FI128806B - Menetelmä ja järjestely satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinnitysköysien takertumiselta - Google Patents
Menetelmä ja järjestely satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinnitysköysien takertumiselta Download PDFInfo
- Publication number
- FI128806B FI128806B FI20175704A FI20175704A FI128806B FI 128806 B FI128806 B FI 128806B FI 20175704 A FI20175704 A FI 20175704A FI 20175704 A FI20175704 A FI 20175704A FI 128806 B FI128806 B FI 128806B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- fender
- protective structure
- port
- ship
- berth
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E02—HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
- E02B—HYDRAULIC ENGINEERING
- E02B3/00—Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
- E02B3/20—Equipment for shipping on coasts, in harbours or on other fixed marine structures, e.g. bollards
- E02B3/26—Fenders
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B63—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
- B63B—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING
- B63B59/00—Hull protection specially adapted for vessels; Cleaning devices specially adapted for vessels
- B63B59/02—Fenders integral with waterborne vessels or specially adapted therefor, e.g. fenders forming part of the hull or incorporated in the hull; Rubbing-strakes
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E02—HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
- E02B—HYDRAULIC ENGINEERING
- E02B3/00—Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
- E02B3/20—Equipment for shipping on coasts, in harbours or on other fixed marine structures, e.g. bollards
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y02—TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
- Y02A—TECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
- Y02A30/00—Adapting or protecting infrastructure or their operation
- Y02A30/30—Adapting or protecting infrastructure or their operation in transportation, e.g. on roads, waterways or railways
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Ocean & Marine Engineering (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Environmental & Geological Engineering (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Revetment (AREA)
Abstract
Keksinnön kohteena on menetelmä ja järjestely satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinnitysköysien takertumiselta, jossa aluksen (3) kylkeen tukeutuvalla fenderityynyllä (2a) ja fenderityynyn (2a) kiinnityselimillä (2b) varustetut satamafenderit (2) ovat kiinnitettyinä laituriin (5) ja alus (3) on kiinnitettynä laituriin (5) kiinnitysköysillä (4). Fenderityynyn (2a) yläosaan sijoitetaan fenderityynystä (2a) laiturin (5) suuntaan ulottuva suojarakenne (1).
Description
SEN KIINNITYSKÖYSIEN TAKERTUMISELTA Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty menetelmä satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinnitysköysien takertumiselta, sekä patenttivaatimuksen 5 johdanto-osassa järjestely satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinnitysköysien takertumiselta.
Keksinnön mukainen menetelmä sekä satamafenderin suojara- kenne, jatkossa keksinnön mukainen ratkaisu, sopii erittäin hyvin käytettäväksi satamissa, missä alukset kiinnitetään kiinnitysköysien ja laituripollareiden avulla laiturin kyl- keen. Keksinnön mukaista ratkaisua käytetään erityisesti uuden tyyppisten satamafendereiden, jäljempänä lyhyemmin myös fendereiden, yhteydessä, jotka suojaavat alusten, ku- ten laivojen, kylkiä kolhiintumasta laituriin. Fendereistä käytetään yleisesti myös nimityksiä ”fendari” tai ”lepuut- taja”. Keksinnön mukainen ratkaisu ennaltaehkäisee ja estää aluksen köysien takertumisen satamafendereiden rakentei- siin.
Aiemmin satamafendereinä on käytetty kiinteitä fendereitä, kuten autonrenkaita, jotka varsinkin kovemmassa tuulessa N 25 tai aallokossa eivät anna paljon periksi ja kolhivat hel- 5 posti alusten kylkiä. Nykysatamissa on hyvin yleisesti käy- W tössä uuden tyyppisiä fendereitä, jotka ovat asennettuna - laitureiden kylkiin yhdellä tai kahdella joustavalla, esi- a merkiksi kumisella kiinnityselementillä ja jotka antavat S 30 sopivasti myöden fenderityynyn liikkeelle. Itse fenderityy- S ny on yleensä muutaman neliömetrin kokoinen, paksu ja osin N pehmustettu levy, joka lepää laivan kylkeä vasten. Nämä uu- det fenderit myötäilevät laivan liikettä aallokossa ja tuu-
lessa pitäen aluksen tehokkaasti irti laiturin kovasta reu- nasta, mutta pitäen itse fenderityynyn kiinni aluksen kyl- jessä, jolloin se ei pääse kolhimaan kylkeä.
Satamissa, etenkin Suomessa, käytetään yleisesti laiturin reunassa be- tonista fenderikoroketta, jotta fenderit saadaan tarpeeksi korkealle tukemaan alusten kylkiä.
Monissa valtamerien sa- tamissa, missä vaikuttaa vuorovesi-ilmiö, fenderit ovat ko- konaan laitureiden sivulla ja erillisiä fenderikorokkeita ei tarvita.
Viime vuosina on joihinkin moderneihin satamiin asennettu aluksiin tarrautuvia fendereitä, joiden lisäksi tarvitaan myös perinteisiä köysiä varmistamaan aluksen kiinnitys laituriin.
Aluksen kiinnitysköydet kiristetään aluksesta laiturin pol- lareihin eri suuntiin, jolloin ”springi”-köydet kiristetään aluksen keulasta ja perästä aluksen keskiosaa kohden ja ”enda”-köydet kiristetään keulasta ja perästä aluksesta poispäin.
Kun alus lepää laiturissa köysillä kiinnitettynä fendereitä vasten, kulkevat aluksen köydet usein suoraan fendereiden yläpuolelta laiturin pollareihin.
Köysien kä- sittelyssä, sekä köysiä kiinnitettäessä ja köysiä irrotet- taessa, käytetään usein ylimääräistä henkilöä varmistamaan apusauvan avulla, että köydet eivät pääse takertumaan fen- derirakenteisiin.
N 25 & S Laituripaikka satamissa isoille aluksille on kallis.
Alus- W ten kiinnitys ja irrotus pitäisi sujua mahdollisimman nope- - asti, jotta laituripaikkakierto aluksille olisi nopeaa, te- a hokasta ja tuottavaa.
S 30 5 m Ongelmana nykyisin käytettyjen uudempien satamafendereiden N kanssa on se, että alusten kiinnitysköydet saattavat sot- keutua fendereihin ja etenkin niiden laiturikiinnitysmeka-
nismeihin.
Irrotettaessa köysiä pollareista, köydet saatta- vat pudota fendereiden päälle.
Usein köydet liukuvat suju- vasti fenderin päältä pois, mutta on myös vaara, että köysi takertuu esimerkiksi fenderin laiturikiinnitysmekanismiin kiinni.
Alusten kiinnitysköysien tarttumisella fenderirakenteisiin on suorat vaikutukset liiketoimintaan ja satamatyöntekijöi- den sekä alusten henkilökunnan turvallisuuteen.
Fenderiin takertunut köysi voi aluksen liikkuessa mahdollisesti kis- kaista fenderin rikki ja se voi pudota meren pohjaan.
Köysi voi myös katketa, jolloin se aiheuttaa laivaa kohti kimmo- tessaan suuren turvallisuusriskin satamahenkilökunnalle se- kä aluksen henkilöstölle.
Fenderit asennuksineen ovat kal- liita laitteita ja niiden korjaukset tai uusiminen on hyvin kallista.
Ongelman sattuessa aluksen saapuminen tai poistu- minen satamassa voi häiriintyä ja viivästyä, mikä vaikuttaa suoraan lisääntyviin kustannuksiin.
Näissä tapauksissa esi- merkiksi laivan köysistö voi kulua tai vaurioitua, jolloin köysistön huolto- / uusimiskustannukset kasvavat.
Myöskin ylimääräiset miehet, joita aluksen kiinnityksen ja irrotta- misen aikana käytetään varmistamaan köysien virheetön toi- minta, tuottavat lisäkustannuksia.
Yleensä satamat itse vastaavat satamiin liittyvistä kustannuksista.
S 25 S Yksi fenderiratkaisu on esitetty japanilaisessa patentti- W julkaisussa nro JP3013029 B2. Julkaisun mukainen rakenne ei - kuitenkaan suojaa fenderiä laivan köysiltä eikä estä köy- E sien sekaantumista eikä joutumista fenderin ja laiturin vä- S 30 liin.
Yhtenä lisäongelmana tässä ratkaisussa on fenderira- S kenteen ylimpänä osana oleva hydraulisylinteri, joka kyllä N päätoimintansa ohella estää laivan köysien joutumisen fen- derin ja laiturin väliin, mutta tässä on samalla juuri JP-
julkaisun rakenteen heikkous, sillä jos tulee tilanne, että laivan köysi pääseekin painamaan pitkää hydraulissylinte- riä, se taipuu herkästi ja voi vikaantua käyttökelvottomak- si.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat sekä aikaansaada edullinen, yksinkertainen ja luotettava ratkaisu aluksen kiinnitysköysien takertumisen ehkäisemiseksi satamafendereihin.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Vas- taavasti keksinnön mukaiselle järjestelylle on tunnus- omaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 5 tunnus- merkkiosassa. Keksinnön muille sovellusmuodoille on tunnus- omaista se, mitä on esitetty muissa patenttivaatimuksissa. Keksinnön mukaisessa menetelmässä satamafenderin suojaa- miseksi aluksen kiinnitysköysien takertumiselta, aluksen kylkeen tukeutuvalla fenderityynyllä ja fenderityynyn kiin- nityselimillä varustetut satamafenderit ovat kiinnitettyinä laituriin ja alus on kiinnitettynä laituriin kiinnitysköy- sillä. Fenderityynyn yläosaan sijoitetaan fenderityynystä laiturin suuntaan ulottuva suojarakenne. S 25 S Keksinnön mukaisen ratkaisun tarkoituksena ja suurimpana W etuna on satamassa aluksen kiinnitysköysien takertumisen - ennaltaehkäiseminen satamafendereihin. Tällöin etuna on E muun muassa työturvallisuuden huomattava paraneminen, sillä S 30 takertuneet ja katkeavat alusten kiinnitysköydet ovat huo- S mattava turvallisuusriski ja maailmalla on useita tapauk- N sia, joissa katkennut aluksen kiinnitysköysi on johtanut kuolemantapauksiin. Etuna on myös se, että ratkaisun mukai-
nen fendereiden suojaus suojaa itse satamafendereitä köy- sien aiheuttamilta vahingoilta. Tunnetaan useita tapauk- sia, joissa kiinni takertunut köysi on irrottanut fenderin laiturikiinnityksistään, ja fenderi on vajonnut meren poh- 5 jaan. Ratkaisu siis vähentää turhia fendereiden korjauskus- tannuksia. Myös laivojen kiinnitysköydet säilyvät vahin- goittumattomina ja ratkaisu näin ollen vähentää kiinnitys- köysien huolto- ja uudistamiskustannuksia.
Lisäksi etuna on se, että alusten kiinnittämisessä laitu- riin ja irrottamisessa laiturista ei tarvita ylimääräistä henkilöä huolehtimaan siitä, että köydet eivät sekaannu fendereihin, ja näin säästetään työvoimakustannuksissa.
Keksinnön mukaisella ratkaisulla varmistetaan luotettavat ja nopeat alusten kiinnittymiset laituriin ja lähtemiset laiturista ja ennaltaehkäistään häiriöt ja vahingot. Näin ollen vältetään turhia viivästymisiä alusten aikatauluille ja lisätään kalliiden laituripaikkojen tehollista toiminta- aikaa.
Yhtenä keksinnön mukaisen ratkaisun etuna on vielä sata- mafenderin suojarakenteen yksinkertainen rakenne, jolloin se on edullisesti ja helposti valmistettavissa ja asennet- N 25 tavissa satamafendereihin. Lisäksi suojarakenne voidaan 5 helposti jälkiasentaa olemassa oleviin fendereihin ja nii- W den kiinnityskorvakkeisiin.
I E Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin sovellutusesi- S 30 merkkien avulla viittaamalla oheisiin yksinkertaistettuihin S piirustuksiin, joissa
N kuvio 1 esittää alusta satamalaiturissa, jossa aluksen kiinnitysköysi on satamafenderin yläpuolella, kuvio 2 esittää keksinnön mukaista menetelmää ja satama- fenderin suojarakennetta viistosti ylhäältä ja sivusta katsottuna, kuvio 3a esittää keksinnön mukaista menetelmää ja sata- mafenderin suojarakennetta sivusta katsottuna, kuvio 3b esittää erästä toista keksinnön mukaista menetel- mää ja satamafenderin suojarakennetta sivusta katsottuna, kuvio 4a esittää keksinnön mukaista menetelmää ja satama- fenderin suojarakennetta sivusta katsottuna sekä satamafenderi on kallistuneena eteenpäin, kuvio 4b esittää keksinnön mukaista menetelmää ja satama- fenderin suojarakennetta sivusta katsottuna sekä satamafenderi on kallistuneena taaksepäin ja kuvio 5 esittää keksinnön mukaista menetelmää ja satama- fenderin suojarakennetta sivusta katsottuna toi- senlaisessa satamafenderiratkaisussa. o 20 Kuviossa 1 on esitetty alusta 3, tässä tapauksessa laivaa, O satamalaiturissa 5, jossa aluksen 3 kiinnitysköysi 4 on sa- o tamafenderin 2, jäljempänä lyhyemmin myös fenderin, yläpuo- s lella.
Laiturin 5 reunassa on fenderikoroke 2c, joka on I tyypillisesti tehty betonista.
Fenderikoroke 2c mahdollis- > 25 taa fendereiden 2 asentamisen reilusti laiturin 5 pintata- S soa korkeammalle.
Tämä on varsinkin Suomessa yleisesti käy- = tetty satamafendereiden 2 asennusmenetelmä, koska meren N pinta 7 on varsin lähellä laiturin 5 yläpintaa ja vuorovesi ei merkittävästi vaikuta merenpinnan 7 korkeuteen.
g Satamafenderi 2 on kiinnitetty laiturin 5 kylkeen ja fende- rikorokkeen 2c kylkeen fenderin kiinnityselimillä 2b. Fen- derin kiinnityselimet 2b ovat vahvaa ja sitkeää ja jousta- vaa materiaalia, kuten kumia, jolloin ne mahdollistavat fenderityynyn 2a kallistumisen vapaasti eri suuntiin. Tämä uusi fenderin 2 rakenne pitää fenderintyynyn 2a joustavasti aluksen 3 kyljessä kiinni, vaikka tuuli tai aallokko kei- nuttaisi alusta 3 laiturissa 5.
Aluksen 3 kiinnitysköysi 4 on kiinnitetty laiturin 5 polla- riin 6. Kiinnitysköysi 4 on niin sanottu ”springi”, koska se on vedetty aluksen 3 etu- / takapäästä aluksen 3 rungon keskiosaa kohden. Kiinnitysköysi 4 kulkee aluksesta 3 sata- mafenderin 2 yläpuolitse laiturin 5 pollariin 6 kiinni. Kun kiinnitysköysi 4 irrotetaan pollarista 6, se laskeutuu fen- derin 2 ylle keksinnön mukaisen suojarakenteen 1 päälle. Tällöin suojarakenne 1 estää köyttä kulkeutumasta fenderin kiinnityselimien 2b päältä ja mahdollisesti takertumasta fenderin 2 rakenteisiin kiinni. Kuviossa 2 on esitetty keksinnön mukaisen menetelmän ja sa- tamafenderin 2 suojarakennetta 1 viistosti ylhäältä ja si- vusta katsottuna. Fenderirakenne on sama kuin kuviossa 1 on N 25 esitetty. Kuviossa 3 on esitetty kuvion 2 mukainen fenderi 5 2 ja suojarakenne 1 sivultapäin kuvattuna. 3 I Suojarakenne 1 muodostuu yhdestä tai useammasta pitkittäi- E sestä runkoelementistä ly, tässä sovellutusesimerkissä kah- S 30 desta pitkittäisestä runkoelementistä ly. Suojarakenteessa S voi olla myös ja yksi tai useampi poikittainen runkoele- N mentti 1x. Tässä sovellutusesimerkissä poikittaisia run- koelementtejä 1x on kaksi kappaletta. Pitkittäiset run-
koelementit ly ulottuvat laiturin reunan yli ja asettuvat laiturin 5 reunaan nähden olennaisesti kohtisuoraan ja poi- kittaiset runkoelementit 1x asettuvat laiturin 5 reunan suhteen olennaisen samansuuntaisesti.
Suojarakenteen 1 ensimmäinen pää la on kiinnitetty ja nive- löity fenderityynyn 2a yläosassa sijaitseviin kiinnityskor- vakkeisiin 8 kiinnitysvälineillä 9, kuten esimerkiksi poi- kittaisen runkoelementin 1x sisäpuolelta läpi kulkevan ja akselina toimivan kierretangon ja muttereiden avulla. Oleellista on, että kiinnitys toimii myös nivelenä siten, että suojarakenne 1 pääsee kääntymään kiinnityskohdastaan kiinnityskorvakkeissa 8. Riippuen suojarakenteen 1 mallis- ta, voidaan suojarakenne 1 kiinnittää fenderityynyn 2a ylä- osan kiinnityskorvakkeisiin 8 suojarakenteen pitkittäisistä runkoelementeistä ly tai suojarakenteen poikittaisesta run- koelementistä 1x. Tässä sovellutusesimerkissä suojarakenne 1 on kiinnitetty ja nivelöity fenterityynyyn 2a kahdesta suojarakenteen 1 pitkittäisestä runkoelementistä ly.
Suojarakenteen 1 toinen pää lb lepää vapaasti fenderikorok- keen 2c päälle kiinnitetyn suojalevyn 10 päällä. Tuuli ja aallokko liikuttaa alusta 3 laiturissa 5, jolloin fenderi- tyyny 2a liikkuu joustavissa fenderin kiinnityselimissään N 25 2b aluksen 3 liikkeen vaikutuksesta. Tällöin myös suojara- 5 kenteen 1 toinen pää 1b liikkuu suojalevyn 10 päällä. Suo- W jalevyn 10 tarkoitus on suojata fenderikorokkeen 2c tai - laiturin 5 betonipintaa ja suojarakenteen 1 toista päätä 1b a kulumiselta, jota suojarakenteen 1 toisen pään 1b liike S 30 fenderikorokkeen 2c tai laiturin 5 päällä aiheuttaa. Suoja- S levyn 10 pinta on sileä ja luistava, jolloin se muodostaa N mahdollisimman vähän kitkaa liikkuvalle suojarakenteen 1 toiselle päälle 1b. Suojarakenteen 1 toisen pään 1b koske-
tuspinta on muotoiltu pyöreäksi ja sopivan pieneksi pinta- alaltaan, jolloin se suojalevyn 10 päällä liikkuessaan muo- dostaa mahdollisimman vähän kitkaa.
Fenderityyny 2a voi myös kiertyä joustavissa kiinnityselimissään 2b sivusuun- nassa, jolloin on mahdollista, että osa suojarakenteen 1 toisesta päästä 1b liikkuu suojalevyn 10 yläpinnan ulkopuo- lelle.
Toisen pään 1b muotoilu on sellainen, että fenderi- tyynyn 2a palautuessa normaaliasentoon myös suojarakenteen 1 toinen pää 1b palautuu kokonaisuudessaan suojalevyn 10 päälle.
Kuviossa 3b on esitetty erästä toista keksinnön mukaista menetelmää ja satamafenderin suojarakennetta 1 sivusta kat- sottuna, joka on muuten samanlainen kuin kuvion 3a ratkai- su, mutta suojarakenteen 1 runkoelementti ly ei ole suora.
Runkoelementti ly suuntautuu ensimmäisestä päästään la aluksi jyrkemmin alaspäin ja tämän jälkeen runkoelementti ly suuntautuu loivemmin alaspäin laiturin suuntaan suojale- vyn 10 päälle.
Yllä esitetty suojarakenteen 1 ratkaisu mah- dollistaa aluksen 3 kiinnitysköysien 4 kulkeutumisen sata- mapollariin 6 satamafenderin 2 yli ja hyvin läheltä sata- mafenderiä 2, kiinnitysköysien kuitenkaan painamasta suoja- rakennetta 1. N 25 Kuviossa 4a ja 4b on esitetty keksinnön mukaista menetelmää 5 ja satamafenderin 2 suojarakennetta 1 sivusta katsottuna, W satamafenderin 2 fenderityyny 2a on kallistuneena eteenpäin - ja taaksepäin.
Tuuli, aallokko ja aluksen oma moottori lii- a kuttaa alusta 3 laiturissa 5, jolloin fenderityyny 2a kal- S 30 listuu fenderin 2 joustavissa kiinnityselimissä 2b aluksen S 3 liikkeen vaikutuksesta.
Tyypillisesti alus 3 ”keinuu” N aallokossa 7 ylöspäin ja alaspäin, jolloin fenderityynyn 2a yläosa liikkuu edestakaisin merelle päin ja laituriin päin.
Kuviossa 4a fenderityynyn 2a yläosa liikkuu merelle päin ja vetää myös fenderin 2 suojarakennetta 1 merelle päin, jol- loin suojarakenteen 1 toinen pää 1b liukuu helposti suoja- levyn 10 yläpinnalla nuolen osoittamaan suuntaan merelle päin. Kuviossa 4b fenderityynyn 2a yläosa liikkuu laituriin päin ja työntää myös fenderin 2 suojarakennetta 1 laituria kohti, jolloin suojarakenteen 1 toinen pää lb liukuu hel- posti suojalevyn 10 yläpinnalla nuolen osoittamaan suun- taan.
Kuviossa 5 on esitetty keksinnön mukaista menetelmää ja sa- tamafenderin 2 suojarakennetta 1 sivusta katsottuna toisen- laisessa satamafenderiratkaisussa. Satamafenderi 2 on asen- nettuna kokonaisuudessaan laiturin 5 kylkeen, eikä aiemmin esitettyä fenderikoroketta 2c käytetä. Fenderityynyn 2a yläpinta saattaa olla laiturin 5 pinnan tason alapuolella. Tässä sovevellutusratkaisussa suojarakenne 1 toimii, kuten edellä aiemmin on esitetty, mutta suojarakenteen 1 pitkit- täisiä runkoelementtejä ly on taivutettu sopivasti siten, että suojarakenteen 1 toinen pää lb ulottuu hyvin laiturin 5 päälle asennetun suojalevy 10 yläpinnalle. Keksinnön mukainen satamafenderin 2 suojarakenne 1 voidaan edullisesti asentaa jo aiemmin satamalaitureihin 5 asennet- N 25 tuihin satamafendereihin 2. Näissä fendereissä 2 on usein 5 yläosissa valmiina jo kiinnityskorvakkeet 8. Kiinnityskor- W vakkeet 8 voidaan fendereihin 2 tehdä myös jälkiasennukse- - na. Satamafenderin 2 suojarakenne 1 valmistetaan vahvasta E sekä säätä ja korroosiota kestävästä materiaalista, kuten S 30 ruostumattomasta tai kuumagalvanoidusta teräksestä. i a Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovel- lutusmuodot eivät rajoitu ainoastaan edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan voivat vaihdella jäljempänä esitettävi- en patenttivaatimusten puitteissa. Olennaista on, että kek- sinnön mukainen menetelmä ja satamafenderin suojarakenne ennaltaehkäisee tehokkaasti aluksen kiinnitysköysien joutu- misen satamafenderin rakenteisiin ja mahdollisen kiinni ta- kertumisen. Niinpä esimerkiksi suojarakenteen muodot voivat olla erilaisia, kuin mitä sovellutusesimerkeissä on kuvat- tuna.
Alan ammattimiehelle on myös selvää, että keksinnön mukai- nen satamafenderin suojarakenne voi olla kiinnitettynä ja nivelöitynä fenderityynyn yläosaan myös muulla tavoin, kuin mitä sovellutusesimerkissä on esitetty. Kiinnityksen voi esimerkiksi tehdä fenderityynyn päälle tai suojarakenne voi olla kiinnitettynä ensimmäisestä päästään fenderityynyyn esimerkiksi saranoiden avulla.
Alan ammattimiehelle on myös selvää, että keksinnön mukais- ta ratkaisua voidaan soveltaa myös muunlaisissa satamafen- dereissä, kuin mitä sovellutusesimerkissä on esitetty. Rat- kaisua voidaan soveltaa myös esimerkiksi kiinteiden sata- mafendereiden kanssa tai uudentyyppisten alukseen tarrautu- vien satamafendereiden kanssa.
oO
I a a +
Claims (9)
1. Menetelmä satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinni- tysköysien takertumiselta, jossa menetelmässä aluksen (3) kylkeen tukeutuvalla fenderityynyllä (2a) ja fenderityynyn (2a) kiinnityselimillä (2b) varustetut satamafenderit (2) ovat kiinnitettyinä laituriin (5) ja alus (3) on kiinnitet- tynä laituriin (5) kiinnitysköysillä (4), ja jossa menetel- mässä fenderityynyn (2a) yläosaan sijoitetaan fenderityy- nystä (2a) laiturin (5) suuntaan ja olennaisesti laiturin (5) reunan yli ulottuva suojarakenne (1), tunnettu siitä, että suojarakenne (1) järjestetään toisesta päästään (1b) vapaasti alustallaan liikkuvaksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu sii- tä, että suojarakenne (1) kiinnitetään ensimmäisestä pääs- tään (la) nivelöidyillä kiinnitysvälineillä (8, 9) fenderi- tyynyn (2a) yläosaan.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laiturin (5) pinnalle ja/tai satamafenderi-ko- rokkeen (2c) pinnalle järjestetään suojarakenteen (1) toi- sen pään (lb) alustaksi luistavalla yläpinnalla varustettu suojalevy (10).
N 25 & S
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen mene- W telmä, tunnettu siitä, että suojarakenne (1) asennetaan - aiemmin asennetun satamafenderin (2) kiinnityskorvakkeisiin E (8).
S 30 5 m 5. Järjestely satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinni- N tysköysien takertumiselta, joka satamafenderi (2) käsittää aluksen (3) kylkeen tukeutuvan fenderityynyn (2a) ja fende-
rityynyn (2a) kiinnityselimet (2b), ja jossa järjestelyssä fenderityynyn (2a) yläosassa on fenderityynystä (2a) laitu- rin (5) suuntaan ja olennaisesti laiturin (5) reunan yli ulottuva suojarakenne (1), tunnettu siitä, että suojaraken- 5ne (1) on toisesta päästään (1b) sovitettu vapaasti alus- tansa päällä liikkuvaksi.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen järjestely, tunnettu sii- tä, että suojarakenne (1) on toisesta päästään (1b) sovi- tettu vapaasti laiturin (5) tai satamafenderikorokkeen (2c) päällä liikkuvaksi.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen järjestely, tunnet- tu siitä, että suojarakenne (1) on ensimmäisestä päästään (la) nivelöity satamafenderin (2) yläosaan.
8. Patenttivaatimuksen 5, 6 tai 7 mukainen järjestely, tun- nettu siitä, että suojarakenteen (1) vapaasti liikkuva toi- nen pää (1b) on muotoiltu vähän kitkaa tuottavaksi.
9. Jokin patenttivaatimuksen 5-8 mukainen järjestely, tun- nettu siitä, että suojarakenteessa (1) on yksi tai useampia pitkittäisiä, laituriin (5) nähden olennaisesti kohtisuoria runkoelementtejä (ly), ja että suojarakenteessa (1) on yksi oO N 25 tai useampia poikittaisia, laiturin (5) reunan kanssa olen-
N S naisesti samansuuntaisia, runkoelementtejä (1x).
N
N
I a a <
O
KR
O
K
O
N
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20175704A FI128806B (fi) | 2017-07-28 | 2017-07-28 | Menetelmä ja järjestely satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinnitysköysien takertumiselta |
PCT/FI2018/050555 WO2019020868A1 (en) | 2017-07-28 | 2018-07-27 | METHOD AND ARRANGEMENT FOR PROTECTING PORT DEFENSE FOR ATTACHING MOORING ROPES OF A SHIP |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20175704A FI128806B (fi) | 2017-07-28 | 2017-07-28 | Menetelmä ja järjestely satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinnitysköysien takertumiselta |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20175704A1 FI20175704A1 (fi) | 2019-01-29 |
FI128806B true FI128806B (fi) | 2020-12-31 |
Family
ID=65039435
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20175704A FI128806B (fi) | 2017-07-28 | 2017-07-28 | Menetelmä ja järjestely satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinnitysköysien takertumiselta |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI128806B (fi) |
WO (1) | WO2019020868A1 (fi) |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS5513472Y2 (fi) * | 1977-04-04 | 1980-03-26 | ||
JPS5931620U (ja) * | 1982-08-24 | 1984-02-27 | 横浜ゴム株式会社 | 防舷材 |
JPS6022521U (ja) * | 1983-07-19 | 1985-02-16 | 横浜ゴム株式会社 | 防舷装置 |
JP3013029B2 (ja) * | 1995-10-27 | 2000-02-28 | 東洋建設株式会社 | 船舶衝撃力吸収装置 |
NO2872699T3 (fi) * | 2012-07-11 | 2018-07-21 |
-
2017
- 2017-07-28 FI FI20175704A patent/FI128806B/fi active IP Right Grant
-
2018
- 2018-07-27 WO PCT/FI2018/050555 patent/WO2019020868A1/en active Application Filing
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
WO2019020868A1 (en) | 2019-01-31 |
FI20175704A1 (fi) | 2019-01-29 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP3617053A1 (en) | Constant tension anchoring system | |
RU2008150487A (ru) | Система для загрузки и разгрузки углеводородов в водах, предрасположенных к образованию льда | |
JP2007168749A (ja) | 空気式防舷材の係留装置 | |
CN105129047A (zh) | 一种船用o型舷外橡胶护舷的固定装置及固定方法 | |
CN105398545A (zh) | 一种系泊锚腿的张紧方法 | |
KR101259029B1 (ko) | 선박 승·하선 장치 | |
NO793152L (no) | Flyteboeye. | |
FI128806B (fi) | Menetelmä ja järjestely satamafenderin suojaamiseksi aluksen kiinnitysköysien takertumiselta | |
US2716959A (en) | Net gate for marine harbors | |
KR200472040Y1 (ko) | 선박의 계선주 | |
KR20150065442A (ko) | 이동식 계류 장치 및 이를 구비한 선박 | |
JP2008013038A (ja) | 浮体構造物の接舷装置 | |
Kołakowski et al. | Ships-To-Ship Magnetic Mooring Systems-The New Perspectives. | |
KR101184348B1 (ko) | 부잔교 | |
KR20150004186A (ko) | 부유식 해양구조물용 계류장치 | |
KR20130006819U (ko) | 펜더 계류 시스템 및 펜더 계류 방법 | |
CN105539766B (zh) | 全回转拖船橡胶护舷装置 | |
KR200188344Y1 (ko) | 해상교각 구조물 충돌 방지대 | |
KR20200095289A (ko) | 선박의 접안이 용이한 계류 부두 | |
KR102050798B1 (ko) | 스토퍼가 구비된 선박용 완충장치 | |
JPS6353195A (ja) | 一点係留装置 | |
KR20130047349A (ko) | 스웨이 펜더 보호용 가드를 갖는 해양 구조물용 자켓 | |
KR20130109147A (ko) | 신축 가능한 체인 연결 장치 | |
JP4619137B2 (ja) | 一般船侵入防止ガード | |
KR20140111060A (ko) | 부유식 도크 시스템 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: OY ILMAKOS AB |
|
FG | Patent granted |
Ref document number: 128806 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B |