FI124362B - Rakennus - Google Patents

Rakennus Download PDF

Info

Publication number
FI124362B
FI124362B FI20040193A FI20040193A FI124362B FI 124362 B FI124362 B FI 124362B FI 20040193 A FI20040193 A FI 20040193A FI 20040193 A FI20040193 A FI 20040193A FI 124362 B FI124362 B FI 124362B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
building
corridor
building according
elongated
passage
Prior art date
Application number
FI20040193A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20040193A (fi
FI20040193A0 (fi
Inventor
Mauri Kontu
Lippo Juvala
Esa Kylä-Kaila
Original Assignee
Vakka Suomen Kuntoputki Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vakka Suomen Kuntoputki Oy filed Critical Vakka Suomen Kuntoputki Oy
Priority to FI20040193A priority Critical patent/FI124362B/fi
Publication of FI20040193A0 publication Critical patent/FI20040193A0/fi
Priority to EP05396004A priority patent/EP1561495A1/en
Publication of FI20040193A publication Critical patent/FI20040193A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI124362B publication Critical patent/FI124362B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C19/00Design or layout of playing courts, rinks, bowling greens or areas for water-skiing; Covers therefor
    • A63C19/10Ice-skating or roller-skating rinks; Slopes or trails for skiing, ski-jumping or tobogganing
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H3/00Buildings or groups of buildings for public or similar purposes; Institutions, e.g. infirmaries or prisons
    • E04H3/10Buildings or groups of buildings for public or similar purposes; Institutions, e.g. infirmaries or prisons for meetings, entertainments, or sports
    • E04H3/14Gymnasiums; Other sporting buildings
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H3/00Buildings or groups of buildings for public or similar purposes; Institutions, e.g. infirmaries or prisons
    • E04H3/10Buildings or groups of buildings for public or similar purposes; Institutions, e.g. infirmaries or prisons for meetings, entertainments, or sports

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)

Description

RAKENNUS - BYGGNAD
TEKNIIKAN ALA, JOTA KEKSINTÖ KOSKEE
Keksinnön kohteena on jäljempänä esitetyn itsenäisen patenttivaatimuksen johdan-5 to-osassa esitetyn mukainen rakennus, joka käsittää liikuntatiloja, tyypillisesti talvi-ja kesäliikuntaa varten. Keksintö koskee erityisesti rakennusta, jossa on hiihtoputki tai vastaava pitkänomainen talviliikuntaan soveltuva liikuntatila.
TEKNIIKAN TASO
10 Tyypillinen hiihtoputki on muutaman metrin korkuinen ja levyinen, pitkänomainen käytävä, jonka lämpötilaa voidaan ohjata siten, että sisällä vallitsee jatkuvasti mur-tomaahiihtämiseen sopivat olosuhteet. Yhdysvaltalainen patenttijulkaisu US 3,250,530 esittää laskettelua varten suunnitellun hiihtoputken. Suomalainen patenttijulkaisu FI90372 B esittää myös yhden hiihtoputkiratkaisun. Suomessa ole-15 massa olevat hiihtoputket on rakennettu maan pinnan alle. Näin on pyritty minimoimaan putken sisälämpötilan herkkyyttä ulkopuolen lämmönvaihteluille.
Tunnettujen hiihtoputkien haittapuolia on esimerkiksi se, että niiden rakentaminen maan alle vaatii kalliita maansiirtotöitä. Tunnetuissa hiihtoputkissa ei ilmastointilait-20 teiston tuottamalle lämmölle ole yksinkertaista käyttökohdetta. Tunnetuissa ratkaisuissa on toteutettu tasaisen ilmaston tilat ainoastaan talviliikunnan harrastajille.
0 Pitkänomaisten liikuntatilojen ilmastointia ei ole ennen järjestetty mahdollisimman tehokkaasti. Pitkänomaisia liikuntarakennuksia ei ole aiemmin tehokkaasti yhdistet- i ^ ty muotonsa ja tekniikkansa osalta niitä ympäröiviin tiloihin.
1 25
KEKSINNÖN TARKOITUS JA KUVAUS
§ Esillä olevan keksinnön pääasiallisena tarkoituksena on vähentää tai jopa poistaa o cvj edellä mainittuja tekniikan tasossa ilmeneviä ongelmia.
2
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on erityisesti saada aikaan rakennus, joka tarjoaa tasaiset ja entisiä rakennuksia paremmat olosuhteet niin talvi- kuin kesäliikun-taan.
5 Tarkoituksena on myös erityisesti saada aikaan pitkänomaisia liikuntatiloja sisältävä rakennus, jossa tilojen jäähdytys ja lämmitys on järjestetty entisiä vastaavia rakennuksia tehokkaammin.
Mm. edellä mainittujen tarkoituksien toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle raken-10 nukselle on tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisen itsenäisen patenttivaatimuksen tunnusmerkkiosassa.
Tyypillinen keksinnön mukainen rakennus käsittää liikuntatiloja, tyypillisesti niin talvi- kuin kesäliikuntaa varten. Liikuntatiloilla tarkoitetaan tiloja, jotka soveltuvat 15 jonkin urheilulajin harrastamiseen. Talviliikunnalla tarkoitetaan urheilulajeja, joita varten tarvitaan lunta tai jäätä käsittävä alusta, kuten esimerkiksi hiihto, curling, jääkiekko, taitoluistelu. Kesäliikunnalla tarkoitetaan mitä tahansa urheilulajia, jota tyypillisesti harrastetaan alustalla, joka ei ole lunta tai jäätä, esimerkiksi juoksu tai pyöräily.
20
Keksinnön mukainen tyypillinen rakennus käsittää ensimmäisen pitkänomaisen käy-o tävän ja ensimmäiset ilmastointilaitteet ainakin ensimmäisen käytävän alaosassa i g vallitsevan lämpötilan pitämiseksi haluttaessa alle 0 °C lämpötilassa. Ensimmäinen i ^ pitkänomainen käytävä soveltuu siten talviurheilun harrastamiseen. Käytävällä tar- £ 25 koitetaan seinien rajaamaa tilaa. Pitkänomaisella tarkoitetaan, että käytävä on pituu- 05 deltaan paljon leveyttään suurempi. Esimerkiksi ensimmäinen käytävä voi olla le- g veydeltään 6-10 metriä, 7-9 metriä tai noin 8 metriä. Tällöin käytävän pituus voisi o ™ olla esimerkiksi noin 500, 600, 700 tai 800 metriä tai enemmänkin. Tyypillisen kek sinnön mukaisen rakennuksen ensimmäinen pitkänomainen käytävä on jäljestetty 30 päättymättömäksi, esimerkiksi ympyrän tai soikion muotoon. Päättymättömällä tar- 3 koitetaan, että keksinnön mukaisen käytävän käsittämä rata tai tila liikunnan harrastamiseen on päättymätön. Esimerkiksi hiihtolatu tai luistelurata ei lainkaan pääty. Hiihtäjän tai luistelijan ei täten tarvitse kääntyä tai pysähtyä kesken haijoitusmat-kansa. Tällöin edellä mainittu käytävän pituus tarkoittaa yhden kierroksen pituutta.
5
Keksinnön suurimpana etuna on, että käytävässä liikuntaa harrastavan urheilija ei koskaan saavuta käytävän päätä. Näin ollen hänen ei myöskään tarvitse tehdä tunnetuissa hiihtoputkissa lyhyin väliajoin vaadittavaa kääntymistä käytävän päässä. Keksinnön avulla lyhytkin rakennus riittää pitkien keskeytymättömien matkojen suorit-10 tamiseen.
Jos käytävässä on lunta ja siihen jäljestetty hiihtorata, on lumen lämpötila helppo pitää aina samana. Tällöin myös voiteluolosuhteet ovat aina vakiot. Myös putken ilman lämpötila on pidettävissä aina suurin piirtein samana, esimerkiksi 0 °C lämpö-15 tilassa, joten hiihtäminen onnistuu ihanneoloissa ympäri vuoden.
Keksinnön mukaisessa rakennuksessa voidaan kaikki liikenne yhdessä käytävässä jäljestää samansuuntaiseksi, jolloin liikkujien välisen törmäämisen tai toistensa kolhimisen riski pienenee. Tietyn levyisessä tällaisessa käytävässä mahtuu liikkumaan 20 turvallisesti ja mukavasti huomattavasti suurempi määrä liikkujia kuin saman levyisessä tekniikan tason kaksisuuntaisessa käytävässä.
o o
CM
^ Päättymättömässä keksinnön mukaisessa rakennuksessa voidaan rakennuksen tarvit- i ^ sema tekniikka kuten jäähdytyslaitteiston lämmönvaihtoputkistot ja ilman kierrätys | 25 puhaltimien avulla jäljestää uudella tavalla päättymättömäksi.
CO
O) ° Eräässä keksinnön sovelluksessa rakennus käsittää ensimmäisen pitkänomaisen käy- o ^ tävän lisäksi toisen pitkänomaisen käytävän, joka on jäljestetty ensimmäisen käytä vän kanssa ainakin pääasiallisesti vierekkäin kulkevaksi. Käytävillä voi olla ainakin 30 pääosalla matkastaan yhteinen väliseinä. Kaksikäytäväinen rakennus mahdollistaa 4 toisistaan erillisten ja mahdollisesti erilaisten liikuntatilojen rakentamisen vierekkäin yhden perustuksen varaan ja mahdollisesti yhteisen katteen alle. Vierekkäin kulkevien käytävien vaatima joskus hyvinkin erilainen talotekniikka, esimerkiksi sähköjohtimet, vesijohdot ja ilmastointiputkistot, voidaan kätevästi sijoittaa yhteiseen ti-5 laan.
Jos toinenkin käytävä on ensimmäisen tavoin päättymätön, korostuvat päättymättö-myyden mukanaan tuomat edut entisestään. Keksinnön mukaisessa rakennuksessa voi tietenkin olla useampiakin vierekkäisiä pitkänomaisia käytäviä, jotka saattavat 10 kaikki olla päättymättömiä.
Eräässä keksinnön sovelluksessa rakennus käsittää välineet ensimmäisten ilmastointilaitteiden tuottaman lämmön ohjaamiseksi haluttaessa toiseen käytävään, toisen käytävän lämmittämiseksi. Näin voidaan taloudellisesti toteuttaa rakennus, jonka 15 ensimmäisessä käytävässä ylläpidetään talviliikuntaan sopivaa lämpötilaa ja toisessa käytävässä kesäliikuntaan sopivaa lämpötilaa. Esimerkiksi ensimmäisen pitkänomaisen käytävän pohjalla voidaan pitää suurin piirtein -2 °C lämpötilaista lunta ympäri vuoden ja lumeen voidaan jäljestää käytävän suuntainen päättymätön hiihto-rata. Toisessa pitkänomaisessa käytävässä voidaan yhtä aikaa pitää päättymätöntä 20 juoksu tai kävelyrataa, jonka lattiapinta on jäljestetty pysyvästi olennaisesti yli 0 °C lämpötilaan sen pitämiseksi sulana myös talvipakkasilla. Toinen käytävä voi käsittää o myös esimerkiksi maastopyöräradan tai uintiradan.
i C\1
O
^ Eräässä keksinnön sovelluksessa ensimmäisen ilmastointilaitteet käsittävät | 25 ensimmäisen pitkänomaisen käytävän alaosaan pääosin käytävän suuntaiseksi g jäljestetyn jäähdytysaineputkiston. Pääosin käytävän suuntaisella tarkoitetaan, että ° jäähdytysaineputket saattavat olla osan matkaa muunkin kuin käytävän suuntaisia, o ^ esimerkiksi poikittaisia, mutta putkistoa kokonaisuutena tarkasteltuna jäähdytysaineiden virtaus kulkee tällöin silti käytävän suuntaisesti. Jäähdytysaineen 30 kierrätys rakennuksessa on jäljestettävissä käytävän tavoin päättymättömäksi.
5
Eräässä keksinnön sovelluksessa rakennus käsittää puhallinlaitteiston ilman kierrättämiseksi pääosin käytävän suuntaisesti. Puhallinlaitteisto voidaan jäljestää siten, että ilma kiertää rakennuksen päättymättömässä käytävässä päättymätöntä reittiä. 5 Tällöin yhdessä tai useammassa kohdassa käytävässä on raikkaan ilman sisäänotto-laitteet ja yhdessä tai useammassa kohdassa käytävässä on ilman poistolaitteet. Päättymättömän ilman kierrättämisen avulla vältytään tekniikan tason ongelmasta, jossa päättyvän käytävän loppupäästä on poistettava kaikki sinne tuleva ilma ja alkupäähän on kerralla syötettävä kaikki tarvittava ilma.
10
Jos rakennuksen rinnakkaisten ensimmäisen ja toisen käytävän välille jäljestetään yksi tai useampia yhdyskäytäviä, tulee liikunnanharrastajille mahdolliseksi vaihtaa käytävää ja myös liikuntalajia kesken kierroksen.
15 Keksinnön erään sovelluksen mukaan ensimmäinen ja toinen käytävä on jäljestetty ainakin pääosin, edullisesti kokonaan maan pinnan yläpuolelle. Tällöin rakennus on edullinen rakentaa. Ilmastointiin tarvittava ilma saadaan suoraan seinien tai katon ulkopuolelta. Rakennuksen seiniin voidaan jäljestää ikkunoita, joista saadaan käytäviin aitoa luonnonvaloa ja kauniit maisemat, joka parantaa harjoitusolosuhteita.
20
Jos keksinnön mukainen rakennus käsittää aurinkopaneelit ja välineet aurinkopanee-o leiliä tuotetun energian muuntamiseksi ensimmäisten ilmastointilaitteiden käyttöni energiaksi, voidaan ainakin osa tarvittavasta energiasta tuottaa paikan päällä ja luon- i ^ toystävällisesti. On mahdollista jäljestää aurinkopaneelit rakennuksen katolle esi- | 25 merkiksi kiskoille liikkuvasti. Tällöin paneeleja voidaan siirtää katolla joko käytä- g vän pituus- tai poikkisuunnassa kohtaan ja asentoon, jossa auringosta saadaan suurin § mahdollinen teho.
o o C\l
Mikäli rakennus ja sen käsittämät käytävät ovat rengasmaisia siten, että sisimpänä 30 kulkevan käytävän sisäpuolella on pääasiassa tyhjää tilaa, muodostuu sinne ikään 6 kuin sisäpiha. Sisäpihalle voidaan jäljestää esimerkiksi uima-allas tai jalkapallokenttä. Uima-altaan vettä tai jalkapallokentän kenttää voidaan lämmittää esimerkiksi ensimmäisen ilmastointilaitteen tuottamalla lämmöllä tai aurinkopaneeleista saatavalla energialla. Sisäpihan etuna on myös se, että luonnonvaloa saadaan rakennuk-5 seen tällöin myös siitä suunnasta.
Rakennuksen käytävät on mahdollista järjestää myös päällekkäin. Tällöin rakennus mahtuu pienemmälle maapohjalle. Samalla energiankulutus on mahdollista jäljestää entistä tehokkaammaksi.
10
KUVIOIDEN LYHYT KUVAUS
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheiseen kaaviomaiseen piirustukseen, jossa
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen kaksikäytäväisen rakennuksen poikkileik-15 kausta käytävien suunnassa kuvattuna, ja
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaista rakennusta ylhäältä kuvattuna.
KUVIOIDEN SUORITUSESIMERKKIEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS Toisiaan vastaavista osista käytetään samoja viitenumerolta.
20
Kuviossa 1 esitetään keksinnön mukaisen rakennuksen 1 poikkileikkaus. Kuvioon «t o on merkattu esimerkinmukaisesti muutamia edullisia rakennuksen 1 mittoja. Mitat voidaan luonnollisesti sovittaa aina kuhunkin tarkoitukseen sopiviksi. Rakennukses- i ζΐ sa on päättymätön hiihtokäytävä 2 ja päättymätön juoksukäytävä 3. Käytävät 2 ja 3 | 25 on jäljestetty rinnakkain niin, että niillä on yhteinen väliseinä 4. Koko rakennus 1 on g jäljestetty yhteisen perustuksen 5 päälle. Yhteinen kate 6 kattaa molemmat käytävät ° 2 ja 3. Juoksukäytävän 2 betonilattiaan 7 on jäljestetty pääasiassa käytävän 2 suun- o cm täinen jäähdytysputkisto 8. Jäähdytysputkistossa 8 kierrätetään jäähdytyslaitteistos- sa 20 (Fig. 2) jäähdytettyä nestettä, jonka avulla lattian 7 pinta pidetään noin -2 °C 30 lämpötilassa ympäri vuoden. Lattian 7 päälle on jäljestetty kerros lunta 9, johon on 7 muodostettu kaksi latua 10. Käytävän 2 yläosaan, palkkien 11 varaan on jäljestetty puhaltimia 11, joilla kierrätetään ilmaa ympäri käytävän 2 muodostamaa rengasta. Juoksukäytävässä 3 on omat puhaltimensa, joita ei esitetä. Juoksukäytävän 2 pohjana on betonilattia 12, jonka päälle on jäljestetty materiaalikerros 13, esimerkiksi 5 soraa ja sideaineita, sopivan juoksualustan aikaansaamiseksi.
Rakennus 1 on jäljestetty siten, että juoksukäytävä 3 on rakennuksen muodostaman renkaan sisäreunassa ja hiihtokäytävä 2 on rakennuksen muodostaman renkaan ulkoreunassa. Sekä juoksukäytävän 3 sisäreunan puoleiseen seinään 14, että 10 hiihtokäytävän ulkoreunan puoleiseen seinään 15 kuin myös kattoon 6 on jäljestetty suuria ikkunoita 16 luonnonvalon ja maisemien saamiseksi rakennuksen sisään. Myös käytävien 2 ja 3 väliseen seinään 4 on jäljestetty suuria ikkunoita luonnonvalon ja näköalojen johtamiseksi läpi rakennuksen 1. Maanpinta 25 on merkattu kaaviomaisesti näkyviin.
15
Kuviossa 2 esitetään keksinnön mukainen rakennus 1 ylhäältä katsottuna. Kuviosta nähdään, miten rakennuksen 1 muodostaman kehän sisään jää tila 17, jonne on järjestetty uima-allas 18.Rakennuksen 1 reunaan on rakennettu huolto-osa 19, johon on merkattu näkyviin jäähdytinlaitteisto 20. Jäähdytinlaitteistossa 20 jäähdytetään esi-20 merkiksi kuviossa 1 esitetyn putkiston 8 sisältämää jäähdytysainetta. Jäähdytyslait-teiston 20 tuottamalla lämmöllä voidaan lämmittää juoksutunnelin 3 ilmaa ja/tai lat-§ tialla olevaa materiaalia 13. Kuvioon 2 on piirretty kaaviomaisesti miten nuolella
CM
oj merkatun putkiston 21 välityksellä voidaan jäähdytyslaitteiston 20 tuottamalla läm- i ^ möllä lämmittää juoksukäytävää 3 ja/tai uima-altaan 18 vettä.
fr 25
CL
co Kuviossa 2 esitetään myös kaaviomaisesti aurinkopaneelijärjestelmä 22, joka on ^ jäljestetty katkoviivoin 23 merkattujen kiskojen varassa rakennuksen 1 katolla 6 o S kulkevaksi. Koska kiskot 23 ovat kaarevat voidaan paneelien 22 asentoa ohjata au ringon aseman suhteen mahdollisimman tehokkaan aurinkotehon saavuttamiseksi. 30 Aurinkopaneelien 22 avulla tuotettu sähkö voidaan varastoida esimerkiksi sopiviin 8 akkuihin. Aurinkoenergiaa voidaan käyttää vaikkapa valaistukseen, lämmitykseen tai jäähdytinlaitteiston 20 käyttöenergiaksi. Kuvioon 2 on myös kaaviomaisesti merkattu kolme väliseinään 4 muodostettua ovea 24, joiden kautta on mahdollista kulkea käytävästä toiseen.
5
Kuvioissa on esitetty vain edullisia keksinnön mukaisia sovellusesimerkkejä. Alan ammattimiehelle on selvää, ettei keksintö rajoitu pelkästään edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan keksintö voi vaihdella jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten rajoissa. Epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa esitetään joitakin keksinnön mahdol-10 lisiä suoritusmuotoja, eikä niiden sinällään pidä katsoa rajoittavan keksinnön suoja-piiriä.
o o
CM
CM
O
X
CC
CL
CO
O) δ o o
CM

Claims (10)

1. Rakennus (1), joka käsittää liikuntatiloja, tyypillisesti talvi- ja kesäliikuntaa varten, joka rakennus (1) käsittää 5. ensimmäisen pitkänomaisen käytävän (2) ja - ensimmäiset ilmastointilaitteet (20) ainakin ensimmäisen käytävän (2) alaosassa vallitsevan lämpötilan pitämiseksi haluttaessa alle 0 °C lämpötilassa, tunnettu siitä, että rakennus käsittää lisäksi - toisen pitkänomaisen käytävän (3), joka on järjestetty ensimmäisen käytävän (2) 10 kanssa vierekkäin kulkevaksi - välineet (21) ensimmäisten ilmastointilaitteiden (20) tuottaman lämmön ohjaamiseksi toiseen käytävään (3), toisen käytävän lämmittämiseksi, jolloin ensimmäinen ja toinen pitkänomainen käytävä (2) on järjestetty päättymättömiksi ympyrän tai soikion muotoon, ja että ensimmäinen ja toinen käytävä on jär-15 jestetty yhteisen katteen alle siten, että niillä on ainakin pääosalla matkastaan yhteinen väliseinä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakennus, tunnettu siitä, että ensimmäiset ilmastointilaitteet käsittävät ensimmäisen pitkänomaisen käytävän (2) alaosaan käytävän 20 suuntaiseksi järjestetyn jäähdytysaineputkiston (8). o cm
3. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen rakennus, tunnettu siitä, että i o ensimmäisessä pitkänomaisessa (2) käytävässä on lunta (9) ja lumeen on järjestetty CO ^ käytävän suuntainen päättymätön hiihtorata (10). ΐ 25
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen rakennus, tunnettu siitä, että δ § toisessa pitkänomaisessa käytävässä (3) on päättymätön juoksu tai kävelyrata (13), o jonka lattiapinta on järjestetty olennaisesti yli 0 °C lämpötilaan.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen rakennus, tunnettu siitä, että se käsittää yhden tai useamman ensimmäisen ja toisen käytävän välisen yhdyskäytävän (24).
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen rakennus, tunnettu siitä, että ensimmäinen ja toinen käytävä (2, 3) on järjestetty ainakin pääosin, edullisesti kokonaan maan pinnan (25) yläpuolelle.
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen rakennus, tunnettu siitä, että 10 se käsittää aurinkopaneelit (22) ja välineet aurinkopaneeleilla tuotetun energian muuntamiseksi ensimmäisten ilmastointilaitteiden (20) käyttöenergiaksi.
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen rakennus, tunnettu siitä, että rakennus (1) ja sen käsittämät käytävät (2, 3) ovat rengasmaisia siten, ettei raken- 15 nusta ole sisimpänä kulkevan käytävän (3) sisäpuolella (17).
9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen rakennus, tunnettu siitä, että rakennuksen seiniin (4, 14, 15) on järjestetty ikkunoita (16).
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakennus, tunnettu siitä, että se käsittää liikun tatiloja talvi- ja kesäliikuntaa varten, o δ CNJ 00 o CO X X Q. CO CD δ τ|· o o cv
FI20040193A 2004-02-09 2004-02-09 Rakennus FI124362B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040193A FI124362B (fi) 2004-02-09 2004-02-09 Rakennus
EP05396004A EP1561495A1 (en) 2004-02-09 2005-02-08 Building and method for arranging sports facilities

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040193 2004-02-09
FI20040193A FI124362B (fi) 2004-02-09 2004-02-09 Rakennus

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20040193A0 FI20040193A0 (fi) 2004-02-09
FI20040193A FI20040193A (fi) 2005-08-10
FI124362B true FI124362B (fi) 2014-07-15

Family

ID=31725675

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20040193A FI124362B (fi) 2004-02-09 2004-02-09 Rakennus

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP1561495A1 (fi)
FI (1) FI124362B (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI20085221L (fi) * 2008-03-13 2009-09-14 Plan Consulting O Menetelmä talviurheiluareenan valmistamiseksi ja talviurheiluareena
US11270400B2 (en) 2018-02-01 2022-03-08 Crystal Lagoons Technologies, Inc. Publicly accessible urban beach entertainment complex with a centerpiece man-made tropical-style lagoon and method for providing efficient utilization of limited use land
US11123645B2 (en) 2018-02-01 2021-09-21 Crystal Lagoons Technologies, Inc. Publicly accessible urban beach entertainment complex with a centerpiece man-made tropical-style lagoon and method for providing efficient utilization of limited use land
US11015333B2 (en) 2018-02-01 2021-05-25 Crystal Lagoons Technologies, Inc. Publicly accessible urban beach entertainment complex including a surf feature with a centerpiece man-made tropical-style lagoon and method for providing efficient utilization of limited use land
JOP20190012A1 (ar) 2018-02-01 2019-08-01 Crystal Lagoons Tech Inc مجمع ترفيهي حضري على الشاطئ يمكن الوصول إليه من قبل العامة لجلب نمط الحياة الشاطئية الى المدن يتضمن سمة ركوب الأمواج مع بحيرة مركزية اصطناعية من النوع الاستوائي وطريقة للاستفادة الفعالة من الأراضي محدودة الاستخدام في المواقع الحضرية
US11186981B2 (en) 2018-02-01 2021-11-30 Crystal Lagoons Technologies, Inc. Publicly accessible urban beach entertainment complex with a centerpiece man-made tropical-style lagoon and method for providing efficient utilization of limited use land
JOP20190011A1 (ar) 2018-02-01 2019-07-02 Crystal Lagoons Tech Inc مجمع ترفيهي حضري على الشاطئ يمكن الوصول إليه من قبل العامة لجلب نمط الحياة الشاطئية الى المدن يتضمن بحيرة مركزية اصطناعية من النوع الاستوائي وطريقة للاستفادة الفعالة من الأراضي محدودة الاستخدام في المواقع الحضرية
US11132663B2 (en) 2018-02-01 2021-09-28 Crystal Lagoons Technologies, Inc. Publicly accessible urban beach entertainment complex including a surf feature with a centerpiece man-made tropical-style lagoon and method for providing efficient utilization of limited use land
US11280099B2 (en) 2018-12-26 2022-03-22 Crystal Lagoons Technologies, Inc. Venue transformation and construction method for creating a public access tropical style swimming lagoon with beaches at the infield of racing or activity circuits
US10724260B2 (en) 2018-12-26 2020-07-28 Crystal Lagoons Technologies, Inc. Construction method for creating a restricted access swimming lagoon with beaches at a retail site
US11098495B2 (en) 2018-12-26 2021-08-24 Crystal Lagoons Technologies, Inc. Urban transformation and construction method for creating a public access tropical style swimming lagoon with beaches within vacant or abandoned sites
US12110236B2 (en) 2022-02-04 2024-10-08 Crystal Lagoons Technologies, Inc. Structure and apparatus for purifying and containing high clarity water used for direct contact recreational purposes

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3250530A (en) * 1964-02-10 1966-05-10 Lawrence M Dean Year-around ski run
US6126551A (en) * 1997-06-03 2000-10-03 Martin; Robert A. Rink and corridor recreational facility
BE1011751A6 (nl) * 1998-02-19 1999-12-07 Laureyssens Dirk Rolschaatsbaan.
GB0014977D0 (en) * 2000-06-19 2000-08-09 Snowvolution Limited A rotary ski slope
DE20209008U1 (de) * 2002-06-11 2002-11-07 Riedel, Peter, Dipl.-Ing., 08355 Rittersgrün Witterungsunabhängige überbaubare Skitrasse

Also Published As

Publication number Publication date
FI20040193A (fi) 2005-08-10
FI20040193A0 (fi) 2004-02-09
EP1561495A1 (en) 2005-08-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1561495A1 (en) Building and method for arranging sports facilities
US3983713A (en) Method of creating and outdoor ice slab in summer weather and of reducing energy requirements for indoor and outdoor ice rinks
KR101456577B1 (ko) 아이스링크 겸용 다목적 스포츠시설
US6962534B2 (en) Interactive winter recreation facility
CN100540828C (zh) 互动式冬季游乐公园
US20100144454A1 (en) Indoor Ski Slope
Qiao et al. Design towards the conversion between land sports and ice sports in infield space of arena
CN107376363B (zh) 一种游乐设施滑道
RU53339U1 (ru) Крытый стадион для ледовых видов спорта
JPH1122218A (ja) 多目的室内人工スキー場施設
JP2528428B2 (ja) トンネルを利用した地下スポ―ツ施設
CN207307159U (zh) 一种游乐设施滑道
RU160929U1 (ru) Многофункциональное сооружение
FI121481B (fi) Monitoimihalli
Rygh 25 years of experience with sport facilities in rock in Norway
RU2029586C1 (ru) Санно-бобслейная трасса
KR102237972B1 (ko) 냉기에 의한 손상을 방지한 다목적 빙상경기장
RU2383703C1 (ru) Способ строительства спортивного конькобежного и горнолыжного комплекса и устройство для его осуществления (варианты)
RU2625843C1 (ru) Многофункциональное сооружение "узел спорта на открытом воздухе"
CA1061584A (en) Method of creating an outdoor ice slab in summer weather and of reducing energy requirements for indoor and outdoor ice rinks
US6029468A (en) Snow making apparatus
RU84728U1 (ru) Аттракцион "ледяные горки"
FI128600B (fi) Menetelmä ja järjestelmä keinolumen valmistamiseksi
Vitaliev Canada aims for green games
RU35809U1 (ru) Гараж - спортивное сооружение

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: VAKKA-SUOMEN KUNTOPUTKI OY

FG Patent granted

Ref document number: 124362

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B