57816C (fi)
FR (1) FR2300188A1 (fi)
GB (1) GB1482891A (fi)
HK (1) HK53379A (fi)
IL (1) IL48856A (fi)
IN (1) IN145305B (fi)
IT (1) IT1069778B (fi)
NL (1) NL7601167A (fi)
NO (1) NO140569C (fi)
NZ (1) NZ179931A (fi)
PH (1) PH15853A (fi)
SE (1) SE430765B (fi)
SU (1) SU583772A3 (fi)
TR (1) TR19200A (fi)
YU (1) YU40639B (fi)
ZA (1) ZA76685B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0124661B1 (en) * 1983-05-03 1986-08-13 SHINKO KOSEN KOGYO KABUSHIKI KAISHA also known as SHINKO WIRE CO. LTD. An anchorage for a wire strand
DE3417398A1 (de) * 1984-05-10 1985-11-14 Philipp, Gerhard, Dipl.-Ing. Stahlbetonbauteil mit bewehrungen
FR2653809B1 (fr) * 1989-10-26 1995-05-12 Techniport Sa Installation de realisation de ronds a beton.
US6789364B2 (en) * 2003-02-10 2004-09-14 Illinois Tool Works Inc. Ceiling clip and method of assembly
CH701661A2 (de) * 2009-07-10 2011-03-15 Stahlton Bauteile Ag Geschosshohes, vorgespanntes Wandbauteil zur Erreichung der Erdbebentauglichkeit von Mauerwerk.
CN104259362B (zh) * 2014-10-21 2016-01-13 中国第一重型机械股份公司 核反应堆一体化下封头整体仿形锻造方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1325721A (en) * 1919-12-23 Tack or nail
CH300486A (de) * 1952-02-05 1954-08-15 Birkenmaier Max Verfahren zur Herstellung von Stahldrahtankern und nach diesem Verfahren hergestellter Stahldrahtanker.
US2904674A (en) * 1956-11-29 1959-09-15 Bell Telephone Labor Inc Radiant energy highway communication system with controlled directive antenna
US3255558A (en) * 1962-07-20 1966-06-14 Prescon Corp Methods of and means for prestressing concrete
CH463755A (de) * 1968-03-11 1968-10-15 Brandestini Antonio Verankerung für Drahtlitzen
US3561102A (en) * 1968-09-25 1971-02-09 Champion Commercial Ind Inc Process of forming a cold driven riveted joint
JPS507553B1 (fi) * 1970-05-06 1975-03-26

Also Published As

Publication number Publication date
HK53379A (en) 1979-08-10
FR2300188B1 (fi) 1982-10-22
SU583772A3 (ru) 1977-12-05
SE7601341L (sv) 1976-08-09
DE2601104A1 (de) 1976-08-19
DK48676A (da) 1976-08-08
ZA76685B (en) 1977-02-23
NZ179931A (en) 1978-03-06
NO140569C (no) 1979-09-26
FI760081A (fi) 1976-08-08
US4064319A (en) 1977-12-20
JPS6127135B2 (fi) 1986-06-24
NO140569B (no) 1979-06-18
YU40639B (en) 1986-04-30
GB1482891A (en) 1977-08-17
JPS51103845A (fi) 1976-09-14
NL7601167A (nl) 1976-08-10
YU26476A (en) 1982-02-28
BR7507556A (pt) 1976-08-24
IT1069778B (it) 1985-03-25
TR19200A (tr) 1978-06-23
CA1047211A (en) 1979-01-30
ATA77176A (de) 1981-07-15
IL48856A0 (en) 1976-03-31
ES444694A1 (es) 1977-11-01
FI57816B (fi) 1980-06-30
BE838176A (fr) 1976-05-28
AU507655B2 (en) 1980-02-21
IN145305B (fi) 1978-09-23
PH15853A (en) 1983-04-13
IL48856A (en) 1980-02-29
AT365954B (de) 1982-02-25
CH586814A5 (fi) 1977-04-15
DE2601104C2 (fi) 1988-01-28
SE430765B (sv) 1983-12-12
FR2300188A1 (fr) 1976-09-03
AR210340A1 (es) 1977-07-29
AU1048476A (en) 1977-07-28
NO760396L (fi) 1976-08-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI57816C (fi) Synnerligen stark foerspaennbar staolvajer med stukad aenda och foerfarande foer dess framstaellning
RU2011144108A (ru) Способ изготовления торсионной балки и торсионная балка
CN110226055B (zh) 一种车辆悬挂用螺旋弹簧
US20150315742A1 (en) Wire cable and method and device for production of said wire cable
CN109622841A (zh) 自由锻成型直角转弯锻件的方法
US4056911A (en) Steel bar for concrete reinforcement having a non-circular cross-section
CN109013741A (zh) 一种线材产品的生产工艺
RU2001121988A (ru) Заготовка для ружейного ствола, способ изготовления ружейного ствола и ружейный ствол
JP2007021568A (ja) 形状凍結性に優れた断面ハット型形状部材の成形方法
CN210730606U (zh) 校直设备
CN209340295U (zh) 不锈钢双头螺柱及其冷镦装置
US2614274A (en) Method of making wing nuts
US2272740A (en) Apparatus for the manufacture of metal articles
WO2019057335A8 (de) Verfahren zur herstellung eines rohdrahtes aus einem ersten metallband und wenigstens einem weiteren metallband durch walzprofilieren
KR100907398B1 (ko) 정착부가 부착된 철근의 제조방법
US869476A (en) Manufacture of tubes.
US3949450A (en) Wire bale tire and method of making the same
US1947867A (en) Method of manufacturing connecter bolts
CN110268125A (zh) 成型金属纤维
USRE16115E (en) Poration
CN219503658U (zh) 一种辅助微导丝头端压扁的工装
US973153A (en) Process of making pins.
GR1002855B (el) Μεθοδος και μηχανη παραγωγης συνεχομενου σπιραλ τυχουσης κυρτης πολυγωνικης σταθερης διατομης απο συρμα ή μπετοβεργα ή μεταλλικο σωληνα
KR920010159B1 (ko) 고강도 나선 철근용 선재의 제조방법 및 고강도나선철근
Oddy Gold wire in antiquity

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BUREAU BBR LTD.