FI127958B - Korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää varten - Google Patents

Korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää varten Download PDF

Info

Publication number
FI127958B
FI127958B FI20175823A FI20175823A FI127958B FI 127958 B FI127958 B FI 127958B FI 20175823 A FI20175823 A FI 20175823A FI 20175823 A FI20175823 A FI 20175823A FI 127958 B FI127958 B FI 127958B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rack
gear
height adjustment
lifting element
adjustment arrangement
Prior art date
Application number
FI20175823A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20175823A1 (fi
Inventor
Ismo Häyrynen
Original Assignee
Merivaara Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Merivaara Oy filed Critical Merivaara Oy
Priority to FI20175823A priority Critical patent/FI127958B/fi
Priority to ES18193338T priority patent/ES2779250T3/es
Priority to EP18193338.3A priority patent/EP3456304B1/en
Priority to RU2018132677A priority patent/RU2018132677A/ru
Publication of FI20175823A1 publication Critical patent/FI20175823A1/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI127958B publication Critical patent/FI127958B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61GTRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
    • A61G13/00Operating tables; Auxiliary appliances therefor
    • A61G13/02Adjustable operating tables; Controls therefor
    • A61G13/06Adjustable operating tables; Controls therefor raising or lowering of the whole table surface
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61GTRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
    • A61G13/00Operating tables; Auxiliary appliances therefor
    • A61G13/10Parts, details or accessories
    • A61G13/104Adaptations for table mobility, e.g. arrangement of wheels

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Accommodation For Nursing Or Treatment Tables (AREA)
  • Transmission Devices (AREA)
  • Machine Tool Units (AREA)

Abstract

Korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää (10) varten käsittää ensimmäisen hammastangon (1), joka on kiinnitettävissä leikkauspöydän (10) runkoon (8), nostoelementin (3), joka on liikutettavissa ensimmäisen hammastangon (1) suhteen lineaarisesti ensimmäisen hammastangon (1) pitkittäissuunnassa, toisen hammastangon (2), joka on kiinnitettävissä leikkauspöydän (10) pöytätasoon (11) ja liikutettavissa nostoelementin (3) suhteen lineaarisesti ensimmäisen hammastangon (1) pitkittäissuunnassa, toimilaitteen (7), joka on järjestetty liikuttamaan nostoelementtiä (3) lineaarisesti ensimmäisen hammastangon (1) suhteen ensimmäisen hammastangon (1) pitkittäissuunnassa, ja vähintään yhden hammaspyörän (4a, 4b, 4c), joka on liitetty pyöritettävästi nostoelementtiin (3) ja kytketty toimimaan ensimmäisen hammastangon (1) ja toisen hammastangon (2) hammastusten kanssa siten, että nostoelementin (3) lineaarinen liike ensimmäisen hammastangon (1) suhteen liikuttaa toista hammastankoa (2) lineaarisesti nostoelementin (3) suhteen siten, että nostoelementtiä (3) liikutettaessa toisen hammastangon (2) liikesuunta on sama kuin nostoelementin (3) liikesuunta.

Description

Korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää varten
Keksinnön tekniikan ala
Esillä oleva keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 mukaista korkeudensäätöjärjestelyä leikkauspöytää varten.
Keksinnön taustaa
Leikkaussaleissa käytettäville leikkauspöydille asetetaan korkeita vaatimuksia.
Leikkauspöytien tulee olla helposti ja monipuolisesti säädettävissä potilaan oikean leikkausasennon ja mukavuuden sekä hoitohenkilöstön ergonomisen 10 työskentelyn takaamiseksi. Säätölaitteistojen tulee toimia luotettavasti ja leikkauspöydän pitää olla helposti puhdistettavissa. Leikkauspöydän rakenteen tulee mahdollistaa vapaa työskentely ja liikkuminen pöydän ympärillä. Usein leikkauspöydiltä vaaditaan lisäksi liikutettavuutta.
20175823 prh 21 -05- 2019
Keksinnön yhteenveto
Keksinnön tavoitteena on tarjota parannettu korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää varten. Keksinnön tunnusomaiset piirteet on esitetty patenttivaatimuksessa 1.
Keksinnön mukainen korkeudensäätöjärjestely käsittää ensimmäisen hammas20 tangon, joka on kiinnitettävissä leikkauspöydän runkoon liikkumattomasti runkoon nähden, nostoelementin, joka on liikutettavissa ensimmäisen hammastangon suhteen lineaarisesti ensimmäisen hammastangon pitkittäissuunnassa, toisen hammastangon, joka on kiinnitettävissä leikkauspöydän pöytätasoon ja liikutettavissa nostoelementin suhteen lineaarisesti ensimmäisen hammastan25 gon pitkittäissuunnassa, toimilaitteen, joka on järjestetty liikuttamaan nostoelementtiä lineaarisesti ensimmäisen hammastangon suhteen ensimmäisen hammastangon pitkittäissuunnassa, ja vähintään kolme hammaspyörää, jotka on liitetty pyöritettävästi nostoelementtiin ja kytketty toimimaan ensimmäisen hammastangon ja toisen hammastangon hammastusten kanssa siten, että nostoelementin lineaarinen liike ensimmäisen hammastangon suhteen liikuttaa
20175823 prh 21 -05- 2019 toista hammastankoa lineaarisesti nostoelementin suhteen siten, että nostoelementtiä liikutettaessa toisen hammastangon liikesuunta on sama kuin nostoelementin liikesuunta, jolloin mainituista vähintään kolmesta hammaspyörästä ensimmäinen hammaspyörä on kytketty suoraan ensimmäisen hammas5 tangon hammastukseen, toinen hammaspyörä on kytketty suoraan toisen hammastangon hammastukseen ja kolmas hammaspyörä on järjestetty välittämään ensimmäisen hammaspyörän pyörimisliike toiselle hammaspyörälle. Nostoelementti on pitkänomainen kappale, jonka pitkittäisakseli on samansuuntainen ensimmäisen hammastangon kanssa.
Keksinnön mukaisella korkeudensäätöjärjestelyllä toisen hammastangon liikematka on nostoelementin liikematkaa suurempi, esimerkiksi kaksinkertainen. Järjestelyllä saavutetaan siten matalalla rakenteella suuri liikematka. Lisäksi mekanismi on yksinkertainen ja toimintavarma. Järjestelyllä voidaan nostaa ja laskea leikkauspöydän pöytätasoa vaikuttamatta pöytätason kallistuksiin. Käyt15 tämällä vähintään kolmea hammaspyörää, rakenne saadaan helposti toteutettua matalana.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan ensimmäisen hammastangon ja toisen hammastangon hammastukset osoittavat toisiaan kohti ja hammaspyöriä on pariton lukumäärä. Tällaisella järjestelyllä nostoelementti ja toinen hammas20 tanko saadaan yksinkertaisella mekanismilla liikkumaan samaan suuntaan.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kolmas hammaspyörä on kytketty suoraan ensimmäisen hammaspyörän ja toisen hammaspyörän hammastuksiin.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan hammaspyörien hammastusten ke25 hänsuuntaiset keskilinjat on järjestetty keskenään samaan tasoon.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan toisen hammaspyörän pyörimisakseli on järjestetty toisen hammaspyörän radiaalisuunnassa ja nostoelementin liikesuuntaan nähden kohtisuorassa suunnassa kauemmaksi ensimmäisestä hammastangosta kuin ensimmäisen hammaspyörän pyörimisakseli. Tällä jär30 jestelyllä mahdollistetaan hammastankojen järjestäminen keskenään samaan tasoon.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kolmannen hammaspyörän pyörimisakseli on järjestetty kolmannen hammaspyörän radiaalisuunnassa ja nos
20175823 prh 21 -05- 2019 toelementin liikesuuntaan nähden kohtisuorassa suunnassa kauemmaksi ensimmäisestä hammastangosta kuin ensimmäisen hammaspyörän pyörimisakseli ja kauemmaksi toisesta hammastangosta kuin toisen hammaspyörän pyörimisakseli.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan hammaspyöriä on vähintään kaksi ja hammaspyörien hammasluvut ovat identtiset.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan hammaspyöriä on vähintään kaksi ja niiden halkaisijat ovat keskenään yhtä suuret.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan hammaspyöriä on täsmälleen kol10 me.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan järjestely on varustettu välineillä nostoelementin lineaariliikkeen ohjaamiseksi.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan järjestely on varustettu välineillä toisen hammastangon lineaariliikkeen ohjaamiseksi.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan ensimmäinen hammastanko on kiinnitetty nostopalkkiin, joka on kiinnitettävissä leikkauspöydän runkoon ja joka muodostaa ohjauspinnat nostoelementin lineaariliikkeen ohjaamiseksi, ja nostoelementti on varustettu nostopalkin ohjauspintoihin tukeutuvilla ohjauspinnoilla.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan toinen hammastanko on kiinnitetty liikutettavaan nostopalkkiin, joka on kiinnitettävissä leikkauspöydän pöytätasoon, nostoelementti muodostaa ohjauspinnat liikutettavan nostopalkin lineaariliikkeen ohjaamiseksi, ja liikutettava nostopalkki on varustettu ohjauspinnoilla, jotka tukeutuvat nostoelementin ohjauspintoihin.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan toimilaite on lineaaritoimilaite.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan toimilaite on karamoottoh, lineaahmoottori, hydraulisylinteri tai pneumaattinen sylinteri.
Keksinnön mukainen leikkauspöytä käsittää yllä määritellyn korkeudensäätöjärjestelyn.
20175823 prh 21 -05- 2019
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan leikkauspöytä käsittää rungon ja pöytätason, jolloin korkeudensäätöjärjestely on järjestetty rungon ja pöytätason välille pöytätason liikuttamiseksi pystysuunnassa.
Kuvioiden lyhyt kuvaus
Keksinnön eräitä suoritusmuotoja on kuvattu alla yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittää perspektiivikuvana leikkauspöytää, kuvio 2 esittää kuvion 1 leikkauspöytää sivukuvana, kuvio 3 esittää kuvion 1 leikkauspöytää päätykuvana, kuvio 4 esittää kuvion 1 leikkauspöytää päätykuvana kuvioon 3 nähden vastakkaisesta suunnasta katsottuna, kuvio 5 esittää kuvion 3 viivaa C-C pitkin otettua leikkauskuvaa, kuvio 6 esittää kuvion 4 viivaa D-D pitkin otettua leikkauskuvaa, kuvio 7 esittää perspektiivikuvana leikkauspöydän runkoa, jossa on keksinnön erään suoritusmuodon mukainen korkeudensäätöjärjestely, kuvio 8 esittää kuvion 7 leikkauspöydän runkoa sivukuvana, kuvio 9 esittää perspektiivikuvana keksinnön erään suoritusmuodon mukaista korkeudensäätöjärjestelyä, kuvio 10 esittää päätykuvana kuvion 9 korkeudensäätöjärjestelyä, ja kuvio 11 esittää kuvion 10 viivaa B-B pitkin otettua leikkauskuvaa.
Keksinnön suoritusmuotojen kuvaus
Kuvioissa 1-4 on esitetty eri suunnista keksinnön erään suoritusmuodon mu25 kainen leikkauspöytä 10. Leikkauspöytä 10 on sovitettu kannattelemaan potilasta erilaisten kirurgisten toimenpiteiden aikana. Leikkauspöytä 10 käsittää
20175823 prh 21 -05- 2019 rungon (ei näkyvissä kuvioissa 1-4) ja rungon tukeman pöytätason 11, jonka päällä potilas on toimenpiteen aikana. Kuvioiden suoritusmuodossa pöytätaso 11 käsittää ensimmäisen osan 11a ja toisen osan 11b. Kuvioissa 1-4 pöytätason 11 molemmat osat 11a, 11b ovat vaaka-asennossa. Ensimmäinen osa 5 11 a ja toinen osa 11 b voidaan kuitenkin kääntää toisiinsa ja lattiaan nähden eri kulmiin. Pöytätaso 11 voisi olla myös yksiosainen tai useampiosainen. Useampiosaisen pöytätason tapauksessa kaksi tai useampia osia voisivat olla toistensa suhteen liikutettavia ja/tai käännettäviä. Pöytätaso 11 voidaan varustaa erilaisilla lisäosilla esimerkiksi potilaan pitämiseksi tietyssä asennossa tai poti10 laan raajojen tukemiseksi.
Leikkauspöytä 10 on varustettu korkeudensäätöjärjestelyllä. Korkeudensäätöjärjestelyn suojaamiseksi ja leikkauspöydän puhtaanapidon helpottamiseksi korkeudensäätöjärjestely on järjestetty koteloinnin 12 sisään. Kotelointi 12 käsittää kiinteän osan 12a ja säätyvän osan 12b. Säätyvä osa 12b mahdollistaa 15 leikkauspöydän 10 korkeussäädön siten, että korkeudensäätöjärjestely pysyy suojattuna. Kuvioiden suoritusmuodossa säätyvä osa 12b on haitari- eli paljerakenne. Säätyvä osa 12b on tehty joustavasta ja poimutetusta materiaalista. Säätyvän osan 12b alareuna on kiinnitetty kiinteään osaan 12a ja yläreuna on kiinnitetty pöytätason 11 kannatinrakenteisiin. Paljerakenteen sijasta myös 20 muunlaista säätyvää osaa, kuten teleskooppirakennetta voitaisiin käyttää. Kotelointi 12 voi olla esimerkiksi yhdestä tai useammasta sopivasta muovimateriaalista valmistettu.
Leikkauspöytä 10 käsittää myös runkokoteloinnin 13, joka suojaa leikkauspöydän 10 runkoa ja helpottaa sen puhtaanapitoa. Leikkauspöydän runko 8 on 25 nähtävissä kuvioissa 5-8. Termi ”runko” viittaa tässä leikkauspöydän 10 rakenteen alaosaan eli alarunkoon, joka tukee leikkauspöytää 10 lattiaa vasten. Rungon 8 ja pöytätason 11 väliin on järjestetty korkeudensäätöjärjestely, jonka avulla pöytätason 11 korkeusasemaa lattiaa vasten tuetun rungon 8 suhteen voidaan säätää. Korkeudensäätöjärjestelyn avulla pöytätaso 11 on siten liiku30 tettavissa pystysuunnassa. Kuvioiden suoritusmuodossa runko 8 käsittää runkopalkin 14. Runkopalkki 14 on samansuuntainen pöytätason 11 pitkittäissuunnan kanssa. Runkopalkin 14 kumpaankin päähän on järjestetty poikittaistuki 15a, 15b. Kumpaankin poikittaistukeen 15a, 15b on kiinnitetty kaksi pyörää
16. Runko 8 on varustettu nostomekanismilla, joilla pyörien 16 asemaa voi35 daan muuttaa yläasennon ja ala-asennon välillä. Pyörien 16 ala-asennossa leikkauspöytä 10 on pyörien 16 varassa ja siten helposti liikutettavissa. Pyörien
20175823 prh 21 -05- 2019 yläasennossa leikkauspöytä 10 laskeutuu puolestaan runkoon 8 kiinnitettyjen tukijalkojen 17 varaan ja pysyy siten tukevasti paikoillaan. Pyörien 16 nostomekanismia ei tässä kuvata tarkemmin. Edellä kuvattu on vain yksi esimerkki leikkauspöydän 10 mahdollisesta runkorakenteesta. Keksinnön mukaista kor5 keudensäätöjärjestelyä voitaisiin käyttää myös monen muunlaisen runkorakenteen yhteydessä. Leikkauspöydän 10 ei siis tarvitse esimerkiksi olla varustettu pyörillä 16. Runko 8 voitaisiin toteuttaa erilaisilla palkkirakenteilla tai esimerkiksi levyrakenteella.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen korkeudensäätöjärjestely on par10 haiten nähtävissä kuvioissa 7-11. Kuvioissa 7 ja 8 korkeudensäätöjärjestely on esitetty leikkauspöydän 10 runkoon 8 kiinnitettynä ja yläasennossaan. Kuviossa 9 korkeudensäätöjärjestely on esitetty rungosta 8 irrallaan alaasennossaan. Kuvio 10 esittää korkeudensäätöjärjestelyn yläasennossaan ja kuvio 11 leikkauskuvan kuviosta 10.
Keksinnön mukainen korkeudensäätöjärjestely käsittää ensimmäisen hammastangon 1, toisen hammastangon 2, nostoelementin 3, vähintään yhden hammaspyörän 4a, 4b, 4c ja toimilaitteen 7. Ensimmäinen hammastanko 1 on sovitettu kiinnitettäväksi liikkumattomasti leikkauspöydän 10 runkoon 8. Nostoelementti 3 on sovitettu olemaan lineaarisesti liikutettavissa ensimmäisen ham20 mastangon 1 suhteen. Toinen hammastanko 2 on sovitettu olemaan lineaarisesti liikutettavissa nostoelementin 3 suhteen. Nostoelementti 3 on lisäksi sovitettu kiinnitettäväksi leikkauspöydän 10 pöytätasoon 11. Hammaspyörä 4a, 4b, 4c on liitetty pyöhtettävästi nostoelementtiin 3. Hammaspyörä 4a, 4b, 4c on lisäksi kytketty toimimaan ensimmäisen hammastangon 1 ja toisen hammas25 tangon 2 hammastusten kanssa siten, että nostoelementin 3 lineaarinen liike ensimmäisen hammastangon 1 suhteen liikuttaa toista hammastankoa 2 lineaarisesti nostoelementin 3 suhteen. Toimilaite 7 on järjestetty liikuttamaan nostoelementtiä 3 lineaarisesti ensimmäisen hammastangon 1 suhteen.
Keksinnön mukaisella korkeudensäätöjärjestelyllä toinen hammastanko 2 ja si30 ten pöytätaso 11 saadaan liikkumaan suuremmalla nopeudella kuin nostoelementti 3. Myös toisen hammastangon 2 liikematka on suurempi kuin nostoelementin 3 liikematka. Pienellä toimilaitteen 7 liikematkalla saadaan siis aikaan suurempi pöytätason 11 liikematka. Tämän ansiosta korkeudensäätöjärjestelystä saadaan matala. Rakenne on myös yksinkertainen.
20175823 prh 21 -05- 2019
Kuvioiden suoritusmuodossa korkeudensäätöjärjestely käsittää kolme hammaspyörää 4a, 4b, 4c. Kaikki hammaspyörät 4a, 4b, 4c on kiinnitetty pyöritettäväsi! nostoelementtiin 3. Ensimmäinen hammaspyörä 4a on kytketty suoraan ensimmäisen hammastangon 1 hammastukseen. Nostoelementin 3 lineaarinen liike ensimmäisen hammastangon 1 suhteen pyörittää siten ensimmäistä hammaspyörää 4a. Toinen hammaspyörä 4b on kytketty suoraan toisen hammastangon 2 hammastukseen. Toisen hammaspyörän 4b pyörimisliike liikuttaa siten toista hammastankoa 2 lineaarisesti nostoelementin 3 suhteen. Kolmas hammaspyörä 4c on järjestetty ensimmäisen hammaspyörän 4a ja toisen hammaspyörän 4b väliin ja kytketty suoraan molempien hammaspyörien 4a, 4b hammastuksiin. Ensimmäisen hammaspyörän 4a pyörimisliike pyörittää siten kolmatta hammaspyörää 4c, joka välittää pyörimisliikkeen toiselle hammaspyörälle 4b. Kuvioiden suoritusmuodossa kaikilla hammaspyörillä 4a, 4b, 4c on sama määrä hampaita. Kaikki hammaspyörät 4a, 4b, 4c pyörivät siten samalla nopeudella. Kolmannen hammaspyörän 4c pyörimissuunta on vastakkainen ensimmäisen ja toisen hammaspyörän 4a, 4b pyörimissuuntaan nähden.
Ensimmäinen hammastanko 1 ja toinen hammastanko 2 on järjestetty keskenään samansuuntaisiksi. Hammastankojen 1, 2 pitkittäisakselit ovat siten samansuuntaiset. Korkeudensäätöjärjestelyn käyttöasennossa hammastangot 1, 2 on järjestetty pystysuoraan. Kuvioiden suoritusmuodossa hammastangot 1,2 on järjestetty siten, että niiden hammastukset osoittavat toisiaan kohti. Hammastangot 1, 2 voitaisiin kuitenkin vaihtoehtoisesti järjestää siten, että niiden hammastukset osoittavat samaan suuntaan.
Hammaspyörien 4a, 4b, 4c pyörimisakselit ovat keskenään samansuuntaiset. Kunkin hammaspyörän 4a, 4b, 4c pyörimisakseli sijaitsee tasossa, joka on kohtisuorassa hammastankojen 1, 2 pitkittäissuuntiin nähden. Pyörimisakselit sijaitsevat siten vaakasuorissa tasoissa. Korkeudensäätöjärjestelyn käyttöasennossa ensimmäinen hammaspyörä 4a sijaitsee alimpana, kolmas hammaspyörä 4c sijaitsee ensimmäisen hammaspyörän 4a yläpuolella ja toinen hammaspyörä 4b sijaitsee kolmannen hammaspyörän 4c yläpuolella.
Korkeudensäätöjärjestely voitaisiin toteuttaa myös jollain muulla hammaspyörien lukumäärällä kuin kolmella hammaspyörällä 4a, 4b, 4c. Silloin kun hammastangot 1, 2 on järjestetty kuvioiden mukaisesti siten, että niiden hammastukset ovat toisiaan kohti, hammaspyöriä on edullisesti pariton määrä. Silloin
20175823 prh 21 -05- 2019 ensimmäiseen hammastankoon 1 ja toiseen hammastankoon 2 suoraan kytketyillä hammaspyörillä 4a, 4b on keskenään sama pyörimissuunta. Tämän ansiosta nostoelementin 3 ja toisen hammastangon 2 liikesuunta on aina sama.
Mikäli hammastangot 1, 2 olisi järjestetty siten, että niiden hampaat osoittavat 5 samaan suuntaan, hammaspyöriä olisi edullisesti parillinen määrä. Hammastankojen 1, 2 hammastusten osoittaessa samaan suuntaan, vähintään yhden hammaspyörän tulisi olla aksiaalisuunnassa vähintään toista hammastangoista 1, 2 leveämpi tai vaihtoehtoisesti samalle akselille tulisi kiinnittää kaksi hammaspyörää, jotta ensimmäinen ja toinen hammastanko 1, 2 olisi mahdollista si10 joittaa vierekkäin siten, että nostoelementin 3 liike voidaan välittää hammaspyörien välityksellä toiselle hammastangolle 2.
Järjestely olisi toteutettavissa myös yhdellä hammaspyörällä, jolloin hammaspyörä olisi kytketty suoraan sekä ensimmäisen hammastangon 1 että toisen hammastangon 2 hammastuksiin. Järjestelyn ala-asennossa toisen hammas15 tangon 2 pitäisi kuitenkin ulottua pystysuunnassa ensimmäisen hammastangon 1 alapuolelle, mikä lisäisi korkeudensäätöjärjestelyn korkeutta. Tämän vuoksi hammaspyöriä on edullisesti useampia kuin yksi. Hammaspyöriä voisi olla myös esimerkiksi viisi. Tällöin ensimmäisen hammaspyörän 4a pyörimisliike välitettäisiin toiselle hammaspyörälle 4b useamman kuin yhden hammas20 pyörän 4c välityksellä.
Korkeudensäätöjärjestely käsittää kiinteän nostopalkin 5. Kiinteä nostopalkki 5 on kiinnitetty leikkauspöydän 10 runkoon 8. Kuvioiden suoritusmuodossa kiinteä nostopalkki 5 on kiinnitetty runkopalkkiin 14. Ensimmäinen hammastanko 1 on kiinnitetty kiinteään nostopalkkiin 5 ruuvien 17 avulla. Kiinteän nostopalkin 5 25 poikkileikkausprofiili ensimmäisen hammastangon 1 päästä tarkasteltuna eli vaakatasossa on C:n muotoinen. Kiinteä nostopalkki 5 muodostaa siten ohjauspinnat 5a, 5b nostoelementille 3.
Nostoelementti 3 on pitkänomainen kappale, jonka pitkittäisakseli on samansuuntainen ensimmäisen hammastangon 1 kanssa. Nostoelementtiin 3 on 30 muodostettu ohjauspinnat 3a, 3b, jotka tukeutuvat nostopalkin 5 ohjauspintoihin 5a, 5b. Kiinteän nostopalkin 5 ja nostoelementin 3 ohjauspintojen 5a, 5b, 3a, 3b avulla estetään nostoelementin 3 liike sen haluttuun liikesuuntaan nähden kohtisuorassa tasossa. Ohjauspinnat 3a, 3b, 5a, 5b jättävät siis nostoelementille 3 yhden vapausasteen, mikä sallii sen liikkeen pystysuunnassa. Nos9
20175823 prh 21 -05- 2019 toelementti 3 voitaisiin tukea myös jollakin muulla tavalla. Korkeudensäätöjärjestely voisi siis käsittää muunlaiset ohjausvälineet nostoelementin 3 lineaariliikkeen ohjaamiseksi. Korkeudensäätöjärjestely voisi siis käsittää esimerkiksi yhden tai useamman kiinteästä nostopalkista 5 erillisen lineaarijohteen, joka 5 voidaan kiinnittää leikkauspöydän 10 runkoon 8, ja nostoelementti 3 yhden tai useamman lineaahjohteeseen tukeutuvan ohjauspinnan. Vaihtoehtoisesti lineaarijohde voitaisiin kiinnittää nostoelementtiin 3 ja ohjauspinta järjestää leikkauspöydän 10 runkoon 8 nähden liikkumattomaksi.
Toinen hammastanko 2 on kiinnitetty liikkuvaan nostopalkkiin 6. Myös liikkuval10 la nostopalkilla 6 on C-profiili, joka muodostaa ohjauspinnat 6a, 6b. Liikkuvan nostopalkin 6 ohjauspinnat 6a, 6b tukeutuvat nostoelementin 3 toisiin ohjauspintoihin 3c, 3d. Nostoelementin 3 ja liikkuvan nostopalkin 6 ohjauspinnoilla 3c, 3d, 6a, 6b estetään liikkuvan ohjauspalkin 6 liike sen haluttuun liikesuuntaan nähden kohtisuorassa tasossa. Ohjauspinnat 3c, 3d, 6a, 6b jättävät siis liikku15 valle nostopalkille 6 yhden vapausasteen, mikä sallii sen liikkeen pystysuunnassa. Myös liikkuva nostopalkki 6 voitaisiin tukea vaihtoehtoisilla tavoilla. Korkeudensäätöjärjestely voisi siis olla varustettu muunlaisilla ohjausvälineillä liikkuvan nostopalkin 6 lineaahliikkeen ohjaamiseksi. Liikkuvaa nostopalkkia 6 voitaisiin ohjata esimerkiksi suoraan leikkauspöydän 10 runkoon 8 kiinnitetyllä 20 yhdellä tai useammalla lineaarijohteella.
Liikkuvan nostopalkin 6 välityksellä toinen hammastanko 2 kiinnittyy liikkumattomasti pöytätasoon 11. Kuvioiden suoritusmuodossa liikkuva nostopalkki on kiinnitetty pöytätason 11 runkorakenteeseen 19. Sen ansiosta pöytätason 11 ensimmäinen osa 11a ja toinen osa 11b voidaan järjestää runkorakenteen 19 25 suhteen kääntyviksi ja/tai liikkuviksi. Liikkuvan nostopalkin 6 yläpäähän on järjestetty kiinnityselementti 18, jonka avulla pöytätason 11 runkorakenne 19 voidaan kiinnittää liikkuvaan nostopalkkiin 6.
Kuvioiden suoritusmuodossa hammaspyörien 4a, 4b, 4c pyöhmisakseleita ei ole järjestetty samaan pystysuuntaiseen tasoon. Hammaspyörät 4a, 4b, 4c on 30 järjestetty siten, että pystysuuntainen taso, jossa kolmannen hammaspyörän 4c pyörimisakseli sijaitsee, on kauempana ensimmäisestä hammastangosta 1 kuin pystysuuntainen taso, jossa ensimmäisen hammaspyörän 4a pyörimisakseli sijaitsee. Vastaavasti pystysuuntainen taso, jossa toisen hammaspyörän 4b pyörimisakseli sijaitsee, on kauempana ensimmäisestä hammastangosta 1 35 kuin kolmannen hammaspyörän 4c pyörimisakselin taso. Tämän ansiosta toi10
20175823 prh 21 -05- 2019 nen hammaspyörä 4b on kauempana ensimmäisestä hammastangosta 1 kuin ensimmäinen ja kolmas hammaspyörä 4a, 4c, joten toinen hammastanko 2 on myös ala-asennossaan suoraan kytkettynä ainoastaan toiseen hammaspyörään 4b. Vastaavasti ensimmäinen hammastanko 1 on suoraan kytkettynä ai5 noastaan ensimmäiseen hammaspyörään 4a. Kolmannen hammaspyörän 4c pyörimisakseli voisi olla myös samassa tasossa ensimmäisen hammaspyörän 4a tai toisen hammaspyörän 4b akselin kanssa, mikäli kolmannen hammaspyörän 4c halkaisija olisi pienempi kuin ensimmäisen ja/tai toisen hammaspyörän 4a, 4b halkaisija. Myös ensimmäisen hammaspyörän 4a ja toisen ham10 maspyörän 4b pyörimisakselit voisivat olla keskenään samassa tasossa, mutta joissain tapauksissa se saattaisi rajoittaa nostoelementin 3 ja liikkuvan nostopalkin 6 liikematkoja.
Kuvioiden suoritusmuodossa hammaspyörien 4a, 4b, 4c hammasluvut ovat yhtä suuret. Samoin hammaspyörien 4a, 4b, 4c halkaisijat ovat yhtä suuret.
Hammaspyörien 4a, 4b, 4c ja hammastankojen 1, 2 hammasvälit ovat myös yhtä suuret. Tällaisella järjestelyllä liikkuvan nostopalkin 6 liikenopeus on kaksinkertainen nostoelementin 3 liikenopeuteen verrattuna ja liikkuvan nostopalkin 6 liikematka on kaksinkertainen nostoelementin 3 liikematkaan nähden. Korkeudensäätöjärjestely olisi mahdollista toteuttaa myös siten, että ensim20 mäisen ja toisen hammastangon 1, 2 hammastukset olisivat erilaiset. Tämä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi järjestämällä samalle akselille kaksi hammaspyörää, joista toinen olisi kytketty ensimmäiseen hammastankoon 1 ja toinen toiseen hammastankoon 2. Tällaisella järjestelyllä voitaisiin saada monenlaisia liikkuvan nostopalkin 6 ja nostoelementin 3 liikematkojen suhteita.
Toimilaite 7 voi olla sähkömoottori, kuten lineaarinen karamoottoh tai muu lineaahmoottori, jolloin moottori on järjestetty tuottamaan lineaariliikettä. Lineaarista liikettä tuottava moottori voidaan järjestää suoraan liikuttamaan nostoelementtiä 3. Myös muunlaista sähkömoottoria, kuten askelmoottoha tai servomoottoria voitaisiin käyttää. Siinä tapauksessa moottori voidaan kytkeä suo30 raan tai vaihteen, kuten kulmavaihteen välityksellä lineaahjohteeseen, joka on järjestetty liikuttamaan nostoelementtiä 3. Moottori voidaan esimerkiksi järjestää pyörittämään lineaarijohteen ruuvia. Sähkömoottorin asemesta toimilaitteena 7 voitaisiin käyttää myös esimerkiksi hydraulisylinteriä tai pneumaattista sylinteriä. Korkeudensäätöjärjestely käsittää ohjausyksikön, joka ohjaa toimi35 laitteen 7 toimintaa.
Kuvioiden suoritusmuodossa toimilaite on karamoottori 7. Karamoottori 7 on kiinnitetty leikkauspöydän runkorakenteeseen 8 siten, että sen pyörimisakseli on vaakatasossa, eli kohtisuoraan nostoelementin 3 liikesuuntaan nähden. Kulmavaihteen avulla karamoottorin 7 pyörimisliike muunnetaan nostotangon 5 20 pystysuuntaiseksi liikkeeksi. Nostotanko 20 on kiinnitetty yläpäästään nostoelementtiin 3. Karamoottoria 7 ohjaamalla nostotankoa 20 voidaan liikuttaa kuviossa 9 esitetyn ala-asennon ja kuvioissa 7, 8, 10 ja 11 esitetyn yläasennon välillä. Karamoottorin 7 ohjaus on edullisesti toteutettu siten, että nostotanko 20 voidaan ajaa myös haluttuihin asemiin ala-asennon ja yläasennon välillä.
Kuvioiden suoritusmuodossa leikkauspöytä 10 on varustettu langattomalla kauko-ohjaimella 21, jonka avulla korkeudensäätöjärjestelyä voidaan ohjata. Kauko-ohjaimella voidaan käyttää myös muita leikkauspöydän 10 toimintoja, kuten säätää pöytätason 11 osien 11a, 11b kallistusta. Leikkauspöytä 10 käsittää lisäksi ohjauspaneelin 22, jonka kautta korkeudensäätöjärjestelyä ja muita toimintoja voidaan ohjata. Kuvioiden suoritusmuodossa ohjauspaneeli 22 on järjestetty leikkauspöydän 10 kotelointiin 12.
Alan ammattilaiselle on selvää, että keksintö ei rajoitu yllä kuvattuihin suoritusmuotoihin, vaan voi vaihdella oheisten itsenäisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (17)

  1. Patenttivaatimukset
    1. Korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää (10) varten, joka järjestely käsittää
    - ensimmäisen hammastangon (1), joka on kiinnitettävissä leikkauspöydän
    5 (10) runkoon (8) liikkumattomasti runkoon (8) nähden,
    - nostoelementin (3), joka on liikutettavissa ensimmäisen hammastangon (1) suhteen lineaarisesti ensimmäisen hammastangon (1) pitkittäissuunnassa,
    - toisen hammastangon (2), joka on kiinnitettävissä leikkauspöydän (10)
    10 pöytätasoon (11) ja liikutettavissa nostoelementin (3) suhteen lineaarisesti ensimmäisen hammastangon (1) pitkittäissuunnassa,
    - toimilaitteen (7), joka on järjestetty liikuttamaan nostoelementtiä (3) lineaarisesti ensimmäisen hammastangon (1) suhteen ensimmäisen hammastangon (1) pitkittäissuunnassa, ja
    15 vähintään kolme hammaspyörää (4a, 4b, 4c), jotka on liitetty pyöhtettävästi nostoelementtiin (3) ja kytketty toimimaan ensimmäisen hammastangon (1) ja toisen hammastangon (2) hammastusten kanssa siten, että nostoelementin (3) lineaarinen liike ensimmäisen hammastangon (1) suhteen liikuttaa toista hammastankoa (2) lineaarisesti nostoelementin (3) suhteen siten, että nostoele20 menttiä (3) liikutettaessa toisen hammastangon (2) liikesuunta on sama kuin nostoelementin (3) liikesuunta, jolloin mainituista vähintään kolmesta hammaspyörästä (4a, 4b, 4c) ensimmäinen hammaspyörä (4a) on kytketty suoraan ensimmäisen hammastangon (1) hammastukseen, toinen hammaspyörä (4b) on kytketty suoraan toisen hammastangon (2) hammastukseen ja kolmas hammas25 pyörä (4c) on järjestetty välittämään ensimmäisen hammaspyörän (4a) pyörimisliike toiselle hammaspyörälle (4b), tunnettu siitä, että nostoelementti (3) on pitkänomainen kappale, jonka pitkittäisakseli on samansuuntainen ensimmäisen hammastangon (1) kanssa.
  2. 2. Vaatimuksen 1 mukainen korkeudensäätöjärjestely, tunnettu siitä, että
    30 ensimmäisen hammastangon (1) ja toisen hammastangon (2) hammastukset osoittavat toisiaan kohti ja että hammaspyöriä (4a, 4b, 4c) on pariton lukumäärä.
  3. 3. Vaatimuksen 1 tai 2 mukainen korkeudensäätöjärjestely, tunnettu siitä, että kolmas hammaspyörä (4c) on kytketty suoraan ensimmäisen hammaspyörän (4a) ja toisen hammaspyörän (4b) hammastuksiin.
    20175823 prh 06 -08- 2018
  4. 4. Jonkin vaatimuksista 1-3 mukainen korkeudensäätöjärjestely, tunnettu siitä, että hammaspyörien (4a, 4b, 4c) hammastusten kehänsuuntaiset keskilinjat on järjestetty keskenään samaan tasoon.
  5. 5. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tun-
    5 nettu siitä, että toisen hammaspyörän (4b) pyörimisakseli on järjestetty toisen hammaspyörän (4b) radiaalisuunnassa ja nostoelementin (3) liikesuuntaan nähden kohtisuorassa suunnassa kauemmaksi ensimmäisestä hammastangosta (1) kuin ensimmäisen hammaspyörän (4a) pyörimisakseli.
  6. 6. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tun10 nettu siitä, että kolmannen hammaspyörän (4c) pyörimisakseli on järjestetty kolmannen hammaspyörän (4c) radiaalisuunnassa ja nostoelementin (3) liikesuuntaan nähden kohtisuorassa suunnassa kauemmaksi ensimmäisestä hammastangosta (1) kuin ensimmäisen hammaspyörän (4a) pyörimisakseli ja kauemmaksi toisesta hammastangosta (2) kuin toisen hammaspyörän (4b) pyörimisak-
    15 seli.
  7. 7. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tunnettu siitä, että hammaspyöriä (4a, 4b, 4c) on vähintään kaksi ja hammaspyörien (4a, 4b, 4c) hammasluvut ovat identtiset.
  8. 8. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tun20 nettu siitä, että hammaspyöriä (4a, 4b, 4c) on vähintään kaksi ja niiden halkaisijat ovat keskenään yhtä suuret.
  9. 9. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tunnettu siitä, että hammaspyöriä (4a, 4b, 4c) on täsmälleen kolme.
  10. 10. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tun25 nettu siitä, että järjestely on varustettu välineillä (3a, 3b, 5a, 5b) nostoelementin (3) lineaahliikkeen ohjaamiseksi.
  11. 11. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tunnettu siitä, että järjestely on varustettu välineillä (3c, 3d, 6a, 6b) toisen hammastangon (2) lineaahliikkeen ohjaamiseksi.
    30
  12. 12. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tunnettu siitä, että ensimmäinen hammastanko (1) on kiinnitetty nostopalkkiin (5), joka on kiinnitettävissä leikkauspöydän (10) runkoon (8) ja joka muodostaa ohjauspinnat (5a, 5b) nostoelementin (3) lineaariliikkeen ohjaamiseksi, ja että nostoelementti (3) on varustettu nostopalkin (5) ohjauspintoihin (5a, 5b) tukeutuvilla ohjauspinnoilla (3a, 3b).
  13. 13. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tun5 nettu siitä, että toinen hammastanko (2) on kiinnitetty liikutettavaan nostopalkkiin (6), joka on kiinnitettävissä leikkauspöydän (10) pöytätasoon (11), nostoelementti (3) muodostaa ohjauspinnat (3c, 3d) liikutettavan nostopalkin (6) lineaariliikkeen ohjaamiseksi, ja liikutettava nostopalkki (6) on varustettu ohjauspinnoilla (6a, 6b), jotka tukeutuvat nostoelementin (3) ohjauspintoihin (3c, 3d).
    10
  14. 14. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tunnettu siitä, että toimilaite (7) on lineaaritoimilaite.
  15. 15. Jonkin edeltävän vaatimuksen mukainen korkeudensäätöjärjestely, tunnettu siitä, että toimilaite (7) on karamoottori, lineaarimoottori, hydraulisylinteri tai pneumaattinen sylinteri.
    15
  16. 16. Leikkauspöytä (10), tunnettu siitä, että se käsittää jonkin edeltävän vaatimuksen mukaisen korkeudensäätöjärjestelyn.
  17. 17. Vaatimuksen 16 mukainen leikkauspöytä (10), tunnettu siitä, että se käsittää rungon (8) ja pöytätason (11), jolloin korkeudensäätöjärjestely on järjestetty rungon (8) ja pöytätason (11) välille pöytätason (11) liikuttamiseksi pysty20 suunnassa.
FI20175823A 2017-09-18 2017-09-18 Korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää varten FI127958B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20175823A FI127958B (fi) 2017-09-18 2017-09-18 Korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää varten
ES18193338T ES2779250T3 (es) 2017-09-18 2018-09-10 Disposición de ajuste de altura para una mesa de operaciones
EP18193338.3A EP3456304B1 (en) 2017-09-18 2018-09-10 Height adjustment arrangement for an operating table
RU2018132677A RU2018132677A (ru) 2017-09-18 2018-09-13 Устройство для регулирования операционного стола по высоте

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20175823A FI127958B (fi) 2017-09-18 2017-09-18 Korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää varten

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20175823A1 FI20175823A1 (fi) 2019-03-19
FI127958B true FI127958B (fi) 2019-06-14

Family

ID=63556161

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20175823A FI127958B (fi) 2017-09-18 2017-09-18 Korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää varten

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP3456304B1 (fi)
ES (1) ES2779250T3 (fi)
FI (1) FI127958B (fi)
RU (1) RU2018132677A (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109885078A (zh) * 2019-03-26 2019-06-14 浙江医院 一种电动手术床姿态调整操作仪
CN112120881A (zh) * 2020-10-12 2020-12-25 苏珊 一种神经内科临床治疗装置
CN114903724A (zh) * 2022-05-13 2022-08-16 扬州市职业大学(扬州开放大学) 一种外科护理用换药支撑装置

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS62288768A (ja) * 1986-06-07 1987-12-15 Shimadzu Corp 伸縮装置
DE20011995U1 (de) * 2000-07-11 2000-12-07 Dewert Antriebs- und Systemtechnik GmbH & Co KG, 32278 Kirchlengern Linearantrieb

Also Published As

Publication number Publication date
RU2018132677A (ru) 2020-03-13
FI20175823A1 (fi) 2019-03-19
ES2779250T3 (es) 2020-08-14
EP3456304B1 (en) 2020-03-04
EP3456304A1 (en) 2019-03-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI127958B (fi) Korkeudensäätöjärjestely leikkauspöytää varten
US10383779B2 (en) Operating table column for an operating table
US6502261B1 (en) Patient support
US10426684B2 (en) Person support apparatuses including person repositioning assemblies
JP5670317B2 (ja) 医用画像撮影装置用寝台
KR101523551B1 (ko) 다자유도 작업대
US10111797B2 (en) Device for height adjustment of an operating table
EP3028662B1 (en) Medical head mast lifting system
CN101543411B (zh) 平板伸缩机构
KR102585916B1 (ko) 6개의 자유도로 지지 플레이트의 운동을 발생시키기 위한 시스템
JP6110527B1 (ja) 伸縮性を有する医療機器の制御機構
JP2018086679A (ja) 特にレーザー式管切断機のような管加工機において管を支持する支持装置、及びそのような支持装置を備える管加工機
KR20200106265A (ko) 높이조절 및 수평이동이 가능한 작동장치
CN107807137A (zh) 前准直器以及扫描成像设备
JP7027426B2 (ja) 安定化案内部を有する手術台柱脚
KR100916948B1 (ko) 벽걸이용 텔레비전의 위치조절시스템
JP2016086818A (ja) 検診台
US20190374419A1 (en) Medical device
EP3217882B1 (en) Radiological apparatus with a table movement system with variable angle rods
JP7188978B2 (ja) 天板昇降式什器
JP2015205049A (ja) 医療台
CN1874728A (zh) 用于计算机断层摄影装置的患者支承装置
CN107007892A (zh) 医疗用抽吸机器人
JP5886660B2 (ja) 制振装置
JP2002126839A (ja) トランスファ装置における配管配線装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 127958

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B