FI13459Y1 - Koestuskammio materiaalin lujuusominaisuuksien määrittämiseksi - Google Patents

Koestuskammio materiaalin lujuusominaisuuksien määrittämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI13459Y1
FI13459Y1 FIU20234009U FIU20234009U FI13459Y1 FI 13459 Y1 FI13459 Y1 FI 13459Y1 FI U20234009 U FIU20234009 U FI U20234009U FI U20234009 U FIU20234009 U FI U20234009U FI 13459 Y1 FI13459 Y1 FI 13459Y1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
chamber
insulation layer
fitted
determining
support grid
Prior art date
Application number
FIU20234009U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Joni Myyryläinen
Original Assignee
Metsae Board Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metsae Board Oyj filed Critical Metsae Board Oyj
Priority to FIU20234009U priority Critical patent/FI13459Y1/fi
Publication of FI13459Y1 publication Critical patent/FI13459Y1/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N3/00Investigating strength properties of solid materials by application of mechanical stress
    • G01N3/08Investigating strength properties of solid materials by application of mechanical stress by applying steady tensile or compressive forces
    • G01N3/18Performing tests at high or low temperatures
    • GPHYSICS
    • G12INSTRUMENT DETAILS
    • G12BCONSTRUCTIONAL DETAILS OF INSTRUMENTS, OR COMPARABLE DETAILS OF OTHER APPARATUS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G12B17/00Screening
    • G12B17/06Screening from heat

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials Using Thermal Means (AREA)

Abstract

Koestuskammio materiaalien lujuusominaisuuksien määrittämiseksi huoneen lämpötilasta poikkeavissa lämpötiloissa, tunnettu siitä että se käsittää - ainakin pystyseinämät (5) käsittävän sisäkammion näytteen sijoittamista varten, - ainakin pystyseinämät (6) käsittävän ulkokammion joka ympäröi sisäkammion siten että sisä- ja ulkokammion väliin jää tila (7) lämmönsäätöväliaineelle, - eristekerrokset ulkokammion sisäpinnoilla, - eristekerroksen käsittävän pohjan (1, 2), - eristekerroksen käsittävät kansiosat (12, 13) sekä - pohjan (1, 2) eristekerroksen päälle sovitetun tukiristikon (3).

Description

KOESTUSKAMMIO MATERIAALIN LUJUUSOMINAISUUKSIEN
MÄÄRITTÄMISEKSI
Keksinnon ala
Keksintö liittyy materiaalikoestukseen. Tarkemmin keksintö liittyy materiaalien lujuusominaisuuksien määrittämiseen huoneenlämmöstä poikkeavassa lämpötilassa suorittamalla mittaus jossa materiaalinäyte on sijoitettu suljettuun tilaan, jonka lämpötila on kontrolloitavissa.
Keksinnön tausta — Materiaalien lujuuden määrittämistä tarvitaan jotta kyseisen materiaalin soveltuvuus aiottuun käyttötarkoitukseen voidaan varmistaa. Esimerkiksi kartonkilaatikossa pitää olla tietty puristuslujuus jotta se säilyttäisi muotonsa kuljetuksen ja varastoinnin kaikissa vaiheissa, sekä riittävä vetolujuus murtumisen välttämiseksi. Näiden ominaisuuksien määrittämiseksi on hyvin tunnetut ja vakioidut menetelmät, joissa — käytetään luotettavien valmistajien validoituja ja kalibroituja laitteita.
Muun muassa tiettyjä lääkeaineita ja rokotteita on säilytettävä ja kuljetettava alennetussa lämpötilassa. Tällöin käytetään yleisesti kiinteää hiilidioksidia eli kuivajäätä en lämpötilan pitämiseksi alhaisena. Lämpötila voidaan näin pitää pitkiä aikoja -78 *C:ssa.
S 25 — Tällöin on varmistettava että pakkausmateriaali säilyttää riittävät lujuusominaisuudet
S myös tässä lämpötilassa. Koestuslaite-valmistajat tarjoavat lämmönsäätökammioita 0 laajoille lämpötila-alueille, mutta esimerkiksi kuivajään lämpötilan koestustehtäviin ei
I välttämättä tarvita teknisesti kovin mutkikkaita järjestelyjä. Lisäksi voi ongelmaksi tulla > tietyn kokoisen ja muotoisen pakkauksen mahduttaminen lämmönsäätökaappiin.
S 30 — Mittauslaitteiston sijoittaminen kokonaisuudessaan termostoituun tilaan voi olla vielä
N haasteellisempaa.
N
>”
Keksinnön tarkoitus on tarjota yksinkertainen järjestely, jolla voidaan määrittää näytteestä ainakin puristuslujuus sekä vetolujuus määrätyssä lämpötilassa käyttäen vakiolaitetta ja -menetelmää.
Keksinnön kuvaus
Keksinnölle on tunnusomaista se, mikä on määritelty suojavaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukainen laite käsittää sisäkammion, ulkokammion ja niiden välisen tilan johon lämmönsäätöväliaine voidaan sijoittaa. Sisä- ja ulkokammioilla on ainakin pystyseinämät. Laitteessa on eristekerrokset ulkokammiossa, pohjassa ja kansiosassa.
Sisäkammion ja ulkokammion pystyseinämien välissä voi olla välike- tai ohjainosat — jotka tukevoittavat rakennetta.
Keksinnön mukaisella kammiolla on ainakin kaksi toteutusmuotoa, joista toinen soveltuu kappaleen puristuslujuuden määrittämiseen ja toinen soveltuu materiaali- näytteen vetolujuuden ja lyhyen matkan puristuslujuuden määrittämiseen.
Puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitetussa sovellusmuodossa on pohjarakenne, joka käsittää pohjan eristekerroksen päälle sovitetun alemman paineenjakolevyn, jonka koko ja muoto vastaavat olennaisesti ulkokammion sisämittoja ja joka muodostaa en ulkokammion pohjalevyn. Alemman paineenjakolevyn päälle on sovitettu rakenne,
S 25 — jonka tehtävä on muodostaa tila lämmönsäätöväliaineelle sekä kannattaa sen päälle
S sovitettua alempaa puristuslevyä. Alempi puristuslevy toimii alustana kappaleelle, jonka 0 puristuslujuus on tarkoitus mitata. = > Lisäksi puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitetussa sovellusmuodossa on ylempi
S 30 — puristuslevy, joka on mitoitettu siten että se voi laskeutua sisäkammion sisään. Ylempi
N puristuslevy on sovitettu kiinnitettäväksi mittauslaitteen voima-anturiin liitettyyn
S jatkovarteen.
Materiaalinäytteen vetolujuuden ja lyhyen matkan puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitetussa sovellusmuodossa ei tarvita alempaa paineenjakolevyä eikä puristuslevyjä.
Pohjan eristekerroksessa on aukko, josta mittalaitteen runkoon kiinnitetty alajatkovarsi on viety läpi. Alajatkovarteen kiinnitetään näytteen alempi pitoleuka. Eristekerroksen — päälle on sovitettu tukirakenne sisäkammion seinämien kannattamiseksi. Tämä tukirakenne sallii myös alemman pitoleuan alajatkovarren läpikulun.
Ylempi jatkovarsi on kiinnitetty mittalaitteen voima-anturiin ja ylempään jatkovarteen on kiinnitetty ylempi näytteen pitoleuka.
Molemmissa kuvatuissa sovellusmuodoissa on ulkokammio jonka pystyseinämät käsittävät eristekerroksen sekä uloimman suojakuoren. — Kuvioiden lyhyt selostus
Kuvio 1 esittää puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitetun sovellusmuodon pohjarakenteen alaosaa, — Kuvio2 esittää puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitetun sovellusmuodon pohjarakennetta,
Kuvio 3 on puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitetun sovellusmuodon perspektiivikuva auki leikattuna, ™
S 25
N
NN Kuvio 4 on puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitetun sovellusmuodon 10 perspektiivikuva, jossa vain osa eristekansista ei ole esitetty,
I
= o Kuvio 5 on vetolujuuden määrittämiseen tarkoitetun sovellusmuodon leikkaus sivulta ,
O .
S 30 ja <t ™
N
O
D Kuvio 6 on vetolujuuden määrittämiseen tarkoitetun sovellusmuodon perspektiivikuva auki leikattuna.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Keksintöä selostetaan tässä tarkemmin viitaten kuvioihin.
Kuviossa 1 on esitetty puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitetun sovellusmuodon alaosa, jossa 1 on eristekerros joka voi olla edullisesti esimerkiksi polystyreeniä tai polyuretaania. Sen päälle on sovitettu alempi paineenjakolevy 2. Alemmalle paineenjakolevylle 2 on tässä sovellusmuodossa sovitettu tukiristikko 3 joka tässä muodostuu kahdeksasta muotoon leikatusta, toisiinsa sovitetusta osasta siten, että rakenteeseen jää tilaa lämmönsäätöväliaineelle.
Kuviossa 2 on tukiristikon 3 päälle sovitettu alempi puristuslevy 4. — Kuvio 3 näyttää miten pohjarakenteeseen on sovitettu sisäkammion pystyseinämät 5.
Nämä voivat edullisesta olla ohutta rei’itettyd metallia kuten alumiinia. Kokonaisuuden ympärille on sovitettu ulkokammio joka käsittää eristekerroksen 6. Ulkokammion ja sisäkammion väliin jää tila 7 lämmönsäätöväliaineelle. Tilassa 7 voi olla ohjaus/välikeosat 8.
Kuviossa 4 on esitetty ylempi puristuslevy 9 kiinnitettynä varteen 10, joka on tarkoitettu liitettäväksi mittalaitteen voima-anturiin. Ulkokammion eristekerroksen suojaksi on sovitettu levykerros 11. Eristekansiosat 12 ja 13 sulkevat ulko- ja sisäkammioiden välisen tilan 7 sekä sisäkammion yläosan.
O
S 25
N
NN Laitteen osat paitsi eristekerrokset valmistetaan edullisesti sopivasta metallista kuten
LO alumiinista.
N
I
= o Tällä järjestelyllä voidaan määrittää esimerkiksi kartonkipakkauksen puristuslujuus
O Kek ds o 30 — kylmissä oloissa. mM
N
N
D Käytössä tila 7 sekä tukiristikon 3 tyhjä tila täytetään lämmönsäätöväliaineella joka voi olla granuloitua kiinteää hiilidioksidia eli kuivajäätä. Korkeampi lämpötila voidaan saavuttaa esimerkiksi vesijääpakkauksilla. Mitattava kohde tai näyte voidaan esijäähdyttää esimerkiksi pakastimessa. Sisäkammion sekä mitattavan kohteen lämpötilan annetaan tasaantua ennen mittaustapahtumaa. Lämpötilaa seurataan riittävällä määrällä antureita, edullisesti termopareilla. 5 — Kuviossa 5 on sivukuvana auki leikattu vetolujuuden ja lyhyen matkan puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitettu sovellusmuoto. Alapohja käsittää alapohjan eristekerroksen 14 jossa on aukko alajatkovarrelle 15. Metallisia paineenjako- tai puristuslevyjä ei käytetä. Alapohjan eristekerroksen 14 päälle on sovitettu tukirakenne 16, jossa on tilaa alajatkovarrelle 15 ja joka kannattaa sisäkammion pystyseinämiä 17. Tukirakenne 16 — voi poiketa puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitetun sovellusmuodon pohjatukirakenteesta (tukiristikko 3 kuvio 1), jotta alajatkovarrelle 15 jää tilaa.
Mittalaitteen runkoon kiinnitettävään alajatkovarteen 15 on kiinnitetty näytteen alempi pitoleuka 18. Ylempi näytteen pitoleuka 19 on puolestaan kiinnitetty ylempään — jatkovarteen 20 joka on sovitettu liitettäväksi mittalaitteen voima-anturiin.
Kuvio 6 vastaa kuviota 3; siinä on esitetty samoja osia viitenumeroineen kuin kuvioissa 5 ja 3, ja siitä käy ilmi kyseisen sovellusmuodon erot puristuslujuuden määrittämiseen tarkoitettuun sovellusmuotoon. Kannen eristekansiosien (ei esitetty) rakenne vastaa — eristekansiosia 12 ja 13 (kuvio 4).
Käytössä tukirakenteen 16 tyhjä tila sekä sisä- ja ulkokammioiden välinen tila täytetään lämmönsäätöväliaineella joka voi olla granuloitua kiinteää hiilidioksidia eli kuivajäätä.
Sisäkammion sekä mitattavan kohteen lämpötilan annetaan tasaantua ennen
O
S 25 — mittaustapahtumaa. Lämpötilaa seurataan riittävällä määrällä antureita, edullisesti
N termopareilla.
S
LO
N
I a a o
O
O
<t mM
N
O
N
>”

Claims (3)

Suojavaatimukset
1. Koestuskammio materiaalien lujuusominaisuuksien määrittämiseksi huoneen lämpötilasta poikkeavissa lämpötiloissa, tunnettu siitä että se käsittää - ainakin pystyseinämät (5) käsittävän sisäkammion näytteen sijoittamista varten, - ainakin pystyseinämät (6) käsittävän ulkokammion joka ympäröi sisäkammion siten että sisä- ja ulkokammion väliin jää tila (7) lämmönsäätöväliaineelle, - eristekerrokset ulkokammion sisäpinnoilla, - eristekerroksen käsittävän pohjan (1, 2), - eristekerroksen käsittävät kansiosat (12, 13) sekä - pohjan (1, 2) eristekerroksen päälle sovitetun tukiristikon (3).
2. Suojavaatimuksen 1 mukainen koestuskammio, tunnettu siitä että se käsittää - tukiristikon (3) alle sovitetun paineenjakolevyn (2), - tukiristikon (3) päälle sijoittuvan alemman puristuslevyn (4) sekä - kansiosien (12, 13) läpi ulottuvaan jatkovarteen (10) kiinnitetyn puristuslevyn (9) joka on sovitettu laskeutumaan sisäkammion yläosaan.
3. Suojavaatimuksen 1 mukainen koestuskammio, tunnettu siitä että se käsittää - pohjan (1, 2) eristekerroksen sekä tukiristikon (3) läpi ulottuvan alajatkovarren en (15) johon on sovitettu alempi näytteen pitoleuka (18), S 25 - kansiosien läpi ulottuvan ylemmän jatkovarren (20) johon on sovitettu ylempi S näytteen pitoleuka (19). LO N I a a o O O <t ™ N O N >”
FIU20234009U 2023-01-27 2023-01-27 Koestuskammio materiaalin lujuusominaisuuksien määrittämiseksi FI13459Y1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20234009U FI13459Y1 (fi) 2023-01-27 2023-01-27 Koestuskammio materiaalin lujuusominaisuuksien määrittämiseksi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20234009U FI13459Y1 (fi) 2023-01-27 2023-01-27 Koestuskammio materiaalin lujuusominaisuuksien määrittämiseksi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI13459Y1 true FI13459Y1 (fi) 2023-09-06

Family

ID=87849857

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20234009U FI13459Y1 (fi) 2023-01-27 2023-01-27 Koestuskammio materiaalin lujuusominaisuuksien määrittämiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI13459Y1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100817437B1 (ko) 온도 보정용 다중 셀 및 이를 이용한 온도계 교정장치
EP3456654A1 (en) Transport container
US6381981B1 (en) Container for shipping and storing frozen products
US8628238B2 (en) Insulation test cryostat with lift mechanism
US8904810B2 (en) Temperature control transport system
US7520670B2 (en) Wireless temperature sensing system for lyophilization processes
US11287332B2 (en) Method of determining heat of hydration of a concrete test specimen
US20170292894A1 (en) Device and Method for Calibrating a Film Chamber for Leak Detection
US20090175315A1 (en) Wireless temperature sensing system for lyophilization processes
JP2010163207A (ja) 試料輸送容器、並びに、試料輸送方法
KR20090023097A (ko) 온도계측기의 내열보호 박스 및 이것을 사용한온도계측장치 및 온도계측방법
FI13459Y1 (fi) Koestuskammio materiaalin lujuusominaisuuksien määrittämiseksi
JP6445367B2 (ja) 生体試料輸送容器及び輸送方法
US20170000109A1 (en) Multilayer insulation of biological samples and cooling by immersing in a cryogenic liquid for cryopreservation
WO2003030769A2 (en) Method and device for transporting equine semen
US3592060A (en) Apparatus and method for measuring the thermal conductivity of insulating material
JP6124367B2 (ja) 低温用比較校正装置
US20230392851A1 (en) Cooling element, shipping box with a cooling element, method for temperature stabilisation, and use of a cooling element
JP4503457B2 (ja) 硬化性シリコーン組成物の梱包方法および梱包容器
JP2010098971A (ja) 生殖細胞の保存容器及び保存方法
KR20090073106A (ko) 진공화 몸체 내부의 가스 압력을 결정하기 위한 방법 및 장치
KR102575086B1 (ko) 세포의 동결보존 장치
Singh et al. The effect of distribution on product temperature profile in thermally insulated containers for express shipments
US20210003522A1 (en) Adiabatic concrete calorimeter and method
US6898985B1 (en) Method of determining the normal evaporation rate (NER) and vacuum quality of a cryogenic liquid container