FI53662C - Foerfarande foer skumdaempning i vattenhaltiga system medelst emulsioner - Google Patents

Foerfarande foer skumdaempning i vattenhaltiga system medelst emulsioner Download PDF

Info

Publication number
FI53662C
FI53662C FI291372A FI291372A FI53662C FI 53662 C FI53662 C FI 53662C FI 291372 A FI291372 A FI 291372A FI 291372 A FI291372 A FI 291372A FI 53662 C FI53662 C FI 53662C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
foaming
emulsion
parts
emulsions
foam
Prior art date
Application number
FI291372A
Other languages
English (en)
Other versions
FI53662B (fi
Inventor
Franz Poschmann
Wolfram Bergold
Original Assignee
Basf Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19712157033 external-priority patent/DE2157033C3/de
Application filed by Basf Ag filed Critical Basf Ag
Publication of FI53662B publication Critical patent/FI53662B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI53662C publication Critical patent/FI53662C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D19/00Degasification of liquids
    • B01D19/02Foam dispersion or prevention
    • B01D19/04Foam dispersion or prevention by addition of chemical substances
    • B01D19/0404Foam dispersion or prevention by addition of chemical substances characterised by the nature of the chemical substance

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Toxicology (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Colloid Chemistry (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Degasification And Air Bubble Elimination (AREA)
  • Manufacture Of Porous Articles, And Recovery And Treatment Of Waste Products (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)

Description

rr^n ΓΒΐ nn KUULUTUSJULKAISU cocco
JSff LBJ (11) UTLÄGGNINCSSKRIFT 5>-iOOZ
(45) ^ T ^ (51) Kv.lk.'/Int.CI.* B 01 D 19/04 g y Q |^| | — p | Q (21) Patenttihakemus — Patentansökning 2913/72 (22) Hakemispäivä — Ansöknlngsdag 20.10.72 ^ (23) Alkupäivä — Glltighetsdag 20.10.72 (41) Tullut iulkiseksl — Bllvlt offentllg l8.05-73
Patentti- ja rekisterihallitus .... ....... „ , ...... , 1 (44) Nähtäväksipanon ja kuul.|ulkalsun pvm. —
Patent- och registerstyrelsen Ansökan utlagd och utl.skrlften publicerad 31 - 03.7 8 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begärd priorltet i7.ll.7i
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) P 2157033.2 -- (71) Badische Anilin- & Soda-Fabrik Aktiengesellschaft, 6700 Ludvigshafen,
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (72) Franz Poschmann, Mannheimer Str. 1+0, 6703 Limburgerhof, Wolfram Bergold,
Am Waldrand 26, 6900 Heidelberg, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (7^) Oy Kolster Ab (5^+) Menetelmä vesipitoisten systeemien vaahtoamisen estämiseksi emulsioilla -Förfarande för skumdämpning i vattenhaltiga system medelst emulsioner
Keksinnön kohteena on menetelmä vesipitoisten systeemien vaahtoamisen estämiseksi emulsioilla, jotka perustuvat tunnettuihin teknisiin vaabboamista estäviin korkeampiin alkoholeihin, rasvahappohin, rasvahappoestereihin ja/tai parafiineihin pinta-aktiivisten aineiden ollessa läsnä emulgaattoreina.
Keksinnön kohteena on tarkemmin sanottuna menetelmä vesipitoisten systeemien vaahtoamisen estämiseksi emulsioilla, jotka sisältävät (C^-C^J-alkanoleja ja./tai kaksi- tai k olmi arvoisten alkoholien (C^-C^Krasvahappoestereitä sekä korkeintaan ^ 50 %, laskettuna vedettömien komponenttien painosta, parafiiniöljyjä ja/tei (C12”C22 rasvahappoja vaahtoamisen estäjinä sekä sinänsä tunnettuja anionisia, kationisia tai ionittani a pinta-aktiivi siä lisäaineita emulgaattoreina.,
Teknillisissä prosesseissa, varsinkin sellaisissa, jotka tapahtuvat vesipitoisissa väliaineissa, esiintyy yleensä häiritseviä vaahtoja, jotka ovat jo senkin vuoksi ei-toivottuja, että ne vaikuttavat epäedullisesti lopputuotteen laatuzi tai hidastavat prosessin nopeutta tai aiheuttavat myös ainehukkaa..
2 53662
Koska vettä avuksi käyttävien menetelmien lukumäärä ja laatu on erittäin suuri ja koska mukana olevien aineiden kemiallisen kokoomuksen vaihtelu on käytännössä rajoittamaton, on selvää, että tähän asti suositeltujen veahtoamisen ehkäisymenetelmien ja -aineiden lukumäärä ja laatu on erittäin suuri.
Tämä asiantila käy ilmi erinomaisen laajesta kirjallisuudesta, varsinkin pa-tenttikirjallisuudesta. Tämä kirjallisuus on asiaan kuuluvalle ammattiväelle vastaavilta aloilta tuttua eikä sen vuoksi kaipea erikoismainintaa; sitä käsitellään seuraavassa pääkohdittain.
Raaka-aineina vaahtoamiste ehkäiseviin aineisiin on tähän asti käytetty kaikkia saatavissa olevia hydrofohisia tai vain heikosti hydrofiilisia orgaanisia yhdisteitä. Löytyy sekä kemiallisesti yhtenäisiä tuotteita että myös tuoteseoksia _ mitä erilaisimpina koostumuksina. On sellaisenaan tai seoksena käytettäviä orgaanisia aineita sekä myös tällaisten orgaanisten aineiden vesiemulsioite. Lisänä käytetään runsaasti myös orgaanisia liuottimia tarkoituksena, saavuttaa emulgoitavan aineen hyvä jakautuminen. Vaahtoamista ehkäisevät aineet sisältävät usein ionisie tai ei-ionisia emulgoimis8ineita. Emulgoivat aineet tunnetaan tekniikassa pinta-aktiivisina aineina. Ne aiheuttavat hydrofobisten peruskomponenttien spontaanin jakautumisen. Taloudellisesti tehokkaisiin tuotteisiin pääsemiseksi käytetään usein emulgoimisaineita emulsioita varten, jotka ovat vesi-öljyssä-tyyppiä, koska näillä itsellään useimmiten on vaahtoamista ehkäiseviä ominaisuuksia, kun taas emulgoimis-aineiden kohdalla, jotka aiheuttavat päinvastaisia emulsioita, öljyä-vedessä, asia ei ole näin. Ei-ioniset emulgoimisaineet ovat erittäin edullisia, koska niiden vaahtoamiskyky on suhteellisen pieni ja niitä niinmuodoin voidaan lisätä tästä syntyviin öljy-vedessä-emulsioihin vaahtoamista ehkäiseviksi komponenteiksi.
Vaahtoamista ehkäisevien aineiden valmistamista koskevassa teknisessä kirjallisuudessa kuvataan tavallisesti ainoastaan erikoiskoostumuksia erityisiin vaahto-ongelmiin. Tämä on sikäli ymmärrettävää, kun on otettava huomioon niiden muuttujien suuri lukumäärä, jotka saattavat vaikuttae asiaan. Vaahtoamista ehkäisevät ominaisuudet ja itse substraatin vaahtoamisominaisuudet riippuvat esimerkiksi lämpötilasta, pH-arvosta, läsnäolevista vieraista aineista ja epäpuhtauksista sekä vedenjohto-tavasta, avoimien tai suljettujen säiliöiden virtausnopeudesta, astioista, putki-johdoista jne. Tässä kohdataan runsaasti näennäisiä vaikeuksia, esimerkiksi siten, että kaksi samanlaisiksi luultua rinnakkain erikseen toimivaa laitteistoa ovat vaahdonkehittymisen suhteen täysin erilaiset. Veahtoamisen estoaineiden tuottajien kannalta ei tällainen pakko erikoistuotteiden kehittämiseksi ole toivottava. Teollisuus pyrkii pikemminkin mahdollisimman monipuolisesti käytettäviin koostumuksiin lopullisen käytön yksinkertaistamiseksi yleensä, eikä vähiten nyös nahdollisimman suuriin valmistettaviin määriin.
3 53662 Tämän keksinnön tarkoituksena oli kehittää vesipitoisten systeemien vaahtoa-misen ehkäisemiseksi menetelmä, joka ei ole käyttökelpoinen ainoastaan erityistarkoituksiin, vaan jota voidaan käyttää mahdollisimman yleisesti, jolloin tarpeelliset laitteet ovat valmistettavissa mahdollisimman huokealla ja suurissa määrissä ja jotka ennen kaikkea säästeliäimmälläkin käytöllä antavat suurimman mahdollisen hyötytehon.
On osoittautunut, että vaahtoani sen estoyhdistelmillä., jotka perustuvat vesi-emulsioihin, jotka koostuvat synteettisistä tai luonnon rasva-alkoholeista, resva-happoestereistä, mahdollisesti rasvahapoista ja parafiineista sekä pinta-aktiivi-sista aineista, on edullisia ominaisuuksia useissa systeemeissä, joissa vaahdon-muodostus on otettava huomioon.
Näiden aineiden mielivaltaisilla seoksilla ei kuitenkaan, kun niitä on emul-goitu veteen, ole kaikissa tapauksissa toivottua vaahtoamista ehkäisevää vaikutusta.
On tunnettua estää vesipitoisten systeemien vaahtoaminen käyttämällä vesi-emulsioita, jotka sisältävät vaahdonestoaineina alkanoleja ja/tai kaksi- tai kolmi-arvoisten alkoholien rasvahappoestereitä sekä parafiiniöljyä ja/tai rasvahappoja.
Nyt on keksitty, että saavutetaan teknistä edistystä, kun emulgoitujen veteen liukenemattomien aineiden keskimääräinen hiukkaskoko on U-9 pm.
Keksinnön mukaisesti kysymykseen tulevien emulsioiden lähtöaineina käytetään luonnon tai synteettisiä suoraketjuisiä korkeampia alkanoleja, joissa on 12-22 hiiliatomia, tai alkanoliseoksia. Esimerkkeinä näistä alkanoleista ovat myristyyli-alkcholi, setyylialkoholi, stearyyli alkoholi sekä synteettiset alkoholit, kuten Ziegler-synteettisillä hapettamalla alumiinialkyleeniä. saatavat (C^-C^g)-, (C^g-C^g)-, (C^g-Cgg)- ja (C20~^22)_alkanolit, sekä tunnetulla okso-synteesillä saatavat (C^-C^i-alkanolit, ja niiden seokset.
Näiden lisäksi on lähtöaineina vielä mainittava kaksi- tai kolmiarvoisten al-^ koholien rasvahappoesterit, jotka myös voivat täysin korvata alkoholit. Estereiden perustana olevat rasvahapot sisältävät 12-22 hiiliatomia ja niistä mainittakoot lay-ryylihappo, nyristyylihappo, pamitiinihappo, steariinihappo, maapähkinähappo ja be-^ hen-happo. Edullisesti tulevat kysymykseen palmitiini- ja steariinihappo. Esteröinti- komponenttina kysymykseen tulevat alkoholit ovat kaksi- tai kolmi arvoisia ja ovat edullisesti etyleeniglykoli tai glyseriini. Lisäksi ovat myös mainittujen rasvahap- 4 53662 po jenglyfcoliesterit ja diglyaeridit keksinnön kannalta Otettava huomioon oi«eilisinä komponentteina.
Emulsio sisältää edullisesti vähintään 50 # alkoholeja ja/tai rasvahap-poestereitä, jolloin $-luvut on laskettu vedettömien aineosien painosta.
Mahdollisesti voivat emulsiot ominaisuuksien parantamiseksi sisältää vielä 50 $:iin asti edellä määriteltyjä puhtaita rasvahappoja ja/tai parafiiniöljyjä. Parafiiniöljyillä ymmärretään keksinnön mielessä sellaisia öljyjä, jotka kirjallisuudessa on tällaisiksi määritelty. Lähempi määrittely on sentähden turha, koska kaikki erilaista perua olevat nestemäiset parafiiniöljyt ovat sopivia keksinnön mukaisiin tarkoituksiin, mikäli niiden kiehumapiste ei ylitä 350°C:tta ja mikäli niiden jähmettymispiste ei ole 40°C:een yläpuolella.
Mainittuja alkoholeja tai rasvahappoestereitä voidaan periaatteessa käyttää yksinään emulsion valmistamiseen. On kuitenkin tarkoituksenmukaista, että käytetään edellä esitetyn määritelmän mukaista seosta, koska luonnonmukaisesti sillä päästään vielä parempaan vaahtoamieen estovaikutukseen, koska - kuten jo edellä havaittiin, koska nämä yhdistelmät jo itsestään takaavat mahdollisimman edulliseen kokonaisvaikutukseen pääsyn.
Emulsioiden valmistukseen käytetään tavallisia rajapinta-aktiivisia anionisia, kationisia tai ei-ionisia aineita. Edullisesti käytetään kuitenkin unionisia ja ei-anionisia rajapinta-aktiivisia aineita, joista on mainittava ennen kaikkea korkeampien rasvahappojen natrium- tai ammoniumsuolat, kuten ammoniumoleaatti tai -stearaatti, oksialkyloidut alkyylifenolit, kuten p-iso-oktyylifenoli 25 etyleenioksidi, oksietyloidut tyydyttämättömät öljyt, kuten esim. 40-kertaleesti oksietyloitu risiiniöljy, 80-kertaisesti oksietyloitu valasöljyalkoholi tai moninkertaisesti, edullisesti 8-10-kertaisesti oksietyloitu C12-C1Q-alkoholi.
Aineseos sekoitetaan sinänsä tunnetulla tavalla veteen, edullisesti vettä on 50-80 laskettuna emulsion painosta, jolloin tämä sekoittaminen on toimitettava niin, että hiukkaskoko on 4-9 edullisesti 5,5-7»5 p. Emulgoin-titekniikka on asianomaisen ammattiväen yhteisesti tuntema, niin että yksinkertaiset eeikokeet vaikeuksitta johtavat vaadittuun hiukkaskokoon. Tarkoituksenmukaisesti tähän päästään esim. sopivilla sekoituskierrosnopeuksilla, jolloin nämä riippuvat emulgoitavan yhdistelmän laadusta.
Hiukkasten jakauma on normaalijakauma (gaussin jakauma), ja variaatio-kerroin on 10-15 i tai vähemmän. Variaatiokertoimesta saadaan tällöin selville gaussin käyrän jokaisen käännepisteen ja käyrän huippupisteen välinen välimatka prosentteina huippuarvosta.
Keksinnön mukaisesti käytettäville vesipitoisille emulsioille on löytynyt monipuolista teknistä käyttöä ja nimenomaan kaikissa työprosesseissa, joissa on odotettavissa voimakasta vaahtoamista. Suurin uuden menetelmän käyttöalue on kuitenkin paperiteollisuus, ennen kaikkea kun paperin valmis- 5 53662 tuksessa on kysymyksessä paperikuitususpension vaahtoamisen estäminen ja paperin päällystysmassoj en valmistus.
Vesipitoisten systeemien vaahtoamieen estämiseksi lisätään emulsioita nesteisiin, joiden vaahtoaminen on estettävä, edullisesti sellainen määrä, että 100 osaa kohti vaahtoa muodostavaa ainetta tulee noin 0,02-0,3, edullisesti 0,03-0,3 osaa keksinnön mukaisesti käytettävää emulsiota. Osilla ymmärretään paino-osia· Vaahtoa muodostavalla aineella on tämän keksinnön puitteissa ymmärrettävä vaahtoavan nesteen vedettömiä aineosia, jotka fysikaalisten ominaieuuksiensa johdosta aiheuttavat vaahtojen muodostumista. Niihin kuuluvat puhdas kaseiini, hienojakoiset paperikuidut, paperisivelyvärit, side-" osaset tai biologinen puhdistusliete.
Mainitut käyttöalueet osoittavat selvästi, että keksinnön mukaiset emulsiot ovat täysin riippumattomia nesteiden, joiden vaahtoaminen on ehkäistävä, " pE-arvabta, koska tunnetusti esim. paperikuitususpension pH-arvo on alle 3 ja paperin päällystemassan pH-arvo useimmiten on yli 10, niin että sinänsä oli odotettavissa, että emulsioilla olisi erilaiset vaikutukset vaahdoneston suhteen. Että asia ei ole näin, osoittaa jo yksinään näillä kummallakin käyttöalueella keksinnön mukaisesti käytettävien emulsioiden suuri vaikutustaajuus.
Valikoitujen esimerkkien perusteella kuvataan menetelmää ja keksinnön mukaisten emulsioiden vaikutusta, ilman, että vaikutus toisilla alueilla ei sentähden olisi vähemmän hyvä tutkittavaksi.
Esimerkki 1
Valmistettiin vaahtoamista estävä aine vesipitoiseksi emulsioksi, jonka kuiva-ainepitoisuus oli 40 seuraavista komponenteista: 33 osaa C^-alkoholia, 3 osaa C.c-parafiinia, - lp 3 osaa valkoöljyä (parafiinisekoitus), 2 osaa steariinihappo-oksietylaattia (10mol etyleenioksidia moolia kohti steariinihappoa).
Emulsion keskimääräinen hiukkaskoko oli 3-8 yu. Eräässä kiertopump-pauskokeeeea, jossa oli 6 litraa 20 ^:sta vaahtoavaa kaseiiniliuosta laitteessa, jollainen on kuvattu "Das Papier":ssa, 13, (Ι9έΐ), e. 293-301, saa-tiin vaahtopinta, joka oli vain 113 cm , käyttämällä 0,3 % emulsiota, laskettuna kaseiinista. Samanlainen koe, käyttäen 0,3 ^ juoksevaa vaahdonestoainet- ta, joka pohjautui öljyhappo-oksietylaattiin, jossa oli 3 moolia etyleeniok- 2 sidia (hiukkaskoko >10 /u) antoi ja 930 emin vaahtopinnan. Nollakoe tässä 2 laitteessa samalla kaseiiniliuoksella antoi 2012 cm :n vaahtopinnan. Pumppaus-kierioaika oli 3 minuuttia.
6 53662
Esimerkki 2
Valmistettiin emulsio, jonka koostumus oli: 30 osaa C^g-alkoholia, 10 osaa värttinäsijyä (parafiiniöljyä), 3 osaa 40 moolilla etyleenioksidia oksietyloitua risiiniöljyä ja 36 osaa vettä ja hiukkaskoko keskimäärin 6-7 px Tätä emulsiota homogenisoitiin sen jälkeen, kunnes keskimääräinen hiukkaskoko oli enää 2-3 ^u. Kokeiltaessa vaahtoavaa paperikuitususpensiota (20 l), jätepaperista, edellisessä laitteessa sakeudella 0,1 56 saatiin vaahtoamisen p 0-arvoksi 1750 cm. 10 mg:lla (0,05 $:lla, laskettuna jätepaperista) emulsio- 2 ta, jonka hiukkaskoko oli 6-7 jm saatiin vaahtopinta vähennetyksi 213 cm :iin; 10 mg:lla tämän esimerkin emulsiota saatiin sitävastoin 695 cm2:n vaahtopinta. Pumppauskiertoaika tässä kokeessa oli 5 minuuttia»
Esimerkki 3
Emulsiotahna, jonka kokoomus oli: 25 osaa C^g-C^g -rasva-alkoholia, 15 osaa steariinihappoa, 5 osaa valaanrasva-alkoholia, jossa 25 moolia etyleenioksidia sekä 55 osaa vettä, valmistettiin homogenisoimalla 70°:esa. Keskimääräinen hiukkaskoko oli 4-7 yu.
Voimakkaasti vaahtoavaa sivelyväriä (vesipitoisuus 50 #), joka sisälsi 100 osaa sivelykaoliinia, 0,3 osaa polyakrylaattia, 0,15 osaa natriumhydroksi-dia, 4 osaa kaseiinia ja 11 osaa vesipitoista akryylihappo/metakrylaatti-dis-persiota kiertopumpattiin käyttäen 15 litran vetoista pulloa (sivelyvärin määrä 4 litraa). Lyhyessä ajassa (2 minuuttia) oli pumppausnopeudella 5 litraa/ min. pullon tyhjä tila vaahdon täyttämä. 1 g:11a edellämainittua emulsiota voitiin vaahdon kehittyminen pitää 2 litran vaahtotilavuudessa pysyvästi. Esimerkki 4
Eräässä sulfiittiselluloosaprosessissa voitiin massalajittelu suorittaa ainoastaan vaahtoamisen estoaineita käyttäen. Tällaisten apuaineiden puuttuessa eivät yhteentiivistäaisaineet pystyneet vaadittavaan käyttökelpoisuuteen, koska vaahtokuplat estivät veden läpimenon kuitususpension tiheyttävältä puolelta. Seurauksena oli, että kokoojalaitteet sakeuttamien jälkeen ylikuormittuivat ja aiheuttivat ylijuoksua. Menetelmässä käytettiin lähinnä kiinteätä emulsiotahnaa, jossa oli 5 rasvahappoa (steariinihappoa), 25 $> steariinihappo-oksietylaattia, 70 i» vettä, 7 53662 vaahtoamieta aiheuttavina aineina. Tänä tahna piti ennen käyttöä laimentaa 2 $:ksi, mikä oli käyttötarkoitukseen edullinen. Hiukkaskooksi saatiin yli 10 yu. Vaahtoamisen estämiseksi täytyi lisätä vaadittavassa määrässä 0,21 56 emulsiota («0,07 i> kiinteätä ainetta), selluloosasta laskettuna, ilman että sillä päästiin optimaaliseen vaahtoamisen estämiseen.
Sitävastoin päästiin viskositeetiltään alhaisella, kylmänä laimennettavalla emulsiolla, jossa oli 20 i C^-C ^-rasva-alkoholia, 2 io ammoniumstearaattia, 78 io vettä, ja jonka hiukkaskoko oli keskimäärin 5 yu, erinomaiseen vaahtoamisen estoon lisäämällä 0,1 i («0,022 i» kiinteätä). Vaahtoamieta estävillä aineilla oli riittävä jälkivaikutus, niin että jäteliuoksessa ei enää ollut vaahtoa havaittavissa kuten aikaisemmin.
Esimerkki 5 Käytettäessä hapanta maitoheraa Tornia utiliksella syntyi käymistuot-teen päästessä ilman kanssa kosketukseen voimakas vaahto, jota ei saatu häviämään tavallisilla menetelmillä. Ylijuoksun estämiseksi täytyi lisätä vaah-donestoainetta ja suhteellisen pienin annostuksen, että hiivaviljelyä ei häiriintyisi. Emulsio, jossa oli 28 io ravintotalia, 12 i lauryylialkoholia, 3 i ammoniumoleaattia, 67 i vettä, ja jonka hiukkaskoko oli 4-6 yU, osoitti hyvää kestävyyttä hiivaa vastaan li-säämällä 0,3 i» (0,1 i kiinteästä) ja antoi hyvän vaahdonehkäisyn. Hienojakoisempi emulsio, hiukkaskooltaan 2,3 yu oli 0,6 ^:n («0,2 kiinteästä laskettuna) tehoton.
Esimerkki 6
Eräässä biologisessa, kunnallisessa vedenpuhdistuslaitteistossa, jossa kirkastettava vesi sisälsi 1 ?6:iin asti puhdistuslietettä, syntyi ilmakäsit-telyvaiheessa runsaasti vaahtoa, joka myrskyävällä säällä aiheutti sietämättömiä vaikutuksia ympäristölleen. Nämä häiriöt saatiin voitetuksi emulsiolisäyk-sellä, jossa oli 26 i> C^g-C .^-alkoholia, 4 i> parafiiniöljyä, 3 i öljyhappo-oksietylaattia, jossa 8 moolia AIO sekä 63 i° vettä ja hiukkaskoko oli keskimäärin 6 yu, samalla kun tätä emulsiota 1 /6:11a laimennuksella lisättiin sisäänvirtaukseen 3 ml/m^ annostuksin 8 53662 vaahtoamista ilmetessä. Tällöin tapahtui kummallinen muutos vaahdon rakenteessa. Tähän asti pienikuplainen, tiiviisti yhdessä pysyvä vaahto muuttui kuplien suhteen epähomogeeniseksi. Suuret kuplat hajosivat äkkiä, mistä johtuen kooseapysyvyys ja stabiliteetti häiriintyivät. Kun hiukkaskokoa kuitenkin pienennettiin keskimäärin 3 yu:ksi, täytyi emulsiota lisätä 3- - 4-kertainen määrä lähimain saman vaikutuksen saavuttamiseksi.
FI291372A 1971-11-17 1972-10-20 Foerfarande foer skumdaempning i vattenhaltiga system medelst emulsioner FI53662C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2157033 1971-11-17
DE19712157033 DE2157033C3 (de) 1971-11-17 Verfahren zum Entschäumen wäßriger Systeme

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI53662B FI53662B (fi) 1978-03-31
FI53662C true FI53662C (fi) 1980-10-20

Family

ID=5825375

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI291372A FI53662C (fi) 1971-11-17 1972-10-20 Foerfarande foer skumdaempning i vattenhaltiga system medelst emulsioner

Country Status (14)

Country Link
JP (1) JPS4862683A (fi)
AT (1) AT323110B (fi)
BE (1) BE791209A (fi)
CA (1) CA998314A (fi)
CH (1) CH566799A5 (fi)
DD (1) DD100160A5 (fi)
DK (1) DK136845C (fi)
FI (1) FI53662C (fi)
FR (1) FR2160445B1 (fi)
GB (1) GB1402597A (fi)
IT (1) IT973592B (fi)
NL (1) NL7215351A (fi)
NO (1) NO138191C (fi)
SE (1) SE374030B (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS50158589A (fi) * 1974-06-11 1975-12-22
IE42854B1 (en) * 1975-06-13 1980-11-05 Ciba Geigy Ag Process for removing foam from aqueous systems
CH637304A5 (de) 1978-11-03 1983-07-29 Ciba Geigy Ag Schaumdaempfungsmittel fuer waessrige systeme.
US4303549A (en) 1979-10-18 1981-12-01 Drew Chemical Corporation Liquid defoamer and defoaming process
US4340500A (en) 1980-03-31 1982-07-20 Drew Chemical Corporation Liquid defoamer and process of use thereof
SE443092B (sv) * 1983-07-07 1986-02-17 Grace W R Ab Medel for avskumning och avluftning av vattenhaltiga system baserat pa vattenhaltiga dispersioner samt anvendning av medlet
DE3401695A1 (de) * 1984-01-19 1985-08-01 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Entschaeumer auf basis von oel-in-wasser-emulsionen
JP3128248B2 (ja) * 1996-07-18 2001-01-29 花王株式会社 紙用嵩高剤、高嵩高性パルプシート及び該パルプシートの製造方法
FR2948930B1 (fr) 2009-08-07 2012-01-27 Chryso Agent anti-pellicule de surface
EP2663689B1 (de) * 2011-01-10 2014-11-05 Basf Se Öl-in-wasser-emulsionen
FR2987044B1 (fr) 2012-02-21 2016-03-11 Chryso Agent anti-pellicule de surface
CN111945015A (zh) * 2020-07-08 2020-11-17 江苏海云花新材料有限公司 不失重粘土精炼剂
CN112807754A (zh) * 2020-12-09 2021-05-18 金湖金凌新材料科技有限公司 一种消除废水好氧活性污泥池中泡沫的消泡剂及其制备方法

Also Published As

Publication number Publication date
FR2160445A1 (fi) 1973-06-29
FR2160445B1 (fi) 1978-07-07
NL7215351A (fi) 1973-05-21
FI53662B (fi) 1978-03-31
GB1402597A (en) 1975-08-13
SE374030B (fi) 1975-02-24
DE2157033B2 (de) 1977-03-03
DK136845B (da) 1977-12-05
CH566799A5 (fi) 1975-09-30
NO138191B (no) 1978-04-17
BE791209A (fr) 1973-05-10
JPS4862683A (fi) 1973-09-01
DE2157033A1 (de) 1973-05-24
DK136845C (da) 1978-05-16
AT323110B (de) 1975-06-25
IT973592B (it) 1974-06-10
NO138191C (no) 1978-07-26
CA998314A (en) 1976-10-12
DD100160A5 (fi) 1973-09-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI53662C (fi) Foerfarande foer skumdaempning i vattenhaltiga system medelst emulsioner
US4009119A (en) Aqueous antifoaming emulsions
CA1272934A (en) Preparation of emulsions
US4303549A (en) Liquid defoamer and defoaming process
DE1619859B2 (de) Verfahren zum verhindern und/oder vermindern der schaumbildung in waesserigen systemen
JPH06104165B2 (ja) 水中油型エマルジヨンを基礎とする消泡剤
EP2991746A1 (en) Biodiesel-based emulsion defoamer and method for making the same
JPS5835084B2 (ja) 水中油乳濁液を分割する方法
EP0766586B1 (de) Wässrige fettalkoholdispersionen
EP2663689B1 (de) Öl-in-wasser-emulsionen
US5096617A (en) Defoamer emulsion
US4340500A (en) Liquid defoamer and process of use thereof
Zihao et al. The entrainment swelling of emulsion during lactic acid extraction by LSMs
CA1297755C (en) Antifoam based on oil-in-water emulsions
CN100589874C (zh) 水包油型乳剂组合物及其制造方法
KR20060052425A (ko) 수중유형 에멀젼 소포제조성물
US4731481A (en) Polyalkanolamines
WO1991000763A1 (en) Low viscosity defoaming/antifoaming formulations
DE4313947A1 (de) Wäßrige Antischaummitteldispersionen
EP0809527B1 (de) Dispersionen mit gegebenenfalls veresterten (poly)glycerinpolyglykolethern
GB2244279A (en) Fluorosilicone anti-foam additive
EP0235536B1 (de) Verfahren zum Transport von Schwerölen
Mietton-Peuchot et al. Study of behaviour of membranes in the presence of anionic or nonionic surfactants
US4415472A (en) Mixture of alkali salts of sulfo-succinic acid dialkylesters and higher aliphatic alcohols, use thereof to defoam mineral acid decomposition media
JPH0238628B2 (ja) Genyunodatsuenhoho