FI122708B - Menetelmä ja laite liitosten tekemiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite liitosten tekemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI122708B
FI122708B FI20070711A FI20070711A FI122708B FI 122708 B FI122708 B FI 122708B FI 20070711 A FI20070711 A FI 20070711A FI 20070711 A FI20070711 A FI 20070711A FI 122708 B FI122708 B FI 122708B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
screw
piece
head
joint
joints
Prior art date
Application number
FI20070711A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20070711A0 (fi
FI20070711A (fi
Inventor
Thomas Oriander
Original Assignee
Thomas Oriander
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thomas Oriander filed Critical Thomas Oriander
Priority to FI20070711A priority Critical patent/FI122708B/fi
Publication of FI20070711A0 publication Critical patent/FI20070711A0/fi
Publication of FI20070711A publication Critical patent/FI20070711A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122708B publication Critical patent/FI122708B/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16BDEVICES FOR FASTENING OR SECURING CONSTRUCTIONAL ELEMENTS OR MACHINE PARTS TOGETHER, e.g. NAILS, BOLTS, CIRCLIPS, CLAMPS, CLIPS OR WEDGES; JOINTS OR JOINTING
    • F16B12/00Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior
    • F16B12/10Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior using pegs, bolts, tenons, clamps, clips, or the like
    • F16B12/12Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior using pegs, bolts, tenons, clamps, clips, or the like for non-metal furniture parts, e.g. made of wood, of plastics

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Connection Of Plates (AREA)
  • Furniture Connections (AREA)

Description

Menetelmä ja laite liitosten tekemiseksi Tämä keksintö koskee menetelmää ja laitetta liitosten tekemiseksi. Erityisesti, 5 joskaan ei yksinomaan on kysymys liitoksista, joita käytetään huonekaluteollisuudessa liittämään huonekalujen osia toisiinsa.
Huonekaluteollisuus käyttää paljon erilaisia liitoksia, joista eräitä mainitaksemme ovat esimerkiksi lohenpyrstöliitos. Mainittu liitos tehdään koneellisesti naarasosa-10 na ja urososana, jotka liimataan yhteen. Liitos on pitävä, mutta erittäin kallis tehdä, kuten myös suhteellisen vaikea liitostapa silloin, kun sen joutuu tekemään amatööri, joka esimerkiksi kokoaa palasina tulleita huonekaluja kotonaan.
Muita tavanomaisia tapoja ovat erilaiset ruuviliitokset. Esimerkiksi toiseen liitettä-15 vään kappaleeseen porataan reikä, johon sovitetaan liitosruuvi. Ruuvi menee vastakappaleessa olevaan poraukseen, joka päättyy poikittaiseen poraukseen, johon sijoitetaan liitosruuvin kierteillä varustettu vastakappale. Tämä liitostyyppi on varsin pitävä, mutta suhteellisen suuritöinen ja joskus ruuvin ja vastakappaleen sovittaminen yhteen on hankalaa.
20
Tunnetaan myös lukuisia muita liitostyyppejä, joiden tarkoituksena on ripustaa vaikkapa kaappi seinälle käyttämällä hyväksi ruuvia ja kapenevalla, pitkulaisella reiällä varustettua vastakappaletta. Monet tämän tapaiset liitokset vaativat metalli listen liitoskappaleiden upottamista rakenteeseen. Monta kertaa upotettava metal- o ^ 25 likappale on muodoltaan sellainen, että upotuksen tekeminen on varsin vaativa sj- 9 toimenpide.
en £ Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada menetelmä ja laite, jotka ratkaisi sevat pääosan edellä mainituista tekniikan tason ratkaisuja haittaavista heikkouk- ° 30 sista ja joiden avulla voidaan esimerkiksi huonekalu koota hyvin nopeasti pitävällä o cg ja helpolla tavalla.
Edellä mainitut ja muut tämän keksinnön hyvät puolet ja edut on aikaansaatu siten kuin esitetään tunnusomaiseksi oheisissa patenttivaatimuksissa.
2
Keksinnön erästä hyvänä pidettyä suoritusmuotoa kuvataan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin.
Kuvio 1 esittää keksinnön yhtä suoritusmuotoa aksonometrisenä kuvana; 5
Kuviossa 2 esitetään kuvion 1 laitteen leikkauskuvaa;
Kuvio 3 esittää mainittua laitetta suoraan sivusta nähtynä; 10 Kuvio 4 puolestaan esittää mainittua laitetta nähtynä suoraan ylhäältäpäin;
Kuviossa 5 esitetään kuvanto, jossa esitetään havainnollisesti liitoksen syntyminen; ja 15 Kuvioissa 6a ja 6b esitetään liitosrakenne auki ja kiinni olevina versioina.
Ensimmäisenä huomautuksena mainittakoon, että edellä kuvioissa 1-4 esitetty laite on toiseen liitettävään kappaleeseen sijoitettava osa kokonaisuutta, jonka toinen osa on toiseen liitettävään kappaleeseen kuuluva vastakappale, joka on 20 kannalla varustettu ruuvi. Tätä ei kuvata kuvioissa 1-4 sen kummemmin. Sen sijaan kuviot 5 ja 6 esittävät myös liittävän ruuvin.
Toimiva kokonaisuus syntyy vain kahdesta erillisestä osasta 2 ja 3, jotka upoteli taan liitettävään kappaleeseen niin, että osan 2 ulkopinta on liitettävän kappaleen o 25 tasossa. Toki valmiiseen liitokseen tarvitaan myös toiseen liitettävään kappalee- •''t 9 seen kiinnitettävä ruuvi, jonka kanta asettuu osan 2 vastaavaan aukkoon.
σ>
X
cl Kuten kuvioista on selkeästi nähtävissä, osa 2 on olennaisen pyöreä poikkileik- ;z kaukseltaan ja selkeästi osaa 3 suurempi halkaisijaltaan. Niinpä osien kiinnittämis- I'-- ° 30 tä varten tarvitaan kaksi eri halkaisijaista porausta, toinen pinnasta katsoen lä-
O
cm hempi osaa 2 varten ja toinen syvemmällä sijaitseva porauksen osa osan 2 kiinnit tämiseksi paikalleen ruuvimaisen osan 3 avulla.
3
Kuten erityisesti leikkauskuvasta 2 näkyy, ruuvin 3 kanta 5 sijaitsee keskeisesti kokonaisuuteen nähden. Ruuvin kiertämiseksi on sen kannassa esimerkiksi kuu-siokoloavaimelle sopiva upotus. On selvää, että käytettävän avaimen ja sitä vastaavan syvennyksen tai uran tyyppi on valittavissa halutunlaiseksi. Kuusiokolo-5 avain on kuitenkin suuria vääntövoimia kestävä ja hyvin yleinen avain, josta syystä se on hyvä vaihtoehto. Kuviossa 2 on liitettävän kappaleen pintaa merkitty katkoviivalla. Tästä käykin hyvin ilmi, että osan 2 upotus tapahtuu olennaisesti kappaleen pintaan asti.
10 Ruuviosan 3 kiinnipitovaikutus aikaansaadaan tekemällä ylempään osaan 2 sopiva “hylly” tai olkaus 10, jonka päälle ruuvin 3 kanta asettuu ja jota vasten kanta 5 painuu. Esitetyllä tavalla porauksiinsa upotettu ja kiristetty kiinnityskokonaisuus on varmasti paikallaan pysyvä. Kuvio 2 esittää parhaana pidetyn suoritusmuodon, jossa ruuvin 3 kanta 5 on upotettu hyllyyn 10 niin, että hyllyn pinta on lopputulok-15 sena tasainen.
Kuten kuvioista on selkeästi nähtävissä, osa 2 on yhteen suuntaan avoin. Ylempi hahlo toimii toisen liitettävän kappaleen 12 (Fig. 5) ruuvin 11 kannan 13 tuomiseksi lukitusasentoon ja alempana oleva ja olkauksen 10 muodostava osa toimii 20 ruuvin 3 tuomiseksi lukitsemista varten keskeiseen asemaan osan 2 suhteen.
Tässä viitataan erityisesti kuvioihin 5 ja 6. Kuten mainittiin aikaisemmin, liitos muodostuu edellä esitetyistä osista yhdessä liitettävässä kappaleessa ja lähes
CM
£ kokonaan upotetusta ruuvimaisesta elimestä 11,12 toisessa liitettävistä kappa-
CM
^ 25 leista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toiseen liitettävään kappaleeseen 12 o ^ kiinnitetään joko poraukseen tai suoraan kappaleeseen ruuvaten ruuvi 11, jossa T on kanta 13 , joka jätetään kappaleen pinnan yläpuolelle tarkasti määriteltyyn cc mittaan. Kanta on erityisesti ns. uppokanta, jolloin kappaleessa 2 on uppokannan ^ vinoja pintoja vastaavat vinot komplementääripinnat.
o & 30 o w Liitettävän kappaleen ruuvin 11 laippamainen kanta 13 on siis tietyllä korkeudella pinnasta, kuten kuviossa 5 selkeästi esitetään. Kuviot 1, 2 ja 4 kertovat, kuinka paikalleen asetetusta liitoskappaleesta 2 näkyvä hahlo on toisesta päästään leveämpi vastaanottaakseen vastakkaisen liitettävän kappaleen pinnasta 12 ulos- 4 työntyvän ruuvin 11 kannan 13 oikeaan asemaan liitoksen tekemistä varten. Mainitun ruuvin varsi 11 sopii kapeampaan hahlon osaan valmiin liitoksen asemassa.
Kuviot 1 ja 2 kertovat parhaiten ruuvin kantaa varten olevan rakenteen muodon 5 kiinnityskappaleessa 1 tai pikemminkin osassa 2. Niinpä ura 7, johon ruuvin kanta kiinnittyy, on edullisesti kaareva niin, että kanta 13 sopii liukumaan paikalleen uran 7 pohjalle ja vasten uran takareunaa hyvin tiukkasovitteisesti. Jos kysymyksessä on yksittäinen liitos, ruuvin sisältävää kappaletta voidaan mahdollisesti hieman kallistaa ruuvin kannan sisäänliukumisen helpottamiseksi. Kun ruuvin 10 kanta on paikallaan, kahden liitettävän kappaleen pinnat ovat tiukasti toisiaan vasten ja liitos on tiivis ja kestävä.
Kuvio 6 esittää havainnollisesti liittävien kappaleiden asemat ensin kuviossa 6a avoimessa tilassa ja sitten kuviossa 6b suljetussa tilassa, jolloin ruuvin 11 kanta 15 13 on liu’utettu hahloon ja liitos on syntynyt.
Keksinnön mukainen liitos on avattavissa, mutta avaamiseen tarvitsee käyttää jonkin verran voimaa. Avaamisesta voidaan tehdä selkeästi vaikeampaa tai haluttaessa jopa mahdotonta käyttämällä lukkolevyä 4. Tämä levy on esitetyllä tavalla 20 sivusta katsoen hieman taitettu. Valmistusmateriaali on etenkin jousiterästä tai sen kaltaista materiaalia. Lukkolevy 4 työnnetään kuviossa 1 esitetyn nuolen suunnassa kiinnitysruuvin päälle, jolloin esimerkiksi hammastuksella 8 varustetut reunat kiinnittävät levyn paikalleen.
CVJ
δ
CVJ
^ 25 Levyn 4 kapeat ulokkeet 9, 9 jäävät hieman vaakatasosta ylöspäin suuntautunee- ° seen asentoon. Ulokkeiden välinen alue on kaareva vastaten toisen kiinnitettävän
Oi '~ kappaleen kiinnitysruuvin 11 kantaa 13 muodoltaan. Kun liitos on tehty, lukkolevy ir 4 pitää ruuvin paikallaan estäen liitoksen purkamisen.
£ o ^ 30 Keksinnön tiimoilta on tehty käytännön kokeita keksinnön mukaisilla liitoskappa- o leiliä tehtyjen liitosten kestävyydestä ja näissä kokeissa on saatu tuloksia, jotka ylittävät selkeästi esimerkiksi huonekalujen liitoksille asetettavat kestävyysstandar-dit.
5
Keksinnön liitoksen tekemiseksi riittää hyvin tavanomaiset työkalut, jollaisia löytyy mistä tahansa puutöitä tekevästä taloudesta ja yrityksestä. Mitään erikoistöitä ei tarvitse tehdä. Jopa porauksien tekeminen on helppoa ja lopputulos taattu, koska poraukset ovat samankeskisiä.
CM
δ
(M
st 0
CO
cc
CL
δ o I'-- o o
(M

Claims (8)

1. Menetelmä liitoksen tekemiseksi kahden kappaleen välille käyttäen apuna ensimmäiseen liitettävään kappaleeseen (12) tulevaa kannellista (13) ruuvia (11) 5 ja toiseen kappaleeseen tulevaa kapenevalla hahlolla varustettua vastakappaletta (2), joka kiinnitetään toisessa liitettävässä kappaleessa olevaan poraukseen ruuvi-maisella elimellä (3), tunnettu siitä, että vastakappale (2) varustetaan ensimmäisessä liitettävässä kappaleessa olevan ruuvin (11) kantaa (13) varten olevalla kaarevalla ja siten liitoksen kiristävällä hahlolla (7). 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valmis liitos varmistetaan käyttämällä lukkolevyä (4).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että osa (2) sido-15 taan paikalleen ruuvimaisen elimen (3) kantaosan (5) avulla, joka nojaa osassa (2) olevaan olkaukseen (10).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että osa (2) upotetaan olennaisesti liitettävän kappaleen pinnan korkeudelle. 20
5. Laite liitoksen tekemiseksi kahden kappaleen välille käyttäen apuna ensimmäiseen liitettävään kappaleeseen (12) tulevaa kannallista (13) ruuvia (11) ja toiseen kappaleeseen tulevaa kapenevalla hahlolla varustettua ja ruuvimaisella elimellä CM £ (3) poraukseen kiinnitettyä vastakappaletta (2), tunnettu siitä, että vastakappale CM 4 25 (2) käsittää myös hahlon (7) ensimmäisen kappaleen ruuvin kannan (13) tulemis en ^ ta varten, jolloin hahlon muoto (7) on kaareva ja liitoksen kiristävä. X CC
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että siihen kuuluu myös lukituslevy (4). o £ 30 o
^ 7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että ruuvin (3) läpimitta on olennaisesti osan (2) läpimittaa pienempi.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 5-7 mukainen laite, tunnettu siitä, että ruuvin (3) kanta (5) on upotettu osan (2) hyllyyn (10). C\] δ (M sj- o CD n tr CL δ o r^ o o CM
FI20070711A 2007-09-17 2007-09-17 Menetelmä ja laite liitosten tekemiseksi FI122708B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20070711A FI122708B (fi) 2007-09-17 2007-09-17 Menetelmä ja laite liitosten tekemiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20070711 2007-09-17
FI20070711A FI122708B (fi) 2007-09-17 2007-09-17 Menetelmä ja laite liitosten tekemiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20070711A0 FI20070711A0 (fi) 2007-09-17
FI20070711A FI20070711A (fi) 2009-03-18
FI122708B true FI122708B (fi) 2012-05-31

Family

ID=38572907

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20070711A FI122708B (fi) 2007-09-17 2007-09-17 Menetelmä ja laite liitosten tekemiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI122708B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20070711A0 (fi) 2007-09-17
FI20070711A (fi) 2009-03-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101014098B1 (ko) 목조 건축용 연결 철물
PT1671562E (pt) Peças para mobiliário com meios de fixação
WO2005097385A3 (en) Door lock set installation jig
JP2007054344A (ja) フレーム部材と接合具とそれらを用いた構造体
AU749632B2 (en) Connecting element for connecting at least two wooden construction parts and a joint plate
FI122708B (fi) Menetelmä ja laite liitosten tekemiseksi
US20100074683A1 (en) Joint and method for connecting members end to end
JP2007120180A (ja) 木質部材の接合用ガイド具及び接合構造
RU2006119981A (ru) Фасад из блокхауса
JP2013014932A (ja) 建築用木材の継合構造
US4740098A (en) Joint and method of forming the same
JP2006125196A (ja) 木質系部材の接合方法
KR100920970B1 (ko) 목재체결조인트
JP6799631B2 (ja) 開口枠取付方法及び開口枠並びに蝶番固定方法
JP4029192B2 (ja) パイプ状受具及びその製造方法並びに木造構造物の仕口金物
JP4009279B2 (ja) 木造建築用連結構造
JP2005325632A (ja) 建築用金具
JP2000199272A (ja) 木材の接合方法及びこれに使用するほぞ固定装置
US10961757B2 (en) Device for repairing and reinforcing pivot pin support for doors and related methods
KR800001441Y1 (ko) 인형 케이스
CZ2000123A3 (cs) Závěs pro dřevěné nebo kovové zárubně pro okna nebo dveře
JP6461877B2 (ja) 外壁パネル固定具及び外壁パネル固定方法
JP3206854U (ja) 組立て式家具
KR910000063Y1 (ko) 가구류에 있어서의 다리와 횡막대와의 결합구조
JP2000104339A (ja) 木造建築物の軸組構造

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122708

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed