FI56994C - Beklaett syntetiskt papper som laempar sig foer offsettryck - Google Patents

Beklaett syntetiskt papper som laempar sig foer offsettryck Download PDF

Info

Publication number
FI56994C
FI56994C FI1818/74A FI181874A FI56994C FI 56994 C FI56994 C FI 56994C FI 1818/74 A FI1818/74 A FI 1818/74A FI 181874 A FI181874 A FI 181874A FI 56994 C FI56994 C FI 56994C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
pigment
parts
paper
pulp
Prior art date
Application number
FI1818/74A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI181874A (fi
FI56994B (fi
Inventor
Seigoro Fujita
Tojiro Kitahori
Original Assignee
Toray Industries
Kanzaki Paper Mfg Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toray Industries, Kanzaki Paper Mfg Co Ltd filed Critical Toray Industries
Publication of FI181874A publication Critical patent/FI181874A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI56994B publication Critical patent/FI56994B/fi
Publication of FI56994C publication Critical patent/FI56994C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H19/00Coated paper; Coating material
    • D21H19/36Coatings with pigments
    • D21H19/38Coatings with pigments characterised by the pigments
    • D21H19/42Coatings with pigments characterised by the pigments at least partly organic

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

ESr^l ΓβΙ m)KUULUTUSJULKAI8U CCQQ/ JS* LBJ (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT^0ay4 C (45) Patentti myönnetty 12 05 1930 Ζφϊ) Patent meddelot V (51) K».ik.*yint.ci.* D 21 H 1/22 L 21 H 5/20 SUOMI —FINLAND (21) PMenttlhtkemu* —Pit«nttn»6knln| l8lö/7^
(22) Htk#ml*p»Jvl —An*ökninpd«| lU.O6.7U
* (23) AlkupUvI—Glltlfh«t*d>g lU.O6.7U
(41) Tullut |ulkiMk*i — Blivlt oflfaitllg ^.Q 12 7U
Patentti· ja rekisterihallitus ....
_ ' , (44) Nlhttvlkilpanon ja kuuLjulkalsun pvm. —
Patent- ocn registerityrelsen Anaökan utlafd och utl.skrlfMn puMicarad 31.01.80 (32)(33)(31) Pyydetty «tuoikaus—Bagird prioritat 18.06.73
Japani-Japan (JP) 678U9 (71) Kanzaki Paper Manufacturing Co., Ltd., 9~8 Yonchome, Ginza, Chou-ku,
Tokyo, Toray Industries, Inc., 2 Nichome, Muromachi, Nihonbashi,
Chou-ku, Tokyo, Japani-Japan(JP) (72) Seigoro Fujita, Hyogo, Tojiro Kitahori, Hyogo, Japani-Japan(JP) (7U) Antti Impola (5U) Päällystetty synteettinen paperi, joka soveltuu siirtopainoa varten -Beklätt syntetiskt papper, som länrpar sig för offsettryck Tämä keksintö kohdistuu parannettuun päällystettyyn synteettiseen paperiin ja menetelmään sen valmistamiseksi. Erityisesti keksinnön kohteena on päällystetty synteettinen paperi, joka on tehty poly-olefiinin synteettisestä kuitumassasta, jonka pinnalla oleva päällys-tekerros soveltuu siirtopainoa varten.
Polyolefiinin synteettinen kuitumassa on edullinen ja erinomainen sen puolesta, että sillä on hyvä lämmön pitävyys, suuri lujuus sekä kuivissa että kosteissa olosuhteissa ja hyvä muotokestävyys, jota koskaan ei voida saavuttaa luonnonselluloosamassoilla. Useita yrityksiä on tehty aikaansaamaan pigmenttipäällysteistä synteettistä paperia, jossa olisi käytetty hyväksi polyolefiinin synteettisen kuitumassan näitä etuja. Esimerkiksi japanilaisessa hakemuksessa no 29*607 vuodelta 1972 on esitetty päällystetty synteettinen paperi, jonka päällyste-kerros on tehty epäorgaanisista pigmenteistä, esimerkiksi savesta, kal-siumkarbonaatista, kiiltovalkoisesta, talkista ja sentapaisesta ja sideaineista, kuten kaseiinista, tärkkelyksestä, styreeni-butadieenila-teksista ja sentapaisesta peruspaperin päälle, joka peruspaperi on tehty joko yksinomaan polyolefiinin synteettisestä kuitumassasta tai tämän ja luonnonselluloosan massan seoksesta ja/tai muusta synteettisestä kuitumassasta. Kuitenkin tällainen päällystetty tekoainepaperi on epäedullinen sen puolesta, että painoväri ei siirry oikein, varsinkaan monivärisessä siirtopainossa. Yleensä monivärisessä siirtopainos- 2 56994 sa lähdeliuos pysyy arkin pinnalla painamisprosessin ajan, jos päällystetyn paperin pinta on köyhä absorboivasta lähdeliuoksesta. Lähde-liuoksen olemassaolo paperin pinnalla estää paperin vastaanottamasta painoväriä, joka on siirrettävä tyynysylinteristä paperin pintaan. Toisin sanoen, kun vesipitoinen päällysteseos, joka sisältää oleellisesti pigmenttikomponenttia ja sideainekomponenttia, levitetään polyolefiinin synteettisestä kuitumassasta valmistetun peruspaperin pinnalle ja päällystetty paperi sen jälkeen kuivataan, edellä mainittu päällysteseos tunkeutuu peruspaperiin hitaammin siinä tapauksessa, että perusarkki olisi valmistettu luonnonselluloosamassasta. Niinpä sideaine, joka päällysteeeoksessa oleva sideaine siirtyy arkin päällystettyä pintaa kohti kuivausprosessissa ja sideaine tuloksena olevassa päällysteker-roksessa jakautuu tiheämmin lähelle pintaa. Tämä on syynä siihen, miksi päällystetty synteettinen paperi ei ole hyvä lähdeliuoksen absorptiossa. Vaikka käytetyn polyolefiinikuitumassan määrä on suhteellisen pieni, tapahtuu paikallisesti lähdeliuoksen absorption puutetta. Jos käytetyn polyolefiinikuitumassan määrä on suhteellisen suuri, lähde-liuoksen absorption vajaus esiintyy pääasiallisesti paperin koko pinnalla.
Toisaalta käsittelyn mukavuuden sekä postitus- ja laivauskus-tannusten alentamisen kannalta on haluttua pienentää pigmentoidun päällystetyn paperin painoa. Jos peruspaperin paksuutta pienennetään tätä tarkoitusta varten, on seurauksena paperin lujuuden, kirkkauden tai valkoisuuden ja läpikuultamattomuuden huononeminen. On tuskin mahdollista välttää edellä mainittuja epäkohtia, käyttämällä tavallista luon-nonselluloosapaperia, jossa on pigmenttipäällyste.
Tämän keksinnön päätarkoituksena on aikaansaada parannettu päällystetty synteettinen paperi, joka soveltuu siirtopainoon.
Keksinnön toisena tarkoituksena on aikaansaada parannetty päällystetty synteettinen paperi, jolla on hyvä läpikuultamattomuus, hyvä kirkkaus tai valkoisuus ja hyvä muotokestävyys.
Edelleen on keksinnön tarkoituksena aikaansaada parannettu päällystetty synteettinen paperi, joka on suhteellisen kevyt, mutta kyllin jäykkä.
Lisäksi keksinnön tarkoituksena on aikaansaada parannettu menetelmä edellä mainitun päällystetyn synteettisen paperin valmistamiseksi.
Keksinnön muut tarkoitukset ja edut käyvät lähemmin selville keksinnön seuraavasta selityksestä.
Keksinnön edellä mainitut tarkoitukset voidaan saavuttaa valmis- 3 56994 tamalla polyolefiinia sisältävä synteettinen paperipäällystekerros, joka on tehty pigmenttikomponentista ja sideainekomponentista, jolloin mainittuina pigmenttikomponenttina on orgaaninen polymeeripigmentti hienojakoisina osasina. Tarkemmin määriteltynä päällystetty synteettinen paperi, joka soveltuu keksinnön mukaan siirtopainoon, on tunnettu siitä, että siihen kuuluu peruspaperiarkki, joka sisältää ainakin 5 paino-% kuitumaista ainetta, joka on tehty polyolefiinikuitumassasta sekä päällystekerros, joka on muodostettu mainitun peruspaperiarkin ainakin toiselle pinnalle, että mainittu päällystekerros on tehty pääasiallisesti sideainekomponentista ja pigmenttikomponentista ja että ainakin osa mainitusta pigmenttikomponentista on orgaanista polymeeri-pigmenttiä hienojakoisina osasina.
Keksinnön mukaan on huomattu, että polyolefiinikuitumassasta valmistetun synteettisen paperin siirtopainettavuus on odottamaton ja huomattavasti parannettu muodostamalla päällystekerros synteettisen paperin pinnalle käyttämällä päällysteseosta, joka käsittää orgaanisten polymeerien hienojakoisia osasia. Niinpä tämän keksinnön mukaiselle polyolefiinista valmistetulle synteettiselle paperille on ominaista se, että se on päällystetty päällysteseoksella, joka sisältää tiettyjä orgaanisia polymeeriosasia.
Sopivasti peruspaperin kuituaineesta 5-95 paino-% muodostaa po-lyolefiinikuitumassa. Jäljellä oleva osa kuituaineesta voi olla luon-nonselluloosamassaa.
Ainakin 5 paino-% tai enemmän, sopivimmin ainakin 10 paino-% pigmenttikomponentin kuivapainosta voi olla orgaanista polymeeripig-menttiä hienojakoisina osasina. Pigmenttikomponentin voi muodostaa hienojakoisina osasina olevan orgaanisen polymeeripigmentin ja epäorgaanisen pigmentin seos.
Päällystekerroksessa olevan sideainekomponentin määrä voi olla 5-100 paino-osaa, sopivimmin 8-35 paino-osaa päällystekerrokseen kuuluvan pigmenttikomponentin 100 osaa kohti kuivapainoa.
Sopivimmin keksinnön mukaan käytetty orgaaninen polymeeripigmentti on tehty orgaanisen polymeerin, jonka deflektiolämpötila on korkeampi kuin 30°C, sopivimmin korkeampi kuin 50°C, määrättynä ASTM standardin D-648 mukaan, hienojakoisista osasista. Sopivimmin orgaanisen polymeeripigmentin muodostaa hienojakoiset osaset, joiden keskimääräinen koko on 0.1 - 1.0 mikronia.
Keksinnön eräässä edullisessa sovellutusmuodossa mainitun orgaanisen polymeeripigmentin muodostavat elimen hienojakoiset osaset, joka elin on valittu ryhmästä, johon kuuluvat polystyreeni, polymetyylimeta-krylaatti ja edellä olevien sekä jonkin muun vinyylimonomeerin kopoly- 4 56994 meerit.
Päällysteseoksen, joka käsittää edellä mainittua orgaanista po-lymeenpigmenttia, määrän pitäisi olla ainakin 0.5 g/m , sopivimmin 5.0 - 50 g/m^ kuivapainoa.
Keksinnön mukaan käytetty polyolefiinikuitumassa voi olla teh- . p ty fibrilleista ja sen ominaispinta on ainakin 0.7 m /g. Polyolefiini-kuitumassa voi olla tehty polyolefiinipolymeerista ja hydrofiilisesta polymeeristä.
Keksinnön mukaisen päällystetyn synteettisen paperin peruspape-riarkin kuitumaisen aineen osa on tehty polyolefiinikuitumassasta, joka sisältää hydrofiilista komponenttia. Polyolefiinien joukkoon polyo-lefiinikuitumassaa varten kuuluu homopolymeereja, jotka on saatu poly-meroimalla olefiinimonomeereja, kuten eteeniä, propeenia, 4—metyyli-penteeni-1, buteeni-1, styreeniä ja olefiinien kopolymeereja. Joukkoon kuuluu myöskin kopolymeereja, jotka on saatu polymeroimalla näitä ole-fiineja kopolymeroitavien vinyylimonomeerien kanssa,kuten eteeni-vi-nyyliasetaattikopolymeeri ja eteeni-akryylihapposuolakopolymeeri.
Esimerkkeinä hydrofiilisesta komponentista mainittakoon polymeerit, joissa on hydroksyyliryhmä, esimerkiksi polyvinyyldalkoholi, sippuoitu eteeni-vinyyliasetaattikopolymeeri, polyvinyylialkoholi, johon on radikaalisesti oksaspolymeroitu vinyylimonomeeri, kuten styreeni tai metyylimetakrylaatti, polymeerit ja kopolymeerit, jotka on saatu polymeroimalla monomeereja, joissa on karhoksyyliryhmä, esimerkiksi akryylihappo, metakryylihappo, huteeni-tri-karboksyylihappo, maleiini-happo, itakonihappo ja niiden osaesterit, polymeerit, joissa on amidi-ryhmä, kuten polyeteenioksidi tai karboksimetyyliselluloosa.
Nämä hydrofiiliset komponentit voivat olla saatettu polyolefii-neihin polymeerisekoittamalla ja/tai oksaspolymeroimalla. Hydrofiili-sen komponentin ja polyolefiinin painoseossuhde kuitumaisessa aineessa on sopivimmin rajoissa 0:100 - 40:60, sopivimmin 1:99 - 50:?0. Po-lyolefiiniseokseen voidaan lisätä jotakin tavallista lämmön kestäväksi tekevää ainetta, hapetuksen estoainetta ja ultraviolettivalon absor-boimisainetta polyolefiinikuitumassan valmistamiseksi. Siihen voidaan lisätä myöskin epäorgaanista jauhetta, kuten piidioksidia, aluminium-oksidia, talkkia, kalsiumkarbonaattia, kalsiumsulfiittia ja kalsium-sulfaattia täyteaineeksi. Polyolefiinikuituaine voidaan saada käyttämällä hyväksi emulsiosuihkutusmenetelmiä, suihkutuskehruuta, liuosleik-kausta, yksiakselista venytystä ja lohkomista, sulakehruuta jne. Näistä menetelmistä emulsiosuihkutuskehruumenetelmä, suihkutuskehruumenetelmä ja liuosleikkausmenetelmä ovat sopivimpia ja emulsiosuihkutuskehruume- 5 56994 netelmä kaikkein sopivin.
Emulsiosuihkutuskehruutekniikka on sinänsä tunnettu esimerkiksi USA-patenttijulkaisusta 3-808.091. Tämän emulsiosuihkutuskehruumenetel-män mukaan kuitumainen aine kuitumassaa varten valmistetaan sekoittamalla polyolefiinia, polyolefiinin liuotinta ja ei-liuotinta seoksen valmistamiseksi, kuumentamalla seos kiivaasti sekoittaen kuumennetun emulsion valmistamiseksi, johon polyolefiini on liuotettu ja suihkuttamalla kuumennettu emulsio korkean paineen alaisena suulakkeen aukon läpi. Polyolefiinista mainittakoon esimerkkinä polyeteeni, liuottimena heksaani, pinta-aktiivisena aineena natriumlauryylibenseenisul f o-naatti ja vesi, joka sisältää polyvinyylialkoholia dispersioväliainee-na tai ei liuottimena vesi, joka sisältää polyvinyylialkoholia. Synteettisellä kuitumassalla, joka saadaan hajottamalla ruiskutettu kuituaine, on suuri ominaispinta ja siihen kuuluu hydrofiilinen polymeeri ja pinta-aktiivinen aine. Näin saatu synteettinen kuitumassa voidaan suspendoida hyvin veteen ja sillä on hyvä itse-sitova ominaisuus.
Suihkutuskehruumenetelmässä polyolefiini liuotettuna orgaaniseen liuottimeen ruiskutetaan suulakkeen läpi korkeassa lämpötilassa ja korkeassa paineessa. Tässä menetelmässä kuitumainen aine voi tuskin sisältää hydrofiil.ista polymeeriä ja niinpä on välttämätöntä suorittaa käsittely hydrofiilisella polymeerillä ja pinta-aktiivisella aineella, jotta saavutettaisiin hajottaminen kuitumaiseksi aineeksi, jolla on hydrofiiliset ominaisuudet. Tämä suihkutuskehruumenetelmä on myös tunnettu esimerkiksi USA-patenttijulkaisusta 3-081.519.
Liuosleikkausmenetelmä on sinänsä tunnettu saksalaisesta patenttijulkaisusta 2.058.386 ja brittiläisestä patenttijulkaisusta 868.651. Esimerkiksi polymeeriliuos lisätään polymeerin ei-liuottimeen polymeerin erottamiseksi ja leikkausvoima johdetaan polymeeriin, joka on erotettu, aikaansaa kuitumaisen aineen. On myöskin mahdollista valmistaa kuitumaista ainetta käyttämällä leikkausvoimaa polymeeriin, joka on e-rotettu olefiinin polymeroimisvaiheessa. Näin liuosleikkausmenetelmäl-lä saatu kuitumainen aine saatetaan sitten vaiheeseen hydrofiilisten ominaisuuksien siihen saattamiseksi samoin kuin suihkutuskehruutek-niikalla.
Eräitä hydrofiilisia komponentteja, kuten polyvinyylialkoholia, saippuoitua eteeni-vinyyliasetaattikopolymeeria, polyeteenioksidia, polyakryyliamidia ja modifoitua tärkkelystä voidaan lisätä kuitumaiseen aineeseen, joka on saatu jollakin edellä mainitulla menetelmällä hajottamiskäsittelyn jälkeen, joten se on helposti dispergoitavissa veteen ja jolla on hyvä itse-sitomisominaisuus.
t 56994
Yleisesti ottaen polyolefiinisella synteettisellä kuitumassal-la on kompleksinen mikrokuituinen hienorakenne tai mikrokalvo.
Synteettisen kuitumassan ominaispinta voi olla suurempi kuin 2 2 0.7 m /g, sopivimmin suurempi kuin 1.0 m /g, mitattuna BET-menetelman mukaan.
Jos synteettisen kuitumassan ominaispinta on pienempi kuin 0.7 m /g, ei voida saavuttaa keksinnön edellä mainittuja tarkoituksia.
Näin valmistettu polyolefiinikuitumassa voidaan tehdä paperi-arkeiksi yksinään tai yhdessä selluloosasulpun kanssa tavallisella paperikoneella. Ainakin 5 % paperiarkin kuituaineen painosta pitäisi olla polyolefiinikuitumassaa. Siinä tapauksessa, että polyolefiinikuitu-massan paino arkissa on pienempi kuin 5 %, edellä mainittuja polyole-fiinikuitumassan käytöstä johtuvia etuja ei voida saavuttaa.
Sopivin paperiarkki on tehty polyolefiinikuitumassan ja luonnon-selluloosamassan seoksesta, vaikkakin se voi olla tehty polyolefiinikuitumassan ja jonkin muun tekokuituainemassan seoksesta. Siinä tapauksessa, että paperiarkki on tehty polyolefiinikuitumassan ja luonnon-selluloosamassan seoksesta, seoksen painosuhde voi olla sopivasti rajoissa 5:95 - 95:5·
Paperin valmistusvaiheessa tavallisia täyteaineita, liima- ja väriaineita voidaan lisätä luopumatta keksinnöllä saavutetuista eduista.
Tämän keksinnön mukainen käyttökelpoinen päällysteseos on vesipitoinen seos, joka sisältää oleellisesti pigmenttikomponenttia ja si-deainekomponenttia. Ainakin osa pigmenttikomponentista sisältää orgaanisen polymeerin hienojakoisia osasia.
Orgaanisen polymeerin hienojakoiset osaset ovat muodoltaan sopivimmin pallomaisia ja/tai sferoidimaisia, vaikka ne voivat olla myöskin muun muotoisia. Osaskoko voi olla keskimäärin 0.1 - 1.0 mikronia. Vaatimuksena on, että osaset eivät voi muodostaa kalvoa levitysoiosuhteissa päällysteseosta kuivattaessa eikä päällystettyä paperia viimeis-teltäessä. Sopivasti orgaanisten polymeeristen osasten deflektiolämpö-tila on ainakin 30°C, mutta sopivimmin ainakin 50°C määrättynä ja mitattuna ASTM Standardin D-648 mukaan.
Nämä selitetyt osaset voidaan valmistaa emulsiopolymeroimalla sopivaa monomeeria, tällaisten monomeerien seosta tai emulsioimalla sopivaa polymeeriä, joka on valmistettu jollakin muulla menetelmällä, esimerkiksi liete- tai liuospolymeraatiolla. Sitten voidaan käyttä mitä tahansa tavallista hienoksi jakamistekniikkaa hienojakoisten osasten valmistamiseksi.
7 56994
Sopiviin orgaanisiin aineisiin hienojakoisia osasia varten kuuluvat polymonovinylideeniaromaattiset aineet, kuten polystyreeni, po-ly( ©G-metyylistyreeni), poly(4-etyylistyreeni), poly(1-vinyylinafta-leeni) jne* polyolefiinit, polyalfaolefiinit, kuten polyvinyyliklori-di, poly(heksafluoripropeeni), polyeteeni, polypropeeni, poly(1-butee-ni), poly(4~metyyli-1-penteeni), polyvinylideenikloridi, polyO,2-di-fluorieteeni), oC ,/3-etyleenisesti tyydyttämättömien happojen esterit, kuten polymetakrylaatit,polyklooriakrylaatit ja polykloorimetakrylaa-tit jne* poly(metyylimetakrylaatti), poly(isopropyyliklooriakrylaatti), poly(2-kloorietyylimetakrylaatti), poly(sykloheksyyliklooriakrylaatti), poly(metyyliklooriakrylaatti), polyvinyyliasetaatti, polyallyyliase-taatti, polyvinyylipropionaatti jne* ja muut polymeerit, kuten poly(e-teeni 1,5-naftalaatti), polyeteenitereftalaattif poly(heksameteeniadipa-midi), polyeteenitereftalaatti,· poly(heksameteeniadipamidi), poly(£-kapramidi), poly(dekameteeniadipamidi), polykarbonaatti, polyasetaali, polyvinyyliformaali, polyvinyylibutyraali jne. Edellä mainittujen polymeerien aineosana olevien monomeerien kopolymeerit, kuten eteeni-vinyyliasetaattikopolymeeri, eteeni-propeadkopolymeeri jne ovat myös sopivia.
Erilaisia muita kopolymeroitavia monomeereja, kuten konjugoitu-ja dietyleeni-dieteenisesti tyydyttämättömiä monomeereja, alkyyliakry-laatteja ja akryylinitriiliä voi olla läsnä pienissä määrissä komono-meerina edellä mainituissa sopivissa polymeereissä. Tyypillisinä esimerkkeinä tällaisista konjugoiduista dieteenisistä tyydyttämättömistä monomeereista mainittakoon 1,3-butadieeni, isopreeni, 2-kloori-1,3“ butadieeni ja divinyylibenseeni. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisista alkyyliakrylaateista ovat metyyliakrylaatti, etyyliakrylaatti, n-pro-pyyliakrylaatti, sek-butyyliakrylaatti ja n-butyyliakrylaatti. oC, /3 -eteenisiä tyydyttämättömiä karbonihappoja ja niiden anhydrideja, kuten akryylihappoa, metakryylihappoa, maleiinihappoa, itakonihappoa, fumaa-rihappoa ja maleiinihapon anhydridiä voidaan myös käyttää sopivien polymeerien kopolymeroitavina aineosina. Esimerkiksi sellaiset kopolymeerit kuin eteeni-akryylihappokopolymeeri, eteeni-maleiinihapon an-hydridikopolymeeri, styreeni-maleiinihapon anhydridikopolymeeri jne ovat myös sopivia polymeerejä tämän keksinnön mukaan.
Edellä mainittujen orgaanisten polymeerien joukossa vinyylipoly-meerit ja vinyylikopolymeerit ovat sopivia käytettäväksi tämän keksinnön toteuttamiseksi.
8 56994 Tämän keksinnön mukaan käyttökelpoinen päällysteseos on vesipitoinen päällysteseos, joka voi olla valmistettu dispergoimalla edellä mainittuja orgaanisia polymeeriosasia yksinään tai yhdessä sopivien epäorgaanisten pigmenttien kanssa vesiliuokseen, joka sisältää sideainetta tai sekoittamalla orgaaninen polymeeriemulsio ja sideaine vesipitoiseen liuottimeen, joka sisältää tai joka ei sisällä epäorgaanista pigmenttiä. Käyttökelpoisia sideaineita mainittua päällysteseosta varten ovat luonnonsideaineet ja synteettiset sideaineet, joita tavallisesti käytetään valmistettaessa tunnettuja vesipitoisia pigmenttipääl-lysteseoksia. Esimerkkeinä mainittakoon proteiinit, kuten kaseiini, soijapapuproteiini, gelatiini jne* tärkkelykset tai niiden johdannaiset, kuten dekstriini, luonnon tärkkelys, hapetettu tärkkelys, este-röity tärkkelys, eetteröity tärkkelys, kationinen tärkkelys, fosfatoi-tu tärkkelys jne,· selluloosa johdannaiset, kuten karboksimetyylisellu-loosa, hydroksietyyliselluloosa jne; konjugoidut dieenipolymeerilatek-sit, kuten styreeni-butadieenikopolymeeri, metyylimetakrylaatti-buta-dieenikopolymeeri jne; akryylipolymeerilateksit, kuten akryyliesterei-den ja/tai metakryyliestereiden polymeerit tai kopolymeerit jne; vi-nyylipolymeerilateksit, kuten eteenivinyyliasetaattikopolymeeri jne; polymeerilateksit, jotka on modifoitu funktionaalisilla ryhmillä, kuten karboksyyliryhmällä jne; tekohartsisideaineet, kuten polyvinyyli-alkoholi, olefiini-maleiinihapon anhydridikopolymeeri, melamiinihartsi jne. Näite sideaineita voidaan käyttää myös seoksina.
Epäorgaanisena pigmenttinä, jota voidaan sekoittaa orgaanisen polymeerin hienojakoisiin osasiin, voi olla kaoliini, savi, kalsium-karbonaatti, kalsiumsilikaatti, kalsiumsulfaatti, kalsiumsulfiitti, titaanioksidi, aluminiumhydroksidi, bariumsulfaatti, sinkkioksidi, setiini valkoinen, talkki, kolloidinen piidioksidi jne. Orgaanisten poly-meeriosasten ja epäorgaanisten pigmenttien sopiva sekoitussuhde on 100:0 - 5:95 kiinteänä painona. Jos epäorgaanisten sekoitettujen pigmenttien määrä on yli mainitun rajan, tämän keksinnön mukaisia haluttuja vaikutuksia ei voida saavuttaa. Sopivimmin sekoitussuhde on 100:0-10:90 kiinteää painoa. Koska erilaisilla sideaineilla saadaan erilaisia tarttuvuuksia, niiden käytettävä määrä ei ole standardoitu. Sideaineen määrä on tavallisesti 5-100 paino-osaa, sopivimmin 8-35 paino-osaa 100 osaa kohti pigmenttejä (mukaanluettuna orgaaniset polymeeri-osaset). Näin saatu päällysteseos voi luonnollisesti sisältää lisäaineita, kuten dispergoimisaineita, liukenemisen estoainetta, stabiloi-misainetta, virtauksen muuntoainetta, väriainetta, vaahtoamisen esto-ainetta jne. Edellä mainittu päällysteseos leveitetään peruspaperin 9 56994 päälle, joka on tehty synteettisestä polyolefiinikuitumassasta, koneellisella päällystimellä, jossa on varsinaiset päällystyslaitteet, kuten siipipäällystimellä, ilma-veitsipäällystimellä, telapäällysti-mellä, harjapäällystimellä, verhopäällystimellä, champflex-päällysti-mellä, tankopäällystimellä, syväpainopäällystimellä, suihkupäällysti-mellä, liimapuristinpäällystimellä tai sentapaisella, minkä jälkeen päällyste kuivataan. On vältettävä lämpötilan kohottamista niin korkealle, että orgaaniset polymeeriosaset muuttavat muotoaan lämmön vaikutuksesta muodostamaan jatkuvan kalvon.
Levitettävän päällysteseoksen määrä riippuu sen koostumuksesta tai paperin laadusta eikä sen vuoksi ole standardoitu. Kuitenkin pai-nettavuuden parantamiseksi siirtopainoa varten tehokas päällystemäärä on ainakin 0.5 g/m , sopivimmin 3-30 g/m kuivapainoa paperin yhtä puolta kohti. Keksinnölle ominaisia haluttuja vaikutuksia ei voida saa-vuttaa, jos päällystysseosta levitetään vähemmän kxin 0.5 g/m . Päällysteen määrän ylärajan rajoittaa yksinomaan taloudellisuus. Päällyste-kerros voidaan muodostaa päällysteseoksen yhdellä kertalevityksellä tai kahdella tai useammalla levityksellä käyttäen samaa tai toista päällysteseosta.
Näin saatu päällystetty synteettinen paperi saatetaan käsitte-lyihin kalanterilla, kiillotuskalanterilla sekä viimeistyskäsittelyi-hin, kuten tehdään tavalliselle päällysteelle. Suoritettaessa näitä käsittelyjä voidaan käyttää niin korkeaa lämpötilaa ja/tai niin korkeaa painetta, etteivät polymeeriosaset deformoidu ja muodosta yhtenäistä kalvoa.
Keksinnön mukaisen siirtopainettavuuden paranemisen toiminta ei ole vielä tunnettu. Ehdottamamme teoria on se, että kun päällysteseos, joka sisältää orgaanisia polymeeriosasia, levitetään selitetyn synteettisen paperin pinnalle, orgaaniset polymeeriosaset siirtyvät päällyste-kerroksen pintaa kohti, mistä on seurauksena mikrohuokosten ja epäjatkuvan päällystekerroksen muodostuminen, joka päällystekerros on tehty tehokkaasti absorboimaan lähdeliuosta levitettynä.
Tämän keksinnön mukainen päällystetty synteettinen paperi on e-rittäin edullinen siksi, että sillä ei ole ainoastaan hyvä siirtopai-nettavuus, vaan myöskih hyvä kirkkaus tai valkoisuus ja läpikuultamat-tomuus, hyvä vedenkestävyys ja hyvä muotokestävyys ja siksi, että ke-vytpainoista paperia voidaan tuottaa luopumatta polyolefiinipaperin halutuista ominaisuuksista.
Nyt esillä olevaa keksintöä selitetään yksityiskoblaisemmin viitaten esimerkkeihin, jotka ovat havainnollistavia, mutta eivät rajoita 56994 10 keksintöä. Esimerkeissä osatoovat paino-osia ja prosentit painoprosentteja ellei muuten ilmoiteta.
Esimerkit 1-5 100 osaa polypropeenia f/^7e 1·3 dl/g) ja 1070 osaa meteeni-kloridia sekoitettiin lietteen muodostamiseksi. Sitten lietteeseen lisättiin 1200 osaa polyvinyylialkoholin vesiliuosta, joka sisälsi 10 o-saa polyvinyylialkoholia (polymeraatioaste 1400, saippuoimisluku 99 %) ja 2 osaa dodekyylibenseenisulfonaattia. Tämä seos pantiin autoklaaviin ja sitä kuumennettiin sekoittaen emulsion saamiseksi. Kun emulsion lämpötila oli kohonnut I40°0:seen, se ruiskutettiin suulakkeen läpi kuituaineen aikaansaamiseksi. Saatu kuituaine tehtiin 1 #:seksi vesipitoiseksi suspensioksi, joka taas puhdistettiin SPROUT WALDRON-levy-raffinöörillä. Saadun synteettisen kuitumassan ominaispinta oli 15 m /g. Näin saadun synteettisen kuitumassan ja luonnon selluloosamassan seos, joka sisälsi 20 osaa NBKP:tä (valkaistu havupuusulfaattisellu-loosa, CSP 420 cc) ja 80 osaa LBKPitä (valkaistu lehtipuusulfaattisel-luloosa, CSP 400 cc), sekoitettiin yhteen taulukossa 1 esitetyissä e-rilaisissa suhteissa. Sen jälkeen lisättiin 0.5 osaa hartsia 100 osaa kohti massaa lietteen aikaansaamiseksi, jonka tiheys oli 0.5 %. Paperi-arkki valmistettiin laboratoriotasoviirakoneella, minkä jälkeen paperi-arkki käsiteltiin liimapuristimessa polyvinyylialkoholilla (polymeeri-aste 1700, saippuoimisluku 99 #) peruspaperin aikaansaamiseksi, jonka paino oli 40 g/m .
Erikseen dispergoitiin 52.4 osaa No. 1 laatuista kaoliinia, 25.2 osaa No. 2 laatuista kaoliinia, 14.4 osaa aluminiumhydroksidia ja 28 osaa polystyreeniemulsiota (deflektiolämpötila 94°C paineessa 18.5 Λ kg/cm ja keskimääräinen osaskoko 0.5 mikronia) dispergoitiin veteen tarpeeksi sekoittaen nopeakäyntisessä sekoittimessa lietteen muodostamiseksi, jonka kiinteäainepitoisuus oli 67 %· Tähän lietteeseen lisättiin 7 osaa (kiinteäainepitoisuus) hapetettua tärkkelysliuosta, jonka hapetusaste oli 0.015* 16 osaa (kiinteäainepitoisuus) karboksyloitua styreeni-butadieenikopolymeerilateksia (styreeni/butadieeni 60/40) päällysteseoksen aikaansaamiseksi, jonka lopullinen väkevyys oli 58 %. Näin saatua päällysteseosta levitettiin edellä mainitun peruspaperin pintaan määrissä 7 g/m (huovan puoli) 9 g/m (viiran puoli) kuivapainoa siipipäällystimellä. Sitten päällystetty paperi kuivattiin ja su-perkalanteroitiin. Saatujen päällystettyjen papereiden eri ominaisuudet on esitetty taulukossa 1.
ή1 56994
Kontrolli 1 100 osaa samaa luonnonselluloosamassaa kuin käytettiin esimerkeissä 1-5» 0.5 osaa hartsia ja 2.5 osaa aluminiumsulfaattia sekoitettiin yhteen tiheydeltään 0.3 # olevan lietteen aikaansaamiseksi. Pe-ruspaperi, jonka paino oli 4-0 g/m , valmistettiin samalla tavalla kuin esimerkissä 1.
Erikseen dispergoitiin veteen 4-5 osaa No. 1 laatuista kaoliinia, 35 osaa No. 2 laatuista kaoliinia ja 20 osaa aluminiumhydroksidia riittävästi sekoittaen nopeakäyntisellä sekoittimella lietteen aikaansaamiseksi, jonka kiinteäainepitoisuus oli 67 #· Tähän lietteeseen lisättiin 7 osaa (kiinteäainepitoisuus) hapetettua tärkkelystä (hapetusaste 0. 013) ja 14- osaa (kiinteäainepitoisuus) styreeni-butadieenilateksia (samaa kuin käytettiin esimerkeissä 1-5) päällysteseoksen aikaansaamiseksi, jonka lopullinen väkevyys oli 58 #. Tätä päällysteseosta levi- o tettiin edellä mainitun peruspaperin pinnalle 7 g/m (huovan puoli) ja 9 g/m (viiran puoli) kuivapainoa siipipäällystimellä, minkä jälkeen paperi kuivattiin ja superkalanteroitiin päällystetyn paperin saamiseksi. Tämän päällystetyn paperin ominaisuudet on esitetty taulukossa 1.
Kontrolli 2 Tämä kontrolli on muuten samanlainen kuin kontrolli 1, paitsi että käytettiin samaa peruspaperia kuin esimerkissä 3· Ominaisuudet on esitetty myös taulukossa 1.
12 56994
Taulukko 1
Esimerkki Kontrolli 12 3 4 5 12
Massan sekoitussuhde (#) NBKP 19 16 13 10 0 20 13 LBKP 76 64 52 40 0 80 52
Polyolefiini- kuitumassa 5 20 35 50 100 0 35 Päällystetyn paperin ominaisuudet
Tiheys (g/cm^) 1.09 1.05 1.00 0.93 0.83 1.13 1.05
Kirkkaus (#) 78.9 79-5 83.5 85.6 89.8 76.6 82.1 Läpikuultamatto- muus (#) 80.4 83.8 87.1 90.8 95.5 78.8 85.6
Kiilto (£) 56.0 55.8 52.3 50.4 49.5 40.6 36.5
Vedenkestävyys B A A A A D C
Painettavuus siirtopainoa
varten A A A A B B D
(Huomautus 1) Menetelmät paperin laadun arvostelemiseksi (1) Kirkkaus: Määrätty JIS P 8123 mukaan (mitä suurempi arvo, sitä parempi kirkkaus).
(2) Läpikuultamatto- muus: Määrätty JIS P 8138 mukaan (mitä suurempi arvo, sitä parempi läpikuultamattomuus).
(3) Kiilto: Määrätty 75° Specular Glossmeterillä (mitä suu rempi arvo, sitä parempi kiilto).
(4) Vedenkestävyys: Kaksi pisaraa vettä tiputettiin päällystetylle pinnalle, jota hangattiin sormella 15 kertaa. Sitten vesipisarat siirrettiin mustan lasilevyn pinnalle. Kuivaamisen jälkeen huomioitiin valkoi-suusaste levyllä.
(5) Siirtopainetta- vuus: Siirtopainettavuuden koe suoritettiin käyttäen
Rl Printability Testeriä (valmistaa AKIRA Industry Co) kahdella painoyksiköllä, joista toinen 0-li tarkoitettu lähdeliuoksen levittämiseen ja 15 56994 toinen painovärin levittämiseen. Huomioitiin paperin painovärin vastaanottavuus.
(Huomautus 2) Vedenkestävyyden ja siirtopainettavuuden arvostelu A: erinomainen B: hyvä C: huono D: erittäin huono
Edellä esitetyt huomautukset koskevat myös taulukkoja 2-5·
Verrattuna kontrolliin 1 esimerkeissä 1-5 saadut päällystetyillä papereilla oli erinomainen kirkkaus, läpikuultamattomuus, kiilto ja vedenkestävyys. Lisäksi keksinnön mukaisella päällystetyllä paperilla oli erinomainen siirtopainettavuus.
Sitävastoin kontrollin 2 mukaisella päällystetyllä paperilla oli hyvin huono siirtopainettavuus.
Seuraavissa esimerkeissä 6-8 päällystetyt paperit valmistettiin muuten samalla tavalla kuin esimerkissä 3» paitsi että käytettiin erilaisia tekokuitumassoja.
Esimerkki 6
Seos, joka sisälsi 95 osaa suuren tiheyden omaavaa polyeteeniä (sulamisindeksi määrättynä ASTM D 1238 mukaan 6.0 g/min) polyolefiini-na, 5 osaa polyvinyylialkoholia (polymeraatioaste 1400 ja saippuoi-misluku 99 #) hydrofiilisenä polymeerinä, 900 osaa heksaania liuottimena ja 3 osaa natriumdodekyylisulfonaattia pinta-aktiivisena aineena, emulgoitiin samoissa olosuhteissa kuin esimerkissä 1.
Saatu emulgoitu dispersio ruiskutettiin suulakkeen läpi kuitu-aineen saamiseksi. Synteettisen kuitumassan, joka oli puhdistettu p SPROUT WALDRON-levyraffinöörillä, ominaispinta oli 15.9 m /g määrättynä BET-menetelmällä.
Esimerkki 7
Seos, joka sisälsi 75 osaa polypropeenia (/~^_7 * 2.3 dl/g, (sulamisindeksi on 1.5 g/10 min), 5 osaa polyakryyliamidia, 20 osaa etee-ni-vinyyliasetaattikopolymeeria (polymeraatioaste on 2000 ja eteeni/ vinyyliasetaatti 85/15) ja 30 osaa kalsiumkarbonaattijauhetta, emulgoitiin samoissa olosuhteissa kuin esimerkissä 1. Saatu dispersio ruiskutettiin suulakkeen läpi kuituaineen aikaansaamiseksi. Puhdistetun kuitumassan ominaispinta oli 21.5 m /g määrättynä BET-menetelmällä.
14 56994
Esimerkki 8
Seos, joka sisälsi 77 osaa suuren tiheyden omaavaa poyeteeniä (sulamisindeksi 0.3 g/10 min) ja 18 osaa eteeninatriumakrylaattikopo-lymeeria (sulamisindeksi 5 g/10 min, eteeni/natriumakrylaatti 90/10) polyolefiineina, 5 osaa polyeteenioksidia (polymeraatioaste 100.000) hydrofiilisena polymeerinä, 900 osaa heksaania liuottimena ja 4 osaa natriumlauryylibenseenisulfonaattia, emulgoitiin samoissa olosuhteissa kuin esimerkissä 1. Saatu emulgoitu dispersio ruiskutettiin suulakkeen läpi kuituaineen aikaansaamiseksi. Puhdistamisenjälkeen syn-teettisen polyolefiinikuitumassan ominaispinta oli 18.9 m /g määrättynä BET-menetelmällä.
Kontrollit 3-5
Esimerkkien 6-8 ja kontrollien 3-5 mukaan valmistettujen päällystettyjen papereiden eri ominaisuudet on esitetty taulukossa 2.
Taulukko 2
Esimerkki Kontrolli 6 7 8 3 4 5
Massan sekoitussuhde (#) nbkp (#) 13 13 13 13 13 13 LBKP (#) 52 52 52 52 52 52
Polyolefiinikuitu- massa (#) 35 35 35 35 35 35 Päällystetyn paperin ominaisuudet
Tiheys (g/cm5) 1.01 1.03 1.00 1.07 1.09 1.05
Kirkkaus (#) 84.2 83.8 84.6 83.0 82.6 83-0 Läpikuultamatto- muus (#) 85.4 88.6 87.4 84.0 87.2 85.6
Kiilto (#) 50.3 49.7 51.2 35.1 33.4 35.8
Vedenkestävyys A A A c c c
Painettavuus siirto- painoa varten A A A c c c __l___J__I_
Taulukko 2 osoittaa, että esimerkkien 6-8 mukaan saaduilla päällystetyillä papereilla oli erinomainen kiilto, vedenkestävyys ja 15 56994 siirtopainettavuus verrattuna kontrollien 3-5 mukaan valmistettuihin papereihin. Erityisesti kontrollien 3-5 mukaan valmistettujen päällystettyjen papereiden siirtopainettavuus oli huomattavan huono.
Toiset esimerkit, joissa käytetään synteettisiä polyolefiini-: kuitumassoja, toisten menetelmien mukaan on esitetty seuraavissa esi-meissä 9 ja 10.
Esimerkki 9
Synteettinen polyolefiinikuitumassa valmistettiin liuosleik-kausmenet elmällä.
5 osaa suuren tiheyden omaavaa polyeteeniä (sulamisindeksi 0.3 g/10 min) liuotettiin 95 osaan ksyleeniä lämpötilassa yli 100°C 5 %' sen ksyleeniliuoksen saamiseksi, joka sen jälkeen kaadettiin vähitellen kylmään etanoliin, joka oli polyeteenin ei-liuotin suuren leik-kausvoiman alaisena, tehokkaasti sekoittaen mehusekoittimellä. Saatua massamaista ainetta käsiteltiin samalla polyvinyylialkoholilla kuin mitä käytettiin esimerkissä 1 ja puhdistettiin SPROUT WALDRON-levy-puhdistimella. Massan ominaispinta oli 6.3 m /g määrättynä BET-mene-telmällä.
35 osaa näin saatua synteettistä kuitumassaa sekoitettiin yhteen luonnonselluloosamassan kanssa, joka sisälsi 13 osaa NBKP:tä ja 52 osaa LBKB:tä peruspaperin valmistamiseksi samalla tavalla kuin on esitetty esimerkeissä 1-5*
Sitten päällysteseos, joka sisälsi orgaanisia polymeeriosasia, levitettiin peruspaperiarkkiin. Päällysteseos oli sama kuin mitä käytettiin esimerkeissä 1-5 ja päällystemenetelmä oli myös sama kuin mitä on selitetty esimerkeissä 1-5·
Esimerkki 10
Synteettinen polyolefiinikuitumassa valmistettiin liuossuhku-tuskehruumenetelmällä. Liuos, joka on saatu liuottamalla 100 g suuren tiheyden omaavaa polyeteeniä (sulamisindeksi on 6.0 g/10 min), liuotettiin 1 litraan heksaania voimakkaasti sekoittaen lämpötilassa 180°C ja suihkutettiin suulakkeen läpi. Saatu päätön kuituaine leikattiin noin 5 mm:n pituisiksi ja puhdistettiin SPROUT WALDRON-1evypuhdisti-mella lisäten siihen polyvinyylialkoholia (samaa kuin esimerkissä 1) ja natriumdodekyylibenseenisulfonaattia. Massan ominaispinta oli 16.7
O
m /g määrättynä BET-menetelmällä.
Päällystetty synteettinen paperi valmistettiin samalla tavalla kuin on selitetty esimerkissä 9· ie 56994
Kontrolli 6 Päällystetty synteettinen paperi valmistettiin käyttäen perus-paperia, joka oli samaa kuin esimerkissä 9 päällystettynä päällyste-seoksella, joka oli samaa kuin mitä käytettiin kontrollissa 1. Muut olosuhteet olivat samat kuin on selitetty esimerkissä 9*
Kontrolli 7 Päällystetty synteettinen paperi valmistettiin käyttäen perus-paperia, joka oli samaa kuin mitä käytettiin esimerkissä 10, ja päällystettiin päällysteseoksella, joka oli samaa kuin mitä käytettiin kontrollissa 1. Muut olosuhteet olivat samat kuin mitä on selitetty esimerkissä 10.
Esimerkeissä 9 ja 10 sekä kontrolleissa 6 ja 7 saatujen päällystettyjen synteettisten papereiden eri ominaisuudet on esitetty taulukossa 3· Tästä taulukosta huomataan, että molempien esimerkkien 9 ja 10 mukaan saatu päällystetty paperi oli paljon parempaa kuin kontrollien 6 ja 7 mukaan saatu paperi mitä tulee kiiltoon, vedenkestävyyteen ja siirtopainettavuuteen.
Taulukko 3
Esimerkki Kontrolli 9 10 6 7
Massan sekoitussuhde (#) NBKP (#) 13 13 13 13 LBKP (#) 52 52 52 52
Polyolefiinikuitu- massa (#) 35 35 35 35 Päällystetyn paperin ominaisuudet Päällystetty paino (g/m2) P/w 7/9 7/9 9/11 9/11
Paperin paino (g/m ) 56 56 60 60
Tiheys (g/cm^) 0.95 0.98 1.01 1.02
Kirkkaus (#) 84.5 84.2 83.8 83.4 Läpikuultamattomuus (#) 83·1 85*6 82.6 85.0
Kiilto (#) 50.6 48.7 35.3 33.1
Vedenkestävyys AA D D
Painettavuus siirtopai- noa varten_ A_ A Dc 56994
Esimerkit 11-14
Jokaisessa esimerkissä 11-14- peruspaperi oli samaa kuin esimerkissä 3· Valmistettiin neljää lajia päällysteseoksia, jotka sisälsivät polystyreeniemulsiota, joka oli samaa kuin oli käytetty esimerkissä 1, ja levitettiin peruspaperiin synteettisen päällystetyn paperin saamiseksi. Päällysteseosten seossuhteet on esitetty taulukossa 4-.
Kontrolli 8
Peruspaperi oli samaa kuin esimerkissä 3· Päällysteseosta, joka ei sisältänyt polystyreeniemulsiota, levitettiin peruspaperiin päällystetyn synteettisen paperin saamiseksi. Päällysteseoksen seos-suhteet on esitetty paino-osina taulukossa 4·.
Esimerkkien 11-14- ja kontrollin 8 mukaan saatujen päällystettyjen synteettisten papereiden eri ominaisuudet on esitetty taulukossa 4-.
Taulukko 4-
Kont- Esimerkki _rolli____ 8 11 12 13 14-
Valmistuskaava
No. 1 laatuinen kaoliini 4-5 4-2.7 36.0 22.5 0
No. 2 laatuinen kaoliini 34- 52.3 27.2 17.0 0
Aluminiumhydroksidi 21 20.0 16.8 10.5 0
Polystyreeni 0 5 20 50 100
Hapetettu tärkkelys 77777
Styreeni-butadieeni- lateksi 14- 15 1 6 1 9 24- Päällystetyn paperin ominaisuudet Päällystetty paino (g/m2) F/W 9/11 8/10 7·5/9.5 5/6 3.5/4-.3
Paperin paino (g/m^) 60 58 57 51 4-7.8
Tiheys (g/om5) 1.05 1.03 1.01 0.92 0.85
Kirkkaus (#) 82.3 82.9 83.3 84-,η 84-.6 Läpikuultamattomuus (#) 86.1 86.5 86.8 87.0 87.2
Kiilto (#) 38.4- 4-5.5 51.1 52.6 52.5
Vedenkestävyys D B A A A
Painettavuus siirtopai-
noa varten D B A A A
18 56994
Kuten talukosta 4 huomataan, verrattuna kontrolliin 8, esimerkkien 11-14 mukaan saadulla päällystetyllä synteettisellä paperilla oli erinomainen siirtopainettavuus ja hyvä painovärin vastaanotto. Lisäksi huomataan, että esimerkeissä 11-14 eri tysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet olivat huomattavasti parantuneet ja parannukset riippuvat käytetyn polystyreenin määrästä. Parannettu siirtopainettavuus aikaansaatiin suhteellisen pienellä määrällä päällysteseosta, joka sisältää polystyreeniä. Tämä tarkoittaa sitä, että keksinnön mukaan päällystetyn synteettisen paperin painoa voidaan alentaa lupu-matta muista halutuista ominaisuuksista.
Esimerkit 15-29
Peruspaperiarkki oli samaa kuin esimerkissä 12. Erilaisia päällysteseoksia, jotka sisälsivät erilaisia orgaanisia polymeerejä, kuten on esitetty taulukossa 5» levitettiin peruspaperiarkkiin päällystettyjen papereiden saamiseksi. Muut olosuhteet olivat samat kuin esimerkissä 12. Näiden esimerkkien mukaan saatujen päällystettyjen papereiden siirtopainettavuus on esitetty taulukossa 5· Näissä esimerkeissä päällystetyillä papereilla oli parantunut siirtopainettavuus.
19 56994
Taulukko 5
Eef- Keskimaa- Painet- lektio·· räinen tavuus
Orgaaninen polymeeri lämpö- osas- siirto- tila koko painoa (yu)_ varten
Esi- nerkki
15 Polyvinyylikloridi 64 0.4 A
16 Polyeteeni (L.D.) 45X 0.9 B
17 Polypropeeni 99X 0.8 B
18 Eteenipropeenikappalekopoly- 85X 0.8 B
meeri (15:85)
19 Poly-4-metyyli-1-penteeni 180 0.7 A
20 Polymetyyliakrylaatti 87 0.4 A
21 Polyvinyyliasetaatti 38 0.5 B
22 Eteeni-vinyyliasetaattikopo- 40x 0.5 B
lymeeri (92:8)
23 Eteeni-propeenisekakopoly- 65X 0.5 B
lymeeri (3:97)
24 Styreeni-akryylinitriilikopo- 92 0.3 A
lymeeri (76:24)
25 Styreeni-maleiinihapon anhydri- 140 0.3 A
dikopolymeeri (1:1) (moolisuh- de)
26 Eteeni-maleiinihapon anhydridi- 170 0.5 B
kopolymeeri (1:1) (moolisuhde)
27 Eteeni-akryylihappokopolymeerin 88 0.4 A
(90:10) natriumsuola
28 Styreeni-akryylinitriili-itako- 85 0.5 A
nihappokopolymeeri (92:6:2)
29 Styreeni-akryylinitriili- /¾ - 80 0.5 A
hydroksietyyliakrylaattikopoly- meeri (89:6:3:2) 20 56994
Huomautus 1 Taulukossa 5 polymeerien seossuhteet on esitetty paino-suhteina, paitsi esimerkeissä 25 ja 26.
Huomautus 2 Deflektiolämpötilat, jotka on merkitty x, on ilmoitettu 2 paineessa 4.6 kg/cm , kun taas lämpötilat ilman mainit-tua merkkiä on ilmoitettu paineessa 18.5 kg/cm , jotka molemmat lämpötilat on määrätty ASTM standardin D 648 mukaan.
Esimerkki 50, kontrolli 9
Esimerkissä 30 päällystetyt paperit saatiin käyttämällä ensimmäistä päällystekerrosta (alimmainen päällystekerros) ja toista pääl-lystekerrosta (päällimmäinen päällystekerros), joista kerroksista kumpikin kerros sisälsi taulukossa 6 esitettyjä erilaisia komponentteja, saman peruspaperin päällä kuin esimerkissä 3
Kontrollissa toinen päällystekerros ei sisällä polystyreeni-emulsiota. Päällysteseoksen jokaisen komponentin määrä on ilmaistu kuiva-ainepainona. Saadun päällystetyn paperin ominaisuudet on esitetty taulukossa 6.
21 56994
Taulukko 6
Esimerkki Kontrolli 30 9
Ensimmäinen päällystekerros
No. 2 laatuinen kaoliini 75 75
Kalsiumkarbonaatti 25 25
Natriumheksametafosfaatti 0.3 0.3
Hapetettu tärkkelys 15 15
Styreenibutadieenilateksi 4 4
Toinen päällystekerros
No. 1 laatuinen kaoliini 32.4 45
No. 2 laatuinen kaoliini 24.5 34
Aluminiumhydroksidi 15.1 21
Polystyreeni 28 0
Hapetettu tärkkelys 7 7
Styreenibutadieenilateksi 16 14 2 Päällystetty paino (g/m )
Ensimmäinen päällystekerros F/W 6/8 6/8
Toinen päällystekerros F/W 3/5 3/5
Paperin paino (g/m ) 62 62
Tiheys (g/cm^) 1.03 1.08
Kirkkaus (#) 81.8 81.1 Läpikuultamattomuus (#) 86,8 86.0
Kiilto (#) 58.3 42.5
Vedenkestävyys A D
Painettavuus siirtopainoa varten A C

Claims (12)

  1. 22 56994
  2. 1. Päällystetty synteettinen paperi, joka soveltuu siirtopai-noa varten ja johon kuuluu peruspaperiarkki, joka sisältää ainakin 5 paino-% kuitumaista ainetta, joka on tehty polyolefiinimassasta, joka on tehty polyolefiinipolymeerista ja hydrofiilisestä polymeeristä, ja päällystekerros, joka on muodostettu mainitun peruspaperiarkin ainakin toiselle pinnalle, ja tehty pääasiallisesti sideainekomponen-tista ja pigmenttikomponentista, tunnettu siitä, että mainitun sideainekomponentin määrä on rajoissa 5...100 paino-osaa 100 osaa kohti mainitun pigmenttikomponentin kuivapainosta, ja että ainakin 5 paino-% mainitun pigmenttikomponentin kuivapainosta on orgaanista polymeeripigmenttiä hienojakoisina osasina rakenne-elimestä, joka on valittu ryhmästä, johon kuuluvat polyatyreeni, polymetyyli-metakrylaatti ja edellä mainittujen kopolymeerit jonkin muun vinyyli-monomeerin kanssa.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että 5··»95 paino*% mainitusta kuituaineesta on muodostettu polyolefiinikuitumassasta.
  4. 3· Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että mainitun kuituaineen muodostaa seos, joka sisältää 5··«95 paino-% polyolefiinikuitumassaa ja 95··.5 paino-% luonnonselluloosamassaa. A. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että ainakin 10 paino-% mainitun pigmenttikomponentin painosta on orgaanista polymeeripigmenttiä hienojakoisina osasina.
  5. 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että mainitun pigmenttikomponentin muodostaa orgaanisen polymeeripigmentin hienojakoisten osasten ja epäorgaanisen pigmentin seos.
  6. 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että mainitun sideainekomponentin määrä on 8...35 paino-osaa 100 osaa kohti mainitun pigmenttikomponentin kuivapainoa.
  7. 7- Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että mainitun orgaanisen polymeeripigmentin muodostaa orgaaninen polymeeri, jonka deflektiolämpö-tila on korkeampi kuin 30 °0 määrättynä ASTM standardin D-648 mukaan, hienojakoiset osaset. 23 5 699 4
  8. 8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että mainitun orgaanisen poly-meeripigmentin muodostaa orgaaninen polymeeri, jonka deflektiolämpö-tila on korkeampi kuin 50 °C määrättynä ASTM standardin D-648 mukaan, hienojakoiset osaset.
  9. 9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että mainitun orgaanisen poly-meeripigmentin muodostaa hienojakoiset osaset, joiden keskimääräinen koko on 0,1...1,0 mikronia.
  10. 10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että mainitun päällystyskerrok- O sen paino on ainakin 0,5 g/m kuivapainoa.
  11. 11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että mainitun päällystyskerrok- o sen paino on 3...30 g/m kuivapainoa.
  12. 12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällystetty synteettinen paperi, tunnettu siitä, että mainittu polyolefiinikui-tumassa on tehty fibrilleistä ja että sen ominaispinta on ainakin 0,7 m2/g. 13« Menetelmä yhden tai useamman edellä olevan patenttivaatimuksen 1...12 mukaisen päällystetyn synteettisen paperin valmistamiseksi, joka paperi soveltuu siirtopainoa varten, tunnettu siitä, että valmistetaan peruspaperiarkki, jonka muodostaa kuitu-aine, josta ainakin 5 paino-% tehdään polyolefiinikuitumassasta ja päällystetään mainitun peruspaperin ainakin toinen pinta päällyste-seoksella, joka sisältää oleellisesti sideainekomponentin, jolloin ainakin osa mainitusta pigmenttikomponentista on orgaanista polymee-ripigmenttiä hienojakoisina osasina. 24 3 6394 FATENTKEA.V
FI1818/74A 1973-06-18 1974-06-14 Beklaett syntetiskt papper som laempar sig foer offsettryck FI56994C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP6784973 1973-06-18
JP6784973A JPS5319684B2 (fi) 1973-06-18 1973-06-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI181874A FI181874A (fi) 1974-12-19
FI56994B FI56994B (fi) 1980-01-31
FI56994C true FI56994C (fi) 1980-05-12

Family

ID=13356807

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI1818/74A FI56994C (fi) 1973-06-18 1974-06-14 Beklaett syntetiskt papper som laempar sig foer offsettryck

Country Status (7)

Country Link
JP (1) JPS5319684B2 (fi)
DE (1) DE2429029A1 (fi)
FI (1) FI56994C (fi)
FR (1) FR2233440B1 (fi)
GB (1) GB1465631A (fi)
IT (1) IT1015134B (fi)
NO (1) NO742097L (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4248939A (en) * 1979-10-12 1981-02-03 Hercules Incorporated Process for double coating paper and product thereof
US4445970A (en) * 1980-10-22 1984-05-01 Penntech Papers, Inc. High mineral composite fine paper
US4636409A (en) * 1983-09-19 1987-01-13 Canon Kabushiki Kaisha Recording medium
JPS60198285A (ja) * 1984-03-23 1985-10-07 Ricoh Co Ltd インクジエツト記録材
JPH0647840B2 (ja) * 1987-07-30 1994-06-22 積水化学工業株式会社 構造体の連結方法
JPH0726360B2 (ja) * 1988-11-02 1995-03-22 日清紡績株式会社 模様紙
US6777075B2 (en) 2002-03-15 2004-08-17 S.D. Warren Services Company Burnish resistant printing sheets
JP4890876B2 (ja) * 2006-02-15 2012-03-07 北越紀州製紙株式会社 水性グラビア印刷用塗被紙

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2108395A5 (fi) * 1970-09-25 1972-05-19 Toray Industries

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5014805A (fi) 1975-02-17
FI181874A (fi) 1974-12-19
JPS5319684B2 (fi) 1978-06-22
FR2233440B1 (fi) 1976-06-25
DE2429029A1 (de) 1975-01-09
NO742097L (fi) 1975-01-13
GB1465631A (en) 1977-02-23
FR2233440A1 (fi) 1975-01-10
FI56994B (fi) 1980-01-31
IT1015134B (it) 1977-05-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4064304A (en) Coated synthetic paper adapted for offset printing and method for production thereof
US4445970A (en) High mineral composite fine paper
FI57149B (fi) Foerfarande foer framstaellning av en komposition laempad som fyllmedel i en pappersmassa
AU783561B2 (en) Coated paper sheet
JP3124039B2 (ja) 艶消し塗工紙ならびにその製造法
FI56994C (fi) Beklaett syntetiskt papper som laempar sig foer offsettryck
JP2002363887A (ja) オフセット・グラビア印刷共用塗工白板紙
US4092457A (en) Method for the production of a synthetic fiber paper having an improved printability for offset printing and the product thereof
EP1489230B1 (en) Coated sheet for rotary offset printing
US20060241232A1 (en) Coating and filler compositions comprising platy layered silicate pigments
KR20020024778A (ko) 오프셋 인쇄용 신문용지
US7829182B2 (en) Coated paper for printing
JPH0698824B2 (ja) インクジェット記録用紙
JP2002088679A (ja) グラビア印刷用塗工紙
JP4873520B2 (ja) 塗工印刷用紙
JP3555258B2 (ja) 非塗工紙風合いを有する艶消し塗工紙
JP6389447B2 (ja) 印刷用塗工紙
JP2008248434A (ja) 印刷用塗工紙
JPH0253995A (ja) 印刷用塗被紙
JP2009228170A (ja) 印刷用塗工原紙及び塗工紙の製造方法
JP2024055128A (ja) 耐水紙
WO2020171198A1 (ja) 印刷用塗工紙
WO2021024917A1 (ja) 塗工紙およびその製造方法
TW202405281A (zh) 塗覆紙
JP2002371492A (ja) デラミネーション発生を防止したオフセット輪転印刷用塗工紙およびその製造方法